Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΜΠΑΫΡΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΦΥΛΙΑ ΣΥΡΡΑΞΗ 1944-1949

*O Λόρδος Μπάϋρον

Γράφει ο δημοσιογράφος Ανδρέας Μακρίδης

Την 28η Οκτωβρίου 1940, η φασιστική Ιταλία κήρυξε τον πόλεμο εναντίον της Ελλάδας. Ύστερα από πέντε μήνες ηρωικής αντίστασης εκ μέρους του ελληνικού στρατού, η χιτλερική Γερμανία επενέβη στο πλευρό της συμμάχου της. Η Ελλάδα βρίσκεται υπό Κατοχή και υπό την διακυβέρνηση μιας κυβέρνησης Κουίσλιγκ.
 
Ένα χρόνο μετά την ιταλική επίθεση, στις 28 Οκτωβρίου 1941, χιλιάδες Αθηναίοι θα σπεύσουν παρά την κυβερνητική απαγόρευση, να προσκυνήσουν στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Δωσίλογοι υπουργοί αποδοκιμάζονται από το πλήθος στο δρόμο και τα μνημεία των ηρώων της Επανάστασης του 1821 γεμίζουν με λουλούδια. Ανάμεσά τους, το άγαλμα του Λόρδου Βύρωνα στο κέντρο της Αθήνας. (Θεοτοκάς 303)

        Ο θάνατος του ποιητή στο Μεσολόγγι, τον κατέταξε στον πάνθεον των ηρώων της Επανάστασης. Το νεοσύστατο ελληνικό κράτος ωστόσο, ήταν ένα κρατίδιο, οικονομικά και πολιτικά καταδικασμένο, να προσδεθεί στο άρμα κάποιων μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων για να πετύχει την ολοκλήρωσή του. Και το πρόσωπο του ποιητή αποστειρώθηκε για να χωρέσει στο στενό πλαίσιο των εθνικών δικαίων των και των εθνικιστικών αξιώσεων των Ελλήνων, ως ενός προσώπου εσαεί και άνευ όρων φιλέλληνα, και με την καρδιά του έτοιμη «για κάθε ελληνική μοίρα».


Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Οι δωσίλογοι έγιναν... διπλωμάτες

 ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=485535&wordsinarticle=
 *O Ιωάννης Τσολάκογλου με τον Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό


*Η στάση των πρεσβευτών
και της εξόριστης κυβέρνησης,
οι ομαδικές παραιτήσεις
και η απόλυση του Γ. Σεφέρη

Της κ. Φωτεινής Τομαή

Mια προσεκτική ανάγνωση της νεότερης ιστορίας του τόπου μας θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως αντίδοτο σε όσους έχει αποκαρδιώσει η σημερινή κρίση.
Από την απελευθέρωσή της ως σήμερα υπέφερε όσο καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη: έζησε δύο εμφυλίους, έναν ατυχή πόλεμο το 1897, τρεις δικτατορίες, έναν εθνικό διχασμό και μια σειρά στρατιωτικά κινήματα, μία εθνική καταστροφή στη Μικρασία, δύο Βαλκανικούς και δύο Παγκοσμίους Πολέμους. Και όμως άντεξε. Σ’ ένα ατελείωτο ρέκβιεμ οδύνης αλλά και εθνικής ανάτασης με αναγνωρισμένη διεθνώς τη συμμετοχή της στα πολεμικά πεδία, εισήλθε στην ΕΕ, γνώρισε ικανοποίηση από την επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στη γενέτειρά τους και αρίθμησε μερικά Νομπέλ.
Σήμερα η ανάγνωσή μας θα επικεντρωθεί σ’ έναν ισχυρό πόλο της δημόσιας ζωής στη διάρκεια του τελευταίου πολέμου: εκείνο του υπουργείου των Εξωτερικών και της Διπλωματικής Υπηρεσίας.

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Oι ελληνογιουγκοσλαβικές σχέσεις

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_18/11/2012_502119

*Καραμανλής- Τίτο: Προσδιόρισαν σε μεγάλο βαθμό τις ελληνογιουγκσλαβικές σχέσεις



*Από την πρώτη προσέγγιση των Αμερικανών με τον στρατάρχη Τίτο έως την ανταλλαγή πρεσβευτών με την Αθήνα 62 χρόνια πριν


Του κ. Σπυρίδωνος Σφέτα*

Η αποπομπή της Γιουγκοσλαβίας από την Κομινφόρμ (28.6.1948) και η διαπίστωση των Αμερικανών ότι η ρήξη του Τίτο με τον Στάλιν δεν ήταν τελικά ένα απλό επεισόδιο, επέφεραν, το 1949, την πρώτη προσέγγιση της Αμερικής με τη Γιουγκοσλαβία. 
Αρχικά οι Αμερικανοί δεν μπορούσαν να εκτιμήσουν το βάθος και την ουσία της κρίσης των σοβιετογιουγκοσλαβικών σχέσεων, ωστόσο δεν είχαν καμιά αμφιβολία ότι ο Τίτο έπρεπε να στηριχθεί. Η καταδίκη από το τιτοϊκό καθεστώς σε θάνατο του Μιχαήλοβιτς (1946), του ηγέτη των Σέρβων εθνικιστών και αντιπάλου του Τίτο στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τους Αγγλοαμερικανούς το 1941- 43, λησμονήθηκε γρήγορα και αμέσως μετά την απόφαση της Κομινφόρμ οι Αμερικανοί αποδέσμευσαν τα γιουγκοσλαβικά αποθέματα χρυσού στις αμερικανικές τράπεζες.

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

68) ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΒΟΥΛΗΣ: ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

*Ο Κωνσταντίνος Ροδόπουλος σε νέωτερη ηλικία

Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

Ο Κωνσταντίνος Ροδόπουλος, αναδείχθηκε χωρίς διακοπή, 14 φορές Πρόεδρος της Βουλής στις δεκαετίες του 1950 και του 1960, υπηρέτησε σε διάφορα υπουργεία, και εκπροσώπησε τις περιοχές Λάρισας και Τιρνάβου, εκλεγόμενος βουλευτής από το 1932 έως την επιβολή της δικτατορίας του 1967.
Γεννήθηκε το 1896 στη Λάρισα. Ήταν γιος του πολιτικού και οικονομολόγου Γεώργιου Ροδόπουλου, ο οποίος κατάγονταν από την Πάτρα και είχε διατελέσει και διοικητής της Τράπεζας Κρήτης.
Σπούδασε νομικά στα πανεπιστήμια της Αθήνας, του Παρισιού και της Βιέννης. Δικηγόρησε στη Λάρισα και την Αθήνα.
 Έλαβε μέρος στις εκστρατείες της Ουκρανίας και της Μικράς Ασίας.

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ



Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ 
ΚΑΙ Η ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΤΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΕΝΑΣ ΑΙΩΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΡΧΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ- ΔΙΩΓΜΟΙ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ" 
ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΒΟΥΛΗΣ, 
ΣΤΙΣ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012, ΩΡΑ 10.30 π.μ- 3 μ.μ.





Είσοδος ελεύθερη- Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι!!!

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Mε τριχαίς και τζικούρια το έκαμαν γης Μαδιάμ...

*Το πρωτότυπο της αναφοράς του Αδριανουπολίτη Χατζή Γεώργιου

*Η αγωνία ενός Αδριανουπολίτη αγωνιστή
και οι ανάξιες πράξεις  
τακτικών στρατιωτών
στο επαναστατημένο Ναύπλιο

Γράφει ο  Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

          Η Επανάσταση του 1821 δεν έπαψε ποτέ, να είναι ένα λαμπρό και ένδοξο γεγονός στην μακραίωνη ιστορία του ελληνικού Έθνους.
          Ωστόσο πέρα από τις εξαίρετες ηρωικές πράξεις που οδήγησαν στο αίσιο πέρας αυτού του μεγάλου αγώνα, δεν έπαψαν να υπάρχουν επιμέρους πράξεις, αντιηρωικές, ταπεινές και ανάξιες.
          Στα Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας που φυλάσσονται στη Βιβλιοθήκη της Βουλής, έχουν διασωθεί κάποια έγγραφα, που δείχνουν είτε το ενδιαφέρον κάποιων ταπεινών αγωνιστών να διασωθεί η εθνική περιουσία είτε την αμεριμνησία άλλων και τη διάθεσή τους για λεηλασία όχι των αντιπάλων, αλλά της εθνικής περιουσίας. Γιατί υπήρξαν και τέτοιοι. Το έγγραφο αυτό, που το συνέταξε ένας αγωνιστής από την μακρινή Αδριανούπολη στις 4 Μαΐου 1825 στο Ναύπλιο και το απηύθυνε στο υπουργείο Πολέμου, δείχνει ακριβώς αυτές τις δύο τάσεις μεταξύ των αγωνιζόμενων Ελλήνων. 

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Μια αξιοσημείωτη πρωτοβουλία στη Βέροια.


*Το Γαλλικό εκστρατευτικό σώμα στο μέτωπο της Μακεδονίας, γιορτάζει στη Βέροια 
την 14η Ιουλίου, εθνική γιορτή των Γάλλων



          Μια αξιοσημείωτη πρωτοβουλία αναπτύσσεται στη Βέροια, αποσκοπώντας να διατηρήσει κειμήλια και να τα φέρει κοντά στο λαό, με την οργάνωση μιας έκθεσης, που οι συντελεστές της φιλοδοξούν να εξελιχθεί σε ένα μουσείο.
          Η διαρκής έκθεση με την ονομασία «Ιστορικό Πανόραμα» ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 16 Οκτωβρίου 2009. Η ιδέα της δημιουργίας της ξεκίνησε με αφορμή τον εορτασμό από το Δήμο Βέροιας το 2009, των ενενήντα χρόνων από την ίδρυσή του. Τότε έγινε σαφές ότι πολλά από τα τεκμήρια που συνθέτουν και θεμελιώνουν την ιστορική μνήμη της πόλης, αλλά και της ιστορίας μας γενικότερα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τους νεότερους χρόνους με το πέρασμα των χρόνων εκλείπουν.

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Το ρουσφέτι βαθειά ριζωμένο στους πολιτικούς!!!

*Ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλόπουλος

*Μια κυνική ιστορική παρότρυνση


Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

          Το ρουσφέτι είναι διαχρονικά, μια από τις ανοιχτές πληγές της ελληνικής κοινωνίας και αυτό το ομολογούν όλοι, αλλά ποτέ δεν καταβλήθηκαν προσπάθειες για να εξαλειφθεί το φαινόμενο αυτό.
          Η λέξη ετυμολογικά έχει τουρκική προέλευση. Η λέξη ρουσφέτι, που έχει ενσωματωθεί στο νεοελληνικό λεξιλόγιο, προέρχεται από την τουρκική rüşvet η οποία βασικά σημαίνει "δωροδοκία" και αναφέρεται στην πρακτική, της συνήθως αναξιοκρατικής εύνοιας προς ορισμένους εις βάρος κάποιων άλλων, με σκοπό την εξαγορά υπηρεσιών.
          Η ιστορία έχει αποδείξει, ότι η έννοια του ρουσφετιού είναι βαθειά ριζωμένη και στις λαϊκές μάζες, αλλά και στις ιθύνουσες τάξεις. Βασικά στην τάξη των πολιτικών, που εμφανίζονται ως διαμεσολαβητές μεταξύ των πολιτών και ενός κακώς διοικούμενου κράτους. Μπορεί κανείς να πεί ότι το ρουσφέτι είναι εγκατεστημένο στο DNA των πολιτικών.
          Μια εκπληκτική ιστορία, αφηγείτο ο καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωάννης Τριανταφυλλόπουλος για τον πατέρα του Κωνσταντίνο Τριανταφυλλόπουλο καθηγητή του Ρωμαϊκού Δικαίου στον Πανεπιστήμιο των Αθηνών. 

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΔΕΚΑ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ




          Τα πορτρέτα των δέκα πρώτων Προέδρων της Βουλής τών Ελλήνων, με πρώτο τον Πανούτσο Νοταρά (1843). Ακολουθούν οι Κανέλλος Δεληγιάννης, Ρήγας Παλαμήδης, Δημήτριος Καλλιφρονάς, Δημήτριος Χατζίσκος, Αντώνιος Γεωργαντάς, Λάζαρος Γιουρδής, Ευστράτιος Παρίσης, Παναγιώτης Βάρβογλης και Θρασύβουλος Ζαΐμης (1854). Πρόκειται για παλαιότερη τηλεοπτική εργασία μου, που προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής. 


Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Ένα σχόλιο για τον δωσιλογισμό στη Μακεδονία

1944: Εφεδροελασίτες παρελαύνουν στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Σχολιάζει ο δημοσιογράφος Ανδρέας Μακρίδης

          Είναι εξαιρετικά δύσκολο να χειριστεί κανείς ένα θέμα σαν τον δωσιλογισμό στη Μακεδονία, όταν επιχειρεί να βρει μια μέση οδό ανάμεσα στις δύο εχθρικές επιχειρηματολογίες («Υπερασπιστές του ελληνικού Βορρά» - «Προδότες, όργανα του Χίτλερ»). 
          Το ΠΑΣΟΚ, στην προσπάθειά του να χαράξει κάποιες «κόκκινες γραμμές» που να κρατούν το μεγάλο όγκο της εθνικής αντίστασης ενιαίο, προσδιόρισε ως διαχωριστική γραμμή τη συνεργασία ή όχι με τον κατακτητή. Ήταν μια εύλογη πρωτοβουλία προκειμένου να επουλωθούν πληγές μισού αιώνα, η οποία δεν έφτασε μέχρι τη βάση των αντιστασιακών οργανώσεων: Οι «εθνικές» αντιστασιακές οργανώσεις, απέφυγαν και εξακολουθούν να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό τους με τις ΕΑΜικές- και τούμπαλιν. Μάλιστα οι πρώτες, σε σχετικά πρόσφατη έκδοσή τους, δικαιώνουν και τα Τάγματα Ασφαλείας, θεωρώντας πως στην πλειοψηφία τους απαρτίστηκαν από ανθρώπους, που είχαν πληγεί από τον ΕΛΑΣ.

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Δωσίλογοι και συναινούντες στη Βόρεια Ελλάδα

ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=482128
*Τάγματα εργασίας, που οργάνωσαν οι Βούλγαροι στην Καβάλα

*Το παζλ των εθνικιστικών οργανώσεων στη Βόρεια Ελλάδα
στη διάρκεια της τριπλής κατοχής της (1941-1944)
και οι σχέσεις των αντιστασιακών 
και μη ομάδων με τους κατακτητές

Του κ. Γιάννη Μπασκόζου

          Το πολιτικό παζλ στη Μακεδονία την περίοδο της Κατοχής παραμένει ως σήμερα ένας δυσεπίλυτος γρίφος. Μια περιοχή υπό τριπλή κατοχή, με πολλά φαινόμενα δωσιλογισμού, συνεργασίας, παθητικής αντίστασης και ένοπλης κομμουνιστικής και αντικομμουνιστικής αντίστασης δίνει ένα εκρηκτικό υλικό στον ιστορικό.
          Ο Βάιος Καλογρηάς στο βιβλίο του «Το αντίπαλο δέος. Οι εθνικιστικές οργανώσεις αντίστασης στην κατεχόμενη Μακεδονία» (University Studio Press), που αποτελείται από το υλικό του διδακτορικού του, προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τις περίπλοκες σχέσεις πολιτικής, ιδεολογίας, γεωγραφικών και εθνικών συμφερόντων που συνδιαμόρφωσαν τον μακεδονικό χώρο και έσυραν τους κατοίκους του σε τραγικές περιπέτειες. Ο Βάιος Καλογρηάς παρουσιάζει την τριπλή κατοχή, ιταλική, γερμανική και βουλγαρική, στην περιοχή και τις επιδιώξεις κάθε δύναμης. Ας μην ξεχνάμε ότι μετά την εκδίωξη των οθωμανικών στρατευμάτων από τα Βαλκάνια το 1912-1913 η περιοχή της Μακεδονίας ήταν ένα μωσαϊκό εθνοτήτων, όπου ένα τμήμα της είχε προσαρτηθεί στη Σερβία και τη Βουλγαρία τροφοδοτώντας αυτονομιστικές διαθέσεις. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...