Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Μια αξιοσημείωτη πρωτοβουλία στη Βέροια.


*Το Γαλλικό εκστρατευτικό σώμα στο μέτωπο της Μακεδονίας, γιορτάζει στη Βέροια 
την 14η Ιουλίου, εθνική γιορτή των Γάλλων



          Μια αξιοσημείωτη πρωτοβουλία αναπτύσσεται στη Βέροια, αποσκοπώντας να διατηρήσει κειμήλια και να τα φέρει κοντά στο λαό, με την οργάνωση μιας έκθεσης, που οι συντελεστές της φιλοδοξούν να εξελιχθεί σε ένα μουσείο.
          Η διαρκής έκθεση με την ονομασία «Ιστορικό Πανόραμα» ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 16 Οκτωβρίου 2009. Η ιδέα της δημιουργίας της ξεκίνησε με αφορμή τον εορτασμό από το Δήμο Βέροιας το 2009, των ενενήντα χρόνων από την ίδρυσή του. Τότε έγινε σαφές ότι πολλά από τα τεκμήρια που συνθέτουν και θεμελιώνουν την ιστορική μνήμη της πόλης, αλλά και της ιστορίας μας γενικότερα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τους νεότερους χρόνους με το πέρασμα των χρόνων εκλείπουν.


          Τότε ορισμένοι συλλέκτες της πόλης αποφάσισαν να πρωτοστατήσουν στη δημιουργία μιας έκθεσης με κειμήλια κυρίως από την πρόσφατη ιστορία μας. Ενώ όμως αρχικά η έκθεση είχε αποφασιστεί να έχει συγκεκριμένη διάρκεια, η αποδοχή και συνολικά η επιτυχία της, οδήγησε ώστε αυτή να πάρει το χαρακτήρα μιας μόνιμης έκθεσης.
          Η προσπάθεια σήμερα δεν περιορίζεται μόνο στα κειμήλια, αλλά έχει επεκταθεί και στα ντοκουμέντα και μάλιστα έχει συγκεντρωθεί σημαντικός αριθμός από αυτά.
          Η έκθεση στεγάζεται στο Χώρο Τεχνών, είναι ανοικτή στο κοινό και εμπλουτίζεται διαρκώς.
          Αξίζει να τονιστεί ότι η συγκεκριμένη έκθεση, αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια, και τα εκθέματα που την απαρτίζουν ανήκουν στο Δήμο, στον οποίο και έχουν δωρηθεί από τους συλλέκτες, με την υποχρέωση να τα διαφυλάξει και να τα εκθέσει. Βέβαια ένας αριθμός από αυτά εκτίθενται με τη μορφή δανεισμού και κατά καιρούς ανανεώνονται. Την ευθύνη της έκθεσης έχει η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης του Δήμου Βέροιας.
*Όπλα της Επανάστασης του 1821, εκτεθειμένα στο "Ιστορικό Πανόραμα" της Βέροιας

          Να σημειωθεί ότι είναι πολλοί οι φίλοι της έκθεσης την υποστηρίζουν ενεργά με δωρεές, ενώ έχει ξεκινήσει και η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού αρχείου του υλικού που με την ολοκλήρωση του θα είναι στη διάθεση του κοινού.
          Σήμερα γίνεται προσπάθεια να μετεξελιχθεί η έκθεση σε μουσείο και προς την κατεύθυνση αυτή εργάζεται ο Δήμος Βέροιας.
          Επισημαίνεται ότι αυτό δεν είναι και το μοναδικό μουσείο που διατηρεί και έχει στην ευθύνη της η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης του Δήμου Βέροιας. Συγκεκριμένα λειτουργεί ακόμη το «Εθνικό Μουσείο Εκπαίδευσης Χ. Τσολάκης», μια προσπάθεια που είχε ως πρωτεργάτη τον αείμνηστο δάσκαλο Χ. Τσολάκη, το Λαογραφικό Μουσείο, που σύντομα θα στεγαστεί στο αναπαλαιωμένο αρχοντικό Σαράφογλου, το υπό ίδρυση Μουσείο Ήχου και Εικόνας και τέλος στο χώρο των αρχείων διαχειρίζεται το αρχείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του καθηγητή. Ν. Μουτσόπουλου.
          Για την επιστημονική υποστήριξη όλων αυτών έχει αποφασιστεί η δημιουργία ενός «Κέντρου Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού» που θα αναλάβει να υποστηρίξει επιστημονικά όλες τις επιμέρους προσπάθειες. Και είναι σημαντική η δημιουργία και λειτουργία του συγκεκριμένου Κέντρου, γιατί θα αναβαθμίσει την όλη προσπάθεια με το κύρος των επιστημόνων συνεργατών, που θα το στελεχώσουν.
          Οι συντελεστές αυτής της πρωτοβουλίας ευελπιστούν ότι σύντομα τις προσπάθειες αυτές να μπορεί κανείς να τις χαρεί και στο διαδίκτυο μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου αλλά και της Κοινωφελούς Επιχείρησης.
          Το «Ιστορικό Πανόραμα» ευχαριστεί τους φίλους που  το εμπιστεύονται είτε με τη δωρεά υλικού είτε με τις επισκέψεις τους, και είναι πάντα ανοικτό σε κάθε ιδέα και πρωτοβουλία.

4 σχόλια:

  1. Αξιέπαινη προσπάθεια.....


    Κωνσταντῖνος Μυλωνᾶς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευτυχώς υπάρχουν οι συλλέκτες και αυτοί που προσφέρουν αντικείμενα με ιστορία....

    Ευθυμία Αθανασιάδου-Μαράκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστούμε ειλικρινά για τις ωραίες αναρτήσεις, αξίζουν να διαβάζονται....

    Ευθυμία Αθανασιάδου-Μαράκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο στη Βέροια! Ζηλεύω τέτοιες πρωτοβουλίες!!!

    Chryssi Baboura

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...