Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020

Ένας Γάλλος, παρασκηνιακά «έθαψε» την Ανατολική Θράκη, το 1922 στα Μουδανιά

*Αυτός είναι ο Φραγκλίνος Μπουγιόν, καλός και στενός φίλος του Μουσταφά Κεμάλ
*Ο καταστροφικός ρόλος

του Γάλλου πολιτικού Φραγκλίνου Μπουγιόν,

προσωπικού φίλου του Μουσταφά ΚεμάλΓράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης
            Είναι γνωστό, ότι η Διάσκεψη των Μουδανιών το Σεπτέμβριο του 1922, αποτέλεσε την ταφόπλακα της Ανατολικής Θράκης και του Ελληνισμού, που ανθούσε εκεί από τα πανάρχαια χρόνια. Οι αποφάσεις αυτές, που έλαβαν οι στρατηγοί των συμμαχικών μας χωρών, υπήρξαν πράξεις ανέντιμες, που απεικόνιζαν ανάγλυφα την πολιτική των μεγάλων δυνάμεων, που εξυπηρετούσε αποκλειστικά τα συμφέροντά τους και αγνοούσε ηθικές δεσμεύσεις και θυσίες των μικρών κρατών.
            Στα διπλωματικά παρασκήνια αυτής της Διάσκεψης, που έβλαψε τον Ελληνισμό, πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε ένας Γάλλος πολιτικός, που συνήθως παραβλέπουμε τη δραστηριότητά του υπέρ της Τουρκίας τότε. Αυτός είναι ο Φραγκλίνος Μπουγιόν, βουλευτής και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής επί των Εξωτερικών Υποθέσεων. Κατά τον καθηγητή Γιάννη Μουρέλο, ο Μπουγιόν είχε φραγκολεβαντίνικη καταγωγή και είχε διατελέσει υπουργός Προπαγάνδας. Αρθρογραφούσε στην εφημερίδα «Ματέν».
Ο Σπυρίδων Μαρκεζίνης στην «Πολιτική Ιστορία της Συγχρόνου Ελλάδος 1922-1924» έγραψε ότι στα Μουδανιά παρίστατο ανεπίσημα ο Φραγκλίνος Μπουγιόν που ανέπτυσσε έντονη δραστηριότητα «αμφιβόλως προάγουσαν την ειρήνην, ως παρετήρησεν ο ίδιος ο Κώρζον».
Η εφημερίδα «Πατρίς» είχε χαρακτηρίσει την παρουσία του Μπουγιόν στα Μουδανιά απροειδοποίητα.
Οι «Times» του Λονδίνου σε κύριο άρθρο τους κατά την έναρξη της διάσκεψης των Μουδανιών είχαν γράψει ότι η παρουσία του Μπουγιόν «λόγω του απίστου χαρακτήρος του και της προηγουμένης δράσεως του αποτελεί αληθή κίνδυνον και ότι ασυναισθήτως θα δώση εις τους Τούρκους στρατιώτας την εντύπωσιν, ότι οι Σύμμαχοι είναι διατεθειμένοι να προβούν εις παραχωρήσεις τας οποίας δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν. Οι φόβοι οι εκ της παρουσίας του δεν δύνανται να εξουδετερωθούν εκ των διαβεβαιώσεων καθ’ ας περιωρίσθη αυστηρώς κατά τας ενεργείας του εντός των ορίων της συμμαχικής διακοινώσεως».
Η Βρετανική εφημερίδα «Daily Chronicle» διερωτήθηκαν κατά πόσο ο Φραγκλίνος Μπουγιόν «θα δυνηθή να υποτάξη τας προσωπικάς του γνώμας περί του τι οφείλεται εις την Τουρκίαν, και εις το τι η Γαλλία οφείλει προς την Αντάντ».
*Ο Βρετανός στρατηγός Χάριγκτον και ο Ισμέτ πασάς στα Μουδανιά 

            Πως φθάσαμε όμως στη Διάσκεψη αυτή;
            Βρισκόμαστε στο καλοκαίρι του 1922, όταν άρχισε η δυσμενής εξέλιξη των επιχειρήσεων στη Μικρά Ασία. Στις 10 Σεπτεμβρίου 1922, πριν εκδηλωθεί η Επανάστασης των Γονατά- Πλαστήρα, οι Σύμμαχοι της Αντάντ είχαν προβεί σε διακοίνωση προς την Κυβέρνηση της Άγκυρας, η οποία ανακοινώθηκε και στην Αθήνα. Με αυτή πρότειναν τη μεσολάβησή τους για ειρήνευση και ειδικότερα ζητούσαν να συζητηθεί η γραμμή, την οποίαν ενδεχομένως θα ήταν δυνατό να καταλάβουν τα συμπτυσσόμενα Ελληνικά στρατεύματα, πριν από την έναρξη της Συνδιάσκεψης της Ειρήνης.
 *Αυτοί που έθαψαν την Ανατολική Θράκη


Στα Μουδανιά η ταφόπλακα για την Ανατολική Θράκη


Στις 18 Σεπτεμβρίου, οι Σύμμαχοι πρότειναν τη σύγκληση προκαταρκτικής διάσκεψης στα Μουδανιά, για τον καθορισμό των στρατιωτικών λεπτομερειών της συμφωνίας. Η σύγκληση αυτής της διάσκεψης ήταν και πρόταση του Μουσταφά Κεμάλ, όπως προκύπτει από δημοσιογραφικά τηλεγραφήματα της 19ης Σεπτεμβρίου 1922, μετά από συνομιλίες που είχε με τον Φραγκλίνο Μπουγιόν. Και στο επίκεντρο αυτών των προτάσεων της Άγκυρας ήταν η εκκένωση της Ανατολικής Θράκης. Ο Μπουγιόν μάλιστα ήταν ο κομιστής των τουρκικών προτάσεων στους αρμοστές των συμμάχων στην Κωνσταντινούπολη, όπως έγραφαν τότε οι αθηναϊκές εφημερίδες.
Ο ίδιος ο Μπουγιόν σύμφωνα με ρεπορτάζ Αμερικανού δημοσιογράφου έπαιξε σημαίνοντα ρόλο για την επιτυχία της διάσκεψης, αλλά πολλά επεισόδια και μάλιστα δραματικά, δεν έγιναν γνωστά χάρη στην αυστηρή και αδικαιολόγητη λογοκρισία, που είχαν επιβάλει οι Βρετανοί.
*Απαιτητικός και αυθάδης... 


Η συμφωνία της Άγκυρας το 1921


Ο Μπουγιόν όμως είχε κάνει και άλλα εναντίον της Ελλάδας, πριν φτάσουμε στην καταστροφή του 1922. Την προηγούμενη χρονιά  δηλαδή το 1921, στις 20 Οκτωβρίου, ο πολυπράγμων Μπουγιόν πήγε στην Τουρκία, όπου συνυπέγραψε με τον Μουσταφά Κεμάλ την λεγόμενη Συμφωνία της Άγκυρας, όταν η Ελλάδα συνέχιζε τη Μικρασιατική Εκστρατεία. Την συμφωνία αυτή συνυπέγραψε εκ μέρους της Γαλλίας, ο βουλευτής και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής επί των Εξωτερικών Υποθέσεων Φραγκλίνος Μπουγιόν παρακάμπτοντας ακόμα και την νόμιμη έως τότε κυβέρνηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που είχε έδρα στην Κωνσταντινούπολη, παραβιάζοντας τις διεθνείς συνθήκες που είχαν συνομολογήσει μεταξύ τους, οι χώρες- μέλη της Αντάντ.
Με τη συμφωνία εκείνη, η Γαλλία ουσιαστικά τάχθηκε υπέρ των Τούρκων, αφού μέρος της συμφωνίας περιλάμβανε την παράδοση πολεμικού υλικού στους Κεμαλικούς!!! Μετά από τη σύναψη της συνθήκης υπάρχουν και μαρτυρίες σχετικά με την παρουσία Γάλλων στρατιωτικών οι οποίοι βρέθηκαν να πολεμούν μαζί με τους Κεμαλικούς εναντίον του Ελληνικού Στρατού…. Αυτή η συμφωνία της Άγκυρας, αν και όχι ιδιαιτέρως γνωστή, φαίνεται πώς ενίσχυσε τότε σημαντικά τον Κεμάλ.
Με τη Συνθήκη της Άγκυρας της 20ής Οκτωβρίου 1921 η Γαλλία τερμάτισε την εμπόλεμη κατάσταση με την Τουρκία, εκκένωσε την Κιλικία και παρέδωσε στον Κεμάλ όλο τον οπλισμό του γαλλικού εκστρατευτικού σώματος με τα βαριά τσεχικά πυροβόλα Σκόντα. Η συμφωνία περιείχε και ένα μυστικό πρωτόκολλο, για το γίνεται αναφορά σε μια ανέκδοτη μελέτη του Παναγιώτη Πιπινέλη, το δακτυλογραφημένο πρωτότυπο της οποίας, βρίσκεται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη.  Με αυτό «η Εθνική Κυβέρνησις της Τουρκίας αποδέχεται από τούδε οποιαδήποτε απόφαση θέλουν λάβει μελλοντικώς οι συμμαχικές δυνάμεις σε σχέση με την τύχη των νησιών του Αιγαίου».
Αυτό σημαίνει σύμφωνα με διεθνολόγους και ιστορικούς ότι η Τουρκία παραιτείται από κυριαρχικές αξιώσεις στα νησιά του Αιγαίου. Με υπογραφή μάλιστα από τον ίδιο τον Κεμάλ!!!
*Ο Φραγκλίνος Μπουγιόν


Και το κερασάκι στην τούρτα της Γαλλίας, όπως το περιγράφει σε σχετική σημαντική εργασία του ο καθηγητής Γιάννης Μουρέλος:
Σύμφωνα με το περιεχόμενό της συμφωνίας που έκανε ο Μπουγιόν με τον Κεμάλ, ή κυβέρνηση τής Άγκυρας παραχωρούσε, για 99 χρόνια, την εκμετάλλευση των μεταλλείων σιδήρου, χρωμίου και αργύρου τής κοιλάδας τού Χαρσιώτη (σ.σ. περιοχή του Πόντου) σε γαλλική εταιρεία, με συμμετοχή οθωμανικών κεφαλαίων σέ ποσοστό 50%. Aνελάμβανε, επίσης, τη μελέτη αντίστοιχων παραχωρήσεων και σε άλλες περιοχές, ανάλογα με προτάσεις, που θα υπέβαλλαν γαλλικές εταιρείες. Τέλος, αποφασίσθηκε ή παραχώρηση των βαμβακοπαραγωγικών έκτάσεων της Κιλικίας στον οίκο Vendeuvre de Lesseps.
Ο Μπουγιόν είχε συναίσθηση ότι λειτουργεί εναντίον των ελληνικών συμφερόντων.
Ο περίεργος αυτός Γάλλος έφυγε από το Παρίσι τις τελευταίες μέρες του Μαΐου 1921 και έφτασε στην Κωνσταντινούπολη απ’ όπου τηλεγραφούσε τα εξής, συνοψίζοντας τις δυσκολίες τής αποστολής:
«Αναχωρώ σήμερα για την Άγκυρα, οπού πιστεύω να φτάσω στις 9 Ιουνίου. Προκειμένου να ξεγελάσω τούς πράκτορες των ’Άγγλων και των 'Ελλήνων σκοπεύω να επιβιβαστώ σε ένα αντιτορπιλικό, που θα με αφήσει στην Ινέπολη». Η Ινέπολη βρίσκεται στα παράλια του Εύξεινου Πόντου, στα βόρεια της Κασταμονής.
Κρυφά σαν τον κλέφτη….
Ο Φραγκλίνος Μπουγιόν έφτασε τελικά στη Βηρυτό στις αρχές Ιουλίου 1921, αφού προηγουμένως επισκέφθηκε με τη συνοδεία του Μουσταφά Κεμάλ, το ελληνοτουρκικό μέτωπο στο Εσκί- Σεχίρ!!!
*Κεμάλ και Μπουγιόν και μαζί τους ο Ισμέτ Πασάς 


Η παρουσία του Μπουγιόν στο Μουδανιά, αληθινή κατάρα


Για την καταστρεπτική παρουσία του Φραγκλίνου Μπουγιόν στη διάσκεψη των Μουδανιών, ο Σπυρίδων Μαρκεζίνης (σελ. 104) γράφει:
«Κατά τον στρατηγόν Harrington η παρουσία του Φρανκλέν Μπουγιόν ήτο αληθής κατάρα, κατά δε τον Horace Rumbold (σ.σ. Άγγλος διπλωμάτης) η επιρροή του επί του Κεμάλ καθίστατο εμφανής από την προκατάληψιν την οποίαν ο τελευταίος επεδείκνυε εναντίον των αγγλικών συμφερόντων. Εις την αγχώδη προσπάθειά του να επιτύχη την ειρήνην προσέφερε προφανώς  εις τους Τούρκους περισσότερα απ’ όσα ήτο διατεθειμένη όχι μόνον η Αγγλία αλλά και η Γαλλία να δώση».
Η Διάσκεψη αυτή αποφάσισε με πρωτοφανή ταχύτητα- χωρίς προσυπογραφή από την Ελλάδα- την άδικη εκκένωση της Ανατολικής Θράκης από τον ελληνικό στρατό και τον ελληνικό πληθυσμό.
Η εφημερίδα «Σκριπ» στις 22 Σεπτεμβρίου 1922 είχε γράψει:      «Τα άρθρα του πρωτοκόλλου εγένοντο δεκτά ταχέως το έν κατόπιν του άλλου. Τούτο οφείλετο εις τας προσπαθείας του κ. Φραγκλίνου Μπουγιών»!!!
            Οι Γάλλοι, διπλωμάτες και στρατιωτικοί πρωταγωνιστούσαν σε όλες αυτές τις διαδικασίες της απομάκρυνσης των Ελλήνων από την Ανατολική Θράκη. Όμως και η Γαλλική εταιρεία που εκμεταλλεύονταν τους σιδηροδρόμους εκεί έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο και διέθεσε ανεπαρκή μεταφορικά μέσα για την αποχώρηση των ελληνικών στρατευμάτων, με αποτέλεσμα να εκφράσει δημοσίως τη δυσαρέσκειά του ο στρατηγός Κωνσταντίνος Νίδερ, που είχε τοποθετηθεί από  την ελληνική κυβέρνηση για να επιβλέψει την εκκένωση.
*Μουσταφά Κεμάλ και Φραγκλίνος Μπουγιόν

Σύμφωνα με πολλούς ιστορικούς, ο Γάλλος στρατηγός Σαρλ Αντουάν Σαρπύ που τον γνωρίσαμε ως φιλέλληνα στη Διασυμμαχική Θράκη το 1919, στα Μουδανιά με την καθοδήγηση του Φραγκλίνου Μπουγιόν κατά τον Σπυρίδωνα Μαρκεζίνη, αποδέχθηκε όλες τις  απαιτήσεις των Τούρκων! Ακολουθούσαν οι Ιταλοί και μετά οι Βρετανοί…
" Η Θράκη μας παραδόθηκε χωρίς να ριφθεί ούτε ένας πυροβολισμός", δήλωσε το 1972 ο Ισμέτ πασάς, ,που είναι γνωστός με το επώνυμο Ινονού, στον Σπυρίδωνα Μαρκεζίνη.
Η ανακωχή που επιτεύχθηκε στα Μουδανιά αποτέλεσε τον φοβερό επίλογο της ελληνικής από αρχαιοτάτων χρόνων Ανατολικής Θράκης. Δυστυχώς σ’ αυτό το έγκλημα, «έβαλαν το χεράκι τους» πρωτίστως οι σύμμαχοι της Αντάντ, προωθώντας τα δικά τους γεωστρατηγικά συμφέροντα και παραβλέποντας εντελώς άδικα τις επιδιώξεις συμμαχικής τους χώρας που έδωσε το αίμα της για την ανομολόγητη αυτή συμμαχία.


  

Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

ΠΗΓΕΣ

*Σπυρίδωνος Μαρκεζίνη «Πολιτική Ιστορία της Συγχρόνου Ελλάδος 1922-1924» Εκδόσεις Πάπυρος

*Γιάννη Μουρέλου «Η ΓΑΛΛΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ TOΥ 1921
 ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ FRANKLIN - BOUILLON KAI Η ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΙΛΙΚΙΑΣ, Δελτίο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, 1983

*Αρχείο εφημερίδων «Αυγή» 13 Οκτωβρίου 2016, «Σκριπ», «Εμπρός», «Πατρίς», «Ελεύθερος Τύπος»
 
Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου 1922Ο Τύπος της Αθήνας δίνει με τους τίτλους του την εικόνα της διεθνούς ατιμίας εις βάρος της Ελληνικής Ανατολικής Θράκης


-------------------------------------------------------------------------------


---------------------------------------------------------------------------------------


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

48 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ιωάννης Κοριτσίδης
«.....ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΣ» 1972 - ΙΣΜΕΤ ΙΝΟΝΟΥ

Α.Γ. είπε...

Ευχαριστούμε και πάλι Παντελή άν και εγω από όσα γνωρίζω και έχω διαβάσει ο καλός ρόλος του Σαρπύ ηταν στα πλαίσια των αποφάσεων της Διασυμμαχικης Διοικησης και τίποτε περισσότερο
Α.Γ.

Ανώνυμος είπε...

Nikos Karakostidis
Κύριε Παντελή, ο προπαππους μου μας έλεγε πως το 1915-18 είχαν εγκατασταθεί στα Μάλγαρα, αλλά πήγαιναν στο χωριό τους το Συδιον (Σιαχινκιοι η sayn kioi) και έκαναν έρευνες στα χωράφια τους. Τους φύλαγαν Τούρκοι καβαλάρηδες. Πήγαιναν στο καφενείο, τους κερνούσαν κανένα ποτηράκι για να μάθουν τι χαλεύουν στα χωράφια τους, αλλά αυτοί κοίταζαν Πρώτα τον Τούρκο χώροφύλακα και δεν μιλούσαν. Η σχέση τους ήταν στενή

Ανώνυμος είπε...

Mary Dadisman
very interesting!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Xan Tak
Κι ένα παράδειγμα από της πολύ πρόσφατη ιστορία μας, για το πως συνάπτονται και πως ανατρέπονται οι διακρατικές συμμαχίες. Παράδειγμα η Ελληνογαλλική συμμαχία, που μετατράπει σε Ελλάς- Γαλλία-προδοσία και η συναρτώμενη μ αυτήν, τραγική για το έθνος, απώλεια της Ανατολικής Θράκης!
Σύμφωνα με το περιεχόμενο της συμφωνίας της Άγκυρας μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας στις 20 Οκτωβρίου του 21, ένα χρόνο ΠΡΙΝ την καταστροφή (!!!) - σύμμαχός μας μέχρι τότε η δεύτερη - που “υπογράφει από τους Μπουγιόν και τον Κεμάλ Ατατούρκ, η κυβέρνηση της Άγκυρας παραχωρούσε για 99 χρόνια, την εκμετάλλευση των μεταλλείων σιδήρου, χρωμίου κι αργύρου της κοιλάδας του Χαρσιώτη (Πόντος) σε γαλλική εταιρεία με συμμετοχή οθωμανικών κεφαλαίων σε ποσοστό 50%. Ανέλαβε επίσης την μελέτη αντίστοιχων παραχωρήσεων και σε άλλες περιοχές, ανάλογα με προτάσεις που θα υπέβαλλαν γαλλικές εταιρείες . Τέλος, αποφασίστηκε η παραχώρηση βαμβακοπαραγωγικών εκτάσεων της Κιλικίας στο οίκο Venuevre de Lesseps” (Μουρέλος Ι., 1983)
Απο το αξιόλογο blog του αγαπητού ιστοριοδίφη και φίλου στο FB Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης (Παντελής Στέφανος Αθανασιάδης) που αξίζει ν' επισκεφτείτε.

Ανώνυμος είπε...

Eleftheria Perisanidis
Και σημερινή
Σύμμαχοι Μας 👍👋😔😔

Ανώνυμος είπε...

Vasilis Stefos
ΤΩΡΑ ΜΆΘΑΜΕ ΟΤΙ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΝΈΜΟΡΦΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΆ ΤΟ ΤΡΊΓΩΝΟ

Ανώνυμος είπε...

Ioannis Minoudis
Ευχαριστώ Παντελή που κάθε φορά που καταχωρείς στοιχεία της νεότερης ιστορίας μας, συμπληρώνω πολλά κενά. Ταπεινά σε συγχαίρω!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Idomeneas Filoktitis
Μία μικρή ένσταση. Τα πυροβόλα Skoda δεν περίμεναν να τα λάβουν από τους Γάλλους οι κεμαλικοί. Τα είχαν ήδη.

SITALKIS είπε...

Απλά τα πήραν για να έχουν περισσότερα!

Ανώνυμος είπε...

Takis Panousakis
Είναι καταπληκτικό το πως με τις υπάρχουσες γνώσεις σήμερα, κάποιοι όπως ο συγγραφέας της ανάρτησης, επιμένουν σε μια φαντασιακά ρομαντική θεώρηση της ιστορίας. Έχει ΄΄μαλλιάσει η γλώσσα μας΄΄ να λέμε πως δεν υπήρχε -και επισήμως- συμμαχία με την Ανταντ με την επιστροφή του Κωνσταντίνου το 1920. Και πως η διεθνής πολιτική με βάση τα συμφέροντα είναι η πιο συχνή και φυσιολογική πορεία στις διεθνείς σχέσεις. Το αξιομνημόνευτο θα ήταν το αντίθετο.

SITALKIS είπε...

Άσχετα με το τυπικό της διακοπής των σχέσεων λόγω παρουσίας Κωνσταντίνου, μόλις έγινε η επανάσταση των Γονατά και Πλαστήρα στους φυσικούς συμμάχους προσέτρεξαν τοποθετώντας τον ιδιωτεύοντα Βενιζέλο να εκπροσωπήσει της χώρα.

Ανώνυμος είπε...

Sotirios Chalikiopoulos
Ο διαπραγματευταρας μας ο Βενιζέλος την χάρισε στον Κεμάλ. Όπως και την Ιμβρο και Τένεδο επίσης.

Ανώνυμος είπε...

Idomeneas Filoktitis
Εμένα αυτό που με εκνευρίζει, είναι το εξής. Μετά την ήττα στην Μικρά Ασία, η βασιλική κυβέρνηση έριξε όλο της το βάρος στην Αν. Θράκη. Μεσολάβησε η Επανάσταση Γονατά-Πλαστήρα στις 13 Σεπτεμβρίου με κύριο εξαγγελθέν σκοπό την διάσωση της Αν. Θράκης. Μετά από 12 μόλις μέρες με την Συνθήκη των Μουδανιών, η Αν. Θράκη χάνεται. Συνεπώς ο σκοπός της Επανάστασης Πλαστήρα-Γονατά, πήγε για βρούβες. Κοινώς ΑΠΕΤΥΧΑΝ παταγωδώς, αλλά η ιστορία έγραψε ότι έσωσε την Ελλάδα. Είμαστε φοβεροί παραμυθάδες ως λαός.

SITALKIS είπε...

Ioannis Tosoynis
Και φυσικα για αλλη μια φορα η Αθηνα (το εκανε γαργαρα).😾👎😡🤬

Ανώνυμος είπε...

Thomas Papadopoulos
Πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη, η οποία αναλύει το παρασκήνιο. Συγχαρητήρια!

Ανώνυμος είπε...

αιμιλια ρουσακη
Συγχαρητηρια!! Παντα κατατοπιστικος στα θεματα της Θρακης! Σας παρακολουθησα και χτες στο αφιερωμα της Μηχανης του Χρονου!!

Ανώνυμος είπε...

Χρυσουλα Αμίλλη Πάντα μου άρεσε να ψάχνω διαβάζοντας ιστορίες του 1912 , 1918 ,1922 και προσπαθούσα να ενώσω τα κομμάτια του παζλ προσθέτοντας και τις ιστορίες της Μικρασιατισας γιαγιά μου και του θείου του πατέρα μου από τις Σαράντα Εκκλησίες!
Θέλω να σας ευχαριστήσω για τις πληροφορίες που με λύνουν παρα πολες απορίες συνεχίστε να μας διδασκετε την ιστορία !

Ανώνυμος είπε...

Dimitrios Dimitrios Samaras
OI ELLINES POU ITAN STA MOUDANIA ;;;; NA SE PO EGO, STA PAPARIA TOUS OLOI ARAXTI KLASIK ,,,,

Ανώνυμος είπε...

Τενιος Παναγιωτης
Oλοι τους τουρκους του βοηθουσαν μια ζωη γιατι μονοι του δεν μπορουν τιποτα να κανουν ειναι ενα μηδενικο αι στο διαβολο να πανε

Ανώνυμος είπε...

Παντελης Τσαουσογλου
Τόν Μπουγιόν προωθούσε ολόκληρη ανθελληνική συμμορία.Συνεργάστηκαν πολιτικοί, τραπεζίτες, δημοσιογράφοι,διπλωμάτες, στρατιωτικοί και δικοί μας πράκτορες. Απλώς αυτόν βάλανε μπροστά. Ποτέ ένας δεν είναι αρκετός.

Ανώνυμος είπε...

Νατάσα Πεντίδου
Και σήμερα..... η "Ενωμένη" Ευρώπη.... θα δούμε. .... τι θα κάνει στην πατρίδα μας!!!!

Ανώνυμος είπε...

Σπύρος Θεοδωροπουλος --
Νομίζω ότι η τύχη τής Ανατολικής Θράκης ΔΕΝ κρίθηκε στη Διάσκεψη των Μουδανιών.
Είναι γνωστό ότι την 10.9.22, δέκα μέρες πριν από την έναρξη της Διασκέψεως αυτής, οι κυβερνήσεις Αγγλίας, Γαλλίας και Ιταλίας απέστειλαν στον Κεμάλ πρόσκληση για διαπραγμάτευση των όρων τής ειρήνης μεταξύ Τουρκίας και "Συμμάχων".
Στην πρόσκληση αυτήν, οι "Σύμμαχοι" δήλωναν στον Κεμάλ ότι "διέκειντο ευνοϊκώς" απέναντι στον "πόθο" τής Τουρκίας για σύνορα στον Έβρο!
Στις συνομιλίες του με τον Κεμάλ, ο Φ. Μπουγιόν (που έφτασε στη Σμύρνη στις 15.9.22), δεν εκπροσωπούσε μόνο τη Γαλλία. Λειτουργούσε ως απεσταλμένος ΚΑΙ των 3 "Συμμάχων", σε σχέση με την προαναφερθείσα διαπραγμάτευση, προωθώντας, βέβαια, τα συμφέροντα της χώρας του.
Με μεταγενέστερο, (18.9.22), κοινό διάβημά τους προς την Τουρκία, οι 3 "Σύμμαχοι" όριζαν ότι τα ελληνικά στρατεύματα θα συνεπτύσσοντο στον Έβρο.
Τέλος, ο Ε. Βενιζέλος, την ίδια μέρα (18.9.22) ενημέρωσε την ελληνική επαναστατική κυβέρνηση ότι "...αι 3 μεγάλαι Δυνάμεις απεφάσισαν την απόδοσιν της Ανατολικής Θράκης εις την Τουρκίαν"...
Στους εδώ φίλους που επιμένουν ότι ο Βενιζέλος "πούλησε" (!!) την Ανατολική Θράκη, θα ήθελα να πω:
Ο Κόρζον (ο υπουργός εξωτερικών τής ΜΒ) συμφωνούσε με τον Βενιζέλο στη θέση ότι οι Τούρκοι δεν είχαν θέση στην Ευρώπη.
Τη μεγάλη ζημιά την έκαμε αποκλειστικά ο Πουανκαρέ, ο οποίος (Παρίσι 7-10.9.22), εξεβίασε βάρβαρα και έφερε σε απόγνωση τον ατυχή, ναι, ατυχή Κόρζον! Η Μεγάλη Βρετανία και οι κτήσεις της, δεν ήταν πλέον, επ' ουδενί διατεθειμένες να πολεμήσουν ξανά εναντίον τής Τουρκίας. Και αυτό ο Πουανκαρέ το γνώριζε πολύ καλά...
Οι Τούρκοι, είπε ο Πουανκαρέ στον Κόρζον, δεν θα συμμετείχαν σε διάσκεψη για ανακωχή, αν δεν τους έταζαν σύνορα στο Έβρο και κυριαρχία στα Στενά...
Ο Πουανκαρέ ήταν αποφασισμένος να αποδεχθεί την παραχώρηση της Αν. Θράκης στην Τουρκία, ακόμα και ερήμην της Μ. Βρετανίας!
Αναφέρεται ότι, μπροστά στον ίδιο τον Κόρζον, ο Πουανκαρέ διέταξε την απόσυρση των γαλλικών δυνάμεων από το Τσανάκ, κίνηση που θα άφηνε τη Μ. Βρετανία εντελώς μόνη απέναντι στον Κεμάλ...
Η Μεγάλη Βρετανία απλώς ΣΥΡΘΗΚΕ στην απόφαση αυτήν (που ικανοποιούσε τις απαιτήσεις τού θριαμβευτή Κεμάλ).
Ο Βενιζέλος τής ώρας εκείνης, δεν μπορούσε να κάμει ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ.
Είναι, νομίζω, πολύ βαρύ να λέμε ότι ο Βενιζέλος "πούλησε" τότε την Ανατολική Θράκη, χωρίς να διαθέτουμε κανένα απολύτως αποδεικτικό στοιχείο...
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, όταν ο Βενιζέλος ανέλαβε "διπλωματικός αντιπρόσωπος" τής επαναστατικής κυβέρνησης τής Αθήνας, (αν δεν κάνω λάθος, στις 16.9.22), η υπόθεση της Ανατολικής Θράκης ήταν ήδη τελειωμένη...
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Ανώνυμος είπε...

Takis Panousakis
Προσέτρεξαν απλώς στις χώρες με τις οποίες η Τουρκία θα υπέγραφε υποχρεωτικά την όποια συνθήκη με την οποία η κεμαλική πλέον Τουρκία θα τερμάτιζε τον Α΄ΠΠ . Όποιες και αν ήταν οι σχέσεις της Ελλάδος με τους αγγλογάλλους, όποια και αν ήταν η ελληνική κυβέρνηση, στο τραπέζι για την ειρήνη οι κύριοι πρωταγωνιστές ήταν Αγγλία, Γαλλία, κεμαλική Τουρκία και Ελλάδα.

Ανώνυμος είπε...

Σπύρος Στα
Προσωπικά το μόνο που έχω να προσάψω στον Βενιζέλο είναι το ηθικό έγκλημα που διέπραξε, να προτείνει τον αρχισφαγέα για νόμπελ ειρήνης. Αδυνατώ να καταλαβω το ειρωνικό σας ύφος. Από τους δύο βαλκανικούς δίχως Βενιζέλο θα παίρναμε μέχρι Δυρράχιο και Αγίους Σαράντα αντί για Θεσσαλονίκη με όσα αυτό συνεπάγεται. Ακόμα ίσως να μας έμπλεκαν οι κεντρικές δυνάμεις σε συμμαχίες και να χάναμε ακόμα και το Αιγαίο. Γούστο έχουν οι ετεροχρονισμένες διαμάχες μεταξύ Κοκού & Λευτεράκη, αλλά ας κρίνουμε δίχως συναίσθημα και μόνο ως μελετητές της ιστορίας.

Ανώνυμος είπε...

Sotirios Chalikiopoulos
Όταν πας να διαπραγματευτείς και χαρίζεις τα πάντα εκ των προτέρων, είσαι επιτυχημένος;

Ανώνυμος είπε...

Vassilios Kazakidis
Μετά τη συμφωνία των πρώην συμμάχων μεταξύ τους, δεν υπήρχε δυνατότητα αντίδρασης.

Ανώνυμος είπε...

Idomeneas Filoktitis
Δεν εξετάζω αυτό. Εξετάζω τι έχει καταγραφεί στην ελληνική ιστορία.

Ανώνυμος είπε...

Vassilios Kazakidis
Υπήρξε σημαντική ανάπλαση ιστορίας για εθνικούς λόγους τότε με κομματικές αποχρώσεις.

Ανώνυμος είπε...

Alexis Athanatos
Η Ανατολική Θράκη πήγαινε στον νικητή, σύμφωνα με όσα αναφέρει και ο Μεταξάς στα ημερολόγιά του στις συζητήσεις του το 1921.

Ανώνυμος είπε...

Γιάννης Κιουλέκας
Μετά την ήττα στην Μ. Ασία η Τουρκία επέβαλλε τούς όρους μιας & είχε νικήσει λόγω των εγκληματιών λαθών & προδοσιών που διέπραξαν οι αντιβενιζελικοί / Μοναρχικοί την περίοδο Νοέμβριος 1920 έως τον Σεπτέμβρη 1922. Τουλάχιστον 2 φορές οι ΑγγλοΓάλλοι πρότειναν από το 1921 συνθήκη Ειρήνης με τουλάχιστον την Α. Θράκη (μέχρι την Τσαλτάτζα) να μένει στην Ελλάδα. Όμως ο Δ. Γούναρης όταν ρωτήθηκε στο Λονδίνο την άνοιξη 1921, είπε ότι μπορούμε να φθάσουμε στην Άγκυρα ΧΩΡΙΣ οικονομική, πολεμική βοήθεια από την Αντάντ!!! Κανένας ξένος δεν μας φταίει, παρά μόνο εμείς οι Έλληνες... Αλλά παιδιά ανοίξτε κανένα ιστορικό βιβλίο Ελλήνων ιστορικών επιστημόνων που έχουν ερευνήσει ΟΛΑ τα αρχεία σε Ελλάδα & εξωτερικό για να δείτε την αλήθεια. Μην πιστεύετε την προπαγάνδα...

Ανώνυμος είπε...

Idomeneas Filoktitis
Επειδή τυχαίνει να έχω διαβάσει και "κανένα ιστορικό βιβλίο Ελλήνων ιστορικών επιστημόνων που έχουν ερευνήσει ΟΛΑ τα αρχεία σε Ελλάδα & εξωτερικό" για όλα τα παραπάνω -τα οποία δεν είναι παρά μόνο ότι ο Γούναρης αρνήθηκε την άνοιξη του 1921 την πρόταση των Αγγλογάλλων- αρκεί να έχεις δώσει προσοχή στην λεπτομέρεια, ότι ο Γούναρης αρνήθηκε έπειτα από την υπεύθυνη εισήγηση του στρατιωτικού συμβούλου Συνταγματάρχη Πτολεμαίου Σαρρηγιάννη. Αυτός ανέφερε ότι ήταν δυνατή η εκστρατεία ανατολικά. Όταν η υπεύθυνη στρατιωτική πλευρά κάνει αυτή την εισήγηση, πήγαινε εσύ στην θέση του Γούναρη και πάρε απόφαση (όχι όμως έχοντας διαβάσει το τέλος της ιστορίας). Πάνω απ' όλα όμως, έχεις προσέξει την λεπτομέρεια, ότι η κεμαλική πλευρά ΔΕΝ δέχθηκε τους όρους των Αγγλογάλλων την άνοιξη του 1921 (και μην μου πεις ότι αυτοί θα τους επέβαλλαν), οπότε γιατί ακριβώς πράγμα μιλάς;

Ανώνυμος είπε...

Γιάννης Κιουλέκας
Η απόφαση ήταν καθαρά πολιτική & όχι στρατιωτική. Όταν αντικατέστησε ΟΛΟΥΣ τους εμπειροπόλεμους ανώτατους αξιωματικούς απο το μέτωπο επειδή ήταν " Βενιζελικοί" !
Η ευθύνη βαραίνει εκείνη τη στιγμή τον Πρωθυπουργό Γιατί ήταν αδιανόητη η επιχείρηση στην Άγκυρα που αποφάσισε Ο ΙΔΙΟΣ, ΧΩΡΙΣ βοήθεια (οικονομική κλπ) από τούς συμμάχους. Χωρίς οικονομική βοήθεια ήταν καθαρή αυτοκτονία. Ο Ι. Μεταξάς μιλάει για αυτά στο ημερολόγιο του. Όλες οι εισηγήσεις ήταν να ΜΗΝ συνεχίσουν. Αυτό απεδείχθη μετά όταν ο Πρωτοπαπαδάκης έκοψε την δραχμή στα 2!!! Χωρίς λεφτά δεν πας πουθενα. Όμως ο Γούναρης & οι υπόλοιποι κυβερνώντες 1920 - 1922 ζούσαν εκτός πραγματικότητας... Όσον αφορά την βιβλιογραφία, δεν αμφιβάλλω ότι έχεις διαβάσει. Το ζήτημα είναι ότι έχεις διαβάσει την προπαγάνδα των πολιτικών απογόνων των υπευθύνων της Μικρασιατικής καταστροφής (βλέπε προδοσίας) των τουλάχιστον 2-2.5 εκ. Ελλήνων Μικρασιατών ... των προγόνων μας δηλαδή

Ανώνυμος είπε...

George Giannopoulos
Ο Σαρρηγιάννης τι ήταν;
Ο Τρικούπης τι ήταν;

Ανώνυμος είπε...

Idomeneas Filoktitis
Μπορείς να επικεντρώσεις στην ουσία; Την άνοιξη του 1921, οι κεμαλικοί είχαν δεχθεί την θεωρούμενη ευνοϊκή πρόταση των Αγγλογάλλων; Όχι. Συνεπώς εφ' όσον οι Αγγλογάλλοι δεν επρόκειτο να την επιβάλλουν τι έπρεπε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση τότε; Είτε α) να επιχειρήσει στρατιωτικά, β) είτε να περιχαρακωθεί στην Σμύρνη σε μια αιώνια άμυνα (αδύνατον) ή γ) σε αποχώρηση από την Μικρά Ασία. Η κυβέρνηση επέλεξε το α. Τώρα για το αν έχει ευθύνη για την επαναφορά αποτάκτων, εκεί έχεις θεωρητικά δίκιο, αλλά πρόσεξε αυτό. Στις επιχειρήσεις Μαρτίου 1921, αυτοί που απέτυχαν ήταν οι βενιζελικοί Τρικούπης ΙΙΙ ΜΠ και Λεοναρδόπουλος Χ ΜΠ (παραδόξως όχι ο απότακτος Πλατής VII ΜΠ).

Ανώνυμος είπε...

Alexis Athanatos
Το 1921 που τον παρακαλούσε η κυβέρνηση να αναλάβει θέση στο επιτελείο λέει πως αυτός τους είπε να κρατήσουν την Θράκη και να αποσυρθούν από την Μικρά Ασία. Και τότε του απάντησαν οι υπουργοί πως δεν μπορούν να κρατήσουν την Θράκη αν χάσουν στην Μικρά Ασία, ήταν ή όλα ή τίποτα.

Ανώνυμος είπε...

Γιάννης Κιουλέκας
Εγω γνωρίζω για τον βενιζελικό επιτελικό Συνταγματάρχη Σαρρηγιάννη. Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς. Εσύ γνωρίζεις γιατί επικρίθηκε μετά την Μικρασιατική Καταστροφή;;;
Γνωρίζεις τον νέο αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού μετά τις εκλογές του 1920, τον υποστράτηγο Γουβέλη ;;;Τι πρότεινε στον Γούναρη, & γιατί παραιτήθηκε άμμεσα μέσα τον Απρίλη 2021, όταν κατάλαβε που το πήγαιναν οι νέοι κυβερνώντες ;;;
Επαναλαμβάνω, χρειάζεται μελέτη των Ελλήνων ιστορικών επιστημόνων που έχουν αποκαλύψει σε απόλυτο βαθμό τις αποκλειστικές ευθύνες των αντιβενιζελικών για την μεγαλύτερη καταστροφή σε 3.000 χρόνια Ελληνικής Ιστορίας λόγω ιδεοληψιών των βασιλικών & παλαιοκομματικών της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου που αναφέρουμε... Οι σοβαροί Έλληνες πανεπιστημιακοί ιστορικοί είναι συγκεκριμμένοι, όπως π.χ. ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Κ. Φωτιάδης που απέδειξε σε 12 τόμους την Γενοκτονία όσον αφορά τον ελληνισμό του Πόντου. Σαφώς έχει γράψει για το 1922, αναδεικνύοντας τις αποκλειστικές ευθύνες των αντιβενιζελικών!!! Αλλιώς ο καθένας που έχει διαβάσει οτιδήποτε μπορεί να λέει ότι θέλει... Μπορώ να αναφέρω τουλάχιστον 20-30 ονόματα των μεγαλύτερων ιστορικών για το 1922... Εσείς έχετε να αναφέρετε αντίστοιχα μερικά όπως του Κ. Φωτιάδη ;;; αμφιβάλλω ...
Καληνύχτα

Ανώνυμος είπε...

Vassilios Kazakidis
Είχε διαλυθεί όντως η συμμαχία με τους αγγλογάλλους με την επιστροφή του Κων/νου. Οι αγγλογάλλοι μεταξύ τους είχαν διαπράξει συμφωνίες για τον τερματισμό δανειοδότησης στην Ελλάδα και για την μη παροχή στρατιωτικού υλικού στις αντίπαλες δυνάμεις του "μικρασιατικού πολέμου". Ο Μπουγιόν στο Ancora Accord, το φθινόπωρο του '21, εξέφραζε την αλλαγή πολιτικής της Γαλλίας, αρχής γενομένης της διαφωνίας τους με την Αγγλία για πετρελαϊκά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή. Όταν υπεγράφει η εμπορική διμερής συμφωνία, η ελληνική κυβέρνηση βρισκόταν σε επίσκεψη στο Παρίσι 8 μήνες πριν την μικρασιατική καταστροφή. Η συμφωνία για παροχή στρατιωτικού υλικού παραβιάστηκε από την Γαλλία (και την Ιταλία) με χρήματα που είχε λάβει ο Κεμάλ από την επαναστατημένη Ρωσία, χωρίς να μπορεί να κάνει ούτε νηοψίες το ελληνικό ναυτικό. Οι διαπραγματεύσεις με την διαμεσολάβηση των αγγλογάλλων την άνοιξη του '22, ήταν άκαρπες. Η επιχείρηση Κωνσταντινούπολη κατόπιν με τον Χατζηανέστη, εξέθεσε ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης. Το Chanak Αffair παγιοποίησε ότι η Αγγλία δεν εδύνατο να αρχίσει πόλεμο με την Τουρκία στα στενά, αποδεχόμενη στην ουσία την θέση της Γαλλίας. Ήταν αργά για την Ελλάδα μετά την αλλαγή στάσης της Αγγλίας. Οι πρώην σύμμαχοι έθεταν προτεραιότητα στα συμφέροντά τους και η ελληνική κυβέρνηση στην Αθήνα αδρανούσε ή λάμβανε αποφάσεις με επίκεντρο την διατήρηση της καρέκλας καταδικάζοντας τη στρατιά στη μικρασία και την Ανατ. Θράκη στην "καλή θέληση" του Κεμάλ και των πρώην συμμάχων. Μετά την επανάσταση του Πλαστήρα και με τον Βενιζέλο στο Παρίσι οι αποφάσεις και οι ισοροπιες είχαν ήδη ληφθεί για μας χωρίς εμάς. Η απόφαση να κατευθυνθεί η "επανάστασις" στην Αθήνα και όχι στη Θράκη είχε αποτελειώσει την υπόθεση. Η κατάπαυση πυρός στη συμφωνία των Μουδανιών με συμφωνία για μετακίνηση του πληθυσμού ήταν παταγώδης αποτυχία!

Ανώνυμος είπε...

Χρήστος Μουσικίδης
Πιός Βενιζέλος; Είχαν προαποφασίσει ! Νάχαμε να λέγαμε !

Ανώνυμος είπε...

Thomas Papadopoulos
Πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη, η οποία αναλύει το παρασκήνιο. Συγχαρητήρια!

Ανώνυμος είπε...

Argyro Margariti
Εξαιρετικό και όπως πάντα τεκμηριωμένο άρθρο, αγαπητά Παντελή. Όμως απίστευτα οδυνηρό. αυτές οι σελίδες της Ιστορίας με εξοργίζουν και με πληγώνουν.

Ανώνυμος είπε...

Ιωάννης Φιλιστωρ
Πιστεύω ότι διαφεύγει σε όλους μια λεπτομέρεια σημαντική όμως. Όταν υπογράφτηκε η συνθήκη των Μουδανιών οι Τούρκοι δεν είχαν επαφή με Ελληνικά στρατεύματα παρά μόνο με Αγγλικά. Ξεχνάμε όλοι ότι εδάφη εκκενώνονται μόνο μετά από ήττα. Στην Ανατολική Θράκη δεν ηττηθήκαμε ούτε και μπορούσαμε να ηττηθούμε. Οι Τούρκοι δεν διέθεταν ούτε καν βάρκες για να επιτεθούν στα νησιά. Άρα ήταν ανόητη η εθελοντική εκκένωση της Ανατολικής Θράκης και εντελώς αψυχολόγητη η βιασύνη της. Αυτά μας τα λέει ο Μαζαράκης που έλαβε μέρος στη συνδιάσκεψη των Μουδανιών και τα ήξερε από μέσα.

Ανώνυμος είπε...

Dimitrios Dimitrios Samaras
OMOS KANNEAS ELLINAS PARON ,,,EXI DIAFORA,,,,,

Ανώνυμος είπε...

Προσωπικά, περισσότερο από την επιμονή πολλών να βγάλουν αθώο και αμόλυντο τον Λευτεράκη από την αμαχητί ατιμωτική παράδοση της Ανατολικής Θράκης στους Τούρκους, είναι να αποκαλούν το Πραξικόπημα του Σεπτεμβρίου 1922 Επανάσταση!

MIKRASIATHS είπε...

Δίχως τον Ε. Βενιζέλο τα σύνορα μας ακόμη θα ήταν στην ... Λάρισσα! Για τον απλούστατο λόγο 'οτι η συμμετοχή μας στον Α΄Βαλκανικό πόλεμο ήταν η πολιτική του Πρωθυπουργού Ε.Β. όταν οι Βασηλιάς Κων/νος & Ι. Μεταξάς ήταν ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ !!! Επίσης η συμμετοχή μας στον Β΄ Βαλκανικό πόλεμο ήταν επίσης πολιτική του Ε.Β. που ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΕ ΤΟΝ Β. Κων/νο να πάρουμε μέρος & έτσι πήραμε την Μακεδονία & την Αν. Θράκη !!! Επομένως δεν ισχύει τίποτα από αυτά που λέτε ...

Ανώνυμος είπε...

Θεόφιλος Ημαρτον
Ελλάς-Γαλλία συμμαχία, εδώσανε τη Θράκη μας μπαξίσι στην Τουρκία.

Ανώνυμος είπε...

Zografia Xatzipoulidou Vardakou
Ωραία η ομοιοκαταληξία

SITALKIS είπε...

Αγαπητέ φίλε Μικρασιάτη,
δεν φιλοδοξώ να σου αλλάξω τις απόψεις για τον Βενιζέλο. Όμως υπάρχουν κάποια λάθη στο σχόλιό σου. Όπως για παράδειγμα ότι στο Β' Βαλκανικό Πόλεμο πήραμε την Ανατολική Θράκη, δηλαδή το 1913. Την Ανατολική Θράκη την πήραμε το 1920 αφού μεσολάβησε ο Α΄Παγκόσμιος Πόλεμος. Το γιατί τη χάσαμε το 1922, είναι άλλη περίπτωση... Ως προς το κείμενό μου, μου διέφυγαν κάποια λάθη, αλλά όχι αυτά για τα οποία με εγκαλείς.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...