Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Η χήρα του Ανδρούτσου, έζησε στην αφάνεια, αλλά κατόρθωσε 40 χρόνια μετά τον θάνατό του να τον κηδέψει επίσημα.

*Απόσπασμα από την είδηση του θανάτου της Ελένης Ανδρούτσου, από την εφημερίδα "Παλιγγενεσία" (23 Ιουνίου 1879)






Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης



                Η δράση του Οδυσσέα Ανδρούτσου και το τραγικό τέλος του στο βράχο της Ακρόπολης, είναι γνωστά. Η πολεμική δράση του, ο στρατηγικός νους του και η άδικη δολοφονία του από τον Ιωάννη Γκούρα, έχουν περιγραφεί από πολλούς ιστορικούς. Στο περιθώριο της ιστορίας έμειναν οι ζωές της χήρας του Ελένης, η οποία έζησε στην αφάνεια και σε πλήρη ένδεια και του γιου του Λεωνίδα, ο οποίος πέθανε στο Μόναχο σε ηλικία 12 ετών.
                Ο βίος του Οδυσσέα, υπήρξε πολύπλαγκτος. Γεννήθηκε στην Ιθάκη, όπου είχε καταφύγει ο καταδιωκόμενος από τους Τούρκους πατέρας του, μεταξύ των ετών 1788-1789. Νονοί του ήταν η Μαρία Σοφιανού, σύζυγος του Λάμπρου Κατσώνη, κόρη προύχοντα από την Κέα, και ο Ιωάννης Ζαβός πρόκριτος της Ιθάκης.
                Σε ηλικία 15 ετών εντάχθηκε στη σωματοφυλακή του Αλή πασά, αλλά το 1818 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Αργότερα πήρε μέρος στην Επανάσταση του 1821, πέτυχε σημαντικές νίκες κατά των Τούρκων, όμως γρήγορα αντιμετώπισε κατηγορίες για συνεργασία με τον εχθρό. Το τέλος του το γνωρίζουμε όλοι. Τον φυλάκισαν το 1825 στην Ακρόπολη, στον παλαιό φράγκικο πύργο, απ’ όπου τον εκπαραθύρωσε τον Ιούνιο, το πρωτοπαλλήκαρό του ο Ιωάννης Γκούρας, πριν ακόμα γίνει η δίκη του.

*Ο φράγκικος πύργος της Ακρόπολης, όπου έγινε η εκπαραθύρωση του Οδυσσέα Ανδρούτσου. Κατεδαφίσθηκε το 1874

                Ο Ανδρούτσος είχε νυμφευθεί την Ελένη Καρέλλη, κόρη του εύπορου και ισχυρού Χρήστου Καρέλλη από τους Καλαρρύτες Ιωαννίνων και απέκτησαν μαζί ένα γιο, τον Λεωνίδα Ανδρούτσο.
                Το θάνατό του, ακολούθησε ένα όργιο φημών για κρυμμένους αμύθητους θησαυρούς του Ανδρούτσου, που δεν βρέθηκαν ποτέ, ενώ η χήρα του Ελένη, αποσύρθηκε διακριτικά από το προσκήνιο και έζησε παραγκωνισμένη και αγνοημένη σε αφόρητη φτώχεια. Τότε τον μονάκριβο γιό της, Λεωνίδα, που είχε γεννηθεί σε μια σπηλιά, και τον είχε βαφτίσει ο οπλαρχηγός Πανουργιάς, ανέλαβε υπό την προστασία του ο φιλέλληνας Βασιλιάς της Βαυαρίας Λουδοβίκος πατέρας του Όθωνος, στο Μόναχο. Μαζί του πήγε στη Βαυαρία και η μητέρα του Ελένη. Εκεί όμως  δύο χρόνια αργότερα σε ηλικία 12 ετών, προσβλήθηκε από τύφο και πέθανε το 1836. Τον έθαψαν στο εκεί κοιμητήριο και η δυστυχής μητέρα του επέστρεψε στην Ελλάδα.
                Όταν είχε έρθει στην Ελλάδα της  ενεκρίθη μια πενιχρή σύνταξη. Αργότερα επί  Όθωνος η σύνταξή της αυξήθηκε στις 60 δραχμές. Ο Κωνσταντίνος Σάθας σε άρθρο του δημοσιευμένο  στο περιοδικό «Χρυσαλλίς» εξέφρασε την απορία γιατί ο Όθων, που υποτίθεται ότι θαύμαζε τον γενναίο Ανδρούτσο, δεν φρόντισε για την αξιοπρεπή ταφή έστω και χρόνια αργότερα και δεν χορήγησε στη λιμοκτονούσα χήρα του, σύνταξη υπολοχαγού της Φάλαγγας, ενώ προηγουμένως είχε αγοράσει το σπαθί του αντί 4.000 δραχμών και τις παλάσκες και τις πιστόλες του αντί 3.000 δραχμών.
                Τελικά μόλις το 1862, η Επανάσταση που έδιωξε τον Όθωνα από την Ελλάδα, με πρόταση του Επαμεινώνδα Δεληγεώργη και του Δημητρίου Καλλιφρονά, ενέκρινε με απόφαση της Εθνικής Συνέλευσης και δόθηκε στην χήρα του Ανδρούτσου σύνταξη 200 δραχμών το μήνα.
*Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)


Σαράντα χρόνια θαμμένος και αγνοημένος ο Ανδρούτσος


                Όλα αυτά τα χρόνια η χήρα Ελένη Ανδρούτσου ζούσε σε ένα φτωχό σπίτι στην Πλάκα και μόλις το 1834, κατόρθωσε να κάνει ανακομιδή των οστών του Οδυσσέα, ο οποίος είχε ταφεί πρόχειρα στους πρόποδες της Ακρόπολης. Τα οστά του παρέμειναν αγνοημένα στην εκκλησία των Αγίων Ασωμάτων περί τα σαράντα χρόνια!!!
Μόλις το Φεβρουάριο του 1865 επετράπη να γίνει επίσημη ταφή των οστών στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας. Τα πήγαν πρώτα με πομπή στη Μητρόπολη των Αθηνών. Τον επικήδειο εκφώνησε ο γηραιός πλέον Θραξ αγωνιστής συνταγματάρχης Κάρπος Παπαδόπουλος, παρουσία των αρχών και πλήθους επισήμων και επιζώντων αγωνιστών της Επανάστασης και λαού. Στην συνέχεια ετάφησαν κανονικά στο Α΄ Κοιμητήριο. Την κηδεία παρακολουθούσε από τα παράθυρα των Ανακτόρων (σήμερα Μέγαρο Βουλής) ο βασιλιάς Γεώργιος.
                Η χήρα του Ανδρούτσου, αφού έπραξε και αυτό καθήκον, αποσύρθηκε και πάλι από το προσκήνιο, ζώντας στο πένθος της και στην έντιμη πενία της.
                Τα οστά του Ανδρούτσου μεταφέρθηκαν επισήμως το 1967 συνοδευόμενα από τον στρατηγό Θρασύβουλο Τσακαλώτο  και ετάφησαν στον τόπο της καταγωγής της οικογένειάς του την Πρέβεζα.
*Το δαχτυλίδι του Οδυσσέα Ανδρούτσου


Η παρουσία της Ελένης Ανδρούτσου στον «Παρνασσό» το 1873


                Το 1873, οργανώθηκε στον Φιλολογικό Σύλλογο  «Παρνασσός» εκδήλωση στην οποία ο νεαρός τότε λόγιος Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος παρουσίασε μια εργασία του περί του Ανδρούτσου, στην οποία παρέστη και η χήρα Ελένη Ανδρούτσου, άγνωστη ανάμεσα σε όσους πήγαν να παρακολουθήσουν την ομιλία. Κάποια στιγμή ο ομιλητής, όταν χρειάσθηκε να αναφέρει το όνομά της, την υπέδειξε με το δάχτυλό του και το πλήθος απόρησε, γιατί είχε παραμείνει άγνωστη όλα αυτά τα χρόνια, μακριά από κάθε προσκήνιο. Οι παριστάμενοι, που αγνοούσαν την παρουσία της εκεί, σηκώθηκαν όρθιοι και υποκλίθηκαν, καταχειροκροτώντας τη χήρα του αγωνιστή.
                Η ίδια συγκινήθηκε και δώρισε στον Παπαμιχαλόπουλο το χρυσό δαχτυλίδι του καπετάνιου! Το δαχτυλίδι αυτό βρίσκεται σήμερα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.
                Το 1888 το ελληνικό κράτος ανήγειρε μνημείο στο Χάνι της Γραβιάς. Στην επίσημη τελετή των εγκαινίων παρέστη ο βασιλεύς Γεώργιος Α΄, ο οποίος έκανε τα αποκαλυπτήρια και η βασίλισσα Όλγα.
                Η καρτερική χήρα του Οδυσσέα Ανδρούτσου η Ελένη, πέθανε τον Ιούνιο του 1879, σε ηλικία 86 ετών.
                Η εφημερίδα «Παλιγγενεσία» έγραψε (23 Ιουνίου 1879) ότι «η μακαρίτις κατήγετο εξ Ηπείρου, συνεμερίσθη δε νέα ούσα των αγώνων και των παθημάτων του ανδρός αυτής. Μετά τον θάνατον του γενναίου υπερασπιστού της Γραβιάς, έζη αφανής και άσημος εν Αθήναις, αναπολούσα τας ενδόξους ημέρας του παρελθόντος και θλιβομένη πικρότερον δια τούτο εν τη δυστυχία του παρόντος».



Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης


41 σχόλια:

  1. Νινα Γκουδλη
    Ευχαριστώ Παντελή για την εξαιρετική ανάρτηση. Ένα ακόμα παράδειγμα αδικημένου ήρωα της πατρίδας μας!..🇬🇷

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Andreas Makrides
    Μία από τις καλύτερες αναρτήσεις σου ever.
    Συμπλήρωσε μονάχα την αιτία θανάτου του μικρού Λεωνίδα, γιατί ο δαίμων σου την έσβησε... :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ Ανδρέα για όλα. Συμπλήρωσα την αιτία θανάτου του Λεωνίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ πολύ για τις τονωτικές ενέσεις ιστορίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Konstantinos Moutzouridis
    Δεν τη γνωριζα καθολου αυτην την ιστορια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Stylianos Xenokrates
    Η Αγαπη κανει θαυματα. Και φαινεται πως ηταν αξιος αγαπης ο Ηρωας Ανδρουτσος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Georgios Bartzoudis
    Ο ιστοριολογών εν ζωή, μακαρίτης Βασίλης Ραφαηλίδης, γράφει επανειλημμένως σε ένα από τα βιβλία του ότι ο Ανδρούτσος ήταν μουσουλμάνος! Η «πληροφορία» αυτή με είχε ξαφνιάσει και άρχισα να ψάχνω το θέμα. Και ψάχνοντας είχα βρει μια επιστολή του Ανδρούτσου (κάπου την έχω στο αρχείο μου) που αρχίζει ως εξής: «Εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος...». Φυσικά, την επιστολή συνέταξε κάποιος «γραμματικός», σίγουρα όμως εκφράζει την ορθόδοξη χριστιανική πίστη του Ανδρούτσου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιστορια της Ελληνικής Επαναστασεως του Διον.Κοκκινου. Ο Οδυσσέας οντως ανηκε στην αιρεση των βεκτακσηδων, το εκαμε ομως αυτό για να βρίσκει ασυλο απο τους Τουρκους σταμουσουλμανικά μοναστηρια. Αυτο το ηνωριζε ο Ομερ Βρυώνης ο φίλος του και πριν να ξεκινήσει η μαχη της Γραβιας εστειλε εναν ιερέα βεκτακσή δτον Οδυσσέα ο οποιός του ζήτησε να παραδοθεί. Φυσικά ο Οδυσσέας τον πυροβόλησε και τον εστειλε στον αλλαχ αδιαβαστο. Σεβομαι το Ραφαηλιδη γισ τις γνωσεις του αλλα πολλά από αυτα που γραφει για την Εκκλησια μας και για την Ορθοδοξια δεν ανταποκρινονται στην πραγματικοτητα.

      Διαγραφή
    2. Δεν εκπλησουν οι αποψεις Ραφαιληδη, αλλα και αλλων τινων οπου παντα ειτε υποτιμουν τον ορθοδοξο ή την ορθοδοξία !

      Διαγραφή
  8. Ο Ανδρούτσος όταν υπηρετούσε στον Αλή Πασά, σίγουρα μυήθηκε στον μπεκτασισμό, αλλά δεν φαίνεται από πουθενά, ότι προσχώρησε. Αν είχε προσχωρήσει η Εκκλησία δεν θα είχε δεχθεί να φυλάξει τα οστά του και ύστερα από σαράντα χρόνια να του κάνει την κηδεία επίσημα. Όσο για τον γρσμματικό δεν γνωρίζω, γιατί ο ίδιος ο Οδυσσέας είχε καλή ελληνική παιδεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Georgios Bartzoudis
    Ίσως έχεις δίκιο, αλλά η επιστολή που βρήκα ήταν συντεταγμένη σε άπταιστη καθαρεύουσα. Γι' αυτό και υπέθεσα ότι η σύνταξη ήταν κάποιου "γραμματικού¨. Όπως και να έχουν τα πράγματα, η ουσία είναι ίδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Katerina Triviza
    Πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία και δυστυχώς όχι ευρέως γνωστή! Ευχαριστώ Παντελή για την ενημέρωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Προκόπης Βασιλείου
    Από τους Λιβανάτες είναι η καταγωγή του Ανδρούτσου και όχι από την Πρέβεζα ... Και Αρβανίτης ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Gerakanakis George
    Νομίζω είχε ασπαστεί και τα δόγματα των μπεχτασίδων! μπεχτασής ήταν κι ο Αλή πασάς ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Gary Cornell
    Πάντα Χριστιανός ήτο. Ουδέποτε θα ησπάζετο την των δολοφόνων και βασανιστών του πατρός του θρησκεία. Εξ άλλου ο Ανδρούτσος απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τους συμπατριώτας του καλοθελητάς εις την οποίαν αναφέρει "η θρησκεία μας ορίζει" (Καργάκος). Αγιος δεν ήτο αλλά ούτε μουσουλμάνος ήτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αλκιβιαδης Τριανταφυλλου
    Ηταν περιεργη η ιστορια αυτη και περιεργος θανατος απο συντροφους...............😔😔https://www.andro.gr/apopsi/androutsos-death-and-his-ring/
    Απόκρυψη ή αναφορά
    Ο φρικτός θάνατος του Οδυσσέα Ανδρούτσου και το δαχτυλίδι του | Andro
    ANDRO.GR
    Ο φρικτός θάνατος του Οδυσσέα Ανδρούτσου και το δαχτυλίδι του…
    Ο φρικτός θάνατος του Οδυσσέα Ανδρούτσου και το δαχτυλίδι του | Andro

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πέτρος Σαμανδαράς
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ Ο ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ ΕΠΕΣΕ ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΝΑΝΕ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΣΤΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΞΥΘΥΜΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ. ΕΠΕΣΕ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΟΛΙΑ ΚΑΙ ΧΑΣΑΜΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ. ΤΑ ΒΓΑΖΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΟΥ ΟΛΑ ΑΥΤΑ; ΟΧΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΕΙΤΕ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΕΙΤΕ ΟΧΙ. ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΕΛΕΙΩΝΩ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΠΥΡ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ ΠΟΥ ΕΖΗΣΕ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΚΑΙ ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΜΕΡΟΛΗΠΤΕΙ ΥΠΕΡ ΤHΣ ΚΛΙΚΑΣ ΜΑΥΡΟΚΟΡΔΑΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟΝ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΑΤΙΜΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Maria Kanellopoulou Χρ
    Eυχαριστώ για αυτήν την ανάρτηση έμαθα στοιχεία που αγνοούσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σακης Σπύρου
    Η ΧΗΡΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ ΟΜΟΡΦΗ Ο ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΗΚΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΛΟΙ ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. αντωνης λαζαρακης
    και τωρα ταιζουμε ....γενεεσ των γεννεων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σωτήρης Κατσούρος
    Η Ελλάς δεν έχει αφήσει Πατριώτη, για Πατριώτη που να μην τον έχει κυνηγήσει ως προδότη. Για 40 ολόκληρα χρόνια αναθεμάτιζαν τον Οδυσσέα ως προδότη ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Χρήστος Πριτσαπίδουλας
    Για να μαθαίνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΕΙΣΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΔΡΑΣ ΤΟΥ 21.
    ΕΝΑΣ ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΗΡΩΑΣ. ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΟΥ ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΙ.
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ.

    ΚΕΡΑΣΙΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
    ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  22. Για μένα Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος παραμένει ένας από τους Ήρωες του 1821.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Εξαιρετική δημοσίευση καθώς και τα σχόλια! Πράγματι, είχα διαβάσει πως είχε ασπαστεί το ισλάμ ο Ανδρούτσος, όμως ως πολιτική, δεν ήταν μουσουλμάνος, άλλωστε πόσοι και πόσοι Έλληνες προσχώρησαν γενόμενοι κρυπτοχριστιανοί; Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αναφέρετε ότι το 1836 που η Ελένη Καρέλλη – Ανδρούτσου επιστρέφει στην Ελλάδα, ο Καποδίστριας ενέκρινε να της χορηγηθεί μια πενιχρή σύνταξη ύψους 47 φοινίκων.
    Ελέγξτε το σας παρακαλώ γιατί ο Καποδίστριας απεβίωσε το 1831, δηλαδή πριν επιστρέψει η Ελένη Καρέλλη – Ανδρούτσου στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Κυριάκος Καφάς
    Υπήρχαν και αυτοί οι Έλληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Stavros Kavaratzis
    ΕξΙρετικο οπως παντα...σου χρωσταμε πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Στέλιος Δρ
    Ποιος πολεμησε για την λευτερια της πατριδος μας και δεν χλευαστηκε,αδικηθηκε,
    φυλακιστηκε,βασανιστηκε και θανατωθηκε αδικως και ατιμωτικα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Χρυσάφης Συκακης
    Γειά.
    Γενικό το κακό σχεδόν για ολους όσους πέσανε στο πεδίο της μάχης για την εθνική απελευθέρωση!!!!
    Τις πταίει;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Δυστυχώς οι ήρωες λησμονούνται και οι δειλοί αμείβονται. Πάντα εξαίρετη η πνευματική δημιουργία του φίλου Παντελή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ΠΑΓΩΝΑ ΤΣΑΚΙΡΗ
    Μια φοβερή ιστορία. Την είχα ακούσει αλλά όχι με τόσες λεπτομέρειες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Όλα αυτά αποκρύπτονται επιμελώς διότι άν βγεί όλη η αλήθεια στη φόρα τότε θα μάθουμε και για αυτούς που μας κυβερνούν τόσα χρόνια μέχρι και σήμερα τι σχέση έχουν μεταξύ τους και γιατί αυτός ο δύσμοιρος τόπος δεν μπορεί να πάει επιτέλους μπροστά.Ο Χριστός σε κάποια ομιλία του είπε κάτι σχετικό "Γνώσεσθαι την αλήθεια και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς"._

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Θεόδωρος Κυρκούδης
    Γνωρίζεις βέβαια ότι ο Χατζηαντώνης Βισβίζης ανήκε στην ομάδα του Ανδρούτσου και πως όλες οι συναντήσεις γινόταν στην Καλομοίρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το γνωρίζω. Στα Αρχεία Ελληνικής Παλιγγενεσίας ο Ανδρούτσος είναι γραμμένος με το όνομα Δυσσέος. Μαζί του ήταν και ο άλλος Αινίτης ο Μαργαρίτης Κούταβος, που στα ίδια Αρχεία βρίσκεις εγγραφο που τον χαρακτηρίζει "εθνοκατάρατο".

      Διαγραφή
  33. Dimitris Kitsikoudis
    Ευχαριστώ. Σπουδαία γυναίκα με ήθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. μαρια γιουρουκα-γουσιου
    Μέλος με κορυφαία συνεισφορά
    . . Ενδιαφέρον κομμάτι της Ιστορίας μας! . . Σας ευχαριστω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...