Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Ο ξεσηκωμός της Αιγύπτου, διώχνει και τους τελευταίους Ελληνες

Από το ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=2&artId=327622&dt=06/02/2011

*Φεύγουν όσοι είχαν απομείνει 

από τις πολυπληθείς ελληνικές κοινότητες, 

που ευημερούσαν κάποτε στη χώρα του Νείλου


Της κ. ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΤΟΜΑΗ*


Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του Νάσερ της 23ης Ιουλίου 1952 με βασικό σύνθημα «Η Αίγυπτος ανήκει στους Αιγύπτιους», και οι σαρωτικές αλλαγές που επέφεραν οι εθνικοποιήσεις στη βαμβακοπαραγωγή κυρίως και στον τραπεζικό τομέα, κλάδοι της οικονομίας στους οποίους κατ΄ εξοχήν δραστηριοποιούνταν οι Ελληνες της Αιγύπτου, οδήγησαν στην πρώτη μεγάλη έξοδο του ελληνικού στοιχείου από τις εστίες του στη χώρα του Νείλου. Θύμα της ξενοφοβίας τότε, ο αιγυπτιώτης Ελληνισμός, παρά το γεγονός ότι συμπαραστάθηκε στην 
προσπάθεια της Αιγύπτου να απαλλαγεί από τη μοναρχία και τη βρετανική επιρροή, δεν εξαιρέθηκε από τα περιοριστικά μέτρα της νασερικής πολιτικής, όπως δικαιολογημένα προσδοκούσε. Τότε κανείς ίσως δεν είχε εκτιμήσει με πόση υπευθυνότητα και ευθυκρισία ο έλληνας πρέσβης στο Κάιρο Γ. Τριανταφυλλίδης προειδοποιούσε για την τύχη του Ελληνισμού και την « αρκούντως επισφαλή θέσιν του λόγω του κρατούντος αντιξενικού πνεύματος και της ξενοφοβίας » που ο ίδιος απέδιδε σ΄ ένα είδος « νεοπαγούς εθνικού σωβινισμού με βάθρον περισσόν θρησκευτικόν φανατισμόν ». 
Οι εθνικοποιήσεις διήρκεσαν μία ολόκληρη δεκαετία μέχρι το 1965 και τη βλάβη των ελληνικών συμφερόντων δεν μπόρεσε να ανακόψει ούτε το εγκάρδιο κλίμα στο οποίο διεξήχθη το 1957 η επίσκεψη Καραμανλή- Αβέρωφ στο Κάιρο, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του αιγύπτιου ηγέτη. Η φυγή των Ελλήνων θα διογκωνόταν μέχρι το 1962. 



ΟΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

          Ένας πολύ ενδιαφέρων ιστότοπος. Δείχνει μέσα σε 90 δευτερόλεπτα, την εξέλιξη των αυτοκρατοριών πέριξ της Μεσογείου στα τελευταία 5.000 χρόνια.

http://www.mapsofwar.com/images/EMPIRE17.swf

          Απολαύστε το!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...