Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Πολεμώντας στον Έβρο. Η σκληρή εμπειρία του 557 Τάγματος Πεζικού

*Οι ανατολικές υπώρειες της Ροδόπης, όπου είχαν τα λημέρια τους οι αντάρτες του Έβρου


 

 

Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

 

 

        Η συμμετοχή σε πόλεμο αποτελεί πάντα μια οδυνηρή εμπειρία και στους νικητές και ακόμα περισσότερο στους ηττημένους. Σε όσους δηλαδή ως άτομα πήραν μέρος σε μάχες ως στρατιώτες και αξιωματικοί. Η χώρα μας δοκιμάστηκε σε όλη την ιστορική διαδρομή της από ποικίλους πολέμους είτε με επιτιθέμενους ξένους, είτε από εμφύλιους σπαραγμούς.

Η Ιστορία έχει εκφέρει τα συμπεράσματά της και η κοινή γνώμη έχει καταλογίσει ευθύνες. Συνήθως όλοι, με γενικεύσεις προβάλλουμε τη γνώμη μας, ή τις συμπάθειές μας, αλλά παραβλέπουμε επιμέρους γεγονότα, άγνωστες πτυχές, μικρές λεπτομέρειες, που όμως δεν πρέπει να ξεχαστούν. Και δεν πρέπει να ξεχαστούν γεγονότα και λεπτομέρειες που συνέβησαν κάποτε στον μικρόκοσμό μας ή στο γεωγραφικό περίγυρό μας.

        Μια από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες που ταλάνισε τη χώρα μας, ήταν ο εμφύλιος της δεκαετίας του 1940, σε συνδυασμό και με την τριπλή κατοχή της από το 1941 έως το 1944.

        Θέλοντας λοιπόν να περιγράψω γεγονότα του δικού μου περίγυρου, θα προσπαθήσω να αφηγηθώ πράγματα που συνέβησαν στην περιοχή της γενέτειράς μου, δηλαδή του Διδυμοτείχου. Θα χρησιμοποιήσω ενδεικτικά τη δράση του 557 Τάγματος Πεζικού, το οποίο για μεγάλο χρονικό διάστημα έδρασε στην περιοχή αυτή στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας του κράτους να εξουδετερώσει την ανταρσία στα κρίσιμα χρόνια 1946-1949.

 

Από τα Δεκεμβριανά της Αθήνας στον Έβρο

 

               Το 557 Τάγμα Πεζικού ήταν το πρώην 141 Τάγμα Εθνοφυλακής, που είχε συγκροτηθεί στην Αθήνα. Πήρε ενεργό μέρος στα Δεκεμβριανά της  Αθήνας το 1944, συμμετέχοντας σε πολλές μάχες. Στις 15 Μαΐου 1945, όταν πλέον άρχισε η ανασυγκρότηση του εθνικού στρατού μετά τη λαίλαπα της Κατοχής μετονομάσθηκε σε 557 Τάγμα Πεζικού.

Το Τάγμα αυτό  στο τέλος του Νοεμβρίου 1946, όταν μέρα με τη μέρα φούντωνε ο Εμφύλιος Πόλεμος, βρέθηκε στην περιοχή Γιαννιτσών και Αρδέας και οι λόχοι του κινούνταν από το Λαγκαδά έως την  Έδεσσα. Στις 4 Δεκεμβρίου είχε συγκεντρωθεί στη Θεσσαλονίκη απ’ όπου διατάχθηκε να μεταφερθεί στο Διδυμότειχο. Την επομένη ολόκληρο το τάγμα με όλα τα υλικά του, επιβιβάσθηκε σε έκτακτη αμαξοστοιχία και ξεκίνησε για Διδυμότειχο.

Το πρώτο βράδυ της μετακίνησης, οι φαντάροι και οι αξιωματικοί διανυκτέρευσαν στη Δράμα. Συνέχισαν στις 6 Δεκεμβρίου και έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη, όπου βρίσκονταν ο διοικητής της VII Μεραρχίας Αλέξανδρος Ασημακόπουλος, ο οποίος μίλησε σε αξιωματικούς και οπλίτες (σ.σ. Ο υποστράτηγος Ασημακόπουλος βρήκε το θάνατο από νάρκη έξω από το χωριό Φυλακτό Σουφλίου στις 13 Μαρτίου 1948).

*Ο σιδηροδρομικός σταθμός Διδυμοτείχου

Την άλλη μέρα συνεχίσθηκε το ταξίδι του τάγματος στο Διδυμότειχο, όπου έφθασε  στη 1 το μεσημέρι. Αμέσως αποβιβάσθηκαν οι άνδρες και ξεφορτώθηκαν τα υλικά.  Ένας από τους λόχους μεταφέρθηκε και εγκαταστάθηκε στην Εβραϊκή Συναγωγή (σ.σ. το κτίριό της δεν υπάρχει σήμερα, έχει κατεδαφισθεί). Δεν πρόλαβαν να ανασάνουν οι στρατιώτες και στις 3.30 μ.μ. ήρθε νέα διαταγή. Με αυτοκίνητα μεταφέρθηκαν στο χωριό Λάδη 24 χιλμ. προς τα δυτικά και από εκεί πεζοπορώντας έφτασαν στο χωριό Μεταξάδες, στις 6 το απόγευμα και εγκαταστάθηκαν στο σχολείου του χωριού.

*Ένας από τους νεκρούς στρατιώτες στη μάχη των Μεταξάδων, το 1947

Εκεί τους περίμενε μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη. Είχε προηγηθεί επίθεση των  ανταρτών, οι οποίοι κατόρθωσαν να σκοτώσουν τον ανθυπασπιστή Χωροφυλακής Χρήστο Ζήκο και ένα χωροφύλακα. Τα πτώματά τους ήταν πεταμένα στην πλατεία του χωριού. Η απόλυτη φρίκη…

Η επίθεση των ανταρτών κατά την αφήγηση του Βαγγέλη Κασάπη ή καπετάν Κρίτωνα στο βιβλίο του «Ο Εμφύλιος στον Έβρο»,  έγινε στις 6 Δεκεμβρίου. Η επίθεση έγινε κατά του σταθμού της Χωροφυλακής. Η μάχη κράτησε τρεις ώρες. Αιχμαλωτίσθηκαν 22 στρατιώτες και 3 χωροφύλακες. Ο Ζήκος, απηνής διώκτης των κομμουνιστών, χαρακτηρίσθηκε τρομοκράτης από τους αντάρτες και εκτελέσθηκε δημόσια στην πλατεία των Μεταξάδων. Οι αντάρτες πήραν- κατά τον Κρίτωνα-  ως λάφυρα ένα οπλοπολυβόλο, τα τουφέκια των αιχμαλωτισθέντων και 46 βοϊδάμαξα με ρουχισμό και τρόφιμα, ανάμεσα στα οποία και 2.000 οκάδες γλυκόζης από τη βοήθεια της ΟΥΝΡΑ. 

Στις 8 Δεκεμβρίου διατάχθηκε ένας λόχος να εξερευνήσει την περιοχή των ελληνικών φυλακίων κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων. Κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης οι φαντάροι του Β΄ λόχου που εκινούντο στην κατεύθυνση Μεταξάδες- Βουλγάρας Χωράφι- Σκάλα- Μικρό Δέρειο, συνέλαβαν ένα σύνδεσμο των ανταρτών από το χωριό Αλεποχώρι.

 Γύρω στο μεσημέρι και ενώ ο Γ΄ λόχος πήγαινε προς το φυλάκιο 51, ακούστηκαν πυρά αυτομάτων όπλων και μυδραλίων από την πλευρά των ανταρτών. Ακολούθησε συμπλοκή από τις 12 το μεσημέρι ως τις 6 το απόγευμα και οι στρατιώτες κατέλαβαν το ύψωμα Σκάλα, όπου εγκαταστάθηκαν αμυντικά. Εκεί παρέμειναν όλη τη νύχτα. Στο ύψωμα αυτό ανακάλυψαν και ομαδικό τάφο ανταρτών. Στη συμπλοκή που έγινε, έχασε τη ζωή του ο διοικητής του 1ου λόχου λοχαγός Ανδρικάκης και συνελήφθη αιχμάλωτος ένας στρατιώτης του λόχου Διοικήσεως. Από τους αντάρτες έχασαν τη ζωή τους 20. Υπήρχαν και αρκετοί τραυματίες, που όμως μπόρεσαν να τους παραλάβουν μαζί τους οι αντάρτες, όταν υποχώρησαν.

*Ο Βαγγέλης Κασάπης ή καπετάν Κρίτων

Και για τη μάχη αυτή οι δύο πλευρές δίνουν διαφορετικά στοιχεία. Ο Βαγγέλης Κασάπης ή Κρίτων ισχυρίζεται ότι αιχμαλωτίσθηκαν 47 στρατιώτες, ενώ σκοτώθηκαν 8 καθώς και 3 αξιωματικοί (ένας λοχαγός και δύο ανθυπολοχαγοί). Οι αντάρτες πήραν λάφυρα 7 μεταγωγικά μουλάρια, ένα ομαδικό όλμο με 20 βλήματα, 30.000 φυσίγγια και τον ατομικό οπλισμό των αιχμαλωτισθέντων, αλλά και των νεκρών στρατιωτών. Οι αντάρτες είχαν 3 νεκρούς και 5 ελαφρά τραυματίες.

Ο καιρός, δεν ήταν σύμμαχος ούτε των στρατιωτών ούτε των ανταρτών. Από το απόγευμα έως το ξημέρωμα έβρεχε συνεχώς και είχε πολύ κρύο. Παντού επικρατούσε βαθύ σκοτάδι.

Οι στρατιώτες ήταν κατάκοποι από τις κοπιαστικές πορείες, νηστικοί λόγω της έκτακτης κίνησης, διψασμένοι και όλοι τη νύχτα υπέφεραν ταμπουρωμένοι στη Σκάλα. Οι αξιωματικοί με κόπο, προσπαθούσαν να τους κρατήσουν ξυπνητούς, περιμένοντας ενδεχόμενη επίθεση.

Έτσι, ξημέρωσε η 9η Δεκεμβρίου και ολόκληρο το τάγμα κινήθηκε προς το Μικρό Δέρειο, χωρίς να συναντήσει καμιά αντίσταση. Εκεί παρέμειναν οι οπλίτες και στις 10 Δεκεμβρίου για ανάπαυση, συντήρηση του οπλισμού και κυρίως για να στεγνώσουν τα ρούχα και τα άρβυλά τους.

Κατάκοποι όμως ήταν και οι αντάρτες λόγω των συνεχών συγκρούσεων. Έτσι κατά τον Κρίτωνα, απέφυγαν κάθε επαφή με το στρατό και κατέφυγαν στο χωριό Γιαννούλη Σουφλίου, απ’ όπου μετά από δύο μέρες έφυγαν για τη Λυκόφη και εν συνεχεία προς το χωριό Τριφύλλι. Ορισμένοι αντάρτες αντί να ακολουθήσουν τους άλλους και να πιάσουν θέσεις στα πέριξ υψώματα, μπήκαν μέσα σε σπίτια των χωρικών και έβγαλαν τα ποδοπάνια των τσαρουχιών τους για να τα στεγνώσουν. Εκεί όμως είχε καταυλισθεί και ένα απόσπασμα του στρατού, άλλου τάγματος. Ακολούθησε συμπλοκή. Εννέα αντάρτες αιχμάλωτοι και τρείς νεκροί.

*Σύλληψη αντάρτη από το στρατό, σε κάποιο μέτωπο

Στις 11 του μηνός ξεκίνησαν για επιστροφή στο Διδυμότειχο. Αρχικά περπάτησαν έως το χωριό Πρωτοκκλήσι και από εκεί συνέχισαν με αυτοκίνητα. Μια από τις επιτυχίες του 557 Τάγματος Πεζικού είναι ότι κατόρθωσε να σχηματίσει δίκτυο πληροφοριών στα χωριά για να έχει ενημέρωση για τις κινήσεις των ανταρτών. Τα βασικό συμπέρασμα ήταν ότι το κύριο σώμα τω ανταρτών βρίσκονταν στην περιοχή των φυλακίων των ελληνοβουλγαρικών συνόρων και από εκεί κατέρχονταν στο χωριά Αβδέλα, Μεταξάδες, Παλιούρι, Γιατράδες, Σαύρα, Βρυσικά, Κυανή κλπ. είτε για στρατολόγηση νέων είτε για τροφοδοσία από τα σπίτια των χωρικών.

Κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου 1947, οι αντάρτες κατόρθωσαν να κάψουν το σταθμό Χωροφυλακής Βρυσικών και να στρατολογήσουν 40 νέους του χωριού. Οι συνθήκες όμως του ανταρτοπολέμου ήταν εξελισσόμενες και απρόβλεπτες. Πέντε μέρες αργότερα στις 16 Δεκεμβρίου μια επίθεση ανταρτών πραγματοποιήθηκε στο χωριό Λάβαρα που το υπεράσπιζαν χωροφύλακες. Ο 3ος λόχος διατάχθηκε να μεταβεί αμέσως εκεί για να ενισχύσει τους αμυνόμενους χωροφύλακες. Η επίθεση δεν ήταν μεγάλη και οι λίγοι αντάρτες διαλύθηκαν. Ο λόχος επέστρεψε στο Διδυμότειχο.

Παρά τους ισχυρισμούς του Κρίτωνα και τις επιτυχίες που είχαν οι αντάρτες  στις μάχες της Κυριακής, του Κορύμβου και των Μεταξάδων, είχαν σημειωθεί προβλήματα διοίκησης των ανταρτικών ομάδων.

*Η επιστροφή στην Αθήνα του Ταγματάρχη Ραΐση, που τραυματίσθηκε στη μάχη της Κυριακής (Αρχείο ΕΛΙΑ).



Δεν πρόλαβαν τη μάχη της Κυριακής


 

Λίγες ήταν οι μέρες της ανάπαυσης των αντιμαχομένων, που συνέπεσαν με τις γιορτές των Χριστουγέννων.  Όμως ξημερώνοντας του Αη Γιαννιού του 1947 πλέον, το χωριό Κυριακή, δυτικά του Σουφλίου υφίστατο μεγάλη και συντονισμένη επίθεση ανταρτών. Την Κυριακή υπεράσπιζε μια διλοχία του 552 Τάγματος Πεζικού.

Πρωί- πρωί ο 1ος και ο 3ος λόχος παίρνουν εντολή να κινηθούν προς την Κυριακή, υπό τον ταγματάρχη Αλέξανδρο Παπαζώη. Με τρένο οι στρατιώτες από το Διδυμότειχο φτάνουν στη Μάνδρα και στη συνέχεια οδικώς κατευθύνονται προς το Πρωτοκκλήσι.  Εκεί συναντούν μια διμοιρία του 552 Τάγματος Πεζικού που έσπευδε και αυτή προς την Κυριακή, αλλά δεν μπόρεσε να φτάσει γιατί έπεσε σε ενέδρα ανταρτών στη λεγόμενη Στενωπό της Κυριακής και αναγκάστηκε να υποχωρήσει στο Πρωτοκκλήσι, σχεδόν διαλυμένη.  Εν τω μεταξύ βράδιασε και το χιόνι που έπεφτε ασταμάτητα έφτασε τα 40 εκ. Στις 8 Ιανουαρίου άρχισαν να κινούνται οι στρατιώτες και κατέλαβαν τα υψώματα νότια της Στενωπού, από όπου παρατήρησαν αντάρτες να φεύγουν βορειότερα και άλλα άτομα με πολιτικά να κατευθύνονται προς το Πρωτοκκλήσι. Συνδέθηκαν με ασύρματο, από όπου πληροφορήθηκαν ότι η διλοχία που υπεράσπιζε την Κυριακή είχε καταστραφεί και είχε αιχμαλωτισθεί.

Μετά από αυτή την οδυνηρή πληροφορία, επέστρεψαν όλοι στο Πρωτοκκλήσι, όπου διανυκτέρευσαν.

Τι είχε συμβεί στην Κυριακή;

Οι δυνάμεις του στρατού υπέστησαν δεινή ήττα. ΟΙ επιτιθέμενοι αντάρτες μετά από μάχη εννέα ωρών κατέλαβαν το χωριό  Κυριακή και αιχμαλώτισαν τη διλοχία που το υπεράσπιζε (σ.σ. Λεπτομέρειες για την κατάληψη της Κυριακής βλέπετε στη θέση  https://sitalkisking.blogspot.com/2014/01/1947_11.html).

Ο Βαγγέλης Κασάπης ή Κρίτων, που είχε ηγηθεί της επίθεσης, στο βιβλίο του «Ο Εμφύλιος στον Έβρο» αναφέρει ότι σκοτώθηκαν 10 αντάρτες, και 23 τραυματίσθηκαν. Από  αυτούς οι τέσσερις βαριά.

*Ο ανθυπολοχαγός Γρηγόριος Δραγουμάνος, έπεσε στη μάχη της Κυριακής

       Για τις κυβερνητικές δυνάμεις γράφει, ότι υπήρξαν τέσσερις αξιωματικοί και 16 στρατιώτες νεκροί και 32 τραυματίες, από τους οποίους οι 6 βαριά. Μεταξύ των τραυματιών ήταν και ο ταγματάρχης Γεώργιος Ραΐσης και οι επιζήσαντες αξιωματικοί, πλην του λοχαγού Σουφλή, που δεν έπαθε τίποτα.

Οι εφημερίδες έγραψαν ότι, νεκροί ήταν εκτός του λοχαγού Βίμπλη, ο υπολοχαγός Φυλιρίδης οι ανθυπολοχαγοί Πρωτοσύγκελος και Δραγουμάνος.  Στους τραυματίες περιλαμβάνεται και ο ανθυπολοχαγός Ζερβάκης.

        Άπρακτοι επέστρεψαν στο Πρωτοκλήσσι, όπου έφτασαν επίσης και οι στρατιώτες της ηττημένης διλοχίας της Κυριακής, που οι αντάρτες τους άφησαν ελεύθερους. Βέβαια η Κυριακή ανακαταλήφθηκε από το στρατό, πολύ γρήγορα.

 

*Ο Άγγλος στρατηγός Ρόλινγκς



Τους  επιθεωρεί στη Μάνη, Άγγλος στρατηγός

 

 

        ΟΙ στρατιώτες του 557 Τάγματος Πεζικού επέστρεψαν στο Διδυμότειχο στις 11 Ιανουαρίου 1947. Τις επόμενες μέρες κινήθηκαν προς τα χωριά Μάνη και Λάδη. Στις 24 Ιανουαρίου επέστρεψαν στη Μάνη και εγκαταστάθηκαν στο σχολείο του χωριού, όπου ειδοποιήθηκαν ότι θα τους επιθεωρήσει ο Άγγλος στρατηγός Ρόλινγκς. Πράγματι η επιθεώρηση έγινε την επομένη στο χωριό Μάνη. Ο Ρόλινγκς έμεινε ικανοποιημένος. Την άλλη μέρα το Τάγμα μετακινήθηκε και εγκαταστάθηκε στο κοντινό χωριό Ελαφοχώρι. Στο Διδυμότειχο επέστρεψε στις 7 Φεβρουαρίου.

        Την νύχτα της 2ας  προ 3η Μαρτίου 1947 οι αντάρτες απήγαγαν από το χωριό  Κουφόβουνο 28 νέους και δύο γυναίκες.

        Οι καιροί όμως ήταν δύσκολοι. Οι αντάρτες πραγματοποιούσαν συνεχείς επιθέσεις στα χωριά, τόσο για βίαιη στρατολόγηση ανδρών, όσο και για τροφοδοσία και πληροφορίες. Έτσι το 557 Τάγμα, που εξετάζουμε, κινήθηκε κατά διαστήματα, προς Σκουρτοχώρι, Χιονάδες, Λαγό, Ποιμενικό, Μάνη, Καρωτή  και Θυρέα.

Εκείνες τις μέρες επικρατούσε σε όλη την περιοχή δριμύτατο κρύο και οι χωματόδρομοι όλοι ήταν γεμάτοι λάσπες, στις οποίες βούλιαζαν οι βαρυφορτωμένοι φαντάροι. Η επιστροφή στο Διδυμότειχο με αυτοκίνητα έγινε στις 21 Φεβρουαρίου.

        Αργότερα το Μάιο του 1947 η έδρα του 557 Τάγματος, από το Διδυμότειχο μεταφέρθηκε στους Μεταξάδες, εγγύς στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Εκεί απέκοψαν τις επικοινωνίες των ανταρτών από τις περιοχές Μικρού Δερείου προς την κοιλάδα του Ερυθροποτάμου.

*Η Ελλάδα γέμισε σταυρούς...

Τα γεγονότα δεν έπαψαν να είναι πυκνά, Στις 7 Μαΐου δύναμη 200 ανταρτών υπό τον καπετάν Ανανία μπήκαν αιφνιδιαστικά στο χωριό Δελήτιο (σήμερα Ευγενικό) και αφαίρεσαν τρόφιμα τα οποία μετέφεραν με αραμπάδες στα λημέρια τους στη θέση Ιμαμλάρ δια του δρομολογίου Δελήτιο- Σαύρα, νότια των Γιατράδων και νότια της τοποθεσίας Γελαδάρα. Τους καταδίωξε λόχος του 557 Τάγματος. Έξω από το Μικρό Δέρειο διεξήχθη δίωρη μάχη με την οπισθοφυλακή των ανταρτών, που διακόπηκε λόγω θύελλας που έπληξε την περιοχή. Οι αντάρτες μπόρεσαν να φτάσουν στο απρόσιτο Ιμαμλάρ. Η δύναμη του στρατού διανυκτέρευσε τελικά στον Κόρυμβο.

Τελικά την 1η Ιουνίου το τάγμα οργάνωσε επίθεση εναντίον του Ιμαμλάρ. Προηγήθηκε προπαρασκευή Πυροβολικού κατά των οχυρών θέσεων των ανταρτών οι οποίοι αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν την τοποθεσία αυτή. Όχι όμως για πολύ. Το Ιμαμλάρ ήταν κατάλληλο για λημέρια αλλά και για διαφυγή εάν επανήρχετο ο στρατός. ΟΙ χαράδρες του πρόσφεραν καλά καταφύγια στους αντάρτες που γνώριζαν καλά το έδαφος εκεί.  Τις επόμενες μέρες ακολούθησαν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις προς το Αλεποχώρι, τους Μεταξάδες, και σε άλλα υψώματα της περιοχής αντιμετωπίζοντας συνεχείς ενέδρες των ανταρτών. Έτσι κύλησε εκείνο το καλοκαίρι, με συνεχή κίνηση, ενέδρες και επιθέσεις.

Το Σεπτέμβριο το 557 Τάγμα Πεζικού ασχολήθηκε με εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στις περιοχές Διδυμοτείχου- Ορεστιάδας.

Τον Οκτώβριο έγινε νέα προσπάθεια να εξοντωθεί το Αρχηγείο Έβρου των ανταρτών στο Ιμαμλάρ και το 2ο Τάγμα τους . Η Ταξιαρχία του στρατού διέταξε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις με την ονομασία «Όρβηλος» με αιφνιδιαστικές επιθέσεις, που έγιναν τις νυχτερινές ώρες.  

*Υπολοχαγός Πέτρος Καρποδίνης, έπεσε στα υψώματα του Μαυροκκλησίου το 1948.

Το 557 Τάγμα εξόρμησε τα ξημερώματα της 4ης Οκτωβρίου 1947, παρά τις βολές βαρέος Πυροβολικού τω  ανταρτών, που έριξε περί τα 40 βλήματα. Οι στρατιώτες αντιμετώπισαν πυρά 6 έως 8 μυδραλίων, αλλά πίεσαν τους αντάρτες που άρχισαν να συμπτύσσονται και να μεταφέρουν τους τραυματίες τους στο Βουλγαρικό έδαφος, αφήνοντας όπλα στο πεδίο της μάχης (αυτόματες αραβίδες, βουλγαρικές χειροβομβίδες κατασκευής 1945, γερμανικές οπλοβομβίδες κ.λπ. Την μέρα εκείνη τα τμήματα του στρατού (γιατί συμμετείχαν και άλλα Τάγματα) υποστήριξε το Πυροβολικό και η Πολεμική Αεροπορία.

Τις απογευματινές ώρες σταθεροποιήθηκε η κατάσταση με την κατάληψη του Ιμαμλάρ. Εκεί έφτασε ο διοικητής της Ταξιαρχίας, που έδωσε τις δέουσες διαταγές. Οι αντάρτες είχαν 15 νεκρούς και ανεξακρίβωτο αριθμό τραυματιών.,

Οι μέρες κυλούσαν εφιαλτικά. Χειμώνας… βροχές… κρύο… λάσπη… Και οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο νομό Έβρου συνεχίζονταν ασταμάτητες. Το τέλος αυτού του άχρηστου πολέμου αργούσε να έρθει.

 

Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης



ΠΗΓΕΣ

*Αρχεία Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού.

*Βαγγέλη Κασάπη "Ο Εμφύλιος στον Έβρο, 1946-1949" έκδοση 1999. 

 

 

28 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε για μια φορά ακόμα κύριε Αθανασιάδη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εχω υπηρετηση σε ολο τον νομο με εδρα το πρωτοκλλησι το 1974

      Διαγραφή
  2. Χάρης Αντωνακούδης
    Ηρωικό 557
    Θυμάμαι το σχολείο της Λάδης στα 1954-57με τη νότια πλευρά του διάτρητη από σφαίρες καθώς από υπήρχε υπόγειο.
    Μάλλον κάτι θα έγινε εκεί που να έχει σχέση με το 557
    Πολύ ενδιαφέροντα έτσι κι αλλιώς όλα αυτά
    Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κ Αθανασιάδη θα ήθελα να μάθω εάν γνωρίζετε το 101τπ απ' ότι μου έλεγε ο πατέρας μου πότε ήρθε και βοήθησε στη μάχη τωνΜεταξάδων,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το 101 Τάγμα Πεζικού, ήρθε στην Αλεξανδρούπολη μετά τον Ιανουάριο του 1945 και κατ' εντολήν της κυβέρνησης επέβαλε την τάξη στο νομό Έβρου που έως τότε ήταν υπό τον έλεγχο του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ. Δεν πήρε μέρος στη μάχη των Μεταξάδων. Για τη μάχη αυτή διάβασε στο https://sitalkisking.blogspot.com/2014/01/1949.html#more

      Διαγραφή
  4. Alkis Bentevis
    Εξαιρετικό Παντελή... Βέβαια με συγκίνησε ιδιαίτερα γιατί πολλά γεγονότα έγιναν γυρω από το Πρωτοκκλησι όπου υπηρέτησα σε σκηνές σχεδόν 13 μήνες μαζί με τον φίλο μου τον Πασχάλη από το Ελληνοχωρι...και πριν προλάβω να τον ξεχάσω τον Έβρο σε λίγους μήνες αφ οτου απολύθηκα διοριζομαι καθηγητής στις Φερες...Οι καλύτεροι μου φίλοι πλέον ειναι Εβριτες και τους επισκεπτομαι με την πρώτη ευκαιρία... Οι καλύτεροι Ελληνες είναι εκεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Stavros Karamaneas
    Εγώ από την άλλη είμαι με τους ανταρτες


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εαμοβουλγαρος δηλαδή είσαι???συγχαρητήρια..αλλά δυστυχώς για εσένα ο ηρωικός Ελληνικός Στρατός σας έθαψε στην άμμο από τον Έβρο στο Βίτσι και στον Γραμμο..ευτυχώς για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό που θαφτικατε. Όπως είπε και ο αείμνηστος Κύρκος σε συνέντευξη του.

      Διαγραφή
  6. Μείνε εκεί. Εγώ δεν θα σε διεκδικήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Maya Gaki
    Πόσες πληροφορίες. Και φωτογραφίες. Εντυπωσιακό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εύη Κυριακίδου
    Πράγματι σκληρή εμπειρία...��

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Zissis Moschidis
    Μαύρες σελίδες του Ελληνισμού ο εμφύλιος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Stelios Veis
    όσοι έχουν υπηρετήσει στον Έβρο και ιδίως στον Βόρειο, καταλαβαίνουν την δυσκολία των συνθηκών και των συνεχών μετακινήσεων και μαχών που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το 557ΤΠ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Νικόλας Κουλούρης
    Εκεί έπεσε και ο συμπατριώτης μου Σπύρος Βλάικος από έκρηξη νάρκης.Αυτός ήταν στο 559ΤΠ(Κυπρίνος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Triantafyllidis Leo
    Έλληνες να σκοτώνουν Έλληνες για ξένα συμφέροντα κρίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. John Fokas
    Σε αυτό το ηρωικό Τάγμα ήταν ο θείος μου που έπεσε ηρωικά μαχόμενος την 23η Ιουλίου 1948.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Kostas Kamenakis
    Κε Αθανασιάδη από ό,τι διαβάζω είστε γνώστης των γεγονότων αυτής της περιόδου. Ο πατέρας μου συμμετείχε, από ότι διαβάζω στο ατομικό του βιβλιάριο με το 68 Ε. Τ. Π. Διαβάζω για τις εκκαθαριστικες επιχειρήσεις Βλαχοβουνιου και Πρατινας. Έχετε πληροφορίες για αυτές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δυστυχώς δεν έχω κάποιες πληροφορίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στους μεταξαδες πράγματι κρεμάσαμε τον ζήλο αστυνόμο στο δέντρο Κουφάλια και τον χωροφύλακα Παύλο τον λέγανε έτσι γλύτωσε κάποιος άλλος που ήταν προς σφαγή αλλά τον παράτησαν για να ακολουθήσουν την κρεμάλα και όλα αυτά γιατί δεν βγήκαν όλοι στα βουνά για να ενταχθούν στο άρμα της Ρωσίας της τότε Ρωσίας.αγιο είχαμε

      Διαγραφή
  16. Κώστας Κυρίτσης
    Ενδιαφέρον άρθρο ιστορικά τεκμηριομενο για μια δύσκολη εποχή για την πατρίδα μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Panagiotis Grigorenas
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΠΑΝΤΕΛΗ...
    ΣΤΟ 557 ΤΠ ..ΥΠΗΡΕΤΗΣΕ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ...
    ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΓΟΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΤΑ ΘΥΜΑΜΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ...
    Ο ΙΔΙΟΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΚΕΙΝΗ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟ ΔΕΡΕΙΟ ΣΕ ΕΝΕΔΡΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΣΤΗΣΕΙ ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΟΛΟ ΠΟΥ Ο ΙΔΙΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ...
    ΣΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΝΗ ΕΝΟΣ ΦΙΛΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΟΛΕΜΙΣΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΝΗ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΓΕΡΑΣΟΥΔΗ...ΤΟΝ ΕΨΑΞΕ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΠΙΣΟΔΕΙΟ ΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΦΥΓΕ Η ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΤΟΝ ΕΨΑΧΝΕ ΩΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑ ΑΛΛΑ ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΒΡΗΚΑΝ...ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΡΗΚΕ Ο ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΤΟΝ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗΤΟΥ ΩΣ ΤΟΝ ΛΟΧΟ...
    ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΚΕ ΕΝΑ ΤΡΙΜΗΝΟ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ
    Ο ΛΟΧΟΣ ΤΟΥ ΕΙΧΕ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΥΨΩΜΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΙΚΡΟ ΔΕΡΕΙΟ... ΤΟ ΤΑΓΜΑ 557 ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΛΑΒΕ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΕΠΙΧΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΜΠΕΛΕΣ...
    ΑΠΟΛΥΘΗΚΕ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ...
    ΚΑΛΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο χρήστης Sakis Queen αισθάνεται γεμάτος ευγνωμοσύνη.
      Μου τα έλεγε Ο Παππούς μου Ο Θανάσης, αλλά τα άκουγα σαν παραμύθια!!!

      Διαγραφή
  18. Panagiotis Grigorenas
    ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΠΕΛΕΣ ΓΛΥΤΩΣΕ ΣΠΟ ΘΑΥΜΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΝΑΡΚΗ ΠΟΥ ΠΑΤΗΣΕ ΕΝΑ ΜΟΥΛΑΡΙ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΤΩΜΕΝΟ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΦΟΔΙΑ...
    ΤΟ ΜΟΥΛΑΡΙ ΕΦΑΓΕ ΟΛΑ ΤΑ ΘΡΑΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΟΔΙΟΣ ΑΦΟΥ ΤΙΝΑΧΤΗΚΕ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΣΗ ΣΗΚΩΘΗΚΕ ΕΚΠΛΗΚΤΟΣ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΜΕ ΚΑΤΙ ΤΡΥΠΕΣ ΣΤΗ ΧΛΑΙΝΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΠΑΣΜΕΝΟ ΤΟ ΚΟΝΤΑΚΙ ΤΟΥ ΟΠΛΟΥ ΤΟΥ ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΧΕ ΗΡΕΜΑΣΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΩΜΟ...ΤΟΥ...
    Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΑ ΑΛΩΝΙΑ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΤΟ 1920 ΚΑΙ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟ 2004 ΣΤΑ ΔΙΚΕΛΛΑ ΑΛΕΞ ΠΛΗΣ...
    ΗΤΑΝ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΠΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΑΝΙΡΩΠΟΣ ....
    ΘΑ ΤΟΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΝ ΜΝΗΜΠΝΕΥΩ ΩΣΟ ΖΩ....
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ...

    ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Γ Σ Σ ΜΕ ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΜΠΙΡΕΣΑ ΝΑ ΤΟ ΒΡΩ...
    ΠΟΤΕ ΤΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΛΟΓΟ ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Anastasia Papadopoulou
    Η πιό άγρια περίοδος τής ιστορίας τής Ελλάδος είναι αυτή τού εμφυλίου! Είναι φρικιαστικές οι ιστορίες πού έχουμε ακούσει από γονείς καί παππούδες!!!Νά ευχηθούμε νά μήν τά ξαναζήσει κανείς !!! Γι αυτό τά κόμματα έχουν μεγάλη ευθύνη, νά μήν φανατίζουν τούς πολίτες καί νά μήν τούς οδηγούν σέ συμπλοκές!!! Η δημοκρατία μπορεί νά λειτουργεί αποτελεσματικά στά πλαίσια λειτουργίας τού κοινοβουλευτικού πολιτεύματος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ζωή Γκουτίδου
    Αυτά είναι όλα αλήθεια μας τα έλεγε ό πατέρας μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Το πρόβλημα δεν είναι το παρελθόν. Αυτό έγινε και δεν αλλάζει. Το πρόβλημα είναι ότι οι αριστεροί εύχονται να επαναληφθεί. Ας μην ξεχνάμε ότι και σήμερα ακόμα, υπάρχει η λογική του "ή εμείς ή αυτοί" από την πλευρά της αριστεράς. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν πατρίδα. Δεν επρόκειτο για εμφύλιο. Εφόσον έγινε κάποιος κομμουνιστής απεμπόλησε τον εθνισμό του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Teo Adenas
    ο λοχαγοσ βιμπλησ και υπολοχαγοσ φυλλιριδησ..... χρονια τουσ εψαχνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Sotiris Fous
    Έχω καταγωγή από Ναύπακτο και είμαι γαμπρός στην περιοχή... ΑΠΟΡΏ ποιός πάει και ψηφίζει αυτά τα κόμματα σήμερα που κατέσφαξαν τον πληθυσμό της περιφέρειας του Έβρου και όχι μόνο!!!.. ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ για όλα αυτά τα ιστορικά ντοκουμέντα που ανεβάζετε!!!..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...