Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Tέλος εποχής: Η κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου, δούκα του Εδιμβούργου

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ https://www.kathimerini.gr/opinion/561335317/telos-epochis-16/

*Η βασίλισσα της Αγγλίας Ελισσάβετ και ο σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος



Γράφει ο Κώστας Ιορδανίδης

 

Ο πρίγκιπας Φίλιππος, δούκας του Εδιμβούργου, ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος, που ήρθε στον κόσμο σε μια ταραχώδη εποχή. Γεννήθηκε το 1921, βασιλικός πρίγκιπας της Ελλάδος και της Δανίας, στο Μον Ρεπό στην Κέρκυρα. Αλλά τα πρώτα χρόνια της ζωής του κάθε άλλο παρά τα πέρασε «πριγκιπικά».

Ο πατέρας του, πρίγκιπας Ανδρέας, γιος του βασιλέα των Ελλήνων Γεωργίου Α΄ διέφυγε με τη σύζυγό του, πριγκίπισσα Αλίκη, και τα πέντε παιδιά τους, χάρις στην παρέμβαση του βασιλέως της Αγγλίας Γεωργίου Ε΄ για να σωθεί από τη μανία των βενιζελικών μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η μοίρα τα έφερε και έμεινε μόνος δίχως χρήματα σε ηλικία επτά χρόνων. Η πρώτη γλώσσα που διδάχτηκε ήταν η γαλλική, όταν εφιλοξενείτο στο Παρίσι, έως ότου τελικά κατέληξε στην οικογένεια της μητέρας του, στους Μαουντμπάτεν, στο Λονδίνο. Και ήταν χάρη στον θείο του, τον «Ντίκι» Μαουντμπάτεν που γνώρισε και παντρεύτηκε την πριγκίπισσα και μετέπειτα βασίλισσα Ελισάβετ Β΄.

Το βρετανικό κατεστημένο τον θεωρούσε παρείσακτο, φτωχό και ξένο. Το γεγονός ότι οι τέσσερις αδελφές του παντρεύτηκαν Γερμανούς ευγενείς φιλοναζιστές δυσχέραινε ακόμη περισσότερο τα πράγματα, αν και ο Φίλιππος ως αξιωματικός του βρετανικού Ναυτικού πολέμησε εναντίον του Άξονος.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...