Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Ένας Γάλλος, παρασκηνιακά "έθαψε" την Ανατολική Θράκη το 1922 στο Μουδανιά

*Αυτός είναι ο Φραγκλίνος Μπουγιόν, καλός και στενός φίλος του Μουσταφά Κεμάλ








*Ο καταστροφικός ρόλος

του Γάλλου πολιτικού Φραγκλίνου Μπουγιόν,

προσωπικού φίλου του Μουσταφά Κεμάλ







Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης




            Είναι γνωστό, ότι η Διάσκεψη των Μουδανιών το Σεπτέμβριο του 1922, αποτέλεσε την ταφόπλακα της Ανατολικής Θράκης και του Ελληνισμού, που ανθούσε εκεί από τα πανάρχαια χρόνια. Οι αποφάσεις αυτές, που έλαβαν οι στρατηγοί των συμμαχικών μας χωρών, υπήρξαν πράξεις ανέντιμες, που απεικόνιζαν ανάγλυφα την πολιτική των μεγάλων δυνάμεων, που εξυπηρετούσε αποκλειστικά τα συμφέροντά τους και αγνοούσε ηθικές δεσμεύσεις και θυσίες των μικρών κρατών.
            Στα διπλωματικά παρασκήνια αυτής της Διάσκεψης, που έβλαψε τον Ελληνισμό, πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε ένας Γάλλος πολιτικός, που συνήθως παραβλέπουμε τη δραστηριότητά του υπέρ της Τουρκίας τότε. Αυτός είναι ο Φραγκλίνος Μπουγιόν, βουλευτής και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής επί των Εξωτερικών Υποθέσεων. Κατά τον καθηγητή Γιάννη Μουρέλο, ο Μπουγιόν είχε φραγκολεβαντίνικη καταγωγή και είχε διατελέσει υπουργός Προπαγάνδας. Αρθρογραφούσε στην εφημερίδα «Ματέν».
Ο Σπυρίδων Μαρκεζίνης στην «Πολιτική Ιστορία της Συγχρόνου Ελλάδος 1922-1924» έγραψε ότι στα Μουδανιά παρίστατο ανεπίσημα ο Φραγκλίνος Μπουγιόν που ανέπτυσσε έντονη δραστηριότητα «αμφιβόλως προάγουσαν την ειρήνην, ως παρετήρησεν ο ίδιος ο Κώρζον».
Η εφημερίδα «Πατρίς» είχε χαρακτηρίσει την παρουσία του Μπουγιόν στα Μουδανιά απροειδοποίητη.
Οι «Times» του Λονδίνου σε κύριο άρθρο τους κατά την έναρξη της διάσκεψης των Μουδανιών είχαν γράψει ότι η παρουσία του Μπουγιόν «λόγω του απίστου χαρακτήρος του και της προηγουμένης δράσεως του αποτελεί αληθή κίνδυνον και ότι ασυναισθήτως θα δώση εις τους Τούρκους στρατιώτας την εντύπωσιν, ότι οι Σύμμαχοι είναι διατεθειμένοι να προβούν εις παραχωρήσεις τας οποίας δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν. Οι φόβοι οι εκ της παρουσίας του δεν δύνανται να εξουδετερωθούν εκ των διαβεβαιώσεων καθ’ ας περιωρίσθη αυστηρώς κατά τας ενεργείας του εντός των ορίων της συμμαχικής διακοινώσεως».
Η Βρετανική εφημερίδα «Daily Chronicle» διερωτήθηκε κατά πόσο ο Φραγκλίνος Μπουγιόν «θα δυνηθή να υποτάξη τας προσωπικάς του γνώμας περί του τι οφείλεται εις την Τουρκίαν, και εις το τι η Γαλλία οφείλει προς την Αντάντ».
*Ο Βρετανός στρατηγός Χάριγκτον και ο Ισμέτ πασάς στα Μουδανιά 

            Πως φθάσαμε όμως στη Διάσκεψη αυτή;
            Βρισκόμαστε στο καλοκαίρι του 1922, όταν άρχισε η δυσμενής εξέλιξη των επιχειρήσεων στη Μικρά Ασία. Στις 10 Σεπτεμβρίου 1922, πριν εκδηλωθεί η Επανάστασης των Γονατά- Πλαστήρα, οι Σύμμαχοι της Αντάντ είχαν προβεί σε διακοίνωση προς την Κυβέρνηση της Άγκυρας, η οποία ανακοινώθηκε και στην Αθήνα. Με αυτή πρότειναν τη μεσολάβησή τους για ειρήνευση και ειδικότερα ζητούσαν να συζητηθεί η γραμμή, την οποίαν ενδεχομένως θα ήταν δυνατό να καταλάβουν τα συμπτυσσόμενα Ελληνικά στρατεύματα, πριν από την έναρξη της Συνδιάσκεψης της Ειρήνης.
 *Αυτοί που έθαψαν την Ανατολική Θράκη


Στα Μουδανιά η ταφόπλακα για την Ανατολική Θράκη


Στις 18 Σεπτεμβρίου, οι Σύμμαχοι πρότειναν τη σύγκληση προκαταρκτικής διάσκεψης στα Μουδανιά, για τον καθορισμό των στρατιωτικών λεπτομερειών της συμφωνίας. Η σύγκληση αυτής της διάσκεψης ήταν και πρόταση του Μουσταφά Κεμάλ, όπως προκύπτει από δημοσιογραφικά τηλεγραφήματα της 19ης Σεπτεμβρίου 1922, μετά από συνομιλίες που είχε με τον Φραγκλίνο Μπουγιόν. Και στο επίκεντρο αυτών των προτάσεων της Άγκυρας ήταν η εκκένωση της Ανατολικής Θράκης. Ο Μπουγιόν μάλιστα ήταν ο κομιστής των τουρκικών προτάσεων στους αρμοστές των συμμάχων στην Κωνσταντινούπολη, όπως έγραφαν τότε οι αθηναϊκές εφημερίδες.
Ο ίδιος ο Μπουγιόν σύμφωνα με ρεπορτάζ Αμερικανού δημοσιογράφου έπαιξε σημαίνοντα ρόλο για την επιτυχία της διάσκεψης, αλλά πολλά επεισόδια και μάλιστα δραματικά, δεν έγιναν γνωστά χάρη στην αυστηρή και αδικαιολόγητη λογοκρισία, που είχαν επιβάλει οι Βρετανοί.
*Απαιτητικός και αυθάδης... 


Η συμφωνία της Άγκυρας το 1921


Ο Μπουγιόν όμως είχε κάνει και άλλα εναντίον της Ελλάδας, πριν φτάσουμε στην καταστροφή του 1922. Την προηγούμενη χρονιά  δηλαδή το 1921, στις 20 Οκτωβρίου, ο πολυπράγμων Μπουγιόν πήγε στην Τουρκία, όπου συνυπέγραψε με τον Μουσταφά Κεμάλ την λεγόμενη Συμφωνία της Άγκυρας, όταν η Ελλάδα συνέχιζε τη Μικρασιατική Εκστρατεία. Την συμφωνία αυτή συνυπέγραψε εκ μέρους της Γαλλίας, ο βουλευτής και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής επί των Εξωτερικών Υποθέσεων Φραγκλίνος Μπουγιόν παρακάμπτοντας ακόμα και την νόμιμη έως τότε κυβέρνηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που είχε έδρα στην Κωνσταντινούπολη, παραβιάζοντας τις διεθνείς συνθήκες που είχαν συνομολογήσει μεταξύ τους, οι χώρες- μέλη της Αντάντ.
Με τη συμφωνία εκείνη, η Γαλλία ουσιαστικά τάχθηκε υπέρ των Τούρκων, αφού μέρος της συμφωνίας περιλάμβανε την παράδοση πολεμικού υλικού στους Κεμαλικούς!!! Μετά από τη σύναψη της συνθήκης υπάρχουν και μαρτυρίες σχετικά με την παρουσία Γάλλων στρατιωτικών οι οποίοι βρέθηκαν να πολεμούν μαζί με τους Κεμαλικούς εναντίον του Ελληνικού Στρατού…. Αυτή η συμφωνία της Άγκυρας, αν και όχι ιδιαιτέρως γνωστή, φαίνεται πώς ενίσχυσε τότε σημαντικά τον Κεμάλ.
Με τη Συνθήκη της Άγκυρας της 20ής Οκτωβρίου 1921 η Γαλλία τερμάτισε την εμπόλεμη κατάσταση με την Τουρκία, εκκένωσε την Κιλικία και παρέδωσε στον Κεμάλ όλο τον οπλισμό του γαλλικού εκστρατευτικού σώματος με τα βαριά τσεχικά πυροβόλα Σκόντα. Η συμφωνία περιείχε και ένα μυστικό πρωτόκολλο, για το οποίο γίνεται αναφορά σε μια ανέκδοτη μελέτη του Παναγιώτη Πιπινέλη, το δακτυλογραφημένο πρωτότυπο της οποίας, βρίσκεται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη. Με αυτό «η Εθνική Κυβέρνησις της Τουρκίας αποδέχεται από τούδε οποιαδήποτε απόφαση θέλουν λάβει μελλοντικώς οι συμμαχικές δυνάμεις σε σχέση με την τύχη των νησιών του Αιγαίου».
Αυτό σημαίνει σύμφωνα με διεθνολόγους και ιστορικούς ότι η Τουρκία παραιτείται από κυριαρχικές αξιώσεις στα νησιά του Αιγαίου. Με υπογραφή μάλιστα από τον ίδιο τον Κεμάλ!!!
*Ο Φραγκλίνος Μπουγιόν


Και το κερασάκι στην τούρτα της Γαλλίας, όπως το περιγράφει σε σχετική σημαντική εργασία του ο καθηγητής Γιάννης Μουρέλος:
Σύμφωνα με το περιεχόμενό της συμφωνίας που έκανε ο Μπουγιόν με τον Κεμάλ, ή κυβέρνηση τής Άγκυρας παραχωρούσε, για 99 χρόνια, την εκμετάλλευση των μεταλλείων σιδήρου, χρωμίου και αργύρου τής κοιλάδας τού Χαρσιώτη (σ.σ. περιοχή του Πόντου) σε γαλλική εταιρεία, με συμμετοχή οθωμανικών κεφαλαίων σέ ποσοστό 50%. Aνελάμβανε, επίσης, τη μελέτη αντίστοιχων παραχωρήσεων και σε άλλες περιοχές, ανάλογα με προτάσεις, που θα υπέβαλλαν γαλλικές εταιρείες. Τέλος, αποφασίσθηκε ή παραχώρηση των βαμβακοπαραγωγικών έκτάσεων της Κιλικίας στον οίκο Vendeuvre de Lesseps.
Ο Μπουγιόν είχε συναίσθηση ότι λειτουργεί εναντίον των ελληνικών συμφερόντων.
Ο περίεργος αυτός Γάλλος έφυγε από το Παρίσι τις τελευταίες μέρες του Μαΐου 1921 και έφτασε στην Κωνσταντινούπολη απ’ όπου τηλεγραφούσε τα εξής, συνοψίζοντας τις δυσκολίες τής αποστολής:
«Αναχωρώ σήμερα για την Άγκυρα, οπού πιστεύω να φτάσω στις 9 Ιουνίου. Προκειμένου να ξεγελάσω τούς πράκτορες των ’Άγγλων και των 'Ελλήνων σκοπεύω να επιβιβαστώ σε ένα αντιτορπιλικό, που θα με αφήσει στην Ινέπολη». Η Ινέπολη βρίσκεται στα παράλια του Εύξεινου Πόντου, στα βόρεια της Κασταμονής.
Κρυφά σαν τον κλέφτη….
Ο Φραγκλίνος Μπουγιόν έφτασε τελικά στη Βηρυτό στις αρχές Ιουλίου 1921, αφού προηγουμένως επισκέφθηκε με τη συνοδεία του Μουσταφά Κεμάλ, το ελληνοτουρκικό μέτωπο στο Εσκί- Σεχίρ!!!
*Κεμάλ και Μπουγιόν και μαζί τους ο Ισμέτ Πασάς 


Η παρουσία του Μπουγιόν στο Μουδανιά, αληθινή κατάρα


Για την καταστρεπτική παρουσία του Φραγκλίνου Μπουγιόν στη διάσκεψη των Μουδανιών, ο Σπυρίδων Μαρκεζίνης (σελ. 104) γράφει:
«Κατά τον στρατηγόν Harrington η παρουσία του Φρανκλέν Μπουγιόν ήτο αληθής κατάρα, κατά δε τον Horace Rumbold (σ.σ. Άγγλος διπλωμάτης) η επιρροή του επί του Κεμάλ καθίστατο εμφανής από την προκατάληψιν την οποίαν ο τελευταίος επεδείκνυε εναντίον των αγγλικών συμφερόντων. Εις την αγχώδη προσπάθειά του να επιτύχη την ειρήνην προσέφερε προφανώς  εις τους Τούρκους περισσότερα απ’ όσα ήτο διατεθειμένη όχι μόνον η Αγγλία αλλά και η Γαλλία να δώση».
Η Διάσκεψη αυτή αποφάσισε με πρωτοφανή ταχύτητα- χωρίς προσυπογραφή από την Ελλάδα- την άδικη εκκένωση της Ανατολικής Θράκης από τον ελληνικό στρατό και τον ελληνικό πληθυσμό.
Η εφημερίδα «Σκριπ» στις 22 Σεπτεμβρίου 1922 είχε γράψει:      «Τα άρθρα του πρωτοκόλλου εγένοντο δεκτά ταχέως το έν κατόπιν του άλλου. Τούτο οφείλετο εις τας προσπαθείας του κ. Φραγκλίνου Μπουγιών»!!!
            Οι Γάλλοι, διπλωμάτες και στρατιωτικοί πρωταγωνιστούσαν σε όλες αυτές τις διαδικασίες της απομάκρυνσης των Ελλήνων από την Ανατολική Θράκη. Όμως και η Γαλλική εταιρεία που εκμεταλλεύονταν τους σιδηροδρόμους εκεί έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο και διέθεσε ανεπαρκή μεταφορικά μέσα για την αποχώρηση των ελληνικών στρατευμάτων, με αποτέλεσμα να εκφράσει δημοσίως τη δυσαρέσκειά του ο στρατηγός Κωνσταντίνος Νίδερ, που είχε τοποθετηθεί από  την ελληνική κυβέρνηση για να επιβλέψει την εκκένωση.
*Μουσταφά Κεμάλ και Φραγκλίνος Μπουγιόν

Σύμφωνα με πολλούς ιστορικούς, ο Γάλλος στρατηγός Σαρλ Αντουάν Σαρπύ που τον γνωρίσαμε ως φιλέλληνα στη Διασυμμαχική Θράκη το 1919, στα Μουδανιά με την καθοδήγηση του Φραγκλίνου Μπουγιόν κατά τον Σπυρίδωνα Μαρκεζίνη, αποδέχθηκε όλες τις  απαιτήσεις των Τούρκων! Ακολουθούσαν οι Ιταλοί και μετά οι Βρετανοί…
" Η Θράκη μας παραδόθηκε χωρίς να ριφθεί ούτε ένας πυροβολισμός", δήλωσε το 1972 ο Ισμέτ πασάς, ,που είναι γνωστός με το επώνυμο Ινονού, στον Σπυρίδωνα Μαρκεζίνη.
Η ανακωχή που επιτεύχθηκε στα Μουδανιά αποτέλεσε τον φοβερό επίλογο της ελληνικής από αρχαιοτάτων χρόνων Ανατολικής Θράκης. Δυστυχώς σ’ αυτό το έγκλημα, «έβαλαν το χεράκι τους» πρωτίστως οι σύμμαχοι της Αντάντ, προωθώντας τα δικά τους γεωστρατηγικά συμφέροντα και παραβλέποντας εντελώς άδικα τις επιδιώξεις συμμαχικής τους χώρας που έδωσε το αίμα της για την ανομολόγητη αυτή συμμαχία.


  

Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης





ΠΗΓΕΣ

*Σπυρίδωνος Μαρκεζίνη «Πολιτική Ιστορία της Συγχρόνου Ελλάδος 1922-1924» Εκδόσεις Πάπυρος

*Γιάννη Μουρέλου «Η ΓΑΛΛΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ TOΥ 1921
 ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ FRANKLIN - BOUILLON KAI Η ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΙΛΙΚΙΑΣ, Δελτίο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, 1983

*Αρχείο εφημερίδων «Αυγή» 13 Οκτωβρίου 2016, «Σκριπ», «Εμπρός», «Πατρίς», «Ελεύθερος Τύπος»
 
Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου 1922



Ο Τύπος της Αθήνας δίνει με τους τίτλους του την εικόνα της διεθνούς ατιμίας εις βάρος της Ελληνικής Ανατολικής Θράκης


-------------------------------------------------------------------------------


---------------------------------------------------------------------------------------


-------------------------------------------------------------------------------------------------




ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ" ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ





-------------------------------------------------------------------------------------------------

97 σχόλια:

  1. Ιωάννης Κοριτσίδης
    «.....ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΣ» 1972 - ΙΣΜΕΤ ΙΝΟΝΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε και πάλι Παντελή άν και εγω από όσα γνωρίζω και έχω διαβάσει ο καλός ρόλος του Σαρπύ ηταν στα πλαίσια των αποφάσεων της Διασυμμαχικης Διοικησης και τίποτε περισσότερο
    Α.Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Nikos Karakostidis
    Κύριε Παντελή, ο προπαππους μου μας έλεγε πως το 1915-18 είχαν εγκατασταθεί στα Μάλγαρα, αλλά πήγαιναν στο χωριό τους το Συδιον (Σιαχινκιοι η sayn kioi) και έκαναν έρευνες στα χωράφια τους. Τους φύλαγαν Τούρκοι καβαλάρηδες. Πήγαιναν στο καφενείο, τους κερνούσαν κανένα ποτηράκι για να μάθουν τι χαλεύουν στα χωράφια τους, αλλά αυτοί κοίταζαν Πρώτα τον Τούρκο χώροφύλακα και δεν μιλούσαν. Η σχέση τους ήταν στενή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Mary Dadisman
    very interesting!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Xan Tak
    Κι ένα παράδειγμα από της πολύ πρόσφατη ιστορία μας, για το πως συνάπτονται και πως ανατρέπονται οι διακρατικές συμμαχίες. Παράδειγμα η Ελληνογαλλική συμμαχία, που μετατράπει σε Ελλάς- Γαλλία-προδοσία και η συναρτώμενη μ αυτήν, τραγική για το έθνος, απώλεια της Ανατολικής Θράκης!
    Σύμφωνα με το περιεχόμενο της συμφωνίας της Άγκυρας μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας στις 20 Οκτωβρίου του 21, ένα χρόνο ΠΡΙΝ την καταστροφή (!!!) - σύμμαχός μας μέχρι τότε η δεύτερη - που “υπογράφει από τους Μπουγιόν και τον Κεμάλ Ατατούρκ, η κυβέρνηση της Άγκυρας παραχωρούσε για 99 χρόνια, την εκμετάλλευση των μεταλλείων σιδήρου, χρωμίου κι αργύρου της κοιλάδας του Χαρσιώτη (Πόντος) σε γαλλική εταιρεία με συμμετοχή οθωμανικών κεφαλαίων σε ποσοστό 50%. Ανέλαβε επίσης την μελέτη αντίστοιχων παραχωρήσεων και σε άλλες περιοχές, ανάλογα με προτάσεις που θα υπέβαλλαν γαλλικές εταιρείες . Τέλος, αποφασίστηκε η παραχώρηση βαμβακοπαραγωγικών εκτάσεων της Κιλικίας στο οίκο Venuevre de Lesseps” (Μουρέλος Ι., 1983)
    Απο το αξιόλογο blog του αγαπητού ιστοριοδίφη και φίλου στο FB Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης (Παντελής Στέφανος Αθανασιάδης) που αξίζει ν' επισκεφτείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Eleftheria Perisanidis
    Και σημερινή
    Σύμμαχοι Μας 👍👋😔😔

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Vasilis Stefos
    ΤΩΡΑ ΜΆΘΑΜΕ ΟΤΙ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΝΈΜΟΡΦΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΆ ΤΟ ΤΡΊΓΩΝΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ioannis Minoudis
    Ευχαριστώ Παντελή που κάθε φορά που καταχωρείς στοιχεία της νεότερης ιστορίας μας, συμπληρώνω πολλά κενά. Ταπεινά σε συγχαίρω!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Idomeneas Filoktitis
    Μία μικρή ένσταση. Τα πυροβόλα Skoda δεν περίμεναν να τα λάβουν από τους Γάλλους οι κεμαλικοί. Τα είχαν ήδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Απλά τα πήραν για να έχουν περισσότερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Takis Panousakis
    Είναι καταπληκτικό το πως με τις υπάρχουσες γνώσεις σήμερα, κάποιοι όπως ο συγγραφέας της ανάρτησης, επιμένουν σε μια φαντασιακά ρομαντική θεώρηση της ιστορίας. Έχει ΄΄μαλλιάσει η γλώσσα μας΄΄ να λέμε πως δεν υπήρχε -και επισήμως- συμμαχία με την Ανταντ με την επιστροφή του Κωνσταντίνου το 1920. Και πως η διεθνής πολιτική με βάση τα συμφέροντα είναι η πιο συχνή και φυσιολογική πορεία στις διεθνείς σχέσεις. Το αξιομνημόνευτο θα ήταν το αντίθετο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Άσχετα με το τυπικό της διακοπής των σχέσεων λόγω παρουσίας Κωνσταντίνου, μόλις έγινε η επανάσταση των Γονατά και Πλαστήρα στους φυσικούς συμμάχους προσέτρεξαν τοποθετώντας τον ιδιωτεύοντα Βενιζέλο να εκπροσωπήσει της χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Sotirios Chalikiopoulos
    Ο διαπραγματευταρας μας ο Βενιζέλος την χάρισε στον Κεμάλ. Όπως και την Ιμβρο και Τένεδο επίσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Idomeneas Filoktitis
    Εμένα αυτό που με εκνευρίζει, είναι το εξής. Μετά την ήττα στην Μικρά Ασία, η βασιλική κυβέρνηση έριξε όλο της το βάρος στην Αν. Θράκη. Μεσολάβησε η Επανάσταση Γονατά-Πλαστήρα στις 13 Σεπτεμβρίου με κύριο εξαγγελθέν σκοπό την διάσωση της Αν. Θράκης. Μετά από 12 μόλις μέρες με την Συνθήκη των Μουδανιών, η Αν. Θράκη χάνεται. Συνεπώς ο σκοπός της Επανάστασης Πλαστήρα-Γονατά, πήγε για βρούβες. Κοινώς ΑΠΕΤΥΧΑΝ παταγωδώς, αλλά η ιστορία έγραψε ότι έσωσε την Ελλάδα. Είμαστε φοβεροί παραμυθάδες ως λαός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ioannis Tosoynis
    Και φυσικα για αλλη μια φορα η Αθηνα (το εκανε γαργαρα).😾👎😡🤬

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Thomas Papadopoulos
    Πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη, η οποία αναλύει το παρασκήνιο. Συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. αιμιλια ρουσακη
    Συγχαρητηρια!! Παντα κατατοπιστικος στα θεματα της Θρακης! Σας παρακολουθησα και χτες στο αφιερωμα της Μηχανης του Χρονου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χρυσουλα Αμίλλη Πάντα μου άρεσε να ψάχνω διαβάζοντας ιστορίες του 1912 , 1918 ,1922 και προσπαθούσα να ενώσω τα κομμάτια του παζλ προσθέτοντας και τις ιστορίες της Μικρασιατισας γιαγιά μου και του θείου του πατέρα μου από τις Σαράντα Εκκλησίες!
    Θέλω να σας ευχαριστήσω για τις πληροφορίες που με λύνουν παρα πολες απορίες συνεχίστε να μας διδασκετε την ιστορία !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Dimitrios Dimitrios Samaras
    OI ELLINES POU ITAN STA MOUDANIA ;;;; NA SE PO EGO, STA PAPARIA TOUS OLOI ARAXTI KLASIK ,,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τενιος Παναγιωτης
    Oλοι τους τουρκους του βοηθουσαν μια ζωη γιατι μονοι του δεν μπορουν τιποτα να κανουν ειναι ενα μηδενικο αι στο διαβολο να πανε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Παντελης Τσαουσογλου
    Τόν Μπουγιόν προωθούσε ολόκληρη ανθελληνική συμμορία.Συνεργάστηκαν πολιτικοί, τραπεζίτες, δημοσιογράφοι,διπλωμάτες, στρατιωτικοί και δικοί μας πράκτορες. Απλώς αυτόν βάλανε μπροστά. Ποτέ ένας δεν είναι αρκετός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Νατάσα Πεντίδου
    Και σήμερα..... η "Ενωμένη" Ευρώπη.... θα δούμε. .... τι θα κάνει στην πατρίδα μας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Σπύρος Θεοδωροπουλος --
    Νομίζω ότι η τύχη τής Ανατολικής Θράκης ΔΕΝ κρίθηκε στη Διάσκεψη των Μουδανιών.
    Είναι γνωστό ότι την 10.9.22, δέκα μέρες πριν από την έναρξη της Διασκέψεως αυτής, οι κυβερνήσεις Αγγλίας, Γαλλίας και Ιταλίας απέστειλαν στον Κεμάλ πρόσκληση για διαπραγμάτευση των όρων τής ειρήνης μεταξύ Τουρκίας και "Συμμάχων".
    Στην πρόσκληση αυτήν, οι "Σύμμαχοι" δήλωναν στον Κεμάλ ότι "διέκειντο ευνοϊκώς" απέναντι στον "πόθο" τής Τουρκίας για σύνορα στον Έβρο!
    Στις συνομιλίες του με τον Κεμάλ, ο Φ. Μπουγιόν (που έφτασε στη Σμύρνη στις 15.9.22), δεν εκπροσωπούσε μόνο τη Γαλλία. Λειτουργούσε ως απεσταλμένος ΚΑΙ των 3 "Συμμάχων", σε σχέση με την προαναφερθείσα διαπραγμάτευση, προωθώντας, βέβαια, τα συμφέροντα της χώρας του.
    Με μεταγενέστερο, (18.9.22), κοινό διάβημά τους προς την Τουρκία, οι 3 "Σύμμαχοι" όριζαν ότι τα ελληνικά στρατεύματα θα συνεπτύσσοντο στον Έβρο.
    Τέλος, ο Ε. Βενιζέλος, την ίδια μέρα (18.9.22) ενημέρωσε την ελληνική επαναστατική κυβέρνηση ότι "...αι 3 μεγάλαι Δυνάμεις απεφάσισαν την απόδοσιν της Ανατολικής Θράκης εις την Τουρκίαν"...
    Στους εδώ φίλους που επιμένουν ότι ο Βενιζέλος "πούλησε" (!!) την Ανατολική Θράκη, θα ήθελα να πω:
    Ο Κόρζον (ο υπουργός εξωτερικών τής ΜΒ) συμφωνούσε με τον Βενιζέλο στη θέση ότι οι Τούρκοι δεν είχαν θέση στην Ευρώπη.
    Τη μεγάλη ζημιά την έκαμε αποκλειστικά ο Πουανκαρέ, ο οποίος (Παρίσι 7-10.9.22), εξεβίασε βάρβαρα και έφερε σε απόγνωση τον ατυχή, ναι, ατυχή Κόρζον! Η Μεγάλη Βρετανία και οι κτήσεις της, δεν ήταν πλέον, επ' ουδενί διατεθειμένες να πολεμήσουν ξανά εναντίον τής Τουρκίας. Και αυτό ο Πουανκαρέ το γνώριζε πολύ καλά...
    Οι Τούρκοι, είπε ο Πουανκαρέ στον Κόρζον, δεν θα συμμετείχαν σε διάσκεψη για ανακωχή, αν δεν τους έταζαν σύνορα στο Έβρο και κυριαρχία στα Στενά...
    Ο Πουανκαρέ ήταν αποφασισμένος να αποδεχθεί την παραχώρηση της Αν. Θράκης στην Τουρκία, ακόμα και ερήμην της Μ. Βρετανίας!
    Αναφέρεται ότι, μπροστά στον ίδιο τον Κόρζον, ο Πουανκαρέ διέταξε την απόσυρση των γαλλικών δυνάμεων από το Τσανάκ, κίνηση που θα άφηνε τη Μ. Βρετανία εντελώς μόνη απέναντι στον Κεμάλ...
    Η Μεγάλη Βρετανία απλώς ΣΥΡΘΗΚΕ στην απόφαση αυτήν (που ικανοποιούσε τις απαιτήσεις τού θριαμβευτή Κεμάλ).
    Ο Βενιζέλος τής ώρας εκείνης, δεν μπορούσε να κάμει ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ.
    Είναι, νομίζω, πολύ βαρύ να λέμε ότι ο Βενιζέλος "πούλησε" τότε την Ανατολική Θράκη, χωρίς να διαθέτουμε κανένα απολύτως αποδεικτικό στοιχείο...
    Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, όταν ο Βενιζέλος ανέλαβε "διπλωματικός αντιπρόσωπος" τής επαναστατικής κυβέρνησης τής Αθήνας, (αν δεν κάνω λάθος, στις 16.9.22), η υπόθεση της Ανατολικής Θράκης ήταν ήδη τελειωμένη...
    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Takis Panousakis
    Προσέτρεξαν απλώς στις χώρες με τις οποίες η Τουρκία θα υπέγραφε υποχρεωτικά την όποια συνθήκη με την οποία η κεμαλική πλέον Τουρκία θα τερμάτιζε τον Α΄ΠΠ . Όποιες και αν ήταν οι σχέσεις της Ελλάδος με τους αγγλογάλλους, όποια και αν ήταν η ελληνική κυβέρνηση, στο τραπέζι για την ειρήνη οι κύριοι πρωταγωνιστές ήταν Αγγλία, Γαλλία, κεμαλική Τουρκία και Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Σπύρος Στα
    Προσωπικά το μόνο που έχω να προσάψω στον Βενιζέλο είναι το ηθικό έγκλημα που διέπραξε, να προτείνει τον αρχισφαγέα για νόμπελ ειρήνης. Αδυνατώ να καταλαβω το ειρωνικό σας ύφος. Από τους δύο βαλκανικούς δίχως Βενιζέλο θα παίρναμε μέχρι Δυρράχιο και Αγίους Σαράντα αντί για Θεσσαλονίκη με όσα αυτό συνεπάγεται. Ακόμα ίσως να μας έμπλεκαν οι κεντρικές δυνάμεις σε συμμαχίες και να χάναμε ακόμα και το Αιγαίο. Γούστο έχουν οι ετεροχρονισμένες διαμάχες μεταξύ Κοκού & Λευτεράκη, αλλά ας κρίνουμε δίχως συναίσθημα και μόνο ως μελετητές της ιστορίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δίχως τον Ε. Βενιζέλο τα σύνορα μας ακόμη θα ήταν στην ... Λάρισσα! Για τον απλούστατο λόγο 'οτι η συμμετοχή μας στον Α΄Βαλκανικό πόλεμο ήταν η πολιτική του Πρωθυπουργού Ε.Β. όταν οι Βασηλιάς Κων/νος & Ι. Μεταξάς ήταν ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ !!! Επίσης η συμμετοχή μας στον Β΄ Βαλκανικό πόλεμο ήταν επίσης πολιτική του Ε.Β. που ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΕ ΤΟΝ Β. Κων/νο να πάρουμε μέρος & έτσι πήραμε την Μακεδονία & την Αν. Θράκη !!! Επομένως δεν ισχύει τίποτα από αυτά που λέτε ...

      Διαγραφή
  26. Sotirios Chalikiopoulos
    Όταν πας να διαπραγματευτείς και χαρίζεις τα πάντα εκ των προτέρων, είσαι επιτυχημένος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Vassilios Kazakidis
    Μετά τη συμφωνία των πρώην συμμάχων μεταξύ τους, δεν υπήρχε δυνατότητα αντίδρασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Idomeneas Filoktitis
    Δεν εξετάζω αυτό. Εξετάζω τι έχει καταγραφεί στην ελληνική ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Vassilios Kazakidis
    Υπήρξε σημαντική ανάπλαση ιστορίας για εθνικούς λόγους τότε με κομματικές αποχρώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Alexis Athanatos
    Η Ανατολική Θράκη πήγαινε στον νικητή, σύμφωνα με όσα αναφέρει και ο Μεταξάς στα ημερολόγιά του στις συζητήσεις του το 1921.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Γιάννης Κιουλέκας
    Μετά την ήττα στην Μ. Ασία η Τουρκία επέβαλλε τούς όρους μιας & είχε νικήσει λόγω των εγκληματιών λαθών & προδοσιών που διέπραξαν οι αντιβενιζελικοί / Μοναρχικοί την περίοδο Νοέμβριος 1920 έως τον Σεπτέμβρη 1922. Τουλάχιστον 2 φορές οι ΑγγλοΓάλλοι πρότειναν από το 1921 συνθήκη Ειρήνης με τουλάχιστον την Α. Θράκη (μέχρι την Τσαλτάτζα) να μένει στην Ελλάδα. Όμως ο Δ. Γούναρης όταν ρωτήθηκε στο Λονδίνο την άνοιξη 1921, είπε ότι μπορούμε να φθάσουμε στην Άγκυρα ΧΩΡΙΣ οικονομική, πολεμική βοήθεια από την Αντάντ!!! Κανένας ξένος δεν μας φταίει, παρά μόνο εμείς οι Έλληνες... Αλλά παιδιά ανοίξτε κανένα ιστορικό βιβλίο Ελλήνων ιστορικών επιστημόνων που έχουν ερευνήσει ΟΛΑ τα αρχεία σε Ελλάδα & εξωτερικό για να δείτε την αλήθεια. Μην πιστεύετε την προπαγάνδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Idomeneas Filoktitis
    Επειδή τυχαίνει να έχω διαβάσει και "κανένα ιστορικό βιβλίο Ελλήνων ιστορικών επιστημόνων που έχουν ερευνήσει ΟΛΑ τα αρχεία σε Ελλάδα & εξωτερικό" για όλα τα παραπάνω -τα οποία δεν είναι παρά μόνο ότι ο Γούναρης αρνήθηκε την άνοιξη του 1921 την πρόταση των Αγγλογάλλων- αρκεί να έχεις δώσει προσοχή στην λεπτομέρεια, ότι ο Γούναρης αρνήθηκε έπειτα από την υπεύθυνη εισήγηση του στρατιωτικού συμβούλου Συνταγματάρχη Πτολεμαίου Σαρρηγιάννη. Αυτός ανέφερε ότι ήταν δυνατή η εκστρατεία ανατολικά. Όταν η υπεύθυνη στρατιωτική πλευρά κάνει αυτή την εισήγηση, πήγαινε εσύ στην θέση του Γούναρη και πάρε απόφαση (όχι όμως έχοντας διαβάσει το τέλος της ιστορίας). Πάνω απ' όλα όμως, έχεις προσέξει την λεπτομέρεια, ότι η κεμαλική πλευρά ΔΕΝ δέχθηκε τους όρους των Αγγλογάλλων την άνοιξη του 1921 (και μην μου πεις ότι αυτοί θα τους επέβαλλαν), οπότε γιατί ακριβώς πράγμα μιλάς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Γιάννης Κιουλέκας
    Η απόφαση ήταν καθαρά πολιτική & όχι στρατιωτική. Όταν αντικατέστησε ΟΛΟΥΣ τους εμπειροπόλεμους ανώτατους αξιωματικούς απο το μέτωπο επειδή ήταν " Βενιζελικοί" !
    Η ευθύνη βαραίνει εκείνη τη στιγμή τον Πρωθυπουργό Γιατί ήταν αδιανόητη η επιχείρηση στην Άγκυρα που αποφάσισε Ο ΙΔΙΟΣ, ΧΩΡΙΣ βοήθεια (οικονομική κλπ) από τούς συμμάχους. Χωρίς οικονομική βοήθεια ήταν καθαρή αυτοκτονία. Ο Ι. Μεταξάς μιλάει για αυτά στο ημερολόγιο του. Όλες οι εισηγήσεις ήταν να ΜΗΝ συνεχίσουν. Αυτό απεδείχθη μετά όταν ο Πρωτοπαπαδάκης έκοψε την δραχμή στα 2!!! Χωρίς λεφτά δεν πας πουθενα. Όμως ο Γούναρης & οι υπόλοιποι κυβερνώντες 1920 - 1922 ζούσαν εκτός πραγματικότητας... Όσον αφορά την βιβλιογραφία, δεν αμφιβάλλω ότι έχεις διαβάσει. Το ζήτημα είναι ότι έχεις διαβάσει την προπαγάνδα των πολιτικών απογόνων των υπευθύνων της Μικρασιατικής καταστροφής (βλέπε προδοσίας) των τουλάχιστον 2-2.5 εκ. Ελλήνων Μικρασιατών ... των προγόνων μας δηλαδή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. George Giannopoulos
    Ο Σαρρηγιάννης τι ήταν;
    Ο Τρικούπης τι ήταν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Idomeneas Filoktitis
    Μπορείς να επικεντρώσεις στην ουσία; Την άνοιξη του 1921, οι κεμαλικοί είχαν δεχθεί την θεωρούμενη ευνοϊκή πρόταση των Αγγλογάλλων; Όχι. Συνεπώς εφ' όσον οι Αγγλογάλλοι δεν επρόκειτο να την επιβάλλουν τι έπρεπε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση τότε; Είτε α) να επιχειρήσει στρατιωτικά, β) είτε να περιχαρακωθεί στην Σμύρνη σε μια αιώνια άμυνα (αδύνατον) ή γ) σε αποχώρηση από την Μικρά Ασία. Η κυβέρνηση επέλεξε το α. Τώρα για το αν έχει ευθύνη για την επαναφορά αποτάκτων, εκεί έχεις θεωρητικά δίκιο, αλλά πρόσεξε αυτό. Στις επιχειρήσεις Μαρτίου 1921, αυτοί που απέτυχαν ήταν οι βενιζελικοί Τρικούπης ΙΙΙ ΜΠ και Λεοναρδόπουλος Χ ΜΠ (παραδόξως όχι ο απότακτος Πλατής VII ΜΠ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Alexis Athanatos
    Το 1921 που τον παρακαλούσε η κυβέρνηση να αναλάβει θέση στο επιτελείο λέει πως αυτός τους είπε να κρατήσουν την Θράκη και να αποσυρθούν από την Μικρά Ασία. Και τότε του απάντησαν οι υπουργοί πως δεν μπορούν να κρατήσουν την Θράκη αν χάσουν στην Μικρά Ασία, ήταν ή όλα ή τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Γιάννης Κιουλέκας
    Εγω γνωρίζω για τον βενιζελικό επιτελικό Συνταγματάρχη Σαρρηγιάννη. Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς. Εσύ γνωρίζεις γιατί επικρίθηκε μετά την Μικρασιατική Καταστροφή;;;
    Γνωρίζεις τον νέο αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού μετά τις εκλογές του 1920, τον υποστράτηγο Γουβέλη ;;;Τι πρότεινε στον Γούναρη, & γιατί παραιτήθηκε άμμεσα μέσα τον Απρίλη 2021, όταν κατάλαβε που το πήγαιναν οι νέοι κυβερνώντες ;;;
    Επαναλαμβάνω, χρειάζεται μελέτη των Ελλήνων ιστορικών επιστημόνων που έχουν αποκαλύψει σε απόλυτο βαθμό τις αποκλειστικές ευθύνες των αντιβενιζελικών για την μεγαλύτερη καταστροφή σε 3.000 χρόνια Ελληνικής Ιστορίας λόγω ιδεοληψιών των βασιλικών & παλαιοκομματικών της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου που αναφέρουμε... Οι σοβαροί Έλληνες πανεπιστημιακοί ιστορικοί είναι συγκεκριμμένοι, όπως π.χ. ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Κ. Φωτιάδης που απέδειξε σε 12 τόμους την Γενοκτονία όσον αφορά τον ελληνισμό του Πόντου. Σαφώς έχει γράψει για το 1922, αναδεικνύοντας τις αποκλειστικές ευθύνες των αντιβενιζελικών!!! Αλλιώς ο καθένας που έχει διαβάσει οτιδήποτε μπορεί να λέει ότι θέλει... Μπορώ να αναφέρω τουλάχιστον 20-30 ονόματα των μεγαλύτερων ιστορικών για το 1922... Εσείς έχετε να αναφέρετε αντίστοιχα μερικά όπως του Κ. Φωτιάδη ;;; αμφιβάλλω ...
    Καληνύχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Vassilios Kazakidis
    Είχε διαλυθεί όντως η συμμαχία με τους αγγλογάλλους με την επιστροφή του Κων/νου. Οι αγγλογάλλοι μεταξύ τους είχαν διαπράξει συμφωνίες για τον τερματισμό δανειοδότησης στην Ελλάδα και για την μη παροχή στρατιωτικού υλικού στις αντίπαλες δυνάμεις του "μικρασιατικού πολέμου". Ο Μπουγιόν στο Ancora Accord, το φθινόπωρο του '21, εξέφραζε την αλλαγή πολιτικής της Γαλλίας, αρχής γενομένης της διαφωνίας τους με την Αγγλία για πετρελαϊκά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή. Όταν υπεγράφει η εμπορική διμερής συμφωνία, η ελληνική κυβέρνηση βρισκόταν σε επίσκεψη στο Παρίσι 8 μήνες πριν την μικρασιατική καταστροφή. Η συμφωνία για παροχή στρατιωτικού υλικού παραβιάστηκε από την Γαλλία (και την Ιταλία) με χρήματα που είχε λάβει ο Κεμάλ από την επαναστατημένη Ρωσία, χωρίς να μπορεί να κάνει ούτε νηοψίες το ελληνικό ναυτικό. Οι διαπραγματεύσεις με την διαμεσολάβηση των αγγλογάλλων την άνοιξη του '22, ήταν άκαρπες. Η επιχείρηση Κωνσταντινούπολη κατόπιν με τον Χατζηανέστη, εξέθεσε ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης. Το Chanak Αffair παγιοποίησε ότι η Αγγλία δεν εδύνατο να αρχίσει πόλεμο με την Τουρκία στα στενά, αποδεχόμενη στην ουσία την θέση της Γαλλίας. Ήταν αργά για την Ελλάδα μετά την αλλαγή στάσης της Αγγλίας. Οι πρώην σύμμαχοι έθεταν προτεραιότητα στα συμφέροντά τους και η ελληνική κυβέρνηση στην Αθήνα αδρανούσε ή λάμβανε αποφάσεις με επίκεντρο την διατήρηση της καρέκλας καταδικάζοντας τη στρατιά στη μικρασία και την Ανατ. Θράκη στην "καλή θέληση" του Κεμάλ και των πρώην συμμάχων. Μετά την επανάσταση του Πλαστήρα και με τον Βενιζέλο στο Παρίσι οι αποφάσεις και οι ισοροπιες είχαν ήδη ληφθεί για μας χωρίς εμάς. Η απόφαση να κατευθυνθεί η "επανάστασις" στην Αθήνα και όχι στη Θράκη είχε αποτελειώσει την υπόθεση. Η κατάπαυση πυρός στη συμφωνία των Μουδανιών με συμφωνία για μετακίνηση του πληθυσμού ήταν παταγώδης αποτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Χρήστος Μουσικίδης
    Πιός Βενιζέλος; Είχαν προαποφασίσει ! Νάχαμε να λέγαμε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Thomas Papadopoulos
    Πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη, η οποία αναλύει το παρασκήνιο. Συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Argyro Margariti
    Εξαιρετικό και όπως πάντα τεκμηριωμένο άρθρο, αγαπητά Παντελή. Όμως απίστευτα οδυνηρό. αυτές οι σελίδες της Ιστορίας με εξοργίζουν και με πληγώνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ιωάννης Φιλιστωρ
    Πιστεύω ότι διαφεύγει σε όλους μια λεπτομέρεια σημαντική όμως. Όταν υπογράφτηκε η συνθήκη των Μουδανιών οι Τούρκοι δεν είχαν επαφή με Ελληνικά στρατεύματα παρά μόνο με Αγγλικά. Ξεχνάμε όλοι ότι εδάφη εκκενώνονται μόνο μετά από ήττα. Στην Ανατολική Θράκη δεν ηττηθήκαμε ούτε και μπορούσαμε να ηττηθούμε. Οι Τούρκοι δεν διέθεταν ούτε καν βάρκες για να επιτεθούν στα νησιά. Άρα ήταν ανόητη η εθελοντική εκκένωση της Ανατολικής Θράκης και εντελώς αψυχολόγητη η βιασύνη της. Αυτά μας τα λέει ο Μαζαράκης που έλαβε μέρος στη συνδιάσκεψη των Μουδανιών και τα ήξερε από μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Dimitrios Dimitrios Samaras
    OMOS KANNEAS ELLINAS PARON ,,,EXI DIAFORA,,,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Προσωπικά, περισσότερο από την επιμονή πολλών να βγάλουν αθώο και αμόλυντο τον Λευτεράκη από την αμαχητί ατιμωτική παράδοση της Ανατολικής Θράκης στους Τούρκους, είναι να αποκαλούν το Πραξικόπημα του Σεπτεμβρίου 1922 Επανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Θεόφιλος Ημαρτον
    Ελλάς-Γαλλία συμμαχία, εδώσανε τη Θράκη μας μπαξίσι στην Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Zografia Xatzipoulidou Vardakou
    Ωραία η ομοιοκαταληξία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Αγαπητέ φίλε Μικρασιάτη,
    δεν φιλοδοξώ να σου αλλάξω τις απόψεις για τον Βενιζέλο. Όμως υπάρχουν κάποια λάθη στο σχόλιό σου. Όπως για παράδειγμα ότι στο Β' Βαλκανικό Πόλεμο πήραμε την Ανατολική Θράκη, δηλαδή το 1913. Την Ανατολική Θράκη την πήραμε το 1920 αφού μεσολάβησε ο Α΄Παγκόσμιος Πόλεμος. Το γιατί τη χάσαμε το 1922, είναι άλλη περίπτωση... Ως προς το κείμενό μου, μου διέφυγαν κάποια λάθη, αλλά όχι αυτά για τα οποία με εγκαλείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Nikos Saligaros
    Ας δούμε τι γράφει σχετικά ένας Γάλλος, ο διακεκριμένος ιστορικός Εδουάρδος Ντρυώ (Edouard Driault) στο έργο του, Διπλωματική Ιστορία της Ελλάδος: «Με την ήττα της Γερμανίας, μόλις παρήλθεν ο κίνδυνος, οι Σύμμαχοι ξαναγύρισαν στις παλαιές τους αντιζηλίες και ο πόλεμος του Δικαίου έγινε πόλεμος συμφερόντων! Γαλλία και Αγγλία ξαναβρέθηκαν εχθροί με τη διεκδίκηση της εκμεταλλεύσεως της Ανατολής, η καθεμιά για τον εαυτό της! Ένα απο τα θλιβερότερα θεάματα της σύγχρονης Ιστορίας! Η Ελλάδα και οι Χριστιανικοί πληθυσμοί της ανατολής θα πλήρωναν τα σπασμένα και μαζί τους και οι ίδιοι οι υπαίτιοι της καταστροφής τους, οι Γάλλοι που πλήγηκαν καίρια στα συμφεροντά τους!»
    Οι διαπραγματεύσεις Γάλλων και Κεμαλικών διήρκησαν περίπου ένα χρόνο απο το ’20 μέχρι τον Φεβρ. του ’21 κατά τις οποίες ο Κεμάλ λόγω του φόβου της επικείμενης ελληνικής επίθεσης είχε αποδεχτεί την «πλήρη υποκατάσταση της Γαλλίας στα δικαιώματα του Κάϊζερ για την οικονομική εκμετάλλευση της Μ. Ασίας και έδινε και κάποιες εγγυήσεις για τις Χριστιανικές μειονότητες». Μετά την παύση των επιχειρήσεων τον Οκτώβριο η τουρκική εθνοσυνέλευση αρνήθηκε να επικυρώσει τη συμφωνία και ο Φρανκλέν Μπουγιόν αναγκάσθηκε να υπογράψει νέα με δυσμενείς όρους όπου καταργούνταν οι προνομιακοί όροι της γαλλικής οικονομικής εκμετάλλευσης καθώς και οι εγγυήσεις για τους Χριστιανικούς πληθυσμούς.
    Είναι η συνθήκη που ο Βρετανός ΥπΕξ Κώρζον χαρακτήρισε δημόσια «βρωμερή πράξη».
    Και καταλήγει ο Γάλλος ιστορικός μην αποκρύβοντας την καταισχύνη του για την πατρίδα του… «Έλληνες και Αρμένιοι, που δεν το περίμεναν απο τη Γαλλία, πήραν κυριολεκτικά τα βουνά με κατεύθυνση τις Μικρασιατικές ακτές, για να γλυτώσουν απο το μαρτυρικό θάνατο και τις διώξεις που τους περίμεναν… Και ας ήταν δυνατόν – Θεέ μου! – να μάθαιναν, τουλάχιστον οι δυστυχείς πως υπήρξαν πολλοί Γάλλοι, που καταδίκαζαν αυστηρά την άθλια πολιτική της πατρίδας τους!»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παναγιώτης Σπυρόπουλος
      Nikos Saligaros Πολύ σωστά τα όσα γράψατε κύριε Σαλίγκαρε και πραγματικά λυπηρά για τον μικρασιατικό ελληνισμό... . Επιτρέψτε μου επίσης να σας προτείνω και το παρακάτω βιβλίο, επίσης του Γάλλου καθηγητή Διπλωματικής Ιστορίας και φιλέλληνα Εδουάρδου Ντριώ. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Γαλλία το 1929, ενώ στην Ελλάδα απαγορεύθηκε η κυκλοφορία του, γιατί χαλούσε την "βενιζελική σούπα" της εποχής... . Στην Ελλάδα κατασχέθηκε από όλα τα βιβλιοπωλεία και ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Γαλλία Αλέξανδρος Καραπάνος ζήτησε εκ μέρους της κυβέρνησης Βενιζέλου να απαγορευθεί η κυκλοφορία του βιβλίου και στην Γαλλία και ο καθηγητής Ντριώ να στερηθεί την πανεπιστημιακή του έδρα... Πρόκειται για το παρακάτω βιβλίο: https://www.politeianet.gr/.../9789605220822-driault...

      Διαγραφή
  49. Nikos Saligaros
    Μιας και μιλάμε για τον Φρανκλέν Μπουγιόν να παραθέσω εδώ και την συγκλονιστική μαρτυρία του Αντώνη Πισσαρίδη που όντας κρατούμενος στον πρώην ελληνικό στρατώνα της Σμύρνης, αρχές Σεπτεμβρίου του ’22, καταγράφει μια περίεργη άφιξη…..
    «Στην μικρή εξέδρα, που βρίσκεται σε απόστασιν ολίγων μέτρων απο την φυλακή μας, παρατηρείται ασυνήθης κίνησις. Μαζεύονται εκει πολλοί αξιωματικοί και πολίται Τούρκοι. Βλέπουν προς την θάλασσαν. Μας φαίνεται ότι κάποιον περιμένουν. Εις απόστασιν διακοσίων περίπου μέτρων, μια βενζινάκατος με τεράστια Γαλλική σημαία διακρίνεται. Σχίζει τα νερά πλησιάζουσα προς την παραλίαν. Σε λίγο είναι πολύ κοντά. Ακριβώς προ της εξέδρας επιπλέουν δεκάδες πτωμάτων. Νομίζει κανείς ότι ευρίσκονται εκει επίτηδες αναμένοντα να εμποδίσουν την βενζινάκατον να πλησιάση.
    Δυο Γάλλοι ναύται επι της βενζινακάτου, κρατούντες κοντούς, σπρώχνουν τα πτώματα δια να ανοίξουν πέρασμα. Η βενζινάκατος ως εκ τούτου προχωρεί σιγά, σιγά, ενώ οι επι της παραλίας Τούρκοι ωρύονται: «Γιασασίν Μπουγιόν» (Ζήτω ο Μπουγιόν!)
    Ο Μπουγιόν; Ήτο άραγε αυτός, μέσα στη βενζινάκατο; Ο Μπουγιόν, άραγε, που υπέγραψε την αισχρή συνθήκην με τον Κεμάλ, την συνθήκη η οποία εστιγμάτιζε τον Γαλλικόν πολιτισμόν; Διακρίνω ένα πρόσωπον με πολιτικήν περιβολή, πρόσωπον απαθές μπροστά στα πτώματα που του διεμαρτύροντο εύγλωττα, ενώ ελικνίζοντο επάνω στα νερά!
    Στέκομαι ακίνητος απολιθωμένος. Η αναπνοή μου είχε σταματήση. Ήτο άραγε ο μεγάλος εγκληματίας του εικοστού αιώνος; Είναι ο Ιούδας όστις όμως και αυτού είναι χειρότερος, διότι δεν έχει και ίχνος συνειδήσεως;
    Η βενζινάκατος επλεύρισεν και ένας Τούρκος αξιωματικός, έδωσε εις τον επίσημον Γάλλον, το χέρι δια να τον βοηθήση να εξέλθη. Τί χέρια ήσαν εκείνα; Τα φαντάζομαι κόκκινα, βαμμένα απο το αθώον Χριστιανικόν αίμα! Και οι δυο μπαίνουν σ’ ένα μεγάλο αυτοκίνητον που τους περίμενε, και εξαφανίζονται απο τα μάτια μας.
    Εκείνη τη στιγμή, κατέλαβε την ψυχήν μου, λύσσα και αγανάκτησις. Αναθεματίζω τον απαίσιον κακούργον, τον ηθικόν αυτουργόν των τόσων εγκλημάτων. Γιατί να μη μπορώ να τον σκοτώσω, να τον ξεσχίσω, να του ρουφήξω το αίμα, να τον θανατώσω σιγά, σιγά, για να εκδικηθώ τουλάχιστον, τα τόσα θύματα;
    Στα αυτιά μου βουίζουν οι λέξεις: «Γιασασίν Μπουγιόν». Μάλιστα σου εύχονται να ζήσεις να τους χαρίσης και άλλες ευκαιρίες να σφάξουν, να κάψουν, να δηώσουν.
    Και δεν είσαι δυστυχώς, μόνος. Στο όνομα σου πρέπει να προστεθούν και τα ονόματα του Μπριάν και του Πουανκαρέ. Σεις απετελέσατε την τριανδρίαν, η οποία εστιγμάτισε όχι μονον τον Γαλλικόν πολιτισμόν, αλλά και αυτόν τον ανθρωπισμόν. Τα ονόματά σας με φρίκην θα αναφέρη η ιστορία δίπλα στα ονόματα των μεγάλων εγκληματιών.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νικη Κλαγκα
      Σκέφτομαι ότι εκείνη την ημέρα ο πατέρας μου ήταν εκεί! Η πατρίδα του! Μας έλεγε για την άφιξη του Κεμάλ!

      Διαγραφή
  50. Κωνσταντίνος Τριανταφυλλάκης
    Αυτός ο άθλιος ο Μπουγιόν, μαζί με τον αθλιότερο Σφόρτσα..... Οχι μόνον την Ανατολική Θράκη, αλλά....προετοίμασε και την καταστροφή στη Μικρά Ασία...Ευχαριστίες για την ανάρτηση Παντελή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Elias Papadodemas
    Γεγονότα.
    Και ο εν λόγω και έτεροι Γάλλοι ήδη από το 1914 παίζουν ένα πολύ βρώμικο παιχνίδι σε βάρος μας, έχοντας πιάσει πολιτευτές, δημοσιογράφους, στρατιωτικούς κ.α.
    Μαύρο χρήμα ρέει.
    Ο αθέμιτος ανταγωνισμός όλων των μεγάλων δυνάμεων στην χώρα μας, με θύμα το έθνος μας, μαίνεται.
    Η κατάληξη της όλης περιπέτειας μας έως το 1922 καταδεικνύει το πόσο βάσιμες ήσαν οι αρχηθεν επιφυλάξεις μας απέναντι στις σειρήνες για την εμπλοκή μας στην α! παγκόσμια σύρραξη, δίχως πραγματικά εχέγγυα, παρά μόνον με ωραίες και εωλες υποσχέσεις.
    Φυσικά, η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη έως αδιέξοδη, ιδίως από τη στιγμή που δεν μας βρήκε εθνικά μονιασμένους, αλλά διαιρεμένους, ενώ οι δοτοι πολιτευτές μας ακολουθούσαν συχνά προσωπικές πολιτικές.
    Λίγο πολύ το άσχημο αυτό παιχνίδι στην γειτονιά μας συνεχίζεται.
    Δε νομίζω ότι έχουμε πάρει το μάθημα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nikos Panou

      Elias Papadodemas πές τα γιατί νομίζουν πως οι παραγγελίες οπλικών σημαίνουν στήριξη σε πόλεμο...αυτοί δεν ήταν ικανοί να κρατήσουν τη χώρα τους στον β παγκόσμιο,ευτελίστηκαν στην Κιλικία,την Ινδοκίνα και αλλού και θα σταθούν βράχος σε εμάς....πρόκειται για ανέκδοτο...

      Διαγραφή
  52. George Giannopoulos
    Και όχι μόνο την Αν. Θράκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Takis Panousakis
    Δεν είμασταν σύμμαχοι με τους αγγλογάλους το 1921 - 1922.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Ραϊκούδης Κωνσταντίνος
    Takis Panousakis μόνο οι Άγγλοι μας στήριξαν πολιτικά βέβαια, η Γαλλία μετά από της εκλογές του Μαρτίου που έκανε άλλαξε στάση τελείως. Οι Ιταλοί ποτέ δεν ήθελαν να πάμε όπως και οι σοβιετικοί. Κοινώς αναλάβαμε την πιο δύσκολη αποστολή της ιστορίας μας μόνοι μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Mandas Indianos
    Ολόκληρη η Γαλλία και οι πρώην συμμάχοι μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Ανδρεας Παναγης
    Δυστυχως δεν υπαρχουν συμμαχοι! Αυτο ειναι γνωστο απο την αρχαιοτητα ακομη! Η "συμμαχια" ειναι προσωρινη "λυκοφιλια" που βασιζεται στα μεγαλα οικονομικα συμφεροντα! Υπερανω ολων το υλικο - οικονομικο συμφερον! Δεν ειμαι απαισιοδοξος ουτε και δυσμοιρος, αλλα ομως πολυ θυμωμενος με τα δικα μας παθη ,"ΔΙΧΟΝΙΑ" και ειδικα την ελλειψη "μακροχρονιας εθνικης πολιτικης" απαραβιαστης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nikolaos Vasileiou
      Ανδρεας Παναγης Πρέπει να καταλάβουμε ότι σύμμαχος της Γαλλίας στον Α Παγκόσμιο πόλεμο ήταν η Βενιζελική Ελλάς και όχι η Ελλάς. Αν δεν γίνει αυτό αντιληπτό τότε βαυκαλιζόμαστε . Το ρήμα βαυκαλίζω (κοροϊδεύω) έχει και ενεργητική και παθητική φωνή .

      Διαγραφή
    2. Ανδρεας Παναγης
      Nikolaos Vasileiou Ειλικρινα δεν καταλαβα . Τι σημαινει Βενιζελικη Ελλας και ποια η διαφορα αν ηταν Βασιλικη Ελλας! (Αυτο εννοουσα με τη λεξη διχονια στο κειμενο μου). Αν παλι με τη λεξη "Ελλας" στο κειμενο σου , εννοεις τη "μακροχρονια εθνικη πολιτικη", τοτε μαζι σου!��

      Διαγραφή
    3. Nikolaos Vasileiou
      Ανδρεας Παναγης Αγαπητέ φίλε η Ελλάς δεν μπήκε στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο με την θέλησή της. Τον Αύγουστο του 1916 οι Γάλλοι στήριξαν το κίνημα της Θεσσαλονίκης και τον Μάιο του 1917 οι Γάλλοι κατέλησαν το κράτος των Αθηνών και έβαλαν πρωθυπουργό τον Βενιζέλο . Τον δε Βασιλέα Κωνσταντίνο όπως και τους αντιπάλους του Βενιζέλου τους εξόρισαν. Τον πρώτο στην Ελβετία και τους άλλους στην Κορσική . Τον Νοέμβριο του 1920 που έγιναν εκλογές ο λαός μαύρισε τον Βενιζέλο και επανάφερε τον εξόριστο Κωνσταντίνο . Με την απόφασή του αυτή ο Ελληνικός λαός ουσιαστικά δικαίωσε τον Κωνσταντίνο για την '' φιλογερμανική '' ή ουδετερόφιλη πολιτική του και αποδοκίμασε Βενιζέλο και Γάλλους. Εσύ και οποιοσδήποτε άλλος μπορεί να πιστεύεις ότι μπορούσε να συνεχίσει να υφίσταται η συμμαχία . Οι Γάλλοι όμως όπως και οι Άγγλοι και Ιταλοί στις 19 Νοεμβρίου 1920 έστειλαν ρηματική διακοίνωση στον τότε πρωθυπουργό Ράλλη λέγοντας ότι αν επανέλθει ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος , τον οποίον χαρακτηρίζουν εχθρό τους , παύει να υφίσταται η συμμαχία που έχουν με την Ελλάδα . Όπως και έγινε. Απ ότι αντιλαμβάνεσαι δεν έχω καμία διάθεση να στηρίξω τον Βενιζέλο ή τον Κωνσταντίνο μια και έχουν περάσει από τότε 100 χρόνια . Το μοναδικό κριτήριο μου είναι τα ιστορικά γεγονότα και η αλήθεια . Πρέπει να μαθαίνουμε τι δεν πήγε καλά και όχι να λέμε ότι φταίνε τα συμφέροντα ενώ εμείς κάνουμε του κεφαλιού μας χωρίς να λογαριάζουμε τις συνέπειες.

      Διαγραφή
  57. Μενέλαος Μανιάκας
    Εμείς είχαμε πολιτικούς? Είχαμε στρατηγούς? Ηταν Ελληνες ? Η τους ενδιέφερε μόνο η καρέκλα και ο έαυτούλης τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Φάνης Κρυωνίδης
    Όπως πάντοτε. Γάλλοι Γερμανοί τα αδέρφια μας οι Ρώσοι, τα αδέρφια μας οι Σέρβοι. Πάντοτε πίσω από τις μεγάλες τραγωδίες του έθνους μας, βρίσκονταν μια φίλη χώρα και τα ομόθρησκα αδέρφια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Vaggelis Tsiakiris
    ΚΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ. ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΝΟΥΜΕ ΟΠΟΣ ΑΚΡΙΒΟΣ ΕΓΙΝΕ. ΝΑΣΕ. ΚΑΛΛΑ. ΠΑΝΤΕΛΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Vagelis Maliahoustas
    Και το ξεπούλημα της θρακησ συνεχίζεται .θα έχουμε δυστυχώς την τύχη της μακεδονιασ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Χρηστος Λινταρακης
    δεν διάβασα το σχόλιο πιστεύω αυτά πού γράφετε . και βγάζω το συμπέρασμα κατά την γνώμη μου ότι όλοι οι πολιτική πού πέρασαν ήταν σε αντίθετη πλευρά εύγε τούς όλους με προφύλαξη μήπως για κάποιον κάνω λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Elias Papadodemas
    Πολύ παρασκήνιο και τότε, που την Ελλάδα την έφερε στα άκρα.
    Από το 1914 ήδη οι άσπονδοι σύμμαχοι μας δούλευαν για να μας φέρουν στα μέτρα τους, υποδαυλιζοντας και διατηρώντας ασίγαστο τον Διχασμό.
    Το 1922 έκλεισε με τον χειρότερο τρόπο η άθλια παράσταση σε βάρος μας.
    Δυστυχώς, μαθήματα δεν παίρνουμε, ενώ το δοτο και ιδιοτελες πολιτικό μας σύστημα καταδεικνύεται κατώτερο των περιστάσεων.
    Και σήμερα πάλι οι δήθεν φίλοι και σύμμαχοι θα μας πουλήσουν, αφού κάνουν την δουλειά τους με μπροστινούς την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Nikos Panou

    μα...οι Γάλλοι είναι...φίλοι μας...και το πρόβλημα με την ''άτιμη'' την Ιστορία είναι πως επαναλαμβάνεται....κι εμείς δεν έχουμε βάλει μυαλό και ποντάρουμε στη στήριξη από κάποιους Ευρωπαίους,επειδή ξεχνάμε τον γαλλικό βομβαρδισμό από τα πλοία τους,ξεχνάμε το Γκέρλιτς,ξεχνάμε την υπόθεση Μουδανιά,ξεχνάμε τα γεγονότα της Κύπρου,ξεχνάμε πως τον αιγυπτιακό στρατό τον εκπαίδευαν Γάλλοι,ξεχνάμε τα πρόσφατα του β πολέμου.....αν είχαμε πράξει κατά το δικό μας συμφέρον-καλύτερα αν οι πολιτικοί μας είχαν πράξει κατά το δικό μας συμφέρον-δεν θα είχε χαθεί η ανατολική Θράκη ούτε η Ίμβρος με την Τένεδο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Λυδία Λυδία Παπα

    Όλοι οι,,, φίλοι Τουρκολαγνοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Giouli Mitousi
    Δυστυχώς αυτοί καθόρισαν την τύχη μσς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Νελλη Παππα
    Μία ακόμη αδικία σε βάρος του ελληνισμού της Θράκης!και από Γάλλους ,τσάμπα η συμπάθεια🤨

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Terry Lefteris Samoglou
    Από τον Ιούνιο του 1921 και πριν τον Poincare οι Γάλλοι είχαν αποφασίσει για την Ανατολική Θράκη να δωθεί στους Τούρκους.
    Τον Ιούνιο 1921 όταν συνάντησε τον Briand στο Παρίσι ο Λόρδος Κουρζον τον πρότεινε να χωριστεί σε δυο η Ανατολική Θράκη βάσει στην γραμμή MIDYE ENEZ. Έτσι θα κρατούσαμε εμείς την Ανδριανούπολη και οι Τούρκοι την Ροδοστο.
    Ήταν ανένδοτος ο Briand.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Χατζησάββας Παναγιώτης
    Βέβαια, το πρόβλημα διαχρονικά εντοπίζεται στο ότι η Ελλάδα (η εθνότητα, η φυλή) που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της, άφηνε (και αφήνει) να διαχειρίζονται τα εθνικά της συμφέροντα ξένες δυνάμεις. Αυτή είναι η ωμή αλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Vassilis Parapagidis
    Μεγάλη ιστορία. Η συγκεκριμένη περίοδος δεν έχει αναδειχθεί στο επίπεδο που της αρμόζει. Κάθε πληροφορία για αυτήν, είναι από τουλάχιστον χρήσιμη έως πολύτιμη κε. Παντελή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Anastasia Papadopoulou
    Δυστυχώς και οι λεγόμενοι "σύμμαχοι " απεδείχθη πολλές φορές στην ιστορία ότι συνέπρατταν μέχρι εκεί που ευνοούσαν τα δικά τους συμφέροντα!!! Και στην Μικρασιατική καταστροφή το απέδειξαν περίτρανα!!! Οι εφιάλτες δεν λείπουν από την ιστορία !!! Ευχαριστούμε Παντελή γι την ιστορική γνώση που μας παρέχεις, γιατί αυτά δυστυχώς δεν διδάσκονται!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Δημήτρης Μισίδης
    Αν προσέξετε καλά το σακάκι του Κεμάλ είναι στραβά κουμπωμενο !!!!
    Καλή Χρονιά !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστή παρατήρηση... Και φρόντιζε πολύ την εικόνα του γενικά.... Πώς του ξέφυγε; Καλή χρονιά!!!

      Διαγραφή
  72. Elli Samouridou Dimitriadou
    Τελικά οι επιτυχίες των τούρκων συσκεπάζονται βγάζουν στην επιφάνεια τους δήθεν φίλους μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Σπύρος Θεοδωρόπουλος
    --
    Η Ανατ. Θράκη, αξιότιμε κ. Αθανασιάδη, είχε, πιστεύω, κατ' ουσίαν, χαθεί για την Ελλάδα, ΠΡΙΝ καν αρχίσει (20.9.1922) η Διάσκεψη τών Μουδανιών!
    Μετά την ολοσχερή- υπό τις γνωστές τραγικές συνθήκες- αποχώρηση του ΕΣ από τη Μικρά Ασία, οι "Σύμμαχοί" μας (Αγγλία - Γαλλία - Ιταλία) είχαν δηλώσει (10.9.1922) στον Κεμάλ ότι "διέκειντο ευμενώς" απέναντι στον πόθο τής Τουρκίας για ανακατάληψη τής Ανατ. Θράκης μέχρι τον Έβρο...
    Την εκκένωση της Ανατ. Θράκης την είχε αποδεχθεί, κατ' ουσίαν, και ο ίδιος ο Ελ. Βενιζέλος, με το γνωστό από 18.9.1922 τηλεγράφημά του προς την Κυβέρνηση Πλαστήρα, πριν δηλαδή από την έναρξη της Διασκέψεως αυτής...
    Καλή Χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Neofitos Pertsinidis
    Η εκδίκηση, λένε, ότι είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο. Για να δούμε την Γαλλία και τους φίλους Γάλλους πώς θα είναι στις επόμενες 2-3 δεκαετίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Mpampis Gargalis
    Δυστυχώς όλοι έπαιξαν το ρόλο τους δεν υπάρχουν σύμμαχοι μόνο συμφέροντα δυστυχώς και Ο Βενιζέλος έχει μέρος της ευθύνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Σμα Αγγε
    Πάντα είμαστε μόνοι μας σέ όλους τους πολέμους.
    Άραγε τί φταίει;
    Η στάση Γάλλων, Άγγλων και Γερμανών απέναντι μας πρόστυχη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Χρυσούλα Βουρμά
    Οι δήθεν σύμμαχοί μας, είναι πάντα οι μόνιμοι καλοπροαίρετοι εχθροί μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Tsagkos Panagiotis
    Τζάμπα χάσαμε την Θράκη
    Τζάμπα ταλαιπωρηθηκαν οι παππούδες μας
    Χωρίς πόλεμο μας έδιωξαν από Πατρια εδαφη οι "σύμμαχοι "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Arvanitakis John
    Δεν εκαναν λιγα οι Γαλλοι στην πατρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Rosy Meintas
    Ενώ εμείς κοιμόμασταν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Τακης Ταμβακολογος
    Οι Άγγλοι στα Μουδανιά τι έκαναν ,είχαν σηκώσει λευκή σημαία απέναντι στους Γάλλους?
    Κρίμα στα παιδιά που χάθηκαν άδικα μέσα στην έρημο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. John Mpalourdos
      Τακης Ταμβακολογος Αυτοί είχαν τεράστιο πρόβλημα, γιατί ο Κεμάλ απείλησε με πόλεμο που θα περικύκλωνε τις στρατιωτικές τους δυνάμεις στα Στενά. Στη συνέχεια ο κυβερνητικός σχηματισμός κάλεσε σε πολεμική εγρήγορση την Κοινοπολιτεία, οι βασικότερες χώρες εκ της οποίας αρνήθηκαν να πάρουν τα όπλα. Η κυβέρνηση τους διαλύθηκε και έκαναν συμβιβασμό με τον Κεμάλ. Γι' αυτό στις προκείμενες συνδιαλλαγές οι Γάλλοι είχαν το πάνω χέρι.

      Διαγραφή
    2. Τακης Ταμβακολογος
      John Mpalourdos είχα την εντύπωση ότι οι Εγγλέζοι είχαν το πάνω χέρι,αλλά απ' ότι αποδεικνύεται οι Γάλλοι ωφελήθηκαν.

      Διαγραφή
  82. Ioan Zacharopoulos
    Οι "φίλοι" μας, που διαγκωνίζονταν, ποιός θα μας πουλήσει πρώτος. Οποιαδήποτε σύγκριση και ομοιότητα, με το παρόν, είναι εντελώς τυχαία και συμπτωματική.
    ⛪🦅🦅🇬🇷

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Thanasis Xaralampopoulos
    Μα παντα οι λεγομενοι σύμμαχοι μας πουλούσαν τι δεν καταλαβενετε???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Ilias Paraschiakos
    Καλά ο *μέγας εθνάρχης*την έδινε από την Ελβετία παραθεριζοντας ο Γάλλος μας έφταιξε...Άλλωστε δούλος τους ήταν μπορούσε να κάνει κι άλλιως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπέρδεψες τις χρονολογίες. Η Ανατολική Θράκη δόθηκε το Σεπτέμβριο του 1922 στα Μουδανιά. Η Ελβετία, που γράφεις, δηλαδή η συνθήκη της Λωζάνης, όταν δώσαμε το τρίγωνο του Καραγάτς, υπεγράφη του 1923.

      Διαγραφή
  85. Παντελής Βατούσιος
    Μεγάλη η ( προσφορά) των Γάλλων,κατά της ΕΛΛΑΔΟΣ!!!! Προχειρως μου ερχετε εις τον νουν.Ο Γάλλος ΑΒΑΣ.Οπου ΕΚΘΕΜΕΛΙΩΣΕΝ την Σπάρτην. Και η συμετοχη της Γαλλικής πρεσβείας, εις την ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΝ του Καποδιστρίου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Elisabeth Aximiotou
    " Η Θράκη μας παραδόθηκε χωρίς να ριφθεί ούτε ένας πυροβολισμός", δήλωσε το 1972 ο Ισμέτ πασάς, ,που είναι γνωστός με το επώνυμο Ινονού, στον Σπυρίδωνα Μαρκεζίνη.
    Η ανακωχή που επιτεύχθηκε στα Μουδανιά αποτέλεσε τον φοβερό επίλογο της ελληνικής από αρχαιοτάτων χρόνων Ανατολικής Θράκης.(αρθρ. Παντελή Στεφ.Αθανασιάδη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...