Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Mε τριχαίς και τζικούρια το έκαμαν γης Μαδιάμ...

*Το πρωτότυπο της αναφοράς του Αδριανουπολίτη Χατζή Γεώργιου

*Η αγωνία ενός Αδριανουπολίτη αγωνιστή
και οι ανάξιες πράξεις  
τακτικών στρατιωτών
στο επαναστατημένο Ναύπλιο

Γράφει ο  Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

          Η Επανάσταση του 1821 δεν έπαψε ποτέ, να είναι ένα λαμπρό και ένδοξο γεγονός στην μακραίωνη ιστορία του ελληνικού Έθνους.
          Ωστόσο πέρα από τις εξαίρετες ηρωικές πράξεις που οδήγησαν στο αίσιο πέρας αυτού του μεγάλου αγώνα, δεν έπαψαν να υπάρχουν επιμέρους πράξεις, αντιηρωικές, ταπεινές και ανάξιες.
          Στα Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας που φυλάσσονται στη Βιβλιοθήκη της Βουλής, έχουν διασωθεί κάποια έγγραφα, που δείχνουν είτε το ενδιαφέρον κάποιων ταπεινών αγωνιστών να διασωθεί η εθνική περιουσία είτε την αμεριμνησία άλλων και τη διάθεσή τους για λεηλασία όχι των αντιπάλων, αλλά της εθνικής περιουσίας. Γιατί υπήρξαν και τέτοιοι. Το έγγραφο αυτό, που το συνέταξε ένας αγωνιστής από την μακρινή Αδριανούπολη στις 4 Μαΐου 1825 στο Ναύπλιο και το απηύθυνε στο υπουργείο Πολέμου, δείχνει ακριβώς αυτές τις δύο τάσεις μεταξύ των αγωνιζόμενων Ελλήνων. 


*Το Ναύπλιο

          Πρόκειται για αναφορά του Χατζή- Γεωργάκη Αδριανουπολίτη κατά του Τακτικού Σώματος, άνδρες του οποίου κατεδάφιζαν κυρίως τουρκικά κτίρια στο Ναύπλιο (οσπήτια, αναφέρονται στο έγγραφο) για να κλέψουν από αυτά ό,τι μπορούσαν. Αυτά όμως τα κτίρια, προφανώς είχαν καταληφθεί ως λεία πολέμου και χρησιμοποιούνταν για τις ανάγκες του αγώνα. Για το λόγο αυτό η Διοίκηση τα είχε χαρακτηρίσει «εθνικά οσπήτια».
          Το χαρακτηριστικό αυτό έγγραφο είναι το ακόλουθο:
«Προς το έξοχον υπουργείον των Πολεμικών!
          Κατά τας προσταγάς και οδηγίας τούτου του Υπουργείου οπού εδόθησαν εις την Πολιταρχίαν, η μία προσταγή είναι εις το να προσέχωμεν δια να μην κρεμνίση τινάς οσπήτια εθνικά. Ημείς παρατηρούντες και προσέχοντες αόκνως, προχθές οι τακτικοί εκρήμνισαν ένα οσπήτι, με το να είναι εμποδισμένον από την σ. Διοίκησιν. Οι ίδιοι παρήκουσαν εις αυτό και μάλιστα εψές το βράδυ, έβαλαν χέρι και εκρέμνισαν ένα οσπήτι, το οποίον είχεν αποφασισθεί από την σ. Διοίκησιν προς το έξοχον υπουργείον της Οικονομίας δια να διορθωθή προς κατοικίαν των στρατιωτών φρουράς. Όθεν ειπόντες αυτούς δια να μην το πειράξουν, αυτοί σήμερον το πρωί συναθροισθέντες πλήθος αυτών, με τριχαίς και τζικούρια το έκαμαν γης Μαδιάμ, τα δε ξύλα αυτού και τα καρφία τα επώλησαν. Όθεν κατά χρέος αναφερόμεθα προς το έξοχον Υπουργείον, και όπως το εγκρίνει, εγώ δε μένω ευσεβάστως.
Τη 4 Μαρτίου 1825
Ο ευπειθής και πατριώτης
Χατζή Γεώργιος Αδριανουπολίτης».

          Το υπουργείο Πολέμου, σημείωσε στο πίσω μέρος του εγγράφου «Να γένη αντίγραφον και αναφορά εις το Εκτελ. όσον τάχος».
          Δυστυχώς, ανάμεσα σε τόσες και τόσες ηρωικές πράξεις, σημειώθηκαν και πράξεις, που δεν χαρακτηρίζουν το σύνολο του αγώνα, αλλά αφήνουν το μελανό αποτύπωμά τους, όπως για παράδειγμα πολύ μεταγενέστερο, μελανό σημείο στην Κατοχή, υπήρξαν οι μαυραγορίτες και οι επαίσχυντες πρακτικές τους.

Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

32 σχόλια:

  1. Είσαι λίαν επιεικής.

    Οι άνδρες του Τακτικού ωχριούσαν μπροστά στους..."ατάκτους", εκ των οποίων οι Μανιάτες μέχρι και τούρκικα φέσια είχαν φορέσει για να τρέψουν τους Κορίνθιους σε φυγή και να λεηλατήσουν τα σπίτια τους!

    Για να μην μιλήσουμε για την απεργία του Τακτικού πριν τη μάχη της Πέτρας που έκρινε την τύχη της Ρούμελης (και της Αθήνας)...

    Ανδρέας Μακρίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. SUPER INTERESANTE!!!

    Luz Mabel Gómez Fernández

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παντελή μου ευχαριστώ που μας διδάσκεις και μια άλλη πλευρά της Ιστορίας,αυτή που πέρασε στα ψιλά γράμματα στο σχολικό βιβλίο!!ΕΥΓΕ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΟΥ!!!...


    Nina Papanicolaou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. H ιστορια επαναλαμβανεται...

    Dia Konstantina Skondra

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σίγουρα η ιστορία μας έχει και τις μελανές της σελίδες... Και καλά να τις γνωρίζουμε για να διαδασκόμαστε!... Σ΄ευχαριστούμε Παντελή!!!

    Demos Tsagoudis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΝΤΕΛΗ .......ΓΙΟΥΡΓΙΑΑΑΑ !!! ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΑΠ ΟΛΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΅΅ΟΣΟΝ ΤΑΧΟΣ΅΅...ΚΑΛΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ !!!!!

    ΛΙΝΑ ΒΕΝΤΟΥΡΓΕΡΗ ΠΕΤΡΙΔΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παντελή θα ήθελα και δημόσια να σ΄ευχαριστήσω, για την ακούραστη προσπάθεια σου να μας δείξεις πολλά απ΄τα κομμάτια της νεώτερης Ιστορίας μας, τα περισσότερα απο τα οποία μας είναι άγνωστα καθώς δεν τα περιλαμβάνει η επίσημη Ιστορία....

    Αλέξανδρος Καραδέδος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγώ ευχαριστώ για την καλοσύνη και την υπομονή όλων να τα διαβάζουν!!! Πάντως στο συγκεκριμένο θέμα, αξίζει να υπενθυμίσω ότι ο νοικοκύρης, αυτός που πονούσε την εθνική περιουσία, ήταν Θρακιώτης, από την Αδριανούπολη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο Παντελής πάντα μας χαρίζει την άλλη πλευρά της ιστορίας που ποτέ δεν μας δίδαξαν...Συγχαρητήρια στον Παντελή και σε σένα Ευάγγελε που το έφερες κι εδώ!!!

    Nina Papanicolaou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όταν γράφεις εσύ Παντελή, δεν υπάρχουν λόγια... είσαι μεγάλη πένα...!!!

    Σωτηρία Κέλλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πραγματικός νοικοκύρης ο Αδριανουπολίτης αγωνιστής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Vasilis Ritzaleos Συγχαρητήρια Παντελή και χρόνια πολλά για τη σημερινή ημέρα. Οι ήρωες της ιστορίας υπήρξαν θύματα των τοπικών συμφερόντων στην Επανάσταση και στο νέο κράτος, της επιλεκτικής μνήμης αργότερα. Θέλω μόνο να τονίσω πως αυτή ήταν η τύχη και πολλών αγωνιστών από την Πελοπόννησο, τη Ρούμελη, τα νησιά. Έδωσαν την περιουσία τους, πολέμησαν γενναία, είδαν ανθρώπους τους να σκοτώνονται, τραυματίστηκαν οι ίδιοι, φυλακίστηκαν στον Εμφύλιο ή αργότερα και πέθαναν στην ψάθα. Υπάρχουν σπουδαίοι αγωνιστές απ' όλα τα επαναστατημένα μέρη που πέθαναν ζητιανεύοντας, χωρίς δουλειά, σύνταξη, αναγνώριση. Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι Φιλικοί. Σήμερα τους θυμόμαστε. Και τι δεν ειπώθηκε για αυτούς προκειμένου να τους βγάλουν από το παιχνίδι της εξουσίας και για αυτό πολλοί από τους Φιλικούς αποσύρθηκαν απογοητευμένοι.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Βασίλη, σε ευχαριστώ για τις ευχές σου και τα καλά σου λόγια... Αυτά που περιγράφεις είναι αληθινά. Δυστυχώς συνέβησαν. Εμείς όσο μπορούμε, ας τινάζουμε τη σκόνη της λήθης, που καλύπτει τους ωραίους Έλληνες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Theofilos Gudusakis Εύγε και ξανά εύγε φίλε Δημοτιανέ Παντελή, το ξαναλέω είσαι ο Ηρόδοτος της ιστορίας της Θράκης και δη του ευρύτερου Έβρου μας. Δεν φείδεσαι κόπων και χρόνου και στην κυριολεξία με νύχια και δόντια σκάβεις και βρίσκεις κάτω από τους τόνους της ξερής λάσπης της απαξίωσης και της λησμονιάς ψήγματα ιστορίας της πονεμένης Θράκης μας και τα ξεμπροστιάζεις προς γνώση και όφελος των Θρακιωτών. Χρόνια πολλά και λεύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Παντελή μου καλησπέρα!.
    Μήπως θα ήταν καλύτερα από τότε να είχαν γκρεμίσει και άλλα οσπήτια με τριχιές και τσιγκούρια, από να τα βλέπουμε πολλά σήμερα στην εγκατάλειψη, ετοιμόρροπα, χωρίς κανένα μέλλον για αποκατάσταση και να στενοχωριόμαστε;.
    Ήδη πριν κάποιες ημέρες γκρεμίστηκε εσωτερικό τμήμα κάποιου από τα ομορφότρα από τα «οσπήτια» αυτά!..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Emmanouil Simos ΣΤΙΣ 22-10-1822 Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΧΑΤΖΑΠΟΣΤΟΛΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΟΛΛΕΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΠΡΟΠΑΠΠΟΥΣ ΜΟΥ ΜΑΝΟΛΗ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΙΟ ΠΑΤΕΡΑ ΚΑΙ ΓΙΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ.ΤΙ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΦΙΛΤΑΤΕ ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΟΥ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Andreas Makrides Και το γαλλικό κόμμα του Κωλέττη καλά κρατεί μέχρι σήμερα κε Σίμο...


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δραματικές ιστορίες, στο περιθώριο μεγάλων αγώνων, κ. Σίμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Athanasios Frantzidis Συγχαρητήρια κ. Παντελή και Χρόνια Πολλά για τη σημερινή μέρα.Σ΄ευχαριστώ για την προσπάθειά σου, να μας γνωρίσεις άγνωστα μέρη της νεώτερης ιστορίας μας. ΄Ολες οι αναρτήσεις σου έχουν κάτι το ξεχωριστό, κάτι το ιδιαίτερο και πολύ ενδιαφέρον. Ευχαριστώ.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ευχαριστώ... Όπως έχω πει και σε άλλο φίλο, έχουμε καθήκον να τινάξουμε τη σκόνη της ιστορίας από τους δικούς μας αγωνιστές, που τους αγνοούν οι μεγάλοι ιστορικοί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Τσερκέζης Αναστάσιος Ευχαριστούμε τον Κύριο Αθανασιάδη για τις ευχές του και για τα σπάνια και πολύτιμα ιστορικά στοιχεία.
    Δυστυχώς η ιστορία μας από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα είναι γεμάτη με λάθη, παραλήψεις και αχαρακτήριστες ενέργειες, κόντρα στο Εθνικό συμφέρον. Και πάλι δυστυχώς δεν λέμε να διδαχθούμε και να διορθωθούμε από τα λάθη μας και τα πάθη μας. Συνεχίζουμε και επαναλαμβάνουμε τα ίδια πολιτικά, κομματικά, ιστορικά και Εθνικά σφάλματα. Μερικοί κατά λάθος Πανεπιστημιακοί και ημιμαθείς ιστορικοί εμφανίζονται στα κανάλια αυτές τις μέρες για να αυτοδιαφημιστούν και για να μας συσκοτίσουν ιστορικά. << Το Έθνος άντεξε 400 Χρόνια σκλαβιάς>> άκουσα να επαναλαμβάνεται κατά κόρον. Εμείς οι Θράκες που αντέξαμε 560-6 χρόνια σκλαβιάς δεν ανήκουμε στο Έθνος; Δεν συμβάλαμε στον Αγώνα; Δεν Πληρώσαμε για τον Αγώνα; Ουδεμία αναφορά;
    Φταίμε οι Θρακιώτες. Δεν αντιδρούμε όταν πρέπει, δεν διεκδικούμε αυτά που μας αναλογούν, δεν αγωνιζόμαστε για την αποκατάσταση της αδικίας και δεν επιτιθέμαστε ιστορικά στους παραχαράκτες της Ιστορίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Νίκος Παπαδιονυσίου Παντελή μου καλησπέρα, Χρόνια Πολλά!. Να σου πω την αλήθεια, θα προτιμούσα τότε, με «τριχές και τζιγκούρια» να κατέστρεφαν τα «οσπήτια» του Ναυπλίου, παρά να τα βλέπουμε σήμερα, όσα επέζησαν, να γκεμίζονται μόνα τους μεσ΄την εγκατάλειψη. Πριν μερικές ημέρες έπεσε ένα εσωτερικό κομμάτι κάποιου απ΄τα ομορφότερα, ευτυχώς ακίνδυνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Emmanouil Simos ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΝ ΟΙ ΝΑΥΠΛΙΩΤΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΝΤΟΠΙΟΙ.ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΧΤΙΣΑΝΕ ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΣΠΙΤΙΑ ΞΟΔΕΨΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Νίκος Παπαδιονυσίου Πολλά απ΄ τα «οσπήτια»αυτά έχουν αποκατασταθεί, ειδικά από τα κεντρικά, από ιδιώτες για εκμετάλλευση και πολύ καλά έκαναν και τα διέσωσαν. Πολλά και η Πολιτεία. Αυτά περισσότερο του κέντρου. Άλλα πάλιν από ιδιοκατοίκηση κληρονομικά. Πολλά όμως της «Παλιάς Πόλης» στέκουν ορφανά και εγκαταλελειμμένα..
    Όσον αφορά την τοπική κοινωνία, δεν μπορεί να αφανίζει άμεσα ούτε τα σκουπίδια του Σ/Κ των επισκεπτών της απ΄τους οποίους σε μεγάλο ποσοστό ζει. Την αποκατάσταση «οσπητιών» μάλλον την γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της. Τα πάντα, όπως και αλλού, τα περιμένουν από την Πολιτεία, δηλαδή τον Έλληνα φορολογούμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Γιάννης Σταματοπουλος26 Ιουλίου 2015 στις 9:38 π.μ.




    και στον ελληνικό εμφύλιο γινόταν τα ίδια , αλλά δυστυχώς προβάλονται μόνο αυτά που νικητής ΕΠΕΒΑΛΕ ,ο καθένας μας θυμάται ή άκουσε ,τοπικά ,
    πολύ καλά τα όσα έχουν γίνει , ελάχιστοι όμως τόλμησαν να τα αναδείξουν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. κριστυ ροζα
    Ιστορία όχι γραμμένη στα βιβλία ιστορίας,για να μην μαθαίνουμε και πολλά και να ξεχνάμε τα περισσότε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Δημητρης Αλεξιου
    Σε ευχαριστούμε Παντελή
    Πρέπει να διδαχθουμε από τα λάθη και τα πάθη του παρελθόντος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Stavros Karamaneas
    Ότι είναι λαϊκό και για την πατρίδα μαζί σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Χρυσάφης Συκακης
    Μπράβο Παντελή.
    Πολύ καλημέρα σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Kostas Mpatzanakis
    μαυραγοριτες, εφιαλτες κλπ υπηρχαν σ ολους τους πολιτισμους. Μερικους απο αυτους δεν τους αδικω. Η φτωχεια και η ανεχεια επι πολλου κανει τους ανθρωπους ν αρπαζουν οτι βρουν χωρις ελεος η σκεψη. Στο μυαλο μου ηρθαν σκηνες σ ενα σουπερ μαρκετ στην αθηνα οταν ο κοσμος εμαθε οτι ερχεται ραδιενεργεια απ το τσερνομπιλ ΥΓ προθεση μου δεν ειναι να διορθωσω το αρθρο αλλα να πω τις σκεψεις μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Τριαδα Φωτοπουλου
    Σε ευχαριστώ προσωπικά για ό,τι διαβάζω κ μαθαίνω από σένα ΠΑΝΤΕΛΗ!,! ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...