Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Το ρουσφέτι βαθειά ριζωμένο στους πολιτικούς!!!

*Ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλόπουλος

*Μια κυνική ιστορική παρότρυνση


Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

          Το ρουσφέτι είναι διαχρονικά, μια από τις ανοιχτές πληγές της ελληνικής κοινωνίας και αυτό το ομολογούν όλοι, αλλά ποτέ δεν καταβλήθηκαν προσπάθειες για να εξαλειφθεί το φαινόμενο αυτό.
          Η λέξη ετυμολογικά έχει τουρκική προέλευση. Η λέξη ρουσφέτι, που έχει ενσωματωθεί στο νεοελληνικό λεξιλόγιο, προέρχεται από την τουρκική rüşvet η οποία βασικά σημαίνει "δωροδοκία" και αναφέρεται στην πρακτική, της συνήθως αναξιοκρατικής εύνοιας προς ορισμένους εις βάρος κάποιων άλλων, με σκοπό την εξαγορά υπηρεσιών.
          Η ιστορία έχει αποδείξει, ότι η έννοια του ρουσφετιού είναι βαθειά ριζωμένη και στις λαϊκές μάζες, αλλά και στις ιθύνουσες τάξεις. Βασικά στην τάξη των πολιτικών, που εμφανίζονται ως διαμεσολαβητές μεταξύ των πολιτών και ενός κακώς διοικούμενου κράτους. Μπορεί κανείς να πεί ότι το ρουσφέτι είναι εγκατεστημένο στο DNA των πολιτικών.
          Μια εκπληκτική ιστορία, αφηγείτο ο καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωάννης Τριανταφυλλόπουλος για τον πατέρα του Κωνσταντίνο Τριανταφυλλόπουλο καθηγητή του Ρωμαϊκού Δικαίου στον Πανεπιστήμιο των Αθηνών. 


          Γεννήθηκε στο Καρπενήσι το 1881 και πέθανε στην Αθήνα το 1966. Υπήρξε ένας από τους ιδρυτές της Κοινωνιολογικής Εταιρείας. Το 1908 ανακηρύχθηκε υφηγητής Πανεπιστημίου. Ως στρατιώτης πήρε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους και μεταξύ άλλων μετέσχε στην απελευθέρωση της Χίου. Όταν απελευθερώθηκαν τα νησιά του Αιγαίου ο Κ. Τριανταφυλλόπουλος ορίσθηκε Γενικός Γραμματέας της Διοικήσεως των Νήσων του Αιγαίου, με διοικητή  τον Χαράλαμπο Βοζίκη.

*Ο Χαράμπος Βοζίκης

          Ο Βοζίκης είχε γεννηθεί στον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας. Εισήλθε στην  πολιτική από τον 1895. Υπήρξε μάλιστα και μέλος της λεγόμενης ομάδας των «Ιαπώνων» της Ελληνικής Βουλής. Η ομάδα αυτή, δεν είχε πολιτικά ομοιογενή σύνθεση, αλλά είχε πολλά κοινά στοιχεία: Την αγωνιστικότητα, το πάθος, το όραμα και την έντονη παρουσία και συμμετοχή της στις συνεδριάσεις της Βουλής καθημερινά. «Ιάπωνες» τους ονόμασε ο δημοσιογράφος Βλάσης Γαβριηλίδης, σε ένα άρθρο του στην «Ακρόπολη» στις 10 Φεβρουαρίου 1907, επηρεασμένος από τον πρόσφατο Ρωσο-ιαπωνικό πόλεμο  και τις εντυπωσιακές καταδρομικές επιχειρήσεις των Ιαπώνων στρατιωτών. Επρόκειτο δηλαδή για ομάδα νέων πρωτοποριακών πολιτικών.
*Εικόνα από τη Χίο μετά την απελευθρώσή της, όταν μεταφέρονταν εκεί Τούρκοι αιχμάλωτοι

          Για να επανέλθουμε στον καθηγητή Ιωάννη Τριανταφυλλόπουλο σύμφωνα με όσα γράφει στην «Πολιτική Ιστορία της Νεωτέρας Ελλάδος» ο Σπύρος Μαρκεζίνης (Τόμος 3ος , σελ. 70-71). Συνήθιζε λοιπόν ο πατήρ Τριανταφυλλόπουλος να διηγείται, καθώς εξιστορούσε ο γιος του, μια στιχομυθία του με τον Βοζίκη.
          «Τον ηρώτησε κάποτε ο Βοζίκης περί της τύχης μιας αιτήσεως. Εκείνος του απήντησε ότι είχε διεκπεραιωθεί και ότι το ζήτημα είχε λυθεί κατ’ ευχήν. Επηκολούθησεν ο εξής διάλογος, χαρακτηριστικός της νοοτροπίας του ευφυεστάτου και διαθέτοντος παλαιοκομματικής νοοτροπίαν Χ. Βοζίκη μετά του νέου τότε Κ. Τριανταφυλλόπουλου τον οποίον ενδιέφερε η επίδειξις της ταχυτέρας δυνατής διεκπεραιώσεων των υποθέσεων.
Βοζίκης: Μα η αίτησις υπεβλήθη χθες.
Τριανταφυλλόπουλος: Και τι μ’ αυτό;
Βοζίκης: Και το έλυσες χωρίς να έλθουν να σε παρακαλέσουν;
Τριανταφυλλόπουλος: Αφού το αίτημα ήτο νόμιμον.
Βοζίκης: Ώστε έτσι θα λύσωμεν όλας τας υποθέσεις αμέσως χωρίς να φαίνεται ότι υπάρχει η παραμικρά δυσκολία! Δεν καταλαβαίνεις ότι δεν πρέπει να φαινώμεθα ότι τους λύομε άλλως άλυτα προβλήματα και ότι θα τους τα παρουσιάζομεν ως ρουσφέτια;
Υπό τοιαύτας συνθήκας η συνεργασία ήτο δυσχερής και διεκόπη, παραιτηθέντος του Τριανταφυλλόπουλου».
          Μια κυνική ομολογία για το ρουσφέτι και πώς το υποστήριζε ο πολιτικός κόσμος, όλα τα χρόνια. Γιατί από τότε, δεν φαίνεται να έχει αλλάξει η νοοτροπία κανενός.
Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης


Υ.Γ. Και για να ευθυμήσουμε, παρακολουθείστε ένα βίντεο που αλίευσα στο You Tube. Είναι από την ελληνική ταινία "Ζητείται ψεύτης".


43 σχόλια:

  1. ...Μια κυνική ομολογία για το ρουσφέτι και πώς το υποστήριζε ο πολιτικός κόσμος, όλα τα χρόνια!!!!. Γιατί από τότε, δεν φαίνεται να έχει αλλάξει η νοοτροπία κανενός.....ΕΥΓΕ ΠΑΝΤΕΛΗ!!!


    Nina Papanicolaou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τίποτα δεν φαίνεται να άλλαξε... Και να φαντασθείς ότι ο Βοζίκης ανήκε στην "Ομάδα των Ιαπώνων" που ήθελε να χτυπήσει τον παλαιοκομματισμό και τη φαυλοκρατία....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λυπηρη πραγματικοτητα: ειναι παλιο βιτσιο, ριζωμενο στις συνειδησεις πολιτικων και μη....!

    Fani Giota

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οθωμανικό κατάλοιπο...

    Κωνσταντίνος Γεωργιάδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Dυστυχως ακομη ετσι ειναι κι ουτε φαινεται ν' αλλαζει τιποτε απολυτως.....

    Konstantina Casadei

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πώς αλλεως θα κολλαγαν στις καρεκλες των εκαστοτε υπουργειων...Ειδατε οταν αναγκαζοντουσαν να φυγουν ποσο συγκινημενοι ηταν...

    Dia Konstantina Skondra

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα.........το ρουσφέτι.... ποτέ δεν θα εξαλειφθεί...

    Ευθυμία Αθανασιάδου-Μαράκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ !!!!!!ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΤΟ ΡΟΥΣΦΕΤΙ ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ !!!!!

    Dimitrios Kadoglou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Eλλάς το μεγαλείο σου"!!!... Τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε... Πχ τότε λεγόταν Βοζίκης, τώρα θα μπορούσε να λέγεται ...Σιούφας!!!... Καλημέρα Παντελή!!!...

    Demos Tsagoudis

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  10. Distihos afto to rusfeti ehi katastrepsi tin Elada ! ma i Elines akoma na katalawun ti tus ginete !!!


    Haralambos Konstantinidis

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  11. Ήταν πολλά τα χρόνια της τουρκοκρατίας, οπότε το ρουσφέτι μπήκε στο dna μας, δε το συζητώ...


    Ειρήνη Αθανασιάδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τι όμορφο το ρεφραίν στο αιώνιο πολιτικό γαιτανάκι που φέρει το γλυκό όνομα, ρουσφέτι, .... σαν γλυκό του κουταλιού γλυκαίνει αυτούς που το γεύονται και πικραίνει αυτούς που μένουν απ έξω, ..

    Σε ποιά χώρα σημερινή οι πολιτικοί της είναι ηθικά έντιμοι, .. Που είσαι καυμένε Περικλή λέει το λαικό μας άσμα, ..

    Παντελή μου αστείρευτη πηγή ιστορικής ομορφιάς κι αλήθειας, καλή να είναι η μέρα σου άρχοντα και εραστή της ιστορίας.....

    Yannis Koukakis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ρεαλιστικότατο... εδώ βυθιζόμαστε και δεν ξεριζώνονται οι άσχημες νοοτροπίες...!!!


    Sotiria Kella

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Aααa Παντελη μονο βαθεια????


    Soula Sanskri

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Για τον πολιτικό, η δυνατότητα να κάνει ρουσφέτια, ήταν και παραμένει το κεφάλαιό του.

    Πολιτικός που κάνει ρουσφέτια, σημαίνει πολιτικός με "άκρες στα κέντρα εξουσίας", άρα ισχυρός. Και ο κόσμος, ειδικά εκείνος της επαρχίας που διατηρεί προσωπικές σχέσεις με τον βουλευτή του, τον θέλει ισχυρό και προστάτη στη "δύσκολη την ώρα".

    Andreas Makrides

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. EL FAVORITISMO SE DA EN EL CONGRESO DE LA REPUBLICA DEL PERU.


    Maria Del Carmen

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΤΟ ΡΟΥΣΦΕΤΙ ΑΝΑΛΥΣΗ

    Το Ρουσφέτι στην Ελληνική κοινωνία (από την Τουρκική rüşvet "δωροδοκία" αναφέρεται στην πρακτική της (συχνά αναξιοκρατικής) εύνοιας κάποιων ατόμων εις βάρος άλλων, ενίοτε με σκοπό την εξαγορά υπηρεσιών. Για παράδειγμα, η «πώληση» ψήφων σε πολιτικούς που αποσκοπούν να κατέβουν σε εκλογές με σκοπό την πρόσληψη στο δημόσιο (γνωστή και ως «κομματική πρόσληψη») ή η μετάθεση σε ευνοϊκότερη θέση κατά την στρατιωτική θητεία. Φυσικά, οι έννοιες «πωλητής» και «πελάτης» στην προκειμένη έννοια μπορούν να παρθούν αντίστροφα, π.χ. η πώληση θέσεων με σκοπό την αγορά ψήφων· η έννοια «ανταλλαγή» ίσως να είναι κοντινότερα στην έννοια. Υπό αυτήν τη σκοπιά το Ρουσφέτι μπορεί να αποτελεί μορφή δωροδοκίας.

    Σχετικές έννοιες

    Σχετική έννοια στην καθομιλουμένη είναι το μέσον, βύσμα, άκρη ή δόντι, η οποία αναφέρεται στο άτομο το οποίο έχει την δυνατότητα να κάνει την χάρη. Mέσον μπορεί να υπάρχει και χωρίς αντάλλαγμα (π.χ. την «πώληση» ψήφων), τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα ή συνειδητά. Το φακελάκι είναι ελαφρώς συγγενική έννοια που αναφέρεται στο ποσό που ανταλλάσσεται κατά τον χρηματισμό παρόχων υπηρεσιών με σκοπό την ευνοϊκή μεταχείριση (συνήθως ακούγεται για τον χώρο τις ιατρικής περίθαλψης).

    Γιωργος Βασιλειαδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. QUE INTERESANTE

    Luz Mabel Gómez Fernández

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΠΑΝΤΕΛΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΡΟΥΣΦΕΤΙ;

    Γιώργος Νύκτας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  20. Στην ΕΣΠΕΡΙΑ το λενε ΛΟΜΠΙ ασε να παει!!!!

    Taspan Binder

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Τι είχες Γιάννη? Τι είχα πάντα.....

    Vakis Tsiompanidis Kthnotrofia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Emmanouil Simos
    ΟΥΔΕΙΣ ΑΜΕΤΟΧΟΣ ΩΣ ΖΗΤΩΝ ΚΑΙ ΩΣ ΠΡΟΣΦΕΡΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ρενιερης Ιωαννης
    Ομως πόσο πραγματικό μπορει να ειναι αυτό που αναφερω. " Η εξουσία από μόνη της δεν διαφθειρει. Τη διαφθειρουν αλλα και την φθειρουν οι γύρω από αυτήν για δικό τους οφελος" ...για σκεφτειτε το. Αν και ισχυει περισσοτερο για παρελθοντες χρόνους.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Emmanouil Simos
    Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΤΙΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΝΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΑΤΩ


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ρενιερης Ιωαννης
    Nαι.. υπαρχουν πολλες μορφες εξουσιας όπως αλλωστε και εκπροσωποι των μορφων αυτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ελένη Γκαλδάνα
    Να υποθέσουμε ότι ο κ. Τρανταφυλλόπουλος δε "φτούριξε" και πολύ στα πολιτικά πράγματα...


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Διέπρεψε όμως ως πανεπιστημιακός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. George Adam
    ...Ρουσφετοκρατία (λέμε).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Γιώργος Νύκτας
    ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΑΚΛΟΝΗΤΟ ΠΑΝΤΕΛΗ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Dolly Str
    Χα χα χα χα Καλόοοοοοο!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Roula Palidou
    Ετσι χωρις ρουσφετια πως θα κανανε ολοι τους τοση περιουσια??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Elias Christeas
    Αγαπητότατε Παντελή,
    Μια και η αναφορά περί...ρουσφετιού, ας μην λησμονήσουμε τον ... πρωτομάστορα αυτού Ιωάννη Κωλέττη (1774-1847 - στο τελος παραθέτω link για να διαβάσετε το βιβλίο: «Ιω. Κωλέττης»)
    Ο οποίος ως πρωθυπουργός ελεγχόμενος στη Βουλή για τη σπατάλη του δημοσίου χρήματος, δικαιολογήθηκε:
    «Ηγαπητοί, οι Ελληναράδες μου τα φάγανε!». (πρόδρομος του... Θεόδ. Πάγκαλου ο οποίος από το βήμα της Βουλής, σε απάντηση «πώς τα φάγατε τα λεφτά;», είπε: «Σας διορίσαμε. Τα φάγαμε όλοι μαζί. Μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Prokopios-Akis Karagatslis
    Οι θεωρίες δέχονται οτι ο Νεοέλληνας διέφθειρε και τους αγνώτερους πολιτικούς πληρώνοντας αδρά για να μη περιμένει στην ουρά ούτε σύμφωνα με την.όποια αξία του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Katerina Papanicolaou
    Τίποτε δεν άλλαξε από τότε Παντελή ! Εξαιρετικό άρθρο! Εύγε και πάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Vassiliki Tsakoglou
    Ο Βοζίκης...Ένας ακόμη μοιραίος άνδρας για την Ανατολική Θράκη κατά τις τελευταίες της μέρες. Όσο για τους πολιτικούς, που ονομάστηκαν Ιάπωνες,τίποτε δεν πρόσφεραν στην ανανέωση της πολιτικής ζωής του τόπου. Από αυτούς, μόνο ο Γούναρης διασώθηκε και πολιτεύθηκε αργότερα. Όσο για ανανέωση της πολιτικής ζωής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Και ο Βοζίκης διασώθηκε,,,, Ήταν στην ενεργό πολιτική τουλάχιστον έως το 1935.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Konstantina Karakiriou
    Και στους πολίτες επίσης ριζωμένο το ρουσφέτι δυστυχώς. .δεν αλλάζει εύκολα η νοοτροπία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Kostas Patialiakas
    Η Λερναία Ύδρα της εποχής μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Anastasia Papadopoulou
    Δυστυχώς Παντελή, οι καταβολές τής κακής αυτής νοοτροπίας είναι παλιές, γι αυτό δεν ξεριζώνονται εύκολα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Βασίλης Ναζλής
    Παντελή θα σου μεταφέρω ένα ρουσφετολογικό συμβάν του γενέθλιου τόπου σου.Με επισκέφθηκε στο γραφείο ιδιαίτερος βουλευτή(αποβιώσας,αλλά με αξιόλογη προσφορά στον Έβρο καίτοι "αλλοδαπός")συνοδεύοντας ερασιτέχνη ψαρά του Έβρου για να του χορηγήσουμε άδεια αλιείας στον ποταμό Έβρο.Επειδή ήταν εντελώς αγράμματος και δεν ήξερε να συμπληρώσει την έντυπη αίτηση απευθύνθηκε στο πολιτικό γραφείο.Ο ιδιαίτερος την συμπλήρωσε και μαζί ήρθαν να την καταθέσουν.Ο κάθε ενδιαφερόμενος που κατέθετε σχετική έντυπη αίτηση με ενσωματωμένη την υπό έγκριση άδεια,την έπαιρνε ΑΜΕΣΩΣ.Ο ιδιαίτερος τον έφερε στο γραφείο μου και με τον παρουσίασε,βγάζοντας ένα λογίδιο για τις αρετές του."Είναι εξαίρετος,πολύ καλός οικογενειάρχης,πολεμιστής στην Αλβανία και στον συμμοριτοπόλεμο".Σηκώθηκα και του είπα να ρθεί σε δύο μέρες να πάρει την άδεια του από μένα προσωπικά.Έφυγε με την απόλυτη ικανοποίηση στο πρόσωπο,ότι η βουλευτική παρέμβαση είχε αποτέλεσμα και μάλιστα.....άμεσο.Μετά από δύο μέρες ήρθε, του έδωσα την εγκριθείσα άδεια,με ευχαρίστησε ολόψυχα για την ταχεία εξυπηρέτηση και πριν φύγει του είπα "επειδή πράγματι είσαι πολύ καλός και δεν μπορώ να σκεφτώ ότι σε κοροϊδεψα,σου λέω ότι αν ερχόσουν μόνος θα την έπαιρνες το αργότερο....μέσα σε 10 λεπτά."Από τότε καίτοι ο ίδιος έχει πεθάνει Διδυμότειχο μου θυμίζουν το περιστατικό.Δυστυχώς έτσι ήταν ο βουλευτικός μηχανισμός των Μαυρογυαλούρων και Καλοχαιρέτα,που εσύ γνωρίζεις καλύτερα και ...σοφώτερα ως κοινοβουλευτικός συντάκτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Γελάω ασταμάτητα.... Υποψιάστηκα το βουλευτή, δεν μπορώ να εντοπίσω το συμπατριώτη μου, ο οποίος πρέπει να έμενε εκεί γύρω από την καινούργια γέφυρα, όπως όλοι οι ψαράδες τότε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Βασίλης Ναζλής
    Παντελή ....συνεχίζω την ρουσφετολογική καταγραφή.Φίλος μου (ενεργός πολιτικός τώρα),μου ζήτησε αν έχω κάποια γνωριμία στο στρατιωτικό "κατεστημένο",να βοηθήσω πρωτοξάδελφο του, που θα πήγαινε για Υ.Ε.Α στην Κόρινθο.Κατά ευτυχή συγκυρία, φίλος μου συνταγματάρχης υπηρετούσε τότε εκεί και έτσι ...το αίτημα έγινε...αποδεκτό,με την δέσμευση να μην πω τίποτε μέχρις επιβιβάσεως στο πλοίο για Ηράκλειο, για πολλούς και διαφόρους ...λόγους.Πράγματι,έτσι έγινε και ο υποψήφιος ενημέρωσε τους γονείς του λίγο πριν την αναχώρηση με το πλοίο.Μετά από τρείς μέρες, συνάντησα τον πατέρα του τυχαία ...και με ευχαρίστησε.....για τις προσπάθειες μου,συγχρόνως μου έδειξε και συγχαρητήριο τηλεγράφημα του γνωστού...πλέον σε σένα πολιτικού που του έστειλε την ίδια μέρα με έναρξη του κειμένου, "κατόπιν ενεργειών μου ο γιός σας θα γίνει έφεδρος αξιωματικός".Τον ρώτησα γιατί μου το γνωστοποιεί και μου απάντησε, "γιατί ποτέ δεν πήγα στο γραφείο του"Το εν λόγω άτομο ...είναι εδώ και πολλά χρόνια...οδοντίατρος ....και θα μου βάλει αργότερα.....και τα νέα μου...δόντια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...