Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

68) ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΒΟΥΛΗΣ: ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

*Ο Κωνσταντίνος Ροδόπουλος σε νέωτερη ηλικία

Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

Ο Κωνσταντίνος Ροδόπουλος, αναδείχθηκε χωρίς διακοπή, 14 φορές Πρόεδρος της Βουλής στις δεκαετίες του 1950 και του 1960, υπηρέτησε σε διάφορα υπουργεία, και εκπροσώπησε τις περιοχές Λάρισας και Τιρνάβου, εκλεγόμενος βουλευτής από το 1932 έως την επιβολή της δικτατορίας του 1967.
Γεννήθηκε το 1896 στη Λάρισα. Ήταν γιος του πολιτικού και οικονομολόγου Γεώργιου Ροδόπουλου, ο οποίος κατάγονταν από την Πάτρα και είχε διατελέσει και διοικητής της Τράπεζας Κρήτης.
Σπούδασε νομικά στα πανεπιστήμια της Αθήνας, του Παρισιού και της Βιέννης. Δικηγόρησε στη Λάρισα και την Αθήνα.
 Έλαβε μέρος στις εκστρατείες της Ουκρανίας και της Μικράς Ασίας.


Κατά το διάστημα 1924-1927 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.
Ο Κωνσταντίνος Ροδόπουλος, εξελέγη βουλευτής Λάρισας το 1932 με το Εθνικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του Γεώργιου Κονδύλη, βουλευτής Τιρνάβου με το ίδιο κόμμα το 1933 και Λάρισας το 1935. Κατόπιν εξελέγη στην τρίτη Αναθεωρητική Βουλή του 1936 με τη Γενική Λαϊκή Ριζοσπαστική Ένωση, της οποίας ηγείτο ο Γεώργιος Κονδύλης. Τη Βουλή εκείνη, διέλυσε στις 4 Αυγούστου, η δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά.
          Διετέλεσε το 1934-35 υφυπουργός Στρατιωτικών στην κυβέρνηση Παναγή Τσαλδάρη.
Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την επαναλειτουργία της Βουλής, εκλέγονταν συνεχώς βουλευτής από το 1946 έως το 1950 με το Λαϊκό Κόμμα του Κωνσταντίνου Τσαλδάρη, από το 1951 έως το 1956 με τον Ελληνικό Συναγερμό του Αλέξανδρου Παπάγου και από το 1956 έως το 1967 με την Εθνική Ριζοσπαστική υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και κατόπιν, το 1964, υπό τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο. Ειδικότερα το 1952-1956 αναδείχθηκε βουλευτής Τιρνάβου και το 1956-1958 βουλευτής Λάρισας και Μαγνησίας. Στις άλλες εκλογές, είχε αναδειχθεί βουλευτής Λάρισας.
          Το 1946-1947 διορίσθηκε υπουργός Γενικός Διοικητής Βορείου Ελλάδος από τις κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Τσαλδάρη και του Δημητρίου Μάξιμου. Το 1948 τοποθετήθηκε υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, ασκώντας καθήκοντα υφυπουργού Στρατιωτικών, στην κυβέρνηση Θεμιστοκλή Σοφούλη.
          Το 1949 διετέλεσε υπουργός Υγιεινής στις κυβερνήσεις Θεμιστοκλή Σοφούλη και Αλέξανδρου Διομήδη.
          Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου ασκώντας καθήκοντα υφυπουργού Τύπου και Πληροφοριών, ανέλαβε το 1950 στην κυβέρνηση του Σοφοκλή Βενιζέλου.
          Τον Απρίλιο του 1967 διορίσθηκε υπουργός Δημοσίων Έργων στην κυβέρνηση του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, την οποία ανέτρεψε η δικτατορία των συνταγματαρχών.
*Σκίτσο του Μποστ, που σατίριζε τον Κωνσταντίνο Ροδόπουλο

Ο Κωνσταντίνος Ροδόπουλος εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής συνολικά 14 φορές αδιαλείπτως, από τις 16 Νοεμβρίου 1953 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 1963, με κυβερνήσεις αρχικά του Αλέξανδρου Παπάγου και στη συνέχεια του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Παναγιώτη Πιπινέλη. Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του την πρώτη φορά, είχε τονίσει μεταξύ άλλων: «Η πίστις μου προς τα ιδανικά της δημοκρατίας και της ελευθερίας και η αφοσίωσίς μου εις τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, οι οποίοι τα ενσαρκώνουν, μου υπαγορεύουν την μεγάλην ευθύνην των νέων καθηκόντων μου».
Για την μακρά θητεία του ως Πρόεδρος της Βουλής, τιμήθηκε από τον βασιλέα Παύλο με τον Μεγαλόσταυρο του Σωτήρος.
*Ο Κωνσταντίνος Ροδόπουλος δεξιά, υποδέχεται στη Βουλή τους 
Κωνσταντίνο Καραμανλή και Σαρλ Ντε Γκωλ.

Μεταξύ άλλων στις 24 Φεβρουαρίου 1963, είχε ανακοινώσει, ότι τίθεται σε εφαρμογή το απουσιολόγιο των βουλευτών, το οποίο πρόβλεπε και την παρακράτηση του 5% της βουλευτικής αποζημίωσης των βουλευτών, που απουσιάζουν από πέντε τουλάχιστον συνεδριάσεις το μήνα. Επί της προεδρίας του επισκέφθηκαν τη Βουλή των Ελλήνων και μίλησαν από το βήμα της ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντουάιτ Αϊζενχάουερ τον Δεκέμβριο του 1959 και της Γαλλίας Σαρλ Ντε Γκωλ το Μάιο του 1962.
Είχε νυμφευθεί τη Δέσποινα Καραθεοδωρή, θυγατέρα του μεγάλου Έλληνα μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. Ήταν αδελφός του λογοτέχνη, Δημήτριου Ροδόπουλου, που έγινε γνωστός, με το ψευδώνυμο Μίτιας Καραγάτσης.
          Ο Κωνσταντίνος Ροδόπουλος, πέθανε στην Αθήνα το 1971.

Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...