Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

44) ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΒΟΥΛΗΣ: ΖΑΪΜΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

*Ο Αλέξανδρος Ζαΐμης ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρωθυπουργός κατ’ επανάληψη, πρόεδρος της Βουλής και της Γερουσίας, υπήρξε ο Αλέξανδρος Ζαΐμης, γόνος επιφανούς οικογένειας της Πελοποννήσου.
Ο Αλέξανδρος Ζαΐμης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1855. Ήταν γιος του Θρασύβουλου Ζαΐμη, που επίσης υπηρέτησε ως πρωθυπουργός και πρόεδρος της Βουλής. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και συνέχισε τις σπουδές του στη Λειψία, το Βερολίνο και τη Χαϊδελβέργη. Ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Νομικής και συνέχισε στο Παρίσι, όπου σπούδασε πολιτικές επιστήμες.
Στο στίβο της πολιτικής κατήλθε μετά το θάνατο του πατέρα του το 1880.

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Ο αδίστακτος και τραγικός Ζαχαριάδης




ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100003_27/11/2011_464330
*Ο Ζαχαριάδης κατά την επιστροφή του από το Νταχάου


*
Ο επιφανής, αλλά και σφόδρα
αμφισβητημένος, ηγέτης του ΚΚΕ 
αλέστηκε, όπως τα θύματά του, 
στον μύλο των Καιρών


Του Μιχάλη Ν. Κατσίγερα

«Το κουφάρι μου το κληροδοτώ στους Μπρέζνιεφ, Κολιγιάννη, Φλωράκη και Σία. Χαλάλι τους». Υπογραφή: Νίκος Ζαχαριάδης.
Μ' αυτό το δραματικό υστερόγραφο στο γράμμα της αυτοκτονίας του -την 1η Αυγούστου 1973, στο Σουργκούτ της Σιβηρίας, όπου ζούσε εκτοπισμένος από τις σοβιετικές αρχές και το κόμμα του- ο άλλοτε ηγέτης του ΚΚΕ, ολοκλήρωσε την τελευταία πολιτική πράξη του και περνούσε οριστικά στην κρίση της Ιστορίας. 

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ



  • *Αξιωματικοί του Οθωμανικού Ιππιπού


              Η ανάρτηση που έκανα στο Facebook για να αναγγείλω το άρθρο για τους φόρους της εποχής της Τουρκοκρατίας, προκάλεσε συζητήσεις. Αξίζει να τις μεταφέρω εδώ για να έχετε μια ιδέα....


Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

ΚΩΔΙΚΟΣ "ΝΙΚΗ": ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΗΣ Α΄ ΜΟΙΡΑΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ

*Μνημείο πεσόντων της Α'  ΜΚ στο τύμβο της Μακεδονίτισσας στη Κύπρο 
                            
    Του ιστορικού Αθανασίου Νικ. Γκαρίπη

Υπάρχουν κάποιες στιγμές στην ιστορία, που αν και όλα φαίνονται χαμένα, μια ομάδα πολεμιστών κινούμενοι από το χρέος προς την πατρίδα και την τιμή, προτιμούν το θάνατο από την ταπείνωση, γράφοντας με αυτό τον τρόπο ένδοξες σελίδες ιστορίας.
Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναφερθούμε στην Επιχείρηση "ΝΙΚΗ" καθώς  και στην αυτοθυσία και τον ηρωισμό  της Α΄ Μοίρας Καταδρομών.

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΙΚΟ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ



Η πρόσφατη αποκατάσταση από το ΚΚΕ του παλαιού γενικού γραμματέα του Νίκου Ζαχαριάδη, πυροδότησε την έκδοση νέων βιβλίων, για τα έργα και τις ημέρες του αμφιλεγόμενου αυτού ιστορικού προσώπου, με τις τόσες επιβαρυμένες μνήμες.
Στην νέα αυτή έκδοση, που βγαίνει στα βιβλιοπωλεία εντός των ημερών, περιλαμβάνεται το σύνολο των δημοσιευμένων κειμένων του Νίκου Ζαχαριάδη της περιόδου 1940-1945. 

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Η πρώτη φάση του Εμφυλίου


Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_20/11/2011_463513
*Σύλληψη ανταρτών από τον εθνικό στρατό

                 *Το ΚΚΕ στηρίχθηκε κυρίως στον εξωτερικό παράγοντα


Του Νίκου Μαραντζίδη*


Επισήμως ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας ιδρύθηκε στις 28 Οκτωβρίου 1946. Στην πραγματικότητα η ημερομηνία αξιοποιήθηκε προκειμένου να αποτυπώσει τη σχέση αυτού του αντάρτικου με εκείνου της Κατοχής. 
Υπό την οπτική γωνία του ΚΚΕ, ο αγώνας των ετών 1946 - 1949 υπήρξε η συνεπής συνέχεια των όσων προηγήθηκαν κατά τα χρόνια 1943 - 1945. Ο ΔΣΕ υπήρξε το αποτέλεσμα της πολιτικής επιλογής του ΚΚΕ. Μία σειρά παράγοντες ώθησαν την ηγεσία του προς τα εκεί. Από αυτούς, κρισιμότερος υπήρξε ο ρόλος των Λαϊκών Δημοκρατιών. 

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

43) ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΒΟΥΛΗΣ: ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

*Ο Βασίλειος Βουδούρης

Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

Τέσσερις φορές από το 1892 έως το 1895, αναδείχθηκε Πρόεδρος της Βουλής, ο Βασίλειος Βουδούρης ή Μπουντούρης, πολιτικός από την Εύβοια, με μακρά βουλευτική θητεία. 
Η οικογένεια Βουδούρη ή Μπουντούρη κατάγονταν από τη Γαράντζα της Μεσσηνίας. Αντιστάθηκε στους Ενετούς του Μοροζίνι και στους Τούρκους. Το 1715 εξαιτίας των διωγμών που είχε υποστεί, διασκορπίσθηκε. Ορισμένα μέλη της εγκαταστάθηκαν στη Χαλκίδα. Μέλη των κλάδων της οικογένειας, πήραν μέρος στην εξέγερση που υποκίνησαν στην Πελοπόννησο οι Ρώσοι ευγενείς αδελφοί Ορλώφ, αλλά αργότερα και στην Επανάσταση του 1821.

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Η Α΄ Μοίρα Καταδρομών στην Κύπρο το 1974




Μια συνέντευξη στο κανάλι ΚΡΗΤΗ TV, για το βιβλίο των δημοσιογράφων Γιάννη Σκάλκου και Γιάννη Φασουλά με τίτλο  "ΝΙΚΗ" στη Νεκρή Ζώνη- (Η αντίσταση της Α΄ Μοίρας Καταδρομών στον «Αττίλα» και την προδοσία)". Το βιβλίο συνοδεύεται από DVD με το ντοκιμαντέρ «Ήρωες χωρίς παράσημα…» με σπάνιο υλικό από την δράση της Α΄ ΜΚ στην Κύπρο το 1974 και νέα ντοκουμέντα για την Κυπριακή τραγωδία.

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Το Δόγμα Τρούμαν

Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100004_13/11/2011_462729
 *12 Μαρτίου 1947. Η εξαγγελία του Δόγματος Τρούμαν στο Κογκρέσο 

http://news.kathimerini.gr/kathnews/images/dot_clear.gifΈθεσε το πολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο
του Ψυχρού Πολέμου,
με στόχο την ανάσχεση του κομμουνισμού
64 χρόνια πριν

Επιμέλεια: Στέφανος Xελιδόνης

Η έναρξη του Εμφυλίου μετέτρεψε την Ελλάδα στο πρώτο πεδίο ένοπλης αντιπαράθεσης του Ψυχρού Πολέμου. Πιθανή κατάρρευση του κυβερνητικού στρατοπέδου, σύμφωνα με τις δυτικές δυνάμεις, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «ντόμινο», αφού η Τουρκία, γεωγραφικά απομονωμένη, θα περιερχόταν και αυτή στη σοβιετική σφαίρα επιρροής, ενώ θα ενισχύονταν τα ισχυρότατα κομμουνιστικά κόμματα της Ιταλίας και της Γαλλίας, με απρόβλεπτα αποτελέσματα για τη Δυτική Ευρώπη. 
Ακόμη, μία τέτοια εξέλιξη θα προσέφερε στους Σοβιετικούς πρόσβαση στη Μεσόγειο και θα τους έφερνε πιο κοντά στα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής. Όταν οι Βρετανοί, σε δυσχερή οικονομική κατάσταση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενημέρωσαν αιφνιδιαστικά στα τέλη Φεβρουαρίου του 1947 μία Ουάσιγκτον απρόθυμη να εμπλακεί και σε τούτη την περιοχή της υφηλίου ότι αδυνατούσαν να συνεχίσουν τη βοήθεια προς την Ελλάδα και την Τουρκία από την 31η Μαρτίου, εξανάγκασαν την αμερικανική κυβέρνηση να παρέμβει. 

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ, ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕ !!!



150.000 επισκέψεις!!!

Συμπληρώθηκε αυτός ο αριθμός επισκεπτών 
και είμαι υποχρεωμένος
να ευχαριστήσω θερμότατα, 
όλους τους φίλους και τις φίλες,
που επισκέφθηκαν αυτόν τον ιστότοπο.
Συνολικά έχουν αναρτηθεί 
413 διαφορετικά ιστορικά θέματα.
Η προσπάθεια που άρχισε 
στις 26 Οκτωβρίου 2009, συνεχίζεται.

Π. Αθ.

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Ο Χίτλερ αλώνιζε, αυτοί... λόρδοι!!!

Από το ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ http://www.tovima.gr/world/article/aid=428719&wordsinarticle=Τομαή
*Μόναχο, 29.9.1938, όταν η μηχανή του πολέμου είχε ήδη αρχίσει να ζεσταίνεται: αμήχανοι (από αριστερά) ο Βρετανός Τσάμπερλεν και ο Γάλλος Νταλαντιέ απέναντι στους (από δεξιά) Μουσολίνι και Χίτλερ.

*Θύελλα στη Βρετανία 
για τις στρατιωτικές ελλείψεις 
και την ολιγωρία 
λόγω πιθανής εκλογικής ήττας
Της κ. Φωτεινής Τομαή*
Κανένας δεν µπορεί να φανταστεί πώς θα ήταν ο κόσµος σήµερα αν δεν είχε µεσολαβήσει ο Β’ Παγκόσµιος Πόλεµος. Ολα ξεκίνησαν µε την ανάληψη της καγκελαρίας από τον Χίτλερ το 1933. 
Παρά τις απάνθρωπες θεωρίες του, γνωστές ήδη οκτώ χρόνια πριν από την άνοδό του στην εξουσία, τόσο η εξαθλιωµένη µέση τάξη των Γερµανών όσο και οι διανοούµενοι, οι καλλιτέχνες και οι κληρικοί της εποχής ηλεκτρίστηκαν από την προσωπικότητά του. ∆ύο µόλις ηµέρες µετά την πρώτη του νίκη µε την ανακατάληψη της Ρηνανίας, απευθυνόµενος µε µία µεσσιανική διάθεση στον γερµανικό λαό, είχε δηλώσει: «Το ότι µε βρήκατε ανάµεσα σε εκατοµµύρια άλλους είναι το θαύµα της εποχής µας! Και το ότι εγώ σας βρήκα, αυτή είναι η τύχη της Γερµανίας». Για την ανθρωπότητα, αναµφίβολα, επρόκειτο για ένα πραγµατικά ιστορικό ατύχηµα. 

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ


*Το Βλαχογιάννειο Μουσείο Βέρροιας

          Μια σημαντική προσπάθεια, ξεκίνησε στη Βέρροια και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη, γιατί αφορά την ιστορία και τον πολιτισμό.
          Ξεκίνησε η εγκατάσταση της προσωπικής συλλογής του  κ. Κανέλλου Ντόντου, απόστρατου αξιωματικού, στο "Βλαχογιάννειο Μουσείο" (γνωστού και από το ”facebook” ως "Ιστορικός Συλλέκτης Βέροιας" με πάνω από 30.000 φίλους).

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

"ΕΡΕΣΧΕΛΟΥΝ"... ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!!!!

*Το δημοσίευμα του 1834

          Ενίοτε η χώρα μας βιώνει μια κατάσταση παράλυσης της διοίκησης του κράτους. Ας κάνουμε μια βουτιά στην Ιστορία και ας πάμε στο 1834...
          Τότε η εφημερίδα "Αθηνά" είχε γράψει και το αναδημοσίευσε στις 15 Νοεμβρίου 1834 η "Εθνική Εφημερίδα" ένα σχόλιο, άκρως επίκαιρο και στις μέρες μας... Νοέμβρης ήταν και τότε. Και η παραλυσία στον κρατικό μηχανισμό ήταν εμφανής. Όπως και τώρα, που κοιλοπονάνε τα κόμματα και αναλίσκονται σε σκυλοκαβγάδες. Ιδού το εύστοχο σχόλιο:
          "Το υπουργικόν συμβούλιον εις παραλυσίαν. Ο καθείς των υπουργών φέρει εις συνεισφοράν την ιδίαν του αμάθειαν ή την ιδίαν του σιωπήν. Ερεσχελούν, χασμουριούνται, ξενυστάζουν με κανέν δροσιστικόν ή πνευματώδες ποτόν και επανέρχονται εις τας οικίας αυτών έχοντες την συνείδησίν των καθαράν, ότι έσωσαν την πατρίδα".
*Η λεξικογραφική τεκμηρίωση

              Ο καθένα μας μπορεί να κάνει τις αναγωγές του στα καθ' ημάς, στη σημερινή πραγματικότητα. Και για να μην απορείτε, η λέξη "ερεσχελούν" σημαίνει "λένε ανοησίες"!!! Η λέξη είναι Ομηρική. Παράγεται από τις λέξεις έρις και χαλώ...

Π. Αθ.

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Η ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_06/11/2011_461750
*Η αναγγελία στον Τύπο της απόδοσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα

*Η προσάρτηση των ιταλοκρατούμενων νησιών
ήταν η μόνη μεταπολεμική εδαφική διεκδίκηση
της Ελλάδας που ικανοποιήθηκε

Του Ιωάννη Σακκά*

Η νίκη της Ελλάδας κατά των Ιταλών εισβολέων και η προέλαση των ελληνικών στρατευμάτων στα εδάφη της νότιας Αλβανίας τον χειμώνα του 1940 επανέφερε στην επιφάνεια τα εκκρεμή εθνικά ζητήματα της Βόρειας Ηπείρου και των ιταλοκρατούμενων Δωδεκανήσων και ενθάρρυνε την εξόριστη ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει από τη Βρετανία μια φιλική χειρονομία στην Κύπρο.
Στις αρχές Ιουλίου του 1941 ο πρωθυπουργός Εμμ. Τσουδερός συνέταξε και επέδωσε στον βασιλιά Γεώργιο υπόμνημα περί των νόμιμων διεκδικήσεων της Ελλάδας, στις οποίες περιελάμβανε τις αλύτρωτες περιοχές της Βόρειας Ηπείρου, της Δωδεκανήσου και της Κύπρου.

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

42) ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΒΟΥΛΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

*Πορτρέτο του Νικόλαου Γεωργιάδη

 Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

          Ευρύτατη κοινωνική προσφορά έχει να επιδείξει ο Νικόλαος Γεωργιάδης, ως γιατρός, δήμαρχος Βόλου και πολιτικός. Αναδείχθηκε Πρόεδρος της Βουλής το 1891.
Ο Νικόλαος Γεωργιάδης, γεννήθηκε το 1830 στην Πορταριά του Πηλίου. Σπούδασε ιατρική και εργάσθηκε πολλά χρόνια σαν γιατρός στο Βόλο.
Εξελέγη βουλευτής Βόλου το 1881, στις πρώτες εκλογές, που έγιναν τότε αμέσως μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας στην Ελλάδα. Επανεξελέγη ως βουλευτής Λάρισας και το διάστημα από 1890 έως 1892 καθώς και στην Β΄ Αναθεωρητική Βουλή κατά τα έτη 1910 και 1911, με το κόμμα των Φιλελευθέρων του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

41) ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΒΟΥΛΗΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

*Πορτρέτο του Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου

 Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος υπήρξε επιφανής δικαστικός, ο οποίος αναμίχθηκε στην πολιτική και αναδείχθηκε Πρόεδρος Βουλής το 1890 και πρωθυπουργός το 1892. Εποχή στα πολιτικά χρονικά άφησε η, αναίμακτη ευτυχώς,  μονομαχία του με τον Δημήτριο Ράλλη το 1893. 
Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, γεννήθηκε στη Μαντινεία το 1832. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Νομικής. Εισήλθε στο δικαστικό κλάδο και έφτασε στο βαθμό του εισαγγελέα εφετών. Εξελέγη πληρεξούσιος Μαντινείας στη Β΄ Εθνοσυνέλευση του 1862. Επίσης εξελέγη βουλευτής Μαντινείας πέντε φορές από το 1881 έως το 1895 και μία φορά ακόμα κατά το διάστημα 1902-1904.
Πρόεδρος της Βουλής εξελέγη στις 15 Οκτωβρίου 1890. Προήδρευσε σε 72 συνεδριάσεις.

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Τα Ελληνικά Υπομνήματα- Επιστολές και έγγραφα της Ελληνικής Επανάστασης από το 1821-1827



                                                
                       *Με πρωτοβουλία των εκδόσεων «Καγιάφα» 
σε επανέκδοση από το πρωτότυπο του 1856




      «Ως ελαχίστη προσφορά στους απανταχού Έλληνες αδελφούς», όπως υπογραμμίζει στον πρόλογό του ο Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, γόνος της γνωστής εκδοτικής οικογενείας Καγιάφα, κυκλοφόρησε πρόσφατα σε ανατύπωση, από την πρωτότυπη έκδοση του 1856, το βιβλίο «Τα Ελληνικά Υπομνήματα ήτοι επιστολαί και διάφορα άλλα έγγραφααφορώντα την Ελληνική Επανάσταση από το 1821 μέχρι το 1827», που είχε συλλέξει ο Ιωάννης Θεοδ. Κολοκοτρώνης και έφερε στη δημοσιότητα το 1856 στην Αθήνα το τυπογραφείο Χ. Νικολαΐδου Φιλαδελφέως.
      Πρόκειται για ένα καλαίσθητο τόμο, ασφαλώς συλλεκτικό, με χονδρό κάλυμμα, έγχρωμη απόδοση των εγγράφων και των επιστολών και παραγωγικά φέρει την σφραγίδα της Εταιρείας μας.
      Η κεντρική διάθεση γίνεται από τις εκδόσεις «Καγιάφα» Στεμνίτσα (Υψούς) Γορτυνίας Αρκαδίας, Κυπαρισσία τηλ.
 6972.295607).
Εκδόσεις «Καγιάφα»
σελ.640, διάσταση 17χ24
ISBN: 978-960-93-3394-8
 

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

ΤΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

 *Η Βουλή των Ελλήνων
**Μια ιστορική αναδρομή στο θεσμό 
των δημοψηφισμάτων στην Ελλάδα
         Η Ελλάδα εισήλθε ήδη στον αστερισμό του Δημοψηφίσματος, μετά την αιφνιδιαστική εξαγγελία του από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Η εξαγγελία αυτή, προκάλεσε σύγχυση αλλά και οργή τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκάλεσε. Αξίζει λοιπόν να δούμε ιστορικά τι συνέβη με τα δημοψηφίσματα του παρελθόντος.
Αρχικά πρέπει να πούμε πως το δημοψήφισμα είναι μια πολιτική διαδικασία ψηφοφορίας ολόκληρου του εκλογικού σώματος, για να εγκριθεί  ή να απορριφθεί μια πρόταση που έχει βαρύνουσα σημασία για ένα έθνος.
Σε ορισμένες χώρες τα δημοψηφίσματα αποτελούν συνήθη πρακτική και διοργανώνονται εύκολα, σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο.
Ιστορικά έως σήμερα στην Ελλάδα, διοργανώθηκαν επτά δημοψηφίσματα σε μια χρονική περίοδο 54 ετών. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...