Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

42) ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΒΟΥΛΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

*Πορτρέτο του Νικόλαου Γεωργιάδη

 Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

          Ευρύτατη κοινωνική προσφορά έχει να επιδείξει ο Νικόλαος Γεωργιάδης, ως γιατρός, δήμαρχος Βόλου και πολιτικός. Αναδείχθηκε Πρόεδρος της Βουλής το 1891.
Ο Νικόλαος Γεωργιάδης, γεννήθηκε το 1830 στην Πορταριά του Πηλίου. Σπούδασε ιατρική και εργάσθηκε πολλά χρόνια σαν γιατρός στο Βόλο.
Εξελέγη βουλευτής Βόλου το 1881, στις πρώτες εκλογές, που έγιναν τότε αμέσως μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας στην Ελλάδα. Επανεξελέγη ως βουλευτής Λάρισας και το διάστημα από 1890 έως 1892 καθώς και στην Β΄ Αναθεωρητική Βουλή κατά τα έτη 1910 και 1911, με το κόμμα των Φιλελευθέρων του Ελευθέριου Βενιζέλου.


*Η Πορταριά. Γενέτειρα του Νικόλαου Γεωργιάδη

Στις 27 Φεβρουαρίου 1882, εξελέγη αντιπρόεδρος της Βουλής, με πρόεδρο τον Σπυρίδωνα Βαλαωρίτη.
Πρόεδρος της Βουλής αναδείχθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1891 και παρέμεινε στο αξίωμα αυτό έως τις  18 Φεβρουαρίου 1892. Για την εκλογή του ψήφισαν 123 βουλευτές. Ο Νικόλαος Γεωργιάδης έλαβε 82 θετικές ψήφους. Βρέθηκαν επίσης 41 λευκά ψηφοδέλτια.  Προήδρευσε σε 39 συνεδριάσεις.
*Η εκλογή του Γεωργιάδη ως Πρόεδρου της Βουλής στα Επίσημα Πρακτικά

Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του ευχαρίστησε τη Βουλή τονίζοντας: «Η τιμή αύτη είναι τοσούτον ανωτέρα και πολύτιμος δι εμέ, καθόσον φρονώ, ότι μοι εδόθη ως αντιπροσώπω της Θεσσαλίας και ότι εν των εμώ ταπεινώ προσώπω ηθελήσατε να τιμήσητε την πατρίδα μου Θεσσαλίαν, την νεωτέραν των επαρχιών του Ελληνικού Βασιλείου». Η Ελλάδα κατά την εκλογή του είχε κυβέρνηση υπό τον Θεόδωρο Δηλιγιάννη.
Όταν όμως το 1892 ο βασιλεύς Γεώργιος Α΄ απαίτησε την παραίτηση της κυβέρνησης Δηλιγιάννη, ο Γεώργιος Σουρής, σχολιάζοντας την πτώση της είχε γράψει τότε στο «Ρωμηό»:

«Γεωργιάδης δηλαδή, ο μέγας και πολύς,
πάρα πολύ επιτυχών ως Πρόεδρος Βουλής,
και τώρα μεσ’ το χάλι του και μεσ’ την δυστυχίαν του
τρίζει κι αυτός, καθώς εμείς, την οδοντοστοιχίαν του».
       
         Ο Νικόλαος Γεωργιάδης αναδείχθηκε  δύο φορές Δήμαρχος Βόλου το 1899 και το 1903 και θεωρείται αναμορφωτής της πόλης. Η δεύτερη δημαρχιακή θητεία του έληξε το 1907. 
       *Μία οδός στό Βόλο, φέρει το όνομά του   

          Ο Δήμος Βόλου συστάθηκε με το Βασιλικό Διάταγμα της 31ης Μαρτίου 1883. Το 1880 εξέδωσε το βιβλίο «Ιστορία της Θεσσαλίας». Το βιβλίο επανεκδόθηκε πολλές φορές στο Βόλο και τη Λάρισα
Πέθανε το 1915. 
Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

*Ο τίτλος του βιβλίου του Νικόλαου Γεωργιάδη

*Η υπογραφή του Νικόλαου Γεωργιάδη ως Πρόεδρου της Βουλής στα Επίσημα Πρακτικά



Φωτογραφία από την εφημερίδα "Ελλάς" του 1908

2 σχόλια:

  1. Μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε όλο το βιβλίο " ΘΕΣΣΑΛΙΑ" του Ν. Γεωργιάδη, από το σύνδεσμο http://anemi.lib.uoc.gr/ κάνοντας αναζήτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το πατρικό μου ειναι στην οδό Δημάρχου Γεωργιάδου στο Βόλο.


    Michalis Papadopoulos

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...