Σάββατο 30 Απριλίου 2011

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΚΚΕ




ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100070_30/04/2011_44050

*Ο Άρης Βελουχιώτης

 *Δικαίωση για τον ηγέτη του ΕΛΑΣ 
μετά τη διαγραφή του από το ΚΚΕ

Του Παναγή Γαλιατσάτου


Περίπου πριν από δύο μήνες, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση για το ηγετικό στέλεχος του κόμματος Νίκο Πλουμπίδη, που είχε κατηγορηθεί άδικα στη μετεμφυλιακή περίοδο και αποκαταστάθηκε μετά την εκτέλεσή του, είχε αναφέρει ότι τους επόμενους μήνες, και αφού ολοκληρωθεί η εσωκομματική συζήτηση, θα δοθεί στη δημοσιότητα ως προϊόν πανελλαδικής συνδιάσκεψης το δεύτερο μέρος του Δοκιμίου της Κ.Ε. για την ιστορία του κόμματος που καλύπτει την περίοδο 1949-1968. 
Οπως είχε επισημάνει τότε, στην πραγματικότητα η εξέταση της ιστορίας του Κομμουνιστικού Κόμματος κατά χρονικά διαστήματα είναι εξέταση της στρατηγικής του.

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

"ΠΑΞΟΙ- ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΘΟΥΣ"









ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

«Παξοί – Τα νησιά του πάθους»
του Γιώργου Λεκάκη, www.lekakis.com
Από τις εκδόσεις «Ερωδιός» της Θεσσαλονίκης κυκλοφόρησε ένα νέο πολυτελές λεύκωμα για τα νησιά των Παξών, με τίτλο «Παξοί-τα νησιά του πάθους».
Το κείμενο και οι φωτογραφίες ανήκουν στον συγγραφέα Γιώργο Λεκάκη, ο οποίος μελετά αυτήν την πολυνησία από το 2003 τουλάχιστον...
Το λεύκωμα, το οποίο αποτελείται από 200 έγχρωμες σελίδες μεγάλου σχήματος, διανθίζεται από περισσότερες από 400 φωτογραφίες! Όσον αφορά το κείμενο, εξετάζει την νήσο από την εποχή που το Ιόνιο πέλαγος ονομαζόταν… Κρονία Αλς έως το σήμερα…
Στα 16 κεφάλαιά του θα βρείτε τα πάντα για τους Παξούς, όπως: συγκοινωνία-επικοινωνία, ετυμολογία, λεξαριθμητική (είναι τυχαίο να βγάζουν ίσους πυθμένες όλες οι λέξεις που έχουν χρησιμοποιηθεί ως τοπωνύμια της πολυνησίας: Παξοί-Εριούσσα-Ερικούσα;), έκταση-πληθυσμό, κλίμα, γεωμορφολογία και σεισμούς…








ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ


η ΕΠΙΤΡΟΠΗ
του ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
της ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ
ΣΠΥΡΟΣ Ι. ΑΣΔΡΑΧΑΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ Ε. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ

έχει την ευχαρίστηση να σας προσκαλέσει στην

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ DVD ΤΟΥ ΙΑΕΝ
ΜΕ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΑ 47 ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ

Η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 5 Μαΐου 2011 και ώρα 7.00 μ.μ.
στο Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας»
του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Βασ. Κωνσταντίνου 48

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

21) ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΒΟΥΛΗΣ: ΜΩΡΑΪΤΙΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ


*Ο Αριστείδης Μωραϊτίνης

 Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

          Νομικός που ανέλαβε ανώτατα πολιτικά αξιώματα και κατόπιν επέστρεψε στα δικαστικά του καθήκοντα, στη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου, ήταν ο Αριστείδης Μωραϊτίνης, που διετέλεσε πρόεδρος της Β΄ Εθνοσυνέλευσης δύο φορές και πρωθυπουργός. Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1806.
          Σπούδασε νομικά στην Ιταλία και τη Γαλλία. Όταν συνάντησε στο εξωτερικό τον Ιωάννη Καποδίστρια, αυτός τον προέτρεψε να κατεβεί στην Ελλάδα και να εργασθεί μαζί με όλους, για τη δημιουργία του νέου κράτους.

Σάββατο 23 Απριλίου 2011

ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΕΥΧΕΣ!!!







ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ 


ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ. 

Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ Ο,ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ 

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΣΑΝ ΧΩΡΑ 

ΚΑΙ ΣΑΝ ΑΤΟΜΑ. 

ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΨΥΧΩΝ, ΣΩΜΑΤΩΝ,

ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ!!!




HAPPY EASTER!!!



ΑΤΟΜΙΚΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ 

ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ 

ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΥΤΥΧΙΑ.


Υ.Γ. Και προσοχή: Το φως στην άκρη του 

τούνελ, που σας λένε πως βλέπετε, δεν είναι το 

Αναστάσιμο Φως. Αυτό δεν θα σας το 

προσφέρει κανένας. Θα το βρείτε στην ψυχή 

σας. Κρατείστε την καθαρή!!!

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

ΠΟΜΑΚΟΙ- ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ- Ιστορική διερεύνηση του θέματος.




            Κυκλοφόρησε στην Ξάνθη το βιβλίο του Πέτρου Α. Γεωργαντζή με τίτλο «ΠΟΜΑΚΟΙ- ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ- Ιστορική διερεύνηση του θέματος».
Ο Πέτρος Γεωργαντζής πολυγραφότατος Ξανθιώτης συγγραφέας (25 και πλέον βιβλία με σύνολο 10.000 σελίδων) που έχει τιμηθεί τρεις φορές από την Ακαδημία Αθηνών (1975, 2003 και 2010) διακρίθηκε για την επιστημονική τεκμηρίωση και την πληρότητα των εργασιών του.
Το συγκεκριμένο βιβλίο του και αυτό τιμά τους Ξανθιώτες εκδόθηκε με χορηγίες συμπατριωτών του συγγραφέα υπό τον όρο να μην αναγραφούν τα ονόματά τους.


Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

1945: Η Συμφωνία της Βάρκιζας



ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_17/04/2011_439355


*Η υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας. Καθιστοί οι τρεις εκπρόσωποι του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ

 *Η ιστοριογραφία μας υστερεί ακόμη 
στην ορθή αποτίμηση των γεγονότων 
και την ανάλυση της διεθνούς εμπειρίας
66 χρόνια πριν.


Του Στάθη Ν. Καλύβα*


Τα Δεκεμβριανά, όπως πέρασε στην ιστορία η στρατιωτική σύρραξη του ΚΚΕ με τους συνασπισμένους αντιπάλους του, ξεκίνησαν στις 3 Δεκεμβρίου 1944 και έληξαν με συντριπτική ήττα των κομμουνιστών στη μάχη της Αθήνας. 
Η λήξη των εχθροπραξιών επισφραγίστηκε με την ανακωχή της 10ης Ιανουαρίου 1945, ενώ, ένα μήνα αργότερα, στις 12 Φεβρουαρίου υπεγράφη η Συμφωνία της Βάρκιζας, η οποία καθόριζε τους όρους μετάβασης στο μεταπολεμικό πολιτικό καθεστώς.

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

ΤΟ ΤΡΟΠΑΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΣΣΙΑΝΗΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ


Σήμερα λόγω της ημέρας, επαναφέρω ένα παλαιότερο θέμα που είχα αναρτήσει για το τροπάριο της Κασσιανής. 
Καλή Μεγαλοβδομάδα φίλοι μου.
*Η Αγία Κασσιανή

          Μεγάλη Τρίτη, της Μετανοούσας Μαγδαληνής. Το τροπάριο της ημέρας, που έγραψε η μοναχή Κασσιανή κατέχει ξεχωριστή θέση, τόσο στην εκκλησιαστική ποίηση, όσο και στην Ελληνική Γραμματεία γενικότερα. 
          Η Κασσιανή ή Κασσία, ή Εικασία, ήταν βυζαντινή μοναχή και υμνογράφος. Σ' αυτήν αποδίδεται το ψαλλόμενο την Μεγάλη Τρίτη τροπάριο. Ο πρώτος βυζαντινός χρονογράφος που έγραψε για την Κασσιανή είναι ο Συμεών ο Μάγιστρος. Από το πλούσιο έργο της περίπου 50 από τους ύμνους έχουν διασωθεί και 23 από αυτούς χρησιμοποιούνται στη Ορθόδοξη λατρεία. Ο ακριβής αριθμός τους δεν έχει προσδιορισθεί. Επιπλέον, σώζονται 789 μη λειτουργικοί της στίχοι. Πρόκειται κυρίως για «γνωμικά». 

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ E' ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΥΨΗΛΑΝΤΗ: ΕΝΑΣ ΑΦΟΡΙΣΜΟΣ «ΕΝ ΟΧΕΤΟΙΣ ΔΑΚΡΥΩΝ» (Μέρος Α' )







*Ο ανδριάντας του Γρηγορίου Ε' στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών

Γράφει ο δημοσιογράφος Ανδρέας Μακρίδης



Την Κυριακή 13 Μαρτίου του 1821, σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο, ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, Γρηγόριος ο Ε’, εκφωνεί επισήμως τον αφορισμό των δύο εμφανιζόμενων πρωταγωνιστών της ελληνικής εξέγερσης στη Μολδοβλαχία: Του αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας, Αλέξανδρου Υψηλάντη και του συνεργάτη του Μιχαήλ (Βόδα) Σούτσου, Ηγεμόνα της Μολδαβίας. 
Αν η επαναστατική προκήρυξη του Υψηλάντη, «Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος», διεκδικεί την διάκριση του πρώτου και πλέον προοδευτικού μανιφέστου της μεταναπολεόντειας εποχής, ο αφορισμός του διακινητή της και όσων των ακολουθούσαν, αποτελεί εκ πρώτης όψεως το άκρως αντίθετό του: Έναν κατάπτυστο ύμνο στο ραγιαδισμό και την εθελοδουλία.
Συντεταγμένος στις 11 Μαρτίου του ’21, ο αφορισμός εμφανίζεται έκτοτε, ως τεκμήριο του αντιδραστικού ρόλου της Εκκλησίας κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας, αλλά και αργότερα. Οι κατήγοροι του Γρηγορίου ωστόσο, είτε αγνοούν, είτε ηθελημένα αποσιωπούν, πως την απόφαση για αφορισμό δεν την έλαβε κάποιος συνειδητά αντεπαναστάτης Πατριάρχης, αλλά ένα Σώμα εβδομήντα δύο εκπροσώπων της Ρωμιοσύνης της Κωνσταντινούπολης – ιερείς, πολιτικοί, αρχιτεχνίτες – αρκετοί εκ των οποίων ήσαν μυημένοι στο επαναστατικό εγχείρημα. Και σχεδόν πάντα, την ίδια ώρα που ο Γρηγόριος απαγχονίζεται εκ νέου από τους ομοφύλους του, αποσιωπείται όλο το κρίσιμο παρασκήνιο, που έκανε τον ίδιο τον Υψηλάντη να μιλά για «το άγιο αίμα του Πατριάρχη» μετά απ’ τον απαγχονισμό του.





Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΗΤΤΑΣ ΤΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

          Παρακολουθείστε ένα ενδιαφέρον βίντεο για την ήττα της Ναζιστικής Γερμανίας. Δυστυχώς επειδή είναι αμερικανικό προπαγανδιστικό, δεν αναφέρει σχεδόν τίποτα για τις θυσίες της Ελλάδας. 
          Ευχαριστώ, την κ. Αθηνά Καραγιάννη, που μου το υπέδειξε.


Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

20) ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΗΣ Β΄ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ: ΒΑΛΒΗΣ ΖΗΝΟΒΙΟΣ

*Ο Ζηνόβιος Βάλβης

Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

          Ορόσημο στην πολιτική ιστορία της Ελλάδος, είναι το 1862, όταν πραγματοποιήθηκε η έξωση του βασιλιά Όθωνα και συγκροτήθηκε η Β΄ Εθνοσυνέλευση, η οποία και ψήφισε τελικά, το Σύνταγμα του 1864. Το Σύνταγμα αυτό είναι το μακροβιότερο της χώρας μας, αφού η αναθεώρησή του έγινε μόλις το 1911.
          Στη Β΄ Εθνοσυνέλευση, προέδρευσαν πέντε πολιτικές προσωπικότητες της εποχής, οι Ζηνόβιος Βάλβης, Αριστείδης Μωραϊτίνης, Διομήδης Κυριακού, Ιωάννης Μεσσηνέζης και Επαμεινώνδας Δεληγιώργης.

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

19) ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΒΟΥΛΗΣ: ΠΕΤΙΜΕΖΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

*Ο Λεωνίδας Πετμεζάς

Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

          Συνεχίζοντας την παρουσίαση των πορτρέτων των διατελεσάντων Προέδρων της Βουλής από το 1843 έως σήμερα, θα αναφερθούμε στον Λεωνίδα Πετιμεζά, γόνο ιστορικής οικογένειας της ορεινής Αχαΐας. 
        Με μεγάλες οικογενειακές περγαμηνές, εισήλθε στην πολιτική ο Λεωνίδας Πετιμεζάς, ο οποίος εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής το 1862.
        Γεννήθηκε στα Σουδενά των Καλαβρύτων το 1825.

Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Αυθεντικό Βίντεο απο την καταστροφή της Σμύρνης, το Σεπτέμβριο του 1922.!!!!!!!





*Η μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε την Σμύρνη.




ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΔΕITE ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ  ΑΥΘΕΝΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΤΟ 1922: ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΠΑΝΙΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ, ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΜΕΙΝΕΙ ΘΑΜΜΕΝΟ ΕΠΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΦΙΛΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ, ΠΟΥ ΜΟΥ ΤΟ ΥΠΕΔΕΙΞΕ. 





 Smyrna 1922
 You are informed of a 35 mm film transferred to digital in 2008. It can be watched at:





Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

18) ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΒΟΥΛΗΣ: ΦΙΛΩΝ ΦΙΛΩΝΟΣ

*Ο Φίλων Φίλωνος

Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

          Μετά τον Αντώνιο Γεωργαντά, που εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής το 1849- 1850, η Λιβαδειά, έδωσε  και δεύτερο Πρόεδρο, τον Φίλωνα Φίλωνος, γιο αγωνιστή της Επανάστασης του 1821. 
          O Φίλων Φίλωνος, που διατέλεσε Πρόεδρος της Βουλής κατά τα έτη 1861-1862, γεννήθηκε στη Λιβαδειά το 1813.
          Ήταν γιός του Γιαννάκη Φίλωνος, πρόκριτου της Λιβαδειάς, ο οποίος την 1η Απριλίου 1821 κήρυξε μαζί με τους προεστούς Ιωάννη Λογοθέτη και Λάμπρο Νάκο, την Επανάσταση στην περιοχή, και σχημάτισε τοπική προσωρινή διοικητική αρχή, την λεγόμενη Αρχή των Κονσόλων της Ανατολικής Ελλάδος.


Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

17) ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΒΟΥΛΗΣ: ΑΝΑΡΓΥΡΟΥ ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ

*Ο τάφος του Ανάργυρου και της συζύγου του Αικατερίνης στις Σπέτσες

Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

          Οι Σπέτσες είχαν τεράστια συμβολή στην Επανάσταση του 1821, τόσο με τα καράβια, όσο και με τα πληρώματά τους, αλλά και με τις μεγάλες οικονομικές προσφορές των κατοίκων τους.
          Μετά την δημιουργία του νέου Ελληνικού Κράτους, οι Σπέτσες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας και το 1861 προσέφεραν στη χώρα και ένα πρόεδρο της Βουλής, τον Ανάργυρο Αναργύρου.


ΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821- Μέρος Δ'

Κωνσταντινούπολη: Ο Πύργος στο Γαλατά

                                       Γράφει ο Γιώργος Ψύλλας

                                                    Μέρος Τέταρτο

Πριν μπούμε στο Σαράϊ, γιατί εκεί μέσα, η όποια επίδραση της Ρωμιοσύνης έφτανε κατ’ ευθείαν στον Σουλτάνο, να πούμε δυο παράγοντες, που μέχρι σήμερα επηρεάζουν την Τούρκικη στάση, γενικά.
Ο ένας είναι ισόβιος με τους Οθωμανούς, γιατί σχετίζεται με την γη που πατάνε. Η γη, κατά έναν περίεργο τρόπο, μιλά. Μέσα της ζει το παρελθόν και πάνω της, οι αμέτρητες μαρτυρίες, ομολογούν την ιστορία. Όπου κι αν πάτε στην σημερινή Τουρκία …και να πάτε… όποιο χώμα κι αν πατάτε, είναι Ρωμιοσύνη. 



Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Εκδήλωση στην Καβάλα, για την ημέρα μνήμης των διωγμών στην Ανατολική Θράκη 1913-15





*Αδριανούπολη: Η μητρόπολη του Θρακικού Ελληνισμού



Ομιλητής ο κ. Χρήστος Κοζαρίδης


Αγαπητοί Φίλοι και φίλες

Θρακιώτες και Θρακιώτισσες
Πριν από 3 χρόνια καθιερώθηκε από την πανελλήνια ομοσπονδία θρακικών σωματείων η 6 Απριλίου ως ημέρα μνήμης των διωγμών που υπέστησαν οι πρόγονοι μας στην Ανατολική Θράκη την περίοδο 1914-15.
  Η Θράκη αποτέλεσε για χιλιάδες χρόνια ένα ενιαίο χώρο, μέσα στον  οποίο συμβίωναν διαφορετικοί πολιτισμοί, γλώσσες και θρησκείες. Λίγες μόνο δεκαετίες, ούτε καν μισός αιώνας, χρειάστηκαν για να τριχοτομηθεί και να χάσει την φυσιογνωμία της που κατά βάση χαρακτηρίζονταν για την ελληνικότητα της, όπως παραδέχονται σήμερα η πλειοψηφία των ιστορικών επιστημόνων. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...