Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

Μια συνολική θεώρηση του Εμφυλίου στον Έβρο

*Αξιωματικοί του 559 Τάγματος Πεζικού στον Κυπρίνο. Καθιστός στο κέντρο ο υπολοχαγός Αθ. Χατζηγεωργίου (αρχείο Αθ. Χατζηγεωργίου, Φωτογραφικό Αρχείο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ  )






Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης



                Το τέλος του Αυγούστου, σχετίζεται επετειακά με τον τερματισμό του Εμφυλίου Πολέμου 1946- 1948, που ταλάνισε αφάνταστα την Ελλάδα, οδήγησε σε μια φρικτή αιματοχυσία και καθυστέρησε την πορεία της χώρας προς την πρόοδο και την ανάπτυξη, όταν τα άλλα κράτη με την ολοκληρωτική καταστροφή του Γ’ Ράιχ, έβαζαν τα θεμέλια της ανόδου τους. Επιπλέον δε, ένας νέος διχασμός έριξε τη σκιά του επάνω στους ανθρώπους και στις σχέσεις κράτους- πολιτών.  
                Ο Εμφύλιος ανήκει πλέον στην Ιστορία. Ωστόσο δεν πρέπει να αγνοούμε την Ιστορία. Οφείλουμε να την μελετούμε, κυρίως για να εντοπίζουμε τα λάθη του παρελθόντος ώστε να τα αποφεύγουμε στο μέλλον.
                Το όραμα του Ελληνισμού πρέπει να βλέπει προς την κατεύθυνση της προόδου, της ανάπτυξης και της ευημερίας, ειδικά μάλιστα μετά τη φοβερή οικονομική κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.
                Πολλοί φίλοι και συμπατριώτες μου από τον νομό Έβρο, πολλές φορές μου ζητούν να τους δώσω όσες πληροφορίες έχω για τις πόλεις και τα χωριά τους της εποχής που εκεί διαδραματίζονταν οι φοβερές συγκρούσεις του Εμφυλίου. Έτσι άρχισα να γράφω αποσπασματικά με μορφή Χρονικού αρχικά κατά έτος για τα γεγονότα αυτά, που δεν τα γνωρίζουν οι νεώτεροι ενώ οι συμπατριώτες μου μεγάλης ηλικίας έχουν περιορισμένη εικόνα  μόνο του χωριού τους ή της πόλης τους. Έτσι, προέκυψε ένας ικανός αριθμός άρθρων, που αφορούν το νομό Έβρου είτε κατά έτος είτε κατά μεγάλες και ιδιαίτερες μάχες. Το υλικό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βιβλίο, αλλά ας μην το συζητήσουμε αυτό εδώ.

*Ανταρτόπληκτοι χωρικοί του Έβρου. 
Φωτογραφία από την εφημερίδα "Εμπρός"27 Φεβρουαρίου 1947.

                Μετά από τις σκέψεις αυτές και για να διευκολύνω τους φίλους και συμπατριώτες μου Εβρίτες και επειδή η σελίδα αυτή ήδη περιλαμβάνει 1270 άρθρα ποικίλου περιεχομένου και είναι αρκετά δύσκολη η ανεύρεση του κάθε άρθρου, αποφάσισα να συγκεντρώσω όλους τους σχετικούς συνδέσμους (Links) ώστε να καθίσταται εύκολος και  εφικτός ο εντοπισμός τους και η αποθήκευσή τους για όσους ενδιαφέρονται. Η κατάταξη τους κατά έτος αρχικά είναι η ακόλουθη:
*1946
Ο αδελφοκτόνος χειμώνας του 1946 στον Έβρο
*1947
Το αιματηρό χρονικό του 1947 στον Έβρο
*1948
Το αίμα συνέχισε να χύνεται στον  Έβρο…
*1949
Το τέλος της εμφύλιας τραγωδίας στον Έβρο
Πέραν όμως από τη βασική αφήγηση των γεγονότων του Εμφυλίου στον Έβρο κατά έτος, υπάρχουν και άρθρα που αφορούν  σημαντικές μάχες και άλλα γεγονότα, όπως:
*«Ο Κόρυμβος Έβρου και η ήττα του στρατού το 1946»
*«Η μάχη της Κυριακής Έβρου και η ήττα του στρατού το 1947»
*«Πολεμώντας στο σκληρό Εμφύλιο». Για γεγονότα στη Δαδιά και τα πέριξ.
*«Αίμα και μάχες στο Διδυμότειχο το 1948»
*«Η Μάχη των Μεταξάδων- Μάιος 1949»
*«Τα τρένα, ο μεγάλος στόχος των ανταρτών 1946-1949»
*«Η αδιαλλαξία των ανταρτών το 1946, έβαψε τον Έβρο στο αίμα»
https://sitalkisking.blogspot.com/2014/08/1946.html
*Η πολυγραφημένη εφημερίδα των ανταρτών του Έβρου με τίτλο "Καθημερινά Νέα" (1948)

Για τον Εμφύλιο γενικώς, έχουν γραφεί πολλά βιβλία, είτε με αφηγήσεις πρωταγωνιστών είτε με ερμηνείες μελετητών. Οι πρωταγωνιστές καταθέτουν την δική τους θεώρηση των γεγονότων και αυτό είναι κατανοητό. Από την άλλη πλευρά, ερμηνείες των δραματικών εκείνων γεγονότων μπορούν να υπάρξουν πολλές. Από τη δεκαετία του 1980 και ειδικά μετά το 1990, άνοιξαν πολλά αρχεία κυρίως από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που συνδέθηκαν άμεσα με τον ελληνικό Εμφύλιο Πόλεμο. Τα γεγονότα είναι λίγο πολύ γνωστά. Το ζητούμενο είναι η κατανόηση των όσων συνέβησαν τότε, ώστε να μην συμβούν ξανά, ποτέ. Η κληρονομιά εκείνων των ετών δίχασε βαθιά την κοινωνία και τα τραύματα που άφησε ήταν βαθειά και δυσεπούλωτα. Γι’ αυτό μια μόνο ευχή πρέπει να υπάρχει στη σκέψη όλων των Ελλήνων: ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!!!


Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

5 σχόλια:

  1. Δήμητρα Θωμά
    Ποτέ ξανά. Ποτέ ξανά. Έχουμε πιο πολλά να μας ενώνουν από αυτά τα οποία μας χωρίζουν, για αυτό ποτέ ξανά. ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νίνα Γκούδλη
    Συγχαρητήρια Παντελή για την σφαιρική θεώρηση του εμφυλίου που πλήγωσε βαθιά την πατρίδα και οι πληγές αιμορραγούν ακόμα!... Την ιστορία πρέπει να την γνωρίζουμε για να μας διδάσκει!... ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΕΜΦΎΛΙΟΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σπύρος Θεοδωροπουλος
    Πολύ καλή δουλειά. Μπράβο σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Anestis Mavridis
    ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΟΤΕ ΕΜΦΥΛΙΟΣ,ΗΤΑΝ ΣΥΜΟΡΙΤΟΠΟΛΕΜΟΣ.ΑΘΛΙΟΙ ΣΥΜΟΡΙΤΕΣ ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΟΠΛΑ ΥΠΟΚΙΝΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΥΜΟΥΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΜΑΤΩΜΕΝΗ ΕΞΕΡΧΟΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΔΟΞΗΣ ΣΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΒΟΥΝΑ,ΣΤΑ ΟΧΥΡΑ ΤΟΥ ΡΟΥΠΕΛ,ΣΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ,ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ,ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΡΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ.ΗΤΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΡΟΔΟΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΞΕΘΡΕΨΕ.ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΠΟΙΗΘΗΚΕ Ο ΦΙΛΟΣ ΤΟΥΣ Ο ΣΤΑΛΙΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΣΕ.ΤΟΥΣ ΡΗΜΑΞΕ.ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ Η ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΗ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιώργος Μηνάς
    Κε Αθανασιάδη Χριστός Ανέστη, τα συγχαρητήρια για την εξαίρετο έργο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...