Τρίτη 4 Μαΐου 2021

Συνάντηση Ιωαννίδη με άνθρωπο της CIA, σε κλίμα σουρεαλιστικό, για το πραξικόπημα στην Κύπρο το 1974

*Αριστερά ο Χένρυ Τάσκα, δεξιά ο Δημήτριος Ιωαννίδης


              

 

 

 

*Έσπασε δύο ποτήρια!!!

*Επιδόθηκε σε χυδαιότητες.

*Δεν παρουσίασε στοιχεία,

για ανάμιξη των ΗΠΑ.

 

 


 

Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

 

 

               Ο Ιούλιος του 1974, υπήρξε δραματικός για την Ελλάδα και την Κύπρο, εξαιτίας της παρουσίας του ταξίαρχου Δημήτριου Ιωαννίδη και της ομάδας των επίορκων αξιωματικών που τον ακολουθούσε. Τα γεγονότα είναι γνωστά και αφορούν την εκδήλωση πραξικοπήματος για ανατροπή του Αρχιεπισκόπου και Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Μακάριου Γ΄ και την τουρκική εισβολή και κατοχή της Βόρειας Κύπρου.

        Στα αμερικανικά εθνικά αρχεία, υπάρχει σωρεία αποχαρακτηρισμένων εγγράφων που αφορούν τα δύο αυτά μείζονος σημασίας γεγονότα. Δεν είναι βέβαια το σύνολο των εγγράφων που υπάρχουν αλλά και στα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα μερικές φορές παρατηρούμε τη διαγραφή λέξεων ή και αράδων από το κείμενο.

        Ένα από τα έγγραφα αυτά, που είναι πλήρες χωρίς περικοπές, περιγράφει τη συνάντηση του λεγόμενου «αόρατου δικτάτορα» Δημήτριου Ιωαννίδη με εκπρόσωπο του Αμερικανό πρεσβευτή Χένρυ Τάσκα την επομένη του πραξικοπήματος των χουντικών στην Κύπρο, 16 Ιουλίου 1974. Τη συνάντηση αυτή είχε ζητήσει με προσωπικό τηλεγράφημά του στην Αμερικανική πρεσβεία ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρυ Κίσσιγκερ, την ίδια ημέρα του πραξικοπήματος, δηλαδή στις 15 Ιουλίου (Cyprus Coup. For Ambassador From the Secretary. You should seek an immediate appointment with Ioannides to convey the following:). Ο Τάσκα αρνήθηκε να συναντήσει προσωπικά τον Ιωαννίδη, ο οποίος όμως επικοινωνούσε με στελέχη της CIA, τα οποία όμως δεν ενημέρωναν τον πρέσβη. Τελικά φαίνεται πως αναγκάσθηκε για να μην πάει ο ίδιος, έστειλε τα στελέχη της μυστικής υπηρεσίας Γκαστ Αβρακότο Γουσταύρος Λάσκαρης Αβράκωτος με ρίζες από τη Λήμνο) και Ρον Έστες. "Χρησιμοποίησα ασφαλές αξιόπιστο κανάλι απευθείας στον στρατηγό Ιωαννίδη" έγραψε ο Τάσκα προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η συνάντηση έγινε σε κλίμα φορτισμένο.

        Από το τηλεγράφημα αυτό, δεν προκύπτουν άμεσα στοιχεία για το αν κάποιοι Αμερικανοί είχαν ενθαρρύνει τον Ιωαννίδη να ανατρέψει το Μακάριο, όπως ο ίδιος είχε ισχυρισθεί στον αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Σίσκο, λίγο μετά την τουρκική εισβολή, αλλά προκύπτουν από άλλες πληροφορίες που υπάρχουν για την εποχή εκείνη.

*Το Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, χτυπημένο από τους πραξικοπηματίες στις 15/7/1974

        Προκύπτει όμως ο παραληρηματικός και αφελής χαρακτήρας του Ιωαννίδη, που προχώρησε στο ανόητο εγχείρημα του πραξικοπήματος, το οποίο έδωσε την αφορμή στην Τουρκία να εισβάλει στη Μεγαλόνησο. Προκύπτει επίσης ότι ο Ιωαννίδης, αγνοώντας, τις διεθνείς διπλωματικές συνθήκες, τα ποικίλα γεωστρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή και τις επιβαλλόμενες ισορροπίες, πραγματοποίησε το πραξικόπημα. Προκύπτουν ακόμα, οι εμμονές και οι ιδεοληψίες του Ιωαννίδη, που τον οδήγησαν σε τραγικά αποτελέσματα.

        Ειδικότερα, όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, ο Τάσκα ζήτησε συνάντηση με τον λεγόμενο ισχυρό άνδρα της δεύτερης χούντας τον ταξίαρχο  Ιωαννίδη διοικητή της ΕΣΑ, για να πληροφορηθεί τι συμβαίνει στην Κύπρο. Η συνάντηση έγινε μέσω κάποιων μη προσδιοριζόμενων έγκυρων και ασφαλών διαύλων. Δηλαδή μεσολαβούσαν οι άνθρωποι της CIA. Ο Τάσκα, που δεν ήθελε επαφές με τον ταξίαρχο είχε επιχειρήσει από τον Ιούνιο να συναντήσει τον Ιωαννίδη, ο οποίος αντίστροφα, δεν τον είχε δεχθεί!!!

Αμέσως μετά τη συνάντηση, τηλεγράφησε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τι ακριβώς συνέβη στη συνάντηση αυτή. Η περιγραφή είναι σπαρταριστή!!! 

*Η επικεφαλίδα της σελίδας των αμερικανικών ψηφιακών αρχείων με το περιγραφικό τηλεγράφημα του Τάσκα. Οι αμερικανοί αποκαλούσαν τον Ιωαννίδη στρατηγό. 


Έσπασε ένα ποτήρι ο Ιωαννίδης με γροθιά στο τραπέζι!!!

 

        Ο Αμερικανός απεσταλμένος επέδωσε στον Ιωαννίδη ένα προσωπικό μήνυμα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που άρχισε να του το διαβάζει. Μόλις διάβασε δύο παραγράφους, ο ταξίαρχος τον διέκοψε λέγοντας ότι ήταν το ίδιο μήνυμα που είχε επιδώσει νωρίτερα ο πρεσβευτής στον υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κυπραίο και να μην σπαταλά το χρόνο του διαβάζοντας τα ίδια πράγματα.

        Ο απεσταλμένος απάντησε ότι έχει καθήκον να ολοκληρώσει την ανάγνωση του κειμένου και θα  το κάνει πριν του το επιδώσει. Ο Ιωαννίδης απάντησε ξερά: «Καλά!».

        Μόλις όμως ολοκληρώθηκε η ανάγνωση του μηνύματος ο Ιωαννίδης, εξερράγη, τινάχθηκε  απότομα επάνω, στηρίχθηκε και χτύπησε με δύναμη το τραπέζι. Αναπήδησε ένα ποτήρι που υπήρχε επάνω, έπεσε και έσπασε (blew up, jumped up, backed up, knocked over a table, broke empty glass). Ο πρεσβευτής στο τηλεγράφημα του για την σκηνή αυτή γράφει ότι δημιουργήθηκε μια αίσθηση ντροπιαστικής ασέβειας από την έντονη αισχρότητα, που ακολούθησε (uttered a strong obscenity).

Ασταμάτητος ο Ιωαννίδης συνέχισε ότι ο Κίσινγκερ είχε κάνει δημόσιες δηλώσεις σχετικά με την μη παρέμβαση στις ελληνικές εσωτερικές υποθέσεις και λίγες εβδομάδες αργότερα η αμερικανική κυβέρνηση μας λέει «συνεπής με τις παραπάνω αρχές…» και μας απειλεί με παρέμβαση.

«Δεν έχει σημασία τι θα συμβεί στην Κύπρο. Αν είχα τραβήξει τα στρατεύματα, οι πρώην πολιτικοί, θα με κατηγορούσαν για την παράδοση του νησιού στους Κομμουνιστές. Κάποια μέρα η αμερικανική κυβέρνηση  θα συνειδητοποιήσει ότι στις 15 Ιουλίου 1974 η Κύπρος σώθηκε από το να πέσει στα χέρια των Κομμουνιστών».

Στη συνέχεια ο Ιωαννίδης ηρέμησε. Πλησίασε στο σημείο που καθόταν ο άνθρωπος της CIA και είπε, ότι ήξερε πως θα τον καταλάβαινε, αλλά θα του απαντούσε όσο το δυνατόν πιο διπλωματικά, επειδή είχε διπλωματική αποστολή!!!

Ο ταξίαρχος συνέχισε, ότι η Ελλάδα πίστευε όπως και οι ΗΠΑ στη μη παρέμβαση και σε ένα ελεύθερο, ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος όπως η Κύπρος. Η Ελλάδα όμως, θα τηρούσε την απόφαση της πλειοψηφίας των Ελληνοκυπρίων, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν εθνικιστές, και αυτοί οι εθνικιστές, ήταν αυτοί που είχαν κινηθεί εναντίον του Μακάριου. Δεν είχε σημασία αν αυτοί οι Ελληνοκύπριοι εθνικιστές κινήθηκαν με ή χωρίς την προηγούμενη ευλογία της Ελλάδας ή αν στη συνέχεια βοήθησαν  Έλληνες αξιωματικοί (It was immaterial whether these Greek Cypriot nationalists moved with or without the prior blessing of Greece or whether Greek officers subsequently assisted them).

Σε αυτό το σημείο ξεκίνησε ένα άλλο θέμα, δηλώνοντας ότι ούτε η Ελλάδα ούτε οι Ελληνοκύπριοι είχαν ζητήσει ένωση, ότι η τουρκική κυβέρνηση είχε προφανώς αποδεχθεί αυτές τις εξελίξεις στην Κύπρο, γιατί κατάλαβε ότι το θέμα ήταν εσωτερική ελληνοκυπριακή υπόθεση!!!

*Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο στόχος του Ιωαννίδη

Σύμφωνα με τον Ιωαννίδη, η μόνη πραγματική αντίσταση που έμεινε στην Κύπρο, ήταν οι κομμουνιστές υποστηρικτές του Μακάριου στην Πάφο. Αυτοί οι υποστηρικτές τραγουδούσαν ακόμη και τραγούδια του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ. Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού ήταν στα εθνικιστικά χέρια. Ο  Ιωαννίδης πρόσθεσε ότι όλοι πρέπει να ξεχάσουμε ότι ο Μακάριος ήταν διεθνής προσωπικότητα, ότι ήταν εθνικός ήρωας, ότι είχε προσφέρει πολλές χρήσιμες  υπηρεσίες και ότι ήταν άντρας που βασίζονταν στο σχήμα του.

*Το απόσπασμα του τηλεγραφήματος του Τάσκα με τις χυδαιότητες του Ιωαννίδη


Από το σημείο αυτό ο Ιωαννίδης στον παραληρηματισμό του πρόσθεσε και χυδαιότητα.

«Ο Μακάριος- είπε- είχε μεταβληθεί σε ένα σάπιο ιερέα, ομοφυλόφιλος. διεστραμμένος, βασανιστής, με σεξουαλική παρέκκλιση και ιδιοκτήτης των μισών ξενοδοχείων στο νησί. Για να διατηρήσει τη θέση του και να συνεχίσει τις δραστηριότητές του, ο Μακάριος ήταν πρόθυμος να θυσιάσει το εβδομήντα τοις εκατό του ελληνοκυπριακού πληθυσμού (μόνο το 30 τοις εκατό ήταν το ΑΚΕΛ) και ολόκληρο τον αντι-κομμουνιστικό τουρκοκυπριακό πληθυσμό». (Makarios had become a rotten priest homosexual; he was perverted, a torturer, a sexual deviate and the owner of half the hotels on the island. To preserve his position and to continue his activities, Makarios was willing to sacrifice seventy per cent of the Greek Cypriot population (only thirty per cent were AKEL) and entire anti-Communist Turkish Cypriot population).

 Ο Ιωαννίδης ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι στην Εθνική Φρουρά συνειδητοποίησαν αυτά τα γεγονότα και ζήτησαν από τη μητέρα πατρίδα να δράσει εναντίον του Μακαρίου. Τόνισε επίσης ότι βοήθησε μόνο μετά από παρουσίαση τετελεσμένων γεγονότων.

Στο σημείο αυτό ο Αμερικανός αντιπρόσωπος παρενέβη και είπε στον Ιωαννίδη κοφτά ότι με το πραξικόπημα να έχει διανύσει μόνο είκοσι τέσσερις ώρες μετά την έναρξή του με στόχο μια πιθανή ανατροπή του Μακάριου, ήταν πολύ δύσκολο για οποιονδήποτε, να πιστέψει όσα έλεγε ο ταξίαρχος.

 

Έσπασε και δεύτερο ποτήρι

 

Μόλις το άκουσε αυτό ο δικτάτορας, εξερράγη και πάλι και κουνώντας τα χέρια του, χτύπησε ξανά πάνω στο ίδιο τραπέζι και έσπασε ένα δεύτερο ποτήρι!!!

Συνέχισε το παραλήρημά του και ανάμεσα σε ασάφειες, δήλωσε ότι δεν σχεδίασε και πραγματοποίησε το πραξικόπημα. Το αρχικό σχέδιο έγινε από Ελληνοκύπριους εθνικιστές στις 13 Ιουλίου, και αφού ο ίδιος έμαθε ότι η ελληνική κυβέρνηση (σ.σ. πρωθυπουργός ο Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος) είχε την πρόθεση να αποδεχθεί τις απαιτήσεις του Μακάριου να μειώσει τον αριθμό των Ελλήνων αξιωματικών στην Εθνική Φρουρά. Ο Μακάριος το είχε ζητήσει επίσημα με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ελλάδας στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη.

Ο ίδιος συνέχισε ότι δεν μπορούσε να δεχτεί τουλάχιστον 85.000 Ελληνοκύπριους πρόσφυγες από την τυραννία του Μακάριου. Αυτό σε συνδυασμό με τις αντι-καθεστωτικές προσπάθειες του Μακάριου, τον έκανε να αποφασίσει να βοηθήσει τους Ελληνοκύπριους εθνικιστές. Ο Ιωαννίδης δήλωσε, ότι εάν ο Μακάριος πετύχαινε να διώξει  τους Έλληνες αξιωματικούς από την Κύπρο, τι θα μπορούσε να τον συγκρατήσει από το να σκέφτεται ότι δεν θα μπορούσε να κλωτσήσει τη χούντα και από την Ελλάδα!!!

Αφού αποφάσισε να βοηθήσει τους Ελληνοκύπριους, ισχυρίστηκε ότι δεν είπε τίποτα στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ούτε σε κανέναν Έλληνα αξιωματούχο. Περιόρισε μόνο τη γνωστοποίηση των προθέσεων του σε λίγους επιλεγμένους αξιωματικούς στις 13/14 Ιουλίου. Κανείς άλλος δεν ήξερε ακόμη και μετά τα γεγονότα, που ξετυλίχτηκαν στις 15 Ιουλίου. Μόνο λίγοι άνθρωποι γνώριζαν τον ρόλο του. Ο Ιωαννίδης δικαιολόγησε αυτήν την ενέργεια ισχυριζόμενος ότι αν είχε ενημερώσει πολλούς ανθρώπους, θα έκαναν προτάσεις, συμβουλές, εναλλακτικές λύσεις και θα δημιουργούσαν πιθανά προβλήματα. Πρόσθεσε ότι ενήργησε με την παρόρμηση της στιγμής.

Ο Ιωαννίδης δήλωσε ότι το παιχνίδι τελείωσε τώρα για τον Μακάριο, ότι οι Ελληνοκύπριοι τον είχαν εκδιώξει, ότι η Εθνική Φρουρά και οι Έλληνες αξιωματικοί είχαν βοηθήσει τους εθνικιστές Ελληνοκύπριους αδελφούς και ότι μόνο η αντίσταση ήταν τώρα στην Πάφο.

Σε ερώτηση αν ο Μακάριος ήταν ακόμα ζωντανός, απάντησε «Ποιος νοιάζεται; Τώρα δεν έχει καμία εξουσία και κανείς, αν πιστεύει στην αρχή της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις του κυρίαρχου έθνους, δεν θα τον βοηθήσει- ούτε καν οι Ρώσοι, εκτός αν τους ζητήσουν οι Τούρκου αλλά οι Τούρκοι απλά δεν νοιάζονται» (the Turks just don’t care).

Πόσο μακριά νυχτωμένος ήταν…

Ο άνθρωπος της CIA του έκανε και άλλη ερώτηση. Εάν οι Έλληνες ήταν σε άμεση επαφή με τους Τούρκους. Ο ταξίαρχος δήλωσε ότι «δεν ενοχλήσαμε τους Τούρκους, δεν έχουμε δηλώσει την ένωση. Οι Τούρκοι συμφωνούν ότι «το κύριο αγκάθι» (σ.σ. δηλαδή ο Μακάριος) έχει φύγει. Δεν έχω επαφή με τους Τούρκους». Εξέφρασε και την άποψη ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα μπορούσαν τώρα να προχωρήσουν κάποια στιγμή στο μέλλον να καθίσουν, να μιλήσουν και να λύσουν τις διαφορές τους.

 

Μοίραζε και τα πετρέλαια του Αιγαίου

 

Σύμφωνα με τον Ιωαννίδη, οι Έλληνες μπορεί ακόμη και να είναι πρόθυμοι να μοιραστούν τα κέρδη των ευρημάτων πετρελαίου σε μια κοινή εταιρεία εξερεύνησης!!!  Ωστόσο, η Ελλάδα δεν θα παραδώσει ποτέ την ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου γιατί αυτό θα σήμαινε τον τουρκικό έλεγχο των ελληνικών νησιών. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούσαν πιθανώς να λύσουν τις διαφορές τους ειρηνικά, ήσυχα και φιλικά.

Έκανε όπως ανέφερε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην αναφορά του και χιούμορ.

Αστειεύτηκε ακόμη και ότι σε ένα χρόνο ή ίσως πιο ρεαλιστικά σε δέκα χρόνια, οι Τούρκοι θα ήθελαν να πουλήσουν το μερίδιό τους στην Κύπρο για αυξημένο ποσοστό δικαιωμάτων πετρελαίου!!! Και σε απάντηση ερώτησης, ο Ιωαννίδης επανέλαβε ότι δεν είχε επαφή με Τούρκο αξιωματούχο. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι Τούρκοι «γνώριζαν επίσημα» ότι η ένωση δεν ήταν ο στόχος σε αυτό το σημείο και ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν προτίμησαν καμία αιματηρή δράση εναντίον Τουρκοκυπρίων.

Όταν ρωτήθηκε για λεπτομέρειες σχετικά με την τύχη του Μακάριου, ο Ιωαννίδης δήλωσε ότι σύμφωνα με τις ελληνικές πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος ήταν ζωντανός και στα χέρια Βρετανών στην βάση της Επισκοπής. Είχε πάει εκεί με τη βοήθεια Καναδών και Βρετανών.

Σε αυτό το σημείο, ο Ιωαννίδης συνόψισε αυτή την κρίσιμη συνομιλία ως εξής:

α) Τόνισε ότι είχε έναν Θεό. Σίγουρα δεν ήταν αντιαμερικανός. Ακόμη και ένας βλάκας χρειαζόταν μια θέση για να είναι συνδεδεμένος και στην περίπτωσή του, αυτές  ήταν οι Η.Π.Α.

β) Η βιαστική απόφασή του στις 13 Ιουλίου μπορεί να ήταν ανόητη. Αντί να εγκαταλείψει την Κύπρο και να αφήσει τις Η.Π.Α. να ανησυχούν για τη μοίρα της και να ρίξουν χρήματα, είχε αφήσει την αγάπη για τη χώρα, μια ηθική υποχρέωση στους Ελληνοκύπριους εθνικιστές και το «φιλότιμο» του  (“philotimo” στο πρωτότυπο κείμενο του τηλεγραφήματος) να παρακάμψουν τη λογική και να βοηθήσει τους Ελληνοκύπριους.

γ) Η Ελλάδα θα έκανε ό, τι ήταν απαραίτητο για να διατηρήσει την εθνική της ταυτότητα και να παραμείνει αντικομμουνιστική. Αν αυτό σήμαινε ότι θα διατηρούσε τη Γυάρο ανοιχτή, θα έμενε ανοιχτή όσο ήταν απαραίτητο  (σ.σ. Η Γυάρος είχε ξανανοίξει επί καθεστώτος Ιωαννίδη και εστάλησαν εκεί πολιτικοί κρατούμενοι αντίπαλοι της χούντας) Πράγματι, είχε δώσει εντολή σε έναν Έλληνα αξιωματούχο να πει επίσημα στους Βρετανούς ότι όποτε οι Βρετανοί άφηναν ελεύθερους Ιρλανδούς πολιτικούς κρατούμενους από τις βρετανικές φυλακές, θα ελευθέρωνε ο ίδιος τους 42 Έλληνες πολιτικούς κρατούμενους στη νησί αυτό!!!

*Ο Νίκος Σαμψών

δ) Προσωπικά δεν του άρεσε ο Νίκος Σαμψών (σ.σ. τον εγκατέστησαν οι πραξικοπηματίες ως Πρόεδρο της Κύπρου), αλλά αυτή ήταν η ελληνοκυπριακή εθνικιστική απόφαση. Είπε ότι ο Σαμψών κατά τη γνώμη του ήταν «τρελός». Εν είδει χιούμορ ανέφερε ότι ο νέος Κύπριος υπουργός Άμυνας Δημητρίου ήταν πολύ φιλοαμερικανός και ότι η αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία σύντομα θα το συνειδητοποιούσε αυτό. Γνώριζε επίσης τον Δημητρίου προσωπικά.

Η συνάντηση αυτή, έκλεισε με χειραψία και στο τέλος της συνομιλίας, ο δικτάτορας δήλωσε: «Θυμηθείτε και εμείς πιστεύουμε σε μια ελεύθερη, ανεξάρτητη και κυρίαρχη Κύπρο, πιστεύουμε επίσης στη μη παρέμβαση, μαζί με τους Τούρκους και ειδικά με τον Κίσινγκερ. Πιστεύουμε επίσης ότι οι Κύπριοι πρέπει να είναι ελεύθεροι να λύσουν τα δικά τους προβλήματα, είτε είναι Ελληνοκύπριοι, ή Τουρκοκύπριοι ή και τα δύο».

        Στο φάκελο της Κύπρου που είναι αναρτημένος στον ιστότοπο της Βουλής, αναφέρεται ότι ο Τάσκα είχε εντολή από τον Κίσσιγκερ να συναντήσει τον Ιωαννίδη, γιατί οι Αμερικανοί είχαν πληροφορίες ότι ο Ιωαννίδης κάτι σχεδίαζε στην Κύπρο. Γράφει συγκεκριμένα στη σελίδα 199 τα ακόλουθα:

        «Η CIA προ της 15ης Ιουλίου 1974. Είχε προφανώς  ενημερώσει το STATE DΕPARTMENT ο Ιωαννίδης ότι σχεδίαζε κάποια "ενέργεια κατά του Μακαρίου στην Κύπρο". Η πληροφορία αυτή φαίνεται ότι, παρά το ότι μετεδόθη δύο ή τρεις φορές, αξιολογήθηκε ως ακριβής μόλις  κατά τα τέλη Ιουνίου. Εδόθη εντολή στον Τάσκα να έλθει σε προσωπική επαφή με τον Ιωαννίδη και να τον αποτρέψει. Ο Ιωαννίδης δεν τον δέχθηκε ποτέ, αλλά ο Τάσκα μεταβίβασε τα μηνύματα προς αυτόν μέσω των μυστικών υπηρεσιών…».

Τελικά ο Ιωαννίδης έκανε αυτό που ήθελε...  Χαλάλι τα ποτήρια, αλλά έσπασε την Κύπρο σε δύο κομμάτια. Και αυτό δεν συγχωρείται. 

 

Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

 

 

ΠΗΓΗ:

 *Αμερικανικά Εθνικά Αρχεία (https://history.state.gov/historicaldocuments/frus1969-76v30/d88)

*Προεδρικό Υλικό Προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον,

40 σχόλια:

  1. Anastasia Papadopoulou
    Δυστυχώς Παντελή μου όταν κάποια άσχετα ανδρείκελα ,ανέλαβαν την τύχη τού Έθνους, νομίζοντας ότι επιτελούν και εθνικό έργο, τα αποτελέσματα θά ήταν τραγικά από κάθε άποψη!!!Ήταν οι μοιραίοι άνθρωποι τού Κίσιγκερ συμπεριλαμβανομένου, πού επέφεραν τόν διαμελισμό τής Κύπρου!!!Δυστυχώς, η ιστορία μας είναι γεμάτη Εφιάλτες, δυο αιώνες διχασμών και εμφυλίων ,και δεν μάς διδάσκει..!!!Θα έπρεπε να υπάρχει ενιαία Εθνική εξωτερική πολιτική με συγκεκριμένους στόχους και όλα τα κόμματα να δουλεύουν με σοβαρή διπλωματία, χωρίς παρέκκλιση προς την ίδια κατεύθυνση!!! Όμως λείπει η σοβαρότητα ,η υπευθυνότητα και ο σεβασμός στην πατρίδα!! Δυστυχώς !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θωμάς Τασιούλας
    Ολα ήταν προγραμματισμένα. ΑΠΟΛΥΤΩΣ αδύνατον να υλοποιείτο η απόβαση των Τούρκων ,χωρίς προετοιμασία μεγάλου χρονικού διαστήματος,που σημαίνει οτι όλοι το γνώριζαν.(αρκεί απλά να αναλογιστεί κανείς οτι ακόμα και για μια μικρή κινητοποίηση τμημάτων Στρατού, χρειάζεται σοβαρή και χρονοβόρα προετοιμασία). Δυστυχώς υπήρξαν και οι...... πρόθυμοι ηλίθιοι τύπου Ιωαννίδη που με την αφέλειά τους,κατέστρεψαν την Κύπρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλο το άρθρο σας. Υπάρχει βέβαια ακόμη μια συγχυση στο κόσμο ότι η ζημιά στη Κυπρο έγινε από Παπαδόπουλο κλπ ( οχι ότι τους στηρίζω), απλά αυτοί είχαν φυγει μήνες πριν. Επομένως η χουντα του "άχρηστου" για την Ελλάδα Ιωαννίδη κ επιζημιου για τη Κυπρο μαζί με θερμοκεφαλους Κυπριους οδήγησαν τα πραγματα εκεί. Φυσικά οι απέναντι προεβλεπαν; είχαν αίσθηση; είχαν κατασκόπους; το θέμα είναι πως είχαν προετοιμαστει κατάλληλα για την εισβολή, απλά περιμεναν μια λάθος κίνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αποστόλης Αρβανιτίδης
    Καλά και οι Αμερικανοί τώρα..... Όταν έριξε την κυβέρνηση Μαρκεζίνη ήταν καλός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για τους Αμερικάνους μπορεί... για τους Έλληνες κανένας δικτάτορας δεν είναι καλός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Giannis Kampouridis
    Οι ορατοι υπευθυνοι για την προδοσια και την διχοτομηση της Κυπρου.Οι αορατοι μας κυβερνησαν ισως αργοτερα.Ανοιξτε επιτελους τον φακελο της Κυπρου.Τι φοβαστε;Μηπως καποια ονοματα αμαυρωθουν; η καποιοι ακομη ζουν και φοβαστε μην μπουν φυλακη.Νομιζω οι μυστικες υπηρεσιες καποιων κρατων που κινουσαν τα νηματα δεν θα επιτρεψουν ποτε να ανοιξει ο φακελος Κυπρου και να μαθευτει τι γεωπολιτικα παιχνιδια επαιζαν και παιζουν εις βαρος των λαων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο φάκελος έχει ανοίξει...... Υπάρχει σε όποιον τον θέλει να τον δει.
      https://library.parliament.gr/%CE%A3%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%B1/%CE%A6%CE%AC%CE%BA%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%9A%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%85

      Διαγραφή
  7. Αστείες δικαιολογίες του Ιωαννίδη. Τα γεγονότα τον διαψεύδουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το Φάκελο της Κύπρου, ανάρτησε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Βούτσης στην ιστοσελίδα της Βουλής στο Διαδίκτυο και είπε ότι τον "'Ανοιξε"!!! Αλλά αυτός ο φάκελος δεν είναι τίποτα άλλο παρά το Πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής που είχε κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το Πόρισμα αυτό κυκλοφορούσε σε πολυγραφημένο τόμο από το 1988. Στο Διαδίκτυο μπορείτε να τον δείτε στο https://library.parliament.gr/.../%CE%A6%CE%AC%CE%BA%CE...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Giannis Kampouridis
      Pantelis Athanasiadis κ.Αθανασιαδη.Αν καταλαβα καλα μου μιλατε για ενα πορισμα και οχι για τον φακελο Κυπρου.Εγω δεν γνωριζα οτι δημοσιευτηκε εστω και αυτο το πορισμα της βουλης.Ενδιαφερων.Σε ευχαριστω για την ενημερωση.

      Διαγραφή
  9. Spiridon Bazioto

    ΕΣΧΆΤΗ ΠΡΟΔΟΣΊΑ.
    ΤΡΙΣ ΕΙΣ ΘΆΝΑΤΟΝ = ΙΣΌΒΙΑ(και φυσικά όταν λέμε Ισόβια, εννοούμε ΙΣΌΒΙΑ) ! ! !
    γκέγκε;;; or not γκέγκε ρέεεεε !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πώς να μην εξοργιστει ο ουτως ή αλλως ιδιαίτερα οξυθυμος,και με αλλοπρόσαλλο χαρακτηρα Ιωαννίδης; Αλλα του ειχαν πει οι συνδεσμοι του απο τη CIA, και αλλα του ελεγε τωρα ο Τάσκα. Και συνεχισαν να του δινουν "διαβεβαιωσεις" ακομα και μετα τις 15 Ιουλιου, για αυτο και δεν διεταξε εγκαιρως στρατιωτικη κινητοποιηση, παρα τις αξιοπιστες πληροφοριες απο το κλιμακιο ΚΥΠ Κυπρου και απο αλλες πηγες, οτι "οι Τουρκοι ερχονται".
    Εξαλλου αυτο που εκανε τωρα, ηταν αυτο που οι Αμερικανοί ηθελαν να κανει ο Γ. Παπανδρεου το 1964, υπο αλλες συνθηκες βεβαια. "Να πιασει τον ταυρο απο τα κερατα", δηλαδη να ανατρεψει τον Μακάριο. Πώς τωρα το State Department εβαζε τον Τάσκα να του παριστανει τον δυσαρεστημενο, επειδη εκανε αυτο που παντοτε ηθελαν, δηλαδη τους απαλλαξει απο τον "Κάστρο της Μεσογείου" ;
    Μεταξυ μας, αρκετα απο αυτα που λεει για τον Μακαριο ηταν αληθη. Βεβαιως ο Μακαριος ειχε εγκαταστησει ημιδικτατορικο καθεστως, βεβαιως το μακαριακο καθεστως εκανε βασανιστηρια, ακομα και πολιτικες δολοφονιες,(υπαρχουν διεθνεις εκθεσεις για αυτα) βεβαιως ηταν διεφθαρμενος, βεβαιως ειχε εξαπολυσει τρομερο διωγμο κατα των Ενωτικων.

    Αν θελουμε να ειμαστε απολυτα δικαιοι, ο Ιωαννίδης βρεθηκε σε ενα no win condition, oπου ο,τι και να εκανε χαμενος θα εβγαινε. Ενηργησε οπως ενηργησε, τα πραγματα εξελιχθηκαν οπως εξελιχθηκαν. Ας πουμε τωρα οτι δεν εκανε απολυτψς τιποτα. Τι θα ειχε συμβει; οι Μακαριος θα συνεχιζε τον αγριο διωγμο των Ενωτικων. Θα συνεχιζε την τυχοδιωκτικη φιλοσοβιετικη φιλοαραβικη πολιτικη, η οποια ειχε φθασει στο σημειο της φιλοξενιας στην Κυπρο ενοπλων παλαιστινιακων ομαδων, και σε συνομιλιες με τους Σοβιετικους για ελλιμενισμο του σοβιετικου Στολου στην Κυπρο.Θα εδιωχνε τους Ελλαδίτες αξιωματικους, θα μειωνε την Εθνοφρουρα σε 4000 ανδρες, οπως ειχε εξαγγειλει αλλωστε. Θα βασιζοταν στο "Εφεδρικόν Σώμα της Αστυνομίας", και σε ξενους μισθοφορους αξιωματικους που θα καλουσε, τα ειχε πει αυτα. Και θα πιστευε αφελως οτι θα τον προστατευαν απο τους Τουρκους ο....σοβιετικος Στόλος και ο....αραβικος κοσμος. Πού θα κατεληγε αυτο; Μα φυσικα σε τουρκικη εισβολη, με τις ευλογιες των ΗΠΑ, η οποια θα σημειωνε ακομα μεγαλυτερη επιτυχια.
    Μου ειναι ακατανοητο το γεγονος οτι βαραμε τον Ιωαννίδη για τον Αττίλα Ι, ή τον Καραμανλή για τον Αττίλα ΙΙ, και αφηνουμε στο απυροβλητο τον Μακαριο.
    Και ξεχνουν καποιοι οτι ο μοναδικος λογος που δεν εγινε η Ενωση το 1964-1966, με τις ευλογιες μαλλιστα τοτε των Αμερικανων, ειναι διοτι την τορπιλλισε ο Μακάριος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αποστόλης Αρβανιτίδης

    Pantelis Athanasiadis Οι Αμερικανοί κάνανε την δουλειά σε υψηλό επίπεδο, βλέπε επιστολή Μακαρίου, πραξικοπημα, διαφυγή Μακαρίου, ομιλία Μακαρίου στον ΟΗΕ. Όλα ήταν οργανωμένα από ψηλά κλιμάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θωμάς Τασιούλας
    Λεπτομέρειες,που εύκολα αντιλαμβάνεται οποιοσδήποτε οτι ο Ιωαννίδης ήταν μικρόνους αλλά και ηλίθιος.Η φράση ο αποθανών δεδικαίωται δεν ισχύει επ ουδενί γι αυτόν. Δυστυχώς αυτοί που θα μπορούσαν να ανατρέψουν το σχεδιασμό του ήταν ο Στρατηγός Διοικητής του ΓΕΕΦ και ο Συνταγματάρχης Διοικητής της ΕΛΔΥΚ,αλλά κι αυτοί προτίμησαν να βρίσκονται στην..... Αθήνα,...(τυχαίο;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Λουΐζα Καζαντζή
    Καλησπέρα!!! Διάβασα με προσοχή τα άρθρα σας. Στα γεγονότα της Κύπρου, ημουν 19 χρόνων, οπότε τα θυμάμαι καλά. Η χούντα, έδωσε την ευκαιρία που ζητούσαν οι Τούρκοι και εισέβαλαν στην Κύπρο. Πήραν το καλύτερο κομμάτι της και χάθηκαν ζωές.
    Ο χρήστης Λουιζα έστειλε Σήμερα στις 10:36 μ.μ.
    Και οι προδότες από μέσα. Έλληνες (πατριώτες.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Christos Batzonis
    Ψυχασθενής. Ο τρελός του χωριού .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ελένη Ζαμάνη
    Τα διάβασα αναλυτικά σε βιβλία 6 τόμων. Μόνο πόνο μπορείς να νοιώσεις κ, οργή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δημητρης Κεφαλάς
    Αυτός ο Ιωαννιδης πέθανε ατιμωρητος!!! 🙄🤔

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Απαντήσεις
    1. Stavroulakis Stratis
      Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης ουτε ιχνος αυτοκριτικης οσο ζουσε, υποτιθεται στρατιωτικος

      Διαγραφή
    2. Δημητρης Κεφαλάς
      Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης θεωρώ ότι μετά από ο τι έγινε στην Κύπρο, η φυλακή είναι λίγο 😉

      Διαγραφή
  18. Chrysostomos Dimitriou
    Η αποστολή του Τασκα ηταν να αποτρέψει ανάμειξη της ΕΛΛΑΔΟΣ . Λειτούργησε σαν ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΣ για να ΕΙΣΒΑΛΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ χωρίς Σοβαρές Παρενοχλήσεις στην «Ειρηνευτική Επιχείρηση « Όπως την Ονόμασαν . Αυτό προκύπτει από τα έγραφα που έχουν Δημοσιευθεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΝ είναι έτσι, πέτυχε στην αποστολή του. Δεν θα πετύχαινε όμως αν δεν είχε Έλληνες συνεργάτες, δηλαδή προδότες.

      Διαγραφή
  19. Thibaud Thibaud
    Vous avez oublié le principal responsable chypriote glafkos klirithis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το άρθρο αυτό δεν περιγράφει το σύνολο των γεγονότων εκείνων, αλλά ένα μόνο χαρακτηριστικό γεγονός, που σχετίζεται με δύο πρόσωπα εκεινης της εποχής.

      Διαγραφή
  20. Criss Athans
    Ο φάκελος της Κύπρου έχει ανοίξει. Τη δεκαετία του 80 χάθηκαν πολλοί από τους φακέλους που υποδεικνύουν τους πραγματικούς προδότες και τα πραγματικά γεγονότα.
    https://library.parliament.gr/.../%CE%A6%CE%AC%CE%BA%CE...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Σπυρος Μπικος
    Για όλα φταίνε οι ΗΠΑ, όσο δεν έμπαινε ο Μακάριος στο ΝΑΤΟ, οι Αμερικάνοι πίστευαν ότι η Κύπρος θα γίνει μία νέα Κούβα στην Μεσόγειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ευθύνη δεν είναι μονομερής. Ο Ιωαννίδης δεν φταίει, έστω και αν τον παραπλάνησαν οι Αμερικανοί;

      Διαγραφή
  22. Georgios Peglidis
    Και μόνο από το βλέμμα του καταλαβαίνεις ότι είναι ψυχασθενής, απορώ πως ανέχθηκαν την αρχηγία του οι υπόλοιποι πραξικοποιηματιες, πράγμα που τελικά οδήγησε στον διαμελισμό κ καταστροφή της Κύπρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Gregory Gregoriou
    ΠΡΟΔΌΤΕΣ χαφιέδες των Τούρκων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Juan Pausania
    Iωαννιτης ομοεθνής του Κίσσινγκερ,.Τυχαίο που η αδελφή του παντρεμένη με τον κλινικαρχη Αλαζρακη της Μοσάντ χρηματοδότησε το μνημείο των Εβραίων στο Θησείο?...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. John Katsieris
    Ό,τι καί νά λέμε ήταν Ελληναράς..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Petros Stasis
    Δεν μπορούσαν οι ξένοι πράκτορες νά ξεγελάσουν τόν Παπαδόπουλο και πατακο Με τίποτα για αυτό τούς έριξαν καί έβαλαν τόν κουτό Ιωαννίδη για νά πετύχουν αυτό, μισή Κύπρο στους Τούρκους καί νά πέσει η χούντα καί επιστροφή του αρχηπροδοτη Καραμανλή στην εξουσία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Θεοδόσης Μάρκελλος
    Ιωαννίδης, ο ΟΡΙΣΜΟΣ του "χρήσιμου ηλιθίου ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Βασίλης Τσούκας
    Ο ΕΙΣΒΟΛΕΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ- Μουσταφά Μπιουλέντ Ετζεβίτ (Mustafa Bülent Ecevit, [1925-2006]- Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς (Demokratik Sol Parti) . Ήταν Τούρκος συγγραφέας, δημοσιογράφος, ποιητής και πολιτικός, ο οποίος διετέλεσε και πρωθυπουργός της Τουρκίας το 1974, το 1977 και από το 1978 μέχρι το 1980
    Μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ακόμα και μετά την εισβολή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Κίμων Βρεττός
    Πολύ ενδιαφέρουσα η συνομιλία Τάσκα-Ιωαννίδη. Εισερχόμεθα στον φάκελο της Κύπρου δια της τεθλασμένης. Εμείς που ζήσαμε τα γεγονότα. Που βρεθήκαμε ξαφνικά επίστρατοι. Εμεις που αγωνιούσαμε για το μέλλον της χώρας μας δεν μάθαμε ποτέ τι ακριβώς συνέβη πισω απο τις πλάτες δυο λαών (ενός έθνους.)..... Υπήρξαμε τυχεροί με την πτώση της χούντας.... Ευχαριστώ Παντελή. Είναι ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΑ αυτά που μου έστειλες, έστω κι αν τα μαθαίνω μετά τόσα πολλά χρόνια.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κίμωνα και εγώ επιστρατεύθηκα κάπου στον Έβρο, τότε, ως έφεδρος ανθυπολοχαγός Πυροβολικού.

      Διαγραφή
  30. Δεν πρέπει να κρίνουμε απο ενα εγγραφο και μονο.ο Παπαδόπουλος δεν αναμείχθηκε και ανακάλεσε τη μεραρχία απο τη κύπρο μετά από την απειλή των τούρκων για άμεση επέμβαση στο νησί.Ο τζόνσον γι αυτά τράβηξε άσχημα το αυτί των τούρκων με πολυ ασχημο τρόπο.Ηταν και τότε έτοιμοι για εισβολή.Ο Παπαδόπουλος ανετράπη γατί 1. ηθελε επαναφορά στη δημοκρατία 2.. αδέσμευτη και ακηδεμόνευτη ελλάδα παραιτηθείς απο την δωρεάν αμερικάνικη βοήθεια.Αυτό δεν βόλευε τη μεγάλη μας φίλη.Επίσης να μη ξεχνάμε οτι τα εκρηκτικά του παναγούλη ήρθαν το 68 με το διπλωματικό σάκο της κύπρου.Ο Ιωαννίδης ήταν και παραήταν πατριώτης.Είχε βραβευτεί επ ανδραγαθία πέντε φορές.Ο περισσότερο παρασημοφορηθείε ξιωματικός.Ανέτρεψε τον παπαδόπουλο γιατί το πήγαινε προς δημοκρατία πλευρά.Ο παπαδόπυλος Είχε καταΡγήσει και τους τόπους εξορίας.Το πραξικόπημα ο ιωαννίδης το έκανε για το μακάριο που είχε λοξοδρομήσει με βάσεις για σοβιετικούς ανάκληση ελλήνων αξιωματικώνκλπ. Ο μακάριος είχε πεί 13 φορές .σε ΟΗΕ κλπ καλώ τις εγγυήτριες δυνάμεις να επέμβουν μετα το πραξικόπημα ανατροπής του.Ο Ιωαννίδης ατυχώς έγινε θύμα του βαθέως κρατους της ουάσιγκτον με κίσσινγκερ και τον ελλ.καταγωγής πράκτορα της cia γκάς αβρακώτος στον οποίο ο Ιωαννίδης ετρεφε εμπιστοσύνη.που μιλούσε και ελληνικάΣωστά ο Ιωαννίδης ήθελε να επιτεθεί στη τουρκία όταν έπεσε στη παγίδα.Οι ένοχοι και προδότες ήταν οι αραπάκης παπανικολάου μπονάνος γκιζίκης γαλατσάνος δλδ οι αρχηγοί των σωμάτων που παραγκώνισαν ιωαννίδη και τους βραχυκύκλωδαν οι ανερικάνοι με το πρόσχημα της απιχώρησης των τούρκων απο το νησί.Αυτοί παρέδωσαν την εξουσία στούς πολιτικούς που με τη σειρά τους έφεραν τον αττίλσ 2 και απο λύγους θύλακες παρέδωσαν το 40% στους τους τούρκους.Ο φάκελος της κύπρου ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ στη πρώτη εισβολή κα δεν συνεχίζει στη δεύτερη με το πρόσχημα οτι ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ οι φάκελοι.Οι πραγματικοί ένοχοι μας κυβερνούν εδω και σαράντα χρόνια......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...