Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Όταν η ηγουμένη Ιεροθέα συνάντησε τη Λέλα Καραγιάννη

*Η Λέλα Καραγιάννη, ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης


Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

                Η Λέλα Καραγιάννη, υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες ηρωίδες της Εθνικής Αντίστασης. Μορφή ευγενική και ανιδιοτελής, πρόσφερε ακόμα και τη ζωή της στον αγώνα της να περιθάλψει τραυματίες των συμμαχικών δυνάμεων, που δεν μπόρεσαν να εγκαταλείψουν τη Ελλάδα, όταν μπήκαν οι Γερμανοί, στην διενέργεια κατασκοπείας και δολιοφθορών από την οργάνωση «Μπουμπουλίνα» που ίδρυσε η ίδια.
                Η Λέλα Καραγιάννη συνελήφθη τον Ιούλιο του 1944, από την Γκεστάπο μαζί με πέντε από τα παιδιά της, βασανίστηκε στα κολαστήρια της οδού Μέρλιν, μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου και εκτελέσθηκε στο άλσος Χαϊδαρίου μαζί με άλλους 27 αγωνιστές της Αντίστασης, στις 8 Σεπτεμβρίου 1944. Δηλαδή περίπου ένα μήνα πριν οι Γερμανοί εγκαταλείψουν ηττημένοι την Ελλάδα (ακριβώς πριν από 70 χρόνια).
                Μία από τις πρώιμες αντιστασιακές πράξεις της Λέλας Καραγιάννη, ήταν να προμηθεύσει  με τρόφιμα και φάρμακα τους Βρετανούς στρατιώτες, που είχαν βρει καταφύγιο στη Μονή Αγίου Ιεροθέου Μεγάρων.
                Στα αρχεία της ΔΙΣ/ΓΕΣ, έχει διασωθεί μια συγκινητική αφήγηση της τότε ηγουμένης της Μονής Αγίου Ιεροθέου Μεγάρων Ιεροθέας Πανταλέοντος, η οποία είχε συναντήσει την Λέλα Καραγιάννη, χωρίς να την γνωρίζει. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στις εκδόσεις του ΓΕΣ για την Εθνική Αντίσταση περιλαμβάνονται πολύτιμα στοιχεία για την ιστορία μας. Δημιουργός, επιμελητής ύλης και επικεφαλής της ομάδας σύνταξης των τόμων για την Εθνική Αντίσταση ήταν ο υποστράτηγος ε.α. Γεώργιος Γκορέζης.

*Η Μονή Αγίου Ιεροθέου Μεγάρων

Η έκθεση της ηγουμένης Ιεροθέας Πανταλέοντος
της γυναικείας Μονής Αγίου Ιεροθέου Μεγάρων

                «Όταν οι Γερμανοί είχαν καταλάβη την Ελλάδα, ομάς από 18 Βρεττανούς που είχαν μείνη, ήλθε μια μέρα στη Μονή και ζήτησε καταφύγιο.
                Τους εκρύψαμε τους δέκα σε ένα πατητήρι που εκείνη την εποχή ήταν άχρηστο και τους άλλους οκτώ σ’ ένα σπήλαιο γνωστό με το όνομα «Σπηλιά του Αβραάμ».
                Ο ένας απ’ αυτούς ήταν άρρωστος βαρειά, ο Τομ.
                Μ’ όλες τις περιποιήσεις τις δικές μας και ενός έμπιστου γιατρού από τα Μέγαρα, δεν κατορθώσαμε να τον σώσουμε και πέθανε. Τότε παραδώσαμε το πτώμα του στον Κωνστ. Κουλουριώτη και το έθαψε στο κτήμα του.
                Οι Γερμανοί ήλθαν πολλές φορές στη Μονή, ζητώντας να βρουν Βρεττανούς. Ερευνούσαν τα πάντα ακόμα και την Αγία Τράπεζα, αλλά ο Θεός ηθέλησε ποτέ να μην υποπτευθούν το έρημο πατητήρι κι ούτε ν’ ανακαλύψουν τη σπηλιά που κρυβότανε ανάμεσα στους θάμνους από βατόμουρα.
                Στη Μονή ετοιμάζαμε το συσσίτιό τους που άλλοτε το αφήναμε πίσω από το μαντρότοιχο του περιβόλου κι άλλοτε το κρεμούσαμε σ’ ένα κλαδί στο «δέντρο του κοντού» όπως ήταν γνωστό ένα μεγάλο δένδρο εκεί κοντά, κι απ’ εκεί έρχονταν εκείνοι και το πέρνανε αφήνοντας τ’ ασπρόρουχά τους για να τα πλύνουμε.
                Μ’ αυτές τις προφυλάξεις κατορθώσαμε πάντα ν’ αποφύγουμε τις έρευνες των Γερμανών.
                Μέσα όμως σ’ αυτή την τρομοκρατία, εδέχθηκα μια μέρα την επίσκεψη μιας γυναίκας.
                Ήταν μια ηλικιωμένη μάλλον γυναίκα, ντυμένη φτωχικά, με το κεφάλι της τυλιγμένο σ’ ένα μαύρο μαντήλι. Ήλθε το μεσημέρι μέσα στη μεγάλη ζέστη κρατώντας ένα μεγάλο πακέτο και μου είπε.
                Γερόντισσά μου ξέρω πως έχεις εδώ κρυμμένους Εγγλέζους και τους έφερα κάτι πράγματα. Αν είναι αλήθεια τους τα δίνεις αν είναι ψέμματα κράτησε τα για το Μοναστήρι.
                Την εβεβαίωσα ότι δεν ξέρω τίποτα και ότι η πληροφορία που είχε δεν ήταν αληθινή, εκείνη δεν επέμεινε, εκάθησε λίγο και έπειτα έφυγε.
                Όταν άνοιξα το πακέτο, είδα πως είχε τρόφιμα που δεν υπήρχαν εκείνη την εποχή στη Μονή. Βούτυρο, τυρί, μαρμελάδα, σαλάμι. Επίσης είχε μέσα φάρμακα, κολώνιες, ξυράφια και σαπούνια.
*Άγιος Ιερόθεος Μεγάρων. Νεώτερη φωτογραφία

            Μετά τρεις ημέρες ήλθε άλλη γυναίκα, έμοιαζε μάλλον ζητιάνα και στηριζόταν στο ραβδί της.
                Έβγαλε από το δισάκι της ένα πακέτο και μου είπε πως το έστειλε η γυναίκα που ήλθε την προηγούμενη φορά. Πράγματι εβεβαιώθηκα γι’ αυτό διότι όταν το άνοιξα ευρήκα τα ίδια πράγματα μέσα.
                Είχα και τρίτη επίσκεψι σε λίγες μέρες από ένα κύριο με ψαρρά μαλλιά, γνωστό μου από άλλες φορές που είχε επισκεφθή τους Άγγλους, του οποίου όμως δεν ενθυμούμαι το όνομα πλέον. Τον συνόδευε μία κυρία μάλλον νέα καλοντυμένη που κρατούσε ένα πακέτο πάλι.
                Επήγαν αμέσως οι δυο τους και βρήκαν τους Άγγλους, έμειναν μαζί τους περίπου δύο ώρες μιλώντας μ’ αυτούς.
                Όταν επέστρεψαν η κυρία με πήρε ιδιαιτέρως και μου είπε πως κι’ άλλες φορές ήλθε στη Μονή, φέρνοντας πράγματα για τους Άγγλους, και τότε προσέχοντας καλύτερα, ανεγνώρισα στο πρόσωπό της την ηλικιωμένη γυναίκα και τη ζητιάνα που ήλθαν τις προηγούμενες ημέρες.
                Μου αποκάλυψε τότε το όνομά της, Κυρία Καραγιάννη, με παρακάλεσε δε να μην το αποκαλύψω σε κανένα.
                Έφευγε το πρωί από τας Αθήνας και επήγαινε στα Μέγαρα και ύστερα ερχόταν στη Μονή, που απέχει μιάμισυ ώρα με τα πόδια, και επέστρεφε με τον ίδιο τρόπο και για να μην κινή υποψίες με τα συχνά της ταξίδια, εντύνετο διαφορετικά κάθε φορά.
                Σ’ ένα διάστημα δύο μηνών που έμειναν κρυμμένοι κοντά στη Μονή οι Άγγλοι, η κυρία Καραγιάννη ήλθε περίπου είκοσι φορές, φέρνοντας πάντοτε τρόφιμα εκλεκτά, φάρμακα και είδη καλλωπισμού.
                Ντυμένη διαφορετικά κάθε φορά, έφτανε κατά το μεσημέρι στη Μονή, κουρασμένη μα και ευχαριστημένη που κατόρθωνε να ξεγελάση τους Γερμανούς και τους κατασκόπους.
                Της άρεσε να κάθεται κάτω από μια μουσμουλιά στην αυλή για να ξεκουραστή, κι ύστερα έπερνε πάλι το δρόμο της επιστροφής.
                Μου έλεγε πάντα με ακλόνητη πίστη πως θα νικήσουμε στο τέλος και μου έκανε εντύπωση πόσο αγαπούσε την πατρίδα της καθώς και η πεποίθησίς της πως με τις ενέργειές της θα κατορθώση να τους φυγαδεύση σε λίγο καιρό.
                Ένα βράδυ αναστατωθήκαμε από πυκνούς πυροβολισμούς και σε λίγο η Μονή γέμισε από Γερμανούς.
                Μας διέταξαν να βγούμε έξω όλες οι μοναχές και μας είπαν ότι θα έκαιγαν τη Μονή αν σε πέντε λεπτά δεν παραδίδαμε τους Άγγλους που εκρύβαμε.
                Διαμαρτυρήθηκα όπως πάντοτε και τους προσκάλεσα να ερευνήσουν όπου νομίζουν πως είναι δυνατόν να είναι κρυμμένοι.
                Και πάλι ο Παντοδύναμος ηυδόκησε να σώση τη Μονή και τα γενναία παιδιά της Μεγάλης Βρεττανίας, που κατόρθωσαν να διαφύγουν από τα καταφύγιά τους που τα εγνώριζαν πλέον οι Γερμανοί, εκτός από έναν που συνελλήφθη.
                Όταν σε δύο μέρες ήλθε πάλι η κυρία Καραγιάννη και έμαθε ότι οι Άγγλοι εσκόρπισαν έμεινε άλλαλη από την απελπισία της, διότι όπως μου είπε είχε κατορθώση να εξασφαλίση τη φυγή τους με υποβρύχιο.
                Έκτοτε δεν την ξαναείδα.
                Έμαθα αργότερα από της Αδελφές της Μονής που υπηρετούσαν στις φυλακές και την ανεγνώρισαν από τις συχνές της επισκέψεις ότι συνελλήφθη από τους Ιταλούς και απελύθη ύστερα από πολλούς μήνες.
                Τώρα τελευταία έμαθα πως την συνέλαβον οι Γερμανοί και την εσκότωσαν.
                Ο Θεός ας αναπαύση την ψυχή της διότι ήταν μια Ηρωίδα.
                Δεν θα λησμονήσω ποτέ ότι εκείνη την εποχή της τρομοκρατίας έπερνε τόσο συχνά τον επικίνδυνο δρόμο της Μονής, φορτωμένη με πράγματα που μπορούσαν να κινήσουν την υποψίαν αν την ερευνούσαν και περπατούσε τρεις ώρες μέσα στη δυνατή ζέστη για να φέρη λίγη χαρά και ανακούφισι στους ευγενικούς μας συμμάχους».
                (Σ.Σ. Στην  αφήγηση διατηρήθηκε η ορθογραφία και σύνταξη του αρχικού κειμένου).
                Περιγραφή των συναντήσεων της Λέλας Καραγιάννη με την ηγουμένη Ιεροθέα Πανταλέοντος  υπάρχει και στο βιβλίο του Χρήστου Ζαλοκώστα «Το Χρονικό της Σκλαβιάς», σελ. 22-24.  
                Στη Μονή Αγίου Ιεροθέου Μεγάρων  για τις υπηρεσίες της στην Εθνική Αντίσταση  απονεμήθηκε τον Απρίλιο του 1961 αναμνηστικό μετάλλιο Εθνικής Αντίστασης 1941-1945 και ένα χρυσό μετάλλιο της αντιστασιακής οργάνωσης «Μπουμπουλίνα- Λέλα Καραγιάννη» το Σεπτέμβριο του 1991.
                Η Λέλα Καραγιάννη σύζυγος του φαρμακοποιού Γεώργιου Καραγιάννη, μητέρα επτά παιδιών, υπήρξε ένα σύμβολο αγώνα, πατριωτισμού και αυτοθυσίας. Ας είναι αιωνία η μνήμη της…

Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης


ΠΗΓΕΣ:
* «Αρχεία Εθνικής Αντίστασης», ΔΙΣ/ΓΕΣ
* Χρήστου Ζαλοκώστα «Το Χρονικό της Σκλαβιάς»,

40 σχόλια:

  1. Ιωάννης Σαρσάκης
    Μεγάλη ηρωίδα, αιωνία η μνήμη αυτής. Όσον αφορά τους ¨συμμάχους¨ Βρετανούς, αποδείχθηκε ότι ενδιαφερόταν μόνο για τα δικά τους συμφέροντα, και ότι ως επίσημο κράτος μετά το τέλος του πολέμου ξέχασε όλες τις υποσχέσεις του προς την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τερέζα Καραβοκύρη
    Empneysh gia oles tis gynaikes.Athanath!!!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σταμάτης Τασιούλης
    ΑΙΩΝΙΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΗΡΩΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΘΥΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρύσα Χρυσοπούλου Ζηλιασκοπούλου
    Άξια θαυμασμού,ηρωίδα.Γίνεται μνεία στη δράση της και σε βιβλίο ιστορίας του Λυκείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Emmanouil Simos
    ΤΙ ΝΑ ΠΩ ΦΙΛΤΑΤΕ ΠΑΝΤΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ.ΜΑΣ ΦΩΤΙΖΕΙΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ ΜΕ ΣΠΑΝΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΑΘΑΝΑΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Akis Dagazian
    Respect! Congratulations for the article Pantelis Athanasiadis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Chryssi Baboura
    Ευχαριστώ πολύ, Παντελή, πολύ ενδιαφέρον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νίκος Σωτηρίου
    ..ΜΕΓΑΛΗ Γυναίκα...τη δράση της την αναλύει ο Ζαλοκώστας, στο βιβλίο του "Το Χρονικό της Σκλαβιάς"...


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το αναφέρω το βιβλίο, αλλά εδώ επικεντρώθηκα στην αφήγηση της ηγουμένης Ιεροθέας. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Pinelopi Gkouma
    Ηρωίδα !! Ελληνίδα!!! ας μείνει ΑΘΑΝΑΤΗ !!! ................συγκινητική δημοσίευση, ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σύροσ 9 Οκτωβρίου 2014.Ώρα 01.00
    Ζητάτε από μία Ελληνίδα μάνα να προδώσει τους συνεργάτες της για την πατρίδα της με την απειλή του τουφεκισμού των παιδιών της. Ε λοιπόν,όχι. Μάθετε ότι τα παιδιά μου ανήκουν στην Ελλάδα και το αίμα τους θα πνίξει τους Ούνους και όλη τη Γερμανία σας.
    Οποίο μεγαλείο ψυχής τα λόγια αυτά της ηρωϊδας Λέλας Καραγιάννη.Της απονεμήθηκε μετά θάνατο το Βραβείο Αρετής καιΘυσίας.Χαρακτηρίσθηκε από τον Γιάντ Βασσέμ Δίκαιη των Εθνών.
    Κωνστ.Πατιαλιάκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Akrat Aristeidis
    Σπουδαία ανάρτηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΓΡΑΚΟΣ
    Φίλε Παντελή σε ευχαριστώ πάρα πολύ, συγκινητικό το άρθρο σου! Μεγάλη ηρωίδα! Δεν γνώριζα γι’ αυτή τη δραστηριότητα της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Βάσω Μπούρα
    Ηρωίδα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γερακίνα Μηνούδη
    Μεγαλη ηρωιδα πραγματικα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Νικολέττα Χατζηανδρεου
    Ευχαριστώ! σπάνιο εύρημα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Evangelia Arampatzoglou-Vasilopoulou Δυστυχώς στα χρόνια της κρίσης που βρισκόμαστε δεν υπάρχουν πρότυπα ηρώων αλλά πρότυπα αποπροσανατολισμού και λαιφστάιλ!! Καλημέρα Παντελή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ιστολόγιο Ενότητα Πίστεως
    Γνωρίσαμε την οικογένεια του Χάινς Κούνιο από Θεσσαλονίκη. Η σύζυγός του μάς μετέφερε πως την πατρική της οικογένεια έκρυψε και έσωσε με αυτοθυσία η Λέλα Καραγιάννη στην Αθήνα. Δύο εβδομάδες μετά έμαθαν πως συνελήφθη και εκτελέστηκε. Βεβαίως την θεωρούν δικαίως ΗΡΩΙΔΑ και ΑΝΘΡΩΠΟ με κεφαλαία γράμματα. Αιωνία της η μνήμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αθανάσιος Μανουσάκης
    Ευχαριστώ πολύ κύριε Αθανασιάδη,για την πολύ ωραία ιστορική ανάρτηση με την αξέχαστη ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης 1941-44 Λέλα Καραγιάννη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αθανάσιος Μανουσάκης
    Ευχαριστώ πολύ κύριε Αθανασιάδη,για την πολύ ωραία ιστορική ανάρτηση με την αξέχαστη ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης 1941-44 Λέλα Καραγιάννη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ολυμπία Βογιατζή
    H αντιστασιακή της δράση αναγνωρίστηκε νωρίς στην πατρίδα της Εύβοια. Στη Χαλκίδα την τίμησαν δεκαετίες πριν, δίνοντας το όνομά της σε εμπορικό δρόμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Λίνα Βεντουργέρη
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΝΤΕΛΗ !!ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ !!ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ !! ΤΗΝ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΟΥ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Chris Ioannidis
    Αληθινή Ηρωίδα που μόνον η Ελληνική γη ξέρει να γεννά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Pinelopi Gkouma
    Ηρωίδα !! Ελληνίδα !! ας μείνει ΑΘΑΝΑΤΗ !!................συγκινητική δημοσίευση, ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Eξαιρετικό κείμενο Παντελη εχω διαβάσει για την ηρωιδα Λελα Καραγιάννη ασύγκριτη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Evridiki Papagianni
    Πολυ συγκινητικη ιστορια, που θα μπορουσε καλλιστα να γινει κινηματογραφικη ταινια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Lina Mpitsou
    Να συμπληρώσω ότι Η Λέλα Καραγιάννη ήταν κόρη της Σοφίας Μπούμπουλη και του Αθανάσιου Μηνόπουλου και μετέπειτα σύζυγος του αρωματοπώλη από τη Σμύρνη, Νικόλαου Καραγιάννη. Η Λένα Καραγιάννη, με καταγωγή από τη Λίμνη Ευβοίας, ήταν από μητέρα τη της το γένος Μπούμπουλη από τις Σπέτσες, από την οικογένεια της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας. Τίποτε δεν είναι τυχαίο λοιπόν. Και οι δυο μητέρες επτά παιδιών, είχαν εξίσου έξοχο χαρακτήρα με υψηλά αισθήματα φιλοπατρίας που έδωσαν τα πάντα για την πατρίδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Σύρος 9 Φεβρουαρίου 2015.Ώρα 12.30
    Από το βιβλίο της Λέλας Βυρ. Καραγιάννη : Λέλα Καραγιάννη Η θρυλική γιαγιά μου[Εκδόσεις ΠΕΛΑΣΓΟΣ Οκτώβριος 2014]αντλούμε:
    Η προσφορά της Λέλας Καραγιάννη αρχίζει με τους προσφυγικούς πληθυσμούς της Μικρασιατικής Καταστροφής και τελειώνει με την ηρωϊκή θυσία της.
    Ο πόνος φρικτός και αβάστακτος ξεσκίζει τα σωθικά της και την κρατά διπλωμένη στο βρωμερό υγρό πάτωμα.Διψά αφάνταστα,ψήνεται στον πυρετό,το στόμα της είναι ξερό και ματωμένο.Το ρούχο της κουρελιασμένο και κολλημένο στο ξεσκισμένο από το βούρδουλα κορμί της,αυτό το ιερό κορμί της μάνας,που έθρεψε τόσες ζωές.Είναι απίστευτο πώς ζη και αναπνέει...Πώς η ταλαίπωρη καρδιά της ακόμα πάλλεται μετά από τέτοιο μαρτύριο.Είναι στιγμές που το σώμα της αναζητά τη λύτρωση,μα το πνεύμα της είναι δυνατό και φλέγεται για ζωή και λευτεριά.Αν και ελπίζει,κατά βάθος γνωρίζει πως το τέλος δεν είναι μακριά.[Μαρτυρία συγκρατούμενης της]
    Η αξιοθαύμαστη αυτή γυναίκα,άξια απόγονος της προγιαγιάς της Λασκαρίνας,με την τεράστια προσφορά προς την πατρίδα της και την αυτοθυσία της,τα φρικτά και απάνθρωπα βασανιστήρια,που υπέστη από τα SS,χωρίς να λυγίσει και προδώσει τους συνεργάτες της και με αποκορύφωμα τον τραγικό αλλά ηρωϊκό της θάνατο,συγκαταλέγεται στους Εθνομάρτυρες του Γένους και τιμάται ως η πλέον καταξιωμένη ηρωίδα της νεότερης ελληνικής ιστορίας και της Εθνικής Αντίστασης κατά την περίοδο του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.
    Η Λέλα Καραγιάννη έγραψε ιστορία έχοντας το σθένος να ξεφύγει από τα στενά πλαίσια της κοινωνίας της εποχής της και να πρωτοστατήσει στη διεγαγωγή ενός υπέρτατου εθνικού αγώνα.Για την μοναδική και απαράμιλλη αυταπάρνησή της η Λέλα Καραγιάννη τιμήθηκε από βασιλείς,πολιτικούς,θρησκευτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες Έλληνες και ξένους και παγκοσμίου κύρους πνευματικά ιδρύματα και οργανώσεις,αφιερωμένες στην Υπηρεσία των Ιδανικών της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.Η Ελληνίδα λογία Ιωάννα Σεφέρη-Τσάτσου έγραψε ότι η Λέλα Καραγιάννη είχε έναν αρσενικό εγκέφαλο και το δυνατό ένστικτο μιας τέλειας γυναίκας.
    Όταν στις 10 Μαίου του 1956,οι Άγγλοι εξετέλεσαν με απαγχονισμό στην Κύπρο τους Εθνομάρτυρες Αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α Μιχαλάκη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου,η οικογένεια της ηρωϊδας Λέλας Καραγιάννη,σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το τραγικό και άδικο γεγονός,επέστρεψαν στην Αγγλική Κυβέρνηση μέσω της πρεσβείας της στην Αθήνα το Μετάλλιο της Χρυσής Δάφνης με το αντίστοιχο δίπλωμα,που ο Βασιλεύς της Αγγλίας Γεώργιος ο ΣΤ΄είχε προσφέρει μεταθανατίως στην Ηρωίδα,ως αναγνώριση της προσφοράς της και ως ένδειξη ευγνωμασύνης για τη διάσωση εκατοντάδων Βρετανών στρατιωτικών.Στην επιστολή του προς την Βρετανική Κυβέρνηση,ο Νικόλαος Καραγιάννης,μεταξύ άλλων ανέφερε: Δώσαμε πολλά στον αγώνα και συμπαρασταθήκαμε στο Έθνος σας.Η σύζυγός μου θυσίασε τη ζωή της για να περιθάλψει και να σώσει τα δικά σας παιδιά,ενώ εσείς δολοφονείτε τα δικά μας...
    Είθε η ακτινοβολία,που εκπέμπει η λαμπρή προσωπικότητα της Ηρωίδας Λέλας Καραγιάννη,να φωτίζει παντοτινά τη σκέψη όλων μας,να μας εμπνέει το χρέος μας προς την Πατρίδα και να μας γεμίζει με υπερηφάνεια που είμαστε Έλληνες.
    Κωνσταντίνος Πατιαλιάκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Βάσω Μπούρα
    Αληθινή ΗΡΩΙΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Η ηρωίδα Λέλα Καραγιάννη έκρυψε με αυτοθυσία οικογένειες Εβραίων στο σπίτι της στην Αθήνα κατά την γερμανική κατοχή, μεταξύ των οποίων και την πατρική οικογένεια της συζύγου του αγαπητού κ. Χάιντς Κούνιο από Θεσσαλονίκη. Λίγο μετά η Λέλα Καραγιάννη συνελήφθη και τουφεκίστηκε. Αιωνία η μνήμη της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Rania Pantazi
    Πρόσφατα διάβαζα για τη συνάντηση της Λέλας Καραγιάννη με τον ήρωα της Ελληνικής Κατοχικής Αντίστασης Γεώργιο Ιβάνωφ Σαινόβιτς (Ιβανώφειο Θεσσαλονίκης) . Μεγάλες μορφές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Νίνα Γκούδλη
    Αιωνία η μνήμη της.....Α Θ Α Ν A Τ Η ! ! ! ! ! . . . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Δημήτριος Χατζηπουλίδης
    Κάποιοι λεβέντες.. "Έλληνες" την περιποιήθηκαν "αποκεφαλίζοντας " το... άγαλμά της . Να τους βρούμε και να τους φτύσουμε όλοι μαζί .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Kostas Patialiakas
    Αιωνία η μνήμη της. Σχόλια μου υπάρχουν στο τέλος του κειμένου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Μαρία Παντελάκη Κοβάτση
    Καλησπέρα σας.
    Κάπου στην Κυψέλη,νομίζω,
    υπάρχει η προτομή της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Μεγάλη μορφή της Εθνικής Αντίστασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Αγγελική Κορμά
    Πραγματικά μεγάλη μορφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Για την Ηλέκτρα Αποστόλου ποτέ θα κάνεις ανάρτηση??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...