Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης
Το 1920, ήταν η χρονιά, που πήραν σάρκα και
οστά τα όνειρα 500 και πλέον χρόνων, στην υποταγμένη στους Οθωμανούς Θράκη. Τα
κύρια γεγονότα, που οδήγησαν στην απελευθέρωση διαδοχικά των μεγάλων πόλεων,
είναι λίγο πολύ γνωστά. Άρχισαν από τις 14 Μαΐου 1920 με την απελευθέρωση της Δυτικής
Θράκης και ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο με την απελευθέρωση της Ανατολικής Θράκης.
Σήμερα θα επιχειρήσουμε μια διαφορετική προσέγγιση σε εκείνες τις δοξασμένες μέρες, με κάποια γεγονότα, όπως είχαν καταγραφεί από τον ελληνικό και διεθνή Τύπο και μας μεταφέρουν την ατμόσφαιρα που επικρατούσε τότε στη Θράκη, όπου οι πάντες αδημονούσαν να δουν την πατρίδα τους ελεύθερη.
Το ευτύχημα είναι ότι ο τόπος και ο πληθυσμός του, δεν ταλαιπωρήθηκαν από μακρές πολυήμερες και αιματηρές μάχες, διότι οι δύο δυνάστες του, Τούρκοι και Βούλγαροι, ως σύμμαχοι των Κεντρικών Αυτοκρατοριών της Τριπλής Συμμαχίας (Γερμανία, Αυστροουγγαρία και Ιταλία) ήταν ηττημένοι του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και δεν είχαν δυνάμεις αντιπαράθεσης στον προελαύνοντα ελληνικό στρατό. Ωστόσο υπήρξαν και περιστατικά ένοπλων συγκρούσεων, που δεν έκριναν το τελικό αποτέλεσμα ως προς τις ελληνικές απελευθερωτικές προσδοκίες. Όπως για παράδειγμα η αντίσταση που επιχείρησε από την Αδριανούπολη ο Τζαφέρ Ταγιάρ και είχε άδοξη και κωμικοτραγική κατάληξη, η αιματηρή επίθεση Τουρκοβουλγάρων κομιτατζήδων της συνεργασίας Φουάτ Μπαλκάν και Τάνε Νικολώφ στο χωριό Πετρωτά, η μάχη στη γέφυρα της Αδριανούπολης κ.λπ.
Ας αρχίσουμε την προσέγγισή μας από το φημισμένο Καραγάτς το οποίο απελευθέρωσε στις 15 προς 16 Μαΐου 1920 η Μεραρχία Ξάνθης, που διοικούσε ο υποστράτηγος Λεοναρδόπουλος.
Το Καραγάτς γιόρτασε την ελευθερία του με μια σπουδαία πρωτοβουλία. Άλλαξε την ονομασία του με μια νέα ονομασία, που ανταποκρίνονταν στις ιστορικές του ρίζες. Η κίνηση αυτή επισημάνθηκε αμέσως από τον Τύπο. Κάποιες εφημερίδες έγραψαν ότι η πόλη που το όνομά της θυμίζει… ξέσχισμα του χασέ (!!!) επανέρχεται εις την ελευθερίαν με το παλαιό ωραίο της όνομα: Ορέστεια. Με αυτό το όνομα είδαν το φως της δημοσιότητας τότε διάφορες ανταποκρίσεις. Η Ορέστεια, που στη πορεία της έγινε Ορεστιάδα.
Αρχή με fake news
Υπήρξαν και… fake news στη φάση της απελευθέρωσης της Θράκης; Ναι υπήρξαν!!! Στις 14 Μαΐου 1920 κυκλοφόρησαν φήμες στην πόλη της Κομοτηνής ότι έχουν τοιχοκολληθεί δήθεν, επαναστατικές προκηρύξεις κατά των ελευθερωτών Ελλήνων. Ο απεσταλμένος της «Εστίας» περίεργος για το γεγονός, έσπευσε να το διαπιστώσει… Και βλέποντας έναν όμιλο Μουσουλμάνων να διαβάζει κάτι σε ένα τοίχο, θέλησε να δει τι διάβαζαν… Περιχαρής διαπίστωσε ότι διάβαζαν την προκήρυξη του επιτρόπου της κυβερνήσεως Χαρίσιου Βαμβακά, γραμμένη στα Τουρκικά!!!
Δύο από τα πολλά τηλεγραφήματα που έφτασαν στην κυβέρνηση της Αθήνας και εκθείαζαν την λειτουργία επί Ελληνικής διοικήσεως της ισότητας, της ισοπολιτείας και της ισονομίας προέρχονταν από το χωριό Τσαουσλή Διδυμοτείχου (σήμερα ονομάζεται Κυανή). Το ένα, το υπέγραφε ο μουχτάρης (δήμαρχος) του χωριού Αμπντουλάχ Εφέντη. Το άλλο οι Τούρκοι προύχοντες του χωριού, που εκπροσωπούσαν και τους υπόλοιπους Τούρκους.
Στις 18 Μαΐου η Κομοτηνή φόρεσε τα καλά της για να τιμήσει ένα σημαντικό γεγονός… Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που την είχαν πάρει οι Βούλγαροι περνούσε ξανά σε χέρια ελληνικά. Στην τελετή καθαγιασμού χοροστάτησε ο μητροπολίτης Τραπεζούντος Χρύσανθος (κατά κόσμον Φιλιππίδης) με καταγωγή από τη Γρατινή Κομοτηνής.
Όταν οι σύμμαχοι αποφάσισαν την εκδίωξη των Βουλγάρων από τη Δυτική Θράκη, φαίνεται πως δεν υπολόγισαν σωστά τα όρια της εξάπλωσης του Ελληνισμού στη Χερσόνησο του Αίμου. Έτσι έμειναν υπό Βουλγαρικό ζυγό, οι κατοικούμενες από Έλληνες περιοχές του Ορτάκιοϊ , της Μάνδριτσας κ.λπ. παρά τις παρακλήσεις των Ορτακινών προσωπικά στον Αρχιστράτηγο των στρατευμάτων της Ανατολής Φρανσαί Ντ’ Εσπεραί.
Στις αρχές Ιουνίου 1920 είδαν το φως τις δημοσιότητας καταγγελίες, ότι στην περιοχή του Ορτάκιοϊ είχαν διασκορπισμοί κομιτατζήδες, όπως και στη Μάνδριτσα. Αρχηγοί των συμμοριών ήταν οι Τάνεφ, Ρουσόφ και Δημόφ. Πολλοί Βούλγαροι που απομακρύνθηκαν από τη Δυτική Θράκη, συνωστίζονταν στη Μάνδριτσα, όπου κατέστρεφαν χωράφια που ανήκαν σε Έλληνες.
Ο ανταποκριτής των «Τάϊμς» του Λονδίνου έστειλε από την Κωνσταντινούπολη ανταπόκριση, ότι οι Έλληνες στρατιώτες που βρίσκονταν στις προφυλακές της Αδριανούπολης, ανυπομονούσαν να εισέλθουν στην πόλη. Και όταν ο Ταγιάρ κήρυξε την αυτονομία της Ανατολικής Θράκης, κάποιοι Τούρκοι στρατιώτες χαιρέτισαν το γεγονός με βολές έναντι των δικών μας, οι οποίοι ανταπέδωσαν αμέσως τα πυρά. Οι Έλληνες αξιωματικοί με δυσκολία μπόρεσαν να συγκρατήσουν τους στρατιώτες, οι οποίοι χωρίς να λογαριάζουν τίποτα ήθελαν να προχωρήσουν μπροστά, κατά τον Άγγλο ανταποκριτή.
Εν όψει της απελευθέρωσης της Ανατολικής Θράκης, εκεί κοντά, έφτασε πανέτοιμος για όλα και ο νέος ύπατος αρμοστής Αντώνιος Σαχτούρης. Περίμενε στο Δεδέαγατς (σήμερα Αλεξανδρούπολη). Εκεί συγκέντρωσε και τους υπαλλήλους που προορίζονταν για τις νεοαπελευθερωθείσες περιοχές και τους μίλησε. Έπρεπε να είναι προετοιμασμένοι.
Οι Βούλγαροι το έφεραν βαρέως
Και ενώ όλα πήγαιναν καλά. Ο ευρωπαϊκός Τύπος, εντόπισε την μη υποκρυπτόμενη μοχθηρία των ηττημένων Βουλγάρων. Οι ευρωπαϊκές εφημερίδες υπογράμμιζαν ότι η γειτονία του Ταγιάρ με τη Δυτική Θράκη άνοιγε την όρεξη της Βουλγαρίας, που ξυπνούσε τις τυχοδιωκτικές της τάσεις και παρουσίαζε μια κινητικότητα την οποία χαρακτήριζαν «αυθάδη πρόκληση»!!! Ορισμένες ευρωπαϊκές εφημερίδες ζητούσαν «ελαφρότατο τρίξιμο των οδόντων της Βουλγαρίας» από την Ελλάδα.
Kαι ενώ τα μάτια όλων ήταν στραμμένα στην επικείμενη απελευθέρωση της Ανατολικής Θράκης, τα ελληνικά όπλα που πολέμησαν στο πλευρό των συμμάχων στην Ουκρανία το 1919 εναντίον των μπολσεβίκων, δεν είχαν για τη δράση τους, την ανάλογη προβολή. Έτσι υπήρξε έκπληξη όταν αναγγέλθηκε τον Ιούλιο του 1920 ότι ήταν έτοιμη ογκώδης και λεπτομερής ιστορία της δράσης των ελληνικών δυνάμεων από τον διευθυντή της «Νέας Εφημερίδος» Ιωάννη Μουρέλο. Ο Μουρέλος ως λοχαγός του Α΄ Σώματος Στρατού είχε πάρει μέρος σε ολόκληρη την εκστρατεία και είχε γνώση των γεγονότων.
Οι «σύντροφοι» του Ισλάμ
Ένα γεγονός που επισήμαναν οι δημοσιογράφοι, έδειχνε ακροθιγώς τις αλλαγές οι οποίες έρχονταν σιγά- σιγά στην Τουρκία, που την καθοδηγούσε πλέον Μουσταφά Κεμάλ. Ο ανταποκριτής του «Νταίηλυ Εξπρές» στην Κωνσταντινούπολη Πέρσιβαλ Φίλιπς μετέδωσε στο Λονδίνο ότι ο Κεμάλ, εξέδωσε μια φλογερή προκήρυξη, αλλά με όρους μπολσεβικικούς. Για πρώτη φορά απευθύνονταν στους οπαδούς του στην Ανατολία που τους αποκαλούσε όπως πάντα αδελφούς του Ισλάμ, αλλά τώρα πρόσθεσε και μια νέα λέξη. Τους αποκαλούσε και «συντρόφους»!!! Η αρχή της εκκοσμίκευσης του Ισλαμισμού.
Η προετοιμασία απελευθέρωσης της Αδριανούπολης άρχισε από τις 10 Ιουλίου 1920 μετά την έκδοση σχετικής διαταγής από το Γενικό Στρατηγείο. Ήταν μεσάνυχτα όταν άρχισαν οι στρατιώτες με ασυγκράτητο ενθουσιασμό να διαβαίνουν τον ποταμό Έβρο από γέφυρες εκστρατείας μεταξύ Σουφλίου και Κορνοφωλιάς και σε κάποια άλλα σημεία του.
Έως την ώρα εκείνη, στο Καραγάτς, τα δύο αντίπαλα στρατεύματα στέκονταν αντιμέτωπα στο μέσο της λεωφόρου που οδηγούσε στην Αδριανούπολη, ακριβώς στους δύο οικίσκους, που ήταν το ελληνικό και το τουρκικό τελωνείο. Όταν δόθηκε η διαταγή τα ελληνικά στρατεύματα προέλασαν έως την λίθινη γέφυρα στην οποία σταματούσε το τρένο της Κωνσταντινουπόλεως. Ταυτόχρονα προώθησαν τις γραμμές τους σε όλο το μήκος του ποταμού Έβρου μπροστά από την Αδριανούπολη καταλαμβάνοντας όλη την παραποτάμια δασώδη περιοχή από τη γέφυρα των Μαρασίων και το Μποσνάκιοϊ έως το Μουσταφά Πασά (σήμερα Σβίλεγκραντ Βουλγαρίας). Ήταν τόσο κοντά, που οι Τούρκοι δεν μπορούσαν πλέον να τους βομβαρδίσουν γιατί κινδύνευαν να πλήξουν … και τα δικά τους στρατεύματα.
Τα fake news και τότε όπως και τώρα, δεν έλειψαν ποτέ. Η εφημερίδα του Λονδίνου «Νταίηλυ Εξπρές» δημοσίευσε στις 11 Ιουλίου τηλεγράφημα του ανταποκριτή της από την Κωνσταντινούπολή ότι οι Ελληνικές προφυλακές εισήλθαν στην Αδριανούπολη και ότι οι Τούρκοι υποχωρούντες, ανατίναξαν όλες τις γέφυρες επί του ποταμού Έβρου, καθώς και την μεγάλη ιστορική γέφυρα του Ουζούν Κιοπρού (Μακρά Γέφυρα). Επίσης οι Τούρκοι ανατίναξαν όλες τις γέφυρες της Τσατάλτζας έως το Λουλέ Μπουργκάς και τις γέφυρες επί του ποταμού Εργίνη και του Τουρλού Ντερέ. Ο Ταγιάρ διέταξε επίσης την εκκένωση της Αδριανούπολης και άλλων πόλεων της Ανατολικής Θράκης. Τελικά τίποτα από αυτά δεν συνέβη…
Στον τομέα του ποταμού Έβρου βομβάρδισαν πάντως τα ελληνικά προγεφυρώματα στο Κούλελη Μπουργκάς (σήμερα Πύθιο) χωρίς εντυπωσιακά αποτελέσματα. Μια επίθεση μετά από προπαρασκευή Πυροβολικού οι Τούρκοι επιχείρησαν, η οποία όμως αποκρούσθηκε με ευχέρεια.
Παράλληλα, τα στρατεύματα που είχαν αποβιβασθεί από πολεμικά πλοία στη θάλασσα του Μαρμαρά, άρχισαν την προέλασή τους προς την Τυρολόη, που την κατέλαβαν στις 5 το απόγευμα και αμέσως στράφηκαν προς Δυσμάς με στόχο την κατάληψη του Μουρατλή, που απείχε περί τα 35 χιλμ.
Ο βασιλεύς Αλέξανδρος, που ήδη βρίσκονταν στο Δεδέαγατς, ξεκίνησε προς την γραμμή των επιχειρήσεων για να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις κινήσεις των ελληνικών δυνάμεων.
Στις 11 Ιουλίου βρίσκονταν στο Διδυμότειχο, όπου δέχθηκε τους αντιπροσώπους των κοινοτήτων και συνομίλησε μαζί τους. Ειδικά ο πρόεδρος των Μουσουλμάνων Αλή Μπέης που συνοδεύονταν και από τον ιμάμη Χουλουσή, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόλυτη ελευθερία που απολάμβαναν όλοι οι κάτοικοι της πόλης ανεξαρτήτως φυλής και θρησκεύματος, αλλά και την αφοσίωση των ομοδόξων του προς το πρόσωπο του βασιλέως Αλέξανδρου.
Η ιστορική μέρα Aπελευθέρωσης της Αδριανούπολης
Η 13η Ιουλίου 1920, ήταν μια ιστορική μέρα. Τα ελληνικά στρατεύματα απελευθέρωσαν την Αδριανούπολη και μπήκε μέσα θριαμβευτής ο βασιλιάς Αλέξανδρος, ο οποίος είχε διαμείνει στην οικία του δημάρχου Αλτιναλμάζη. Η υποδοχή του από τον κόσμο υπήρξε αποθεωτική. Οι Αδριανουπολίτες έστρωνα χαλιά να περάσει ο Αλέξανδρος και τον έραιναν με λουλούδια. Αυτά είναι γνωστά. Από εκείνη την αξέχαστη μέρα, στις δέλτους της ιστορίας παραμένει ανεξίτηλο το ανακοινωθέν του Αρχιστράτηγου Λεωνίδα Παρασκευόπουλου. Είναι η ζώσα ιστορία. Αξίζει να το ξαναδιαβάσουμε:
«Μέτωπο Θράκης: Αποβατική φάλαγξ εξακολουθήσασα ταχείαν προέλασιν επί
της οδού Μπαμπά Εσκή- Αδριανουπόλεως, συνεδέθη μετά της Στρατιάς Θράκης, παρά
το Σαλού-κιοϊ. Ο εχθρός διασπαρείς, έφυγε πανικόβλητος, απορρίπτων τα όπλα του.
Η Αδριανούπολις παρεδόθη. Αι επιχειρήσεις κατά των κυρίων δυνάμεων του
Ταγιάρ, αρξάμεναι την πρωΐαν της 7ης τρέχοντος δια της εις Ραιδεστόν
αποβάσεως δύνανται να θεωρηθούν λήξασαι. Διήρκεσαν ημέρας. Η συνδυασμένη
ενέργεια της Στρατιάς Θράκης από του Έβρου και της αποβατικής φάλαγγος
Ραιδεστού επέτυχε τελείως.
Ξένοι ανώτεροι αξιωματικοί παρακολουθούντες εκφράζονται ενθουσιωδώς δια την επιτυχίαν των ελιγμών, την θαυμασίαν ορμήν και την δραστηριότητα των στρατευμάτων».
Από την επομένη της εισόδου των ελληνικών στρατευμάτων στην Αδριανούπολη, άρχισε η εγκατάσταση των ελληνικών αρχών. Με μεγάλη ταχύτητα μάλιστα εγκαταστάθηκαν οι αρχές και σε άλλες πόλεις της Ανατολικής Θράκης. Αυτοί που μπήκαν μεταξύ των πρώτων στην Αδριανούπολη ήταν Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι. Οι Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι με την βοήθεια των ελληνικών αρχών, έστειλαν μακρές ανταποκρίσεις περιγράφοντας τον ενθουσιασμό του πληθυσμού για την απελευθέρωση καθώς και για τη απαράμιλλη αξιοπρέπεια του ελληνική στρατού.
Ήταν το όνειρο της απελευθέρωσης, που ζωντάνευε!!! Ήταν οι προσδοκίες των υπόδουλων που θέριευαν τις ελπίδες τους.
Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης
Υστερόγραφο
Για το ίδιο αντικείμενο, διαβάστε και τα ακόλουθα παράπλευρα θέματα:
*https://sitalkisking.blogspot.com/2016/05/1920.html
*https://sitalkisking.blogspot.com/2017/04/blog-post_21.html
*https://sitalkisking.blogspot.com/2023/01/1920.html