Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Η μαϊμού που δάγκωσε το βασιλιά Αλέξανδρο, ήταν…δύο τελικά!!!

*Ο βασιλιάς Αλέξανδρος και το λυκόσκυλο Φρίτς, που άρχισε το σκυλοκαβγά με τη μαϊμού




 

Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης 


 


               Μια μαϊμού, άλλαξε τη ροή της ιστορίας της Ελλάδας το 1920 και έφερε τα πάνω- κάτω. Ήταν η μαϊμού που δάγκωσε το βασιλιά Αλέξανδρο και προκάλεσε τον αδόκητο θάνατο του στις 12 Δεκεμβρίου 1920 (παλαιό ημερολόγιο). Τα γεγονότα όμως άρχισαν ουσιαστικά από το 1917 και είχαν αυτό το τραγικό τέλος.

            To  1917, ήταν μια κρίσιμη χρονιά. Στην Ευρώπη μαίνονταν ακόμα ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Εκείνη όμως τη χρονιά μπήκε στον πόλεμο η Αμερική στο πλευρό των συμμάχων της Αντάντ, κάτι που έκρινε αποφασιστικά την έκβασή του. Την ίδια χρονιά στη Ρωσία επικρατούσε η επανάσταση των μπολσεβίκων.

Και ενώ συνέβαιναν αυτά γύρω μας, η χώρα ζούσε στο αποκορύφωμα του Εθνικού Διχασμού, με τον βασιλιά Κωνσταντίνο να επιμένει στην ουδέτερη στάση της Ελλάδας και τον Βενιζέλο να επιζητεί την έξοδο της Ελλάδας στο πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ. Άλλωστε από το 1916 ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε προχωρήσει σε χωριστικό κίνημα, εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη και επέτρεψε την αποβίβαση συμμαχικών στρατευμάτων στο λιμάνι της.

Το 1917 λοιπόν, με επέμβαση των συμμάχων, έγινε αποκλεισμός του λιμανιού του Πειραιά, απόβαση στρατευμάτων και κανονιοβολισμό της Αθήνας. Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την Ελλάδα και με το διάδοχο του Γεώργιο και τα άλλα μέλη της οικογένειάς του, εγκαταστάθηκε στην Ελβετία. Νέος βασιλιάς μετά από πολλά παρασκήνια ορκίσθηκε τον  Ιούνιο του 1917, ο βασιλόπαις Αλέξανδρος νεώτερος γιος του Κωνσταντίνου.

*Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος και ο βασιλιάς Αλέξανδρος (Αρχείο Πέτρου Πουλίδη- ΕΡΤ)
 

Ο Βενιζέλος με την  προστασία των συμμάχων επανήλθε στην Αθήνα και ανέλαβε την πρωθυπουργία. Αμέσως ανακάλεσε στη ζωή τη διαλυθείσα Βουλή των εκλογών της 31ης Μαρτίου 1915. Ο Βενιζέλος δηλαδή, κατέφυγε σε μια λύση συνταγματικά τρωτή και αμφιλεγόμενη. Με Βασιλικό Διάταγμα τον Ιούνιο του 1917 ανακάλεσε προγενέστερο Βασιλικό Διάταγμα και είχε καλέσει σε δεύτερη τακτική σύνοδο την αναστηθείσα Βουλή, που είχε προκύψει από τις εκλογές της 31ης Μαΐου 1915, για την 12η Ιουλίου 1917. Αυτή ακριβώς η Βουλή έμεινε στην ιστορία ως η Βουλή των Λαζάρων, παρά την συνταγματικά ασυνήθιστη νεκρανάστασή της.

Ο βασιλιάς Αλέξανδρος στις 8 Ιουλίου 1920 επισκέφθηκε το Δεδέαγατς και προς τιμήν  του η πόλη μετονομάσθηκε σε Αλεξανδρούπολη. Λίγες μέρες μετά, ακολουθώντας την προέλαση του Ελληνικού στρατού μπήκε και στην μόλις απελευθερωθείσα  Αδριανούπολη. Πήγε και στις Σαράντα Εκκλησίες της Ανατολικής Θράκης.

*Στην Αδριανούπολη, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι θρήνησαν το θάνατο του Αλέξανδρου (Γενικά Αρχεία του Κράτους)

 

Οι δύο πίθηκοι μακάκοι Μπάρμπερι

 

               Την εποχή εκείνη στα ανάκτορα Τατοΐου εκτρέφονταν από το ζωόφιλο βασιλιά Αλέξανδρο, δύο πίθηκοι, άρρενες και οι δύο.

               Ο Αλέξανδρος πριν πεθάνει πάντως, ευρισκόμενος σε φάση νοσηλείας είχε εκφράσει την επιθυμία να μην θανατωθούν οι δύο πίθηκοι. Μετά το θάνατό του όμως οι δύο μαϊμούδες θανατώθηκαν. Ήταν πίθηκοι μακάκοι Μπάρμπερι.

               Όσοι είχαν πρόσβαση στα ανάκτορα, είχαν σχηματίσει την εντύπωση ότι ήταν δύο ήρεμα και παιχνιδιάρικα ζώα και απολάμβαναν μάλιστα την ιδιαίτερη εύνοια του Αλέξανδρου. Λέχθηκε μάλιστα τότε, ότι η μία από τις δύο μαϊμούδες, αυτή που δάγκωσε το βασιλιά, τον αγαπούσε ιδιαίτερα. Όταν τον συναντούσε πηδούσε στον ώμο του και θώπευε τα μαλλιά του!!!

               Την αποφράδα ημέρα 17 Σεπτεμβρίου 1920 (π.η.) που έγινε το μοιραίο δάγκωμα ο Αλέξανδρος είχε βγει να κάνει βόλτα με τη μοτοσυκλέτα του στα πέριξ του Τατοΐου. Φορούσε ένα πολιτικό σακάκι και ένα πρόχειρο παντελόνι, εκείνο που φορούσε όταν επισκεύαζε και καθάριζε τις μηχανές του αυτοκινήτου του. Το παντελόνι αυτό δεν ήταν απόλυτα καθαρό, γιατί είχε λάδια, πετρέλαια, σκόνη γιατί το χρησιμοποιούσε στις βόλτες του με την μοτοσυκλέτα.  Με αυτό το παντελόνι, επενέβη να χωρίσει το λυκόσκυλό του τον Φριτς, που είχε ξεκινήσει ένα σκυλοκαβγά με τη δεμένη μαϊμού, γιατί η άλλη ήταν ελεύθερη.

               Ο βασιλιάς έσκυψε και άρπαξε από τον τράχηλό τους τα δύο συμπλεκόμενα ζώα και προσπαθούσε να τα χωρίσει. Τότε έτρεξε και η ελεύθερη μαϊμού όχι για να δαγκώσει τον Αλέξανδρο, αλλά για να πάρει μέρος στον σκυλοκαβγά. Ο Αλέξανδρος απώθησε με δύναμη αυτή τη δεύτερη μαϊμού με το πόδι του. Η μαϊμού εκνευρίσθηκε και τον δάγκωσε στην κνήμη!!!

*Ο βασιλιάς Αλέξανδρος στις Σαράντα Εκκλησίες 

               Φαίνεται ότι το μικρόβιο του στρεπτόκοκκου που βρίσκονταν στο πρόχειρο παντελόνι με τις δαγκωματιές, που τα σημάδια τους δεν ήταν μεγαλύτερα από κεφάλι της καρφίτσας εισχώρησε στο αίμα του άτυχου βασιλιά και προκάλεσε τη λοίμωξη. Αυτό εξηγείται και από το γεγονός ότι οι δαγκωματιές στο χέρι του επουλώθηκαν αμέσως χωρίς να κακοφορμίσουν, αντίθετα με αυτές του ποδιού του.

               Οι δαγκωματιές εκείνες προκάλεσαν απίστευτη μόλυνση που σιγά- σιγά σε εξελίχθηκε σε μοιραία σηψαιμία. Ο Αλέξανδρος ταλαιπωρήθηκε από αφόρητους πόνους. Υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση Ελλήνων γιατρών, ήρθαν από τη Γαλλία δύο διακεκριμένοι επιστήμονες ο Vidal και ο Delbet, αλλά το μοιραίο δεν αποφεύχθηκε. Δεν κατόρθωσαν να σώσουν τον ασθενή. Είχαν γίνει μάλιστα και σκέψεις να ακρωτηριασθεί το πόδι του Αλέξανδρου.

               Όταν πέθανε ο Αλέξανδρος ήταν 27 ετών και η σύζυγός του Ασπασία Μάνου, που δεν ήταν «γαλαζοαίματη», έγκυος τριών μηνών.

               Ο άτυχος βασιλιάς ενθρονίσθηκε στις 12 Ιουνίου 1917, όταν απομακρύνθηκε ο πατέρας του Κωνσταντίνος και ο διάδοχός του Γεώργιος με απαίτηση των συμμάχων της Αντάντ, που είχαν αποκλείσει με ναυτικό και βομβάρδισαν την Αθήνα, επιβάλλοντας τους όρους τους.

               Συμπτωματικά στις 4 Οκτωβρίου 1920 και ενώ έφταναν από την Αθήνα οι δυσάρεστες ειδήσεις για την εξέλιξη της υγείας του Αλέξανδρου, ο βασιλιάς και η βασίλισσα της Ρουμανίας ανήγγειλαν επίσημα τους αρραβώνες στους Έλληνες βασιλείς του διαδόχου Γεωργίου με την πριγκίπισσα Ελισάβετ. Ένας γάμος που έγινε αργότερα, αλλά κατέληξε σε διαζύγιο.

*Ο Αλέξανδρος στο Καραγάτς


Τα τραγικά μετέπειτα

 

               Ωστόσο, ό,τι ακολούθησε το θάνατο του Αλέξανδρου, που φυσικά ο ίδιος δεν ήταν δυνατόν να φταίει, υπήρξε ολέθριο για την Ελλάδα.

               Όταν έγινε τα δάγκωμα της μαϊμούς στη χώρα είχαν προκηρυχθεί εκλογές, για τις 25 Οκτωβρίου, αλλά λόγω της κηδείας του Αλέξανδρου αναβλήθηκαν για μία εβδομάδα και έγινε τελικά την 1η Νοεμβρίου 1920.

Οι εκλογές εκείνες, παρά την αισιοδοξία του Βενιζέλου, γιατί είχε υπογράψει τη Συνθήκη των Σεβρών, απέβησαν ολέθριες για το κόμμα των Φιλελευθέρων. Ο ίδιος θεωρούσε δεδομένο τον εκλογικό θρίαμβο. Από το περιβάλλον του μόνο ο Γεώργιος Καφαντάρης προειδοποιούσε για επερχόμενο εκλογικό όλεθρο!!! Ο Βενιζέλος, δεν εξελέγη ούτε βουλευτής και αναχώρησε ως ιδιώτης πλέον στο εξωτερικό.

Μια από τις πρώτες πολιτικές πράξεις των νικητών των εκλογών ήταν η διενέργεια δημοψηφίσματος στις 22 Νοεμβρίου για την επάνοδο στο θρόνο του Κωνσταντίνου.

Η αντίδραση των συμμαχικών κρατών της Αντάντ ήταν άμεση με πρώτη τη Ρωσία, που ενίσχυε απροκάλυπτα πλέον του Μουσταφά Κεμάλ με χρήματα, πολεμικό υλικό και στρατιωτικούς συμβούλους. Ακολούθησε η Γαλλία, η οποία με το σύμφωνο του Φραγκλίνου Μπουγιόν με τον Μουσταφά Κεμάλ κατέστησε σαφή την αντίθεση της στην πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα και έκλεινε κάτω από το τραπέζι συμφωνίες με την Τουρκία. Το ίδιο έκανε και η Ιταλία. Η Αγγλία δεν παρείχε παρά μόνο ηθική υποστήριξη. Η Ελλάδα όμως είχε εξαντληθεί οικονομικά πολεμώντας από το 1912, είχε ελλείψεις στα πολεμοφόδια, διέθετε καταπονημένο στράτευμα. Είχε αρχίσει ο ελληνικός κατήφορος, που ολοκληρώθηκε το 1922 με την παράδοση της Ανατολικής Θράκης και την Μικρασιατική Καταστροφή. Η μαϊμού, είχε δώσει… το εναρκτήριο λάκτισμα!!!

 

Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης 




Υστερόγραφο

Για το ρόλο του Φραγκλίνου Μπουγιόν, διαβάστε στο https://sitalkisking.blogspot.com/2020/03/1922.html



ΠΗΓΕΣ

*ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 11 Οκτωβρίου 1920, σελ. 403

*Σπ. Μαρκεζίνη «Πολιτική Ιστορία της Συγχρόνου Ελλάδος 1920-1922» Εκδόσεις Πάπυρος.

*Σπ. Μαρκεζίνη «Πολιτική Ιστορία της Νεωτέρας Ελλάδος 1828-1964» Εκδόσεις Πάπυρος.

               

8 σχόλια:

  1. Σμα Αγγε
    Θλιβερή ιστορία.
    Πολύ θλιβερά γεγονότα όμως πού ζούσε η χώρα μας.
    Ο εγωιστής Βενιζέλος έκανε πολύ κακό στήνΕλλαδα.
    Άνοιξε πόρτα στους εχθρούς και τούς έδωσε δικαίωμα να πλήξουν πολεμικά τήν πατρίδα.
    Ο χειρότερος εχθρός μας.
    Έδωσε και πεσκέσι τήν ανατολική Θράκη στόν Κεμάλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βασίλης Δεληβέρης
    Και ήλθε στην εξουσία ο απαίσιος αδελφός του με τα 6 καθάρματα που ακύρωσαν το έργο του εθνάρχη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Araxi Apelian
    Εξαιρετικά ενδιαφέρον!
    Ευχαριστώ Παντελή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρηστος Τσιατσιανης
    Πολύ ωραία ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Tasos Karassarlis
    Μια μαϊμού άλλαξε το ρουν της ιστορίας εις βάρος της Ελλάδας μας !!!
    Ένα τυχαίο γεγονός !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Andreas Makrides
    Είναι πραγματικά απίστευτο το πώς τρία ζώα με τον καυγά τους άλλαξαν αθέλητα την μοίρα του τόπου. Και μάλιστα, όχι τα ίδια τα ζώα όπως ήξερα μέχρι σήμερα, αλλά το άψυχο παντελόνι του Βασιλιά!
    Αναρωτιέμαι πόσοι Αλεξανδρουπολίτες γνωρίζουν σήμερα από ποιον ονομάστηκε έτσι η πόλη τους...
    Την καλημέρα μου Παντελή. Εξαιρετικό αφιέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Pantelis Athanasiadis
      Andreas Makrides Ευχαριστώ Ανδρέα. Οι Αλεξανδρουπολίτες πιστεύω ότι γνωρίζουν την προέλευση του ονόματος της πόλης τους. Και εγώ κάτι ήξερα, γιατί το σπίτι μας στο Διδυμότειχο ήταν στην οδό Βασιλέως Αλεξάνδρου, γιατί το 1920, είχε διασχίσει εκείνο το δρόμο για να φτάσει στην πλατεία.

      Διαγραφή
  7. Vassilios Kazakidis
    Ο σκύλος ήτανε δώρο του Κάιζερ νομίζω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...