Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Και οι φασίστες του Μουσολίνι, κατάλαβαν τι εστί Βόζιγκραντ!!!

*Γράμμα από το μέτωπο. Παρέα, ο σκύλος του τάγματος...







Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης




                Το Βόζιγκραντ είναι μια τοποθεσία πολύ κοντά στην Κορυτσά. Σήμερα είναι άγνωστο μέρος σε όλους μας σχεδόν, αφού βρίσκεται εκτός Ελλάδος. Όμως εκεί, ξεδιπλώθηκε μια άγνωστη πτυχή του ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940, που δείχνει την αποφασιστικότητα των Ελλήνων να αντιμετωπίσουν και να κατατροπώσουν το φασισμό του Μουσολίνι.
                Το τέλος του 1940 βρήκε τους Ιταλούς να συναντούν σφοδρή αντίδραση των αμυνόμενων Ελλήνων σε όλα τα μέτωπα. Εκεί στο Βόζιγκραντ, όταν λήγοντος του Δεκεμβρίου 1940 αντιλήφθηκαν ότι όχι μόνο η αμυντική στάση των Ελλήνων, αλλά και η προέλαση των ελληνικών δυνάμεων ήταν ακάθεκτη και τίποτα δεν θα μπορέσει να την σταματήσει, δούλεψαν επί ένα δεκαήμερο, για να προετοιμάσουν ένα ρήγμα επί του στενού ορεινού εδάφους, για να αποκόψουν το δρόμο από τους Κομνηνάδες και δια της οροσειράς του Μοράβα προς την Κορυτσά.
                Επί δέκα ημέρες, χρησιμοποίησαν ειδικά βαριά μηχανήματα, που λειτουργούσαν με αεροσυμπιεστές και κατασκεύασαν μια θαλάμη κάτω από το δρόμο, μέσα στην οποία τοποθέτησαν επτά τόνους δυναμίτιδας!!!
                Έτσι, μόλις τα στρατεύματά μας άρχισαν να προελαύνουν με ορμή, έβαλαν πυρ…. Έγινε κόλαση.
                Η έκρηξη επτά τόνων δυναμίτιδας θύμιζε έκρηξη ηφαιστείου. Εκτινάχθηκαν στον αέρα βράχοι μεγέθους έως και τεσσάρων και πλέον κυβικών μέτρων. Έτσι οι Ιταλοί απέκοψαν τη δύσβατο ορεινή οδό. Πίστευαν μάλιστα ότι πράγματι απέκοψαν το δρόμο, αλλά…
*Η Κορυτσά

                Λογάριαζαν χωρίς το… Μηχανικό του ελληνικού στρατού!!!
                Για τις ελληνικές δυνάμεις υπήρχε απόλυτη ανάγκη να περάσει το πεδινό Πυροβολικό, για να υποστηρίξει με τα πυρά του τον προελαύνοντα στρατό.
                Με τα εργαλεία που εγκατέλειψαν φεύγοντας οι πανικόβλητοι Ιταλοί, οι άνδρες του Μηχανικού, άρχισαν να δουλεύουν εντατικά για να γεμίσουν το μεγάλο ρήγμα, που άνοιξε η φοβερή έκρηξη. Και τα κατάφεραν, παρά το γεγονός ότι η περιοχή βομβαρδίζονταν από τις επίγειες εχθρικές δυνάμεις, αλλά και από την ιταλική αεροπορία.
                Το ελληνικό Πυροβολικό μπόρεσε και πέρασε από το ρήγμα, που κάλυψε με επιτυχία το Μηχανικό,  και συνέχισε με τις επιτυχείς βολές του την καταστροφή των Ιταλών εισβολέων.
                Εκτός όμως από την αποκατάσταση του ανατιναγμένου δρόμου τα φανταράκια μας βρήκαν εκεί μεγάλες ποσότητες εγκαταλελειμμένου πολεμικού υλικού. Ήταν βέβαιο, πώς οι Ιταλοί ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την ευρύτερη περιοχή της Κορυτσάς ως κέντρο εφοδιασμού και ως βάση εξόρμησης σε επιχειρήσεις που σχεδίαζαν. Αλλά δεν τους βγήκε…
Εκτός του πολεμικού υλικού εντύπωση είχαν προκαλέσει οι μεγάλες ποσότητες αλεύρων, ζάχαρης, κρασιού και καφέ, που παραδόθηκαν στην ελληνική Επιμελητεία.
Οι στρατιώτες γλέντησαν εκείνη την επιτυχία τους, πίνοντας ιταλικό κρασί «Κιάντι» υψώνοντας το κύπελλο τους και λέγοντας «Στην κηδεία του Ντούτσε» αντί «Στην υγεία του Ντούτσε»!!!
Την επιτυχία του Μηχανικού στο Βόζιγκραντ ήρθε να συμπληρώσει άλλη μια επιτυχία. Η ζεύξη της γέφυρας της Βίγλιστας, που την άρχισαν οι Ιταλοί αλλά κυνηγημένοι από τον Ελληνικό στρατό, την άφησαν ημιτελή. Ολοκλήρωσε τη ζεύξη το δικό μας Μηχανικό. Η γέφυρα αυτή επέτρεπε τη διέλευση των  βαρέων οχημάτων. Έτσι άνοιγε ο δρόμος για τη απηνή καταδίωξη των φασιστικών στρατευμάτων του Μουσολίνι. Η Βίγλιστα (απέναντι από την Κρυσταλλοπηγή της Καστοριάς) βρίσκεται ανατολικά από την οροσειρά του Μοράβα σε οροπέδιο, το οποίο διασχίζεται από τα άνω τμήματα του ποταμού Δεβόλη. Από την Βίγλιστα περνάει η σημαντική οδός, η οποία συνδέει την Κορυτσά με τη Φλώρινα στην Ελλάδα.  

 Από την ειδησεογραφία εκείνων των ημερών



Κάλαντα με σύλληψη αιχμαλώτων


Στις 31 Δεκεμβρίου 1940, παντού στις πόλεις και τα χωριά, τα παιδιά έλεγαν τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα. Στο μέτωπο όμως οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί έκαναν το καθήκον τους χωρίς σταματημό.
Η τελευταία ημέρα του 1940 έκλεισε- σύμφωνα με εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού Αθηνών- με νίκες του στρατού μας, ο οποίος απώθησε από τα βορειοανατολικά υψώματα της Κλεισούρας τους Ιταλούς. Εκεί συνελήφθησαν πλέον των 500 αιχμαλώτων Ιταλών, στρατιωτών και αξιωματικών. Όλοι αυτοί ανήκαν σε νεοαφιχθείσες ιταλικές ενισχύσεις. Από λάφυρα, πήραμε σημαντικό αριθμό όλμων, 12 πυροβόλα, 15 πολυβόλα και παντοειδές υλικό, που εγκατέλειψαν οι Ιταλοί.
Ειδικά ο εκτοπισμός των Ιταλών από την στενωπό της Κλεισούρας, υπήρξε δύσκολο και επίπονο εγχείρημα, λόγω των σημαντικών οχυρώσεων που είχαν κάνει οι Ιταλοί, αλλά και των δυσμενών καιρικών συνθηκών, που επικρατούσαν. Συγκεκριμένα υπήρχαν χαρακώματα βάθους 2 μέτρων, καθώς και «αμπριά». Σε αρκετό μήκος των χαρακωμάτων υπήρχαν πυροβολεία, καλυμμένα με μπετόν αρμέ και φωλιές πολυβόλων. Τα τεχνικά αυτά έργα προστατεύονταν και με διπλή σειρά συρματοπλεγμάτων.
Επίσης στην περιοχή του Δρίνου αιχμαλωτίσθηκε ένα νεοαφιχθέν από την Ιταλία τάγμα, με 700 άνδρες, το διοικητή και το επιτελείο του.
Οι Έλληνες το 1940 ήταν αποφασισμένοι και το έδειξαν.



Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης




ΠΗΓΕΣ
*Αρχείο εφημερίδων ΦΩΣ Θεσσαλονίκης, ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ και ΠΡΩΪΑ Αθηνών, Ιανουαρίου 1941

17 σχόλια:

  1. Kostas Gritzalas
    Εμεις τι ημασταν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακατανόητο το ερώτημά σας. Οι Ιταλοί του Μουσολίνι αυτοχαρακτηρίζονταν οι ίδιοι φασίστες. Η πολιτική τους απαξίωσε το χαρακτηρισμό αυτό και τον κατάντησε υβριστικό. Στις 23 Φεβρουαρίου 1919 ο Μουσολίνι ίδρυσε το κόμμα Fasci de Combattimento. Το 1921 μετονομάσθηκε σε Partito Nazionale Fascista PNF (Εθνικό Φασιστικό Κόμμα). Στην Ελλάδα είχαμε δικτατορία, αλλά δεν είχαμε τέτοια ονομασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kostas Gritzalas
    Σωστο... αλλα μαυρες στολες φοραγε η νεολαια και χαιρετουσε φασιστικα... ναζιστικα... εθνικιστικα... οπως θες πεστο... παντως Εθνικιστες ακραιοι ειμασταν... απλα για την Ιστορια... δεν το κατακρινω αλλες εποχες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Eleftheria Perisanidis
    Έτσι Φίλε Παντελή ..
    Να γράφεις την ιστορία ΜΑΣ...
    Να την Διαβάζουν.......
    ΕΥΓΕ 👍🇬🇷🌺

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Andreas Makrides
    Εκείνος ο στρατός, με τη φόρα που είχε θα έφτανε όντως "ως τη Ρώμη" αν είχε έξωθεν βοήθεια. Κάποια στιγμή, οι ιστορικοί θα πρέπει να ασχοληθούν με το πώς συνέβη και μας παραγνώρισαν οι Άγγλοι την άνοιξη του '41, την ώρα που ήμασταν ο μόνος νικηφόρος και ενθουσιώδης στρατός των Συμμάχων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΒΡ. Ιωαννης Παπαδοπουλος
    Σας ευχαριστω πολύ κ. Αθανασιαδη, πάντα έχετε πολύ ενδιαφέροντα θέματα από την ιστορία μας και έτσι μαθαίνουμε και πράγματα που σίγουρα δεν τα ξέρουμε συνεχίστε σας παρακαλώ να μας μορφώνετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν δεν κάνω λάθος, στην Κορυτσά μπήκαν λίγο αργότερα τμήματα του Γ'ΣΣ (Τσολάκογλου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν δεν κάνω λάθος, στην Κορυτσά μπήκαν, λίγο αργότερα, τμήματα του Γ'ΣΣ (Τσολάκογλου), με πρωτοβουλία του Σωματάρχη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι μαύρες στολές όμως και οι ναζιστικοί χαιρετισμοί, δεν στάθηκαν εμπόδιο, να πολεμήσουν τους γνήσιους φασίστες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Kostas Gritzalas
    φυσικά επειδή ήταν πατριώτες και πρώτα βαλαν την Πατρίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Andreas Makrides
    Εκείνος ο στρατός, με τη φόρα που είχε θα έφτανε όντως "ως τη Ρώμη" αν είχε έξωθεν βοήθεια. Κάποια στιγμή, οι ιστορικοί θα πρέπει να ασχοληθούν με το πώς συνέβη και μας παραγνώρισαν οι Άγγλοι την άνοιξη του '41, την ώρα που ήμασταν ο μόνος νικηφόρος και ενθουσιώδης στρατός των Συμμάχων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πατιαλιάκας Κωνσταντίνος
    Είχανε το θέατρο επιχειρήσεων στη Βόρεια Αφρική. Η κατάληψή της οδηγούσε στις πετρελαιοπηγές της Μέσης Ανατολής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γιώργος Σαρρής
    βοζιγκραντ το σημερινο Miras Albania οπως φαίνεται απο τα υψωματα της Διποταμιας καστοριας Και το χωριο ειναι Κομνηνάδες καστοριας και οχι καμιναδες που γράφεται λανθασμενα στο αρθρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γιώργος Σαρρής
    βοζιγκραντ το σημερινο Miras Albania οπως φαίνεται απο τα υψωματα της Διποταμιας καστοριας Και το χωριο ειναι Κομνηνάδες καστοριας και οχι καμιναδες που γράφεται λανθασμενα στο αρθρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Διαβάζοντας το παραπάνω άρθρο, οποιοσδήποτε γνώστης των γεγονότων και φάσεων του Ελληνοϊταλικού Πόλεμου του 1940 εύκολα αντιλαμβάνεται ότι «κάτι δεν πάει καλά» με τις ημερομηνίες κατ’ αρχήν. Ας δούμε λοιπόν ποια ήταν τα σχετικά γεγονότα μέσα απ’ τις πηγές :

    Η Ελληνική αντεπίθεση. Επιχειρήσεις του Γ ́ Σ.Σ.
    Μάχη Μόροβας – Ιβάν και κατάληψη της Κορυτσάς
    (14-23 Νοεμβρίου 1940)

    Το Γ ́ Σ.Σ. (υπό τον Αντγο Γ.Τσολάκογλου, με τις IX, X, XV Μεραρχίες Πεζικού) πήρε νέα αποστολή από το Τ.Σ.Δ.Μ. στις 5 Νοεμβρίου να ασκήσει τη μέγιστη δυνατή πίεση με τελικό στόχο την κατάληψη της Κορυτσάς. Ο ακριβής χρόνος έναρξης της επιθέσεως θα καθοριζόταν με νεότερη διαταγή.
    Για να διασπαστεί η φυσικά ισχυρή τοποθεσία Μορόβας – Ιβάν που κάλυπτε τον οδικό κόμβο της Κορυτσάς (η οποία είχε οργανωθεί από το έτος 1939 –όταν οι Ιταλοί κατέλαβαν πραξικοπηματικά την Αλβανία- σε όλη την έκτασή της και κυρίως στις διαβάσεις Τσαγκόνι και Ντάρτζας) το Γ ́ Σ.Σ. αποφάσισε να επιτεθεί από τα πλευρά της τοποθεσίας με κύρια προσπάθεια στην κατεύθυνση Νεστόρι – Ντάρτζα – Κορυτσά, αποφεύγοντας τη στενωπό Τσαγκόνι η οποία διέθετε πεδινό έδαφος και προσφερόταν στα εχθρικά άρματα. Και τούτο γιατί τότε ο Ε.Σ δεν διέθετε άρματα ! Νότια της Μόροβας, η μόνη αξιόλογη οδός συγκοινωνίας ήταν η κατεύθυνση Βόζιγκραδ – Ντάρζα – Κορυτσά, στην οποία υπήρχαν αρκετά ιταλικά οχυρωματικά έργα.

    Η επίθεση αποφασίστηκε τελικά να γίνει στις 14 Νοεμβρίου χωρίς προπαρασκευή πυροβολικού στις κατευθύνσεις :
    • Νεστόρι – Ντάρτζα – Κορυτσά με την Χ Μεραρχία [Υπτγος Αγαμ. Μεταξάς] (Κύρια Προσπάθεια)
    • Βράτσα – Υψ. 1700 – Κορυτσά με την ΙΧ Μεραρχία [Υπτγος Χρ. Ζυγούρης]
    • Πυξός [Πρέσπες]– Ιβάν – Κορυτσά με τη XV Μεραρχία [Υπτγος Παν. Ραζής].

    Η Χ Μεραρχία εξόρμησε στις 14 Νοεμβρίου στις 06:30 στον νότιο τομέα με το 65ο Σύνταγμα Πεζικού (μείον τάγμα), σε σύνδεσμο με τα τμήματα της ΙΧ Μεραρχίας που ενεργούσαν βορειότερα, αιφνιδιάζοντας τους Ιταλούς. Περί την 08:00, κατελήφθη το χωριό Βόζιγραδ εντός του βορειοηπειρωτικού εδάφους. Μέχρι το μεσημέρι κάποια τμήματα έφθασαν μπροστά στο ύψ. 1259 όπου και καθηλώθηκαν μπροστά στις οχυρωμένες θέσεις λόγω της σθεναρής αντίστασης των Ιταλών. Οι ελληνικές δυνάμεις πέτυχαν μέχρι τις βραδινές ώρες να εισχωρήσουν σε μικρό βάθος [από 1 έως 3 χιλιόμετρα] και να καταλάβουν το Υψ. Μπαταρός, και τα υψώματα γύρω από τα χωριά Νικολίτσε και Καλάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΣΥΝΕΧΕΙΑ
    Αυτή είναι η όλη ιστορία του χωριού Βόζιγραδ ή Μπόζιγκραντ και τίποτε περισσότερο. Δεν αναφέρεται πουθενά καμμία ανατίναξη από τμήμα Μηχανικού, ούτε οποιαδήποτε υπονόμευση της οδού.
    Αντιθέτως την ίδια μέρα (14-11-1940) τμήματα του 33 Συντ. ΠΖ της XV Μεραρχίας είχαν καταλάβει διαδοχικά τα υψώματα μέχρι το υψ. 1338 (Τσέρνικ) ενώ απέτρεψαν την ανατίναξη της στρατηγικής σημασίας [και υπονομευμένης από τους Ιταλούς] γέφυρας του ∆εβόλη ποταμού, με πρωτοβουλία ενός Λοχία του 33 Σ.Π. και όχι κάποιου τμήματος Μηχανικού. Πιθανόν η γέφυρα της Βίγλιστας, το δεύτερο περιστατικό «αρμοδιότητος Μηχανικού» που αναφέρεται στο άρθρο, να ταυτίζεται με την ως άνω γέφυρα του Δεβόλη, ο οποίος ρέει στο οροπέδιο της Βίγλιστας !
    Βέβαια δεν αποκλείεται να βρίσκονταν στην περιοχή κάποια τμήματα Μηχανικού, στο οποίο μέχρι τέλους του πολέμου συνυπήρχαν και οι Διαβιβάσεις, σε καμμία όμως από τις παρακάτω πηγές δεν αναφέρεται το περιστατικό του άρθρου. Η διαπίστωση αυτή δεν μειώνει σε καμμία περίπτωση την μέγιστη προσφορά του Όπλου του Μηχανικού κατά το «Έπος του ‘40», αφού είναι γνωστή η αυτοθυσία του προσωπικού του που με τα πενιχρά μέσα που διέθετε «έβαλε κι αυτό το λιθαράκι του» για την επίτευξη της Νίκης !

    Μετά από τις ηρωϊκές προσπάθειες όλων των μονάδων και των ενισχύσεων που κατέφθασαν, οι Ιταλοί ηττήθηκαν κατά κράτος και ο Ε.Σ. εισήλθε νικηφόρος στην Κορυτσά τα ξημερώματα της 22ης Νοεμβρίου 1940 !

    Δυστυχώς μέσω των σχολίων δεν είναι δυνατή η υποβολή σχεδιαγράμματος.

    Πηγές :

    1. ΔΙΣ/ΓΕΣ, «Ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος 1940 – 1941. Η Ελληνική Αντεπίθεσις», Αθήνα 1966, 38.
    2. http://www.army.gr/sites/default/files/h_maxh_apeleytherosh_korytsas_anoterh_strat_dioikhsh.pdf
    3. http://army.gr/sites/default/files/hersaies_epiheiriseis_kata_ton_ellinoitaliko_polemo_epimeleia.pdf
    4. https://averoph.wordpress.com/2013/11/21/ἡ-μάχη-στήν-μόροβα-καί-στό-ἰβάν-14-22-νοε-1940/
    5. https://stratistoria.wordpress.com/1901-1950/9-ww2/valkania-ellinoitalikos-polemos/1940-koritsa/
    6. http://aera2012.blogspot.com/2020/11/blog-post_14.html (Απόσπασμα από το βιβλίο του στρατηγού Δημ.Καθενιώτη "Πόλεμος 1940-41 - Οι κυριότερες στρατηγικές φάσεις", που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Historia (Αθήνα, 2020).
    7. https://averoph.files.wordpress.com/2013/11/b6385-ceb5cf80ceb9cf87ceb5ceb9cf81ceaecf83ceb5ceb9cf82ceb3ce84cf83cf83_1.jpg?w=500&h=572 [σύνδεσμος σχεδιαγράμματος]

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...