ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=78&artid=243890&dt=28/09/2008
*Ο Χριστόδουλος Τσιγάντες
*Ο ένδοξος αντιστράτηγος
πέθανε αυτοεξόριστος
στο Λονδίνο τον Οκτώβριο του 1970,
αλλά σύμφωνα με την επιθυμία του
η τέφρα του μεταφέρθηκε στην Αθήνα
όταν έπεσε η χούντα.
*Ένα παλαιότερο άρθρο
της κ. Φωτεινής Τομαή.
της κ. Φωτεινής Τομαή.
Με την παράθεση μικρού μόνο αποσπάσματος από την τόσο μεστή και ανθρώπινη ομιλία του λόρδου Τζέλλικο, που έφυγε και αυτός από τη ζωή πριν από λίγα μόλις χρόνια, σκιαγραφείται η προσωπικότητα ενός έξοχου άνδρα, ενός πραγματικού ήρωα που στάθηκε μέχρι τέλους του βίου του ακέραιος και αξιοπρεπής, παρά τις πίκρες που γεύθηκε στην πολυτάραχη ζωή του.
Κεφαλλονίτης την καταγωγή ο Χριστόδουλος Τσιγάντες, από τα Σβορωνάτα Κάτω Λειβαθούς, ήταν μόλις 16 ετών όταν κατετάγη στον ελληνικό στρατό στη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, και 20 όταν επικεφαλής τάγματος πεζικού στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου επέδειξε εξαίρετη ανδρεία πολεμώντας στο μακεδονικό μέτωπο. Στο διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ του Α΄ και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου φοίτησε στην Ανωτέρα Σχολή Πολέμου της Γαλλίας. Γλωσσομαθής, με ευρεία κατάρτιση και παιδεία, έβλεπε να ανοίγεται μπροστά του ο δρόμος για μια αξιοζήλευτη στρατιωτική σταδιοδρομία. Ελαβε μέρος στην εκστρατεία της Ουκρανίας και σε συνέχεια στη Μικρασιατική, η ανάμειξή του όμως στο κίνημα του Μαρτίου του έτους 1935 είχε ως συνέπεια την οριστική καθαίρεσή του από τις τάξεις του στρατού και την καταδίκη του σε ποινή ισόβιων δεσμών. Με βασιλική χάρη που του δόθηκε με την παλινόρθωση της μοναρχίας έλαβε άδεια να φύγει στο εξωτερικό, όχι όμως και να επιστρέψει στο στράτευμα. Το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου τον βρήκε στη Γαλλία. Εκεί κατετάγη στη Λεγεώνα των Ξένων και βρέθηκε σύνδεσμος με τις «Ελεύθερες Γαλλικές Δυνάμεις» του στρατηγού Ντε Γκωλ σε επιχειρήσεις στην Ανατολική Αφρική υπό τον στρατηγό Λεκλέρκ. Η αμνηστία που του δόθηκε από την ελληνική εξόριστη κυβέρνηση ευθυνόταν για την επιστροφή του στις τάξεις του ελληνικού στρατού με τον βαθμό του συνταγματάρχη. Τότε ήταν που ίδρυσε την καταδρομική μονάδα Ιερός Λόχος, της οποίας υπήρξε αρχηγός σε μια σειρά επιτυχών και ριψοκίνδυνων επιχειρήσεων στη Βόρεια Αφρική και στο Αιγαίο Πέλαγος. Για την ηρωική του δράση στη Μέση Ανατολή τιμήθηκε μαζί με άλλους δύο συνταγματάρχες, τον Θρασύβουλο Τσακαλώτο και τον Παυσανία Κατσώτα, με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Σωτήρος.
Μετά την απελευθέρωση της χώρας από τους ναζιστές, διετέλεσε στρατιωτικός διοικητής Αρχιπελάγους και αρχηγός της Ελληνικής Στρατιωτικής Αποστολής Δωδεκανήσων. Αποστρατεύθηκε με αίτησή του το 1948 με τον βαθμό του αντιστρατήγου. Γνωστός για τις δημοκρατικές του απόψεις, εργάστηκε ως πολιτικός σχολιαστής στις εφημερίδες «Έθνος», «Ελευθερία» και «Τα Νέα». Διετέλεσε γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ), παυθείς αμέσως μετά την επιβολή του στρατιωτικού καθεστώτος της 21ης Απριλίου.
Στις 12 Οκτωβρίου του έτους 1970 ο Τσιγάντες, νοσηλευόμενος στο Λονδίνο, πέθανε έχοντας διαρκώς στο πλάι του συναγωνιστές του, βρετανούς αξιωματικούς από τα χρόνια της κοινής τους δράσης στο Αιγαίο, ανάμεσά τους τον λόρδο Τζέλλικο με τον οποίο τον συνέδεε ιδιαίτερη, βαθιά φιλία. Η αποτέφρωση της σορού του έγινε μία ημέρα αργότερα.
*Ο Τσιγάντες στις μάχες της ερήμου
Στις 26 Αυγούστου 1976 με έγγραφό του ο τότε υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας εξέδωσε απόφαση για τη διάθεση ποσού 1,5 εκατ. δραχμών για την ανέγερση μνημείου «εντός του Πεδίου του Αρεως» και «την μεθόδευσιν των διαδικασιών μετακομιδής της τέφρας του Αντιστρατήγου Χρ. Τσιγάντε εκ Λονδίνου εις Αθήνας» (Φ.
735/51575).
735/51575).
*Ο Χριστόδουλος Τσιγάντες
Εναν χρόνο αργότερα, στις 2 Αυγούστου 1977, με έγγραφό του προς το ΥΠΕΞ το Αρχηγείο Στρατού ζητούσε τη μεσολάβηση του πρώτου για τη διεκπεραίωση όλων των απαιτούμενων ενεργειών για τον επαναπατρισμό της τέφρας του νεκρού ήρωα. Η ευθύνη ανετέθη στον διπλωματικό τότε σύμβουλο Α΄, σήμερα πρέσβη ε.τ. Παύλο Αποστολίδη, που υπηρετούσε μετά την επιστροφή του από το Λονδίνο στην κεντρική υπηρεσία. Στο μεταξύ τα βρετανικά ΜΜΕ, χάρη στην εξαίρετη δραστηριότητα του επικεφαλής του Γραφείου Τύπου στο Λονδίνο Μ. Δραγούμη, αφιέρωναν το ένα μετά το άλλο δημοσιεύματα για τον Τσιγάντε, ενώ στο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων των 22.00 προβαλλόταν μαζί με την είδηση φιλμ από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ιερού Λόχου υπό τις διαταγές του στρατηγού Μοντγκόμερι στη Βόρεια Αφρική.
Στις 12 Σεπτεμβρίου 1977 ο έλληνας πρεσβευτής στο Λονδίνο Σταύρος Ρούσσος παρέθεσε παρουσία μεγάλου αριθμού βρετανών επισήμων δείπνο προς τιμήν του υφυπουργού Αμυνας Ανδρέα Ζαΐμη που είχε φθάσει την προηγουμένη της τελετής για να παραλάβει συνοδευόμενος από άγημα ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς την τέφρα του Τσιγάντε με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130. Μετά την επιμνημόσυνη τελετή και την υπέροχη ομιλία του Τζέλλικο στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας στο Λονδίνο, η τέφρα του Τσιγάντε, με ένα σύντομο σταθμό στη βάση της RΑF στο Λάινχαμ Ουίλτς όπου θα ακολουθούσε δεύτερη τελετή, θα στάθμευε επ΄ ολίγον στο Παρίσι για μία ακόμη λαμπρή τελετή στον χώρο των Ιnvalides, προτού τελικά φθάσει στην Αθήνα. Στη ρευστότητα αξιών που χαρακτηρίζει την εποχή μας παραδείγματα ζωής όπως αυτό του Χριστόδουλου Τσιγάντε αξίζει να προβάλλονται αντί να περικλείονται σε λίγες μόνο σειρές των σχολικών εγχειριδίων.
*Η κυρία Φωτεινή Τομαή είναι προϊσταμένη της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών.
Απο όλο αυτό μου έμεινε ότι δόθηκε το'76, 1.500.000 δρχ για να γίνει άγαλμα!!! μου θύμισε την ταινία ''ένας ήρωας με παντόφλες''
ΑπάντησηΔιαγραφήDemis Kalithiotis
Περιεκτικό και εμπεριστατωμένο το άρθρο της κ.Φωτεινής Τομαή για τον Διοικητή του Ιερού Λόχου[1942-1945],αείμνηστον Στρατηγόν Χριστόδουλον Τσιγάντε.Συμπληρωματικά για την προσωπικότητα,την γενναιότητα και τις ικανότητές του,ώστε να ενημερωθούν πληρέστερον οι επισκέπτες του ιστολογίου αυτού,ας μου επιτραπεί να παραθέσω,υπό μορφή μνημοσύνου οφειλομένου φόρου τιμής,τα ακόλουθα:
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Ιερός Λόχος συγκροτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1942 από Αξιωματικούς διαφόρων βαθμών του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας,από Υπαξιωματικούς των Κλάδων αυτών,από Ευέλπιδες,Αστυνομικούς,από εφέδρους Αξιωματικούς και Οπλίτες στην Μέση Ανατολή.Αρχική δύναμη του Ιερού Λόχου διακόσιοι[200] άνδρες.
Όταν πήγε να αναλάβει την Διοίκηση αυτής της ανομοιογενούς Μονάδας,ορισμένοι Αξιωματικοί,λόγω της απόταξης του μετά το κίνημα του 1935,τον συμπεριφέρθηκαν αντιστρατιωτικά έως προσβλητικά.Τότε μεταξύ των άλλων τους είπε:
<>.
Μ αυτά τα λόγια κέρδισε τους άνδρες του Ιερού Λόχου και με θρησκευτική ευλάβεια τήρησε μέχρι την διάλυσή του τον Αύγουστο του 1945.
Με δικαιοσύνη,πειθαρχία, γνώσεις και ικανότητες διοίκησε αυτήν την ανομοιογενή Μονάδα,εξεπαίδευσε στα αντικείμενα των κομάντος το προσωπικό της,σε πολύ δύσκολους καιρούς,και την οδήγησε στον πόλεμο.
Με τους ηρωϊκούς αγώνες του Ιερού Λόχου, η δύναμη του οποίου αργότερα υπερέβηκε τους 1200 άνδρες,απελευθερώθηκαν οι Κυκλάδες,τα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.Υπόψη ότι ο Ιερός Λόχος πολεμούσε στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα μέχρι στις 8 Μαιου 1945, όταν έληξε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος.
Στις 8 Μαιου 1945 στη Σύμη υπογράφηκε το Πρωτόκολλο παράδοσης των Γερμανικών Φρουρών Ρόδου,Κω,Καλύμνου,Λέρου και Μήλου από τον Γερμανό Στρατηγό Βάγκνερ και τριμελή Συμμαχική Επιτροπή,στην οποία συμμετείχε και ο Χριστόδουλος Τσιγάντες.Το περίστροφο του Γερμανού Στρατηγού παραδόθηκε από τον Βρεταννό Ταξίαρχο Μόφατ στον Χριστόδουλο Τσιγάντε,με τα παρακάτω λόγια:
<< Το τρόπαιο αυτό ανήκει στον Ιερό Λόχο,τον απελευθερωτή των νήσων του Αιγαίου,των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων>>.
Αυτός ήταν ο Χριστόδουλος Τσιγάντες με απαράμιλλο θάρρος,γενναιότητα και ψυχραιμία.Χωρίς να έχει υποστεί την επίπονη εκπαίδευση του αλεξιπτωτιστού τη νύκτα της 30ης προς 31η Οκτωβρίου 1943 έπεσε με αλεξίπτωτο,μαζί με 200 άνδρες του στην Σάμο,για επιχειρησιακούς λόγους,αφού απλώς του είχε γίνει μία επίδειξη χρήσης του αλεξιπτώτου,επάνω στο αεροσκάφος.
Ερμούπολη 8 Σεπτ.2014 ώρα 18.00
Κωνστ.Πατιαλιάκας
Αντιστράτηγος ε.α