Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016

«Τω αγνώστω στρατιώτη» Ράλλη Δ. Ραλλίδη, Θράκα!

*Ο υπολοχαγός Ράλλης Ραλλίδης
Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης                Οφείλουμε να τιμούμε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα. Για να τους τιμούμε όμως πρέπει να τους γνωρίζουμε. Αλλιώς, στη συλλογική μνήμη κατατάσσονται στην έννοια του «Άγνωστου Στρατιώτη» ή όπως έλεγε ο Θουκυδίδης στην έννοια των «αφανών» όταν στην Επιτάφιο που εκφώνησε ο Περικλής, έγραφε την κλασσική φράση «μία δὲ κλίνη κενὴ φέρεται ἐστρωμένη τῶν ἀφανῶν, οἳ ἂν μὴ εὑρεθῶσιν ἐς ἀναίρεσιν». Ένα τέτοιον Θράκα ήρωα, όπως και άλλους στο παρελθόν, γνώρισα και εγώ, πάμπολλα χρόνια μετά τον ένδοξο θάνατό του.
                Πρόκειται για τον Ράλλη Δημ. Ραλλίδη, που θα χαρώ πολύ αν ήμουν ο μόνος που τον αγνοούσα και τον έμαθα τώρα. Αν και πιστεύω ότι δεν τον γνωρίζουμε οι περισσότεροι και μιλώ κυρίως για τους συμπατριώτες μου από τη Θράκη και ειδικότερα τους Βορειοθράκες.   
                Ο Ράλλης Ραλλίδης, είχε γεννηθεί στη Σωζόπολη της Βόρειας Θράκης. Προφανώς, ήταν θύμα των βουλγαρικών διωγμών, που προσφυγοποίησαν χιλιάδες Ελλήνων, οι οποίοι κατέληξαν στην κυρίως Ελλάδα, στις αρχές του 20ου αιώνα.

*Πορτρέτο του Ράλλη Ραλλίδη

                Για να εκτιμήσει κανείς την προσωπικότητα αλλά και το μέγεθος της φιλοπατρίας του ανδρός, θα πρέπει να τονίσω ότι ο Ραλλίδης μολονότι είχε υπό τα όπλα τέσσερα αδέλφια και ο ίδιος ήταν πατέρας τεσσάρων παιδιών, έσπευδε σε όλα τα καλέσματα της πατρίδας, αν και δεν είχε καμιά στρατιωτική υποχρέωση!  
                Όταν κηρύχθηκε ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος το 1912 έτρεξε να καταταγεί και συνέχισε να μάχεται ηρωικά και στον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο το 1913.
                Όταν ξέσπασε το 1916 το Εθνικό Κίνημα με τον Βενιζέλο να καταφεύγει στη Θεσσαλονίκη και να δημιουργεί ξεχωριστό κράτος, ο Ραλλίδης πήγε από τους πρώτους να καταταγεί εθελοντής λοχίας.
Με προθυμία πάντα έπιανε το τουφέκι για να υπερασπισθεί την πατρίδα του. Πολεμώντας δύο χρόνια στους Βαλκανικούς πολέμους και ενάμιση χρόνο στο Κίνημα του Βενιζέλου, δηλαδή στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν καταδέχθηκε να ζητήσει ούτε μια μέρα άδεια! Πολεμούσε και διέπραττε ανδραγαθίες, που του έδιναν βαθμούς. Έγινε ανθυπολοχαγός.
*Χάρτης της περιοχής των επιχειρήσεων στην πόλη Κερασούμ

Έτσι όταν η Ελλάδα με εντολή των συμμάχων της κατέλαβε την Ιωνία, ο Ραλλίδης βρέθηκε στρατευμένος υπολοχαγός πλέον στη Μεραρχία Αρχιπελάγους, να παίρνει μέρος στις μάχες καταδίωξης των δυνάμεων του Μουσταφά Κεμάλ. Δύο από τα αδέλφια του, ο ένας αξιωματικός και ο άλλος στρατιώτης, έδωσαν και αυτοί το παρόν στη Μικρά Ασία. Η οικογένεια, είχε πατριώτες…
Ο Ράλλης Ραλλίδης με το τουφέκι στο χέρι προχωρούσε ανατολικά της Σμύρνης μαχόμενος ασταμάτητα. Δυστυχώς όμως ο Χάρος του έστησε καρτέρι στην πόλη Κερασούμ, ανάμεσα στη Σόμα και το Μπαλουκεσέρ, γύρω από την οποία έγιναν σκληρές μάχες, την άνοιξη του 1920. Έπεσε ηρωικά μαχόμενος στις 16 Ιουνίου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πατρίς» (20 Αυγούστου 1921).
*Ο υπολοχαγός Ράλλης Ραλλίδης (ΠΑΤΡΙΣ)

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις αποφασίσθηκαν στις 9 Ιουνίου 1920,  για τους τομείς Σαλιχλή και Αξαρίου. Τα μεσάνυχτα, το υπουργείο Στρατιωτικών ανακοίνωσε την έναρξη των επιχειρήσεων. Ο Αρχηγός του Στρατού της Μικράς Ασίας Λεωνίδας Παρασκευόπουλος, ανέφερε στο υπουργείο ότι κατόπιν εντολής του Προέδρου της Κυβερνήσεως διέταξε την έναρξη των επιθετικών επιχειρήσεων στις 10 Ιουνίου.
*Το ανακοινωθέν του Γενικού Στρατηγείου

Στις 19 Ιουνίου στο ολιγόλογο τηλεγραφικό ανακοινωθέν του Γενικού Στρατηγείου αναφέρονταν, ότι στο βόρειο μέτωπο, η βόρεια ομάδα προήλασε μέχρι τη γραμμή Μπιγαντίς- Κερασούμ, είκοσι χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Σόμα. Οι Τούρκοι πρόβαλαν ισχυρή αντίσταση κοντά στην Κερασούμ, αλλά καταδιώχθηκαν προς το Μπαλουκεσέρ. «Απώλειαι ημών- τονίζονταν στο ανακοινωθέν- 3 αξιωματικοί και 60 άνδρες. Του εχθρού εμετρήθησαν υπέρ τα εκατόν πτώματα».
Στην πόλη Κερασούμ οδηγούσε μια στενή λωρίδα, ανάμεσα σε υψώματα. Γεγονός που καθιστούσε δύσκολο το εγχείρημα της επίθεσης για να καταληφθεί η μικρή αυτή πόλη.
Εκείνη τη μέρα οι κάτοικοι της πόλης Κούλα προσέγγισαν τις ελληνικές προφυλακές και ζήτησαν να προελάσει ο ελληνικός στρατός και να την καταλάβει. Παρέδωσαν μάλιστα στους Έλληνες στρατιώτες ένα πυροβόλο, τέσσερα πολυβόλα και μεγάλο αριθμό όπλων, που ανήκαν σε τουρκικά τμήματα, που οπισθοχώρησαν.
*Το επόμενο ανακοινωθέν του Γενικού Στρατηγείου

Στη συνέχεια δόθηκε στη δημοσιότητα νέο ανακοινωθέν σχετικά με την προέλαση των ελληνικών δυνάμεων προς το Μπαλούκεσερ. Σ’ αυτό υπογραμμίζονταν μεταξύ άλλων ότι «ο εχθρός αντέταξεν ισχυράν αντίστασιν εις Κερασούμ, νοτίως του Μπαλουκεσέρ και εις Κιρκαγάτς κατά της αριστεράς φάλαγγος ημών προς δυσμάς, κυκλωθείς όμως εξ ανατολών ετράπη εις φυγήν, καταδιωχθείς δραστηρίως και υφιστάμενος μεγάλας απωλείας εις νεκρούς και τραυματίας».
*Η ανταπόκριση του Κώστα Αθάνατου

Ο δημοσιογράφος Κώστας Αθάνατος, μετέδιδε στην εφημερίδα «Πατρίς» ότι η «αρξαμένη δευτέρα περίοδος των επιχειρήσεων εστέφθη υπό θριαμβευτικής επιτυχίας». Προσέθετε επίσης, ότι στο Κερασούμ συνήφθη αιματηρή σύγκρουση, αλλά η πόλη κατελήφθη όπως και το Μπιγαντίς.
*Απόσπασμα από την ανάλυση του "Ελεύθερου Τύπου"

Η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» σε ανάλυση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, στις 28 Ιουνίου 1920 επεσήμαινε: «Μετά λυσσώδη αντίστασιν εις Κερασούμ, ο εχθρός απειληθείς δια κυκλωτικής κινήσεως εκ δεξιών, κατέφυγον εις Μπαλικεσέρ, εκεί δε πάλιν πιεσθείς εκ Πανόρμου, οπόθεν προήλαυνον εν σπουδή αποσπάσματα της αποβιβασθείσης Μεραρχίας Ξάνθης και εκ Κερασούμ, οπόθεν την εδίωκον κατά πόδας, αι από νότου προελαύνουσαι συνάμεις μας κατέφυγεν εις Προύσαν, ήτις κατελήφθη…».
*Όρκος των αδελφών επί του τάφου ("Ελεύθερος Τύπος, 4 Αυγούστου 1921)


Πάντως δύο από τα αδέλφια του, που υπηρετούσαν τότε και αυτοί στη Μικρά Ασία, ο ένας αξιωματικός και ο άλλος απλός στρατιώτης επισκέφθηκαν τον τάφο του Ράλλη και ορκίσθηκαν να εκδικηθούν το θάνατό του.
Σήμερα στον ιστότοπο της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού υπάρχει η δυνατότητα αναζήτησης πεσόντων βάσει ονόματος. Για τον Ράλλη Ραλλίδη γράφει:
Ραλλίδης Ράλλης
Πατρώνυμο: Δημ.
Βαθμός: Υπολοχαγός
Περίοδος: Μικρασιατική Εκστρατεία 1919 – 1922
Χωρίς καμιά άλλη λεπτομέρεια, χωρίς φωτογραφία.
*Η κατάληψη της πόλης Κερασούμ, αγγέλλεται πρωτοσέλιδα

Το γεγονός είναι ένα: Ότι εκεί στα αφιλόξενα μέρη, έχασε τη ζωή του ένας απλός Έλληνας ο Ράλλης Ραλλίδης, που τον διέκρινε αγνός πατριωτισμός. Και αυτόν τον ταπεινό Έλληνα, όπως και πολλούς ομοίους, δεν πρέπει να τους ξεχνούμε. Αξίζει να τον μνημονεύουμε και να τον διδάσκουμε ως παράδειγμα στους νεώτερους.

Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης


ΠΗΓΕΣ 
*Αρχεία Εφημερίδων ΠΑΤΡΙΣ (Σπ. Σίμου), ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ανδρ. Καβαφάκη) 

25 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δήμος Τσαγκούδης Εξαιρετικά ενδιαφέρον! Αξίζει να το διαβαστεί!

Ανώνυμος είπε...

Panagiotis Grigorenas
Πολυ ενδιαφερουσα η ιστορικη αναδρομη...
το επιθετο Ραλλης ή Ραλλιδης ειναι γνωστο στην περιοχη του Εβρου...ο πεθερος μου Χρηστος Ραλλης καταγωγης Ανατ Ρωμυλίας(Ακαλαν)....κατοικος Μικρου Δερείου...σημερα εν ζωη....μου ανεφερε οτι το επιθετο Ραλλίδης (τροποποιηθηκε στη διαδρομή) προερχεται απο το Ραλλης....επιθετο που υπηρχε στην περιοχη της Ανατ Ρωμυλιας...

Ανώνυμος είπε...

Νίνα Γκούδλη
Συγχαρητήρια Παντελή για την απόδοση τιμής στους άγνωστους αυτούς ήρωες μνημονεύοντας τους!....
Μέσα από σένα τους μαθαίνω και νιώθω περήφανη!…

Ανώνυμος είπε...

Chryssi Baboura
Πολύ σε ευχαριστώ, Παντελή, δεν γνώριζα τον ανιδιοτελή Θρακιώτη ήρωα!

Ανώνυμος είπε...

Πετρος Γεωργαντζης
Στις αναρτήσεις σου αγαπητέ κ. Αθανασιάδη συνηθίζω προκαταβολικά πρώτα να δηλώνω ὁτι "μου αρέσει" και έπειτα να τις διαβάζω, ρουφώντας τις. Και πάλι θερμά συγχαρητήρια.

SITALKIS είπε...

Ευχαριστώ θερμά!

Ανώνυμος είπε...

Angela Lecatsa
Απλά ήθελα να ρωτήσω: Με τον Αντώνη Ραλλίδη, βουλευτή του Αγροτοεργατικού κόμματος του '33 είχε κάποια σχέση;

SITALKIS είπε...

Δεν το ξέρω.... Ο έμπορος Αντώνιος Αριστ. Ραλλίδης γεννήθηκε το 1896 και έξελέγη βουλευτής Θεσσαλονίκης το 1933. Στις εκλογές του 1933 το Α.Ε.Κ. εξέλεξε 2 βουλευτές. Αρχηγός του ήταν ο Ιω. Σοφιανόπουλος

Ανώνυμος είπε...

Pinelopi Gkouma
"Με προθυμία πάντα έπιανε το τουφέκι για να υπερασπισθεί την πατρίδα του".....ευχαριστούμε κ Παντελή Αθανασιάδη ..που μας θυμίζεις τους Ήρωές μας!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Εύη Κυριακίδου
Η απόδοση τιμής στους νεκρούς ήρωες, είναι το άνοιγμα της πόρτας στην αιωνιότητα! Ευχαριστούμε κ. Παντελή!

Ανώνυμος είπε...

Giorgos Moraitinis
Τουλάχιστον έφυγε με τη γεύση της νίκης και όχι της ταπείνωσης που ακολούθησε .......

Ανώνυμος είπε...

Χρηστος Τσεπελικας
Εχω την γνωμη, πως ο στρατιωτης Ραλλης αδικα εχασε την ζωη του οπως και ολοι οσοι εχασαν τη ζωη τους σε εναν πολεμο που τον εστησαν οι ξενες δυναμεις ακρως ιμπεριαλιστικο με θυματα τους λαους της περιοχης που εσπειρε θανατο προσφυγια και φτωχεια.Οι λαοι δεν εχουν να χωρισουν τιποτα εξ αλου αιωνες ζουσαν μαζι εως οτου ηρθαν οι αστοι να τους βαλουν να σκοτωθουνε για τα δικα τους συμφεροντα. Το αποτυπωνουν με μεγαλη καθαροτητα οι στιχοι του Βαρναλη να σκοτωνονται οι λαοι για του αφεντη το ψωμι.

Ανώνυμος είπε...

Chryssi Baboura
Πολύ σε ευχαριστώ, Παντελή, δεν γνώριζα τον ανιδιοτελή Θρακιώτη ήρωα!

Ανώνυμος είπε...

Manolis Tzouganos
Ypiretisa stratiotis sto Mikro Dereio kai gnorisa tis oikogeneies Ralli An den apatoume o kyrios Hristos ekane kai ton fournari ston loho pou ypiretousa Axiologoi anthropoi........

SITALKIS είπε...

Δεν γνωρίζω τίποτα για απογόνους.... Διαβάστε όμως στο τέλος του κειμένου το σχόλιο του κ. Π. Γρηγόρενα.

Ανώνυμος είπε...

Νίνα Γκούδλη
ΑΘΑΝΑΤΟΣ!.....

Ανώνυμος είπε...

Ο Ιωαννης Θεοφανους Σαλτσιδης
ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ,ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ (ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ)

Ανώνυμος είπε...

Soula Koromilas
Σας ευχαριστω πολύ!Εξαιρετικό!

Ανώνυμος είπε...

Ιωάννης Μητακίδης
Αθάνατος!

Βλάσης Αγτζίδης είπε...

Συγχαρητηρια

Βλ. Αγτζιδης

SITALKIS είπε...

Ευχαριστώ κ. Αγτζίδη.

Ανώνυμος είπε...

Ιωάννης Σαρσάκης
Αιωνία του η μνήμη !!!

Ανώνυμος είπε...

Γερακίνα Μηνούδη
Σας ευχαριστώ για ακόμη μια φορά 💜

Ανώνυμος είπε...

Προεδρος Τοπικης Κοινοτητας Ν.Αγαθουπολης
ΠΑΝΤΕΛΉ σ'ευχαριστώ για την ένδοξη ανάρτηση σου. Αγνός πατριώτης.....
Μου άρεσε πολύ η φράση του Επιταφίου .....
Θα σε παρακαλούσα εάν βρεις κάτι για παλαιά Αγαθουπολη να μου το στείλεις και Και εγώ προσπαθώ να μαθαίνω και αυτό με ξεκουράζει πολύ. Σευχαριστω έχουμε αναγκη μια απύθμενης πηγής όπως εσύ

Ανώνυμος είπε...

Zozo Dogu
Πολύ σωστά! να μην ξεχνάμε τους ήρωές μας! και φυσικά της ΙΣΤΟΡΙΑ μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...