Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Ρωγμές στην αφήγηση για τον εμφύλιο

*Έκρηξη βόμβας ναπάλμ σε οχυρώσεις του Δημοκρατικού Στρατού από την Αεροπορία, με το Πεζικό έτοιμο να εφορμήσει. Υψώματα Τσάγκος και Καραούλι, Γράμμος, Αύγουστος 1949.


Της κ. ΣΙΣΣΥΣ ΑΛΩΝΙΣΤΙΩΤΟΥ



                Το Πάσχα του 1795 ο Friedrich August Wolf, Γερμανός μελετητής του Ομήρου, υποστήριξε ότι η γραφή ήταν ακόμη άγνωστη στον Όμηρο και ότι τα ομηρικά έπη, καθώς είχαν συντεθεί από μνήμης και παραδοθεί από στόμα σε στόμα, δεν πήραν τη σταθερή μορφή τους παρά αιώνες αργότερα, και ότι, με τα δεδομένα αυτά, η ενότητα και το αδιαίρετο του Ομήρου ήταν πράγματα πολύ αμφίβολα.
                Ο Botiiger, φίλος του Wolf, ήθελε τότε, όπως έγραψε στον Wolf από τη Βαϊμάρη, να χτυπήσει «τις καμπάνες του κινδύνου» και να ειδοποιήσει για την «πυρκαγιά»: «Κινδυνεύει η ενότητα και το αδιαίρετο του Ομήρου! Από παντού υψώνονται φλόγες! Όποιος έχει διάθεση και καρδιά να βοηθήσει, ας τρέξει με τον πυροσβεστικό του κάδο!». Όποιος ήθελε να τη σβήσει έτρεχε με τον κάδο του. Καθώς όμως άλλοι, από αντίδραση, συδαύλιζαν ακόμα περισσότερο τη φωτιά, ο αγώνας των στοιχείων συνεχίστηκε (Wolfgang Schadewaldt, Από τον κόσμο και το έργο του Ομήρου, Α΄ τόμος, σελ.19, εκδ. ΜΙΕΤ).
ΣΤΑΘΗΣ Ν. ΚΑΛΥΒΑΣ -
ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΑΝΤΖΙΔΗΣ
«Εμφύλια πάθη
23 Ερωτήσεις και απαντήσεις
για τον Εμφύλιο»
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2015, σελ. 528

                Τηρουμένων των αναλογιών και ανεξάρτητα από την αξία των συμπερασμάτων, αυτό περίπου θύμισαν οι αντιδράσεις όταν, στις 20 Μαρτίου του 2004, οι καθηγητές Στάθης Καλύβας και Ν. Μαραντζίδης, τάραξαν τα αγιοποιημένα νερά της «εμφυλιακής» ιστοριογραφίας με μια δημοσίευσή τους στην εφημερίδα «Τα Νέα», όπου κωδικοποιούσαν σε δέκα σημεία τα, σημαντικά κατά τη γνώμη τους, κενά στη μελέτη του Εμφυλίου. Όπου, δηλαδή, εφάρμοσαν την απλή επιστημονική μέθοδο: θέτω ερωτήματα προκειμένου να απορρίψω ή να επιβεβαιώσω υπάρχοντα συμπεράσματα ή και για να εξάγω νέα.
                Τα ερωτήματα που ετέθησαν όμως, αμφισβήτησαν συμπεράσματα παγιωμένα και υπαγορευμένα από ιδεολογικές βεβαιότητες ή και κατασκευές.
                Δημιούργησαν ρωγμές στο μεταπολιτευτικό μονοπώλιο της αριστερής αφήγησης ως προς τον ελληνικό εμφύλιο αλλά δεν ικανοποίησαν ούτε τη Δεξιά. Το πνεύμα με το οποίο υποδέχθηκαν ιστορικοί, διανοούμενοι, κόμματα και ημιδιανοούμενοι τα ερωτήματα και τους ισχυρισμούς τους αποτυπώνεται, με μια απλή αναζήτηση των ονομάτων τους, στην πρώτη σελίδα της Google: Βρίθει καταδικαστικών κειμένων εξ Αριστερών για το σύνολο του έργου τους– «καθηγητές του τίποτα» είναι ένας από τους πολλούς και μάλλον ακραίος χαρακτηρισμός για κάποιον που διδάσκει στο Γέιλ όπως ο Στ. Καλύβας- ενώ απουσιάζει οποιαδήποτε υπεράσπιση εκ Δεξιών.
*1949: Το τέλος του Εμφυλίου γίνεται δεκτό από τους στρατιώτες με χορούς.

                Εξηγήσιμο για μια χώρα όπου γνωστός πανεπιστημιακός καθηγητής ιστορίας ομολογεί ότι «έγραψα κατ’ εντολήν του κόμματός μου» και όπου η πλειονότητα θεωρεί ως ιστορικά γεγονότα τους δύο βασικούς μύθους που ανέπτυξαν η Δεξιά και η Αριστερά για τον εμφύλιο δημιουργώντας μια στρεβλή πρόσληψη της Ιστορίας από το σύνολο σχεδόν της ελληνικής κοινωνίας η οποία, όπως φάνηκε και από τα συνθήματα και τις συμπεριφορές των τελευταίων ετών, δεν αντιμετωπίζει καθόλου εκείνη την περίοδο ως ένα μακρινό και σοβαρά διευκρινισμένο παρελθόν.
                Οι συγγραφείς αποστασιοποιούνται από το μανιχαϊστικό δίπολο «οι κακοί δεξιοί-οι καλοί αριστεροί» που επικράτησε μεταπολιτευτικά και το αντίστροφο που επικρατούσε μεταπολεμικά στην εθνική αφήγηση, αναζητώντας και δίνοντας στοιχεία για κάθε εξιστόρηση, περιγραφή και επιχείρημα ως προς το τι συνέβη εκείνες τις άγριες μέρες. Εκτιμούν ότι «αν στο παρελθόν χρειάστηκε να ξεπεραστεί το αφήγημα των «Εαμοβουλγάρων», σήμερα είναι ανάγκη να αποδομηθεί το αντίστοιχο των «γερμανοτσολιάδων».
                Ο Στάθης Καλύβας και ο Νίκος Μαραντζίδης, ασχολούμενοι εδώ και είκοσι χρόνια με τον ελληνικό εμφύλιο στο νέο τους βιβλίο «Εμφύλια πάθη», δίνουν αυτό που λέει ο τίτλος σε 526 σελίδες. Όπως εξηγούν στην εισαγωγή του βιβλίου, επιδίωξαν «να είναι όσο το δυνατόν πιο σφαιρικό, συνοπτικό και απλά γραμμένο, ώστε να απευθύνεται όχι μόνο στους ειδικούς αλλά στην πλειονότητα του αναγνωστικού κοινού που επιθυμεί να κατανοήσει τις βασικές εξελίξεις και τα χαρακτηριστικά της δεκαετίας του ’40».

*Εικόνα από τις επιχειρήσεις του Εμφυλίου

Θύματα η ήρωες

                Κεφάλαια- ερωτήσεις που περιλαμβάνονται στο βιβλίο, όπως εάν ήταν οι συγκρούσεις της περιόδου 1943-1949 εμφύλιος πόλεμος, τι ήταν και γιατί κυριάρχησε το ΕΑΜ, τι ήταν ο δωσιλογισμός και ποιοι ήταν οι δωσίλογοι, τι ήταν και γιατί απέτυχε η Συμφωνία της Βάρκιζας, πώς και πότε επέλεξε (ξανά) τη σύγκρουση το ΚΚΕ, πόσο σημαντική ήταν η υλική βοήθεια που έλαβε ο Δημοκρατικός Στρατός από τις λαϊκές δημοκρατίες, τι ήταν το «παιδομάζωμα» και για ποιο λόγο έγινε, απαιτούν όχι μόνο τη νηφάλια γραφή αλλά και τη νηφάλια ανάγνωση.
                Απαιτούν τον αναγνώστη που θέλει να καταλάβει ότι είναι πρακτικώς αδύνατον να σφάζουν κατά συρροήν οι κομμουνιστές με κονσερβοκούτια και αναγνώστη που εκλαμβάνει ως απλοϊκή προπαγάνδα και όχι ως ιστορία, παράγραφο από βιβλίο του 1945 (ανατυπωμένο το 1976 από τις «Ιστορικές Εκδόσεις») για τα Δεκεμβριανά όπου «...ελασίτες νεκροί, γαζωμένοι από ριπή πολυβόλου, τραυματίες με κομμένα τα ποδάρια και χυμένα τ’ άντερα προχωρούσαν τραγουδώντας και πολεμώντας. Μονάχα σαν αναποδογυρίστηκαν οι ριμινίτες και πανικόβλητοι το έβαλαν στα πόδια, μονάχα σαν κατρακύλησαν απ’ τον Αράπη και άδειασαν και την τελευταία καλύβα της Καισαριανής, τότε σωριάστηκαν οι νεκροί στο χώμα και βόγγηξαν οι τραυματίες».
                Τα «Εμφύλια Πάθη» χρειάζονται αναγνώστες που θέλουν να μάθουν κάτι για όλες τις πλευρές τις Ιστορίας και όχι Ελληνες που θέλουν, διαβάζοντας, να ξαναζήσουν την Ιστορία ως θύματα ή ως ήρωες, ως κυνηγοί ή ως κυνηγημένοι.

ΣΙΣΣΥ ΑΛΩΝΙΣΤΙΩΤΟΥ

10 σχόλια:

  1. Ευγενία Μάρκου Κυριαζή
    Δυστυχώς ό,τι διαβάζουμε και ακούμε γύρω από αυτό το θέμα,είναι γραμμένο, ειπωμένο ή καί διανθισμένο με αλήθειες μεν ,αλλά και υπερβολές δε, από την εκατέρωθεν την πλευρά που την συμφέρει.Ευχαριστώ Παντελή για την ενημέρωση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευγενία Μάρκου Κυριαζή
    Δυστυχώς ό,τι διαβάζουμε και ακούμε γύρω από αυτό το θέμα,είναι γραμμένο, ειπωμένο ή καί διανθισμένο με αλήθειες μεν ,αλλά και υπερβολές δε, από την εκατέρωθεν την πλευρά που την συμφέρει.Ευχαριστώ Παντελή για την ενημέρωση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ιωαννης Θεοφανους Σαλτσιδης
    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ Κ.ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ
    ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΕΠΑΙΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΣΝ 2 ΕΓΚΡΙΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΩΝ ,ΑΛΛΑ ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΟΥΤΕ 5% ΤΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΙ..ΚΑΙ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ,ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νικος Παπαθανασιου
    Συμφωνώ με τις παρενθέσεις στο "δεξιών". Πάντως, εγώ ήδη το παρήγγειλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ηλίας Κοτρίδης
    Αυτό το "δημοκρατικού στρατού" είναι καιρός να σταματήσει. Δεν υπήρξε ποτέ τέτοιος στρατός. Αν θέλετε μπορούμε να παραθέσουμε πληθώρα στοιχέιων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αετίων Σωτήριος Ριζόγιαννης
    Λυπάμαι αλλά ο χρηματοδοτούμενος Στάθης Καλύβας επεμβαίνει στην Ιστορία από την δεξιά πλευρά με ψέματα ο δε χρηματοδοτούμενος Μαρατζ'ιδης απο την αριστερή πλευρά να δόση στην δημοσιότητα όλο το αρχείο του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας όπου φαίνεται ο ανθελληνικότατος ρόλος του ΚΚΕ και των μεγαλοστελεχών του, που σήμερα τους έχουν αναγάγει σε ήρωες ! Περί της απερίφραστης μομφή μου ως ψεύτη στο Σ, Καλύβα βλ. http://rozosotiris.blogspot.gr/2015/06/082.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μα είναι δυνατόν να λέμε καλοί κακοί?? νικητές ηττημένοι γιες ... όπως 1945-1974 το αφήγημα έμπαζε προς τα δεξά μετά την προδοσία της κύπρου μπάταρε προς τα αριστερά... τι αριστερά τώρα... πιάσε το αυγό και κούρευτο... και ποιοί έγραψαν τι έγραψαν ... άστα να πανε...


    θα το δω και αυτό...

    καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η επιείκεια είναι αδελφή της δικαιοσύνης αλλά σε υπερβολικό βαθμό είναι προκλητική αδικία.
    ‘’Ο συμμοριτοπόλεμος βαφτίστηκε εμφύλιος
    Το παιδομάζωμα παιδοπροστασία
    Οι αντάρτες δημοκρατικός στρατός
    Τα θύματα εξισώθηκαν με τους θύτες
    Οι καταδικασθέντες τρεις εις θάνατο από τη δικαιοσύνη αθωώθηκαν με πολιτική απόφαση χάριν της Δημοκρατίας και γνώρισαν δόξες και τιμές.’’
    Όσοι ζήσαμε τα γεγονότα έχουμε ανεξίτηλες εικόνες που δυστυχώς δεν μπορούμε να τις σβήσουμε εις βάρος της ιστορίας. Οι εγκληματίες και οι ηθικοί αυτουργοί δεν θα καλυφθούν ιστορικά από κανένα κομματικό μανδύα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Anastasios Mastrogiannis
    Πάρα πολλές οι Ρωγμές Εκατέρωθεν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σύρος 10 Νοεμβρίου 2015. Ώρα 09.30.
    Μετά από μια προσεκτική ανάγνωση του βιβλίου << Εμφύλια Πάθη >> των κ.κ Στάθη Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη, μπορώ άφοβα να το χαρακτηρίσω ως ένα από τα καλύτερα βιβλία, που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα για τον Εμφύλιο Πόλεμο, από τα οποία έχω διαβάσει έναν μεγάλο αριθμό, ιδίως της αριστερής πλευράς, που έχει μονοπωλήσει την ιστοριογραφία μετά την μεταπολίτευση. Οι συγγραφείς μας προσφέρουν κατά τρόπο επιστημονικό και εμπεριστατωμένο, αντικειμενικό και κατά το δυνατόν αμερόληπτο με την προσφυγή σε πηγές και των δύο πλευρών, μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις φάσεις του Εμφυλίου Πολέμου 1943-1949. Θέτουν καίρια ερωτήματα, που έχουν προβληματίσει, όσους ασχολούνται με τα γεγονότα της δεκαετίας 1940 και δίνουν σαφείς απαντήσεις, που προκύπτουν από την σχολαστική έρευνα, επιστημονική ανάλυση, συγκριτική μελέτη και ενδελεχή διασταύρωση στοιχείων.
    Αναπόφευκτα ο αναγνώστης θα σχηματίσει σαφή άποψη για τα τραγικά λάθη της εκάστοτε ηγεσίας του ΚΚΕ, κατά τη δεκαετία του 1940, σε πλήρη αντίθεση της στάσης και δράσης των κομουνιστικών κομμάτων της Γαλλίας και Ιταλίας , μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
    Εγκληματικά λάθη που δίχασαν τον Ελληνικό Λαό και προκάλεσαν σοβαρότατες απώλειες ζωών και τεράστιες ζημιές στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της πατρίδας μας.
    Κωνσταντίνος Πατιαλιάκας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...