Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Αυτοί που έπεσαν μαχόμενοι, για την Αδριανούπολη

*Ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Πολύκαρπος σε φωτογραφία του 1921, 
ιερουργώντας σε κάποια στρατιωτική εορτή






Μνημόσυνο και στο Σουφλί




Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης




          Τώρα, που η τροχιά του χρόνου , φέρνει για άλλη μια φορά ενώπιον μας την 14η Μαΐου, την τυπική και ενιαία βάσει Προεδρικού Διατάγματος ημερομηνία των «Ελευθερίων» της Θράκης, οφείλουμε να θυμηθούμε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για να ελευθερωθεί αυτή η περιοχή, άσχετα αν το 1922, κατέρρευσαν τα όνειρα και η Ανατολική Θράκη δόθηκε στους Τούρκους, βάσει των γεωστρατηγικών σχεδιασμών των Μεγάλων Δυνάμεων.
          Θα μας βοηθήσει μια ανταπόκριση του Ανδρέα Κονιτόπουλου, ο οποίος ως απεσταλμένος της εφημερίδας «Πατρίς» (14 Αυγούστου 1920) παρακολούθησε εκ του σύνεγγυς τα γεγονότα της απελευθέρωσης της Θράκης. (Σ.Σ. Ο Κονιτόπουλος στα κατοπινά χρόνια υπήρξε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και προέδρου της ΕΡΕ Κωνσταντίνου Καραμανλή).
          Τον Αύγουστο 1920, η πόλη της Αδριανούπολης περίπου 40 μέρες μετά την απελευθέρωσή της τίμησε τη μνήμη των παλληκαριών, που έδωσαν τη ζωή τους τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς, για να πνεύσει άνεμος ελευθερίας, μετά από σκλαβιά 600 ετών.
          Η Αδριανούπολη, η μητρόπολη του Θρακικού Ελληνισμού και η ΙΧ Μεραρχία τέλεσαν το μνημόσυνο των πεσόντων, με μεγάλη επισημότητα.
*Το ρεπορτάζ του Ανδρέα Κονιτόπουλου στην εφημερίδα "Πατρίς"

          Το Εωθινό Εμβατήριο που παιάνιζε η φιλαρμονική των Ευζώνων από νωρίς το πρωί, ξύπνησε τους Αδριανουπολίτες, Φάλαγγες στρατιωτών παρήλαυναν στους μεγάλους δρόμους και κατευθύνονταν στο χώρο,  όπου θα τελούνταν το μνημόσυνο.
          Στο χώρο εκείνο είχε στηθεί ένα μνημείο- κενοτάφιο.  Ήταν χαρακώματα και συρματοπλέγματα, με πεταμένους κάλυκες, δείγματα μάχης. Στο μέσον είχε στηθεί το κατάλευκο κενοτάφιο, στολισμένο με την ελληνική σημαία. Γύρω από το μνημείο αυτό είχαν τοποθετηθεί Τουρκικά κανόνια, λάφυρα των μαχών. Τέσσερις ευσταλείς εύζωνοι σε στάση προσοχής. Ένα τραπέζι υπήρχε για χρήση από τους ιερωμένους. Είχε στολισθεί με το έμβλημα ΙΧ, διακριτικό της ηρωικής Μεραρχίας.
          Αριστερά του κενοταφίου ήταν παραταγμένοι οι θεραπευμένοι τραυματίες του 3/40 ευζωνικού συντάγματος της Άρτας. Πίσω από το κενοτάφιο είχαν παραταχθεί σε φάλαγγες λόχου τα  συντάγματα της ΙΧ Μεραρχίας, του 3/40 συντάγματος ευζώνων, το 25ο και το 26ο σύνταγμα με επικεφαλής τις πολεμικές σημαίες τους και τους συνταγματάρχες Ξύδη, Μεσσήνη και Καϊμπαλή. Είχε παραταχθεί επίσης και η ΙΧ διλοχία του Μηχανικού.
          Στις 10 το πρωί άρχισαν να προσέρχονται οι επίσημοι. Ο μητροπολίτης Πολύκαρπος, που κατέθεσε στεφάνι. Ο διοικητής της ΙΧ Μεραρχίας στρατηγός Λεοναρδόπουλος με τον επιτελάρχη του Πολίτη, τον υπασπιστή του Ιωαννίδη μια τους άλλους αξιωματικούς του επιτελείου του.
*Ο Ύπατος Αρμοστής Ανατολικής Θράκης Αντώνιος Σαχτούρης

          Στη συνέχεια, προσήλθε ο Ύπατος Αρμοστής Αντ. Σαχτούρης με τον Γενικό Γραμματέα της Αρμοστείας Καραθεοδωρή, ο γενικός πρόξενος Α. Χαλκιόπουλος, ο αρχηγός της Χωροφυλακής Θράκης Διοσκουρίδης με τον διευθυντή της αστυνομίας ταγματάρχη Μερεντίτη, ο γενικός αρχίατρος της Στρατιάς Κουρτάκης και ο αφιχθείς από την Κωνσταντινούπολη αρχίατρος της Αποστολής Αντύπας , οι επιτελείς της Στρατιάς Παναγιωτόπουλος και Ρογκάκος, ο συνταγματάρχης Καλογεράς με τους υπασπιστές του Στράγγα και Κριεζή και όλοι οι διευθυντές των στρατιωτικών και πολιτικών υπηρεσιών.
          Στο μνημόσυνο προσήλθαν επίσης ο τέως δήμαρχος Σεφκέτ Μπέης, ο Μουφτής Χιλμή και το προεδρείο της Οθωμανικής κοινότητας. Παρέστησαν ακόμα και τα προεδρεία και οι θρησκευτικοί αρχηγοί της Αρμενικής και της Ισραηλίτικης κοινότητας και ο μόνος διπλωμάτης, ο πρόξενος της Περσίας.
          Στην επιμνημόσυνη δέηση χοροστάτησε ο μητροπολίτης Πολύκαρπος, ενώ η Φιλαρμονική έπαιξε πένθιμο εμβατήριο του Μπετόβεν. Αμέσως μετά έγινε το προσκλητήριο των πεσόντων.
          Ο στρατηγός Λεοναρδόπουλος βροντοφώναξε:
          -Σαλπιγκταί!!! Προσκλητήριον!!!
          Ταυτόχρονα, κορίτσια του συλλόγου Δεσποινίδων Αδριανουπόλεως «Παρηγορία» με μαύρα φορέματα, έρραιναν με λουλούδια το κενοτάφιο.
          Ο στρατηγός Λεοναρδόπουλος περιστοιχισμένος από τους επίσημους προχώρησε προς τον συνταγματάρχη Ξύδη, μπροστά στους ευζώνους και όλοι στάθηκαν προσοχή.
          Ο υπασπιστής του συντάγματος Αθανασόπουλος, άρχισε να εκφωνεί τον κατάλογο των πεσόντων.
          -Λοχαγός  του 5ου λόχου Διαμάντης Νικόλαος.
          Ο υπολοχαγός του λόχου που διαδέχθηκε τον Διαμάντη, συνεχίζει:
          -Εφονεύθη γενναίως μαχόμενος κατά την μάχην της 8ης Ιουλίου εν Καραγάτς.
          Συνέχισε ο υπασπιστής Αθανασόπουλος:
          -Ανθυπολοχαγός 2ου λόχου πολυβόλων Ζωνουδάκης Εμμανουήλ.
          Και εδώ δόθηκε η ίδια απάντηση:
          - Εφονεύθη γενναίως μαχόμενος κατά την μάχην της 8ης Ιουλίου εν Καραγάτς.
          Και συνέχισε ο υπασπιστής Αθανασόπουλος με τα άλλα ονόματα:
          Λοχίας 2ου λόχου Παπαχρήστου Ευάγγελος, δεκανεύς 3ου λόχου Ντεκούλης Παύλος, υποδεκανεύς 3ου Καρανικόλας Χρήστος, στρατιώτης 3ου , Μπαλταγιάννης Ν. λοχίας 5ου Τσάντας Χ. υποδεκανεύς 5ου Αγγέλης Γ. στρατιώτης 5ου Παπαγεωργίου Κ. στρατιώτης 5ου Κρικώνης Ε. λοχίας 6ου Νείλας Α. δεκανεύς 6ου Κωτούλας Β. υποδεκανεύς 6ου Σταμάτης Χ. στρατιώτης Γάκος Ε. στρατιώτες 6ου Κατσαντώνης Δ. Τόλης Ι. Καραγκούνης Δ. Στάικος Χρ. Νακόπουλος Α. Αναγνωστόπουλος Αλβέρτος, Παρδάλης Δημήτριος, Τσούτρας Φ. στρατιώτης 2ου πολυβόλων Παντελής Νικόλαος. Και στην περίπτωση αυτή η φωνή του οικείου επιλοχία, απαντά στην εκφώνηση κάθε ονόματος:  «Εφονεύθη γενναίως μαχόμενος κατά την μάχην της 8ης Ιουλίου εν Καραγάτς».
*Εικόνα του Ιουλίου 1920, με φαντάρους έτοιμους να πέσουν στη φωτιά 
για την απελευθέρωση της Αδριανούπολης

          Στη συνέχεια, ο στρατηγός Λεοναρδόπουλος προχώρησε προς την παράταξη του 25ου συντάγματος, ο υπασπιστής του οποίου αναφωνεί:
          -Στρατιώτης Παπαγεωργίου Ιωάννης. «Εφονεύθη γενναίως μαχόμενος κατά την μάχην του Κούλελι Μπουργκάς» (σημερινό Πύθιο) απαντά ο επιλοχίας.
          Νέο προσκλητήριο, μπροστά στο 26ο σύνταγμα.
          -Λοχίας Μαρκόπουλος Βασίλειος, στρατιώται Κέφης Στ. Αντωνόπουλος Δ. Χελάς, Ιω. Σκούνας Δημ. Δημόπουλος Αθ. Παπαγεωργίου Γ. αναφωνεί ο υπασπιστής του συντάγματος λοχαγός Ματραλής. Απαντούν οι επιλοχίες των λόχων 5ου, 6ου και 7ου  «Εφονεύθη γενναίως μαχόμενος κατά την μάχην του Κούλελι Μπουργκάς».
          Τέλος στη διλοχία Μηχανικού αναφωνείται το όνομα Στρουμπούλης Α. και ακούγεται η απάντηση: «Εφονεύθη ενδόξως κατά την τοποθέτησιν συρματοπλεγμάτων».
          Όταν ολοκληρώθηκε το προσκλητήριο των νεκρών οι επίσημοι επανήλθαν στις θέσεις τους και ο Ύπατος Αρμοστής Σαχτούρης προ του κενοταφίου τόνισε:
          -Η Βασιλική Κυβέρνησις, ευλαβής προ του κενοταφίου τούτου των ηρώων εκφράζει την αΐδιον ευγνωμοσύνην της υπέρ των ηρώων αξιωματικών και στρατιωτών.
          Στη συνέχεια ο επιτελάρχης Πολίτης εκφώνησε συγκινητικό λόγο, εκφράζοντας έκκληση προς τους στρατιώτες να γίνουν ζηλωτές αυτών  των ηρώων  και συνέστησε στους νεοσύλλεκτους πριν δώσουν τον όρκο του στρατιώτη να δίνουν και τον όρκο των αρχαίων Αθηναίων Εφήβων.
          Ακολούθως μίλησαν ο καταγόμενος από την Άρτα εισαγγελέας Ν. Καλλέλης και ο ιατρός Κ. Κουρτίδης.
*'Ελληνες αξιωματικοί στην Αδριανούπολη

          Το μνημόσυνο έληξε με τα συγχαρητήρια του στρατηγού Ζυμβρακάκη και του Υπάτου Αρμοστού Σαχτούρη προς τους τραυματίες και τον στρατηγό Λεοναρδόπουλο.
          Είναι ευχής έργο, που βρέθηκε τότε ένας δημοσιογράφος ο Ανδρέας Κονιτόπουλος, ο οποίος με το ρεπορτάζ του διέσωσε τα ονόματα των παλληκαριών τα οποία έχυσαν το αίμα τους για την απελευθέρωση της Αδριανούπολης.  Καθήκον των επιγενόμενων είναι, να διασώσουν τη μνήμη αυτών των πεσόντων με κάποια αναμνηστική πλάκα είτε στην Ορεστιάδα, είτε στο φυλάκιο των Καστανεών είτε στο στρατιωτικό Μουσείο Διδυμοτείχου. Είναι οφειλή, που πρέπει να εξοφληθεί…
*Μια σπάνια εικόνα από την απελευθέρωση της Αδριανούπολης. 
Ο Βασιλεύς Αλέξανδρος περιμένει στο προάστιο Καραγάτς, στην οικία του πρόκριτου Αλτιναλμάζη, για να αναχωρήσει 
για την Αδριανούπολη, όπου είχε ετοιμασθεί μεγάλη υποδοχή του.

Ο Πολύκαρπος με πόδας τρέμοντας…


          Είχε προηγηθεί λίγες μέρες νωρίτερα άλλο μνημόσυνο του λαού της Αδριανούπολης. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του  Γ. Ν. Οικονομόπουλου σύσσωμοι οι Αδριανουπολίτες προσήλθαν στο χώρο ταφής των πεσόντων «δια να κλίνουν γόνυ ευλαβές προ των πενιχρών, των μικρών ξύλινων σταυρών εκείνων που διήνοιξαν δια την λόγχης την οδόν της ελευθερίας» (εφημερίδα ΝΕΑ ΕΛΛΑΣ, 4 Αυγούστου 1920).
*Το ρεπορτάζ του Γ. Ν. Οικονομόπουλου στην "Νέα Ελλάδα"

          Ο μητροπολίτης Πολύκαρπος συνοδευόμενος από πλήθος ιερέων και διακόνων «με τους πόδας τρέμοντας από την συγκίνησιν γονατίζει και ασπάζεται το νωπόν χώμα των τάφων. Όλοι οι παριστάμενοι καταλαμβάνονται από λυγμούς τους οποίους είναι αδύνατον να συγκρατήσουν. Εις μίαν στιγμήν ο μητροπολίτης υπεγειρόμενος αναφωνεί:
          -Δεν αποθνήσουν οι πίπτοντες υπέρ πατρίδος».
          Μίλησαν ο αρχιμανδρίτης Βασίλειος Λεβέντης,  ο υπολοχαγός Πολυζώνης του 43ου  ευζωνικού συντάγματος και ο γυμνασιάρχης Ζουμετίκος.
          Ο Ύπατος Αρμοστής Αντώνιος Σαχτούρης σε ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων: «Εύχομαι όπως νέαι νίκαι στέψουν τα Ελληνικά όπλα. Εύχομαι όπως εκεί εις την βασιλίδα των πόλεων και εις τον ναόν της Αγίας Σοφίας τελέσωμεν νέον μηνμόσυνον υπέρ των ελευθερωτών της Θράκης».
*Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του Αγίου Γεωργίου Σουφλίου



Μνημόσυνο και στο Σουφλί

          Μνημόσυνο όμως υπέρ αναπαύσεως των πεσόντων κατά την κατάληψη της Δυτικής και Ανατολικής Θράκης τελέσθηκε  στις 13 Αυγούστου 1920 από το 1ο σύνταγμα της Μεραρχίας Σερρών και στο Σουφλί και ειδικότερα στον περίβολο του ιερού ναού του Αγίου Γεωργίου.
          Από ανταπόκριση δημοσιευμένη στην εφημερίδα «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης (14 Αυγούστου 1920) πληροφορούμαστε ότι παρέστη ο συνταγματάρχης Μάρκου, οι υπ’ αυτόν αξιωματικοί, οι πολιτικές και οι λοιπές αρχές, το Σώμα των Προσκόπων και σύμπας ο πληθυσμός της πόλης.
*Εικόνα του Σουφλίου των αρχών του 20ου αιώνα

          Ο ανταποκριτής με τα αρχικά Δημ. Μπρ. (Σ.Σ. μάλλον Μπρίκας;) τόνιζε: «Ο λαός ευγνώμων προς τους πεσόντας, με το αίμα των οποίων, επληρώθη η ελευθερία του έτρεξε εις το μνημόσυνον ίνα συνενώση τας ευχάς και δεήσεις του υπέρ της ψυχής των ηρωικών πολεμιστών της Στρατιάς Θράκης»     
          Ενθουσιώδη λόγο είχε εκφωνήσει ο αρχιμανδρίτης του 1ου συντάγματος που εξήρε τον πατριωτισμό και την αυτοθυσία των πεσόντων.
          Στη συνέχεια, όλοι κατευθύνθηκαν στην Κεντρική Σχολή του Σουφλίου, όπου επίσης τελέσθηκε μνημόσυνο από το σύλλογο των Ομήρων, για τους θανόντες Σουφλιώτες, από τις κακουχίες της ομηρίας τους και τα βασανιστήρια στη Βουλγαρία, όπου τους είχαν εξορίσει.

          Ακολούθησε δεξίωση στη Δημαρχία Σουφλίου με κεντρικό ομιλητή τον Τυρόπουλο.


Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης



Οι πρώτοι τραυματίες των μαχών του Έβρου νοσηλεύθηκαν στο Διδυμότειχο


*Από την εφημερίδα "Νέα Ελλάς".



Αργότερα ορισμένοι μεταφέρθηκαν 
στην Αθήνα
*Τραυματίες της επίθεσης για την απελευθέρωση της Αδριανούπολης, που νοσηλεύθηκαν 
στα εγκαταλελειμμένα Παλαιά Ανάκτορα (σήμερα Μέγαρο Βουλής)


62 σχόλια:

  1. Grigoris Azorides Συγχαρητήρια που μας διδάσκετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ Γρηγόρη. Έπρεπε να μνημονεύσουμε τα ονόματα των νεκρών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Nikolaos Sigounas
    ΠΑΝΤΕΛΗ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΣΕ ΕΧΕΙ ΚΑΛΑ ΓΙΑΤΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΔΕΝ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΦΤΙΑΣΙΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ Η ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΦΙΛΕ ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πετρος Γεωργαντζης
    Πολύ ενδιαφέρον και ευκαιρία για τους μεταγενέστερους να αντιγράψουν και συμπεριλάβουν τα ονόματα των πεσόντων για την απελευθέρωση της Αδριανουπόλεως σέ μίαν έργασίαν των περί τήν απελευθέρωση της Αν. Θράκης. Ευχαριστώ θερμά κ. Αθανασιάδη.Δυστυχώς για εμένα παρήλθαν τα χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δημήτριος Αναστασιάδης
    Ποταμοί αιμάτων ατέλειωτοι! Η μοίρα των Ελήνων! Γιατί αγάπησαν την Ελευθερία!! Όμωςαυτά δεν τα βρίσκουμε ούτε στά σχολικά εγχειρίδια, ούτε οί σύγχρονοι ιστορικοί ...!!!... μάς τα λένε.... Τα μαθαίνουμε μόνο από σάς, φίλε Παντελή! Ο Θεός μαζί σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μαρία Μιχαηλίδου-Τζιρίτη
    Εξαιρετικο να μαθαινουμε και να μην ξεχασουμε την ιστορια μας, η πατριδα και η θρησκεια δυναμωνουν την καρδια μας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σύρος 1 Μαίου 2015. Ώρα 22.00
    Την 8η Ιουλίου 1920 το 3/40 Σύνταγμα Ευζώνων υπό τη Διοίκηση του Συνταγματάρχου Θ. Ξύδη,μετά από διαταγή της ΙΧης Μεραρχίας,ενήργησε κατόπιν ισχυρής προπαρασκευής Πυροβολικού επίθεση προς Μποσνάκιοϊ[Σημερινή Νέα Βύσα]με κατεύθυνση συγκλίνουσα προς την επί του ποταμού Έβρου γέφυρα.Λόγω όμως της συντριπτικής υπεροχής του Τουρκικού Πυροβολικού και των ισχυρών οργανώσεων,διπλής ποδιάς συρματόπλεγμα πλάτους 6 μέτρων,ύψους 1,50 μετρ.που στηρίζονταν στη δεξιά όχθη του ποταμού και πλαγιοφυλάσσονταν από μεγάλο αριθμό πολυβόλων η επίθεση απέτυχε και το Σύνταγμα αναγκάσθηκε να συμπτυχθεί στις αρχικές θέσεις εξόρμησης.Κατά την παραπάνω επιχείρηση εκτός από τους νεκρούς τραυματίσθηκαν και 45 οπλίτες.
    Την 12η Ιουλίου τμήματα του Συντάγματος εισήλθαν στην Αδριανούπολη χωρίς αντίσταση και κατέλαβαν την πόλη,κάτω από τις ενθουσιώδεις εκδηλώσεις των Ελλήνων κατοίκων της πόλης.
    Την 11.00 ώρα της 13ης Ιουλίου εισήλθαν στην Αδριανούπολη ο Βασιλεύς Αλέξανδρος,ο Διοικητής της Στρατιάς Θράκης Αντιστράτηγος Εμμανουήλ Ζυμβρακάκης με το Επιτελείο του,ο Αρμοστής της Ανατολικής Θράκης με το προσωπικό της Αρμοστείας και άλλοι επίσημοι.Επακολούθησαν δοξολογία και εορταστικές εκδηλώσεις.
    Κωνσταντίνος Πατιαλιάκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σύρος 1 Μαίου 2015. Ώρα 22.50
    Συγκινητική και λαμπρή εκδήλωση προς τιμή των πεσόντων στο πεδίο της μάχης.Σε κενοτάφιο της Ερπούπολης Σύρου κάθε χρόνο στις 26 Οκτωβρίου γίνεται προσκλητήριο των πεσόντων στους πολέμους του 20ου αιώνα[Α΄ και Β΄ Βαλκανικοί Πόλεμοι,Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος,Μικρασιατική Εκστρατεία,Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος,Επιχειρήσεις 1946-1949,Πόλεμος Κορέας]Αξιωματικών και Οπλιτών,που κατάγονταν από την Σύρο.
    Κωνσταντίνος Πατιαλιάκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Emmanouil Simos
    ΕΠΕΣΑΝ ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΑΜΙΩΤΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Vassilios Kazakidis
    Έχω την απορία: πως η επιχείρηση του Λοχαγού Διαμαντή έγινε στην γέφυρα του Τούντζα, αφού αυτή είναι μετά την γέφυρα του Έβρου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Βασίλη μάλλον είχαν λάθος εκεί που το διαβάσεις. Εγώ δεν γράφω κάτι τέτοιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Vassilios Kazakidis
    Εσείς όντως δεν το αναφέρετε, η γέφυρα στον Τούντζα λεγόταν γέφυρα του Λ. Διαμαντή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν το ξέρω αυτό. Εγώ ξέρω για γέφυρα του Έβρου.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σύρος 2 Μαίου 2015.Ώρα 14.30
    Από την έκδοση Επιχειρήσεις στη Θράκη της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού στην σελίδα 51 διαβάζουμε:Επί της γεφύρας του Έβρου έπεσεν ηρωϊκως μαχόμενος ο Λοχαγός Πεζικού Διαμάντης Νικόλαος,δι ό και βραδύτερον η γέφυρα έλαβεν το όνομά του.
    Πρόκειται επομένως για γέφυρα επί του ποταμού Έβρου και όχι επί του Τούντζα παραποτάμου αυτού.Εξάλλου η επίθεση εκδηλώθηκε από την σημερινή Νέα Βύσα προς Κάραγατς-Αδριανούπολη για την κατάληψή της.Η γέφυρα επί του Τούντζα είναι στην Αδριανούπολη και η κατάληψή της προϋποθέτει προηγούμενη κατάληψη και έλεγχο της Αδριανούπολης.Ως γνωστον η Αδριανούπολη καταλήφθηκε την 12η Ιουλίου,χωρίς αντίσταση.
    Κωνσταντίνος Πατιαλιάκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Soula Sanskri
    Κάποτε έγραψες..Αν έχουμε ακόμη ελπίδα την χρωστάμε σε αυτούς που δεν είχαν καμία....Αυτό μου έφερες στο νου με το καταπληκτικό αυτό άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Mihail Kekkas
    ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εύη Κυριακίδου
    Η μοίρα των Ελλήνων... Ευχαριστώ για την ανάρτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Kyriaki Gialama
    Πολύ επίκαιρο το εν λόγω άρθρο Pantelis Athanasiadis, ενόψει λοιπόν της 14ης Μαΐου, ας θυμηθούμε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για να ‘ναι ελεύθερος ο τόπος μας….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αυτός ήταν και ο σκοπός μου. Να μην ξεχαστούν αυτοί που έδωσαν και τη ζωή τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Manolis Simos
    ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΕ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΘΡΑΚΕΣ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΑΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αγοραστη-Ριτσα Αραμπατζη
    Η ιστορια, μας οδηγει για το μελλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Konstantinos Moustakas
    Pλουσια η Ιστορια μας αγαπητε Παντελη .....αλλα δυστυχως την ξεχασαμε και δεν διδασκόμαστε απ αυτην ........για αυτο ειμαστε καταδικασμενοι να την ξαναζησουμε ...υπαρχει η ελπιδα οτι αυτη τη φορα θα μαθουμε !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Δημήτριος Χατζηπουλίδης
    Διάβαζα χτες για το έπος του 1940 και τον αγώνα του Έθνους κατά των Ιταλών . Τι γενιά και αυτή .. ΠΡΩΤΗ ήττα του άξονα στην Ελλάδα. Το μεγαλείο της αρχαίας Ελλάδας ανανεώθηκε τότε ( διθυραμβικά σχόλια από όλο τον κόσμο) . Η ιστορία σου δίνει μια πιο παλιά άποψη για την σύνδεσή μας με τους άξιους προγόνους μας. Συνέχισε σε παρακολουθούμε ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Gerakanakis George
    Σκεπαζε μανα σκεπαζε....!!...αιωνια η μνημη κι ας μην εδωσε ο Θεός!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Απόστολος Κολώνιας
    ...το οποίο δεν μπορεί να μένει αναπάντητο εσαεί.
    Καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Νίκος Χάδος
    Άγνωστες, κύριε Παντελή, σε μένα, πτυχές της ιστορίας μας.
    Συγχαρητήρια!
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Κύριε Παντελή ο Θεός να σε έχει πάντα καλά! Εσύ μας έμαθες την ιστορία της πατρίδας μας (Θράκης).Το άρθρο αυτό μοναδικό. Δικαίωση για τα παλληκάρια που έπεσαν στη γέφυρα του Έβρου από Καραγάτς προς Αδριανούπολη. Άλλωστε σε μας είναι γνωστή ως γέφυρα του Λοχαγού Διαμάντη, λόγω του ό,τι πάνω σ΄αυτήν χύθηκε το αίμα του ηρωικού λοχαγού την 8ην Ιουλίου 1920. Δικαίωση και για τους τραυματίες των μαχών εκείνων. Για πρώτη φορά διαβάσαμε τα ονόματα όλων αυτών των παιδιών που είτε έπεσαν ηρωικά είτε τραυματίστηκαν. Όντως θα πρέπει κάποια στιγμή να τιμηθούν και να μείνουν για πάντα στην ιστορία.

    Κούκλατζης Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Κύριε Κούκλατζη

    σας ευχαριστώ για το ευγενικό σας σχόλιο. Και εγώ στο κείμενό μου κάνω λόγο για την ανάγκη να τιμηθούν αυτά τα παλληκάρια με κάποια αναμνηστική στήλη με τα ονόματά τους, αφού ερευνηθούν και τα Στρατιωτικά Αρχεία, για το ενδεχόμενο να υπάρχει κάποια έλλειψη και στο δικό μου κείμενο. Είναι μια οφειλή, που πρέπει να εξοφληθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Νίνα Γκούδλη
    ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ!
    Ευχαριστούμε Παντελή που μας διδάσκεις!..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Άρθρο της εφημ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (8-7-1920), για τον Ανθυπολοχαγό ΖΩΝΟΥΔΑΚΗ ΕΜΜ.
    http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=124&pageid=-1&id=64522&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=&CropPDF=0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Eleni Chioni....η αΐδιος ευγνωμοσυνη παρεμεινε ,,,,,Παντελη, Καλημερα ! Εξαιρετικη αναρτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Kostas Patialiakas
    Πάντα πλήρες το κείμενο του φίλου Παντελή. Σχόλιά μου στο τέλος του κειμένου. Έχω διαβάσει ότι σε ένα Βρετανικό σχέδιο μετά την απελευθέρωση το 1920 της Ανατολικής Θράκης προβλεπόταν η παραχώρηση της περιοχής Αδριανούπολης στην Ελλάδα. Αλλά δυστυχώς οι τότε κατ΄ όνομα Σύμμαχοι με το έτσι θέλω με την ανακωχή των Μουδανιών παρεχώρησαν-δώρησαν την Ανατολική Θράκη στον Κεμάλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Anastasia Papadopoulou
    Παντελή γιά μιά ακόμη φορά σ ευχαριστώ πολύ γι αυτήν την ανάρτησή σου,πού είναι ένα ιστορικό ντοκουμέντο της ιστορίας της Θράκης! Βέβαια οι αναρτήσεις σου όλες είναι ανεκτίμητες,γιατί μας δίνεις έτοιμη τήν ιστορία της Χώρας μας ,να την ξαναδιαβάσουμε κατ ευθεία από τίς ιστορικές πηγές! Σου εύχομαι χρόνια πολλά καί ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος με υγεία καί αισιοδοξία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Sakis Mpardakis
    Εκει στο καραγατς θα τους θαψουμε τους μεμετηδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Elpida Kkz
    Συγχαρητήρια κε Παντελή που γράφετε την Ιστορία των προγόνων μας την οποία δεν γνωρίζουμε. Είμαι και εγώ από την Κομοτηνή και οι πρόγονοι μου ήρθαν από την Ανατολική Θράκη και από τη Βόρεια Θράκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Michalis Papadopoulos
    Τιμή για τους πεσόντες στην Αδριανούπολη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Chryssi Baboura
    Ευχαριστούμε ατελείωτα, Παντελή μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Soula Kontsidou
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΣΟΥ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Νίνα Γκούδλη
    Συγχαρητήρια για την εξαιρετική και συγκινητική ανάρτηση Παντελή που προκαλεί πατριωτική ανάταση!....Να είσαι γερός να μας θυμίζεις την τιμή που οφείλουμε στους ήρωες!..."ΑΘΑΝΑΤΟΙ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Giagkos Giagkou
    Τότε που τα πράγματα ήταν αντίστροφα με τα σημερινά, τοτε που η κατεύθυνση ήταν από μέσα προς τα έξω του Ελληνικού κράτους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Νίνα Γκούδλη
    Εξαιρετική η ανάρτηση Παντελή!... Συγχαρητήρια!!!!!.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Στέλλα- Περιστέρα- Παλάζη
    Σπουδαία και αυτή η δουλειά σου, Παντελή! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Ευχαριστώ Στέλλα. Κάποτε έπρεπε να τους μάθουμε και αυτούς τους "Άγνωστους στρατιώτες"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Vaso Istavrinakioğlu
    Θεός συνχορέστους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Ηλιανή Μηλοπούλου
    Ευχής έργο, πράγματι, που διασώθηκαν τα ονόματα των ηρώων παλληκαριών. Αναπαυμένες να είναι οι ψυχές τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Πέπη Σουρανή
    ΣΤΗ ΜΑΝΗ ΤΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ Ο ΑΝΤΡΑΣ ΜΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΟΥΡΑΝΗΣ ΙΔΡΥΣΕ ΤΗΝ 16Η ΕΜΑ ΕΧΩ ΠΟΛΛΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Ζήσης Χατζηπασχάλης
    ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΠΑΝΤΕΛΗ ΤΕΛΕΙΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Margarita Inglis Ragouzi
    Ευχαριστούμε που μας μαθαίνετε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Konstantinos Moutzouridis
    Αχ αυτη η αδικημενη και αδικοχαμενη Ανατολικη Θρακη !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Χρυσα Φανφανη Στουρα
    Για τον Κονιτοπουλο έχω ακουστά από τον πατέρα μου.. Χρόνια πριν επί Καραμανλή..... Ο πρώτος διδάξας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Κυριάκος Καφάς
    Αθάνατοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Κυριάκος Καφάς
    Αθάνατοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Αβραάμ Τσιτόγλου
    Εάν μαθαίναμε όλοι οι Έλληνες την ιστορία μας δεν θα μπορούσαν γιατί δεν θα ανεχομασταν άλλους σάπιος στην πολιτικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Αθανάσιος Μαυρακης
    Αιωνία τους η Μνήμη ΑΘΑΝΑΤΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. George Galatis
    Τιμη μνημη Δοξα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ
    Συγχαρητήρια κ. Παντελής. Τιμή στους ήρωες της Θράκης, του Έβρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Charissis Deligiannis
    Καλημέρα Παντελή και Χριστός Ανέστη. Εύχομαι το μήνυμα αυτό να περάσει σε όλους τούς Έλληνες και ιδιαίτερα στους Θρακιώτες, ημέρα αυτή δεν είναι για να κάνουμε φεστιβάλ χορού, αλλά είναι ημέρα Μνήμης για τη Θράκη μας όπου, μετά από 580 χρόνια σκλαβιάο Ελληνικός Στρατός πάτησε τα ελληνικά χώματα. Δυστυχώς για την Τουρκία η Θράκη μας βρίσκεται μέσα στην τουρκική επικράτεια. Χιλιάδες τουριστικά λεωφορεία ταξιδεύουν στις αρχαίες ελληνικές πόλεις και οι ξεναγοί δείχνουν στους ξένους τουρίστες, παρουσιάζουν τους χάρτες όπου η Θράκη βρίσκεται μέσα στα τουρκικά σύνορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Ευαγγελος Σιβουδης
    ΑΘΑΝΑΤΟΙ ,,,,,όσοι ζούμε ελεύθεροι τώρα,,,πρέπει να τους μνημονεύουμε συχνά ,,,χάρη στους ήρωες αυτούς είμαστε ακόμη ελεύθεροι ,,,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Γιωργος Κοτιανιδης
    Και οι απόγονοί τούς τιμώντας τους ψωνίζουν από τους Μογγόλους! Έλληνες ξυπνήστε στηρίξτε τον τόπο μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  60. Ιωαννα Μυξακη
    Αιωνία η μνήμη τους !!!Α Θ Α Ν Α Τ Ο Ι !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...