Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017

Ολίγα τινά επετειακά για τη Θράκη


                Στις 14 Μαΐου ή Θράκη γιορτάζει τα 97α «Ελευθέριά» της. Την επέτειο δηλαδή, που τερματίσθηκε σκλαβιά περίπου 600 ετών. Ήταν τότε που ξεκίνησε ο ελληνικός στρατός από την Ξάνθη και προωθούμενος ανατολικά, ύψωνε τη γαλανόλευκη στις πόλεις της Θράκης.
                Η σχετική ανακοίνωση έγινε στη Βουλή στις 18 Μαΐου από τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο. Ιδού τι είπε, όπως το διέσωσαν τα Επίσημα Πρακτικά της Βουλής:
*Επίσημα Πρακτικά της Βουλής


               Την επομένη, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με ημερομηνία 29 Ιουλίου δημοσιεύθηκε η αναγγελία της υπογραφής της Συνθήκης των Σεβρών. Το σχετικό φύλλο στο Τεύχος Πρώτον, πήρε τον αριθμό 168.
*Η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αρχείο Τριαντ. Παπαδάκη) 


                Ας δούμε και μερικά ντοκουμέντα, που σχετίζονται με την μεγάλη αυτή ιστορικά στιγμή.  
                Στις 25 Αυγούστου 1920 συνήλθε η Βουλή σε πανηγυρική συνεδρίαση και ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, κατέθεσε νομοσχέδιο με το οποίο κυρώθηκαν οι τέσσερις συνθήκες, που υπογράφηκαν στην πόλη Σεβρ της Γαλλίας στις 28 Ιουλίου 1920 (10 Αυγούστου 1920 με το νέο ημερολόγιο).
                Η δεύτερη συνθήκη αφορούσε την απόφαση των μεγάλων Δυνάμεων να μεταβιβασθεί στην Ελλάδα, η Δυτική Θράκη, η οποία με τη συνθήκη του Νεϊγύ είχε παραχωρηθεί από την Βουλγαρία στους Συμμάχους.
*Το σχετικό απόσπασμα των Επισήμων Πρακτικών της Βουλής, 
από την αγόρευση του Ελευθέριου Βενιζέλου.


                Στις 27 Αυγούστου 1920 ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ρακτιβάν κατέθεσε και το νομοσχέδιο περί προσαρτήσεως της Θράκης στην Ελλάδα . Τόνισε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: 
*Η προσάρτηση της Θράκης. Από την αγόρευση του Κωνσταντίνου Ρακτιβάν   Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες, περήφανα τέκνα της Θράκης
   Να αγαπάτε το μέρος που σας γέννησε!!!   


Παντελής Στεφ. ΑθανασιάδηςΔεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...