Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Η ανακομιδή των οστών του Καραϊσκάκη και η προίκα στην κόρη του

*Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, έφιππος

Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

          Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, υπήρξε ένας ανεπανάληπτος ήρωας της Επανάστασης του 1821 και μια σημαντική προσωπικότητα, που μέσα από τον αδρό, ακατέργαστο και βωμολόχο χαρακτήρα του, ήξερε να εμπνέει τους πολεμιστές του και να επιτυγχάνει σημαντικές στρατιωτικές νίκες.
          Υπήρξε ονομαστός κλέφτης του Κατσαντώνη, δυναμικός αρματολός των Αγράφων, και νικηφόρος αρχιστράτηγος της Ρούμελης. Ταυτόχρονα έμεινε στη συλλογική λαϊκή μνήμη ως γνήσιος και λαοφιλής λαϊκός ηγέτης.
          Γεννήθηκε το 1782 στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στη Σκουληκαριά της Άρτας. Μάνα του ήταν μια καλογριά.
          Ο θάνατός του παραμένει ως σήμερα ένα άλυτο μυστήριο, καθώς οι ιστορικοί είναι διχασμένοι, θεωρώντας άλλοι πως ήταν ένα τυχαίο γεγονός και άλλοι πως ο Καραϊσκάκης χτυπήθηκε από όργανο είτε των Άγγλων φιλελλήνων, είτε Ελλήνων πολιτικών αντιπάλων του.


          Τον Απρίλιο 1827 ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας των Ελλήνων είχε επικεντρωθεί στην Αττική. Οι Τούρκοι με επικεφαλής τον Κιουταχή πολιορκούσαν στενά τους Έλληνες στην Ακρόπολη. Ο Καραϊσκάκης ως αρχιστράτηγος της Ρούμελης, διηύθυνε τον αγώνα κατά των Τούρκων. Στο Νέο Φάληρο, ο Καραϊσκάκης κατάφερε να δημιουργήσει ένα ισχυρό στρατόπεδο από περίπου 11.000 μαχητές που μπόρεσαν να απομακρύνουν από τον Πειραιά, την Καστέλα και τα πέριξ τους Τούρκους. Για το ζήτημα της απελευθέρωσης της Αθήνας όμως ο Καραϊσκάκης συγκρούστηκε με τους δύο Άγγλους φιλέλληνες στρατιωτικούς, τον Τσωρτς που είχε διορισθεί αρχιστράτηγος του ελληνικού στρατού και τον Κόχραν, που ήταν ο αρχιναύαρχος του Ελληνικού Στόλου.
*Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης

          Στις 22 Απριλίου 1827, έγινε μια μικροσυμπλοκή μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στην περιοχή του σημερινού Νέου Φαλήρου και ο Καραϊσκάκης, που ήταν πολύ άρρωστος, βγήκε από τη σκηνή του να την σταματήσει. Μια σφαίρα όμως, που κανείς δεν έμαθε ποτέ από πού προερχόταν, τον τραυμάτισε σοβαρά στο υπογάστριο και πέθανε την επόμενη 23 Απριλίου ημέρα της ονομαστικής του γιορτής.
          Όταν τραυματίσθηκε ζήτησε να τον μεταφέρουν στη Σαλαμίνα στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, πιστεύοντας ότι εκεί θα θεραπευθεί από το τραύμα του. Αλλοίμονο όμως, όταν έφθασε στην εκκλησία ήταν ήδη πεθαμένος. Και ήταν μέρα της γιορτής του, 23 Απριλίου 1827. Κατά την μεταφορά του, στο Κερατσίνι στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, μετέλαβε των Αχράντων Μυστηρίων και έγραψε τη διαθήκη του, πριν πεθάνει εκεί.
          Τελικά τον έθαψαν στη Σαλαμίνα, όπως ήταν η εκφρασμένη τελευταία επιθυμία του. Ο Καραϊσκάκης, θεωρούσε τον Άγιο Δημήτριο στη Σαλαμίνα ως προστάτη του. Η ασημένια επένδυση της εικόνας του Αγίου Δημητρίου στη Σαλαμίνα είναι αφιέρωμα του Καραϊσκάκη κατά το 1824 από λιωμένες πιστόλες και παλάσκες του.
*Η διαθήκη του Καραϊσκάκη, που εναπόκειται στο Μουσείο Μπενάκη

          Η διαθήκη του Γεώργιου Καραϊσκάκη, που είχε δημοσιευθεί από τον Κ. Παπαρρηγοπούλο που κατείχε το πρωτότυπό της ανέφερε: 
          «Σαραντατέσσαρες χιλιάδες γρόσια εις το κεμέρι του Μήτρου Αγραφιώτη. Από αυτά αι τριάντα χιλιάδες να δοθούν εις ταις τσούπαις μου· να τας περιλάβουν οι δύο Μήτρηδες, του Σκυλοδήμου και Αγραφιώτης. Δύο χιλιάδες να πάρη ο ένας Μήτρος και δύο ο άλλος, όπου με εδούλευαν. Χίλια να πάρουν εκείνοι όπου θα με θάψουν. Δύο χιλιάδες έχει ο γραμματικός, τέσσαρες χιλιάδες γρόσια της Μαργιώς. Τα άλλα να μοιρασθούν διά την ψυχήν μου. Αυτά όπου έχω εις την σακκούλαν μου να τα λάβουν οι γραμματικοί και τζαουσάδαις μου.
22 Απριλίου

ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ
          Το τουφέκι και άτια μου να πάνε των παιδιών μου, και ώρα μου (το ρολόϊ  του). Έξ χιλιάδες γρόσια μού θέλει ο Νοταράς Ιωάννης δεκαπέντε χιλιάδες γρόσια έχει ο Μήτρος του Σκυλοδήμου διά τον Κασινίκα και λοιπούς, Δαγλή και άλλους αξιωματικούς».
          Η Μαριώ, ήταν μια τουρκοπούλα, που βαφτίσθηκε χριστιανή, υπηρετούσε και ακολουθούσε τον Καραϊσκάκη σε όλες τις εκστρατείες του. Κάποιοι ισχυρίσθηκαν πως ήταν ερωμένη του, αλλά αυτό δεν τεκμηριώθηκε.  
*Η αρχή του ρεπορτάζ της εφημερίδας "Αθηνά" για την ανακομιδή των οστών του Καραϊσκάκη

Η ανακομιδή των οστών του Καραϊσκάκη

          Στις 22 Απριλίου 1835, παρουσία του βασιλέως Όθωνα, των μελών της Αντιβασιλείας, υπουργών πρέσβεων άλλων επισήμων και πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε το ετήσιο μνημόσυνο του Γεώργιου Καραϊσκάκη.
          Ταυτόχρονα έγινε και η ανακομιδή των οστών του από την Σαλαμίνα, στον τόπο που έπεσε μαχόμενος. Μαζί έγινε ανακομιδή των οστών και άλλων αγωνιστών του 1821, που είχαν ταφεί στη Σαλαμίνα, όπως του Λάμπρου Βέϊκου, του Δράκου, του κρητικού Κουρμούλη, του Ιωάννη Νοταρά, και άλλων αγωνιστών, που είχαν πέσει στις μάχες πέριξ του Πειραιά.
          Ο Μητροπολίτης Αιγίνης και άλλοι επίσημοι, συνόδευσαν τα οστά από την Σαλαμίνα στον Πειραιά, όπου τα παρέλαβε ο Μητροπολίτης Αττικής Ιάκωβος, ο οποίος συνοδεία ιεροψαλτών και στρατιωτικών φιλαρμονικών, τα έφερε και τα εναπέθεσε στο χώρο όπου ανεγέρθηκε μνημείο. Οστά άλλων ηρώων που φυλάσσονταν στην Αγία Ειρήνη στην Αθήνα μεταφέρθηκαν και αυτά εκεί.
          Εψάλη τρισάγιο στο χώρο εναπόθεσης των λειψάνων και τον πανηγυρικό της ημέρα εκφώνησε ο Μητροπολίτης Ιάκωβος.
          Μόλις ολοκληρώθηκε το τρισάγιο ο βασιλεύς Όθων πλησίασε το κιβώτιο με τα οστά του Καραϊσκάκη και είπε:
          -Δεν σε έφτασα ώ  Ήρως ζώντα δια να ανταμείψω τα τόσα ένδοξα κατορθώματά σου. Σε ανταμείβω λοιπόν μετά θάνατον.
*Το μνημείο στο Νέο Φάληρο, μπροστά στο ομώνυμο στάδιο

          Αμέσως μετά έβγαλε ένα μεγάλο Σταυρό του Σωτήρος που φορούσε και τον έβαλε στην κεφαλή του Καραϊσκάκη. Λέγοντας, ότι αυτό το παράσημο δίδεται στην οικογένεια του ήρωα για να τιμηθούν τα κατορθώματά του για την πατρίδα. Μετά στράφηκε προς τις δύο κόρες του αρχιστράτηγου της Ρούμελης υπογραμμίζοντας ότι την φροντίδα που θα έδειχνε ο πατέρας  τους αν ζούσε «αναδέχεται» ο ίδιος. Και στη συνέχεια διάβασε Βασιλικό Διάταγμα, με το οποίο χαρίζονταν στην μεγαλύτερη κόρη Πηνελόπη, έκταση 300 στρεμμάτων στην Κορινθία (τα 100 στρέμματα από αυτά για καλλιέργεια σταφίδας) και 6.000 δραχμές ως προίκα για να νυμφευθεί τον δεύτερο γιο του Ιωάννη Νοταρά, τον Ανδρέα, γεγονός που είχε συμφωνηθεί από τους γονείς των παιδιών, πριν αυτοί πέσουν υπέρ πατρίδος.
          Στη συνέχεια ο αντισυνταγματάρχης Σπύρος Μήλιος εκφώνησε βαρυσήμαντο λόγο και τοποθετήθηκε το κιβώτιο με τα οστά του Καραϊσκάκη καθώς και τα κιβώτια με τα οστά των άλλων ηρώων στην κρύπτη του μνημείου. Ταυτόχρονα ρίφθηκαν και 45 κανονιοβολισμοί.
*Ο Καραϊσκάκης σε γραμματόσημο του 1930

          Έκτοτε η περιοχή εκείνη του Νέου Φαλήρου, συνδέθηκε με τον Καραϊσκάκη. Το στάδιο Καραϊσκάκη κατασκευάστηκε αρχικά, ως «Ποδηλατοδρόμιο», το 1895 για τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896. Το 1964 ανακατασκευάστηκε και μετονομάστηκε σε στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Το νέο γήπεδο Καραϊσκάκη, κατασκευάστηκε την περίοδο 2003-2004. Χρησιμοποιήθηκε στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Εκεί διεξήχθησαν αγώνες του τουρνουά ποδοσφαίρου. Το γήπεδο ανήκει στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, που διατηρεί την κυριότητα. Η χρήση όμως του γηπέδου παραχωρήθηκε το 2003 μέσω της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού στον ερασιτέχνη Ολυμπιακό Σ.Φ.Π. για 49 χρόνια.

Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

25 σχόλια:

  1. Ευτυχώς Παντελή που μας θυμίζεις την Ιστορία μας ...!

    Lilian Das

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σας. Ευχαριστώ πολύ για το άρθρο.

    Eirini Lantzopoulou

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  3. Εξόχως ενημερωτικό και...αξιοποιήσιμο! Μέρες που'ναι...

    Alexandra GL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΥΠΕΡΟΧΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΟ ΤΗΣ ΚΑΛΟΓΡΙΑΣ .ΟΤΑΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΑΙ ΤΗ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΟΥ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΠΑΝΑΓΙΑ ΔΑΚΡΥΖΩ ΚΙ ΑΣ ΜΗΝ ΕΧΩ ΕΥΚΟΛΑ ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ.ΤΟ ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ ΤΟ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΕ Ο ΚΑΡΑΙΣΚΆΚΗΣ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟ ΦΟΡΕΣΕ Ο ΙΔΙΟΣ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΑΡΡΩΣΤΟΣ ΑΠΟ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ.ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙςΣ ΠΙΟ ΩΡΑΊΕΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΠΑΝΑΓΙΕΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΘΡΥΛΟΥΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΕΣΗ ΤΗΣ.

    Manolis Simos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστω πολυ για το ωραιοτατο αρθρο!

    Michael Saralekos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολυ ενδιαφερον,ευχαριστω πολυ...!

    Foffie Morfaki

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ειναι Απο τους ηρωες που Λατρευω !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Μυρτω Πανθεου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Eυχαριστω παρα πολυ .... και ειμαι χαρουμενη που ειχε κορη με το ονομα Πηνελοπη !!! δεν θυμαμαι να το ειχα διαβασει καπου .....

    Pinelopi Gkouma

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιός καλόγριας , ο Γεώργιος Καραισκάκης, γεννήθηκε το 1782, στο μοναστήρι του Αγ.Γεωργίου, στην Σκουληκαριά της Αρτας.Ξεχωριστή προσωπικότητα, ενέπνευσε τους πολεμιστές του , και πέτυχε σημαντικές στρατιωτικές νίκες.Στις 22 Απριλίου του 1827, έγινε μια μικροσυμπλοκή , μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων , στην περιοχή του σημερινού Ν. Φαλήρου, με αποτέλεσμα μια σφαίρα , να τον τραυματίσει σοβαρά στο υπογάστριο και να πεθάνει, ανήμερα , της ονομαστικής του γιορτής στις23 Απριλίου.Τον έθαψαν , στην Σαλαμίνα -τελευταία επιθυμία του-Στις 22 Απριλίου του 1835 , έγινε ανακομιδή των οστών του , από την Σαλαμίνα , στον τόπο που έχασε την ζωή του...έτσι η περιοχή του Ν.Φαλήρου , συνδέθηκε , με το όνομά του . Το στάδιο Καραισκάκη , κατασκευάστηκε αρχικά , ως ποδηλατοδρόμιο , το 1895 , για τους Ολυμπιακούς Αγώνες , του 1896. Το 1964 μετονομάστηκε σε''Γεώργιος Καραισκάκης''.Το νέο γήπεδο , χρησιμοποιήθηκε , στην διάρκεια , των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας και ανήκει στην ελληνική ολυμπιακή επιτροπή , που διατηρεί , την κυριότητά του και που απο το 2003 , παραχωρήθηκε , στον ερασιτέχνη Ο΄λυμπιακό ΣΦΠ, για 49 ολόκληρα χρόνια!εξαιρετικά , ενδιαφέρον άρθρο , με σημαντικές λεπτομέρειες , που αποδεικνύουν ότι τα πρόσωπα με την προσφορά τους , σημαδεύουν ανεξήτηλα , τον χώρο και τον χρόνο , καθώς και ότι η ιστορία δεν λησμονεί και δεν τελειώνει ποτέ..κάθε μέρα..συνεχίζεται!!

    Φανη Πιατα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ευχαριστούμε για το άρθρο σου κ. Παντελή


    Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ποσα ωραια μας μαθαινεις Παντελη! Ευχαριστουμε!

    Araxi Apelian

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σε ευχαριστώ για το κείμενο.

    Mary N. Stamatiadou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ευχαριστώ και εγώ από την πλευρά μου για το κείμενο. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης υπήρξε μια απο τις ποιο λαμπρές και έντιμες μορφές του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Η ζωή του από τα παιδικά του χρόνια έως και τον θανατό του (έτσι όπως περιγράφεται στο βιβλίο του Δημήτρη Φωτιάδη), προκαλεί συγκίνηση και θαυμασμό.
    Αντώνιος Γ. Σαμαρτζής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Christos Avramidis
    Έτσι δάκρυσα κι' εγώ όταν μου έδειξαν το καμαράκι που έμενε και νοσηλεύονταν στη μονή Προυσού ! ΛΙΓΟΙ ΚΑΙ ΑΓΝΟΙ ΣΑΝ ΑΥΤΟΝ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Elen Chion
    Νασαι καλα Παντελη μου, που μας θυμισες αυτον τον γενναιο πολεμιστη!! ο θανατος του πραγματι δεν εχει διακριβωθει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αρχοντης Παπαγεωργιου
    Να βγει αληθινό το τραγουδι του Παπακωνσταντίνου οταν γυρισω θα τους ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Xrysa Asmanidou
    ΠΑΝΤΕΛΗ! ΚΑΛΗΜΕΡΑ.... ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ. Σ΄ΕΥΧΑΡΙΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕς ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Όλα καλά αλλά να μην ξεχνάμε ότι επί χούντας και Δήμαρχου Σκυλίτζη, αποφάσισαν να κάνουν εργασίες στον τύμβο με τα οστά, όχι μόνο του Καραϊσκάκη, αλλά και άλλων ηρώων του '21. Ουσιαστικά άλλαξε όλος ο τύμβος και οι εργάτες, προφανώς μην έχοντας ιδέα τι κάνανε, πετάξανε όλα τα οστά στη θάλασσα. Ο Δήμος Πειραιά ΠΟΤΕ δεν ανέφερετ τίποτα για την ανάκτησή τους και ΠΟΤΕ δεν έδωσε εξηγήσεις για το τι απογίνανε τελικά τα οστά των ηρώων.

    Πάντως στον τύμβο μέσα πια δεν είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Η Βλακεία ορισμένων δεν έχει όρια . Ο Καραϊσκάκης γεννήθηκε στο Μαυρομμάτι Καρδίτσας . Η Ψευτιά με το ...πουκάμισο του Καραϊσκάκη τραβά καράβι. Όπως και τα ...γαλόνια του που τάχα στολίζουν την εικόνα της Παναγίας . Βρε μάγκες είδατε εσείς σε κάποια φωτογραφία του να έχει ..γαλόνια; Τα γαλόνια τα είχε στα σκέλια του και όχι στούς ώμους του. Τα οστά πρόσφατα ελέχθησαν από ιδικό και μάλιστα έγινε και εξέταση ντι εν εϊ με τους εν ζωή σήμερα απογόνους του.Ο γιος του Σπύρος έγινε Βουλευτής Καρδίτσας ,όπως και ο εγγονός του Γ.Καραϊσκάκης, λέτε να έγιναν βουλευτές στην Καρδίτσα γιατί τους άρεσε το ...περιβάλλον; Οι σημερινοί απόγονοί του τέταρτης γενιάς , Ελένη και Γεώργιος Καραϊσκάκης είναι Δημότες Μαυρομματίου ,αυτοί λέτε να μη ξέρουν τον πραγματικό τόπο γέννησης του ήρωα; Αν θέλει ο συγγραφέας κοινοποιεί και αυτή την εκδοχή. Αν σκιάζεται την αλήθεια ας την διαγράψει..... [Μήτρος Αγραφιώτης]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο χαζός μπορεί να είσαι;
      Οι συνεργάτες του Καραϊσκάκη, και οι ιστορικοί, γράφουν ότι κατά πάσα πιθανότητα γεννήθηκε στη Σκουληκαριά, μετά η μητέρα του που ήταν ανύπαντρη, για να αποφύγει βεντέτα, πήγε στην Καρδίτσα.
      Επίσης, όταν λέμε πουκάμισο της εικόνας της Παναγίας, δεν εννοούμε ότι ο Καραϊσκάκης έβγαλε το πουκάμισό του και το έβαλλε στην εικόνα, αλλά ότι έκανε το ασημένιο ντύσιμο της εικόνας.
      Όσο για τα γαλόνια, δεν στολίζουν την εικόνα, αλλά την προθήκη που βρίσκεται δίπλα στην εικόνα, υπάρχουν και ωραίες φωτογραφίες.
      Όσο για τους βουλευτές Καρδίτσας, προφανώς δεν έχεις την νοημοσύνη να καταλάβεις ότι η Σκουληκαριά όπως και το κάθε χωριουδάκι, δεν βγάζει βουλευτές.
      Όσο για τους απογόνους τέταρτης γενιάς του Καραϊσκάκη που λένε ότι ο Καραϊσκάκης γεννήθηκε στην πόλη της Καρδίτσας, όσο κι αν έψαξα, δεν βρήκα κάτι, κανονικά μέσα σε δευτερόλεπτα κάτι θα έβγαζε το γκούγκλ (δεν αναφέρω τα δεκάδες βιβλία για τον Καραϊσκάκη που έχω,), αν δεν λες ψέμματα τότε 1) είναι τόσο σημαντικό αυτό; και 2) . αυτοί οι πάρα πολύ μακρυνοί απόγονοι , λένε ότι έχουν ατράνταχτες αποδείξεις ότι γεννήθηκε στην πόλη της Καρδίτσας, και ποιες είναι αυτές?
      Ή απλά το εικάζουν?

      Διαγραφή
    2. Οι συνεργάτες του Καραϊσκάκη λένε ότι γεννήθηκε στην Σκουληκαριά.
      Όταν λέμε πουκάμισο εικόνας εννοούμε την ασημένια επένδυση της εικόνας.
      Όταν λέμε για τα γαλλόνια δεν είπε κανείς ότι βρίσκονται επί της εικόνας αλλά σε προθήκη δίπλα της δες και φωτογραφία, ή καλύτερα κάνε μια επίσκεψη, μισή ώρα από τον Πειραιά είναι, δε θα καθυστερήσεις.
      Αν κάποιοι απόγονοί του, έγιναν βουλευτές Καρδίτσας,
      μη ξεχνάμε ότι εκεί έζησε.Αλλά δε βλέπω το λόγο να ερίζεις πάνω σε αυτό.Όσο τα τετρασσέγγονά του που ισχυρίζεσαι ότι λένε ότι γεννήθηκε στο Μαυρομμάτι, έψαξα δεν βρήκα κάτι, επίσης ούτε και αυτοί (οι τατρασέγγονοι θα είχαν αποδείξεις

      Διαγραφή
  20. Εδώ δημοσιεύονται όλες οι εκδοχές, Ανώνυμε φίλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Χάρης Αντωνακούδης
    Μας ελλειψες για λίγο Αλλ΄ επανήλθες με αυτή την ενδιαφέρουσα ιστορια. Αντί για συγχαρητήρια και ευχαριστώ θυμίζω τη φράση του ιστορικού Πολυβιου : ολβιος οστις της Ιστορίας έτυχε μαθησιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Νάνσυ Καλαφάτη
    Δε γνώριζα ότι κοιμούνται στην Αγία Ειρήνη... Με εντυπωσιαζει πολυ το ξυλινο τέμπλο που δώρισε στην Παναγία την Προυσιωτισσα που επισκέπτομαι συχνά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Κορνηλία Καραμπίνα
    Pantelis Athanasiadis Δεν εχω λογια να σας ευχαριστησω....παρα πολυ ενδισφερον κειμενο....οπως ειναι παντα τα αλιευματα σας....καλη νυχτα...καλο ξημερωμα...χαρουμενη Κυριακη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...