Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΙ ΜΠΕΗΔΕΣ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ

*H προκήρυξη της Μεσσηνιακής Γερουσίας προς "τις ευρωπαϊκές αυλές" με την υπογραφή του Πετρόμεπη Μαυρομιχάλη. Εναπόκειται στα αρχεία του Βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

*Η θρακική καταγωγή

των Μαυρομιχαλαίων

Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

          Οι Μπέηδες της Μάνης, υπήρξαν ένας θεσμός, που παραχωρήθηκε άτυπα σχεδόν από την Οθωμανική εξουσία για λόγους σκοπιμότητας, αλλά λειτούργησε θετικά υπέρ των υπόδουλων Ελλήνων.
          Η φιλοσοφία της παραχώρησης τίτλων σε επιφανείς Μανιάτες, στηρίχθηκε σε φεουδαρχικούς ή τιμαριωτικούς θεσμούς ανατολικού τύπου. Η αιτία όμως αυτών των παραχωρήσεων ήταν αρχικά η ασφάλεια  της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κυρίως από τις επιθέσεις των Ενετών.
          Η Υψηλή Πύλη παραχώρησε το καθεστώς "Μπεηλικίου" στη Μάνη για πρώτη φορά το 1688 στη διάρκεια του τέταρτου Τουρκοενετικού πολέμου και τη δεύτερη μετά την εγκατάλειψη των Μανιατών από τους Ρώσους, το 1776.
          Την πρώτη φορά οι Τούρκοι απέβλεπαν να αποσπάσουν τους ισχυρούς Μανιάτες από τους επικίνδυνους στη Μεσόγειο Ενετούς και να αποκτήσουν νέες βάσεις στη Μάνη, αλλά και τη συμμαχία των κατοίκων της.


          Τα Οθωμανικά σχέδια ανέλαβε να υλοποιήσει ο Λιβέριος ή Λιμπεράκης Γερακάρης που ήταν φυλακισμένος στην Κωνσταντινούπολη. Η εις θάνατον καταδίκη του είχε ανασταλεί από τον αλβανικής καταγωγής Μεγάλο Βεζίρη Αχμέτ Κιοπρουλού. Ο φοβερός αυτός πειρατής του Οιτύλου που εικοσάχρονος είχε δουλέψει ως κωπηλάτης στις ενετικές γαλέρες, είχε προσφέρει και στο παρελθόν πολύτιμες υπηρεσίες στους Τούρκους και με τη βοήθειά του έκτισαν τα κάστρα της Ζαρνάτας και της Κελεφάς. Οι Τούρκοι του έδωσαν το τίτλο του Μπέη της Μάνης, που ο ίδιος ζήτησε και από το 1688 μέχρι το 1696 μάχεται στο πλευρό τους.
΄        Όταν όμως αργότερα ο πρώτος Μπέης της ο Λιμπεράκης Γερακάρης προσχώρησε στους Ενετούς, οι Τούρκοι  δεν έδωσαν συνέχεια στο «μπεηλίκι» της Μάνης, αλλά ύστερα από 80 χρόνια, το 1766, κάτω από άλλες συνθήκες οι Τούρκοι επανέφεραν τον θεσμό αυτό. Αυτά τα 80 χρόνια η Μάνη εξακολούθησε να αυτοδιοικείται με τη δική της παραλλαγή του Κοινοτικού συστήματος δηλαδή τις καπετανίες και τον αρχικαπετάνιο πού ήταν επικεφαλής του Συμβουλίου των καπεταναίων.

Οι Μπέηδες της Μάνης 

          Για τη Μάνη είχαν τελειώσει άδοξα τα «Ορλωφικά» το 1774 και είχε για μια ακόμη φορά εγκαταλειφθεί στη τύχη της. Τα «Ορλωφικά» όμως είχαν ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στο ανατολικό ζήτημα. Η Συνθήκη του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή έδειξε καθαρά τους νέους στόχους της Ρωσικής και της Ευρωπαϊκής πολιτικής. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε αρχίσει πλέον να αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων. Στη Πελοπόννησο ειδικά, είχε προστεθεί και το πρόβλημα των άτακτων Τουρκαλβανών, που καταδυνάστευαν τον πληθυσμό.
          Έτσι για δεύτερη φορά στα 1776 η Μάνη γίνεται «Μπας - Μπεηλίκι». Το γεγονός αυτό θεωρείται έργο του Μεγάλου Δραγουμάνου του Στόλου Νικολάου Μαυρογένη.
          Από το 1776 έως το 1821 που εξερράγη η Ελληνική Επανάσταση η Μάνη διοικήθηκε από οκτώ Μπέηδες.
*Το Κουτήφαρη της Μάνης

          Πρόκειται για τους Τζανέτο Κουτήφαρη, Μπέη για τρία χρόνια, από το 1776 ως το 1779, με καταγωγή από το χωριό Κουτήφαρη.
          Τον Μιχαήλμπεη Τρουπάκη, που και αυτός παρέμεινε στο αξίωμα για τρία χρόνια. Η καταγωγή· του Μιχάλμπεη ή Μούρτζινου ήταν, από τον κλάδο των Παλαιολόγων του Μυστρά.
*Ο πρώην πρωθυπουργός Τζαννής Τζαννετάκης απόγονος του Τζανέτμπεη

          Τον Τζανέτμπεη Καπετανάκη Γρηγοράκη για 14 χρόνια. Αυτός, που ήταν προ-προ-πάππος του αείμνηστου πρωθυπουργού του 1989 Τζαννή Τζαννετάκη, έχτισε μεγάλους μανιάτικους πύργους. Συνεργάσθηκε με Κλέφτες και είχε αλληλογραφία με τον Ναπολέοντα, που τον θεωρούσε πιθανό απελευθερωτή της Μάνης. Είχε στείλει μάλιστα και ένα γιο του να υπηρετήσει στο γαλλικό στρατό. Έναν άλλο γιο του, τον είχε στείλει να υπηρετήσει στον ρωσικό στρατό. Οι Τούρκοι ανακάλυψαν την αλληλογραφία του με τον Ναπολέοντα και αυτός για να σωθεί δραπέτευσε. Συνέχισε όμως τις επαφές του με τους Γάλλους τους οποίους έπεισε να στείλουν όπλα και πυρομαχικά που τα μοίρασε στους Κλέφτες και τους καπεταναίους της Μάνης. Η αρχηγία του Τζανέτμπεη Γρηγοράκη άφησε εποχή. Ο σύγχρονός του ποιητής Νικήτας Νηφάκος στα στιχουργήματά του τον εξυμνεί μεγαλόστομα:
«Στην Μάνην όλην πρέπει του και εις την Λακωνίαν
να είναι πρώτος αρχηγός, να εχη ηγεμονίαν».
          Επόμενος Μπέης της Μάνης ήταν για πέντε χρόνια ο Παναγιώτης Κουμουνδούρος ή Κουμουντουράκης. Ήταν καπετάνιος της περιοχής του Σταυροπηγίου και πρόγονος του μετέπειτα Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξανδρου Κουμουνδούρου.
*Αγερανός. Το κάστρο του Αντώνμπεη Γρηγοράκη

          Στη συνέχεια Μπέης της Μάνης ανέλαβε ο Αντώνμπεης Γρηγοράκης για πέντε χρόνια. O Αντώνης Γρηγοράκης, είχε την έδρα του στον Αγερανό, όπου σώζεται σήμερα η πυργοκατοικία του με περιτοιχισμένο περίβολο.  Παρέμεινε Μπέης της Μάνης ως το 1808.
          Ακολούθησε ο Ζερβόμπεης για δύο χρόνια, που καταδιώχθηκε από την οικογένεια του Τζανέτμπεη. Για να γλιτώσει τη ζωή του κατέφυγε στο κάστρο της Τριπολιτσάς, όπου είχε φίλο τον Βελή Πασά, γιο του Αλή Πασά.  Αργότερα, ο Ζερβόμπεης κατηγορήθηκε από τους Τούρκους πως ήταν μυημένος στην αποστασία του Αλή πασά των Ιωαννίνων. Τον συνέλαβαν και τον εκτέλεσαν στην Κωνσταντινούπολη.
          Επόμενος Μπέης της Μάνης για πέντε χρόνια ήταν ο Θοδωρόμπεης Γρηγοράκης. Ο Θεοδωρόμπεης έγινε Μπέης με υπόδειξη των καπεταναίων και των επικεφαλής των μεγάλων οικογενειών ύστερα από σχετική πρόσκληση του απεσταλμένου του Σουλτάνου, Εμίν Αγά.
          Τελευταίος Μπέης ο πιο φημισμένος από όλους και με σημαντική παρουσία στα ελληνικά πράγματα τόσο της Επανάστασης του 1821 όσο και στα μετά την απελευθέρωση χρόνια ήταν ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, που ανέλαβε το Μπεηλίκι από το 1816.

Οι Μαυρομιχαλαίοι από την Ανατολική Θράκη

          Οι Μαυρομιχαλαίοι και αυτό είναι σχετικά άγνωστο, είχαν απώτερη καταγωγή από τη Θράκη.
          Σχετικές αναφορές κάνει  ο Ιωάννης Φιλήμων. Αλλά και σύμφωνα με την τοπική Μανιάτικη παράδοση, όπως αναφέρει ο Νικόλαος Σαρίπολος στις 31 Μαΐου του 1870 στον «Επιτάφιον Λόγον του εις Αναστάσιον Πέτρου Μαυρομιχάλη» στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, πλοίο προερχόμενο από την Ανατολική Θράκη προσορμίσθηκε  στο χωριό Άλικα της Δυτικής Μέσα Μάνης και αποβίβασε οικογένειες ομογενών καταδιωγμένων από τους Τούρκους από την θρακική κωμόπολη Καρδία περί το 1452. Ένα χρόνο δηλαδή πριν από την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, που είχαν αρχίσει τις θηριωδίες τους οι Τούρκοι με στόχο την κατάκτηση της Βασιλεύουσας.
          Ο υποστράτηγος Αναστάσιος Μαυρομιχάλης ήταν γιός του Πετρόμπεη. Στον τάφο του εκτός του επιταφίου λόγου του καθηγητή Νικόλαου Σαρίπολου, ελεγείο απήγγειλε ο ποιητής Αχιλλέας Παράσχος.
          Το όνομα Μαυρομιχάλης, σύμφωνα με την παράδοση, βγήκε από ένα παιδί με το όνομα Μιχάλης, που βρισκόταν στο πλοίο και ήταν ορφανό από γονείς, αγνώστου επιθέτου. Σύμφωνα με τα έθιμα της Μάνης, κάθε τέτοιο παιδί εγκαταλελειμμένο το αποκαλούσαν «μαύρο». Έτσι προέκυψε ο πρώτος Μαυρομιχάλης. Από τα Άλικα οι Μαυρομιχαλαίοι, εξαιτίας τοπικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών, αναγκάστηκαν να εγκατασταθούν στην Τσίμοβα (σημερινή Αρεόπολη), στα ανατολικά του κόλπου της Μεσσηνίας και να προεκταθούν μέχρι το παραθαλάσσιο Λιμένι, όπου σταδιακά τους παραχωρήθηκαν τα τελωνειακά δικαιώματα του εκεί λιμανιού και από τη θέση αυτή ασκούσαν σημαντική επιρροή στους συμπατριώτες τους. Οι Μαυρομιχαλαίοι, φημίζονταν για το θάρρος τους και τη φυσική τους ομορφιά.
*Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, από τοιχογραφία του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων

          Πρώτος ο Πετρόμπεης ύψωσε τη σημαία της επανάστασης στις 17 Μαρτίου 1821 στην εκκλησία των Ταξιαρχών της Αρεόπολης (Τσίμοβας). Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, που είχε μυηθεί στη Φιλική Εταιρεία και είχε προσφέρει χρήματα για τους σκοπούς της,  στις 23 Μαρτίου 1821 μπήκε με 2.000 ένοπλους Μανιάτες και τον Κολοκοτρώνη στη Καλαμάτα και την απελευθέρωσε. Στις 25 Μαρτίου 1821 συγκροτήθηκε η «Μεσσηνιακή Γερουσία» ή «Μεσσηνιακή Σύγκλητος», η πρώτη διοικητική οργάνωση του επαναστατημένου Ελληνισμού, η οποία και έστειλε την Ιστορική προκήρυξη στις αυλές της Ευρώπης ζητώντας την συμπαράσταση και την «συνδρομήν όλων των εξευγενισμένων ευρωπαϊκών γενεών».
          Το ιστορικό εκείνο κείμενο, κατέληγε με τη φράση: «Η Ελλάς, εκ της οποίας και υμείς εφωτίσθητε, απαιτεί όσον τάχος την φιλάνθρωπον συνδρομήν και δια χρημάτων και δια όπλων και δια συμβουλής, της οποίας εσμέν ευέλπιδες ότι θέλομε ν’ αξιωθή και ημείς θέλομεν σας ομολογεί άκραν υποχρέωσιν και εν καιρώ θέλομεν δείξει και εμπράκτως την υπέρ της συνδρομής σας ευγνωμοσύνην μας».
          Προκήρυξη στις 24 Μαρτίου 1824 απηύθυνε και ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης ως πρόεδρος της Μεσσηνιακής Γερουσίας προς τους Αμερικανούς, η οποία με την φροντίδα του Αδαμάντιου Κοραή, μεταφρασμένη στην αγγλική γλώσσα, στάλθηκε στο φιλέλληνα καθηγητή του Χάρβαρντ Έντουαρντ Έβερετ και δημοσιεύτηκε στις αμερικανικές εφημερίδες.
          «Η Ελλάς ως μήτηρ μας- τόνιζε- υπήρξε η εστία των φώτων τα οποία διεχύθησαν εις Υμάς. Όπλα, χρήματα και συμβουλές, ταύτα περιμένομεν από Υμάς. Σας εγγυώμεθα  την ευγνωμοσύνην την οποίαν θα σας αποδείξωμεν εις ευτυχεστέρους καιρούς». Και υπέγραφε Πέτρος Μαυρομιχάλης, Ηγεμών και Αρχιστράτηγος και η Μεσσηνιακή Γερουσία.
Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

54 σχόλια:

  1. Εύγε για την ανάρτηση!!!!!

    Lina Papanicolaou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε για τις γνώσεις και τα άγνωστα στοιχεία (για την Θράκη) που μας προσφέρεις.....

    Gailiakas Giwrgos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λές νά 'χουμε καμιά συγγένεια με τους Μαυρομιχαλαίους; Άσε καλύτερα, αυτοί δέ σκότωσαν τον Καποδίστρια;;;;


    Evaggelos Giannelakis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΠΑΝΤΕΛΗ .ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ..ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ ΟΙ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗΔΕΣ...ΕΙΜΑΙ ΘΑΥΜΑΣΤΡΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΥΤΗΣ ΓΕΝΙΚΩΣ ........

    ΛΙΝΑ ΒΕΝΤΟΥΡΓΕΡΗ ΠΕΤΡΙΔΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι Μπεηδες της Μάνης ειναι θέμα που το περίμενα εκ μέρους σας...


    Manolis Simos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η αλήθεια είναι πως διάβασα γεγονότα που δεν τα γνώριζα, για άλλη μια φορά ευχαριστούμε για τις πολύτιμες πληροφορίες....

    Ευθυμία Αθανασιάδου-Μαράκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι αναρτήσεις και αυτά που γράφετε είναι αξιόλογα και αξίζει να διαβάζοντα και να μαθαίνουμε, χαίρομαι όταν τα κοινοποιείτε στο προφίλ μου, καλή και δημιουργική συνέχεια και να έχετε την δύναμη να γράφετε πάντα.....

    Ευθυμία Αθανασιάδου-Μαράκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κύριε Παντελή, Καλημέρα, και σήμερα η ανάρτηση ήταν πάρα πολύ καλή και σας ευχαριστώ...

    John Papapetros

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μάλιστα! Πολυ ενδιαφέρουσα δημοσίευση... Σας ευχαριστούμε κ. Παντελή... Συνεχίστε να ανεβάζετε θεματα στο blogs σας και να μας ενημερώνετε!!!...

    Costas Clarnetas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο ΜΑΝΙΑΤΗΣ Β.ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΑΣ ΣΕ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΩΝ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ.ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΜΑΝΙΑΤΕΣ.ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟ ΤΟ ΜΑ'ΙΤΟΧΩΡΙ ΤΟ ΚΑΤΟΙΚΗΣΑΝ ΤΟ 1632 ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΟΥ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΝΗ.ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΩ ΑΓΑΠΗΤΕ ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΩΣ Η ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΑΠΕΚΟΨΕ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ.

    Manolis Simos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ματρώνη Δικαιάκου
    Παντελή σ'ευχαριστώ. Πάντα αναρωτιόμουν πώς οι αδούλωτοι στους Τούρκους Μανιάτες μπορούσαν να έχουν μπέηδες... Κι αυτό με τη θρακιώτικη ρίζα των Μαυρομιχαλαίων άγνωστο στους πολλούς. Σ'αυτά ειδικεύεσαι όμως εσύ Έχεις ασχοληθεί με τα πολλά κρητικά επίθετα που απαντώνται στη Μάνη και στη Λακωνία εν γένει; Έχω ακούσει κάποιες ερμηνείες, αλλά θα ήθελα να ξέρω τη γνώμη ενός άξιου ιστοριοδίφη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ευχαριστώ πολύ.... Με τα κρητικά επώνυμα στη Μάνη, δεν έχω ασχοληθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γερακίνα Μηνούδη
    Ευχαριστω!!! Πολυ σημαντικες κ πολυτιμες πληροφοριες για ακομα μια φορα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Νίνα Γκούδλη
    Πάντα οι Θρακιώτες είτανε γνήσιοι Ελληνες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ευδοκια Παπαχρηστούδη
    Σημαντικές πληροφορίες για όλους μας! Σ ευχαριστούμε! Καλή Σαρακοστή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ευχαριστούμε που τόσο απλόχερα μας χαρίζεις τους κόπους
    της ερευνάς σου.
    Που μας χαρίζεις ότι ποιο πολύτιμο έχει ο άνθρωπος...
    τους κόπους της δαπάνης του χρόνου σου!
    Δήμητρα Παρασχαράκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ενταξει μωρε
    Κανε μελετη...και ελα στη Μανη να μας τα πεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Νίνα Γκούδλη
    Σ' ευχαριστώ Παντελή μου για την υπέροχη ανάρτησή σου και τις πολύτιμες γνώσεις που μου προσφέρεις!....Να είσαι γερός και ευλογημένος!... Καλή εβδομάδα!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Λαμπρινή Γιουβανούδη
    Καλημέρα Παντελή καλή εβδομάδα, πολύ όμορφα τα άρθρα σου, σ'ευχαριστωωωωωωωωω!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Γαβρίλος Γωγώ Μιχάλη
    Καλημέρα κύριε Παντελή
    Σας ευχαριστώ για την γνώση που μας προσφέρεται για τον τόπο μας !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Giorgos Moraitinis
    Είσαι πολύτιμη πηγή γνώσεων !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. θεόδωρος Βατσάλης
    Μελανό τους σημάδι βέβαια η δολοφονία του Καποδίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Vaso Istavrinakioğlu
    Ευχαριτω για της γνωσεις αυτες. Εδω στη Κ/πολι μας ειναι αγνωστα δεν τα μαθαμε ουτε στο Ελληνικο σχολειο. Καλημερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αυτά, που διαβάζετε εδώ ούτε στα ελληνικά σχολεία τα διδάσκουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Εύη Κυριακίδου
    Τίποτε δεν μας παραξενεύει πια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ιωάννης Σαρσάκης
    Ακόμη ένα εκπληκτικό κείμενο κ Αθανασιάδη με έντονο Θρακικό άρωμα, Χρόνια Πολλά - Ζήτω η 25 η Μαρτίου 1821 !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Κυρατσω Δημητροπουλου
    Ευχαριστούμε οι Θρακιώτες ΧΡΌΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καμιδου Τριάδα κύριε Σιτακη γνωρίζετε αν υπάρχει σχέση της Μάνης Πελοποννήσου με ένα μικρό χωριό της επαρχίας Διδυμοτείχου την Μάνη απ' όπου καταγομαι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Thomas Papadopoulos
    Σας ευχαριστω πολυ για την κοινοποιηση! Ειναι πολυ ενδιαφερον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Georgios Manos
    Άγνωστες σελίδες της ιστορίας μας! Σ' ευχαριστώ πολύ, Παντελή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Φίλη Trinity
    δεν έχουν σχέση η Μάνη Διδυμοτείχου με τη Μάνη της Πελοποννήσου. Από τον αείμνηστο Σαράντο Καργάκο, άκουσα ότι το 1920 κατά την απελευθέρωση της Δυτικής Θράκης, μπήκε στο Καδήκιοϊ ως απελευθερωτής ένας αξιωματικός συγγενής του μάλιστα, που ονόμασε το χωριό Μάνη, για να τιμήσει την πατρίδα του. Από την ίδια Μάνη (Καδήκιοϊ) κατάγονταν και η προγιαγιά μου Λεμονιά, που τη φέρανε νύφη στο Διδυμότειχο περί το 1870.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Theocharis Grigoriadis
    Η νεότερη ελληνική ιστορία πελοποννησιάζει. Όπως και η ελληνική δημόσια διοίκηση ως το 1974.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Αλεξάνδρα Σπυροπούλου
    Ακόμα δεν κατάλαβα ,γιατί δεν έγινε ποτέ αναφορά στα σχολικά βιβλία της ιστορίας,η συμμετοχή και η προσφορά των Θρακών στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821.Να είστε καλά που προβάλετε την ιστορία μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Πολλά χρόνια τώρα τα θρακικά σωματεία έχουν θέσει δημόσια το θέμα αυτό. Το υπουργείο Παιδείας κωφεύει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Andreas Kakoullis
    Από την Καρδία της Θράκης έπεσε πολεμώντας τους Πέρσες, στην Κύπρο (ενεπίγραφη ανάγλυφη μορφή, ΔΙΟΝΎΣΙΟΣ ΚΑΡΔΙΑΝΟΣ), βρέθηκε σε τοποθεσία κοντά στη κωμόπολη Λύση, γενέτειρα του ήρωα της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου, του Σταυραετού του Μαχαιρά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Χρυσα Φανφανη Στουρα
    Είναι αλήθεια άκουσα κατά καιρούς από Μανιάτες ότι ήρθαν από την Πόλη πριν πέσει στα χέρια των Τούρκων... Αυτά για την ιστορια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Mariza Stoura
    Μπραβο ...θα το χρησιμοποιεισω για συζυγο που μου ζαλιζει για την Μανη α χα χα χα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Andreas Potamitis
    Εμείς οι Επτανήσιοι ξέρουμε πως δολοφόνησαν τον πρώτο κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. ΠΑΥΛΟΣ ΦΥΛΛΑΡΙΔΗΣ
    Μπράβο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης για την ενημέρωση σου, αλλά και για πράγματα που πρώτη φορά μαθαίνουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Kyranthi Strantzali
    Δεν το γνώριζα, γνωρίζω όμως ότι οι Κομνηνοι ήταν Θράκες που τους παραχωρήθηκαν κτήματα στον Πόντο, για προσφορά υπηρεσιών στον αυτοκράτορα. Έγιναν στρατηγοί και αργότερα ανέβηκαν και οι ίδιοι στο θρόνο, τόσο της Κωνσταντινούπολης όσο και αργότερα της Τραπεζουντας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ελένη Τζικάκου
    Ανδριανουπολίτης ήταν ο γενάρχης τους Γεώργιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Θύμιος Αλεξόπουλος
    Οι υπόλοιποι Μανιάτες στην πλειοψηφία τους είναι (Μηλιγγοι και Εζεριτες) σλάβοι που κατοίκησαν την (άδεια από τις σφαγές των χριστιανών) Μάνη του 6ου νομίζω αιώνα! ��

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Γιαννης Αθανασοπουλος
    Το γενετικό αποτύπωμα των Σλάβων στον Μανιάτικο πληθυσμό είναι ελάχιστο...
    Έχουν περισσότερη γενετική συγγένεια με τους Σικελούς ή με τους πληθυσμούς της κατω Ιταλίας,που αυτοί με τη σειρά τους έχουν γενετική συγγένεια με τους αρχαίους Έλληνες...
    https://www.nature.com/articles/ejhg201718

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Takis Fotogiannopoulos
    Εγώ ξέρω τι κακό έκαναν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. θελετε μια πιπερατη ιστορια για το πως εφτασε ο πρωτος μαυρομιχαλης στη Μανη?ο λεγαμενος ,γονος μεγαλης θρακιωτικης οικογενειας, δεν ηταν και τοσο "καλο παιδι" για λογους ηθικης εκδιωχθηκε απ την πατριδα,κοινως τον βαλαν στο καραβι και αιντε στο καλο,ετσι εφτασε στη μανη και τα υπολοιπα ειναι γνωστα, οι περιγραφες που ακουσα στο λιμενι μονο "μαυρο" δεν το εχνουν βεβαια.Απο κουτσομπολια που μετεφεραν μανιατες απο το λιμενι οταν τους ειπα πως ειμαι θρακιωτης, χρονιά που καναμε διακοπες εκει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Φώτης Παγανιάς
    Εσωτερικές μετακίνησης γίνονταν πάντα!!! Τη σημασία έχει;;;; Έλληνες δεν είμαστε όλοι;;;; όπου γουστάρουμε πάμε, και θα πηγαίνουμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Mitsos Plakidas
    Μόνο το χρώμα της επιδερμίδας και τις μύτες να κοιτάξετε θα καταλάβετε πόσο συγγενευουν με τους αρχαίους Λακωνες, Μεσσηνιους κλπ. Ευτυχώς έχουμε αρκετές περιγραφές, οπότε ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα Του. Εν πάση περιπτώσει όλοι άνθρωποι είναι, ρατσιστές δεν είμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Κορνηλία Καραμπίνα
    ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ....ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΕΠΟΧΕΣ...ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΡΧΟΜΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΦΙΑΛΟΙ....ΑΜΦΙΒΟΛΟ ΤΟ ΠΟΣΑ ΘΕΤΙΚΑ ΠΡΟΣΦΕΡΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ....
    ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΜΩΣ ΒΑΡΥΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΔΟΛΙΕΣ....ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ....Η ΑΔΥΣΩΠΗΤΗ ΑΓΓΛΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΘΕΙΣΑ ΤΗΝ ΑΡΡΩΣΤΗΜΕΝΗ ΑΡΧΟΜΑΝΙΑ ΤΟΥΣ,ΟΠΛΙΣΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΠΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕ ΤΟΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ....
    ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΟΙ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Stephanos Sotiriou
    Ζήτησαν 1.000.000 χρυσά γρόσια ως προκαταβολή μόνον, για να μπουν στον αγώνα. Η φιλική (που δεν είχε), δεν τους τα έδωσε. Έστειλε τότε ο Πετρόμπεης τον Κυριάκο Καμαρινο στην Ρωσία να μάθει και να τα ζητήσει....Όταν διαπίστωσε πως δεν υπάρχουν, απείλησε τους ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ Φιλικούς κι ότι επιστρέφει στον Πετρόμπεη και θα τα πει όλα!!! Οι φιλικοί αναγκάστηκαν να τον πνίξουν στον Προύθο. .. Το 1830 ζήτησαν πολλά εκατομμύρια αποζημειώσεις για τους αγώνες τους. Ο Καποδίστριας δεν είχε....κήρυξαν ανεξαρτησία στην Μάνη...Τον σκότωσαν.... ΠΙΣΤΕΥΑΝ ΠΩΣ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΛΕΡΩΝΕΙ ΠΑΝΤΟΡΕ ΓΙΑ ΤΕΣ ΔΟΥΛΕΨΕΣ ΤΟΥΣ (Μακρυγιάννης).... Ο Πετρόμπεης είναι και το δηλωτικό του πολιτικάντη ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΑΓΚΟΥΡΑ ΜΟΥ ΝΑ ΣΤΕΙΛΩ ΣΤΗΝ ΜΑΝΗ, ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΒΓΕΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ! Ωστόσο άλλο οι Μανιάτες, άλλο οι Μαυρομιχαλαίοι. Οι Μανιάτες ήταν και παρόντες και ήρωες σε όλα τα πεδία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Kostas Karidas
    Οι μπεηδες στη μανη....ενα απο τα καθηκοντα που ειχαν απεναντι στην υψηλη πυλη ηταν και η συλλογη και η απδοση των φορων ......φυσικα και το επραταν στο ακεραιο και με το αζημιωτο.......πληρωναν μαλιστα στον σουλτανο για να τους δωσει το αξιωμα..........τον πετρομπεη τον επεισε να παρει μερος στην επανασταση ο κολοκοτρωνης.....κι ενα απο τα επιχειρηματα ηταν οτι θα κρατουσε για τον εαυτο του το χαρατσι που μεχρι τοτε απεδιδε στους τουρκους ,οταν θα ελευθερονωταν ο τοπος.....ενα αλλο επιχειρημα ηταν το ελευθερο πλιατσικο των μανιατων μετα τις μαχες.....αυτο εγινε για να δελεαστουν και να ακολουθησουν....καθοτι γνωστοι αρπαγες και πειρατες οι μανιατες.......μολις ομως εγινε οι πρωτη κυβερνηση του πρωτου "ελευθερου"ελληνικου κρατους.....ο πρωτος κυβερνητης ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΗΣΤΡΙΑΣ εδωσε εντολη ...οι φοροι να συγκεντρωνονται στην πρωτευουσα και οχι να τους κρατουν οι τοπικοι αρχοντες,μιας και το κρατος ως ολοτητα επρεπε να ανταποκριθει στις υποχρεωσεις του εναντι των ξενων και των υποικοων του......αποτελεσμα ηταν να δυσαρεστηθουν οι μαυρομιχαλαιοι ...κι ετσι φτασανε να γινουν φονιαδες του κυβερνητη......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Δεσποινα Στραντζαλη
    Δεν το γνώριζα, αλλά ευχαριστώ πολύ για τη χαρά και την τιμή που ένιωσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Όταν κάποιος γράφει οτιδήποτε, είτε απ' ευθείας ιστορική πληροφορία είτε "κατά παράδοση", πρέπει να αναφέρει κι από πού άντλησε την πληροφορία. Ανιστόρητες εγγραφές του τύπου "Οι μπέηδες είχαν καθήκον τη συλλογή και αποστολή των φόρων στους τούρκους" δεν πρέπει να γίνονται δεκτές αβασάνιστα, ανάμεικτες μάλιστα με σωστές πληροφορίες, όπως στην προ-προηγούμενη εγγραφή σχολίου. Πρέπει πάντα κάθε πληροφορία να διασταυρώνεται τουλάχιστον από 2 "πηγές" και μετά να προωθείται με τη δέουσα προσοχή. Για την ιστορική ακρίβεια πρέπει να γνωρίζετε ότι άσχετα με τον Λιμπεράκη που οι Μανιάτες τον θεωρούσαν προδότη, η Μάνη με ενέργειες του καπουδάν-πασά Χασάν Τζεζάερλη, αποσπάστηκε από το πασαλίκι του Μοριά και προσαρτήθηκε σ' αυτό της Άσπρης Θάλασσας [που νεμόταν ο ίδιος ο καπετάν-πασάς] με σκοπό να επιτηρείται πιό στενα και "να ησυχάζει" !
    Τότε επιλέχθηκε ο Τζανέτος Κουτήφαρης και του απονεμήθηκε ο "τίτλος" του "Μπασ-μπογού" που ήταν ναυτικό αξίωμα και με τον τρόπο αυτό δηλωνόταν η εξάρτησή του από τον καπουδάν-πασά. Οι ανήσυχοι Μανιάτες όμως δεν "ησύχαζαν" και αυτό ήταν η αιτία που οι περισσότεροι "μπέηδες" δεν πέθαναν από φυσικό θάνατο. Κατά τα άλλα είναι γνωστά τα περί τελωνείων στις Κιτριές και αλλού, τις εισπράξεις των οποίων εισέπρατταν οι Μαυρομιχαλαίοι, των οποίων εσόδων η απώλεια αλλά και γενικότερα η άρνηση των Μαυρομιχαλαίων να τεθούν υπό την εξουσία του Κράτους, οδήγησαν στη δολοφονία του Καποδίστρια.
    Το ίδιο περίπου συνέβη λίγα χρόνια αργότερα επί Βαυαροκρατίας όταν με το πρόσχημα της μή παράδοσης των κανονιών που είχαν στους πύργους τους, οι Μανιάτες εξεγέρθηκαν. Όταν όμως μετά από πολλές "νίλες" των Βαυαρικών στρατευμάτων αφού την υπόθεση ανέλαβαν κάποιοι πιό πονηροί και ψύχραιμοι, οι Μανιάτες παρέδωσαν τα κανόνια εισπράττοντας σεβαστά ποσά χρημάτων κι από τότε έγιναν "βασιλικότεροι του βασιλέως". Γιά όλ' αυτά υπάρχει πλούσια βιβλιογραφία που μπορεί κανείς να συμβουλευθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Στο παραπάνω σημείωμά μου ξέχασα να προσθέσω την ελάχιστη βιβλιογραφία για το θέμα "Μπέηδες της Μάνης", την οποία και παραθέτω στο εξής :
    • Μιχ. Σακελλαρίου : «Η Πελοπ/σος κατά την Β΄ Τουρκοκρατίαν», Αθήνα 1939, ανατύπωση 1978, εκδ. Ερμής, σελ. 204-206 [με παραπομπές στον Pouqueville, κλπ].
    • Δημ. Φωτιάδη : «Η Δίκη του Κολοκοτρώνη & του Πλαπούτα», έκδοση 9η-1986, Δωρικός, σελ. 333-346.
    • Χριστόφ. Νέεζερ : «Απομνημονεύματα», κεφ. ΚΕ΄, σελ.173 & εξής. [Ο Χρ. Νέεζερ (παππούς του γνωστού ηθοποιού) ήταν Βαυαρός Αξκός που έζησε στην Ελλάδα, παντρεύτηκε δύο φορές κι απέκτησε 26 παιδιά!] από το διαδίκτυο : http://digital.lib.auth.gr/record/136831/files/8176.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...