Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Ο πολιτικός Παναγιώτης Κανελλόπουλος

Το 14ο τεύχος της περιοδικής έκδοσης του Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας «ΑΠΟΨΕΙΣ», κυκλοφόρησε με επιλεγμένη ελληνική και διεθνή αρθρογραφία.
Στην ενότητα «Ιδέες» το περιοδικό «ΑΠΟΨΕΙΣ» εγκαινιάζει από αυτό το τεύχος, μια σειρά αφιερωμάτων σε σημαντικές προσωπικότητες του σύγχρονου πολιτικού, κοινωνικού και επιστημονικού βίου της χώρας. Πρώτο στη σειρά αφιέρωμα είναι αυτό στον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, τον μεγάλο αυτόν πολιτικό, διανοούμενο και άνθρωπο, που έβαλε καθοριστική σφραγίδα στην πολιτική και πνευματική ζωή της Ελλάδας κατά τον 20ο αιώνα. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει ένα εξαιρετικό κείμενο του ίδιου του Κανελλόπουλου με τίτλο «Το ιστορικό νόημα του ελληνικού έθνους», καθώς και τρία κείμενα των Κ. Μ. Καλλία, Τάσου Αθανασιάδη και Κ. Σβολόπουλου για τον Π. Κανελλόπουλο. 
Το παρόν ιστολόγιο θα αναδημοσιεύσει σταδιακά, τα κείμενα για τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, με στόχο να τον γνωρίσουν οι νεώτεροι.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 *Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος απεικονίζεται σε γραμματοσημο

Του Κωνσταντίνου Μ. Καλλία**

1. Πρίν από 52 χρόνια στον πολιτικό ορίζοντα της Ελλάδος άρχισε να
διαγράφεται μια νέα φωτεινή μορφή, ένας νέος πολιτικός. Καταγόταν από οικογένεια πολιτική, αλλά ή προέλευσή του ήταν από το χώρο του πνεύματος.
Είχε αρνηθή τον έτοιμο πλούτο μιας σημαντικής κληρονομίας που τον
περίμενε, είχε ξεφύγει από τη γραμμή του παρελθόντος και είχε χαράξει
δική του τροχιά. Η λάμψη του πρώτου καιρού, εκτίμηση, προσδοκία καί
έκπληξη μαζί, προκάλεσε τη γενική προσοχή και δημιούργησε πολλές
ελπίδες, ιδίως μεταξύ των νέων. Έκτοτε διήνυσε μια μεγάλη τροχιά, κάπου μισόν αιώνα, και πρόσφατα τράβηξε προς το χώρο της ιστορίας. Οι ακτίνες όμως της φωτεινής μορφής εξακολουθούν να φωτίζουν τον πολιτικό μας ορίζοντα. Ήταν ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος.


Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

30) ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΒΟΥΛΗΣ: ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

*Ο Δημήτριος Χρηστίδης

Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

          Αγωνιστής της Εθνεγερσίας και πολιτικός με μεγάλη δράση, υπήρξε ο Δημήτριος Χρηστίδης, που εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής το 1869 και μεταξύ άλλων ανέλαβε επτά φορές το υπουργείο Οικονομικών σε διάφορες κυβερνήσεις. 
          Ο Δημήτριος Χρηστίδης, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1795. Σπούδασε στο Ιάσιο της Μολδαβίας και συμπλήρωσε τις σπουδές του σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Σουνίτες, Σιίτες, Μπεκτασήδες. Τι σημαίνουν οι όροι αυτοί

*Χάρτης της εξάπλωσης του ισλαμικού κόσμου. Οι σιίτες απαντώνται κυρίως στο Ιράν. 
Από την WIKIPAEDIA

          Οι πρόσφατες εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο, έφεραν στο προσκήνιο, τις μεγάλες θρησκευτικές διαιρέσεις του Ισλάμ, πέρα από τις πολιτικές διαφορές των λαών με τις ηγεσίες τους.
          Συνήθως ακούμε για σουνίτες και σιίτες και δεν γνωρίζουμε τι σημαίνουν οι όροι αυτοί. Ευκαιρία λοιπόν, να αποκτήσουμε κάποιες γνώσεις για λαούς που ανήκουν στον ευρύτερο γεωστρατηγικό μας περίγυρο.


29) ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΒΟΥΛΗΣ: ΔΡΟΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

*Το Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, όπου προήδρευε ο Δημήτριος Δρόσος

Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

          Η Τήνος, εκτός από τον Ευστράτιο Παρίση και τον Ιάκωβο Παξιμάδη, που αναδείχθηκαν πρόεδροι του Κοινοβουλίου το 1852 και το 1876, αντίστοιχα, (τα πορτρέτα τους έχουν ήδη παρουσιαστεί από ιστολόγιο αυτό) έχει και τρίτο τέκνο, που τίμησε το σπουδαίο αυτό αξίωμα το 1868. Πρόκειται για τον Δημήτριο Δρόσο. Πορτρέτο του δεν έχει διασωθεί.
          Ο Δημήτριος Δρόσος, γεννήθηκε στην Τήνο το 1806.  Σε πολλή νεαρή ηλικία, πήρε μέρος στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας και μετέσχε στην εκστρατεία που έγινε για την απελευθέρωση της Καρύστου, όπου τραυματίσθηκε και αργότερα πήρε μέρος στην πολιορκία του Ναυπλίου.




Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Η πρώτη καταδίκη υπουργών στη νεοελληνική ιστορία


Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_18/06/2011_446216
*Μέρος από στήλη της εποχής των "Στηλιτικών" με ονόματα βουλευτών


Του Γιάννη Δ. Αδαμόπουλου*


Tην περίοδο 1874-1875 η Αθήνα συνταράσσεται από τα επονομαζόμενα «στηλιτικά» πολιτικά επεισόδια, με αποκορύφωμα τους προπηλακισμούς κυβερνητικών βουλευτών από εξεγερμένους πολίτες λόγω επαναλαμβανόμενων συνταγματικών παραβάσεων οι οποίες συνίστανται στη λήψη κοινοβουλευτικών αποφάσεων- και ιδίως στην ψήφιση του προϋπολογισμού- χωρίς την ύπαρξη της απαρτίας που επιβάλλει το Σύνταγμα του 1864. 
Τις μεθοδεύσεις αυτές καταδικάζει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και η Νομική Σχολή Αθηνών, με τις αντιπολιτευόμενες εφημερίδες να ξεσηκώνουν την κοινή γνώμη δημοσιεύοντας σε πρωτοσέλιδες ατιμωτικές «στήλες» τα ονόματα των βουλευτών που υπερψηφίζουν τα αντίστοιχα νομοσχέδια.

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

28) ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΒΟΥΛΗΣ: ΛΑΖΑΡΕΤΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ

*Ο Τριαντάφυλλος Λαζαρέτος

 Γράφει  ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

          Με το τουφέκι και το λόγο, υπηρέτησε την πατρίδα ο Τριαντάφυλλος Λαζαρέτος, που αναδείχθηκε Πρόεδρος της Βουλής το 1868. Αγωνιστής του 1821, αξιωματικός καριέρας και αργότερα πολιτικός, ο Λαζαρέτος διακρίθηκε για τη μετριοπαθή πολιτική του.
          Στρατιωτικός και πολιτικός με συμμετοχή στον Αγώνα της Εθνεγερσίας του 1821 και στην μετέπειτα πολιτική ζωή της χώρας, ο Τριαντάφυλλος Λαζαρέτος γεννήθηκε στην Κέα το 1800.


Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Η Μεγάλη Ιδέα της εθνικής ολοκλήρωσης


Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_12/06/2011_445603

*Ο Χάρτης που αποτυπώνει την έννοια της Μεγάλης Ιδέας, μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών







 *Προέβλεπε την απελευθέρωση 
και την ενσωμάτωση 
όλων των ιστορικών ελληνικών χωρών 
μετά την Επανάσταση.




Του Ιωάννη Σ. Κολιόπουλου*



Η Μεγάλη Ιδέα υπήρξε ένα από τα πιο μεγαλόπνοα προγράμματα εθνικής ολοκληρώσεως και αναπτύξεως στη Ν. Βαλκανική: προέβλεπε την απελευθέρωση και την ενσωμάτωση όλων των ιστορικών ελληνικών χωρών, δηλαδή της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, της Θράκης, των Επτανήσων, των Δωδεκανήσων, της Κρήτης, της Κύπρου, της Μικράς Ασίας και του Πόντου σε μια «Ελληνική Αυτοκρατορία». 
Παράλληλα και ταυτόχρονα υπήρξε ένα άλλο ελληνικό ρεύμα που συνέδεε την απελευθέρωση των ιστορικών ελληνικών χωρών, το οποίο προϋπήρξε της Μεγάλης Ιδέας. Ηταν ο φωτισμός της Ανατολής διά των φώτων της Δύσεως. Στον φωτισμό αυτό, η Ελλάς θα είχε τον ρόλο του «φάρου» της Δύσεως στην Ανατολή. 


Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΠΑΤΡΙΚ ΛΗ ΦΕΡΜΟΡ, Ο ΑΠΑΓΩΓΕΑΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΚΡΑΪΠΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ, ΤΟ 1944


*Αριστερά ο Στάνλεϋ Μοςς και δεξιά ο Πάτρικ Λη Φέρμορ ντυμένοι με γερμαντικές στολές, 
λίγο πριν από την απαγωγή του Κράιπε

Ο μεγάλος φίλος της Ελλάδας , ο διακεκριμένος αντιστασιακός και συγγραφέας 
Πάτρικ Λι Φέρμορ. απεβίωσε ύστερα από μακρά ασθένεια σε ηλικία 96 ετών. 

Ο διακεκριμένος βρετανός συγγραφέας άγγιξε τα όρια του θρύλου, εξαιτίας της δράσης του στην Κρήτη, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και κυρίως για τη συμμετοχή του στην απαγωγή του γερμανού στρατηγού 
Χάινριχ Κράιπε, το 1944. 

Στη φωτογραφία εδώ, ο Φέρμορ είναι δεξιά. Ο άλλος είναι ο Βρετανός Αξιωματικός Μόςς,  υπαρχηγός του Φέρμορ κατά την απαγωγή του Γερμανού Στρατηγού Κράιπε στη κατεχόμενη Κρήτη. 

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΦΟΡΟΙ... ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΣΜΟΙ

*Η πυραμίδα της Οθωμανικής εξουσίας





Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

Για τη νέα καταιγίδα φόρων, που μας ετοιμάζει η κυβέρνηση, χωρίς μάλιστα αναπτυξιακή προοπτική, με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, έχετε διαβάσει. Δεν είναι η πρώτη φορά, που ο λαός εξουθενώνεται με την επιβολή φόρων. 
Οι Οθωμανοί στα χρόνια της σκλαβιάς, είχαν συλλάβει και είχαν εφαρμόσει ένα σχέδιο οικονομικής εξόντωσης των υπόδουλων, ώστε να τους εξαναγκάσουν ή να εξισλαμισθούν ή να μην έχουν δυνατότητα "να σηκώσουν κεφάλι" παραμένοντας ραγιάδες. 

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

27) ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΒΟΥΛΗΣ: ΠΑΞΙΜΑΔΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ

*Ο Ιάκωβος Παξιμάδης

 Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

          Η Τήνος, εκτός από τον Ευστράτιο Παρίση που εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής το 1852 (το πορτρέτο του έχει ήδη δημοσιευθεί στο ιστολόγιο αυτό) ανέδειξε και δεύτερο Πρόεδρο, το 1876, τον Ιάκωβο Παξιμάδη.
          O Ιάκωβος Παξιμάδης γεννήθηκε στην Τήνο το 1789. Είχε συμμετοχή στην Επανάσταση του 1821 και αργότερα ασχολήθηκε με εμπορικές επιχειρήσεις στην Τεργέστη και στην Αλεξάνδρεια. Στα Αρχεία της Ελληνικής Επανάστασης, είναι συχνές οι αναφορές στη δράση του.

Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Η περιπέτεια του ελληνικού Συντάγματος


Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_05/06/2011_444647
*Το εξώφυλλο του βιβλίου

 *Ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος 
σκιαγραφεί όσους πολέμησαν 
και όσους χρησιμοποίησαν 
τον θεμελιώδη νόμο της δημοκρατίας

Του Κώστα Καρακώτια


ΝΙΚΟΣ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ
"Το Σύνταγμα και οι εχθροί του στη νεοελληνική ιστορία, 1800 -2010" εκδόσεις Πόλις, σελ. 724

Το Σύνταγμα ρυθμίζει τη συγκρότηση και τη λειτουργία της πολιτικής εξουσίας και συνολικά της κοινωνίας. Συμπυκνώνει τους πολιτικούς και ιδεολογικούς συσχετισμούς και αντανακλά τους αντίστοιχους συμβιβασμούς για τη συναινετική κοινωνική συμβίωση. Ανήκει δε πάντα στα βασικά διακυβεύματα των πολιτικοκοινωνικών συγκρούσεων.
Το Σύνταγμα ήταν, φυσικά, στο επίκεντρο της διαδικασίας συγκρότησης και της νεοελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού κράτους από την έναρξη ακόμα της Επανάστασης του 1821 και γύρω από αυτό δόθηκαν πολλές πολιτικές και ιδεολογικές μάχες.

ΕΝΑ ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ






*Το σήμα του Συλλόγου Αρχαιοφίλων Αλεξανδρούπολης

Η Αλεξανδρούπολη, απέκτησε από χθες, μια σημαντική μόνιμη έκθεση στο Ιστορικό Μουσείο, με εξαιρετικά εκθέματα για την ιστορία της πόλης. 
Πρόκειται για το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, που δημιούργησε ο Σύλλογος Αρχαιοφίλων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς νομού Έβρου, με τη συμπαράσταση και χρηματοδότηση του Δήμου της πόλης, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Έβρου και της Διευρυμένης  Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Έβρου- Ροδόπης.Το κτίριο βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο της πόλης απέναντι από το Δημαρχείο. 




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...