*Το σήμα του Συλλόγου Αρχαιοφίλων Αλεξανδρούπολης
Η Αλεξανδρούπολη, απέκτησε από χθες, μια σημαντική μόνιμη έκθεση στο Ιστορικό Μουσείο, με εξαιρετικά εκθέματα για την ιστορία της πόλης.
Πρόκειται για το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, που δημιούργησε ο Σύλλογος Αρχαιοφίλων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς νομού Έβρου, με τη συμπαράσταση και χρηματοδότηση του Δήμου της πόλης, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Έβρου και της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Έβρου- Ροδόπης.Το κτίριο βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο της πόλης απέναντι από το Δημαρχείο.
Η μόνιμη έκθεση του Ιστορικού Μουσείου περιλαμβάνει θεματικές ενότητες για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα ευρήματα της περιοχής, τη δημιουργία της πόλης και τη σχέση της με το σιδηρόδρομο και το λιμάνι, την αστική και αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της, την οικονομική και πολιτική διαδρομή της, την πνευματική και κοινωνική ζωή και τις πληθυσμιακές ομάδες που τη συγκρότησαν.
Η μόνιμη έκθεση του Ιστορικού Μουσείου περιλαμβάνει θεματικές ενότητες για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα ευρήματα της περιοχής, τη δημιουργία της πόλης και τη σχέση της με το σιδηρόδρομο και το λιμάνι, την αστική και αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της, την οικονομική και πολιτική διαδρομή της, την πνευματική και κοινωνική ζωή και τις πληθυσμιακές ομάδες που τη συγκρότησαν.
*Ο Μητροπολιτικός ναός του Αγίου Νικολάου
Η παρουσίαση των εκθεμάτων αρθρώνεται μέσα από μια σύγχρονη μουσειογραφική προσέγγιση με τη χρήση φωτογραφικών συνθέσεων και αναπαραστατικού υλικού, με διαδραστικά οπτικοακουστικά μέσα και προβολές, όπως επίσης και με συλλογές τεκμηρίων και κειμηλίων από δωρεές αρχειακού υλικού συλλεκτών και ιδιωτικών και δημόσιων φορέων.*Το κατεδαφισμένο σήμερα Πασαλίκι
Φωτογραφίες από την καθηµερινότητα στην Αλεξανδρούπολη των αρχών του 20ού αιώνα, όταν η περιοχή ήταν τσιφλίκια οθωµανών µπέηδων, «θησαυροί» από την 6η χιλιετία π.Χ. που ήρθαν στο φως, αλλά και τεκµήρια της κοινωνικής και οικονοµικής ζωής της πόλης, εκτίθενται πλέον στη µόνιµη συλλογή του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης.
Ο επισκέπτης µπορεί να «ταξιδέψει» στο παρελθόν της πόλης πρώτα µέσω των αρχαιολογικών ευρηµάτων που εκτίθενται και προέρχονται από συλλογές συλλεκτών και φορέων.
Κοµµάτι της ιστορίας της Αλεξανδρούπολης είναι και το σύµβολό της, ο φάρος ύψους 27µέτρων, που τον «φωτίζει» η νέα έκθεση, ως προς τα ιστορικά του στοιχεία. Χτίστηκε από τη γαλλική εταιρεία «La Societe Collas et Michel» και τέθηκε σε λειτουργία την 1η Ιουνίου 1880, ενώ ηλεκτροδοτήθηκε το 1973.
Επίσης,στην έκθεση «φωτίζονται» και οι διαφορετικές εθνοτικές οµάδες της πόλης, η οποία από το 1870 ώς το 1920 βρέθηκε στη δίνη των εθνικών ανταγωνισµών στα Βαλκάνια, ενώ καθοριστική υπήρξε και η εννιάµηνη κατοχή της από Ρώσους (1877-78) όταν κατενίκησαν τους Οθωμανούς φτάνοντας σχεδόν στα πρόθυρα της Κωνσταντινούπολης.
Ακόµη, από το φθινόπωρο, ο επισκέπτης θα µπορεί να δει 1.500 υφασµάτινα εκθέµατα από τη Συλλογή της Ελένης Φιλιππίδη, που χρησιµοποιούνταν στην καθηµερινή ζωή των Σαρακατσάνων της Θράκης και της Ανατολικής Ρωµυλίας: Τµήµατα ενδυµασιών, στρωσίδια του καλυβιού και αργότερα του σπιτιού, καλύµµατα και εξαρτήµατα των ζώων, δισάκια, τορβάδες, σακιά κ.ά.
*Το περικαλλές κτίριο
Παράλληλα, στο ισόγειο εγκαινιάστηκε και λειτουργεί η έκθεση τεκµηρίων με τίτλο: «Αδριανούπολη: Τόπος και Πρόσωπα» που οργανώνουν το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης (ΠΑΚΕΘΡΑ) και ο Σύλλογος Αρχαιοφίλων και Πολιτιστικής Κληρονοµιάς 'Εβρου, µε υλικό από συλλογές των κ. Χριστόδουλου Αδαμαντίδη, Βασίλη Αϊβαλιώτη και Μιχάλη Πατέλη.
`
Η ανέγερση του Μουσείου πραγματοποιήθηκε χάρη στις δωρεές συμπολιτών μας, καθώς και στην παραχώρηση οικοπέ-δου από το υπουργείο Πολιτισμού.Την επιστηµονική παρουσίαση έχει αναλάβει η κοινωνική ανθρωπολόγος, επίτιµη διευθύντρια του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας- Θράκης, Νέλλη Μελίδου- Κεφαλά.
Το Μουσείο με χώρους συνολικού εμβαδού 700 τ.μ. βρίσκεται στην Λεωφόρο Δημοκρατίας 335 της Αλεξανδρούπολης, ΤΚ 68 100, τηλ. 25510 28926, e-mail info@ismo.gr και στο www.ismo.gr
.
εξαιρετική η προσπάθεια.Μόλις δοθεί ευκαιρία ,θα το επισκεφθούμε.Νάσαι πάντα καλά για την πολύτιμη ενημέρωση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπίδα
"Μπράβο! Να μια καλή είδηση! Και σ' άλλα με υγεία!".
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία Γιακουμάκη
Bravo ston dimo eidika se mia epoxi pou ta mouseia mas upoferoun apo elleipsi xrimatodotisis.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο στον Δήμο, είδικά σε μια εποχή που τα μοθσεία μας υποφέρουν από έλλειψη χρηματοδότησης.
Φωτεινή Ελευθεριάδου
Bravo Panteli kai efcharisto. Bravo sou pou ascholeisai me tin Elliniki Istoria. Orea.
ΑπάντησηΔιαγραφήShoshana