Τετάρτη, 25 Μαΐου 2011

25) ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΒΟΥΛΗΣ: ΚΕΧΑΓΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ.


*Ο Ευθύμιος Κεχαγιάς

 Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

          Το ιστολόγιο αυτό, στο πλαίσιο της παρουσίασης σελίδων της Κοινοβουλευτικής Ιστορίας της χώρας, συνεχίζει την παρουσίαση των πορτρέτων των διατελεσάντων Προέδρων της Βουλής.      
          Χρονικά η παρουσίαση, εισέρχεται στην εποχή, που μετά τη Β΄ Εθνοσυνέλευση του 1862 και την ψήφιση του Συντάγματος του 1864, η χώρα εισήλθε σε νέα φάση κοινοβουλευτικού βίου, με τη βασιλεία του Γεωργίου του Α΄, την ενδυνάμωση του κοινοβουλευτισμού και την εμφάνιση νέων ισχυρών πολιτικών προσωπικοτήτων.


          Πολιτικός με ευρείες γνώσεις στα οικονομικά, είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Βουλής μετά τη λήξη της θητείας της Β΄ Εθνοσυνέλευσης, ο Ευθύμιος Κεχαγιάς, που πρωταγωνίστησε στις πολιτικές εξελίξεις επί σχεδόν τριάντα χρόνια.
*Ο Ευθύμιος Κεχαγιάς

          Ο οικονομολόγος και πολιτικός Ευθύμιος Κεχαγιάς, γεννήθηκε το 1819 στο Προσήλιο Φωκίδας (πρώην Σεγδίτσα). Το χωριό αυτό, είναι η πατρίδα της οικογένειας Κεχαγιά, που πρόσφερε πολλά στην ελληνική επανάσταση του 1821.
          Ορφανός από την παιδική του ηλικία, μετά την καταστροφή της οικογένειάς του κατά τον επαναστατικό αγώνα, κατέφυγε στο Ναύπλιο, απ’ όπου τον έστειλαν στην Αίγινα σε ορφανοτροφείο για παιδιά αγωνιστών. Εκεί έμαθε τα πρώτα του γράμματα υπό τον Γεώργιο Γεννάδιο. Καθώς επέδειξε εξαιρετικές ικανότητες, απεστάλη στην Αθήνα για να συνεχίσει τις σπουδές του.
          Αρχικά εργάστηκε ως ιδιωτικός υπάλληλος. Ο τραπεζίτης Γεώργιος Σταύρου, που τον είχε γνωρίσει και εξετίμησε το χαρακτήρα του , και όταν ίδρυσε την Εθνική τράπεζα το 1841 τον προσέλαβε μεταξύ των πέντε πρώτων υπαλλήλων. Εκεί σταδιοδρόμησε και αργότερα, το 1861, έγινε και υποδιοικητής της Τραπέζης.
*Ο Ευθύμιος Κεχαγιάς

          Εξελέγη τρεις φορές βουλευτής Παρνασίδος από 30 Οκτωβρίου 1853 έως 16 Νοεμβρίου 1860.  Το 1855 υπηρέτησε ως γραμματέας του Προεδρείου και αργότερα ως αντιπρόεδρος της Βουλής.
          Υπήρξε πληρεξούσιος της ίδιας περιφέρειας στην Β΄ Εθνοσυνέλευση του 1862 και αντιπρόεδρος της Β΄ Εθνοσυνέλευσης το 1863.
          Επανεξελέγη βουλευτής Παρνασίδος άλλες πέντε φορές από το 1865 έως το 1881.
*Η εκλογή του Ευθύμιου Κεχαγιά ως Προέδρου, από τα Επίσημα Πρακτικά της Βουλής

          Ο Ευθύμιος Κεχαγιάς διετέλεσε Πρόεδρος Βουλής από τις 28 Μαΐου 1865 έως τις 5 Ιανουαρίου 1866, και στην έκτακτη σύνοδο της Βουλής από τις 10 έως τις 22 Ιανουαρίου 1866.  Προήδρευσε συνολικά, σε 102 συνεδριάσεις.
          Διετέλεσε υπουργός Οικονομικών, το 1863 διαδοχικά στην λεγόμενη κυβέρνηση της τριανδρίας, δηλαδή των Δημητρίου Βούλγαρη, Κωνσταντίνου Κανάρη και Μπενιζέλου Ρούφου αρχικά. Στην προσωρινή κυβέρνηση του Μπενιζέλου Ρούφου την ίδια χρονιά και στη συνέχεια το 1866 στην κυβέρνηση Αλέξανδρου Κουμουνδούρου.
          Τουλάχιστον από το 1871 είχε ταχθεί υπέρ της αρχής, ότι η κυβέρνηση πρέπει να έχει την στήριξη της πλειοψηφίας, τονίζοντας τότε στη Βουλή: «Της κοινοβουλευτικής κυβερνήσεως προσόν κύριον και θεμελιώδες είναι να απολαμβάνη ου μόνον της εμπιστοσύνης του Βασιλέως, αλλά και της υποστηρίξεως της Βουλής». 
          Ο Κεχαγιάς υπήρξε ηγετικό στέλεχος του λεγόμενου Πέμπτου Κόμματος, το οποίο αργότερα εξελίχθηκε στο λεγόμενο Τρικουπικό κόμμα, μετά την προσχώρηση του Χαρίλαου Τρικούπη.
          Εξέδωσε τo βιβλίo «Το νέο νομισματικό σύστημα» το 1875 και μελέτες στα γαλλικά για την Εθνική Τράπεζα.
*Το Προσήλιο Φωκίδας

          Αποχώρησε από την πολιτική το 1878. Πέθανε στην Αθήνα το 1885. Οι συμπατριώτες του για να τον τιμήσουν, τοποθέτησαν την προτομή του, στην πλατεία του χωριού Προσήλιο. 

Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Στην φωτο δεν ειναι η Σεγδίτσα είναι ο οικισμός που έγινε μετα τον εμφύλιο και ονομάζεται βίνιανη. είναι χαμηλότερα απο το χωριό, το οποία ξαναχτίστηκε ,λόγω του ότι είναι το πρώτο χωριο που κάηκε στην Ελλάδα για αντίποινα απο τους Ιταλούς,μετά την πρώτη μάχη που δοθηκε κατα την κατοχή απο αντάρτικη ομάδα υπο τον Αρη .και είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 33 ιταλών

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...