*Ο Λυκούργος Κρεστενίτης
Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης
Δεύτερος Πρόεδρος Βουλής με καταγωγή από τον Πύργο Ηλείας, είναι ο αγωνιστής της Εθνεγερσίας και πολιτικός Λυκούργος Κρεστενίτης, γόνος ισχυρής οικογένειας της περιοχής(Πρώτος ήταν ο Ανδρέας Αυγερινός).
Ο Λυκούργος Κρεστενίτης αγωνιστής της Επανάστασης του 1821, και πολιτικός, κατάγονταν από μεγάλη οικογένεια της Ηλείας. Γεννήθηκε στον Πύργο το 1793. Προσωπογραφία του υπάρχει στη Νικολοπούλειο Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας.
Σπούδασε αρχικά στη Ζάκυνθο και αργότερα φοίτησε στην Ιόνιο Ακαδημία της Κέρκυρας. Στο νησί των Φαιάκων, κατά τη διάρκεια των σπουδών του, μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και όταν επανήλθε στον Πύργο, εργάσθηκε για την επιτυχία της Επανάστασης των Ελλήνων. Όταν άρχισε ο μεγάλος ξεσηκωμός, επικεφαλής συμπατριωτών του υπό τον οπλαρχηγό Χαράλαμπο Βιλαέτη, πήρε μέρος σε πολλές μάχες στη Δυτική Πελοπόννησο. Στη συνέχεια ακολούθησε τον Ανδρέα Ζαΐμη και ήταν αντίπαλος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Ο Ζαΐμης μάλιστα, σε σωζόμενο έγγραφό του, στα Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, κατηγορούσε τον Κολοκοτρώνη ότι έκαψε το 1823 στον Πύργο, το σπίτι του Κρεστενίτη.
*Το κάψιμο του σπιτιού του Κρεστενίτη από τον Κολοκοτρώνη
Κατά τη διάρκεια του Αγώνα, ο Λυκούργος Κρεστενίτης μετείχε σε ποικίλες επιτροπές διαχείρισης χρημάτων και εφοδίων και ιδιαίτερα, όταν ο Ιμπραήμ το 1825 κατέστρεψε την Πελοπόννησο (υποστηρίζοντας τις δυνάμεις του πρώην αντιπάλου του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη) και το 1826 κατά την πολιορκία του Μεσολογγίου. Συμμετέσχε στις επαναστατικές εθνικές συνελεύσεις του 1827 και του 1832
Επί Ιωάννη Καποδίστρια, αλλά και κατά την βασιλεία του Όθωνα, ανέλαβε διάφορες κυβερνητικές θέσεις.
Με την πολιτική ασχολήθηκε, όταν η χώρα απέκτησε συνταγματικό πολίτευμα.
Βουλευτής Ηλείας, για πρώτη φορά, εξελέγη το 1847. Στις 25 Νοεμβρίου 1860 διορίσθηκε γερουσιαστής.
Αργότερα, αναδείχθηκε άλλες τρεις φορές βουλευτής Ηλείας από το 1865 έως το 1871.
*Ο Πύργος σε παλαιά καρτ ποστάλ
Ο Λυκούργος Κρεστενίτης διορίσθηκε υπουργός Δικαιοσύνης το 1846 στην κυβέρνηση Ιωάννη Κωλέττη. Υπουργός Εσωτερικών και προσωρινά Δικαιοσύνης το 1848 στην κυβέρνηση Γεωργίου Κουντουριώτη. Υπουργός Οικονομικών και προσωρινά Εσωτερικών το 1849 στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Κανάρη και το 1855 στην κυβέρνηση του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου. Το 1860 διορίσθηκε υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Αθανάσιου Μιαούλη, το 1865 υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Αλέξανδρου Κουμουνδούρου. Στην ίδια κυβέρνηση διορίσθηκε και προσωρινός υπουργός Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως.
Πρόεδρος της Βουλής, εξελέγη στις 10 Δεκεμβρίου 1866. Είχαν ψηφίσει 102 βουλευτές. Ο Κρεστενίτης πήρε 92 ψήφους και ο αντίπαλός του Κωνσταντίνος Οικονομόπουλος δύο ψήφους. Βρέθηκαν και έξι λευκά ψηφοδέλτια. Αμέσως μετά την εκλογή του, ευχαρίστησε τους βουλευτές και τόνισε μεταξύ άλλων: «Εν αδελφική ομονοία και αγάπη εργαζόμενοι δείξωμεν ότι είμεθα άξιοι του θείου Συνταγματικού Πολιτεύματος». Προήδρευσε συνολικά σε 87 συνεδριάσεις.
Ο Λυκούργος Κρεστενίτης ήταν έγγαμος με την Μαριγώ Μαυρομιχάλη πρωτότοκη κόρη του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, γεγονός που του πεοσέθετε σημαντική πολιτική ισχύ, αφού η οικογένεια των Μαυρομιχαλαίων ήταν αρκετά ισχυρή.
Ο Λυκούργος Κρεστενίτης ήταν έγγαμος με την Μαριγώ Μαυρομιχάλη πρωτότοκη κόρη του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, γεγονός που του πεοσέθετε σημαντική πολιτική ισχύ, αφού η οικογένεια των Μαυρομιχαλαίων ήταν αρκετά ισχυρή.
Ο Λυκούργος Κρεστενίτης πέθανε στην Πύργο Ηλείας το 1873.
Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου