Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1922


*Ο Νικόλαος Πλαστήρας ενώπιον της Δ' Εθνοσυνέλευσης, 
παραδίδει την εξουσία της Επανάστασης του 1922

          Το τέλος της Επανάστασης του 1922, η οποία άλλαξε τη ροή της πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας, είναι σήμερα το θέμα μας. Την σεμνή τελετή της παράδοσης της εξουσίας από τα χέρια των στρατιωτικών στα χέρια των πολιτικών, θα θυμηθούμε εδώ.
          Ντυμένοι με τη στρατιωτική στολή τους, οι αρχηγοί της Επανάστασης του 1922, ο Στυλιανός Γονατάς, που είχε αναλάβει και την πρωθυπουργία της χώρας και ο Νικόλαος Πλαστήρας, προσήλθαν στη Βουλή το πρωί της 2ας  Ιανουαρίου 1924, για να παραδώσουν την εξουσία στους πολιτικούς ηγέτες.

          Ήταν η εναρκτήρια συνεδρίαση της Δ΄ Συντακτικής Συνέλευσης, η οποία προήλθε από τις εκλογές της 16ης Δεκεμβρίου 1923, με αποστολή να συντάξει νέο δημοκρατικό σύνταγμα. Προήδρευε ο γηραιότερος σε ηλικία πληρεξούσιος Αριστοτέλης Αναγνωστόπουλος, υποστράτηγος, από τη Δωρίδα. Φορούσε τη μεγάλη στρατιωτική στολή του. Τα θεωρεία του κοινού και οι διάδρομοι της Βουλής, ήταν υπερπλήρη.
*Ο Πλαστήρας αποχωρεί από τη Βουλή μετά την παράδοση της εξουσίας. 
Φωτογραφία Πέτρου Πουλίδη, αρχείο ΕΡΤ.

          Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χρυσόστομος, τέλεσε τον αγιασμό και αμέσως μετά, έγινε η ορκωμοσία των πληρεξουσίων, που θα συμμετείχαν στη Δ΄ Συνέλευση.
          Στη συνέχεια, ανέβηκε στο βήμα ο Νικόλαος Πλαστήρας, ο οποίος μιλώντας από χειρογράφου ανέλυσε μεταξύ άλλων τα αίτια, τους σκοπούς και το έργο της Επανάστασης, μίλησε για την αναγκαιότητα της εκτέλεσης των Έξι, εξέφρασε την προτίμησή του για το καθεστώς της Αβασίλευτης Δημοκρατίας και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποσυρθεί από το δημόσιο βίο.
          Ο Στυλιανός Γονατάς, ανήγγειλε την παραίτηση της κυβέρνησής του  και στις 11 Ιανουαρίου σχημάτισε κυβέρνηση ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος είχε επιστρέψει στην Αθήνα στις 4 Ιανουαρίου , αφού είχε υπογραφεί η συνθήκη της Λωζάνης, ενώ στην Αθήνα οι οπαδοί του με συλλαλητήρια ζητούσαν την επιστροφή του στην πολιτική, προκαταβολικά.


*Το κτίριο της Παλαιάς Βουλής, όπου έγινε η παράδοση της εξουσίας

          Μεταξύ άλλων, ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, που πήρε το λόγο τόνισε: «Σήμερα, εισερχόμεθα εις ομαλόν πολιτικός βίον. Η εκ της στρατιωτικής Επαναστάσεως ανωμαλία, παύει».
          Έτσι η Επανάσταση του 1922 τερμάτισε τυπικά το βίο της, αν και νωρίτερα ο Γεώργιος Παπανδρέου, πολιτικός σύμβουλός της, είχε προτείνει η Επανάσταση να μεταβληθεί σε πολιτικό κόμμα «Εθνικής Σωτηρίας». Το σχέδιο αυτό όμως δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
          Στις 31 Μαΐου 1922, η Δ΄ Συντακτική Συνέλευση προήγαγε τιμής ένεκεν σε αντιστρατήγους εν αποστρατεία, τους συνταγματάρχες Στυλιανό Γονατά και Νικόλαο Πλαστήρα. 
Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης




*'Ενα άλλο στιγμιότυπο από την παράδοση της εξουσίας από τον Νικόλαο Πλαστήρα





7 σχόλια:

  1. ΙΣΤΟΡΙΚΕ, ΜΑΣ ΔΙΝΕΙΣ ΜΕ ΟΛΟ ΣΟΥ ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΙΑ ΚΙ ΟΛΗ ΣΟΥ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ.

    Emmanouil Simos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σύρος 11 Νοεμβρίου 2014.Ώρα 12.30
    Ο Συνταγματάρχης Νικ. Πλαστήρας στον αργό και σταθερό λόγο του,μεταξύ των άλλων,επεσήμανε:
    1.Έργο του Στρατού δεν είναι η ανάμειξη στην πολιτική,αλλά η πειθαρχική εκτέλεση των αποφάσεων των πολιτικών Κυβερνήσεων.Είναι η υποταγή στα κελεύσματα της λαϊκης κυριαρχίας.
    2.Υπήρξαν περιστάσεις,κατά τις οποίες η βούληση του λαού είχε καταδυναστευθεί.Τότε ο Ελληνικός Στρατός εξεγείρετο δια να επιβάλει τον σεβασμό της λαϊκής κυριαρχίας.
    Την υπόσχεσή του να μην ασχοληθεί με την πολιτική δεν τήρησε με αποτέλεσμα κάποιες πολιτικές ενέργειές του στα επόμενα χρόνια να κατακριθούν.
    Λίγες ώρες αργότερα παρουσιαζόταν στον Υπουργό Στρατιωτικών Υποστράτηγο Μανέτα και υπέβαλε την παραίτησή του απο τις τάξεις του στρατεύματος.Ο Μαύρος Καβαλάρης ξεπέζεψε απο το άλογο της στρατιωτικής προσφοράς σαν απλός συνταξιούχος Συνταγματάρχης.Είχε φτάσει στην Ιθάκη της στρατιωτικής σταδιοδρομίας του.
    Κωνστ. Πατιαλιάκας
    Αντιστράτηγος ε.α

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Nikolaos Rafailidis
    Παράδοση τής εξουσίας στούς πολιτικούς ηγέτες...Ποιούς; Μόνον οι βενιζελικοί ήταν ζωντανοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ραϊκούδης Κωνσταντίνος
    Πήραν το στόλο και αντί να υποστηρίξουν τους Έλληνες της Σμύρνης, πήγαν στην Αθήνα για την επιβολή της επανάστασης τους!! Αλλά φταίνε μόνο οι βασιλικοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Spiros Melas
    Γιατί από τότε άρχισαν τα κινήματα και τα πραξηκοπηματα με αρχή το Γαργαλιδη μετά Πάγκαλο κονδηλης και Λουφας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προηγήθηκε το κίνημα στου Γουδή, το 1909.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πατιαλιάκας Κωνσταντίνος
    Ο Πλαστήρας πρωτοστάτησε στα κινήματα 1933 και 1935. Καλημέρα αγαπητέ μου φίλε και εμβριθή ιστορικέ Παντελή με υγεία και πνευματική δημιουργία!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...