Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

Άγνωστες εκδηλώσεις πατριωτισμού των Θρακών, μετά τον ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1878

*Απόσπασμα του ιστορικού εγγράφου του πρόξενου Εμμανουήλ Ξένου 
για τον πατατριωτισμό των κατοίκων της Αίνου


 




*Ήταν έτοιμοι από καιρό

να κατακτήσουν τη λευτεριά τους

 




Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

 

 


Ο ρωσοτουρκικός πόλεμος του 1878, με την απρόσμενη εξέλιξη που είχε εξαιτίας της πολιτικής που άσκησαν οι Ρώσοι και επιχείρησαν να δημιουργήσουν τη Μεγάλη Βουλγαρία, έδωσε την αφορμή να αναζωπυρωθεί ο πατριωτισμός των υπόδουλων Θρακών και να αναπτερωθούν οι ελπίδες για αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού.

Παρά το γεγονός ότι οι γενικότερες διπλωματικές συνθήκες δεν το επέτρεπαν και το ελληνικό κράτος δεν ενθάρρυνε εύκολα εξεγέρσεις των υπόδουλων και μάλιστα τόσο κοντά στο κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το ενδιαφέρον για ξεσηκωμό των Θρακιωτών, έστω και ατελέσφορο, έστω και ανοργάνωτο, έστω και χωρίς υποστήριξη, υπήρχε. Το καντήλι της ελπίδας, δεν έσβησε ποτέ. Και πάντα κάποιοι ήθελαν να σιγοκαίει ο πόθος της λευτεριάς.

               Μια τέτοια πρώιμη ένδειξη μας παρέχει ένα έγγραφο του Έλληνα πρόξενου της Αδριανούπολης Αναστάσιου Δόσκου με ημερομηνία 30 Μαΐου 1866, προς τον υπουργό των Εξωτερικών.

«Λαμβάνω την τιμήν ν’ αναφέρω προς την Υμετέραν Εξοχότητα, ότι καθ’ άς εμπιστευτικάς έλαβον πληροφορίας παρά τινος εσχάτως μεταβάντος γνωστού μου  προσώπου εκ των εγκρίτων κατοίκων της διοικητικής περιφερείας Τεσσαράκοντα Εκκλησιών, προ ενός μηνός ήδη ανεφάνησαν σποράδην περιφερόμενοι εις τα ορεινότερα μέρη της Μηδείας είκοσι περίπου άτομα διαδίδοντα μυστικώς μεταξύ των απλοϊκοτέρων εις τα ορεινά εκείνα μέρη κατοίκων, ότι εισίν απόστολοι εξ Ελλάδος ίνα μυήσωσιν εις επανάστασιν τους ομογενείς. Λαλούσιν Ελληνικήν, μεταβάλλουσι δε συνεχώς τα είδη της ενδυμασίας των, αποφεύγοντες τα κεντρικώτερα και πολυανθρωπότερα μέρη ενδιαιτώντας εις τα ορεινά. Η εμφάνισις τοιούτων προσώπων ενεποίησε λυπηράν εντύπωσιν εις τους ορθοφρονούντας εκ των προκρίτων των μερών εκείνων αποδοκιμάζοντας τα τοιαύτα κατά τας παρούσας περιστάσεις ως μη δυνάμενα ωφέλιμόν τι να επιφέρωσιν αποτέλεσμα, αλλά να διεξάρωσιν τας υπονοίας των εκεί εγχωρίων Αρχών».        

               Η εμφάνιση αποστόλων από την Ελλάδα, να υποκινήσουν επανάσταση για απελευθέρωση και η αντίδραση των προκρίτων, που δεν έβλεπαν με καλό μάτι κάθε τέτοια κίνηση που θα τους έβαζε σε φασαρίες, είναι άκρως παραστατική, των κοινωνικών συνθηκών που υπήρχαν την εποχή εκείνη. Ωστόσο, δεν έχουμε άλλες πληροφορίες για την τύχη εκείνων των είκοσι αποστόλων εξ Ελλάδος. Ποιοι ήταν, από πού υποκινούνταν, πόσο καιρό έμειναν, ποιους μύησαν; Είναι ερωτήματα, στα οποία δεν βρίσκουμε απαντήσεις. Η εξέλιξη των γεγονότων μας βεβαιώνει, ότι δεν πρέπει να έκαναν τίποτα στη Μήδεια.

Ο πόθος όμως του Θρακιώτικου λαού για λευτεριά, δεν έπαψε να σιγοκαίει. Και όταν του ξαναδόθηκε η ευκαιρία, να ζητήσει τη λευτεριά που τόσο ήθελε, έσπευσε να τη ζητήσει, προσφέροντας τα δικά του παλληκάρια.

               Εδώ, αντί άλλης αναφοράς, θα παραθέσουμε ένα απόσπασμα, από την έκθεση του Έλληνα υποπροξένου στην Αίνο, Εμμανουήλ Ξένου. Είναι ακριβώς την επομένη της αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων, τα οποία στο ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1878 κατατρόπωσαν τα τουρκικά στρατεύματα, κατέλαβαν τη Θράκη και έφθασαν έως τον Άγιο Στέφανο, έξω από την Κωνσταντινούπολη. Έμειναν εκεί περί τους εννέα μήνες. Αρχικά δημιούργησαν ελπίδες στους υπόδουλους Έλληνες, για απελευθέρωση, αλλά σύντομα διαψεύσθηκαν κατά τρόπο τραγικό.

               Η διάψευση των ελπίδων όμως δεν στάθηκε εμπόδιο στην αναζωπύρωση των προσδοκιών των Θρακιωτών. Είναι αντάξιο της Θρακιώτικης φιλοπατρίας, το απόσπασμα του Ξένου, προς την προϊσταμένη του, πρεσβεία της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη.

               «Δεν θεωρούμεν άνευ σκοπού, αλλά οφείλομεν να αναγγείλωμεν υμίν, ότι ιερείς τινές Έλληνες εκ των περιχώρων Αίνου, μετά των Τζορμπατζήδων (Δημογερόντων) προσήλθον προς ημάς, λέγοντες εμπιστευτικώς ότι αν ήτο δυνατόν να εμφανισθή είς μόνος οπλαρχηγός εις τα μέρη ταύτα εκ των ημετέρων με μόνον εκατόν παλληκάρια, τέσσερις έως πέντε χιλιάδες εκ των δούλων Ελλήνων δύνανται προθύμως να τον ακολουθήσουν. Δεν θα είναι ανωφελές περί τούτου ν’ αναλογισθώμεν ότι εις μίαν ώραν απροσδοκήτου πολέμου, οι χωρικοί ούτοι δύνανται να υπηρετήσωσι μεθ’ όλης της οφειλομένης ζωηρότητος, ανδρείας και πατριωτισμού. Διότι αν ούτοι υπεδέχθησαν τους Ρώσσους μετά τοσούτου ενθουσιασμού εις ποίον βαθμόν άραγε ήθελε φθάσει ο ενθουσιασμός ούτος κηρυσσομένου πολέμου μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας;».

               Οι Θρακιώτες ήταν ψυχικά έτοιμοι. Περίμεναν, να κάνει την κίνηση που έπρεπε, το Ελληνικό κράτος. Η κίνηση αυτή, άργησε να έρθει πάρα πολύ. Ήρθε τον επόμενο αιώνα...   

 


               Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης



ΠΗΓΕΣ

*Ιστορικό Αρχείο Υπουργείου Εξωτερικών



7 σχόλια:

  1. Κωνσταντίνος Πατιαλιάκας
    Η Θρακιώτικη φλόγα για ελευθερία ήταν πάντα ζωντανή, αλλά δίπλα στην Κωνσταντινούπολη τι να περίμεναν. Η Ελλάδα προτεραιότητα έδινε στην Μακεδονία, όπως ήταν λογικό. Αλλά και στην Θράκη έδρασαν οι Αξιωματικοί Γονατάς, Σουλιώτης, Κονδύλης και πολλοί άλλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ιωάννης Στάντζος
    Πολύ καλό άρθρο κύριε Παντελή από αυτά που πρέπει να τα μαθαίνουν τα παιδιά στο σχολείο αλλά και στους μεγαλύτερους που δεν γνωρίζουν.....Η γραφή σας ευκολοδιαβαστη και δεν μπορείς να σταματήσεις να την διαβάζεις αν δεν τελειώσει...συγχαρητήρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σμα Αγγε
    Μόνο συγκίνηση νοιώθει κάθε Θρακιώτης όταν διαβάζει την επιθυμία τών προγόνων για λευτεριά.Δυσαρεσκια βέβαια για την συμπεριφορά τών Ρώσων (ποτέ δεν βοήθησαν) αλλά και τσιορμπατζιδων που δεν ήθελαν απελευθέρωση επειδή θα έχαναν προνόμια και την βόλεψη τους.Σας ευχαριστώ κ.Αθανασιαδη πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θωμάς Τασιούλας
    20 Ανθρωποι, ενεργούσαν εν αγνοία του πρόξενου και από μόνοι τους ; Αν ο αριθμός είναι ακριβής και οι πληροφορίες του σκοπού είναι πραγματικές τότε καθόλου απίθανο να κινήθηκαν οργανωμένοι αλλά να μην εμπιστευόταν τον ίδιο τον πρόξενο στο ελεύθερο Ελληνικό κράτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δημήτριος Χατζόγλου
    Με το πέρασμα 101 χρόνων από την λευτεριά της Θράκης μας, ως Θρακιώτες θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε δύο θέματα που θεωρώ πολύ βασικά. Πίεση στην εκάστοτε κυβέρνηση για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Θρακιωτών, είναι απαράδεκτο το ελληνικό κράτος (η Ελληνική Βουλή) να αγνοεί την σφαγή των προγόνων μας για να μην αναφερθούμε πως χάσαμε το 70% της Θρακικής Γης και το δεύτερο επιτέλους να διδάσκεται στα σχολεία μας η αξία της Θράκης στην απελευθέρωση του Γένους και τους αγώνες της, τουλάχιστον στην δικιά μου γενιά δεν είχαν τα βιβλία ούτε μια σειρά γραμμένη προς τούτο,,,,,,Φυσικά για να γίνουν αυτά οι απανταχού Θράκες όπου και αν βρισκόμαστε είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό να γνωρίζουμε εμείς οι ίδιοι ποιοι είμαστε, έχω την αίσθηση πως πολλοί δεν το γνωρίζουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πάρα πολυ ενδιαφέροντα,
    σας ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εύη Κυριακίδου
    Για μια λευτεριά περιμένουν μονίμως οι Θράκες κε Παντελής !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...