Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στο Διδυμότειχο

*Η λιτανεία της εικόνας του πολιούχου Διδυμοτείχου Αγίου Αθανασίου




                Με μεγάλη επιτυχία λόγω και των συγκυριών στέφθηκε η επίσκεψη του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στο Διδυμότειχο, με αφορμή την εορτή του πολιούχου της πόλεως Αγίου Αθανασίου και την έναρξη των εκδηλώσεων για την επέτειο των 100 χρόνων ελευθερίας της Θράκης, μετά από οθωμανικό ζυγό σχεδόν 600 ετών.
                  Ακριβώς λόγω των συγκυριών, αυστηρό υπήρξε το μήνυμα του ΠτΔ προς την Τουρκία, ότι οι Έλληνες θα υπερασπιζόμαστε πάντοτε, τα εθνικά μας θέματα και τα εθνικά μας δίκαια υπό όρους αρραγούς ενότητας.
«Ειδικότερα δε η Τουρκία, πρέπει να γνωρίζει ότι η προκλητική αυθαιρεσία της, η οποία στρέφεται εναντίον του Διεθνούς Δικαίου και κατ' εξοχήν εναντίον του Δικαίου της Θάλασσας, δεν θα γίνει ανεκτή, δεν θα περάσει», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.  «Η Ελλάδα- συνέχισε-  θα υπερασπισθεί, στο ακέραιο, τα σύνορα, το έδαφος και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, που είναι και σύνορα, έδαφος και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπό τα δεδομένα αυτά εμείς, οι Έλληνες, θα φέρουμε σε πέρας και την αποστολή μας, που αφορά την εγγύηση της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας».
Και πρόσθεσε:
«Εσείς, οι σημερινοί κάτοικοι του Διδυμοτείχου, έχετε κάθε δικαίωμα να σεμνύνεσθε ότι σε τούτα τα Χώματα γεννήθηκαν, μεταξύ άλλων σπουδαίων ανδρών και γυναικών, ο Ιωάννης Γ′ Δούκας Βατάτζης, Βυζαντινός Αυτοκράτορας (1221-1254), ο Ιωάννης Ε′ Παλαιολόγος, Βυζαντινός Αυτοκράτορας (1341-1376), ο Διονύσιος ο Μοναχός, Νεομάρτυρας της Ορθόδοξης Εκκλησίας -που μαρτύρησε το 1518- ο Ιάκωβος ο Διάκονος, Νεομάρτυρας της Ορθόδοξης Εκκλησίας -που μαρτύρησε στα τέλη του 16ου αιώνα- ο Παρθένιος εκ Διδυμοτείχου, Νεομάρτυρας της Ορθόδοξης Εκκλησίας -που μαρτύρησε το 1805- και, τέλος, ο Ευγένιος Ευγενίδης (1882-1954), εφοπλιστής και Εθνικός Ευεργέτης.
*Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Θα ήθελα, ολοκληρώνοντας την αντιφώνησή μου από εδώ, την Ελληνική Θράκη, και από αυτόν τον Τόπο δημιουργίας και ενότητας, όπως και ειρηνικής- θα έλεγα υποδειγματικής- συνύπαρξης Ελλήνων Χριστιανών και Ελλήνων Μουσουλμάνων υπό όρους ισότητας και ισονομίας, όπως άλλωστε επιβάλλεται σε κάθε Δυτική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, να υπογραμμίσω ότι για να συνεχίσουμε εμείς, οι Έλληνες, μια παράδοση επιτευγμάτων εφάμιλλων η ακόμη πιο σπουδαίων από εκείνα των Προγόνων σας και Προγόνων μας, οφείλουμε ν’ αντιμετωπίζουμε με αποφασιστικότητα τις προκλήσεις και τους κινδύνους, ιδίως δε να υπερασπιζόμαστε τα Εθνικά μας Θέματα και τα Εθνικά μας Δίκαια υπό όρους αρραγούς ενότητας. Κατ’ εξοχήν δε αυτά που αφορούν τις σχέσεις μας με την Τουρκία.
*Στο Δημοτικό Αμφιθέατρο

Κύριε Δήμαρχε, 
Αναχωρώντας από το ιστορικό Δήμο Διδυμοτείχου συγκρατώ, μαζί με τις νοερές αποσκευές μου, τις άριστες εντυπώσεις της λαμπρής φιλοξενίας που μου επιφυλάξατε. Κυρίως δε την πεποίθηση ότι εσείς, οι κάτοικοι αυτού του ιστορικού και όμορφου τόπου, έχετε βαθιά χαραγμένο στην ψυχή και στον νου σας το αίσθημα της ευθύνης για την πορεία του. Αυτά τα διδάγματα, να είσθε βέβαιοι, θα οδηγούν τα έργα μου κατά την άσκηση των καθηκόντων μου.
Ευχαριστώ, και πάλι, θερμώς. Χρόνια Πολλά».
Εντύπωση προκάλεσε η άριστη γνώση του κ. Παυλόπουλου για το ιστορικό παρελθόν του Διδυμοτείχου και την εμβληματική παρουσία αυτής της πόλης στην βυζαντινή ιστορία, κυρίως στην παλαιολόγεια εποχή.
Η ομιλία του ΠτΔ έγινε στο Δημοτικό αμφιθέατρο, παρουσία πυκνού πλήθους, όπου έγινε και η τελετή της ομόφωνης ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη.
*Ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου παραδίδει το χρυσό κλειδί της πόλης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο


Η ομιλία του δημάρχου Ρωμύλου Χατζηγιάννογλου


Μιλώντας ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, τόνισε:
Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε, 
Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή, να σας έχουμε μαζί μας σήμερα, ανήμερα του  εορτασμού του Πολιούχου μας, Αγίου Αθανασίου, και κατά την έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση, και την ενσωμάτωση του Διδυμοτείχου στο Ελληνικό κορμό. 
Είναι εξίσου μεγάλη τιμή για μένα, να στέκομαι σήμερα εδώ σε αυτό το βήμα, ως Δήμαρχος του ακριτικού Διδυμοτείχου, απέναντί σας, την ημέρα που γιορτάζει 100 χρόνια «ελεύθερο». Σήμερα, ο Πολιούχος της πόλης μας, γιορτάζει και τιμούμε την προστασία του με την πίστη μας. Σήμερα, οι ψυχές των προγονών μας,  οι οποίοι αγωνίσθηκαν για να είμαστε ελεύθεροι και περήφανοι, βρίσκονται κοντά μας ως μνήμη της ιστορίας, και των συλλογικών τους αγώνων.
Είναι καθήκον μας, να διατηρήσουμε αυτήν την μνήμη και να αποτρέψουμε τη λήθη. Αν αποφορτιστούμε από τα πολιτισμικά, πνευματικά και ιστορικά μας αποθέματα, τότε εξουδετερώνουμε κάθε δυνατότητα, να αναπτυχθούμε περαιτέρω.
Είμαστε η ιστορία μας, και στην δική μας περίπτωση έχουμε μια ένδοξη ιστορία που αγγίζει σχεδόν τα 5000 χρόνια, ως κομβικό σημείο Βασιλέων και σταυροδρόμι πολιτισμών. Ως τόπος συμβίωσης διαφορετικών εθνοτήτων. Ταυτότητα, την οποία διατηρούμε και σήμερα ως γέφυρα της Ασίας με την Ευρώπη…
Ακρίτες και Άγρυπνοι φρουροί της Πύλης της Ευρώπης..
Μια πύλη που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, από σύμβολο ενότητας, έχει γίνει σύμβολο δυστυχίας. Χιλιάδες ψυχές, βιώνουν την δική τους Οδύσσεια, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, ή μια ιδανική ευκαιρία να εισέλθουν στην γηραιά Ήπειρο, εκμεταλλευόμενοι, την αδυναμία μας να διαχειριστούμε, τις συνεχώς αυξανόμενες ροές. 
Ωστόσο, ετούτη εδώ η γη, έχει ζήσει μετανάστευση,
Έχει ζήσει δόξα και θυσίες, ώστε να στέκει σήμερα υπερήφανη.
Αυτός ο τόπος ο οποίος κατά το παρελθόν έτυχε σημαντικής  αναγνώρισης ευγενών και αρχόντων του Βυζαντίου, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και σύγχρονων ευρωπαϊκών  κρατών, ακόμη και σήμερα, στερείται της προσοχής και της ουσιαστικής ενσωμάτωσης, ως μέρος της Εθνικής στρατηγικής. Αυτός ο τόπος, που είχε το πλεονέκτημα να σχεδιάζει τη δική του μοίρα, σήμερα, είναι αναγκασμένος να ακολουθεί, να υπομένει, και να αντιμετωπίζει τα προβλήματα του, ως παρατηρητής.
*Η επίδοση του παπύρου με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για την ανακήρυξη του κ. Παυλόπουλου σε επίτιμο δημότη του Διδυμοτείχου
 
Ένας τόπος ευλογημένος, με πλούτο και ποικιλομορφία. Ένας τόπος με μακραίωνη ιστορική πορεία, που ταξιδεύει τον επισκέπτη στο χρόνο,  μέσα από μύθους, μυστηριώδη σπήλαια, επιβλητικά κάστρα, και μοναδικά θρησκευτικά μνημεία, που επισφραγίζουν την πολύ-πολιτισμική ταυτότητα του Διδυμοτείχου Αυτός ο τόπος σήμερα, μαστίζεται από προβλήματα που αδυνατεί να αντιμετωπίσει μόνος του. Σύγχρονα ζητήματα όπως το δημογραφικό, σε συνάρτηση με την αστυφιλία, στραγγίζουν προοδευτικά τη ζωή σε αυτό τον τόπο, κάνοντας την ένδοξη ιστορία να ξεθωριάζει.
Κάθε δύση του ηλίου, βρίσκει αυτό τον τόπο να επουλώνει τις πληγές του, και κάθε ανατολή, να σηκώνεται πιο δυνατός, προσπαθώντας να κερδίσει έναν άδικο αγώνα. Ένας τόπος αυτάρκης, επί χρόνια ηγέτης στην κτηνοτροφία και την αγροτική παραγωγή, αφέθηκε μακριά από την τεχνολογική εξέλιξη, με απαρχαιωμένες υποδομές, χάνοντας την ανταγωνιστική του θέση. Γεωγραφικά, το Διδυμότειχο,  αντιμετωπίζει πιέσεις από τις δύο γειτονικές χώρες. Οι πιέσεις αυτές είναι κοινωνικής, οικονομικής και στρατηγικής φύσεως.  H διασυνοριακή φυσιογνωμία του τόπου μας, απαιτεί μεθοδική εργασία, επιμελή σχεδιασμό, και συντονισμένη εφαρμογή από την πολιτεία.  Οι δύο βασικοί πυλώνες, μιας επικείμενης στρατηγικής εξόδου από το τέλμα, της παρούσας κατάστασης, είναι η αξιοποίηση των μνημείων, υπό μια συντονισμένη προσπάθεια αποκατάστασης, και η δημιουργία υποδομών, ώστε ο αγρότης, ο επιχειρηματίας, ο επιστήμονας, ο φοιτητής, ο απλός πολίτης, να ζεί σε ένα περιβάλλον  που να του επιτρέπει να αναπτυχθεί.
Να επιβιώσει.
Να ονειρευτεί.
Ένα περιβάλλον, που θα κρατήσει τα παιδιά μας στον τόπο μας.
Αυτό που απασχολεί την Ελλάδα, αποκαλούμενο ως Brain Drain, το ζει όλη η επαρχία της χώρας, εδώ και χρόνια. Κοιτάζοντας την εικόνα της επαρχίας σήμερα, προβλέπουμε το μέλλον της χωράς αύριο.
Εξοχότατε,
Η τιμητική παρουσία σας, μας γεμίζει με την ελπίδα, ότι ένα μέρος της πολιτείας, έχει τα μάτια της στραμμένα στο βορρά.
Επί προεδρίας σας, ο Τόπος αυτός αναγνωρίστηκε από την πολιτεία, με την ένταξη της παραδοσιακής ενδυμασίας της Θράκης, στην Προεδρική Φρουρά. Τώρα πλέον, στις 14 Μαΐου κάθε έτους, ο Εβρίτης, θα έχει επιτέλους θέση στο μνημείο του αγνώστου στρατιώτη.
Σας ευχαριστούμε από καρδιάς για αυτό.
Οι αξίες του αγώνα των προγόνων μας, καθρεφτίζονται στον θεσμό της προεδρίας, και αυτό είναι το γεγονός ΕΞΟΧΟΤΑΤΕ που καθιστά την παρουσία σας σήμερα σε αυτόν τον τόπο,  τόσο σημαντική. Γιατί μας αφυπνίζει και μας υπενθυμίζει ότι η Δημοκρατία που απολαμβάνουμε σήμερα, αποτελεί μια συλλογική θυσία των προγόνων μας, και μια κληρονομιά, που οφείλουμε να διατηρήσουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές, ακέραια.
Για όλους αυτούς του λόγους ….
Οι φρουροί της Ελλάδας βρίσκονται σήμερα εδώ ΕΞΟΧΟΤΑΤΕ και με εξουσιοδοτούν να σας  απονείμω τον τίτλο του ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ».
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισκέφθηκε το ακριτικό στρατιωτικό φυλάκιο Πυθίου.
*Στην Παναγία την Ελευθερώτρια

    
Η λειτουργία, η λιτανεία και το ιστορικό της απελευθέρωσης του Διδυμοτείχου


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραβρέθηκε στο Αρχιερατικό συλλείτουργο , το οποίο τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου εντός του βυζαντινού κάστρου της πόλεως, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνού με συγχοροστατούντες τους Μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως και Σαμοθράκης κ.κ. Άνθιμο, Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομο, Παροναξίας κ.κ. Καλλίνικο. Στη συνέχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετέσχε στη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Αθανασίου προς τον ιερό ναό της Παναγίας της Ελευθερώτριας (εκτός του κάστρου), όπου μιλώντας ο Μητροπολίτης κ.κ. Δαμασκηνός, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Αγίου Αθανασίου και τους αγώνες του για την καταπολέμηση των αιρετικών δοξασιών του Αρείου. Καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ανέλυσε επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα της περιοχής.
Για το ιστορικό της απελευθέρωσης του Διδυμοτείχου μίλησε ο δημοσιογράφος Παντελής Αθανασιάδης, υπογραμμίζοντας τα ακόλουθα:    
«Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
Η πόλη του Διδυμοτείχου σας καλωσορίζει στα κάστρα της και στη γη της, που είναι σπαρμένη από θαμμένα υπολείμματα της ιστορίας και του πολιτισμού των Ελλήνων, από τα πανάρχαια χρόνια ως την υστεροβυζαντινή εποχή, ακόμα και ως τις μέρες μας, αλλά και ποτισμένη με αίμα και ιδρώτα.
Σήμερα η πόλη αυτή, που έχει την τιμή να σας φιλοξενεί, εορτάζει και δοξολογεί τον πολιούχο της Άγιο Αθανάσιο, αλλά και ζει ταυτόχρονα την ευλογία της ελευθερίας της. Εφέτος η Θράκη εορτάζει τα 100 χρόνια της ελευθερίας της, μετά από οθωμανικό ζυγό, σχεδόν έξι αιώνων. Πέρασαν «συν Θεώ» 100 χρόνια ελευθερίας στη Θράκη, από το αλησμόνητο έτος  1920, τότε που ηχούσαν χαρμόσυνα οι καμπάνες σε πόλεις και χωριά και αντιλαλούσαν σε κάμπους και βουνά τη χαρά των Θρακών.
Η Ελλάδα, που είχε αρχίσει τους απελευθερωτικούς Βαλκανικούς Πολέμους από το 1912, συνέχισε να μάχεται, μέσα από τις δυσμενείς συνθήκες, που γέννησε από το 1914 ο Εθνικός Διχασμός. Και όταν τελείωσε ο φονικός Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, απέβλεψε με όλες τις δυνάμεις της να ικανοποιήσει τις εθνικές διεκδικήσεις της, ακολουθώντας τους θεσμούς του διεθνούς δικαίου.
*Ο Παντελής Αθανασιάδης, προσφωνώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Το τέλος του Πολέμου εκείνου βρήκε τη γειτονική Βουλγαρία ηττημένη γιατί είχε συμμαχήσει με τη Γερμανία. Ηττημένη ήταν η Βουλγαρία και μετά το Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο, αλλά οι διπλωματικοί ανταγωνισμοί και τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των ενδιαφερόμενων χωρών, είχαν παραχωρήσει τη Δυτική Θράκη στους Βουλγάρους με την άδικη συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913, αν και οι Έλληνες την είχαν απελευθερώσει σχεδόν ολόκληρη, με επικεφαλής τον ηρωικό ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη και το θρυλικό θωρηκτό «Αβέρωφ» μαζί με άλλα πλοία του ελληνικού στόλου.
Έως ότου, η Συνθήκη του Νεϊγύ, επέτρεψε το 1919 να υπαχθεί η βουλγαροκρατούμενη Δυτική Θράκη, σε πρώτη φάση, υπό την διοίκηση των συμμάχων. Επικεφαλής ορίσθηκε ο Γάλλος στρατηγός Σαρλ Αντουάν Σαρπύ.
 Έτσι δημιουργήθηκε ένα υβριδικό κρατίδιο με τίτλο «Διασυμμαχική Θράκη» υπό την πολιτική και στρατιωτική διοίκηση του στρατηγού Σαρπύ, με πολιτικό σύμβουλο τον αείμνηστο Χαρίσιο Βαμβακά. Οι εθνικοί πόθοι για τη Θράκη ολοκληρώθηκαν με τη συνθήκη του Σαν Ρέμο, στις 18 Απριλίου 1920, οπότε ο Ελληνικός Στρατός εξουσιοδοτήθηκε από τους συμμάχους της Αντάντ, να την καταλάβει. Η φάση της απελευθέρωσης άρχισε διαδοχικά από τις 14 Μαΐου 1920. Η κατάληψη της Δυτικής Θράκης ανατέθηκε στο Σώμα Στρατού της Εθνικής Άμυνας, υπό τον αντιστράτηγο Εμμανουήλ Ζυμβρακάκη, ο οποίος είχε υπό την διοίκησή του, την ΙΧ Μεραρχία υπό τον υποστράτηγο Κωνσταντίνο Μαζαράκη, την Μεραρχία Ξάνθης υπό τον στρατηγό Γεώργιο Λεοναρδόπουλο και την Μεραρχία Σερρών υπό τον στρατηγό Επαμεινώνδα Ζυμβρακάκη.
*Μιλώντας για το ιστορικό της απελευθέρωσης του Διδυμοτείχου

Το Διδυμότειχο τότε, έζησε ανεπανάληπτες στιγμές πατριωτισμού. Στις απελευθερωτικές δυνάμεις συμμετείχε και ένας συμπατριώτης μας. Ο Ευάγγελος Νεστορίδης, που είχε γεννηθεί στο Διδυμότειχο το 1889 και αργότερα η οικογένειά του αναγκάστηκε να μετακομίσει και να εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη. Το Μάιο του 1920 με το βαθμό του υπολοχαγού Πεζικού, προωθήθηκε με τη μονάδα του στη Θράκη και συμμετείχε από τους πρώτους στην κατάληψη του νομού Έβρου. Ο Νεστορίδης, επελέγη με δικό του αίτημα για την αποστολή αυτή, ως γνώστης του εδάφους και των δρομολογίων της περιοχής.
Οι αρχές και οι κάτοικοι της πόλης μας τον αλησμόνητο Μάιο του 1920 είχαν κατακλύσει τους χώρους στην είσοδο της πόλης και υποδέχθηκαν το Στρατηγείο και τα επιτελεία των λοιπών μονάδων της Μεραρχίας με απερίγραπτο ενθουσιασμό, κατά τις περιγραφές των εφημερίδων.
Το Διδυμότειχο είχε σημαιοστολιστεί ενώ οι κάτοικοί του πανηγύριζαν με έξαλλο ενθουσιασμό. Σπίτια και καταστήματα, εκτός από ελληνικές σημαίες, είχαν στολιστεί και με λουλούδια. Ετοίμασαν μεγάλη υποδοχή στον απελευθερωτικό  στρατό. Η πόλη έπλεε στα κυανόλευκα. Χιλιάδες κόσμου από την πόλη και τα γύρω χωριά, φορώντας οι αστοί τα γιορτινά τους ρούχα, και οι χωρικοί τις θρακικές φορεσιές τους, περίμεναν με αγωνία να υποδεχθούν τον ελληνικό στρατό.
Ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Εμμανουήλ Παναγιώτου, με φωνή, που έτρεμε από συγκίνηση ευχήθηκε το «Ευ παρέστητε» στον υποστράτηγο Κωνσταντίνο Μαζαράκη και με λιτά λόγια εξιστόρησε τους ιερούς αγώνες της φυλής, ευγνωμονώντας τον στρατό, τον σωτήρα του Ελληνισμού, όπως είπε.
*Παντελής Αθανασιάδης και Προκόπης Παυλόπουλος

Ο Μαζαράκης, στις αντιφωνήσεις του σε όλα τα καλωσορίσματα δεν παρέλειπε να τονίζει με έμφαση το βυζαντινό χαρακτήρα της πόλης. Και στην δοξολογία, που έγινε, έκλεισε το λιτό στρατιωτικό λόγο του με τις φράσεις: «Ζήτω η Μεγάλη Ελλάς! Ζήτω  το ελεύθερον Διδυμότειχον!».
Οι στιγμές πατριωτισμού όμως που ζούσε το Διδυμότειχο, συνεχίσθηκαν και τις επόμενες μέρες.
Τα σχολεία με επικεφαλής τον περίφημο παιδαγωγό Νικόλαο Πετσόγλου, οργάνωσαν γιορτές για τα τιμήσουν τα στρατευμένα νιάτα, που απεικόνιζαν στα μάτια των παιδιών τους ελευθερωτές αγγέλους
Ένα από τα αξιοσημείωτα γεγονότα της εποχής εκείνης, ήταν η πρόσκληση του διοικητή της Στρατιάς Θράκης στρατηγού Εμμανουήλ Ζυμβρακάκη για εθελοντική κατάταξη των Θρακών, η οποία απέδωσε λαμπρά αποτελέσματα από τις πρώτες ημέρες. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Φιλιππουπολίτη δημοσιογράφου Νικόλαου Ζαρίφη, κατοπινού προέδρου της Ενώσεως Συντακτών, η Δυτική Θράκη απέδωσε περί τους 20.000 άνδρες. Ο ίδιος μάλιστα σε σχετικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Πατρίς» έγραψε: «Αθρόοι εθελονταί προσέρχονται εις το Διδυμότειχον με άσματα». Οι περισσότεροι από αυτούς, χρησιμοποιήθηκαν στις επιχειρήσεις της Μικράς Ασίας, ως στρατιώτες της ΧΙΙ Μεραρχίας. Και όπως είχε γράψει η εφημερίδα «Πατρίς» την επόμενη χρονιά «Οι Θράκες επολέμησαν ως λέοντες εις την Μικράν Ασίαν».
Κορυφαία στιγμή, το 1920, ήταν και η παράδοση στις παρυφές του Διδυμοτείχου από τον διοικητή της Μεραρχίας υποστράτηγο Μαζαράκη, της πολεμικής σημαίας στο εθελοντικό σύνταγμα των Θρακών. Συγκινημένος ο Μαζαράκης παρέδωσε την σημαία στο διοικητή του 13ου συντάγματος που το στελέχωναν Θράκες εθελοντές, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων:
«Συνταγματάρχα μου, παραδίδων εις το 13ον σύνταγμα την Σημαίαν του, εν αυτή τη ιστορική Βυζαντινή πόλει του Διδυμοτείχου, ελευθέραν πλέον, γνωρίζω ότι την εμπιστεύομαι εις στερεάς χείρας ίνα την περιαγάγη νικηφόρον εις την Θράκην και εκείθεν παντού, όπου από τόσων αιώνων μυριάδες υποδούλων αναμένουν να αναζήσουν υπό τας πτυχάς της, ελεύθεροι». Και πρόσθετε προτρεπτικά προς τους Θράκες εθελοντές για τη σημαία, που τους παρέδιδε:
«Κρατήσατέ την υψηλά και εν ανάγκη πέσατε σεις υπό τον σταυρόν της και με τα σώματά σας στήσατέ της, αδιάσειστον και υψηλόν βάθρον μέχρι των νεφών, όπου ο δικέφαλος αετός αναμένει να ανοίξει και πάλιν τας πτέρυγάς του και να φέρη το χαρμόσυνον άγγελμα μέχρι των συνόρων των Βυζαντινών Ακριτών».
*Η ολοκλήρωσης της ομιλίας

Άγγλοι δημοσιογράφοι που είχαν παρακολουθήσει την απελευθέρωση της Δυτικής Θράκης εκπροσωπώντας διάφορες βρετανικές εφημερίδες με ανταποκρίσεις τους βεβαίωναν ότι στο Δεδέαγατς (Αλεξανδρούπολη), τη Γκιουμουλτζίνα (Κομοτηνή), το Σουφλί, το Διδυμότειχο και το Κούλελι Μπουργκάς (Πύθιο), ο ελληνικός στρατός έγινε δεκτός με ακράτητο ενθουσιασμό και ανακούφιση από τον πληθυσμό, αδιακρίτως φυλής και θρησκεύματος.
Σήμερα, οι κάτοικοι αυτής της ακριτικής πόλης, του αυτοκρατορικού Διδυμοτείχου με πίστη στα πεπρωμένα του Έθνους, με αγάπη για τον ιστορικό τόπο τους, δίνουν διαβεβαιώσεις προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν παραδίδουν τα άγια της πατρίδας, εμμένοντας στον όρκο των αρχαίων Αθηναίων Εφήβων «ου καταισχυνώ τα όπλα τα ιερά». Ακρίτες πραγματικοί, εργάζονται με πίστη και αυταπάρνηση στη γη των πατέρων τους. Υπηρετούν και προάγουν τον πολιτισμό της παράδοσης, αλλά και της σύγχρονης σκέψης και επιθυμούν διακαώς τη συνεχή πρόοδο της Ελλάδας.
Εξοχώτατε, η Θράκη, δεν θα λησμονήσει ποτέ ότι επί της Προεδρίας σας, η θρακική φορεσιά εντάχθηκε στην ιματιοθήκη της Προεδρικής Φρουράς. Και το Διδυμότειχο θα σεμνύνεται, ότι αναγνωρίζοντας την μακρά και γόνιμη πολιτική σας πορεία, αλλά και την εγνωσμένη επιστημοσύνη σας, θα σας ανακηρύξει σε λίγο επίτιμο δημότη της. Τιμή για την πόλη μας εις το διηνεκές.
Ως ευ παρέστητε στο Διδυμότειχο, εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας».
*Η συνάντηση με τους συνοριοφύλακες

 Με την ευκαιρία της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου στο Διδυμότειχο και της παρουσίας του στις εκδηλώσεις τιμής του πολιούχου του Αγίου Αθανασίου, αντιπροσωπεία της ΠΟΣΥΦΥ και της Ένωσης Συνοριοφυλάκων Έβρου πραγματοποίησε συνάντηση μαζί του.
Στην «καρδιά» της Συνοριοφυλακής της Χώρας, στον Έβρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε το έργο των συνοριοφυλάκων και της Διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών που επιτελείται στην περιοχή. Μια προσπάθεια, που παρά τις ελλείψεις, αυτή συνεχίζει και ενισχύεται σήμερα ακόμη πιο πολύ. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα μέσω της αντιπροσωπείας των Συνοριοφυλάκων το προσωπικό των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης για το έργο τους, την φιλοπατρία, τον επαγγελματισμό αλλά και τον ανθρωπισμό που επιδεικνύουν καθημερινά.
Από την πλευρά τους οι συνοριοφύλακες ανέπτυξαν την αναγκαιότητα στήριξης των προσπαθειών τους με ενίσχυση του προσωπικού, αλλά και σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
Η επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Διδυμότειχο, έκλεισε με επίσημο γεύμα το οποίο παρέθεσε προς τιμήν του στο ξενοδοχείο «Πλωτίνη» ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνός. Στα ορεκτικά υπήρχε καβουρμάς Διδυμοτείχου, τυρί φέτα και λαχανοντολμάδες με κιμά. Το κυρίως πιάτο, ήταν η παραδοσιακή θρακική λαχανιά και το γλυκό ήταν παγωτό με «χαζουρλόπι» (σπεσιαλιτέ Διδυμοτείχου).
Προσιτός ο κ. Παυλόπουλος, φωτογραφήθηκε και με τους ιεροψάλτες και των δύο ναών και το χοράρχη Χρήστο Κισσούδη, αλλά και με πολλούς πολίτες.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ





Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ALFA ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ





*Εσπερινός και αρτοκλασία 17 Ιανουαρίου 2020

5 σχόλια:

  1. Alexandra Gkouliama-Mandalidou
    Σας ευχαριστώ, κ. Pantelis Athanasiadis! Ήξερα ότι κάτι έχω να διδαχτώ πάλι από τον λόγο σας, γι αυτό σας τον ζήτησα. Να είστε καλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ. Αν σου είναι εύκολο αναζήτησε από το Διδυμότειχο το Ημερολόγιο της Μητρόπολης, όπου δημοσιεύεται ένα ευρύτερο και λεπτομερέστερο κείμενο, αν φυσικά σου χρειάζεται να το έχεις σαν αρχειακό υλικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρυσούλα Τσιακιράκη-Κυρούδη
    Κύριε Αθανασιάδη χάρηκα πολύ που σας είδα από κοντά. Με Υγεία πάντα να μας φωτίζετε με τις γνώσεις σας. Χαιρετίσματα στη σύζυγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η χαρά είναι αμοιβαία. Να είστε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πατιαλιάκας Κωνσταντίνος
    Συγχαρητήρια στους οργανωτές και εκτελεστές της όλης εκδήλωσης. Εύγε και στον ένθερμο πατριώτη και αειθαλή και ακούραστο δημοσιογράφο φίλο Παντελή!!!!Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...