Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Οι φιλοναζιστικές οργανώσεις της Κατοχής

*Εθνική Νέμεσις: Η ανατίναξη των γραφείων της προδοτικής ΕΣΠΟ.


Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

                Η Κατοχή, είναι μια φάση της ελληνικής ιστορίας που γέννησε μεταξύ άλλων και πολλά «άνθη του κακού». Εννοούμε τις φιλογερμανικές οργανώσεις που ξεφύτρωσαν στη χώρα και υπήρξαν ελεεινό στίγμα, όταν η πλειοψηφία του λαού πολέμησε το φασισμό και το ναζισμό με απαράμιλλο ηρωισμό και ανέπτυξε από το 1941 έως το 1944 μια αντίσταση, η οποία προκάλεσε το θαυμασμό όλης της οικουμένης.
                Μπορεί οι οργανώσεις που προσανατολίστηκαν προς τις δυνάμεις του Άξονα να μη κατόρθωσαν να επηρεάσουν τις εξελίξεις κατά την Κατοχή και οι κατακτητές που κατείχαν την Ελλάδα υπέστησαν κατά διαστήματα τεράστιες απώλειες. Ταυτίστηκαν  όμως αυτές οι οργανώσεις με τους κατακτητές και ορισμένα μέλη τους, ακολούθησαν τους Ναζί, όταν ηττημένοι εγκατέλειψαν την Ελλάδα. Οι φιλογερμανικές οργανώσεις, υπήρξαν μια μελανή σελίδα στην ιστορία της Κατοχής.
                Είναι προφανές ότι ο κατάλογος αυτών των οργανώσεων δεν είναι πλήρης. Ωστόσο οι οργανώσεις που ακολουθούν είναι οι κυριότερες γνωστές και η ανάμνηση που άφησαν στον ελληνικό λαό, είναι μαύρη. Οι οργανώσεις αυτές πλην ελαχίστων δεν ανέπτυξαν ένοπλη δράση, αλλά κυρίως ιδεολογική, αλλά ταυτόχρονα και προδοτική.
                Ας δούμε τις οργανώσεις αυτές βάσει των στοιχείων που έχουν διασωθεί:


*Ε.Σ.Π.Ο. (Εθνική Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωσις)

                Ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1941 με ιθύνοντα νου το γιατρό Γεώργιο Βλαβιανό. Στη συνέχεια ανέλαβε την αρχηγία ο γιατρός Στεροδήμος μετά τον θάνατον του οποίου ανέλαβε διευθύνουσα επιτροπή. Τα μέλη της έφτασαν τα 2.500. Η ΕΣΠΟ ήταν η μαζικότερη ελληνική ναζιστική οργάνωση που έδρασε στα χρόνια της κατοχής. Η οργάνωση αυτή ασχολήθηκε με την παρακολούθηση πατριωτών τους οποίους κατέδιδε στη Γκεστάπο. Είχε θέσει ως πρωτεύοντα στόχο, τη δημιουργία ταγμάτων τα οποία να εκπαιδευτούν και να πολεμήσουν στο πλευρό των Ναζί.
*Τα μέλη της ΕΣΠΟ ήταν εφοδιαμένα με ταυτότητες

                Στις 26 Σεπτεμβρίου 1942 ανατινάχθηκαν με δυναμίτιδα τα γραφεία της στην οδό οδού Πατησίων. Έχασαν τη ζωή τους αρκετοί και τραυματίσθηκαν 40, μεταξύ των οποίων και ο τότε αρχηγός Στεροδήμος ο οποίος πέθανε μετά από λίγες μέρες συνεπεία των τραυμάτων του. Τα γραφεία της μεταφέρθηκαν μετά την ανατίναξη στην γωνία των οδών Αχαρνών και Σουρμελή. Ένα από τα στελέχη της ήταν και ο Γεώργιος Μερκούρης.
                Εντυπωσιακή παραφωνία, ήταν η αποκήρυξη του σαμποτάζ από το ΕΑΜ, που το χαρακτήρισε ως «προβοκάτσια της Γκεστάπο», ενώ αποκάλεσε την ΠΕΑΝ «αντεθνική οργάνωση». Είναι προφανές ότι το ΕΑΜ ενοχλήθηκε από την πιθανή εμφάνιση μιας άλλης αντιστασιακής οργάνωσης, που δεν θα την ήλεγχε αυτό. Εξ άλλου, σύμφωνα με το ΚΚΕ, στην ΕΣΠΟ είχαν συμμετάσχει μέλη του, που είχαν στελεχώσει το πλαστό ΚΚΕ του Μανιαδάκη, (τη λεγόμενη "Προσωρινή Διοίκηση του ΚΚΕ), η οποία εξέδιδε ως γνωστόν και δεύτερο, παραπλανητικό "Ριζοσπάστη". Οι συγκεκριμένες αναφορές του ΚΚΕ δεν αποδείχθηκαν ιστορικά.
                (Για την ανατίναξη της ΕΣΠΟ βλέπε στο http://sitalkisking.blogspot.gr/2010/09/blog-post_26.html )


         *Εθνικόν Αντικομμουνιστικόν Μέτωπον Ελλάδος            
 (τέως Ο.Π.Ν.Ε. Οργάνωσις Πρωτοπόρων Νέας Ευρώπης)

                Ιδρύθηκε με εντολή της Γερμανικής προπαγάνδας τους πρώτους μήνες του 1943. Στην ίδρυσή της πρωτοστάτησαν οι αδελφοί Κύρου, Κριμπάς (υπουργός της 4ης Αυγούστου), Κονδάκης αντισυνταγματάρχης Ιππικού, Γιάνναρος και ο Γ. Ριζόπουλος. Την καθοδηγούσε, την ενίσχυε και την χρηματοδοτούσε η Γκεστάπο και ο υπουργός της φιλογερμανικής κυβέρνησης Ταβουλάρης. Συνεργάζονταν με την Ε.Σ.Π.Ο.
                Με την οργάνωση αυτή συνεργάζονταν μεταξύ άλλων οι Γ. Μερκούρης (φιλοναζιστής από το 1934), ο αντισυνταγματάρχης Οικονομάκος, ο αστυνομικός Πολυχρονόπουλος κ.ά. στη διοίκησή της μετείχε και ο Νικόλαος Ματούσης, στέλεχος και της «Ρουμανικής Λεγεώνας» του λεγόμενου Πριγκιπάτου της Πίνδου.
                Εξέδιδε τις εφημερίδες “Ελληνική Φωνή” και “Προμαχών”.
                Ανέπτυξε δράση εναντίον του ΕΑΜ. Τα μέλη της ήταν 100 περίπου.

*Το Εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα του Γ. Μερκούρη

*Ένωσις Φίλων Χίτλερ

                Ήταν οργάνωση στην οποία προΐστατο ο τέως καθηγητής της σχολής αεροπορίας Καλαντζής.
                Μέσα στην οργάνωση αυτή, λειτουργούσε κατασκοπευτικό δίκτυο σε συνεννόηση με το Γερμανό Φρούραρχο Φρίτσε. Εξέδιδε την “Ελληνική Ηχώ”.
                Στεγάζονταν στην οδόν Παπαρρηγοπούλου 9 στην Αθήνα. Είχε παράρτημα και στη Θεσσαλονίκη.


*Πατριωτική Αντικομμουνιστική Ταξιαρχία

                Έδρασε κυρίως στην Αθήνα και κυρίως  στις συνοικίας Κολωνού και Σκουζέ. Ιδρυτής ήταν ο Παναγόπουλος όργανο των γερμανών. Η δύναμη της έφτανε περί τους 50 άνδρες, οι οποίοι οπλοφορούσαν με άδεια των ελληνικών και γερμανικών αρχών.


*Εθνικά Αντικομμουνιστικά Σώματα Αγροτικών Δυνάμεων (ΕΑΣΑΔ)

                Η οργάνωση με τα αρχικά ΕΑΣΑΔ εμφανίσθηκε το Μάρτιο ή Απρίλιο του 1944 αρχικά στο Βόλο, με αρχηγό τον Τάκη Μακεδόνα πρώην υπαξιωματικό της Χωροφυλακής. Σκοπός της ήταν η καταπολέμηση του κομμουνισμού. Συνεργάσθηκε όμως με τους Γερμανούς  από τους οποίους ενισχύθηκε και εξοπλίσθηκε. Είχε 150 ένοπλα μέλη στην  Καρδίτσα, περίπου 100 στο Βόλο. Στη Λάρισα είχε σχεδόν 250  οργανωμένα άτομα υπό ιερέα! Ασκούσε  τρομοκρατία και διέπραξε φόνους.
                Ειδικότερα εκτέλεσε στη Λάρισα 14 άτομα σε αντίποινα για το φόνο ενός Έλληνα αξιωματικού από το ΕΑΜ.
                Στον Αμπελώνα (Καζακλάρ) εκτέλεσε 12 άτομα γιατί ο ΕΛΑΣ έκοψε τα χέρια ενός αντιφρονούντος αξιωματικού.
                Στο Βόλο απαγχόνισε 11 και εκτέλεσε 36 άτομα.
                Ο Τάκης Μακεδών, εκτελέσθηκε από άνδρες του ΕΛΑΣ το 1944.
*Άλλοι πέθαιναν από πείνα και άλλοι πρόδιδαν...


*Εθνική Ένωσις Ελλάς

                Με πολιτικό αρχηγό το δικηγόρο Κ. Γούλα ανέπτυξε δράση κατά του ΕΑΜ και του κομμουνισμού, έχοντας την υποστήριξη των Γερμανών . Οι ιθύνοντες της οργάνωσης υπόσχονταν στους Γερμανούς γενική επιστράτευση της Ελλάδος και διέδιδαν ότι θα καταλάβουν την εξουσία. Είχαν καταρτίσει και ένοπλες ομάδες. Γραφεία της λειτουργούσαν στην οδό Ζαλοκώστα αλλά και στην οδό Σίνα.
                Παραρτήματα της οργάνωσης υπήρχαν στο Τρίκαλα και στα Ιωάννινα.
 *Ο Πούλος με τους γερμανοντυμένους άνδρες του


*Εθνική Ένωσις Ελλάδος- Εθνικοσοσιαλιστικόν Κόμμα

                Αυτή ήταν η οργάνωση του  αντισυνταγματάρχη Πούλου. Ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη με εντολή των Γερμανών, οι οποίοι την ενίσχυαν και την χρηματοδοτούσαν.  Έθεσε ως σκοπό την πάταξη της μαύρης αγοράς, αλλά και τη δίωξη και διάλυση των εθνικών ανταρτικών ομάδων και τη δίωξη του κομμουνισμού .
                Επικεφαλής της οργάνωσης ήταν ο Πούλος, με υπαρχηγό τον επισμηναγό Εμμανουήλ Γαρουφαλή. Στην οργάνωση αυτή συμμετείχαν πολλοί Βούλγαροι και ελάχιστοι Αρμένιοι. Τα δε μέλη της κατά κανόνα ήταν κατωτάτης υποστάθμης.
                Στη Θεσσαλονίκη, σχηματίσθηκαν δύο λόχοι που εφοδιάσθηκαν με οπλισμό και ιματισμό από τους Γερμανούς Ο Πούλος είχε προσωπική φρουρά από άνδρες των λόχων αυτών, οι οποίοι σκότωσαν ένα χωροφύλακα και τραυμάτισαν ένα πολίτη  στις 15 Ιουνίου 1943 κοντά στο σπίτι του Πούλου.
                Ο Πούλος φιλοδοξούσε να καταλάβει τη θέση του Διευθυντή της Αστυνομίας Θεσσαλονίκης.
                Οι άνδρες των λόχων του φορούσαν Γερμανικές στολές με ελληνικά διακριτικά! Αρχικά νεοκατατασσόμενοι έπαιρναν εφ’ άπαξ 1.500.000 δρχ.  μισθό 600.000 δρχ. μηνιαίως οι οπλίτες και τρόφιμα για τις οικογένειές τους και είχαν και άλλα τα πλεονεκτήματα από τους Γερμανούς.
                Η ένοπλη δύναμη του Πούλου, γνωστή και ως «PoulosVerband» συνέπραξε με τους Γερμανούς  στον αγώνα κατά των ανταρτών από τις αρχές Ιουλίου 1943. Μετέσχε στις επιχειρήσεις κατά της Σιάτιστας και της  Σαμαρίνας ενισχύοντας τους επιτιθέμενους Γερμανούς. Κατέστρεψε επίσης το χωριό Λέχοβο.
                Οι άνδρες του Πούλου διέπραξαν ωμότητες, εκβιασμούς και βιασμούς. Η διαγωγή τους στην ύπαιθρο υπήρξε επαίσχυντη.
                Όταν η Γερμανία ηττήθηκε και οι Ναζί αποχώρησαν από την Ελλάδα, ο Πούλος ακολούθησε τους Γερμανούς και συνέχισε να πολεμάει μαζί τους στη Σλοβενία και την Αυστρία. Ο ίδιος αποτέλεσε μέλος του «Ελληνικού Εθνικού Συμβουλίου» δηλαδή της «εξόριστης» κυβέρνησης ανδρεικέλων υπό τον Έκτορα Τσιρονίκο, που οι ναζί είχαν εγκαταστήσει στη Βιέννη. Συνελήφθη από τον αμερικανικό στρατό στο Κίτσμπιχελ στις 19 Μαΐου 1945 και εκδόθηκε στην Ελλάδα μαζί με 200 μέλη του τάγματός του στις 20 Μαρτίου 1947.
*Η εκτέλεση του Πούλου, στην εφημερίδα "Εμπρός"

                Στις 2 Δεκεμβρίου 1947 άρχισε η δίκη του στο Ειδικό Δικαστήριο Δοσιλόγων της Θεσσαλονίκης. Ο Πούλος μαζί με άλλους 20 καταδικάστηκε σε θάνατο και δις σε ισόβια. Στη συνέχεια ο συνεργάτης των ναζί μεταφέρθηκε στις φυλακές Επταπυργίου και κατόπιν στις αντίστοιχες της Καλλιθέας στην Αθήνα, από όπου τα ξημερώματα της 11 Ιουνίου 1949 οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα στο Γουδί.


*ΟΡΓΑΝΩΣΙΣ Ε.Κ.Ε- ΕΘΝΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΝ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

                Οργάνωση της Θεσσαλονίκης .Αρχηγός της ήταν ο δικολάβος Σερρών Γεώργιος Σπυρίδης, πράκτορας των Γερμανών. Είχε στήσει κύκλωμα, κυρίως δικηγόρων, μέσω του οποίου απομυζούσαν χρήματα από συγγενείς φυλακισμένων πατριωτών, υποσχόμενοι την απελευθέρωσή τους.
                Τα γραφεία του κόμματος βρίσκονταν στο ξενοδοχείο «Άτλας».
                Τα δρώντα μέλη ήταν περίπου 15.


* Ε.Ε.Ε. ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ ΕΛΛΑΣ

                Πρόκειται για οργάνωση η οποία αναδιοργανώθηκε από τον συνταγματάρχη Μηχανικού Γρηγοράκη τον αντισυνταγματάρχη Μηχανικού Πούλο και το δικηγόρου Γούλα.
                Η δράση της σταμάτησε γιατί ενόχλησε ακόμα και την κυβέρνηση Τσολάκογλου. Τα μέλη της οργάνωσης αυτής εργάσθηκαν αφανώς ως πράκτορες των Γερμανών. Ο Πούλος μάλιστα είχε αναλάβει την παρακολούθηση αξιωματικών και Δημοσίων υπαλλήλων. Όταν κηρύχθηκε ο πόλεμος του Γ’ Ράιχ κατά της Σοβιετικής Ένωσης μέλη της οργάνωσης κατέδωσαν 300 κομμουνιστές. Το Μακεδονικό Γραφείο του Κ.Κ.Ε. αντιδρώντας δολοφόνησε ένα μέλος της φιλογερμανικής οργάνωσης και ανατίναξε της το σπίτι του Πούλου.

*Ο Σωτήριος Κοτζαμάνης


*ΕΘΝΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΝ ΚΟΜΜΑ ΚΟΤΖΑΜΑΝΗ

                Ο Σωτήριος Κοτζαμάνης, γιατρός της Θεσσαλονίκης είχε κηρυχθεί ανοιχτά υπέρ της συνεργασίας με τους κατακτητές και ανέλαβε υπουργός στην κυβέρνηση Τσολάκογλου.      
                Μέσω  του γαμπρού του Γαρύφαλου κατοίκου Θεσσαλονίκης αποπειράθηκε να ιδρύσει Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα. Για να προσελκύσει οπαδούς έκανε αθρόους διορισμούς περίπου 1000 υπαλλήλων από τη Θεσσαλονίκη κυρίως, ως εφοριακών και αργόμισθων τους κατόπιν προσπάθησε να οργανώσει σε κόμμα. Σε συγκέντρωση μάλιστα  στα γραφεία του κόμματος (Τσιμισκή 1) ο Γαρυφάλλου τους τόνισε ότι θα  είναι τα στελέχη ενός νέου εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος. Οι υπάλληλοι έδειξαν απροθυμία και κάποιοι σαμποτάρισαν αυτήν τη  σκοτεινή προσπάθεια. Έτσι ναυάγησε παρά τις προσπάθειες, η ιδέα του Κοτζαμάνη για εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα.
*Ο θάνατος του Κοτζαμάνη στη εφημερίδα "Ελευθερία

                Ο Κοτζαμάνης που γλίτωσε μετά την αμνηστία που δόθηκε έφτασε και να πολιτεύεται στη Θεσσαλονίκη. Το 1954 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Πέθανε στην Αθήνα στις 28 Νοεμβρίου 1958.


*Ρ.Ε.Ο.

                Αυτή η οργάνωση, ιδρύθηκε στα Μαζέικα (Κάτω Κλειτορία) της Αχαΐας.
                Η κεντρική επιτροπή της οργανώσεως διώχθηκε από την ελληνική αστυνομία γιατί προπαγάνδιζε υπέρ του άξονα. Η δίωξη έγινε αυτοπροσώπως από τον ανώτατο διοικητή Χωροφυλακής Δυτικής Ελλάδος Γρηγόριο Δημουλά. Πρόλαβε όμως να καταστρέψει τα αρχεία της στα Μαζέικα και να μεταφερθεί στην Αθήνα.
                Στην πρωτεύουσα κάτω από την προστασία των γερμανοϊταλικών στρατευμάτων κατοχής άρχισε να συνεργάζεται με την ΕΣΠΟ και την ΟΕΔΕ.  Επικεφαλής της το 1943 ήταν ο Σοφοκλής Κοντός και νομικός σύμβουλος ο Ευγενόπουλος.
                Το έργο της ΡΕΟ προ της καταλήψεως της Ελλάδος ήταν η προπαγάνδα υπέρ του Άξονα, η διάδοση των ειδήσεων του φασιστικού ραδιοφωνικού σταθμού του Μπάρι και του ναζιστικού ραδιοσταθμού του Βερολίνου κατά την διάρκεια του πολέμου, η δημιουργία κλίματος ηττοπάθειας στους νέους επιστράτους κ.λπ. Γενικά η ΡΕΟ ενεργούσε στο εσωτερικό μέτωπο της Ελλάδος ως τμήμα της 5ης φάλαγγας.
                Μετά την είσοδο των Γερμανών πρόδωσε στα στρατεύματα κατοχής, αγγλόφιλους, σαμποτέρ, και πράκτορες των ελληνικών μυστικών πατριωτικών οργανώσεων προκαλώντας τη σύλληψη 380 ατόμων. Επίσης, υπέδειξαν τις αποθήκες όπου υπήρχαν εμπορεύματα, δέματα, ελαστικά αυτοκινήτων, πετρέλαια, βενζίνες, σιδερικά κ.λπ. Με το… αζημίωτο. Η οργάνωση πάντα έπαιρνε ποσοστά από τα κατασχεθέντα είδη!!!


*Γενική συνομοσπονδία παλαιών και νέων πολεμιστών

                Την οργάνωση αυτή δημιούργησε η Ιταλική Πρεσβεία με σκοπό τη διάσπαση της αντίδρασης κατά των κατακτητών, με την πρόληψη ανταρσιών, απεργιών, σαμποτάζ κ.λπ.
                Συμμετείχε ο επίλαρχος Κονδάκης (πανταχού παρών και σε άλλες άλλων φιλοαξονικές οργανώσεις και σε ηγετικές θέσεις).


*Ένωσις Αντικομμουνιστικών Οργανώσεων Ελλάδος

                Η οργάνωση αυτή διοικούνταν από τον αστυνομικό Διευθυντή Α΄, Βασιλόπουλο. Την χρηματοδοτούσαν οι Γερμανοί.


*Εταιρία Φίλων της Γερμανίας

                Οργάνωση που περιλάμβανε μέλη από όλες τις τάξεις της Ελληνικής κοινωνίας. Θεωρούνταν το φυτώριο των πρακτόρων της Γκεστάπο. Ήταν γενικά δραστήρια αντεθνική οργάνωση.


*Οργάνωσις Εθνικών Δυνάμεων Ελλάδος

                Έκανε την εμφάνισή της στις αρχές του 1942. Φιλοαξονική οργάνωση συνεργαζόμενη με την Γκεστάπο, την Ε.Σ.Π.Ο. και την Ένωση Φίλων του Χίτλερ. Είχε περιορισμένο αριθμό μελών, τα οποία ήταν εφοδιασμένα με γερμανικές ταυτότητες.  Απέβλεπε στη διάσπαση της ενότητας του λαού για να εξυπηρετηθούν οι  κατακτητές.
                Τα γραφεία της ήταν στην οδό Ακαδημίας 84, στην πλατεία Κάνιγγος, στην Αθήνα. Παρουσίασε περιορισμένη δράση. Εμφανίσθηκε γράφοντας σε τοίχους της Αθήνας το σύνθημα «ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ»!!!
                Τον Ιανουάριο του 1943 προσπάθησε να επεκταθεί στη Σαλαμίνα αλλ’ απέτυχε. Η προσπάθειά της δεν είχε απήχηση στον κόσμο.

                     Η πατριωτική αντιστασιακή οργάνωση ΠΕΑΝ πριν ανατινάξει τα γραφεία της ΕΣΠΟ είχε ανατινάξει τα γραφεία της ΟΕΔΕ στην πλατεία Κάνιγγος. Η έκρηξη έγινε τον Αύγουστο του 1942 και το εσωτερικό του κτιρίου της ΟΕΔΕ καταστράφηκε ολοσχερώς. Οι συμμετέχοντες στη βομβιστική επίθεση ήταν οι τα μέλη της ΠΕΑΝ Μυτιληναίος, Μιχαηλίδης και Μούρτος.



*Ρ.Ο. (Ριζοσπαστικός Όμιλος)


                Οργάνωση χωρίς πολιτική ισχύ, αλλά με χρηματοδότηση των Γερμανών. Προΐστατο ο Σταμάτιος Μερκούρης. Έκανε αγώνα κατά του κομμουνισμού και υπέρ των Γερμανών. Αυτοί μηχανεύτηκαν την κυκλοφορία ενσήμων  για την οικονομική τους ενίσχυση, παρά τα χρήματα των Γερμανών.



*Ρ.Λ. (Ρουμανική Λεγεών) ή Κ.Κ. (Κουτσοβλαχικό Κίνημα)

                Μια περίεργη και σκοτεινή κίνηση έγινε κατά τη διάρκεια της Κατοχής στην περιοχή της Πίνδου, προσπαθώντας να εκμεταλλευθεί τους Κουτσόβλαχους. Η κίνηση του Κουτσοβλαχικού κινήματος είχε σαν βάση την προπολεμική δραστηριότητα του Ρουμανικού Προξενείου Ιωαννίνων το οποία είχε πλαισιωθεί από κάποιους Κουτσόβλαχους των ανατολικών Ζαγορίων και της περιοχής Μετσόβου και είχε υπό την προστασία του τον «Κουτσοβλαχικό Σύλλογο». Είχαν επιτύχει μάλιστα  την ίδρυση Ρουμανικού Γυμνασίου και Οικοτροφείου, με την καλλιέργεια Ρουμανικής συνείδησης μεταξύ των κατοίκων τους οποίους θεωρούσε ως Ρουμανική μειονότητα. Απόφοιτοι αυτού του Ρουμανικού Γυμνασίου στέλνονταν για ανώτερες σπουδές στη Ρουμανία και επέστρεφαν με διπλώματα επιστημόνων.
                Με την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου πράκτορες των Ιταλών άρχισαν να κινούνται ανθελληνικά. Με την έναρξη της Ιταλικής κατοχής φάνηκαν οι πραγματικές προθέσεις τους, που ήταν η δημιουργία ανεξάρτητης Ηπείρου και ονομασία «Πριγκιπάτο της Πίνδου, με πρωτεύουσα τη Σαμαρίνα, προσαρτημένης υπό τύπον προτεκτοράτου στην Ρουμανία και ίδρυσαν συνεργαζόμενοι με τους Ιταλούς τη λεγόμενη «Ρουμανική Λεγεώνα».
*Η σημαία του... "Πριγκιπάτου της Πίνδου"

                Στην ίδρυση αυτής της Λεγεώνα πρωτοστάτησαν διάφοροι όπως οι Αλκιβιάδης Διαμάντης, Νικόλαος Ματούσης δικηγόρος από τη Λάρισα πρώην κομμουνιστής), Περδίκης, ο φερόμενος ως αρχηγός των Κουτσοβλάχων Βασίλειος Ραπουτίκας, ο πρόεδρος κτηνοτρόφων Θεσσαλίας Μ. Μπάρδας με το δικηγόρο γιο του, ο Μπαλοδήμος κ.ά.
                Η Ρουμανική Λεγεώνα  είχε αρχικά περίπου 5.000 άνδρες. Οι 400 άνδρες στη Λάρισα φορούσαν ιταλικές στολές, είχαν ιταλικό οπλισμό και στα δίκοχα τους είχαν το ενδεικτικό κεφαλαίο γράμμα Λ.  Διέπραξε η Λεγεώνα αυτή πολλές ωμότητες σε βάρος του πληθυσμού των περιοχών όπου δρούσε, κλοπές, επιτάξεις, εκβιασμούς, βιασμούς, προδοσίες πατριωτών και φόνους.
                Ο Ματούσης παλαιός κομμουνιστής και ο Διαμάντης πρώην αξιωματικός και κατάσκοπος των Ιταλών κατά τον πόλεμο, οργάνωσαν τις ομάδας «οδηγών» της ιταλικής Μεραρχίας Τζούλια στην περιοχή της Πίνδου.
                Η ιστορία του Πριγκιπάτου της Πίνδου άρχισε από το 1917 όταν η Ιταλία η οποία κατείχε την περιφέρεια του Αργυρόκαστρου επιχείρησε να δημιουργήσει ένα κρατίδιο, με τη βοήθεια του Κουτσόβλαχου Αλκιβιάδη Διαμάντη, από τη Σαμαρίνα ο οποίος είχε σπουδάσει τη Ρουμανία. Ο Αλκιβιάδης Διαμάντης επέστρεψε στην Ελλάδα το 1942 και ίδρυσε στη Λάρισα οργάνωση Βλάχων της Κάτω Βαλκανικής. Η οργάνωση αυτή υποστήριζε τους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές και προσπάθησε να προσεταιριστεί Βλάχους της Λάρισας και άλλων περιοχών της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Τελικά όταν δραστηριοποιήθηκαν και δυνάμωσαν οι αντιστασιακές οργανώσεις και κυρίως το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ, αλλά και η «Φιλική Εταιρεία» του Ευάγγελου Αβέρωφ- Τοσίτσα πολέμησαν και διέλυσαν τη Ρουμανική Λεγεώνα. Ο Διαμάντης επέστρεψε στη Ρουμανία όπου συνελήφθη αργότερα από κομμουνιστικό καθεστώς, καταδικάσθηκε και το 1948 εκτελέσθηκε. Στην Ελλάδα είχε καταδικαστεί δις εις θάνατον από το Ειδικό Δικαστήριο Δοσιλόγων της Λάρισας (1946) και δις εις θάνατον από  το Εφετείο Ιωαννίνων (1948).

*Το κλείσιμο του 11σέλιδου υπομνήματος με τις υπογραφές των Παζιώνη και Περιστέρη


*Εθνικοσοσιαλιστές Μακεδονίας- Θράκης

                Μια άλλη οργάνωση της Θεσσαλονίκης για την οποία δεν έχουμε πληροφορίες έδρασε στην συμπρωτεύουσα και είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ των Γερμανών. Σώθηκε όμως ένα 11σέλιδο υπόμνημα της προς τον πρόξενο του Γ’ Ράιχ στη Θεσσαλονίκη με ημερομηνία 28 Δεκεμβρίου 1943. Επικεφαλής της οργάνωσης αυτής εφέρετο ο Γρηγόριος Παζιώνης, πρώην πολιτευτής, πρώην δήμαρχος Δράμας, πρώην νομάρχης Χαλκιδικής και Έβρου και κατά τη διάρκεια της Κατοχής έκτακτος επιθεωρητής της Υπηρεσίας Κοινωνικής Προνοίας της Γενικής Διευθύνσεως Μακεδονίας και γενικός διευθυντής Στεγάσεως. Γενικός γραμματέας ήταν ο Κωνσταντίνος Περιστέρης αντισυνταγματάρχης ε.α. πρώην καθηγητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.
                Στο υπόμνημα αυτό, που δια του προξένου το προόριζαν για τον πληρεξούσιο της Ναζιστικής Γερμανίας στην Ελλάδα δρ. Νοϊμπάχερ, ενημέρωναν τους Γερμανούς για την πολιτική κατάσταση της Ελλάδας και την εθνολογική κατάσταση των νομών Σερρών, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου. Ειδικότερα εξέφραζαν διαφωνίες για το ενδεχόμενο να παγιωθεί η βουλγαρική κατοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά υπογράμμιζαν συμπερασματικά, ότι θα ήταν τιμή για την Ελλάδα η συνεργασία της με τη Γερμανία για ανεξαρτησία και πρόοδο «δια της εφαρμογής και μέτρων ΕΘΝΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ Κοσμοθεωρίας»!!! 


Η Μπουντ (Σύνδεσμος)

                Η Μπουντ, που στη γερμανική γλώσσα σημαίνει Σύνδεσμος, υπήρξε μια άλλη φιλοναζιστική οργάνωση. Επικεφαλής είχε τον Αγήνορα Γιαννόπουλο, ο οποίος από προπολεμικά ήταν πράκτορας των Γερμανών. Η Μπουντ συνεργαζόταν στενά με την ΟΕΔΕ. Η ιδεολογία της ήταν εθνικοσοσιαλιστική και ο προσανατολισμός της φιλογερμανικός. Αποσκοπούσε στην δημιουργία φιλογερμανικού πνεύματος στην χώρα μας. Το 1943 ενσωμάτωσε μία μικρότερη οργάνωση με την επωνυμία "Ένωσις Φίλων Χίτλερ" που είχε γραφεία στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη και συνεργαζόταν με την γερμανική υπηρεσία SD. Ο ηγέτης της Αγήνωρ Γιαννόπουλος ακολούθησε τους Γερμανούς και έφτασε στη Βιέννη όπου χάθηκαν τα ίχνη του.
                 Η περίπτωση των προδοτικών φιλογερμανικών οργανώσεων κατά την Κατοχή, όταν ο ελληνικός λαός πέθαινε από την πείνα ή πολεμούσε με τα όπλα τους κατακτητές, ας είναι ένα παράδειγμα προς αποφυγή.


Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης


ΠΗΓΕΣ:
*ΓΕΣ/ΔΙΣ: Αρχεία Εθνικής Αντίστασης (1941-1944) τόμος 7ος
*Wikipedia
*Δημοσθένη Κούκουνα "Ιστορία της Κατοχής", εκδόσεις Λιβάνη 

33 σχόλια:

  1. Νίκος Παπαδιονυσίου
    Σπουδαία η έρευνά σου Παντελή μου. Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Dimitris Dentsidis
    ΄΄poulos verband΄΄----Κοτζαμάνης!! --Μπούντ!! (μια ζωή τέτοια γίνονται..απλά με άλλους τρόπους). Ευχαριστούμε για την Ιστορική καταγραφή που κάνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Elen Chion
    Ποσο εξαιρετικο!!!!! τι αγνωστες λεπτομερειες,,,,,,των λεπτομερειων!!!!! πολυ μου αρεσε !!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ιωάννης Σαρσάκης
    Δυστυχώς τα περισσότερα στελέχη όλων αυτών των οργανώσεων (αναφέρομαι ειδικά σε αυτούς που διέπραξαν εγκλήματα), έλαβαν άφεση αμαρτιών, λόγω της έναρξης του εμφυλίου πολέμου μετά το τέλος της κατοχής (Δεκεμβριανά 1944 & εμφύλιος 1946-49). Και φυσικά δεν ήταν οι μόνοι που έλαβαν την άφεση, κάποιοι άλλοι έλαβαν και συντάξεις εθνικής αντίστασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Emmanouil Simos
    ΙΣΤΟΡΙΚΕ ΜΑΣ ΕΥΓΝΩΜΩΝ, ΓΙΑΤΙ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ, ΕΧΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΕΚΤΑΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Vassilios Kazakidis
    Πολύ ενδιαφέρον αλλά ταυτόχρονα και λυπηρό. Έχετε υπόψιν σας πότε έγινε η αμνηστία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Angela Lecatsa
    Παρα πολυ δυνατο άρθρο. Δεν ειχα ξαναβρει τοσες πληροφοριες μαζεμενες για τις οργανωσεις αυτες. Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Matthiopoulou Adelaida
    Φοβαμαι πως η ιστορια επαναλαμβανεται.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Matthiopoulou Adelaida
    Παντου υπαρχει ενας εφιαλτης.......χρονια τωρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Xrysa Asmanidou
    ΤΙ ΝΑ ΠΩ..... ΚΑΙ ΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ.... ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ..... ΠΑΝΤΑ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΥΠΗΡΧΕ ΕΥΦΟΡΟ ΕΔΑΦΟΣ.. ΚΡΙΜΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Panagiotis Grigorenas
    Φιλε Παντελη ...ευχαριστουμε για τις συγκεντρωτικες πληροφοριες που αφορουν ολα αυτα τα <> ΠΟΥ ΑΔΡΑΞΑΝ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ...ΜΕΤΑ ΑΝΑΒΑΠΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΟΛΥΜΒΗΘΡΑ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΑΝ <>

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Andreas Makrides

    Φίλε Παντελή

    Μαζί με τα συγχαρητήριά μου για το εξαιρετικό σου αφιέρωμα, επίτρεψέ μου να παραθέσω, με αφορμή την αναφορά σου στους Κουτσόβλαχους Λεγεωνάριους, ένα απόσπασμα από το θαρραλέο άρθρο του διευθυντή της εφημερίδας "Θεσσαλία", Τάκη Οικονομάκη, της 15ης Φεβρουαρίου του 1942:

    "...Είναι όμως η Ελλάδα μας και αυτή, όπως κάθε τι, άλλο ένα οικοδόμημα. Έχει τα διαμερίσματά της. Έχει το σαλόνι της όπως και τον απόπατό της. Και είναι φυσικόν από τον απόπατο να εκπέμπεται η δυσοσμία εκείνη που από κάθε απόπατο που δέχεται τα ανθρώπινα περιττώματα εκπέμπεται. Σε κανένα όμως οικοδόμημα, είτε άψυχο, είτε έμψυχο, δεν ετόλμησε ποτέ ο απόπατος να διεκδικήσει την πρωτεύουσα θέση και να εκθέση στον ήλιο το περιεχόμενό του, με την αξίωση να αποκτήση δικαιώματα κυριαρχικά. Αυτό λοιπόν που δεν απετολμήθη ποτέ, αποτολμάται σήμερα. Η ηθική χαλαρότης που σπρώχνει άλλους στη μαύρη αγορά, άλλους σε διαρρήξεις, απάτας΄και παντός είδους παρομοίας επιχειρήσεις, ενέπνευσε σε μερικούς, μία κερδοφόρον επιχείρησιν. Το να παρουσιασθώσιν ως εκπρόσωποι δήθεν και να επιδιώξουν με κάθε μέσον, εκμεταλλευόμενοι κυρίως τας επισιτιστικάς δυσκολίας, να δημιουργήσουν μίαν ανθελληνικήν κίνησιν, με την ελπίδα ότι κατ' αυτόν τον τρόπον θα κατορθώσουν να υποδουλώσουν τον τόπο μας και να τον νέμονται ως τιμάριόν τους. Έτσι, κάποιος που έχει όνομα αποτελούμενον από ελληνικάς λέξεις, εξεκίνησε δια την επιχείρησιν. Κατσικοκλέφτες, φυγόδικοι, μαυραγορίτες, πάσης φύσεως άτακτα στοιχεία συνεσπειρώθησαν ολόγυρά του, πλαισιούμενα και από μερικάς ουταδινότητας, αι οποίαι, στερούμεναι κάθε ηθικού βάθους, ενόμισαν ότι ευρήκαν την περίστασίν δια να εμφανισθούν από απλοί δικηγόροι ή άλλοι επιχειρηματίαι, ως υπουργοί και πρωθυπουργοί του κατασκευάσματος που φαντάζεται ο αρχηγός της όλης κινήσεως ότι ημπορεί να δημιουργήση. Εις την ανίερον, ανόσιον αυτήν προσπάθειαν αντιτίθεται το μεγαλειώδες φεγγοβόλημα που ονομάζεται Ελλάδα. Κλείνεται στην ψυχή κάθε Έλληνος αυτό και προπαντός στην ψυχήν του Κουτσόβλαχου που αποτελεί ένα από τα ζωτικότερα και ενθουσιωδέστερα στοιχεία της Ελληνικής πατρίδος. Του κάκου οι ανόσιοι εκμεταλλευταί προσπαθούν να σβήσουν αυτό το φεγγοβόλημα. Η Ελλάδα μας, η γλυκειά μας πατρίδα, τρεις χιλιάδες χρόνια τώρα υπέστη του κόσμου τις επιδρομές και τις κατακτήσεις που δεν μπόρεσαν να την σβήσουν. Πώς είναι ποτέ δυνατόν να την σβήσουν σήμερα αι προσπάθειαι εκείνων, που εις τους κατσικοκλέφτες και τα διαφόρων ειδών άτακτα στοιχεία στηρίζουν την προσπάθειά τους;"

    Την επομένη του δημοσιεύματος, ο Τάκης Οικονομάκης δέχθηκε δολοφονική επίθεση από τους προδότες, μέρα μεσημέρι. Ο λαός του Βόλου επενέβη, αφόπλισε τους επίδοξους δολοφόνους και έσωσε τον δημοσιογράφο. Τις επόμενες ημέρες, ο Οικονομάκης συνέχισε με δύο νέα άρθρα με τίτλο "Τι είναι οι Κουτσόβλαχοι; Μια καθαρά ελληνική φυλή". Οι Ιταλοί συνέλαβαν τον διευθυντή της Θεσσαλίας, αλλά κάτω από τη γενική κατακραυγή τον άφησαν ελεύθερο μετά από τρεις μέρες. Τιμώρησαν ωστόσο τη "Θεσσαλία" με σφράγισμα για πέντε ημέρες. Τη σκυτάλη πήραν αργότερα και οι υπόλοιπες εφημερίδες της Θεσσαλίας, ο "Ταχυδρόμος" του Βόλου και ο "Λαρισαϊκός Τύπος", καταδικάζοντας τους Λεγεωνάριους στην απομόνωση και την γενική ανυποληψία.

    Ας είναι αυτό ένα μικρό δείγμα, του αγώνα που έδωσε η ανυπότακτη ελληνική Δημοσιογραφία, τις μέρες της ζοφερής χιτλερικής Κατοχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εξαιρετική η υπόμνησή σου, Ανδρέα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Rania Pantazi
    Πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν ΄΄άνθρωποι-εφιάλτες΄΄ έτοιμοι ν΄ ανοίξουν ΄΄Κερκόπορτες΄΄...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Dimoy Maria
    Για να μη νομίζουμε πως η ΧΑ προήλθε από παρθενογένεση.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Andreas Makrides
    ΔΗΛΩΣΙΣ
    Κατόπιν του δημοσιεύματος (...) εις θεσσαλικάς εφημερίδας, δια του οποίου δηλούται υπό τινων συμπολιτών και άλλων τινών κυρίων ότι οι Κουτσόβλαχοι δεν είναι Έλληνες, οι κάτωθι υπογεγραμμένοι, όντες Κουτσόβλαχοι είμεθα υποχρεωμένοι να δηλώσωμεν τα επόμενα, βέβαιοι ότι αποδίδομεν πιστά και την γνώμην της ολότητος των Κουτσοβλάχων (...)

    “...3. Ανεξαρτήτως παντός ζητήματος εθνολογικής καταγωγής ή γλωσσολογικής συνθέσεως του τοπικού ιδιώματος, σημασίαν πρωταρχικήν έχει το ότι οι πρόγονοί μας επί σειράν γενεών, όπως και ημείς, ησθάνοντο ότι είναι Έλληνες και μόνον Έλληνες. Οι Κουτσόβλαχοι Ρήγας Φεραίος, Ολύμπιος, Κωλέττης, Λάμπρος, Σταύρου, Ζαλοκώστας, Αβέρωφ, Κρυστάλλης, Σίνας, Στουρνάρας (...) ησθάνοντο ότι είναι Έλληνες και μόνον Έλληνες (...)

    4. Το δημοσίευμα παραπέμπει εις συνεννόησιν των υπογραψάντων με την κυβέρνησιν των Αθηνών κατά τον Σεπτέμβριον του 1941. Ουδέν περί αυτού γνωρίζομεν. (...) Οικοδομούντες επί υποθέσεων θα είπωμεν απλώς ότι ουδεμία Ελληνική Κυβέρνησις είναι ποτέ δυνατόν να αρνηθή τον αγνόν και αδιάπτωτον πατριωτισμόν των προγόνων μας και ημών, ότι δε ημείς, εν πάση περιπτώσει, αρνούμεθα το δικαίωμα αυτό εις οιανδήποτε Ελληνικήν ή ξένην Κυβέρνησιν (...)

    7. Κατά τας σκληράς αυτάς ημέρας τα οποίας διέρχεται η πατρίς υπεράνω της σκέψεως δια τας οικογενείας μας και δια τα άτομά μας θέτομεν την σκέψιν δια την τύχην του Έθνους. Εις τοιαύτας στιγμάς, ουδέν είναι δι' ημάς οδυνηρότερον από την εμφάνισιν ελαχίστων Κουτσοβλάχων αρνουμένων τον εθνισμόν αυτών και των προγόνων των. Είναι δι' ημάς ζήτημα τιμής και αξιοπρεπείας, ζήτημα σεβασμού προς το αίμα, τα αισθήματα και τους κόπους των προγόνων μας, να καυτηριάσωμεν την στάσιν των ολίγων αρνητών και να δηλώσωμεν ότι Έλληνες εγεννήθημεν και Έλληνες θ' αποθάνωμεν”.

    Υπογραφές: Ευ. Αβέρωφ, πολιτικός, Ν. Ράπτης και Γ. Τάρης ιατροί, Δημ. Χατζημπύρρος, Κων. Κύρκος, Λαζ. Κίκας, Χαρ. Τζήμας, Στ. Κωνσταντίνου, Απ. Κατσιλέρης και Γ. Ρούσσας, δικηγόροι.

    “Η Δήλωση δεν δημοσιεύτηκε σε καμία εφημερίδα. Το απαγόρευσαν οι Ιταλοί. Παραδόθηκε όμως από τον Δ. Χατζημπύρρο στο δήμαρχο Λαρίσης, την 20η Απριλίου 1942, την επομένη δηλαδή από την ομαδική σύλληψη βλαχοφώνων και άλλων επιστημόνων, μεταξύ των οποίων ήσαν και πολλοί από τους υπογράψαντες αυτήν.” (Από το σύγγραμα του Λάζαρου Αρσενίου “Η Θεσσαλία στην Αντίσταση”, τόμος Α').


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μια κατατοπιστική καταγραφή! Πάντα εξαιρετικές οι δημοσιεύσεις σας κ. Αθανασιάδη!!
    Για τα ΕΑΣΑΔ στη Θεσσαλία το 1944, δείτε περισσότερα:
    1) http://www.efsyn.gr/?p=186714 (άρθρο) και 2) https://www.scribd.com/doc/227014746/%CE%95%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%91%CE%B3%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%A3%CF%8D%CE%BD%CE%B4%CE%B5%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%94%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%A3%CF%84%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%91%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%95%CE%BA%CE%B4%CF%8C%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%A3%CE%BF%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CE%B7-2007 (βιβλίο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Maria Stamatiadou
    ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΌ ΆΡΘΡΟ, ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΌ, ΣΠΆΝΙΟ! ΤΟ «ΚΛΕΒΩ» ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟΠΟΙΏ ΣΤΟΝ ΤΟΊΧΟ ΜΟΥ!!!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΎ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εξαιρετική δουλειά, Παντελή, τα θερμά μου συγχαρητήρια!!!... Θα είχε ενδιαφέρον όμως αν μας έδινες στοιχεία απογόνων δοσιλόγων που έγιναν στη συνέχεια βουλευτές, εφοπλιστές ή γενικότερα ανήκουν σήμερα στην άρχουσα τάξη της χώρας μας... Έχω την εντύπωση ότι ο αριθμός τους δεν θα ήταν καθόλου μικρός!!!... Την Καλημέρα μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Φίλε Δήμο, αυτά που ζητάς τα έχει γράψει και τα έχει εκδώσει σε βιβλίο ο Δημοσθένης Κούκουνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αρχοντία Παπαδοπούλου
    Τι να πω.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Andy Kouvelas Garcia
    "Εντυπωσιακή παραφωνία, ήταν η αποκήρυξη του σαμποτάζ από το ΕΑΜ, που το χαρακτήρισε ως «προβοκάτσια της Γκεστάπο», ενώ αποκάλεσε την ΠΕΑΝ «αντεθνική οργάνωση». Είναι προφανές ότι το ΕΑΜ ενοχλήθηκε από την πιθανή εμφάνιση μιας άλλης αντιστασιακής οργάνωσης, που δεν θα την ήλεγχε αυτό...."

    Κλασικο ΕΑΜ... Οτι δεν είναι απο εμάς, είναι αντεθνικο και προβοκάτσια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Lentzas Filippos
    Καλό αλλά ελλιπές ιδιαίτερα στο θέμα των ταγμάτων ασφαλείας και της οργάνωσης Χ που ήταν και πιο οργανωμένες και εχουσες σχέσεις με τις κυβερνήσεις της κατοχής (βλέπε όρκο στρατιώτη των ταγμάτων ασφαλείας )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Giorgos Moraitinis
    Μια ακόμη σπουδαία έρευνά σου Παντελή. Καί επίκαιρη η δημοσίευσή της !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Kohlias Olkas
    Οι κομμουνισται έκαναν πολύ χειρότερα πράγματα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Και τα χειρότερα και τα χείριστα είναι συνολικά αποδοκιμαστέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Κωνσταντινος Γκλεζακος
    Σοσιαλιστές δηλαδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Konstantinos Dritsas
    Την επίθεση στην ΕΣΠΟ, το ΕΑΜ την κατήγγειλε ως προβοκάτσια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Litsa Mpimp
    Πάντα υπηρχαν εφιάλτες και υπάρχουν. Λυπηρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Julie Mavrantoni D'Angelo
    Ειδικός ομάδας
    Μέλος με κορυφαία συνεισφορά
    Εξαιρετικο και αποκαλυπτικό άρθρο..
    Σιγουρα πάντα υπήρχαν εφιάλτες και δυστηχως υπάρχουν και στην δικη μας εποχή..😔

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Απίστευτη σε βάθος έρευνα! Αντικατοπτριζει την συμβολή των αστικών κέντρων τόσο για τους κατακτητές και τους μισελληνες-ανδρικελά τους, όσο και των σχετικά μικρομεσαίων εθνικοαπελευθερωτικών θυλάκων που βεβαίως, σε αναλογία με τα πολυμελεστατα αντάρτικα σώματα έκαναν πολύ αποτελεσματικό πέρασμα στον θώκο των ηρώων της Αντίστασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...