Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Οι Θράκες ζητούσαν γή από τον Καποδίστρια!!!

*Η σφραγίδα της Δ ΄Εθνικής Συνέλευσης με ημερομηνία 2 Αυγούστου 1829 
και η υπογραφή του Προέδρου της Γεωργίου Σισίνη 






*Άγνωστες πτυχές από την ιστορία 
των Θρακών και Βιθυνών αγωνιστών του 1821
*Αναφορά στις σφαγές της Θράκης, 
Κυδωνιών, Κωνσταντινουπόλεως.




Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης



               Μια άγνωστη πτυχή της Επανάστασης του 1821, ήταν η προσπάθεια των Θρακών αγωνιστών, αλλά και των Κωνσταντινουπολιτών και των Βιθυνών, όταν δημιουργήθηκε το ελληνικό κράτος, να αποκτήσουν μια δική τους εστία, στην ελεύθερη πλέον πατρίδα, με σπίτια που θα έχτιζαν οι ίδιοι και γη που θα καλλιεργούσαν αυτοί, αφού ήταν δύσκολο να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, όπου μεταξύ των άλλων είχαν επισυμβεί και φοβερές σφαγές, από τους αγριεμένους Οθωμανούς, πού έχαναν μετά από 400 χρόνια τις κτήσεις τους.
                «Ζητούμεν τόπον πρόσφορον, δια να κτίσωμεν στέγην και να σκεπάσωμεν υπ’ αυτήν τα κεκμηκότα μέλη μας. Ζητούμεν χώραν αρόσιμον, δια να θρέψωμεν, καλλιεργώντας αυτήν, τας πεινάσασας οικογένειάς μας» τόνιζαν  σε αναφορά που είχαν υποβάλει στην νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, η οποία είχε επικεφαλής της, τον Ιωάννη Καποδίστρια. Εκείνος τυπικός, όπως συνήθιζε, παρέπεμψε την αίτηση των Θρακών και Βιθυνών, που είχαν κινηθεί από κοινού στην Δ΄ Εθνική Συνέλευση των Ελλήνων, συνιστώντας μάλιστα ευνοϊκά το αίτημα αυτό. Υπενθυμίζεται, ότι η Βιθυνία είναι στρατηγικής σημασίας περιοχή της βορειοδυτικής Μικράς Ασίας, στον Εύξεινο Πόντο, απέναντι από την Κωνσταντινούπολη, με επίκεντρο τη Νικομήδεια.
                Το κείμενο αυτό και η σχετική αλληλογραφία, που δεν αξιώθηκαν ποτέ δημοσιότητας και ιστορικής διερεύνησης, υπάρχουν στα Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας.
                Δημοσιεύω σήμερα με χαρά, τα έγγραφα αυτά για τους συμπατριώτες μου Θράκες κυρίως, αλλά και για τους λοιπούς φιλίστορες αναγνώστες αυτού του ιστότοπου. 

                Στις 2 Αυγούστου 1829, προεδρεύοντος του Γεωργίου Σισίνη, συνεδρίασε η Δ΄Εθνική Συνέλευση των Ελλήνων η οποία εξέτασε ως 16ο θέμα των αίτημα των Θρακο- Βιθυνών. Η Συνέλευση άκουσε το ζήτημα με ευμένεια και το παρέπεμψε στην επιτροπή αναφορών για να έχει τη γνώμη της. Ιδού η αναγραφή στα Αρχεία της Εθνικής Παλιγεννεσίας:   


*Ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας

          Την ίδια μέρα στέλνει έγγραφο προς τη Δ' Εθνοσυνέλευση και ο Κυβερνήτης της Ελλάδος Ιωάννης Καποδίστριας συνιστώντας "ευνοϊκήν διάθεσιν" στα αιτήματα των Θρακο-Βιθυνών.


          Νωρίτερα στις 24 Ιουλίου 1829, οι εκπρόσωποι των Θρακο-Βιθυνών, είχαν ενημερώσει για το κοινό αίτημά τους και τον ίδιο τον Καποδίστρια και την Δ' Εθνοσυνέλευση.

          Ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον όμως παρουσίαζει η αυτούσια αναφορά των Θρακο-Βιθυνών, που ζητούσαν γη για να στεριώσουν στην καινούργια ελεύθερη πατρίδα τους. Στο άγνωστο αυτό κείμενο κάνουν λόγο για τους "πολυειδείς" αγώνες τους, για τα τραύματα που έφεραν στα σώματά τους και για τις δημεύσεις των περιουσιών τους στις πατρογονικές εστίες τους.
          Επίσης υπογραμμίζουν ότι όταν εξερράγη η Επανάσταση των Ελλήνων, έγιναν φοβερές σφαγές στην Κωνσταντινούπολη, τις Κυδωνίες και τη Θράκη ολόκληρη. Και διερωτώνται: "Ποίος, λοιπόν, εις το εξής θέλεις αμφισβητήσει περί των δικαιωμάτων μας, τα οποία και αυτός ο τύρρανος μας ανομολώγησε, σφάζων και διώκων τους αδελφούς μας, όχι δι' άλλην, βέβαια, αιτίαν, αλλά διότι ήσαν και είναι Έλληνες;".
               Όμως αξίζει να διαβαστεί το κείμενο που ακολουθεί:
            Δύο μέρες αργότερα και η επιτροπή αναφορών της Δ' Εθνικής Συνέλευσης γνωμοδοτεί ότι είναι δίκαιο το αίτημα και πρέπει να απευθυνθεί προς την Κυβέρνηση, για να ενεργήσει τα δέοντα σύμφωνα και με τις ισχύουσες αποφάσεις της Εθνοσυνέλευσης. 


            'Εκτοτε όπως προκύπτει, δεν έγινε τίποτε. Ένα χρόνο αργότερα δολοφονήθηκε και ο Καποδίστριας και το ρομαντικό σχεδίο των Θρακο-Βιθυνών για μια κανούργια πατρίδα, ναυάγησε άδοξα. Ο Καποδίστριας δολοφονήθηκε στο Ναύπλιο τον Οκτώβριο του 1830 και όπως μπορούμε σήμερα να συμπεράνουμε, δεν ξαναέγινε λόγος γι’ αυτό το αίτημα των Θρακών και Βιθυνών…
*Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος

Ονόματα Θρακο-Βιθυνών αγωνιστών

            Πάντως οι Θρακο-Βιθυνοί είχαν κινηθεί δραστήρια. Από τον Ιούνιο του 1829 είχαν σχηματίσει τις επιτροπές που χρειάζοντας για να προωθηθεί το αίτημά τους, που είχαν επικεφαλής τους τον Φαναριώτη Αλέξανδρο Μαρυκορδάτο, τον Αινίτη Μαργαρίτη Κούταβο και τον Βιθυνό  Κωνσταντίνο Δ. Σχινά. Γραμματέας είχε ορισθεί ο Κωνσταντινουπολίτης Σκρλάτος Δ. Βυζάντιος. Σημασία έχουν και τα ονόματα που συνοδεύουν τα έγγραφα αυτά. Αποτελούν, οιονεί καταλόγους Θρακών και Βιθυνών αγωνιστών, οι οποίοι κατά κανόνα είναι άγνωστοι στην εθνική ιστοριογραφία.


*Ο Αινίτης Μαργαρίτης Κούταβος. Φωτογραφία από την Επετηρίδα 
του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής


            Και πρόσθετα έγγραφα με ονόματα Θρακών αγωνιστών


*Ο οικισμός Θρακομακεδόνων στις υπώρειες της Πάρνηθας, 
άσχετος με το όνειρο των Θρακών αγωνιστών του 1821

Οικισμός Θρακομακεδόνων

                Σήμερα στην Αττική, υπάρχει η περιοχή των Θρακομακεδόνων, αλλά καμιά σχέση δεν έχει με εκείνη την ιστορική  προσπάθεια των Θρακώ-Βιθυνών αγωνιστών του 1821, να αποκτήσουν δική τους γη και να χτίσουν τη δική τους πόλη, αφού δεν μπορούσαν πλέον να γυρίσουν στις πατρίδες τους.
                Η ίδρυση του οικισμού αυτού- που τώρα ανήκει διοικητικά στο Δήμο Αχαρνών- ανάγεται στα μέσα της δεκαετίας του 1950.            
                Στις 9 Αυγούστου 1948 μια ομάδα ανθρώπων, κατοίκων της Αθήνας,  με καταγωγή από τη Μακεδονία και τη Θράκη, αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν οικισμό με κατοίκους καταγόμενους από τη Μακεδονία και τη Θράκη. Έτσι δημιούργησαν έναν οικοδομικό συνεταιρισμό, αγοράζοντας το 1950 μια αγροτοδασική περιοχή 3.636 στρεμμάτων στους πρόποδες της Πάρνηθας. Η τοποθεσία ονομάζονταν Μπίλιζα, που σημαίνει στα αρβανίτικα πηγή των ανέμων. Το 1953 εγκρίθηκε η ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλεως και έγινε η κλήρωση των οικοπέδων. Το πρώτο σπίτι αποπερατώθηκε το 1955. Σήμερα είναι μια όμορφη περιοχή.

Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης





71 σχόλια:

  1. Αλεξάνδρα Κωστάκη
    Σ΄ευχαριστούμε πολύ Παντελή που φέρνεις στο φως αυτές τις άγνωστες πτυχές της ιστορίας. Βοηθούν στον καθολικό καταυγασμό προσώπων και καταστάσεων του τότε. Οδηγούν στην διασάφηση και κατανόηση της σειράς συνεχείας του ιστορικού ιστού, αποκαλύπτοντας την αλήθεια του.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ σ' ευχαριστώ που διαβάζεις τα κείμενά μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Katerina Kaltsou
    Παντελή σε ευχαριστώ πολύ. Και συγχαρητήρια για την ερευνητική σου προσπάθεια.. Να μια πλευρά που φώτισες, που δεν ξέραμε..


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ Κατερίνα. Πραγματικά αυτή η πτυχή ήταν εντελώς άγνωστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Elen Chion
    Ε Ξ Α Ι Ρ Ε Τ Ι Κ Ο !!!!!! Ο,τι καλυτερο εχω διαβασει το τελευταιο διαστημα, μπραβο Παντελη.(μου αρεσει, οπως καταλαβαινεις, ο,τι σχετιζεται με Καποδιστρια).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστώ Ελένη. Το ατύχημα για την Ελλάδα, αλλά και τους Θράκες εν προκειμένω, είναι ό,τι δολοφονήθηκε ο Καποδίστριας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Xrysa Asmanidou
    ΤΟΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΟΜΩΣ ΤΟΝ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝΕ... ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΠΑΛΙ ΜΟΝΟΙ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εύμολπος Φίλοι Χορωδίας Κομοτηνής Ευχαριστούμε! Πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ρενιερης Ιωαννης
    Σημαντικες οι πληροφορίες φίλε Παντελή. Διεκρινα πολλα ονοματα σημαντικν σε μενα οικογενειων της Πολης και γενικοτερα της περιοχης. Η παρουσια ενος Μαυροκορδατου ειχε τα συν και τα πλην της πιστευω. Ομως δεν καταλαβαινω γιατι δεν συνεχιστηκε η προσπαθεια εγκαταστασης και εληξε με το θανατο του Καποδιστρια. ο Μαυροκορδατος πεθανε χρονια αργοτερα φτωχος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πραγματικά δεν γνωρίζω γιατί δεν συνεχίσθηκε η προσπάθεια. Αλλά και η προσπάθεια άλλων απέτυχε. Όπως π.χ. των Σμυρνιών που τους υποσχέθηκαν έκταση κοντά στον Ισθμό και δεν τους την έδωσαν ποτέ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Παναγιώτου Πελαγία
    Ευχαριστώ πολύ !!
    Εμπεριστατωμένη έρευνα, καθόλα άξια να μελετηθεί!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αρχοντία Παπαδοπούλου
    Καλησπέρα σας, κύριε Αθανασιάδη. Έγραψα σχόλιο και στην ανάρτησή σας. Είναι συγκλονιστικές πτυχές και δομικές της νεότερης Ιστορίας μας που δεν έχουν ευρεία διάδοση. Κατά την έρευνα μου για το βιβλίο μου " Η συμμετοχή των Ελλήνων της καθ' ημάς Ανατολής στην Παλιγγενεσία του 1821" συνάντησα το Κοινό των Θρακών, Βιθυνών, Σμυρναίων και το θέμα της γης που ζητούσαν μετά όλα όσα πρόσφεραν για την ελευθερία της κοινής πατρίδας. Μάλλον διπλωματικοί λόγοι οδήγησαν στην αναβλητικότητα του θέματος, όπως γράφω και στο βιβλίο μου. Στους Σμυρναίους που είχε δοθεί έκταση στο Καλαμάκι Κορινθίας με την ονομασία "Νέα Σμύρνη", δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ η εγκατάστασή τους. Δυστυχώς, τότε στις Εθνοσυνελεύσεις κάποιοι μιλούσαν για "αυτόχθονες και ετερόχθονες". Καλό σας απόγευμα και πάντα τόσο εποικοδομητικές αναρτήσεις να προβάλετε.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ευχαριστώ θερμά κ. Παπαδοπούλου... Στους λόγους που αναφέρετε να προσθέσω και τη δολοφονία του Καποδίστρια. Όσο για τον διαχωρισμό των αυτοχθόνων και ετεροχθόνων, αυτός διατηρήθηκε και μεταπελευθερωτικά, δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Vassilios Kazakidis
    Παρ'όλη την προσφορά όλων στην Ελληνική επανάσταση ο διαχωρισμός σε αυτόχθονες και ετερόχθονες έλληνες αγωνιστές λίγο αργότερα, με τα αντιστοιχούμενα δικαιώματα, πλήγωσε την δημιουργία κοινής κοινωνικής συνείδησης και ισοδικίας στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Η αντιμετώπιση αυτή διεκόπει κατά τους βαλκανικούς πολέμους και συνεχίστηκε μία συνιστώσα της με τους "Τουρκόσπορους" μετά την μικρασιατική καταστροφή. Είναι λυπηρό πόσο λίγα γνωρίζουν και σήμερα οι νοτιοελλαδίτες για την ανιδιοτελή προσφορά και τις θυσίες των ελλλήνων εκτός του νεοσύστατου ελληνικού κράτους μετά την επανάσταση του '21. Για πολλούς η ενσωμάτωση των τόπων τους στο ελληνικό κράτος δεν πραγματοποιήθηκε και εξαναγκάστηκαν στην προσφυγιά σε μια καινούργια γη. Ευτυχώς παρατηρήθηκε "συν τω χρόνω" μία σταδιακή αποδοχή όλων από όλους μετά τη χούντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ρενιερης Ιωαννης
    Η αληθεια ειναι πως η τοτε μικρη Ελλαδιτσα δεν ειχε να θρεψει ουτε τους δικους της κατοικους στα στενα ορια του κρατους. Δυστυχως οταν ανελαβε ο Ι.Κ. βρηκε ενα κιβδηλο νομισμα ως κρατικη περιουσια και ατυχως δεν υπηρχε σχεδιο Μαρσαλ αλλα δανεια που ετρεχαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Katerina Kaltsou
    Παντελή, έλεγα χθες σε όσους γνωστούς είδα, σε μια συνάντηση που είχαμε οι σύλλογοι, για το έγγραφο αυτό που βρήκες στα Αρχεία και η Στέλλα η Κλαδαρά, πρότεινε να το δημοσιεύσουμε στο περιοδικό του Συλλόγου Αινιτών. Να μιλήσουμε σχετικά..


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ευχαριστώ Κατερίνα... Μου τηλεφώνησε και ο Μιχάλης Πατέλης και μου είπε ότι μίλησες για το άρθρο μου. Φυσικά και να το αναδημοσιεύσετε αν θέλετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Soula Sanskri
    Δεν το γνωριζα. Εξαιρετικο αρθρο, ευχαριστω Παντελη μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Νένα Διονυσοπούλου.
    Καλημέρα ! πάντα διαβάζω τις αναρτήσεις σας με μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι διδακτικές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ευθυμία Αθανασιάδου-Μαράκη

    Ευχαριστούμε για τις γνώσεις, πολύ καλό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ευγενία Μάρκου Κυριαζή
    Πράγματι άγνωστη αλλά πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή της Ιστορίας!Ευχαριστώ,Παντελή!!!Χρόνια πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Άρτεμις Βουληφόρος Ινστιτούτο
    Εξαιρετικά στοιχεία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Emmanouil Simos
    ΕΝΑ ΟΛΟΦΩΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ιωάννης Σαρσάκης
    Θερμά Συγχαρητήρια κύριε Αθανασιάδη, πιο θερμά και από τη σημερινή θερμοκρασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Anastasia Papadopoulou
    Ευχαριστούμε πολύ Παντελή Αθανασιαδη που μας φέρνεις σε επαφή με την ιστορία της Θράκης που δυστυχώς δεν είναι ευρέως γνωστή. Σου εύχομαι έστω και καθυστερημένα χρόνια πολλά και ευτυχισμένα για την γιορτή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Νικος Χαριομπολης
    Τοτε ηταν αλλα χρονια. Υπηρχαν αρχοντες με α!!!!!!!?!!? Και ηθελαν το καλο της πατριδας. Τωρα αυτοι μας εχουν ξεπουληση. Και δεν φτανει μονο αυτο, αλλα συνεχιζουν να τρωνε τα δικα μας λεφτα και μας αφηνουν να πειναμε. Εμεις!!! ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ τον υπνο του δικαιου!!!! Καλα να παθουμε!!! Υπναραδες????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Μάκης Γκουντινάκης- ΦωτεινήΓραμμενίδου
    Τα άρθρα σου Παντελή είναι πραγματική πηγή γνώσεων!! ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Κωνσταντίνος Μαδεμλής
    Χρόνια πολλά κύριε Παντελή!!! Αστείρευτη πηγή αγωνιστών η πατρίδα Θράκη!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Kostas Patialiakas
    Μια ζωή παραμελημένοι και ξεχασμένοι. Μήπως και ο Βενιζέλος δεν μας πούλησε; Τί έκανε με τους φίλους του Βρετανούς-Γάλλους στην ανακωχή των Μουδανιών; Για χάρη της Γαλλίας έστειλε ολόκληρο Σώμα στη Μεσημβρινή Ρωσία. Αποτέλεσμα και προ των εκλογών της 14ης Νοεμβρίου 1920 αρνητικό. Κρίμα οι νεκροί και τραυματίες στη Ρωσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Kostas Eleftherio
    ...Μονο που καποτε προσφεραν γη, και δυστυχως ΤΩΡΑ, καποιοι, προσπαθουν να την ''πουλησουν'' και ...''τζαμπα'', λες και ειναι περιουσια των!!.. εφτασαν να... ''νομιμοποιησουν'' συλλογο με την ονομασια ''ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ''!!!...ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΘΡΑΚΕΣ, ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΗΝ .... ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Vassiliki Tsakoglou
    Υποθέτω ότι ανάμεσα σ' αυτούς θα ήταν και όσοι πήραν μέρος στην Επανάσταση. Πώς να ξαναγυρίσουν στην αγαπημένη πατρίδα; Δόμνα Βισβίζη, καπετάν Κούταβος... και τόσοι άλλοι...

    Απανταχού Θρακιώτες, διαβάζετε το blog του δικού μας Παντελή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Rania Theodorou
    Να και κάποιος που γράφει για τους Θράκες, μπράβο σου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Μιχαήλ Πολυζωίδης
    Δηλαδή ζήτησαν γη όταν ήταν ο Ρωσσικός στρατός στο Διδυμότειχο το 1829 !!! Κύριε Αθανασιάδη σας ευχαριστώ θερμά κι όλως ιδιαιτέρως για τις ευχές σας για τα ονομαστήριά μου και βεβαίως για το ξεχωριστό δώρο σας. Με τιμά και μόνον που έχετε την βεβαιότητα, ότι με ενδιαφέρει η ιστορία της Θράκης. Όπως σας έχω δηλώσει και στο παρελθόν, ίσως λόγω νομικής ή και μόνον εκ του χαρακτήρος θεωρώ αναγκαιότητα όλα αυτά για τα οποία μοχθήσατε να μπορούσαν από κάποιον θρακικό Δήμο να αξιοποιηθούν και μάλιστα από το Διδυμότειχο που γνωρίζω καλώς. Στο ιστορικό έγγραφο που μου κοινοποιήσατε ευγενώς, αναγνώρισα διάσημα ιστορικά ονόματα του Πανελληνίου, τα οποία όπως κι όλα τα περί της Θράκης έμειναν στην αφάνεια. Ακόμη περισσότερο αδαείς για να μην γράψω χειρότερα, στο Διδυμότειχο ούτε καν οδούς με σοβαρά ιστορικά ονόματα δεν επεφύλαξαν σε όσα πρόσωπα σαφώς το άξιζαν. Αντίθετα ευτέλισαν τον τόπο με ονοματοδοσίες οδών με συνήθεις προσωπικότητες για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους και γράφω ευτέλισαν, όχι για να προσβάλλω τον οιονδήποτε, αλλά γιατί σε μία πόλη με τέτοιο ιστορικό διαμέτρημα κάθε λάθος κίνηση αποκτά αντιστρόφως ανάλογη βαρύτητα. ψιλά γράμματα για την παρακμή όμως αυτά. Το πολύτιμο αρχείο σας θα άξιζε μια σοβαρή στέγη, όπως π.χ. το Α΄ Δημοτικό Σχολείο του Διδυμοτείχου, στα πλαίσια ενός Ερευνητικού Ιστορικού Ινστιτούτου. Η πόλη και ίσως όλη η Θράκη δεν διεθέτει καν μια προτομή του Καποδίστρια, του Πλαστήρα κι άλλων προσωπικοτήτων που διεδραμάτισαν σοβαρό ρόλο στην ιστορία της και ειδικά το Διδυμότειχο ούτε καν των Θρακών Ηρώων του 1821. Μόνοι μας ρημάξαμε την πόλη και των τόπο μας αναδεικνύοντας, κατά την άποψή μου τα λάθος πρόσωπα. Η ενδημική παθογένεια του φθόνου και της εθελοτυφλίας είναι απερίγραπτη. Όπως μου είπατε συμβουλευτικά κι άλλοτε "κάνε το καλό και ρίξτο στο γιαλό"...., πλην όμως οι Δικηγόροι αναπαύονται στο δίκιο, στην αποκατάσταση - διόρθωση των πραγμάτων έστω κι αν αυτό σημαίνει ποινές για τους υπευθύνους.... Έσβησαν την πόλη και τον τόπο, την ευτέλισαν και ο λαός υποφέρουμε και συρθήκαμε στην απελπισία και στην μιζέρια ακόμη και σε επίπεδο σημειολογίας κι αυτό ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ.... ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟΣ να λέει έστω, προκλητικά ανοήτως ότι ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ Ι. ΜΑΝΔΑΛΙΔΗΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΓΕΡΟΝΤΟΠΑΛΗΚΑΡΟ ΠΟΥ ΖΟΥΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΝΑ ΤΟΥ..... Την αδελφή του περιμπιπτόντως αγράμματε και θρασσύτατε "θεσμικέ" όταν την ίδια στιγμή ΖΗΤΟΥΣΑ την καθιέρωση του ετήσιου ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ ΤΟΥ καθώς και των λοιπών ευργετών της πόλης, ΚΑΙ ΤΟ ΕΤΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΜΑΝΔΑΛΙΔΟΥ. Επίσης ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΙ στην πόλη να προσφωνείτε κανείς ΑΓΑΣ έστω κι από φιλοφρόνιση..... ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΡΑΓΙΑΔΕΣ, ΟΥΤΕ ΘΑ ΞΑΝΑΓΙΝΟΥΜΕ... Η αγραμματοσύνη και η ανεπάρκεια πρέπει επιτέλους να μπει στην θέση της. Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ και φταίμε όλοι μας γι' αυτό. Στο Διδυμότειχο, την πόλη της Άννας Παλαιολογίνας, που ήταν Αυτοκράτειρα στην ίδια αυτή πόλη, αργότερα στην Κωνσταντινούπολη και στο τέλος η ίδια μόνης της Διοικητής της Θεσσαλονίκης ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΟΔΟ...... άουλα, σάουλα, λακάουλα.... αυτά τα λίγα. Σας ευχαριστώ καλημέρα σας. Πολυζωίδης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ιφιγενεια αγγελοπουλου
    Μπράβο Παντελη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Μαρία Δασσιου
    Κύριε Αθανασιάδη ευχαριστούμε πολύ για την ιστορική έρευνα και για όλες τις τόσο ενδιαφέρουσες αναρτήσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Μενεξια Μαργαζογλου
    Χρονια σας πολλα να συνεχισετε να γραφετε να μαθαινουνε σας ευχαριστουμε.....η θρακη μας ενωνει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Εξαιρετική η έρευνά σας, όπως και η κάθε σας έρευνα. Ευκαιρία να μάθουμε τη θρακιώτικη ιστορία μας, που απουσιάζει από τα σχολικά βιβλία.Ευχαριστούμε πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Νίνα Γκούδλη
    Ευχαριστώ πολύ Παντελή για την εξαιρετική ανάρτηση με πτυχές της ιστορίας του τόπου μας που δεν γνωρίζουμε!... Η αδιαφορία του κράτους για τη όμορφη Θράκη, επαναλαμβάνεται συχνά στην ιστορία!... Ίσως αν δεν δολοφονούνταν ο Ι. Καποδίστριας, η μοίρα της Θράκης να ήταν διαφορετική....όπως και της Ελλάδας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Πασχαλιά-Λίτσα Κυπραίου Π.Π.Κ.
    Καλησπέρα Παντελή. Πραγματικά ότι έχει σχέση με την παράδοση με μαγεύει και όλο και περισσότερο μειούμενη στη ιστορία χανομαι σε ταξίδια. Αλήθεια..... Μια μαγεία. Όλη η Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Πασχαλιά-Λίτσα Κυπραίου Π.Π.Κ.
    Είναι κόλλημα ..... Ίσως και τρέλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ούτε τρέλα ούτε κόλλημα. Αγάπη είναι για κάτι που μας αρέσει και μας μαγεύει. Ιστορία και παράδοση, είναι ένας έρωτας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Πασχαλιά-Λίτσα Κυπραίου Π.Π.Κ.
    Με συναρπάζει η ιστορία και οι παραδόσεις μας επίσης και όλοι οι κλασσικοί συγγραφείς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Σε συναρπάζουν όλα αυτά σίγουρα. Αλλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Μαντας Ινδιανος
    Ο έρωτας πάει μαζί με την τρέλα και το κόλλημα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Πολύ χρήσιμη πληροφόρηση. Συγχαρητήρια και στον συγγραφέα και στον υπεύθυνο της ιστοσελίδας. Καλή σας μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Theodore Koutsovangelis
    Πολύ χρήσιμη πληροφόρηση. Συγχαρητήρια και στον συγγραφέα και στον υπεύθυνο της ιστοσελίδας. Καλή σας μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Δημήτρης Αραμπατζής
    Σας ευχαριστούμε πολύ που μας διδάσκετε την ιστορία της Θράκης μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Κιμων Βρεττος
    ....... και ποιά ήταν η πιθανή αιτία (σύμφωνα με τον Ιστορικό), που δεν υλοποιήθηκε το αίτημα των Θρακω-Βιθυνών? Απ' ότι κατάλαβα, μετα τη δολοφονία του Καποδίστρια.....γαία-πυρί μειχθήτω !!!!
    Υ.Γ. Φίλε Παντελή, δεν πιάνεσαι !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Theodore Koutsovangelis
    Να είστε καλά και να μας ενημερώνετε, διότι γλώσσα και ιστορία είναι βασικά στοιχεία της εθνικής μας ταυτότητας. Και στην εποχή της παγκοσμιοποίησης κινδυνεύουν να χαθούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Manuela Mathioudaki
    Συγκλονιστικά ντοκουμέντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Μαρία Δασσιου
    Πολύ σπουδαίο και ενδιαφέρον το ερευνητικό σας έργο Κυριε Αθανασιάδη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Παντελης Τσαουσογλου
    Αξίζετε συγχαρητηρίων που φέρατε στό φώς αυτά τά άγνωστα κείμενα αλληλογραφίας Θρακο-Βιθυνών μέ Καποδίστρια που οι περισσότεροι αγνοούσαμε παρ' όλη τήν καταγωγή μας από τήν πολυπληθή σέ ελληνικό πληθυσμό Βιθυνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Τα όσα παραπάνω και καθημερινώς γράφετε είναι ένα βήμα γνώσης της άγνωστης ιστορίας των Θρακών την οποία αγνοούν ηθελημένα οι κυβερνήσεις, γιατί και στην ιστορία προσέχουν να μην θιχθούν συμφέροντα!Απόδειξη το κεφάλαιο για τον Μακεδονικό Αγώνα που το 2018 τέθηκε εκτός ύλης!
    Σας είμαστε ευγνώμονες για την επιμονή,τον κόπο και τον τρόπο με τον οποίο μας κάνετε κοινωνούς των γνώσεών σας .Άννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Πραγματικά μέχρι σήμερα δεν έχει αξιολογηθεί η προσφορά των Ελλήνων της Ανατολής στον Αγώνα του 1821 και η ενεργός συμμετοχή τους στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Απουσιάζει παντελώς από τα σχολικά βιβλία όπως απουσιάζει και ένα μνημείο αφιερωμένο στους Θράκες ζτον κήπο των Ηρώων όπου υπάρχουν μνημεία όλων των Αγωνιστών. Είναι φοβερή παράληψη που οι ιστορικοί μας θα πρέπει να διορθώσουν! Αν θέλουν μπορούν να βρουν στοιχεία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Αγαπητέ Ανώνυμε, στον Κήπο των Ηρώων στο Μεσολόγγι, έχει στηθεί μνημείο για τη συμμετοχή των Θρακών στον αγώνα των Μεσολογγιτών. Ως προς τα άλλα συμφωνούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Άννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά
    Δυστυχώς, σήμερα,ο έλεγχος της περιοχής μας,περνάει μέσα από την αποδυνάμωση του εθνικού πολιτισμού ,από τη μη γνώση,με την επικράτηση του εφήμερου ως τρόπου διαβίωσης.Δεν μας ενδιαφέρει το χθες ,δεν έχουν αξία οι αγώνες των προγόνων !Σε μια χώρα όπου εδράζεται το μεταναστευτικό με λαθεμένες εκτιμήσεις και άκριτη αποδοχή όλων εκείνων που εισέρχονται λάθρα,όπου ηθελημένα παρακάμπτεται ή αγνοείται η ιστορία και έχουμε ανάγκη την επιβεβαίωση της ταυτότητας και της αξίας μας, σε συνδυασμό με την πολιτική επιπολαιότητα, που παραχωρεί ονόματα με τον ωχαδερφισμό της ασημαντότητας του γεωγραφικού προσδιορισμού ,με την παραθεώρηση των ορθοδόξων ...πού πάμε Παντελή Αθανασιάδη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Χρυσα Φανφανη Στουρα
    Να μάθουμε την αγραφη ιστορία μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Μαίρη Ντούρου-Ζαφείρη
    Υπέροχο είναι Παντελή μαθαίνουμε ιστορίες για την πατρίδα που δεν ξέρουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Αναστάσιος Δαλακίδης
    Αγαπητέ Παντελή, διάβασα με προσοχή το κείμενο αυτό. Έχω να παρατηρήσω τα εξής: Μου κάνει εντύπωση η άριστη για την εποχή γλώσσα που χρησιμοποιείται. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι και τόσο αυτονόητο, αν σκεφτεί κανείς τα πολλά χρόνια της υποδούλωσης. Νομίζω πως η κρατική μηχανή δούλευε πολύ καλά, παρ' όλο που το κράτος βρισκόταν στα σπάργανα και δεν υπήρχαν τα σημερινά μέσα επικοινωνίας. Δυστυχώς, η μεγάλη αρρώστια των Ελλήνων, η φαγωμάρα, η δολοφονία του Καποδίστρια έφερε τα πάνω κάτω. Βέβαια, δεν ξέρουμε τι θα προέκυπτε αν δεν συνέβαινε αυτό. Ευχαριστώ πάρα πολύ για το φως που μας δίνεις με τις γραμμές σου. Είναι μια πτυχή της νεότερης ιστορίας μας που δεν μας την δίδαξε κανένας καθηγητής ιστορίας. Εγώ, προσωπικά, που τελείωσα το εξατάξιο τότε Γυμνάσιο Ορεστιάδας, 1967 - 1973, δε διδάχτηκα και άλλα καίρια σημεία της πορείας του Ελληνικού Κράτους. Το γιατί, αυτό είναι αυτονόητο. Τάσος Δαλακίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Μαρία Καραφωτίου
    Και θα παραμείνουν όλα αυτά τα ιστορικά γεγονότα άγνωστα αν κ. Παντελή δεν γραφτεί ξανά η ιστορία από την αρχή, και αναφέρομαι βέβαια στα σχολικά βιβλία γιατί οι αγώνες των Θρακών είναι σαν να μην έγιναν γιατί δεν τους διδαχθηκαμε και δεν τούς διδάσκονται και τώρα τα παιδιά μας. Είναι ένας λαός καλά κρυμμένος στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.... τί να πει κανείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Μαρία, έχεις δίκιο για το παρελθόν. Όμως τώρα η Θράκη έχει πολλούς νέους επιστήμονες, αλλά και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, που μπορούν να ανοίξουν όχι μονοπάτια, αλλά λεωφόρους στην έρευνα και την ανάδειξη της ιστορίας της Θράκης, με εργασίες μεταπτυχιακές ή διδακτορικές, με συγγραφικό έργο κ.λπ. Όλα αυτά βέβαια με μία προϋπόθεση. Να οργανωθούν όλα έτσι, που η νέα γνώση να διασπείρεται σε όλους τους Θράκες και να μην μένει σκονισμένη σε ολόκλειστα ντουλάπια. Όσα δεν μας διδάσκονται να μπορούμε να τα διαβάζουμε στο σπίτι μας και να μαθαίνουμε συνεχώς. Έχω αισιοδοξία ότι κάτι θα αλλάξει στο μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Melania Kosmadaki
    Ευγνωμοσύνη! Κάθε φορά που διαβάζω μια ανάρτηση σου, νοιώθω απέραντη ευγνωμοσύνη! Ένα μεγάλο ευχαριστώ, Παντελή Αθανασιάδη, αν και είναι τόσο λίγο και τόσο μικρό για τον πλούτο, γι αυτόν τον ανεκτίμητο θησαυρό που μας προσφέρεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Σας ευχαριστούμε κ. Αθανασιάδη για τις τόσο πολύτιμες πληροφορίες ιστορικού περιεχομένου. Ανεκτίμητη υπήρξε η προσφορά της Θράκης και τότε και σήμερα. Αν δεν έχει της ανάλογης αναγνώρισης λυπούμαστε πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Βάσω Αλπάκη
    ευχαριστούμε που μας ενημερώνετε για άγνωστες μέχρι τώρα πτυχές της ιστορίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Alexandra Papantonoudi-Stoikidis
    Με τον θανατο του Καποδιστρια εξανεμιστηκε ομως καθε ελπιδα γιατι, δυστυχως οπως κ σημερα, η Θρακη "απεχει' παρα πολυ απο τις εκαστοτε πρωτευουσες του ελληνικου κρατους- Ναυπλιο τοτε, Αθηνα σημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Τωρα τι εμεινε να πω εγω? Τα ειπαν ολα οι αλλοι.... Απλα ενα μεγαλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ! για τις μοναδικες ιστορικες αναφορες σας Κυριε Παντελη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Maroula Ispiridou
    Θερμά Συγχαρητήρια. Ευχαριστούμε για τις ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Ράλλη Ελένη
    Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάρτηση, με άγνωστες λεπτομέρειες. Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Δεδελούδης Ελευθέριος
    Κυριε Παντελή, καλή η ημέρα σας . Σας ευχαριστώ πολύ δια την ενημέρωσιν σχετικώς με τοαποσταλέν αίτημα των Θρακών εις τον Καποδίστριαν με σκοπόν να τους παραχωρηθή τμήμα γής και να δυνηθούν να αποκτήσουν τα ελάχιστα των ανγκαίων και να επιβιώσουν. Ελευθέριος Δεδελούδης .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...