Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

«Άνθη» του καλού μέσα στο κακό και τον χαλασμό του Εμφυλίου!

*"Ανταρτόπληκτοι" της Ηπείρου, ξεριζωμένοι από τα χωριά τους... 

               
Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

            Ο εμφύλιος πόλεμος 1946-49, υπήρξε πολύ σκληρός. Βιαιότητες πολλές φορές αδικαιολόγητες σημειώθηκαν και από τις δύο πλευρές και το αίμα που χύθηκε έκανε το κλίμα αφόρητο. Οι καταστροφές που προκλήθηκαν στις υποδομές της χώρας, δεν επέτρεψαν την ανάπτυξή της, επί μία δεκαετία, όταν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έκαναν άλματα αμέσως μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
            Η ιστοριογραφία δίνει βάρος και λογικά, στην εξιστόρηση μαχών που κόστισαν ζωές, σαμποτάζ που άφηναν ερείπια, αντεκδικήσεων που συντηρούσαν το μίσος και πολιτικού αμοραλισμού που εξαγρίωνε τα πολιτικά ήθη. Ο εμφύλιος πόλεμος είναι κάτι που πρέπει να λησμονούμε και να το προσπερνούμε;
            Όχι, είναι η απάντηση. Η μελέτη όλων των πτυχών του βοηθάει στον εντοπισμό των λαθών, ώστε να αποφεύγεται η επανάληψή τους.
            Ωστόσο, όπως ανάμεσα στα άνθη του κακού ανθίζουν και όμορφα λουλούδια, έτσι και στα πολλά και ποικίλα περιστατικά του εμφυλίου, τα μικρά και τα μεγάλα, μπορούμε να απομονώσουμε και ελάσσονα γεγονότα, που μπορούμε και πρέπει να προβάλουμε, παράλληλα με τα άσχημα και δραματικά γεγονότα, που δεν τιμούν κανέναν.
            Βέβαια κάθε πολεμική σύρραξη δεν είναι συμμετοχή σε λαϊκή πανήγυρη, αλλά σκληρή αντιμετώπιση των αντιπάλων. Αιματηρή, βάρβαρη, αμείλικτη…
*Τμήμα του εγγράφου που αναφέρεται στους "βουλγαρογραμμένους" των Σερρών

            Προσπαθώντας να ανιχνεύσουμε τα ποικίλα αιματηρά γεγονότα του ελληνικού εμφυλίου από τα πολεμικά αρχεία, μπορούμε να εντοπίσουμε και γεγονότα, που χωρίς να έχουν άμεση συνέπεια στην εξέλιξη των πολεμικών επιχειρήσεων, έδειχναν ένα σπινθήρα κοινωνικότητας κάτω από τις στάχτες των συγκρούσεων.
            Μετά την εκδίωξη των κατακτητών Ναζί από τη χώρα ακολούθησε μια περίοδο αστάθειας και αμφίπλευρης τρομοκρατίας σε όλη την επικράτεια, πριν ακόμα εξαπολυθεί και επίσημα ο εμφύλιος πόλεμος.
            Η επίσημη έναρξη του εμφυλίου τοποθετείται στις 30 Μαρτίου 1945, όταν έγινε η οργανωμένη αιματηρή επίθεση κομμουνιστών ανταρτών στον αστυνομικό σταθμό Λιτοχώρου.
            Οι αρχές της χώρας όμως ανησυχούσαν πολύ νωρίτερα, όταν στην ενδιάμεση  περίοδο της ανεξέλεγκτης τρομοκρατίας, σημειώνονταν δολοφονίες, ζωοκλοπές, εκβιασμοί κ.λπ. και κυρίως αυτοδικίες. Φαινόμενο που πήρε μεγάλη έκταση στη Βόρεια Ελλάδα, λόγω και της εν μέρει βουλγαρικής κατοχής.
*Χωρικοί μεταφέρουν εφόδια του στρατού σε δύσβατα μονοπάτια


Οι «βουλγαρογραμμένοι» των Σερρών


            Σύμφωνα με έγγραφο, που διασώζεται στα αρχεία της ΔΙΣ/ΓΕΣ,  του  Γραφείου Επιχειρήσεων της 7ης Ταξιαρχίας, που έδρευε στις Σέρρες, με διαταγή που εξέδωσε στις 8 Ιουνίου 1945, έθετε το μεγάλο ζήτημα των ζωοκλοπών, που προκαλούσε απόγνωση στους χωρικούς. Και επισημαίνονταν στο έγγραφο  χωρίς φανατισμούς:
            «Το γεγονός ότι αι ληστείαι διαπράττονται εις βάρος βουλγαρογραφέντων κατοίκων μαρτυρεί ότι συνήθως συνεργούσιν εις ταύτας και ορισμένα άτομα εξ εκάστου χωρίου, τη υποδείξει των οποίων λαμβάνουσι χώραν αι ληστείαι.
            Εάν άτομα τινά επί Βουλγαρικής κατοχής απεδείχθησαν ρευστής συνειδήσεως, το Κράτος μετά τας νομίμους διαδικασίας θα επιβάλη εναντίον των τας προβλεπομένας κυρώσεις, ουδείς άλλος έχει το δικαίωμα τούτο».
            Με άλλα λόγια πριν αρχίσουν να μιλούν τα όπλα , και να φουντώνουν τα πολιτικά μίση, οι στρατιωτικές αρχές, σε μια κρίσιμη περιοχή επιχειρούσαν να αποκαταστήσουν την τάξη  και να περιορίσουν τις αντεκδικήσεις εναντίον όσων αποδέχθηκαν να γραφούν στην Κατοχή ως Βούλγαροι υπήκοοι.
            Αργότερα όμως, όταν η φωτιά του εμφυλίου έκαιγε ολόκληρη τη χώρα και δυνάμωνε τα πάθη, σχεδόν κανένας δεν σκεφτόταν τι θα γίνει την επαύριον του εμφυλίου.


Βοηθείστε τους αγρότες να σπείρουν, για να φάνε…


            Μια διαταγή που διασώθηκε στα αρχεία της ΔΙΣ/ΓΕΣ δείχνει ότι ένας στρατηγός δεν μετρούσε μόνο τις απώλειές του αντιπάλου ή τις δικές του, που ήδη ήταν πολλές και από τις δύο πλευρές. Έβλεπε πολύ μακριά… Στην αποκατάσταση του παραγωγικού ιστού της χώρας, που είχε καταστραφεί. Την  ανάγκη να ζωντανέψουν τα χωριά που είχαν εγκαταλειφθεί γιατί οι άνδρες είχαν στρατευθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις, άλλοι είχαν προσχωρήσει στους αντάρτες και την παραγωγή την έπαιρναν συνήθως  οι αντάρτες που δεν είχαν πολλές πηγές τροφοδοσίας.
            Το ΓΕΣ με διαταγή που υπέγραφε ο  αρχηγός του αντιστράτηγος Δημήτριος Γιατζής στις 18 Μαΐου 1948 προς τα Σώματα Στρατού και τα υπουργεία Προνοίας, Εφοδιασμού, Ανοικοδομήσεως και Υγιεινής έδινε εντολές, ενόψει της επανεγκαταστάσεως ανταρτόπληκτων, στα χωριά τονίζοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη θεμελίωσης ασφάλειας στην  ύπαιθρο, εξασφάλισης των κύριων οδικών αρτηριών και της εξασφάλισης των κοιλάδων. Ειδικά στο ζήτημα των κοιλάδων τονίζονταν: «Η έγκαιρος σπορά και εκμετάλλευσις του γονίμου εδάφους των κοιλάδων τούτων θα παράσχη τα μέσα συντηρήσεως των αγροτών κατά τους χειμερινούς μήνας, αρκεί αύτη να ενεργηθεί το βραδύτερον μέχρι της 15ης Ιουνίου».
            Τονίζονταν επίσης:
            «Γενικώς να ενισχύεται και να διευκολύνεται πάσα τάσις χωρικών και γενικώς αγροτών οίτινες επιθυμούσιν να ασχοληθώσιν με την καλλιέργειαν κατά την διάρκειαν της ημέρας εις μη απολύτως ασφαλή εδάφη και να επανέρχωνται κατά την νύκτα εις χωρία ή χώρους ευρισκομένους εις την ζώνην ασφαλείας Στρατιωτικών Τμημάτων».
            Είναι γεγονός ότι ορισμένοι βασισμένοι στα όπλα που τους έδωσε η πατρίδα να καταπολεμήσουν την ανταρσία, απέκτησαν ύφος και φέρονταν με βαρβαρότητα στους πολίτες, που είχαν την ανάγκη τους. Το γεγονός αυτό δεν διέφυγε από την προσοχής της κυβέρνησης, που θέλησε να το καταστείλει.


Συμμαζευθείτε….


            Έτσι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Γ. Στράτος στις 16 Ιουνίου 1948 με γενική διαταγή του, αναφέρθηκε σε παράπονα πολιτών ότι ορισμένοι στρατιωτικοί συμπεριφέρονται στις περιφέρειες τους με σκαιότητα προς τους κατοίκους.
            Ο Στράτος στη διαταγή τόνιζε ότι οι αξιωματικοί «δέον όπως δίδωσι το παράδειγμα της προσηνούς και μειλιχίας συμπεριφοράς προς τους ατυχείς κατοίκους οίτινες εις τον παρόντα πόλεμον πλήσσονται δεινώς» και υπογράμμιζε:
            «Εντέλλομαι όπως η παρούσα χρησιμεύση ως οδηγός του λοιπού εις πάντας τους υπηρετούντας εις την ενεργόν υπηρεσίαν του Στρατού».


Ανοίξτε τα σχολεία!


            Ενδιαφέρον παρουσιάζει και μια αναφορά της ΧΙ Μεραρχίας  προς το Γ’ Σώμα Στρατού στις 19 Σεπτεμβρίου 1948, γιατί δεν λειτούργησε ακόμα το Δημοτικό Σχολείο στο χωριό Αρχάγγελος Αλμωπίας.  Επί ένα εξάμηνο προσπαθούσαν οι αρχές του τόπου να λειτουργήσουν το σχολείο με 200 και πλέον μαθητές. Τελικά ανέλαβε να λύσει το πρόβλημα η ΧΙ Μεραρχία, με αναφορά της στο Γ΄ ΣΣ. Στην αναφορά τονίζονταν μεταξύ άλλων ότι πέρασε το εξάμηνο χωρίς αποτέλεσμα, γιατί δεν είχε τοποθετηθεί δάσκαλος. Υπενθύμιζε επίσης ότι τις τελευταίες 18 ημέρες είχε αποκατασταθεί και η συγκοινωνία από τον Φανό και την Αρδέα. Οι κάτοικοι δικαιολογημένα διαμαρτύρονταν.

*Μη καίτε τα σπίτια...

            Λίγες μέρες αργότερα ο διοικητής της ΧΙ Μεραρχίας υποστράτηγος Α. Περιβολιώτης με έγγραφό του στις 28 Σεπτεμβρίου 1948 προς τον Επιθεωρητή Στοιχειώδους Εκπαιδεύσεως Αλμωπίας του γνωστοποιούσε ότι μπορούσαν να λειτουργήσουν με απόλυτη ασφάλεια σχολεία σε 15 χωριά, γιατί όλα είναι οχυρωμένα, διαμένουν σ’ αυτά στρατιωτικά τμήματα και ένοπλοι χωρικοί και επιπλέον καλύπτονται με προωθημένες διατάξεις στρατιωτικών τμημάτων  μονίμως εγκατεστημένων.

            «‘Οσον αφορά τα σχολικά είδη (θρανία κ.λπ.) η Μεραρχία διέταξε την αναζήτησίν των εις εγκαταλελειμένα χωρία, ως και των διαρπαγέντων, έχει δε ήδη ενδείξεις ότι θα συγκεντρωθεί ικανός αριθμός, όστις και θα σας παραδοθεί προς κατανομήν εις τα Σχολεία. Η Μεραρχία θα σας παράσχη κάθε δυνατήν βοήθειαν δια την τακτοποίησιν των Σχολείων» τόνιζε ο υποστράτηγος Περιβολιώτης, ζητώντας να γίνει η τοποθέτηση των 36 δασκάλων που υπήρχαν.


Μην πυρπολείτε τα σπίτια του κοσμάκη!


            Εντυπωσιακή είναι μια άλλη διαταγή, που εξέδωσε ο Α/ΓΕΣ αντιστράτηγος Δημήτριος Γιατζής προς τα Σώματα Στρατού τον Αύγουστο του 1948. Κάποιοι στρατιωτικοί της Εθνοφρουράς βρήκαν τρόφιμα κρυμμένα από τους αντάρτες στο σπίτι ενός χωριού.  Και το έκαψαν μαζί με τα τρόφιμα…
            Όταν το έμαθε ο Γιατζής, άστραψε και βρόντηξε τιμωρώντας τους υπεύθυνους αξιωματικούς. Και εξέδωσε την διαταγή που αναφέραμε τονίζοντας μεταξύ άλλων:
1.     Εξ υποβληθείσης αλληλογραφίας προκύπτει ότι Αξ/κοι επί κεφαλής Τμήματός τινος Εθν/ράς προέβησαν εις την πυρπόλησιν οικίας διότι, ως ισχυρίζονται, υπήρχον εν αυτή τρόφιμα των συμμοριτών.
2.     Και αν γίνη παραδεκτόν ότι τα τρόφιμα ανήκον εις τους συμμορίτας, θα έδει ταύτα να μεταφερθώσιν και πυρποληθώσιν, εις το ύπαιθρον εφ’ όσον δεν ήτο δυνατή η συγκέντρωσίς των και ούχί με αυτά να πυρπολώνται και αι περιέχουσαι ταύτα οικίαι.
3.     Κατά των περί ών πρόκειται Αξ/κών επεβλήθησαν αι δέουσαι κυρώσεις.
4.     Επιθυμώ όπως του λοιπού αι τοιαύται ενέργειαι, αίτινες, δικαίως άλλως τε προκαλούσι την αγανάκτησιν και απελπισίαν των πολιτών, εκλείψωσι, προτιθέμενος εν επαναλήψει να ασκήσω  αυστηρόν παραδειγματικόν έλεγχον κατά παντός μη συμμορφωθησομένου προς την παρούσαν.

Υ.Γ. Οι στρατηγοί εκτός από τους αντιπάλους, έπρεπε να προστατεύσουν τη φήμη του στρατού τους και από μικρόνοες και εκδικητικούς κατώτερους αξιωματικούς.
Ο πόλεμος από τη φύση του περιέχει μεγάλη βαρβαρότητα. Ο εμφύλιος ακόμα περισσότερη. Γι’ αυτό φαντάζουν σαν νησίδες σπάνιες μέσα στον ωκεανό του αίματος και του πάθους τέτοιες ενέργειες. Δεν χαρακτηρίζουν βέβαια το σύνολο του εμφυλίου, δεν επηρέασαν την τροπή του, δεν καθόρισαν τους νικητές και τους νικημένους, αλλά ας μην τις ξεχνάμε…
Να υπενθυμίσω επίσης ότι με το κείμενο αυτό δεν γίνονται συγκρίσεις μεταξύ ανταρτών και στρατού. Τι έκανε η μια πλευρά και τι έκανε η άλλη. Αυτά έχουν ήδη καταγραφεί…

Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

17 σχόλια:

  1. Christos Avramidis
    Nα μην ξανασυμβουν αυτά για οποιοδήποτε λογο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Despoina Daniilaki
    Τραγικα ολα τα γεγονοτα που συνεβησαν τοτε ευχομαι να μην ξανασυμβουν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Nikolaos Kalogeridis
    Ωραιο και διαφωτιστικο Παντελη !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιουλα Μπασδεκη
    Ειναι πολυ ενδιαφερον και αληθινο αρθρο..ετσι μου τα ειχε πει ο πατερας μου.ο παππους μου ηταν θυμα του εμφυλιου πολεμου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Διοχάντη Λουμάκη
    Αχτίδες μέσα στο σκοτάδι.. ευχαριστώ Παντελή!..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ηλίας Κοτρίδης
    Εξαιρετικό κύριε Αθανασιάδη. Σας ευχαριστώ και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Emmanouil Simos
    Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΟΥΣ ΓΕΝΝΑΙΟΥΣ ΤΗΣ ΝΑ ΤΗ ΣΩΖΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ερμούπολη 5 Σεπτεμβρίου 2014 13.00 ώρα.
    Ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει καμιά σύγκριση και εξίσωση των αδικαιολόγητα διαπραχθεισών δολοφονιών,βιαιοπραγιών και καταστροφών κάθε μορφής[πυρπολήσεις δημοσίων-ιδιωτικών κτιρίων,ανατινάξεις γεφυρών-σιδηροδρομικών γραμμών κ.α ανυπολόγιστης αξίας] από τους άνδρες του Δημοκρατικού Στρατού με τις σπάνιες και μεμονωμένες κατακριτέες βιαιότητες απο τον Ελληνικό[ο όρος Εθνικός είναι ατυχής] Στρατό.
    Οι παραπάνω ενέργειες,που αποδίδονται στον Ελληνικό Στρατό,ελάμβαναν χώρα σε τοπικό επίπεδο από άνδρες των Ταγμάτων Εθνοφυλακής,των Μονάδων Ασφαλείας Υπαίθρου[ΜΑΥ],των Μονάδων Ασφαλείας Δημοσυντήρητων[ΜΑΔ] και των διαφόρων παραστρατιωτικών οργανώσεων[οι τελευταίες δρούσαν παράνομα και ανεξάρτητα],για λόγους αντεκδικήσεων.
    Απεναντίας οι άνδρες των Μονάδων του Ελληνικού Στρατού δεν προέβαιναν σε εκτελέσεις αιχμαλώτων ανταρτών ή καταστροφές εγκαταστάσεων-έργων υποδομής,αφενός λόγω της αυστηράς πειθαρχίας και του διαρκούς ελέγχου και αφετέρου λόγω της διεξαγωγής των επιχειρήσεων μακριά από τον τόπο καταγωγής των.
    Όχι λοιπόν στην σύγκριση,όχι όμως και στην λήθη και διαγραφή των ιστορικών αυτών γεγονότων,που τόσο δίχασαν τον λαό και στοίχισαν στην χώρα.Η ιστορία μοιάζει με ένα φανάρι,που τρεμοσβήνει πάνω στα μονοπάτια του παρελθόντος και προσπαθεί με αντικειμενικότητα και αμεροληψία να παρουσιάσει τα γεγονότα,μακριά από πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες και ιδεοληψίες.
    Τα τελευταία χρόνια η ηγεσία του ΚΚΕ:
    Οργανώνει μνημόσυνα και συγκινητικά ανταμώματα για την δράση του Δημοκρατικού Στρατού κατά την διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου 1946-1949,προβάλλοντας το δίκαιο των αγώνων του.
    Με διάφορες αποφάσεις των οργάνων του αποκαθιστά τα υπαίτια και υπεύθυνα για τον αλληλοσπαραγμό στελέχη και δικαιώνει αυτά για τις επιλογές, τις αποφάσεις και τις ενέργειες των,χωρίς ίχνος αυτοκριτικής.
    Τόσο με αυτές τις εκδηλώσεις και ενέργειες,όσο και με τα διάφορα εκδοθέντα-εκδιδόμενα βιβλία,αλλά και την πρόσφατη κινηματογραφική ταινία<>,του άξιου σκηνοθέτη κ.Παντελή Βούλγαρη,καταβάλλεται μία οφθαλμοφανής προσπάθεια αν όχι εξύψωσης,οπωσδήποτε εξίσωσης του Δημοκρατικού Στρατού έναντι του Ελληνικού Στρατού.
    Είναι όμως αυτή η αλήθεια των γεγονότων της περιόδου εκείνης;Στο βιβλίο του<>,που εκδόθηκε το 1988,πριν από την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού,ο Τάκης Λαζαρίδης[γνωστός από την υπόθεση Μπελογιάννη],μεταξύ των άλλων γράφει;<>
    Αλλά και άλλοι ιστορικοί ηγέτες της αριστεράς,όπως οι Γρηγόριος Φαράκος,Λεωνίδας Κύρκος κ.α,κατέκριναν και στιγμάτισαν τους ηγέτες του ΚΚΕ της περιοδου εκείνης για τα θλιβερά γεγονότα του Εμφυλίου Πολέμου.
    Κωνσταντίνος Πατιαλιάκας
    Αντιστράτηγος ε.α








    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Eleni Nioti
    Poli sosta. Den prepi omos na xehniunte gia na min epanalifthun

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η ιστορια Γραφτηκε οπως βολευε τους "νικητες"..Η αληθεια ειναι αλλη και μην παραπλανειται τον Ελληνικο λαο.Τα ταγματα ασφαλειας δρουσαν ανεξελεγκτα,πηραν παλι τα οπλα και κυνηγουσαν τους πραγαματικους πατριωτες και Ελληνες,οι ρουφιανοι των Γερμανοιταλων και Αγγλων αρχισαν δραση.Ανα γκασαν τους ανταρτες να βγουν στο βουνο,κυνηγημενοι.Την αληθεια να λετε κυριοι.Προδοτες ηταν αυτοι που ηταν φιλοι των ξενων κατακτητων και οχι αυτοι που πολεμουσαν για την πατριδα...Ακομα και σημερα η προπαγανδα ζει και βασιλευει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ερμούπολη 10 Σεπτεμβρίου 2014 ώρα 12.30
    Σε απάντηση κειμένου ανώνυμου σχολιαστή με ημερομηνία 9 Σεπτεμβρίου 2014,ας μου επιτραπεί επωνύμως να παραθέσω τα ακόλουθα:
    1.Η Ελλάδα έχει πρωτοτυπήσει παγκόσμια,γιατί την ιστορία των γεγονότων του Δεκεμβρίου 1944 και του Εμφυλίου Πολέμου 1946-1949 έχουν γράψει οι ηττημένοι και όχι οι νικητές.Αυτό αποδεικνύεται από την πλούσια βιβλιογραφία της αριστεράς διανόησης,στην οποία εμπεριέχεται η προπαγάνδα και η διαστρέβλωση.
    2.Οι άνδρες των Ταγμάτων Ασφαλείας προ των Δεκεμβριανών είτε είχαν αποδεκατισθεί από τις Μονάδες του ΕΛΑΣ[Μελιγαλάς Μεσσηνίας,Φενεός Κορινθίας,Κιλκίς και αλλού],είτε είχαν συλληφθεί, αφοπλισθεί και απομονωθεί σε ασφαλείς περιοχές από τις Βρεταννικές Μονάδες.Οι ελάχιστοι,που διέφυγαν,δεν συγκροτούσαν οργανωμένες Μονάδες.Γιαυτό και το ΚΚΕ κατά τις συζητήσεις για τη διάλυση του ΕΔΕΣ και του ΕΛΑΣ ζήτησε και τη διάλυση της ΙΙΙης Ορεινής Ταξιαρχίας[Ρίμινι]και του Ιερού Λόχου,χωρίς να αναφέρεται σε Τάγματα Ασφαλείας,γιατί απλούστατα είχαν διαλυθεί.
    3.Την 4η Δεκεμβρίου 1944 οι ακραίοι του ΚΚΕ και του ΕΑΜ πίστευαν ότι με πολιορκητικό κριό τον ΕΛΑΣ είχαν τη δύναμη να καταλάβουν με τα όπλα την εξουσία και όχι με τις προβλεπόμενες δημοκρατικές διαδικασίες.Την ενέργεια αυτή του ΚΚΕ,όπως έχω γράψει σε σχόλιο μου,ο ίδιος ο Στάλιν χαρακτήρισε ως ανοησία.
    4.Κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών χρησιμοποιήθηκαν άνδρες των Ταγμάτων Ασφαλείας,που δεν είχαν εκτεθεί στην κατοχή,μετά από αυστηρό έλεγχο,για την συγκρότηση των Ταγμάτων Εθνοφυλακής για την ασφάλεια των Αθηνών.
    5.Είναι γεγονός ότι όλες οι Κυβερνήσεις μετά την Συμφωνία της Βάρκιζας δεν έλαβαν τα αναγκαία και αυστηρά μέτρα αποφυγής αντεκδικήσεων κατά των αριστερών,έστω και εγκληματιών,από άνδρες των Ταγμάτων Ασφαλείας και όχι μόνο.Αυτό επιτάσσει το κράτος δικαίου.Ασφαλώς,μετά από μία τετραετή κατοχή,ο κρατικός μηχανισμός δεν ήταν αποτελεσματικός, όπως θα έπρεπε.
    6.Η ηγεσία του ΚΚΕ,χωρίς σοβαρούς λόγους,απείχε από τις εκλογές του Μαρτίου του 1946.Προτίμησε τον ένοπλο αγώνα[Εμφύλιος Πόλεμος 1946-1949] για την κατάληψη της εξουσίας,αντί να βοηθήσει στην εξομάλυνση της πολιτικής ζωής της χώρας και στην πλήρη αποκατάσταση της Δημοκρατίας.Μία ενέργεια που κατακρίθηκε και από τον Στάλιν.Η δικαιολογία ότι τους<< βγάλαν στο βουνό>> δεν πείθει κάθε νοήμονα πολίτη αυτής της χώρας.
    7.Οι αριστεροί πρέπει κάποτε να καταλάβουν ότι ο Στάλιν για γεωστρατηγικούς λόγους,στις συνδιασκέψεις της Τεχεράνης και της Γιάλτας,θυσίασε τον γεωπολιτικό έλεγχο της Ελλάδας, προς χάρη της Πολωνίας και των υπολοίπων Βαλκανικών χωρών,επ ωφελεία βεβαίως της Μεγάλης Βρεταννίας.
    Κωνστ. Πατιαλιάκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μαρια Παπανικολαου
    Φωτειναι εξαιρέσεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Achilles Karathanos
    Συγκινητικες ακτινες μετριοπαθειας. Αλλα με το ΚΚΕ στα οπλα, αντε να βρεις ακρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μιχαήλ Τσολάκης
    Συμφωνώ απόλυτα με το πνεύμα του άρθρου , δυστυχώς αυτά τα <> χάνονταν μέσα στα πάθη, τα μίση , τους υπολογισμούς και συχνά ακόμη και τις προσωπικές αντεκδικήσεις! Από την Ιστορία των ρωμαικών προγραφών ξέρουμε πως πάντα σε τέτοιες καταστάσεις μπαίνουν και προσωπικά πάθη .....έχω στο μάτι το κτήμα ή το σπίτιτου Αριστερού συγχωριανού τον καταγγέλλω ως μέλος του ΚΚΕ για κάποιον φόνο και.....χάνεται κάπου στο δάσος! Γουστάρω την γυναίκα του Δεξιού συγχωριανού μου , τον καταγγέλλω ως συνεργάτη των Γερμανών που κάρφωσε τους τάδε αντιστασιακούς......μια μέρα τρώει μια σφαίρα στο δόξα πατρί.......! Έγιναν πάρα πολλά τέτοια επίσης.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δημήτριος Χατζηπουλίδης
    Αυτά τα τόσο ενδιαφέροντα που έγραψες, Παντελή, και μιλούν για την πραγματικότητα, ισχύουν μέχρι σήμερα και επιρρεάζουν κάθε στιγμή της καθημερινότητάς μας. Οι δεξιοί ξέχασαν και συγχώρεσαν σφαγές συγγενών τους και καταστροφές περιουσιών τους για να γίνουμε όλοι μαζί αδέρφια και μια γροθιά 'Ελληνες . Οι άλλοι όμως ? Βλέπουμε γύρω μας την προσπάθεια υπονόμευσης της πατρίδας μας και την διεθνοποίηση που πιστεύουν ( προλετάριοι όλου του κόσμου ενωθείτε ) αρκεί να ήμαστε κολλημένοι στο άρμα του Στάλιν και του Πούτιν . ( ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο). Που ακόμα θα ήμασταν ή δούλοι του Στάλιν ( δες τους γειτόνους μας) ή αφανισμένοι αν δεν υπήρχαν αυτοί οι θεσμοί που κάποια άξια τέκνα της πατρίδας μας, μας ενέταξαν . Ευχαριστώ που με κάθε άρθρο σου με κάνεις "σοφότερο" στα θέματα αυτά και τα όσα συνέβησαν τότε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...