Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

ΟΤΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΗΤΑΝ ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ....

*Το ιστορικό έγγραφο για πολιτογράφηση ως Ελλήνων, διακεκριμένων Γερμανών Φιλελλήνων


*Ιστορικό έγγραφο του 1823 
για πολιτογραφήσεις ως Ελλήνων
Γερμανών  Φιλελλήνων  

Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

                Είναι γνωστό στις μέρες μας, ότι η κοινή γνώμη της Ελλάδος, που είχε ξεπεράσει τα δραματικά σύνδρομα του παρελθόντος, επανήλθε πάλι στο κλίμα αντιπάθειας προς κάθε τι το γερμανικό. Αιτία, είναι η στάση της γερμανικής ηγεσίας προς το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας.
          Η Γερμανία με καρότο και μαστίγιο προς την Ελλάδα, επιχειρεί να κατοχυρώσει τον ηγετικό της ρόλο στην Ευρώπη, να εξασφαλίσει με όρους τοκογλυφικούς τα οικονομικά της συμφέροντα και να κυριαρχήσει σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.
          Η στάση των Γερμανών ιθυνόντων, συνήθως σκληρή και ανελέητη, αναρριπίζει τις οδυνηρές μνήμες του παρελθόντος, όταν η χώρα τους, εξαπέλυσε μέσα σε ένα αιώνα δύο Παγκόσμιους Πολέμους, που διακρίθηκαν ιδιαίτερα για τη βαρβαρότητά τους και το άδικα χυμένο αίμα των λαών. Ειδικά ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος...


          Έτσι εξηγείται, η σημερινή έντονη αντιπάθεια, που παρατηρείται στην ελληνική κοινή γνώμη, για τους χειρισμούς της γερμανικής ηγεσίας. Μια αντιπάθεια, που φαίνεται στις κατά καιρούς σφυγμομετρήσεις, αλλά και στις έσχατες καταφανείς προσπάθειες (μετά την τελευταία επίσκεψή της κ. Μέρκελ στην Αθήνα) της γερμανικής προπαγάνδας, να δημιουργήσει εστίες συμπαθείας προς την γερμανική πολιτική, μεταστρέφοντας το καθαρά εχθρικό πνεύμα των πολιτών, με χρηση του Τύπου και άλλων μεθοδων προσέγγισης.
          Ωστόσο τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι. Η ελληνική Επανάσταση το 1821 δημιούργησε τότε ένα λαμπρό φιλελληνικό πνεύμα, που στηρίζονταν και στις αξίες της Αναγέννησης, η οποία είχε προωθήσει της ανθρωπιστικές σπουδές σε μεγάλα γερμανικά Πανεπιστήμια.
          Στα Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, που σώζονται στην Βιβλιοθήκη της Βουλής, υπάρχει ένα σημαντικό έγγραφο το οποίο δείχνει το πνεύμα του φιλελληνισμού μεταξύ των πνευματικών ανθρώπων και της νεολαίας της Γερμανίας, της εποχής εκείνης. Και περιέχει την σημαντική πρόταση να πολιτογραφηθούν Έλληνες, διακεκριμένοι Γερμανοί, που στήριζαν τον αγώνα των Ελλήνων.
*Το κάτω μέρος του ιστορικού εγγράφου με τις υπογραφές των Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Ανδρέα Μεταξά και Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου

          Το έγγραφο αυτό, το συνέταξε το Εκτελεστικό Σώμα των επαναστατημένων Ελλήνων  στην Τρίπολη το 1923 και το απηύθυνε ως πρόταση στον Πρόεδρο του  Βουλευτικού Σώματος Δημήτριο Υψηλάντη. Είναι το ακόλουθο:
          «Επειδή και αι γερμανικαί φιλελληνικαί εταιρίαι, συγκροτηθείσαι επ’ ωφελεία της Ελλάδος, δεν έλειψαν μέχρι τούδε από το να συντρέχωσι και χρηματικώς και με αποστολήν ανθρώπων αρηϊφίλων, οίον εσχάτως του ούτως ονομασθέντος Γερμανικού Λεγεώνος, τέλος δε και δια λόγου, συνιστώσαι  με τα σοφά συγγράμματά των και τας με πολλά της Ευρώπης μέρη ανταποκρίσεις των την υπόληψιν του ελληνικού έθνους  και τα αναμφισβήτητα του επιχειρήματός του δίκαια
          Επειδή το ελληνικόν έθνος ευεργετούμενον πρέπει να είναι ευγνώμον προς εκείνους από τους οποίους ευεργετείται και εις τον παρόντα  μάλιστα αγώνα του πολλαχώς υποστηρίζεται
          Επειδή άλλος ευγνώμονος ενδείξεως  τρόπος  προς ευεργέτας από μέρος της Ελληνικής Διοικήσεως, ήτις παριστάνει όλο το έθνος, μήτε δυνατός μήτε κατορθωτός επί του παρόντος είναι, παρά τον της πολιτογραφήσεως αυτών τούτων των ευεργετών
          Το Εκτελεστικόν φροντίσαν να μάθη τα ονόματα των σημαντικωτέρων εξ αυτών, τα οποία ως εν καταλόγω εκτίθενται κατωτέρω, προβάλλει  και εις του Βουλευτικού την σκέψιν την πολιτογράφησίν των, ήτις κατά το δεύτερον άρθρον 12 του Οργανικού Νόμου της Επιδαύρου εμπορεί ευκόλως να ενεργηθή.

Κατάλογος των ονομάτων

Ερνέστος Αιμίλιος Όφφμανος, εμπορικός σύμβουλος της Βασιλικής Αυτού Υψηλότητος του Μεγάλου Δουκός της Έσσενδαρμσταντ
Ιωάννης Γάσπαρδος Ορέλλιος, καθηγητής εν Τουριχίω
Δόκτωρ Κ.Α. Σχόττιος
Βρέμνος, πρόεδρος των εν Ελβετία Εταιριών
Βίντερος εκ Εϊδελβέργης
Ο Βαρών Φρειδερίκος Εδουάρδος Ρεϊνέκιος

Την 11 Ιουνίου 1823, εν Τριπολιτζά

Ο Πρόεδρος
Πετρόμπεης Μ(αυρομιχάλης)                                              Ο Γενικός Γραμματεύς
Θ. Κολοκοτρώνης                                                                  Α. Μαυροκορδάτος
Α. Μεταξάς».

*Το μνημείο των πεσόντων Γερμανών Φιλελλήνων, στον Κήπο των Ηρώων του Μεσολογγίου  

Και άλλοι Γερμανοί Φιλέλληνες

Ο Φιλελληνισμός όμως των Γερμανών, δεν έμεινε στα λόγια και στις θεωρητικές διακηρύξεις. Γερμανοί Φιλέλληνες πολέμησαν στην επαναστατημένη Ελλάδα και έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της.
Για παράδειγμα, σήμερα μπορεί κανείς να δει στον Κήπο των Ηρώων, στο Μεσολόγγι, είκοσι δύο ονόματα, χαραγμένα πάνω σε πέτρα. Είναι τα ονόματα των Γερμανών, που έδωσαν τη ζωή τους για την Ιερή Πόλη, στην πολιορκία του Κιουταχή και του Ιμπραήμ.  Πιο πέρα, στον Κήπο των Ηρών, βρίσκονται και τα μνημεία των Γάλλων, των Πολωνών, των Σουηδών και άλλων φιλελλήνων.
Το φιλελληνικό κίνημα της Γερμανίας, φαίνεται πως άρχισε από τη Στουτγάρδη, όπου είχε πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση της Φιλελληνικής Επιτροπής, στην οποία διαπιστώθηκε η ανάγκη δημιουργίας σώματος εθελοντών και παροχής χρηματικής βοήθειας σε όσους επιθυμούσαν να μεταβούν στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, διεξήχθησαν πολλοί έρανοι ενίσχυσης των Ελλήνων που πολεμούσαν για την ελευθερία τους. Ο πρόεδρος της Επιτροπής αυτής A. Schott,  προλόγισε την γερμανική έκδοση με τίτλο  "Ιστορία της Αναγέννησης της Ελλάδας", του Φρανσουά Πουκεβίλ, (Χαϊδελβέργη 1824).
          Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ιστορικές καταγραφές, κατά τα έτη 1821-22  αναχώρησαν από τη Γερμανία 327 εθελοντές, συνολικά, στους οποίους προστέθηκαν επιπλέον άλλοι 50, οι οποίοι κατήλθαν στην Ελλάδα, μεμονωμένα. Από αυτούς 121 έχασαν την ζωή τους ή απεβίωσαν κατά τη διάρκεια της Επανάστασης.
Στην τρίτη αποστολή μάλιστα συμμετείχε ο γνωστός για τις υπηρεσίες του, Γερμανός στρατηγός κόμης Νόρμαν Έρενφελς, ο οποίος διακρίθηκε για τη γενναιότητα που επέδειξε στη μάχη του Πέτα. Πέθανε λίγο αργότερα από τη θλίψη του για τη έκβαση αυτής της μάχης.
*Ο Καρλ Κρατσάιζεν

Ο πολύ γνωστός Καρλ Κράτσαϊζεν ήταν Γερμανός αξιωματικός του στρατού, αλλά και  εικονογράφος. Πολέμησε σαν εθελοντής κατά την Ελληνική Επανάσταση και φιλοτέχνησε εκ του φυσικού, πορτρέτα μεγάλων μορφών του αγώνα, όπως οι Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Γεώργιος Καραϊσκάκης, Κωνσταντίνος Κανάρης, Ανδρέας Μιαούλης, Ιωάννης Μακρυγιάννης και άλλοι. Το 1826 κατατάχτηκε σε σώμα Βαυαρών εθελοντών και με το βαθμό του υπολοχαγού ήρθε στην Ελλάδα για να πολεμήσει μαζί με τους επαναστάτες. Αν και έμεινε μόνο για ένα χρόνο, πήρε μέρος σε σημαντικές μάχες όπως η πολιορκία της Αθήνας το 1826 και η πολιορκία της Ακρόπολης το 1827.
*Ο Έρικ Τράιμπερ, σε ξυλογραφία του 1866 στο Εθνικό Ημερολόγιο του Βρεττού 

Ένας άλλο γνωστός Γερμανός φιλέλληνας, ήταν ο Έρικ Τράιμπερ,  ιατρός του αγώνα του 1821. Με την έναρξη της Επανάστασης ήλθε στην Ελλάδα και πρόσφερε τις υπηρεσίες του σε διάφορα Ελληνικά στρατόπεδα. Συμμετείχε το 1822 στην μάχη του Πέτα, και το 1823 ήταν στο Μεσολόγγι μαζί με τον Μαυροκορδάτο. Στα χέρια του ξεψύχησε ο αρχιστράτηγος Γεώργιος Καραϊσκάκης το 1827. Μετά την επανάσταση συνέχισε να υπηρετεί την Ελλάδα, συντελώντας πολύ στην διοργάνωση της Ιατρικής Υπηρεσίας στον Ελληνικό Στρατό. Απεβίωσε τον Απρίλιο του 1882 στην Αθήνα.
*Το μνημείο των Φιλελλήνων, που έπεσαν στη μάχη του Πέτα

Στην ατυχή μάχη του Πέτα Άρτας, είχαν πάρει μέρος 1200 φιλέλληνες από τους οποίους οι 250 ήταν Γερμανοί. Στη μάχη εκείνη που έγινε στις 4 Ιουλίου 1822 υπό την ηγεσία του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου οι Γερμανοί Φιλέλληνες που έχασαν τη ζωή τους ήταν οι : Νόρμαν Βον Φέϊμαν, Ροστ, Μόριτ, Τάϊχμαν (σημαιοφόρος), Σνάϊδερ, Κάρολος Μπάρς, Θεόδωρος Ντίτερλε, Έμπεν,  Κούρτιος Δάρνερ, Φερνινάρος Άϊζεν, Μαυρίκιος Φέλς, Φέλος, Φέλς, Ιωάννης Χάϊσσε (ναυτικός), Αλβέρτος φον Κάϊζενμαρκ, Γεώργιος Γιόχαν (θαλαμηπόλος του Νόρμαν), Λουδοβίκος Κάϊζεμπεργκ (υπολοχαγός Βαυαρικού πυροβολικού) ,Κάρολος Λέσκυ, Λαουρίκε, Ερνέστος Λούτσε,  Χ.Φ. Μάνεκε, Γουσταύος Νάγκελ (φαρμακοποιός), Θεόδωρος Όμπερστ, Φρειδερίκος Όλμερ, Χριστόφορος Αϊλμάγερ, Κάρολος Ράγκε (σημαιοφόρος), Ερνέστος Ρούστ, Φρειδερίκος Σάντερ, Ιάκωβος Σάντμαν (αξιωματικός), Ερρίκος Σμίτ (αξιωματικός),  Ι. Σνάϊντερ (υπολοχαγός), Φρειδερίκος Σέεγκερ και Χάϊνριχ Σέεγκερ (αδέλφια), Φ.Β.Τάϊχμαν (λοχαγός σημαιοφόρος), Ιωάννης Βέτσερ, Νικόλαος Βέτσερ και Νικόλαος Βόλφ (φοιτητής Θεολογίας) ,
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι στα αρχεία του Πανεπιστημίου του Λάιμπτσιχ της Λειψίας, υπάρχουν επιστολές και άλλα στοιχεία εθελοντών Γερμανών, που πολέμησαν στην Ελλάδα, την περίοδο 1821- 22. Το 1929 ο καθηγήτης Κάρλ Ντίντριχ, εξέδωσε στο Αμβούργο υπό τον τίτλο "Γερμανοί Φιλέλληνες στην Ελλάδα» σχετικό τόμο.
Αλλά, η εποχή εκείνη είχε και ρομαντισμό και ιδανικά…

Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

40 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο άρθρο!!!!

    Madeleine Leontariti

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι πιο φανατικοί φίλοι της Ελλάδος υπήρξαν οι Βαυαροί. Και σήμερα στη Γερμανία έχουμε φίλους σε όλα τα γερμανικά κόμματα. Εχθροί της χώρας μας είναι οι ακαθόριστης εθνικής προέλευσης και κομπλεξικοί....

    Manolis Simos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αρθρο γραμμένο για τα ελληνικά νειάτα....

    Manolis Simos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι πιο φανατικοί φίλοι της Ελλάδος υπήρξαν οι Βαυαροί. Και σήμερα στη Γερμανία έχουμε φίλους σε όλα τα γερμανικά κόμματα. Εχθροί της χώρας μας είναι οι ακαθόριστης εθνικής προέλευσης και κομπλεξικοί....

    Manolis Simos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ωραίο άρθρο!!!!

    Madeleine Leontariti

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν ρωτήσουμε κάποιον σήμερα δεν θα ξέρει αυτή την πλευρά των Γερμανών. Μόνο ό,τι τους έχουν περάσεει τα media με τις προπαγάνδες τους, από την άλλη βέβαια τέτοια ιδανικά φαντάζουν στις μέρες μας ουτοπικά....

    ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΠΑΣΔΕΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συγχαρητήρια Παντελή!!!ξεχασμένες Ιστορίες και μάλιστα το έγγραφο αυτό συνετάχθη...στην Τρίπολη(στην πατρίδα μου)... Μπράβο πάντα για την επιλογή των θεμάτων σου!!!
    Σε ευχαριστώ!!!

    Nina Papanicolaou

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  8. ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΚΑΝΑΜΕ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΑΜΕ....

    Filippos Fragos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Φιλελληνισμός"....αυτός ο σφοδρός έρωτας προς άγνωστη ερωμένη....

    Panagiotis Kapogeorgakis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κύριε Αθανασιάδη Καλημέρα. Δεν λέει κανείς ότι δεν υπάρχουν και Γερμανοί Φιλλέληνες. Είχαμε και έχουμε και φίλους που βλέπουν τελείως με άλλη ματιά όλα όσα συμβαίνουν... Αλλίμονο. Εάν όμως ανατρέξουμε στο πρόσφατο παρελθόν μας, όχι πολύ μακριά, αναφέρομαι στα χρόνια της γενοκτονίας των χριστιανικών λαών από τους Τούρκους, πάλι Γερμανοί ήταν οι συμβουλάτορές τους. Κινούσαν τα νήματα, έδιναν τη γραμμή.... Αφού γνωρίζουμε ότι πάνω απ΄ όλα είναι τα γεωπολιτικά παιχνίδια και τα συμφέροντά τους. Αλλά μην το περιορίζουμε μόνο στους Γερμανούς. Γνωρίζουμε τους άσπονδους ....φίλους και πώς φέρθηκαν σε κρίσιμες στιγμές στην πατρίδα μας. Η ιστορία διδάσκει... Από την άλλη μήπως και στην πατρίδα μας είναι όλοι φιλλέληνες; Τελικά αναρωτιέμαι, επειδή στη διάρκεια της επανάστασης του 1821 υπήρξε ένα μεγάλο κίνημα φιλλεληνισμού, μήπως μια ανάλογη κατάσταση θα ξύπναγε ένα νέο κίνημα συμπάθειας προς τους Ελληνες; Τι κάναμε όμως και εμείς.........

    Rania Pantazi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Eμενα παλι ο φιλελληνισμος μου θυμιζει το... σε σκοτωσα γιατι σε αγαπουσα... Kωμικοτραγικα πραγματα!!!...

    ΕΦΗ ΠΑΠΑΜΑΡΚΑΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οι μορφωμένοι Γερμανοί είναι ακόμη φιλέλληνες, όχι της λαμογιάς και της βλαχιάς των νεωτέρων χρόνων, αλλά του πνεύματος και των επιτευγμάτων των παλαιότερων περιόδων της ιστορίας μας. Με τέτοια κληρονομιά που ποδοπατήσαμε είμαστε άξιοι της τύχης μας...

    Ana Pant

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ποτέ δεν ήτανε φιλέλληνες οι ούννοι...οι βάρβαροι...ποτέ...και δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν....και σε τελική ανάλυση,δεν τους θέλουμε...
    ας ψοφήσουνε στα παγωμένα εδάφη, τα κοκκινωπά γουρούνια, η πιο βάρβαρη φυλή που υπάρχει στον πλανήτη....

    Κωνσταντίνος Γεωργιάδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολυ καλό!!!

    Helen Hatzikyriakoy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Είναι λάθος να μιλάμε γιά "Γερμανούς" γενικά. Στην κατοχή και μάλιστα καθ'όλη την διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου αυτοί που διέπραξαν τα εγκλήματα ήταν οι Ναζί και μαζί μ'αυτούς όλοι όσοι επιστρατεύθηκαν και φόρεσαν τις στολές τους ή ασπάσθηκαν τον φασισμό και τον ρατσισμό. Στο Ανατολικό μέτωπο ήταν παρατεταγμένοι απέναντι στην Σοβιετική Ενωση όλες οι εθνικότητες. Οι Γερμανοί απλώς είχαν το πρόσταγμα. Στον Χορτιάτη μαζί με τους Ναζί Γερμανούς ήταν και 80 Ναζι Ελληνες.....

    Στράτος Καλαϊτζής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Είναι τραγικό το να γενικοποιεί κανείς τα πράγματα, ούτε και πρέπει να ισοπεδώνουμε τους πάντες και τα πάντα.

    Η προσέγγιση του Στράτου Καλαϊτζή είναι πιο αντικειμενική.

    Κι αν λάβουμε υπ΄ όψι ότι ο Α΄ Π.Π. ξεκίνησε για τα ενεργειακά του άνθρακα μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, ο δε Β΄Π.Π. αποσκοπούσε στον ενεργειακό έλεγχο των πετρελαίων της Αραβικής χερσονήσου και της Κασπίας Θάλασσας, τότε αντιλαμβάνεται κανείς πια τραπεζικο-οικονομικά βιομηχανικά συμφέροντα βρίσκονται από πίσω, αλλά και γιατί μετά το μούσκεμα των ΗΠΑτζήδων σε Ιράκ κι Αφγανιστάν, τώρα έχουν συγκεντρώσει τη δύναμη της ισχύος επιβολής του δικαίου τους στη Μεσόγειο, επιβάλλοντας ακόμα και ανήθικες αλαξο-πολιτικο-κολιές στους μετέχοντες σε πολιτικο-μεικτικές στρατηγικές συμμαχίες

    Από κει και πέρα πάντα θα υπάρχουν φιλέλληνες με ρομαντισμό και αξίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ....η εποχή εκείνη είχε και ρομαντισμό και ιδανικά…!!!!ΟΠΩΣ ΤΟ ΛΕΣ!!!

    Νίνα Παπανικολάου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Το νεοκλασικό σπίτι του Τράιμπερ, βρίσκεται απέναντι από το δικό μου,διασώθηκε ,ανήκει στο δήμο... Ευτυχώς ...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ? ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΜΗΠΩΣ ?

      Διαγραφή
  19. Ευτυχώς που διασώθηκε... Δεν ήξερα την ύπαρξή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Στο κτίριο ή βίλα Τράιμπερ ,όπως είναι πιο γνωστή, στεγάζεται το Μουσείο Σκίτσου. Απέναντι απ' αυτό υπάρχει κι άλλο ένα υπέροχο νεοκλασικό, που ανήκει κι αυτό στο δήμο και στεγάζεται μια υπηρεσία του ΟΓΑ. Ο συγκεκριμένος δρόμος είχε μόνο νεοκλασικά, ως τα μέσα της δεκαετίας του '70, όπως κι όλη η περιοχή..!

    Litsa Gouni-Das

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Παρ΄όλο που η σημερινή αντιπάθεια προέρχεται περισσότερο από την στάση μερίδας πολιτικών τους και πολλών ΜΜΕ, το να τα ρίχνουμε Παντελή μου στο ότι δεν μας δίνουν εύκολα κι΄άλλο καρώτο, σημαίνει ότι δικαιούμασταν και το πρώτο;

    Νίκος Παπαδιονυσίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Παρα πολυ ενδιαφεροντα αυτα που αναρτησατε κ.Αθανασιαδη!Σας καλωσοριζω και 'γω στην ομαδα μας,και πιστευω οτι η παρουσια σας και η συμμετοχη σας θα πλουτισουν τις γνωσεις μας! Να συμπληρωσω και 'γω οτι ο Στρατηγος Νορμαν, κατα την μαχη του Πετα στις 4 Ιουλιου του 1822, με τακτικο σωμα που αποτελουνταν απο 93 Φιλελληνες, γνωρισε την ηττα και τον αποδεκατισμο του σωματος του πολεμωντας ηρωικα και με αυταπαρνηση σαν Ελληνες!Απο τους 93,γλυτωσαν μονο οι 25.Ο ιδιος ο Νορμαν πολυ βαρια πληγωμενος αναφερθηκε στον Μαυροκορδατο με οσες δυναμεις του ειχαν απομεινει, λεγωντας τα εξης:''Πριγκιπα μου, χασαμε τα παντα πλην της τιμης!Μετα απο λιγες μερες ξεψυχησε στο Μεσολογγι.

    Kostas Mauromatis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανεπαναληπτε Κωστα Μαυροματη τα λογια σου εκφραζουν ευγνωμοσυνη στον κ. Αθανασιαδη ειναι πραγματικα το ασμα των αγγελων σε ευχαριστουμε.

    Γιωργος Βασιλειαδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Βασίλης Δεληβέρης
    Τον γερμανό φιλλέληνα,μπορώ να τον εκλάβω τόσο σοβαρά,όσο και την εκδοχή του φυτοφάγου λύκου.Απο την εποχή της Βυζαντινής αυτοκρατορίας,το έθνος αυτό,συμπεριφερότανε εχθρικά στο έθνος μας,ενώ,όποτε μας προσέγγιζε δήθεν φιλικά,το έκανε απο υπολογισμό και μόνο.Χαρακτηριστικότερο,ίσως,το οτι είχανε ζητήσει την πριγκίπισσα του Βυζαντίου,επειδή,όντες τούβλα,είχανε ανάγκη απο μετάγγιση πολιτισμού.Απο κει και πέρα,την επανάσταση,την πολεμήσανε με μεγαλύτερη λύσσα και απο τους άγγλους,ο δε μόνος ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ φιλλέλην που γνωρίζω απο αυτό το έθνος,είναι ο Νόρμαν που πέθανε στο Μεσολόγγι απο τα βαριά τραύματα που είχε λάβει στην μάχη του Πέτα.Τα άλλα ονόματα,και μόνον που τα εισηγείται ο προδότης και ηθικός αυτουργός της ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ του Γεωργίου Καραϊσκάκη,Μαυροκορδάτος(ο οποίος έκοβε και έραβε,τα άλλα μέλη που υπογράφουνε,απλά,υπήρχανε για τους τύπους),είναι αρκετός λόγος,να τα αμφισβητήσω ως προς τον φιλλεληνισμό τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Σε επίπεδο ηγεσιών δεν αμφιβάλω για όσα λέτε. Αποκλείεται όμως μεμονωμένα άτομα, να ήταν τότε ειλικρινείς φιλέλληνες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Βασίλης Δεληβέρης
    Θα πρέπει,σε αυτή την περίπτωση, αγαπητέ κύριε(τα λήμματα σας,τα διαβάζω μετά μανίας παρεμπιπτόντως και βελτιώνομαι), να είμαι εξαιρετικά άτυχος. Λέγω αυτό, διότι έχω εργασθεί στον τουριστικό κλάδο επί 11 έτη,σας βεβαιώνω δε πως δεν βρήκα ΟΥΤΕ έναν γερμανό που να ΜΗΝ μέμφεται την χώρα μας με χαρακτηρισμούς κατώτερους κάθε περιγραφής


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αυτό που λέτε ισχύει, αλλά και πάλι δεν μπορείτε να αποκλείσετε το 1821 να υπήρχαν κάποιοι ιδεολόγοι φιλέλληνες.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Βασίλης Δεληβέρης
    Σαφώς και όχι,απλά,δεν γίνεται να σταματήσω να χαρακτηρίζω έναν σταύλο,όπως αρμόζει,μόνον επειδή έτυχε να φυτρώσει,ένα ρόδο εκεί μέσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Πέρα απο τους Γερμανούς συμβουλάτορες ο κεμαλικός στρατός είχε και τα όπλα καθώς και τα χρήματα του νεοπαγούς σοβιετικού καθεστώτος.Ο νοών νοείτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Νεκτάριος Κατσιλιώτης
    Όλα έγιναν γιατί έμεινε ανεξέλεγκτος ο ύπατος αρμοστής Στεργιάδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Anastasia Papadopoulou
    Επίσης έχω ακούσει ότι πολλοί Γερμανοί αγαπούν τα αρχαία Ελληνικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Giorgos Moraitinis
    Πολύ λίγο γνωστό είναι επίσης η συμβολή των εκδόσεων της Λειψίας στη διάδοση των αρχαιοελληνικών γραμμάτων και , μέσω αυτών , στην ενίσχυση του παγκόσμιου φιλελληνικού πνεύματος. Πάντως για το θέμα αυτό Παντελή, ερασιτεχνικά ψάχνοντας και περιστασιακά, δεν βρίσκω αρκετές πηγές. Το γνωρίζω περισσότερο από συζητήσεις .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Kiriakos Theodorakakos
    Όταν δίναμε εισαγωγικές στα τέλη της δεκαετίας του 70, η διδακτέα ύλη στο άγνωστο θέμα στα αρχαία ελληνικά ορίζονταν από το υπουργείο Παιδείας με τη φράση, "ότι έχει εκδώσει η Ακαδημία της Λειψίας".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Giorgos Moraitinis
    Στις εισαγωγικές πάντως ΠΑΣΠΕ και Νομικής μιά 10ετία πίσω , μυρωδιά δεν είχαμε επί του θέματος ! Και ευχαριστώ για την πληροφορία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Δεν είναι βέβαια όλοι οι Γερμανοί ανθέλληνες και εχθρικοί προς ότι ελληνικό, παρά μόνον όσοι είναι ανιστόρητοι, αμαθείς ή έχουν διεστραμμένες ιδέες, όπως τα δυό παρακάτω παιδιά «τζιμάνια» της αυτοκρατορικής Γερμανίας που τις στρεβλωμένες ιδέες τους μεταλαμπάδευσαν στους τούρκους, Οθωμανούς και Νεότουρκους, με τα γνωστά αποτελέσματα.

    Ο Κόλμαρ Φράϊχερ φον ντερ Γκολτς (με πλήρες όνομα Wilhelm Leopold Colmar Freiherr von der Goltz, 1843-1916), ήταν Πρώσος στρατάρχης, ιστορικός και συγγραφέας (επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Καινιξβέργης) που είχε λάβει μέρος στον αυστρο-πρωσικό πόλεμο, τον γαλλο-πρωσικό πόλεμο και ακολούθως ως αναδιοργανωτής του οθωμανικού στρατού στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, γνωστός και ως Γκολτς-Πασάς, όπου διεύθυνε την εναντίον της Ελλάδας εκστρατεία, λαμβάνοντας τον τίτλο του μεσίρη (στρατάρχη), καθώς και στον Α' Π.Π. ως γενικός διοικητής των οθωμανικών δυνάμεων στο μέτωπο της Βαγδάτης. Λαμβάνοντας υπόψη τους μεταγενέστερους χαρακτηρισμούς του Χίτλερ που σε κάποιο λόγο του υπενθύμιζε κολακευτικά τους εκτοπισμούς που εφάρμοζε ο στρατηγός Γκολτς, δεν αποκλείει να ήταν και αυτός υποκινητής εκείνων των σφαγών και διώξεων Αρμενίων (1894-96) για τις οποίες ο Αμπτούλ Χαμίτ χαρακτηρίστηκε διεθνώς "ο αιμοσταγής Σουλτάνος". Ήταν φίλος των Νεοτούρκων Ενβέρ, Κεμάλ κλπ οι οποίοι αργότερα επανέλαβαν τα ίδια με τις γενοκτονίες των Αρμενίων, Ελλήνων και λοιπών μη τουρκικών (αν και μουσουλμάνων) πληθυσμών της Μικράς Ασίας με σκοπό να εξασφαλίσουν την φυλετική καθαρότητα των κατοίκων της Τουρκίας. Στο πρόσωπό του φάνηκε πόσο η γνώση κι η μόρφωση διαστρέφονται…

    Ο Όθων Λίμαν φον Σάντερς, (πλήρες όνομα Otto Viktor Karl Liman, 1855-1929), περισσότερο γνωστός ως Λίμαν φον Σάντερς, ήταν Γερμανός στρατηγός, που είχε αναλάβει στρατιωτικός σύμβουλος και ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του στρατού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
    Με τον του Αντιστράτηγου βαθμό διορίστηκε το 1913 επικεφαλής της γερμανικής στρατιωτικής αποστολής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία με κύριο σκοπό τον εκσυγχρονισμό και την εκπαίδευση του οθωμανικού στρατού. Αρχικά αρνήθηκε αλλά τελικά δέχθηκε με τον όρο να ασκεί «ουσιαστική επιρροή» μέχρι και τη διοίκηση, σύμφωνα με μυστική διμερή συνθήκη. Ήταν γνωστός και σαν Σάντερς-Πασάς. Μία από τις αποφάσεις του Σάντερς-πασά ήταν η προώθηση του Μουσταφά Κεμάλ (του γνωστού αργότερα με το παρωνύμιο Ατατούρκ) κατά την εκστρατεία των Δαρδανελλίων (καλοκαίρι 1915) που έληξε με μεγάλη καταστροφή των Συμμάχων.
    Πριν μεταβεί στο μέτωπο της Παλαιστίνης όπου μετατέθηκε, οργάνωσε την από θαλάσσης άμυνα της Μικράς Ασίας. Μεταξύ των μέτρων που έλαβε τότε ήταν και η διαταγή εκκένωσης (εκτοπισμού) παράλιων περιοχών από τους Έλληνες με σημαντικότερη την εκκένωση των Κυδωνιών (του Αϊβαλί), που παρά τις διαμαρτυρίες των εκεί Ελλήνων επιτετραμμένων (πρέσβεων, οργανώσεων κ.λπ.), καμμία αντίδραση δεν υπήρξε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Στην Παλαιστίνη περιορίστηκε σε αμυντική διάταξη, αλλά μετά από αιφνίδια και ορμητική επίθεση των βρετανικών δυνάμεων υπό τον στρατηγό Άλλενμπυ (Edmund Allenby, μετέπειτα Στρατάρχης, είχε συνεργαστεί με τον «Λώρενς της Αραβίας») επήλθε τεράστιο ρήγμα στο μέτωπο με επακόλουθο μεγάλη καταστροφή του τουρκικού στρατού και σύλληψη πολυαρίθμων αιχμαλώτων μεταξύ των οποίων και ο στρατηγός Λίμαν ο οποίος μεταφέρθηκε στις φυλακές της Μάλτας. Μετά το τέλος του πολέμου, το 1919, και ενώ κρατούνταν με σκοπό να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου, λόγω μη έγερσης αξιώσεων εκ μέρους και της ελληνικής κυβέρνησης, αφέθηκε ελεύθερος, παραιτούμενος τον ίδιο χρόνο από τον γερμανικό στρατό.

    Αυτοί οι δύο λοιπόν, ο πρώτος μάλιστα και Δόκτωρ, εξέφρασαν το έμφυτο μίσος των βαρβάρων Αλαμανών προγόνων τους προς τους άλλους λαούς με ιστορία αιώνων και πολιτισμό που αυτοί δεν είχαν, το οποίο μίσος ακόμα και σήμερα, μετά και την «σπορά» που έκανε ο Χίτλερ, υποβόσκει στους κομπλεξικούς και απαίδευτους που συνεχίζουν να πιστεύουν ότι “Deutschland über alles” !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Επειδή θυμήθηκα ότι αυτοί οι δύο γερμανοπασάδες είχαν κόντρα μεταξύ τους, προσπάθησα να διασταυρώσω περισσότερο τις παραπάνω πληροφορίες.

    Έτσι λοιπόν στην αγγλόφωνη wikipedia οι πληροφορίες είναι κάπως διαφοροποιημένες ως προς τον von der Goltz-πασά ως προς τις διώξεις και σφαγές Αρμενίων (1894-96) με τις οποίες δεν φαίνεται ότι είχε σχέση αφού μέχρι τότε ήταν υπεύθυνος μόνο για την εκπαίδευση των Αξκών και το 1895 επέστρεψε στη Γερμανία και αποστρατεύτηκε. Επανήλθε στον γερμανικό στρατό με την έναρξη του Α΄ Παγκ. Πολέμου (1914) και διορίστηκε Στρατ. Κυβερνήτης του κατεχόμενου Βελγίου. Τότε διατύπωσε τη θεωρία της συλλογικής ευθύνης των τοπικών πληθυσμών όταν σε κάποιο μέρος γίνονται σαμποτάζ (ανατινάξεις σιδηροδρ. γραμμών, καταστροφές τηλεγραφικών δικτύων, δράση ελευθ. σκοπευτών κλπ). Σύμφωνα με τις διαταγές του «θα τιμωρούνται οι κάτοικοι, ανεξαρτήτως του αν είναι ένοχοι ή όχι» ! Αυτή τη «θεωρία» εφάρμοσαν και οι Νεότουρκοι, τους οποίους ο von der Goltz είχε μεν μαθητές αλλά δεν τους εκτιμούσε ως πρόσωπα. Την εφάρμοσαν όμως οι Ναζί κατά κόρον, όπως όλοι γνωρίζουν, με τρανταχτά παραδείγματα τα Καλάβρυτα, το Δίστομο και άλλα πολλά μέρη σ’ όλη την Ελλάδα, όπου μαρτύρησαν ακόμα και βρέφη και μέχρι σήμερα η Γερμανία δεν έχει εξοφλήσει το χρέος της.
    Από την άλλη πλευρά λίγους μήνες αργότερα (1915) όταν κατά τον Α΄ Π. Π. ο von der Goltz-πασάς ανακλήθηκε στην Τουρκία, φαίνεται ότι είχε αντιρρήσεις για το χειρισμό θεμάτων όπως η γενοκτονία των Αρμενίων, έχοντας μάλλον αλλάξει γνώμη ! ? Και στο σχεδιασμό των εκστρατειών όμως, είχε διαφωνία και με τους Νεότουρκους (Ενβέρ, Κεμάλ και Ταλαάτ) αλλά και με τον Liman von Sanders, κι έτσι στάλθηκε σαν διοικητής του μετώπου Μεσοποταμίας, όπου μετά λίγο καιρό πέθανε από τύφο, μόλις 2 εβδομάδες πριν από την παράδοση των ηττηθέντων Άγγλων (Απρίλιος 1916).

    [ https://en.wikipedia.org/wiki/Otto_Liman_von_Sanders & https://en.wikipedia.org/wiki/Colmar_Freiherr_von_der_Goltz ]
    Κλείνοντας, όπως έγραψα και χθες η μη έγερση αξιώσεων εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης, οδήγησε στην απόλυσή του Liman von Sanders από τις φυλακές της Μάλτας όπου εκρατείτο. Βέβαια η κυβέρνηση Ελ. Βενιζέλου ήταν τότε απασχολημένη με την κατάληψη της Σμύρνης (2 Μαΐου 1919) και της ενδοχώρας της, δεν είναι όμως εξακριβωμένο το γιατί «άφησε το πουλί να πετάξει»… Ως προς τον von der Goltz τώρα, αφού πέθανε πριν τελειώσει ο πόλεμος, ακόμη κι αν είχε κατηγορηθεί, θα έπαυε κάθε δίωξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...