Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

56) ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΒΟΥΛΗΣ: ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ


*Πορτρέτο του Ιωάννη Τσιριμώκου

Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

Ο Ιωάννης Τσιριμώκος, πολιτικός με πολυετή βουλευτική θητεία, ιδρυτικό μέλος του κόμματος των Φιλελευθέρων, εξελέγη τέσσερις φορές Πρόεδρος της Βουλής και διετέλεσε κατ’ επανάληψη υπουργός.
          Ο Ιωάννης Τσιριμώκος, γεννήθηκε στη Λαμία το 1861. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ασχολήθηκε με τη δικηγορία.
          Στην πολιτική εισήλθε το 1899 με το θεοτοκικό κόμμα.


Εξελέγη βουλευτής Φθιώτιδας κατά την περίοδο 1899 έως 1902 και το 1905-1906. Επίσης εξελέγη βουλευτής στις 17 Νοεμβρίου 1908 αντικαθιστώντας τον αποβιώσαντα αντιπρόσωπο Φθιώτιδας Κωνσταντίνο Αγαθοκλή.  Κατόπιν από το 1910 έως το 1920 αναδείχθηκε τέσσερις συνεχείς φορές βουλευτής Φθιωτιδοφωκίδας. Ήταν μέλος της Δ΄ Εθνοσυνέλευσης κατά το διάστημα 1923-1925. Τέλος  εκπροσώπησε τη Φθιώτιδα στη Βουλή άλλες δύο φορές κατά το διάστημα 1928- 1935.
*Ο Ιωάννης Τσιριμώκος από εφημερίδες εποχής.

Διετέλεσε δύο φορές κοσμήτορας του Προεδρείου της Βουλής το 1899 και το 1900 επί προεδρίας Νικολάου Τσαμαδού.
Υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του κόμματος των Φιλελευθέρων, το οποίο συγκροτήθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1910.
Διετέλεσε υπουργός σε κυβερνήσεις του Ελευθερίου Βενιζέλου. Για πρώτη φορά ανέλαβε το 1912 το υπουργείο Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως και επέβλεψε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αυτής της περιόδου, συνεργαζόμενος μεταξύ άλλων και με τον διανοούμενο Δημήτρη Γληνό. Το ίδιο υπουργείο ανέλαβε επίσης το 1915.
*Φωτογραφικό πορτρέτο του Ιωάννη Τσιριμώκου

Μετά την έκρηξη του κινήματος της Εθνικής Αμύνης ακολούθησε τον Ελευθέριο Βενιζέλο, και υπηρέτησε ως εκπρόσωπος της Προσωρινής Κυβέρνησης στην Κρήτη. Όταν επανενώθηκε η χώρα υπό την κυβέρνηση του ηγέτη των Φιλελευθέρων, ο Τσιριμώκος ανέλαβε, στα χρόνια 1917-20, το υπουργείο Δικαιοσύνης. Προσωρινά κατά διαστήματα είχε αναλάβει και τα υπουργεία Εσωτερικών το 1917 και Γεωργίας το 1919 και το 1920. Υπηρέτησε ως πρόεδρος της Επιτροπής του Συντάγματος το 1924 και ως υπουργός της Παιδείας το 1925. Το 1932, στην τελευταία κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου ανέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών.
*Η υπογραφή του Ιωάννη Τσιριμώκου στα Επίσημα Πρακτικά της Βουλής

Ο Ιωάννης Τσιριμώκος αναδείχθηκε τέσσερις φορές Πρόεδρος της Βουλής.
          Την  πρώτη στις 7 Ιουλίου 1911 και προήδρευσε της Β΄ Αναθεωρητικής Βουλής, όταν παραιτήθηκε ο Πρόεδρος Νικόλαος Στράτος μετά από οξεία διαφωνία με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νικόλαο Δημητρακόπουλο. Τότε έλαβε επί 188 ψηφισάντων 174 ψήφους.
Την δεύτερη φορά αναδείχθηκε Πρόεδρος της Βουλής στις 19 Μαΐου 1912. Οι εκλογές της 11ης Μαρτίου 1912 ανέδειξαν νικητή τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Τότε, η Εθνική Συνέλευση της Κρητικής Πολιτείας, αποφάσισε αγνοώντας τις διακοινώσεις των Προστάτιδων Δυνάμεων, να εκλέξει αντιπροσώπους, που θα έρχονταν στην Αθήνα, να ορκισθούν και να πάρουν μέρος στις εργασίες της Βουλής των Ελλήνων, ολοκληρώνοντας και τυπικά την Ένωση της Μεγαλονήσου με την Ελλάδα.
*1912: Οι Κρήτες βουλευτές εμποδίζονται να εισέλθουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο

Ο Βενιζέλος σταθμίζοντας τις διεθνείς συνθήκες και ιδιαίτερα τον Ιταλοτουρκικό πόλεμο στην Κυρηναϊκή, προσπάθησε να ματαιώσει την απόφαση αυτή. Ωστόσο αρκετοί Κρήτες αντιπρόσωποι, έφτασαν στην Αθήνα αποφασισμένοι να πάρουν μέρος στις εργασίες της Βουλής. Η νέα Βουλή των Ελλήνων συνήλθε στις 19 Μαΐου 1912. Εκείνο το πρωί την είχε ζώσει από παντού Στρατός και Αστυνομία.
          Η συνεδρίαση υπήρξε ταχύτατη. Έγινε ο αγιασμός, ορκίσθηκαν οι νεοεκλεγέντες βουλευτές, εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής ο Ιωάννης Τσιριμώκος και μετά την ολοκλήρωση των τυπικών διαδικασιών η Βουλή διέκοψε τις εργασίες της για τον Οκτώβριο του 1912.
Την τρίτη φορά, ο Ιωάννης Τσιριμώκος εξελέγη Πρόεδρος στις 19 Οκτωβρίου 1928 με 170 ψήφους έναντι 11, που έλαβε ο βασικός αντίπαλός του Παναγής Τσαλδάρης.
Την τέταρτη φορά αναδείχθηκε Πρόεδρος της Βουλής με 143 ψήφους, στις 18 Νοεμβρίου 1929. Από την ψηφοφορία είχε απουσιάσει το Λαϊκό κόμμα.
          Ο Ιωάννης Τσιριμώκος πέθανε στην Αθήνα το 1934.
Γιος του υπήρξε, ο πολιτικός Ηλίας Τσιριμώκος, ένας από τα τέσσερα ιδρυτικά μέλη του ΕΑΜ στην Κατοχή και εντολοδόχος πρωθυπουργός στις δραματικές μέρες του Ιουλίου 1965. Τότε δεν είχε λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και κατέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. 

Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...