Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011

16) ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΒΟΥΛΗΣ: ΛΟΝΤΟΣ XΡ. ΑΝΔΡΕΑΣ

*Ο Ανδρέας Χ. Λόντος

Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

          Στη σειρά της παρουσίασης των πορτρέτων των Προέδρων της Βουλής, θα αναφερθούμε σήμερα στον Ανδρέα Λόντο, βουλευτή και γερουσιαστή, ο οποίος εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής το 1859- 1860 και ανέλαβε κατά καιρούς, διάφορα υπουργεία.
          Δύο μεγάλες και ευκατάστατες οικογένειες της Πελοποννήσου κατά το 18ο και 19ο αιώνα, έφεραν το επίθετο Λόντος. Και οι δύο οικογένειες  είχαν σαν αφετηρία το χωριό Κάλανος Νεζερών της Αχαΐας.           Όταν οι Τούρκοι ανακατέλαβαν την Πελοποννήσο από τους Ενετούς, οι Λόντοι χωρίστηκαν και ένας κλάδος της οικογένειας από το 1717 εγκαταστάθηκε στο Αίγιο και ο άλλος κλάδος ρίζωσε στην Πάτρα.
          Στην Επανάσταση του 1821 η οικογένεια των Λόντων προσέφερε μεγάλες υπηρεσίες. Τα μέλη της είχαν προετοιμαστεί για την επικείμενη επανάσταση, αφού είχαν μυηθεί από το 1818 στην Φιλική Εταιρεία. Η οικογένεια Λόντου συγκρότησε σώμα 700 στρατιωτών και πήρε μέρος μεταξύ άλλων στις μάχες της Πάτρας και του Μεσολογγίου.
*O Ανδρέας Χ. Λόντος

          Από την οικογένεια των Πατρών, κατάγονταν ο Ανδρέας Λόντος του Χριστοδούλου, ο οποίος γεννήθηκε το 1810. Σπούδασε στην Ιταλία. Ήταν γλωσσομαθής. Οι  σύγχρονοί του τον αποκαλούσαν «Λογιώτατο». Αρχικά διορίσθηκε δικαστής.
          Διετέλεσε Δήμαρχος Πατρέων, το 1841-1843.
          Ήταν πληρεξούσιος στην Α΄ Εθνοσυνέλευση του 1843 και στη συνέχεια βουλευτής Πατρών κατά τα έτη 1856 έως και το 1860. Ακόμα, υπηρέτησε ως  πληρεξούσιος Πατρών στη Β΄ Εθνοσυνέλευση του 1862.
          Διετέλεσε σε τρεις διαφορετικές θητείες, υπουργός της Δικαιοσύνης.
*Η υπογραφή του Ανδρέα Χ. Λόντου στα Επίσημα Πρακτικά της Βουλής

          Πρόεδρος της Βουλής εξελέγη στις 17 Δεκεμβρίου 1859. Στην ψηφοφορία που έγινε με τη χρησιμοποίηση και των κουκιών, για την αντιπαραβολή ψήφων και ψηφισάντων, ο Ανδρέας  Λόντος έλαβε  58 ψήφους έναντι 35 ψήφων του Δημητρίου Καλλιφρονά. Βρέθηκαν επίσης 11 λευκά ψηφοδέλτια, που κατά την εφημερίδα «Αιών» οφείλονταν σε δυσαρεστημένους βουλευτές, οι οποίοι προσδοκούσαν να είναι αυτοί υποψήφιοι Πρόεδροι Βουλής.
          Μετά την εκλογή του έλαβε το λόγο και μεταξύ άλλων τόνισε: «Τον εσωτερικόν νόμον του Σώματος τούτου, τον Κανονισμόν, έχων αείποτε γνώμονα και οδηγόν, θέλω μετά σταθερότητος, πιστώς, ειλικρινώς και αμερολήπτως εφαρμόσει».
*Λεπτομέρεια από τον τάφο του Ανδρέα Χ. Λόντου

          Ο Λόντος παρέμεινε στο αξίωμα του Προέδρου έως τις 18 Μαΐου 1860.
          Μετά το 1865, δεν επανεξελέγη βουλευτής. διορίστηκε νομάρχης Ζακύνθου και αργότερα γεν. πρόξενος της Ελλάδος στα Γιάννενα. Πέθανε στα Γιάννενα στις 8-9-1881 και ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο Πατρών.
Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

*Η Πάτρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...