Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011

8) ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΒΟΥΛΗΣ: ΠΑΡΙΣΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

*O Ευστράτιος Παρίσης, Πρόεδρος

  Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

          To ιστολόγιο αυτό, συνεχίζει την παρουσίαση των πορτρέτων των Προέδρων της Βουλής από το 1843 έως τις ημέρες μας. Σήμερα, παρουσιάζουμε το πορτρέτο του Τηνιακού στην καταγωγή Ευστράτιου Παρίση, που αναδείχθηκε στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής τον Νοέμβριο του 1852.
          Η Τήνος φημίζεται για τους γλύπτες και τους ζωγράφους της. Ωστόσο, έδωσε στην Ελλάδα και τρείς Προέδρους της Βουλής με πρώτον εξ αυτών χρονολογικά (το 1852) τον Ευστράτιο Παρίση.
          Δεν έχει διασωθεί πορτρέτο του και οι πληροφορίες για τη δράση του είναι περιορισμένες.          Ο Παρίσης προέρχονταν από το δικαστικό κλάδο. Εξελέγη βουλευτής Τήνου τρεις φορές κατά το διάστημα από 7 Σεπτεμβρίου 1844 έως 27 Οκτωβρίου 1853. Επίσης, εξελέγη γραμματέας της Βουλής σε διάφορες συνόδους από το 1847 έως το  1852.
*Το αποτέλεσμα της ψηφορορίας... δια των κυάμων!

          Στις 6 Νοεμβρίου 1852, εξελέγη πρόεδρος της Βουλής. Η εκλογή του ήταν περιπετειώδης. Την εποχή εκείνη στις ψηφοφορίες της Βουλής χρησιμοποιούσαν … τα κουκιά!!! Έστηναν δηλαδή δύο κάλπες και κάθε βουλευτής που έριχνε στη μία κάλπη το ψηφοδέλτιο, έριχνε στην άλλη ένα κουκί. Έτσι καταμετρούσαν τα ψηφοδέλτια και τα κουκιά, για να διαπιστώσουν, πόσοι ακριβώς ψήφισαν.
*Η απόφαση της Βουλής, μετά την καταμέτρηση ψήφων και κυάμων

          Στην εκλογή του Παρίση, βρέθηκαν 108 ψηφοδέλτια και 106 κουκιά!!!. Κρίθηκε όμως, ότι η Βουλή μπορεί να προχωρήσει στην καταμέτρηση των ψήφων και εάν από το αποτέλεσμα φανεί ότι τα δύο πλεονάζοντα ψηφοδέλτια μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα, τότε  να γίνει νέα ψηφοφορία.
          Τελικά, Πρόεδρος εξελέγη ο Ευστράτιος Παρίσης με 57 ψήφους έναντι 49 ψήφων που πήρε ο βουλευτής Αττικής και πρώην πρωθυπουργός Ανδρέας Μεταξάς. Βρέθηκαν και δύο λευκά ψηφοδέλτια.
          Στην ομιλία του, αμέσως μετά, ο Παρίσης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τη Βουλή για την τιμή που του έγινε και ζήτησε τη συνδρομή όλων για την καλύτερη λειτουργία του Κοινοβουλίου.
*Σχόλια του "Αιώνος" κατά της εκλογής του Παρίση

          Την εκλογή του πολέμησε με σφοδρές δημοσιογραφικές επιθέσεις η εφημερίδα «Αιών» αλλά και η εφημερίδα «Ελπίς». 
          Κατά τη διάρκεια της θητείας του, είχε εκλεγεί αρχειοφύλακας της Βουλής ο Γεώργιος Τερτσέτης.
          Ο Παρίσης ήταν από τους πρώτους πολιτικούς, που είχε ταχθεί υπέρ του χωρισμού Κράτους και Εκκλησίας. 
          Υπήρξε μέλος και της Β΄ Εθνοσυνέλευσης, που κατάρτισε το Σύνταγμα του 1864 και εξελέγη βουλευτής Τήνου και το 1865 και το 1868. 
Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

*Όταν ο Ευστράτιος Παρίσης, ήταν γραμματέας του Προεδρείου της Βουλής 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...