Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ "ΛΑΖΑΡΩΝ"- 1917









Στην ελληνική πολιτική ιστορία, μια Βουλή, έμεινε με την ονομασία Βουλή των Λαζάρων. Προέκυψε από μια συνταγματικά αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία του Ελευθέριου Βενιζέλου και ήταν απότοκος των δραματικών γεγονότων του Διχασμού της δεύτερης δεκαετίας του 20ου αιώνα.
Όταν κάτω από την πίεση των τραγικών γεγονότων του Διχασμού ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από το θρόνο, Βασιλιάς ορκίσθηκε ο νεώτερος γιος του Αλέξανδρος. Η ορκωμοσία του  έγινε στις 19 Μαΐου 1917.



Ο Βενιζέλος, που είχε δημιουργήσει το χωριστικό κράτος της Θεσσαλονίκης φθάνει στην Αθήνα στις 7 Ιουνίου και στις 13 του ίδιου μήνα, σχηματίζει κυβέρνηση υπό την προεδρία του. Δυο μέρες αργότερα, κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Γερμανίας, όπως είχε αποφασίσει από το Νοέμβριο του 1916, όταν διοικούσε το κράτος της Θεσσαλονίκης.
Ο Βενιζέλος επιθυμούσε εκλογές για την ανάδειξη Αναθεωρητικής Βουλής, η εμπλοκή όμως της Ελλάδα στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν επέτρεπε τη διεξαγωγή εκλογών. Από την άλλη όμως πλευρά αντιλαμβάνονταν, ότι δεν μπορούσε να κυβερνήσει τη χώρα με τη μονομερή και σαφώς αντιβενιζελική Βουλή, που είχαν αναδείξει οι εκλογές του 1915. Έτσι κατέφυγε σε μια λύση συνταγματικά αμφιλεγόμενη.


Με Βασιλικό Διάταγμα της 29ης Ιουνίου 1917, ανακάλεσε το προγενέστερο Βασιλικό Διάταγμα 29ης Οκτωβρίου 1915 περί διαλύσεως της προηγούμενης Βουλής και προκηρύξεως νέων εκλογών, γιατί θεωρήθηκε, ότι το Διάταγμα του 1915 για τη διάλυση της Βουλής εκείνης, εκδόθηκε παρά το Σύνταγμα. Ταυτόχρονα καλούσε σε δεύτερη τακτική σύνοδο την … αναστηθείσα Βουλή του 1915, για τις 12 Ιουλίου του 1917.

        

Αυτή ακριβώς η Βουλή, έμεινε στην Ιστορία ως Βουλή των Λαζάρων. Παρά την συνταγματικά ασυνήθιστη νεκρανάστασή της η Βουλή εκείνη πρόσφερε σημαντικό νομοθετικό έργο υπό την προεδρία του Θεμιστοκλή Σοφούλη, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος με 180 ψήφους επί συνόλου 194 ψηφισάντων. Ένα από τα μεγάλα νομοθετήματα που ψήφισε τότε ήταν και η απαλλοτρίωση των τσιφλικιών της Θεσσαλίας και η ουσιαστική απελευθέρωση των κολίγων.
          Η Βουλή των Λαζάρων ως συνέχεια της Βουλής του 1915 συμπλήρωσε τετραετία στις 31 Μαΐου 1919, αλλά τελικά η θητεία της παρατάθηκε με τέσσερα διαδοχικά Αναγκαστικά Διατάγματα έως τις 20 Σεπτεμβρίου 1920, οπότε και διαλύθηκε ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου του ίδιου έτους, οι οποίες όπως είναι γνωστό, αποδείχτηκαν μοιραίες για τον Ελευθέριο Βενιζέλο.


* Σκίτσο της Βουλής από τον "Ρωμηό" του Γεωργίου Σουρή (Παλαιά Βουλή) και καρτ ποστάλ με το κτίριό της.

3 σχόλια:

  1. frеe cams seem to dominate the online aԀսlt entertainment wοrld.
    Ϝolks of jusst about all sexes from all over the entіre
    world make usе of live sex ϲams? At the period of the www adult erectile conneсtions are getting to be more
    complicated botɦ ladies and men havce got put to use lіve sex inn order to get rid of sex-related inconvenience.
    It really is sіmply no real big surprise to discoѵer that
    we now havе way more individuals needing live sex cams than you will
    discover adult femalss free live sex. Both love to
    havе skype cam sex both customаrily gals are much more discerning than males.
    WitҺ regards to live sex cams men are often aеsthetic peoƿle and are also very eɑsily sexual arouse by simply live ssex camѕ.
    Women frequently reqսire emotional in addition tο visual stimulation when watching free сams.
    ӏt's simple to гealiѕe why ault men want to see unclothed women on free live ѕex.
    Obѕerving blondes on cam is a big switch on for them.
    Obserѵing live sex cɑms aids un ѕtreѕs their particulaг life.
    It may also help draw attention away from from day-to-day pressure.
    Aftеr having a long time working it wwill help.
    It's a recognized fact that jerking of frees anxiety and cretes chemical substances in the body that ԝill calm.
    Noow there will always be a heck of a loot of stiǥmɑ attaϲhed with lߋoking at big booƄ cams online.

    Tɦеre must not be. It iѕ just a heɑthy manifestation redgarding
    libido. livesexfor.me

    Feel free to visit myy site - LiveSexFor.Me

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Despo Meimarides
    Θεωρώ ενδιαφέρουσες τις αναρτήσεις σας που μας θυμίζουν τη νεότερη ιστορία μας η οποία δυστυχώς στην εποχή μου δεν εδιδασκετο στα σχολεία. Η ιστορία τελείωνε με την επανάσταση του 1821! Στο σχολείο μου προχωρήσατε έως τα τέλη του 19ου αιώνα άτυπα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Spiros Melas
    Τα 2 βήτα τις Αθήνας Κακούρη είναι αναλυτικά, Πώς και η μια και η άλλη πλευρά έκανε πολλά λάθη Αυτά πλήρωσε ο Βενιζέλος , και ανέλαβαν οι ανίκανοι οι οποίοι εν μέσω τις κρίσιμης εκστρατείας κακώς επανέφεραν τους εκδιωχθεντες ανυπότακτους που έδιωξε ο Βενιζέλος ,κακός τους έδιωξε ,αλλά το παρακράτος τις ηνωμενης αντιπολίτευσης τους επανέφερε με την αρχαιότητα { επετηρίδα} στο στράτευμα σε περίοδο δύσκολη έναντι αυτόν που πολεμούσαν στα πεδία τον μαχών Π,χ σαγγαριο που έπρεπε με ανδραγαθημηματα να προβιβαστουν ,αυτά είχε πει και ο παππουλας ,αλλά το παρακράτος έστειλε πους δικούς του Όχι πως ήταν ανίκανη αλλά είχαν μείνει πίσω στην τέχνη του πολέμου , το καλλίτερο λόγο αρχαιότητας ήταν να τους δώσει την αναβάθμιση που δικαιούνταν και να τους αποστρατεία

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...