*Το στήριξαν Μουσουλμάνοι
και Χριστιανοί κάτοικοι
*Το “πούλησε” η Τουρκία
στην ηττημένη Βουλγαρία
Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης
Συχνά βλέπουμε διάφορους “παραγοντίζοντες” της Θράκης, να φωτογραφίζονται με φόντο τη σημαία της λεγόμενης Ανεξάρτητης Διοίκησης Θράκης, υποδαυλίζοντας με τον τρόπο αυτό εδαφικές διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδας. Συνήθως αγνοούν πολλά ιστορικά γεγονότα ή σκόπιμα και δόλια, τα παραγνωρίζουν.
Δηλαδή παραγνωρίζουν ότι η βραχύβια Ανεξάρτητη Διοίκηση Θράκης, που δημιουργήθηκε το 1913, ήταν ένας συνασπισμός Μουσουλμάνων (κυρίως Πομάκων) και Ελλήνων, εναντίον των Βουλγάρων, στους οποίους επιδικάσθηκε η Δυτική Θράκη με βάση την άδικη συνθήκη του Βουκουρεστίου. Επίσης παραγνωρίζουν ότι το τέλος της Διοίκησης αυτής, διατάχθηκε από την Υψηλή Πύλη όταν Βούλγαροι και Τούρκοι υπέγραψαν συμφωνία για την οριοθέτηση των εδαφών τους στην περιοχή.
Τι ακριβώς ήταν η Ανεξάρτητη Διοίκηση Θράκης;
Η είδηση ότι στα εδάφη της Δυτικής Θράκης επιστρέφουν οι Βούλγαροι που είχαν εκδιωχθεί, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στον πληθυσμό ασχέτως θρησκεύματος, διότι η παρουσία τους στον Α΄ και στο Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο συσσώρευσε δραματικές αναμνήσεις εξαιτίας των εγκλημάτων που διέπραξαν εις βάρος του άμαχου πληθυσμού, όλων των φυλών και θρησκειών.
Έτσι, προέκυψε η ανάγκη συσπείρωσης Μουσουλμάνων και Χριστιανών για να μην επιτραπεί εκ νέου η εγκατάσταση των Βουλγάρων. Η συσπείρωση αυτή υλοποιήθηκε με τον σχηματισμό προσωρινής Διοίκησης και εθελοντικών ένοπλων ομάδων, κυρίως για την αυτοάμυνα πόλεων και χωριών. Ο κύριος πυρήνας των επαναστατών ήταν στο νομό Ροδόπης. Και μιλούσαν για πληθυσμό εκεί 200.000 ανθρώπων και δυνατότητα παράθεσης 30.000 τυφεκιοφόρων.
Προς τα τέλη Αυγούστου 1913 συγκροτήθηκαν πάνδημα συλλαλητήρια με συμμετοχή Οθωμανών και Ελλήνων και εκδόθηκαν ψηφίσματα διακηρύσσοντας την ανάγκη συγκρότησης ενιαίας διοίκησης και αποφασιστικής αντίστασης στους Βουλγάρους. Το αμέσως επόμενο βήμα ήταν οι αντιπρόσωποι πόλεων και κωμοπόλεων της εντεύθεν του ποταμού Έβρου Θράκης να συνεδριάσουν στην Γκιουμουλτζίνα (Κομοτηνή) και να αποφασίσουν τη δημιουργία προσωρινής διοίκησης.
Προσπάθεια απόκτησης υποδομής κράτους
Η προσωρινή διοίκηση, απετελείτο από τους στρατιωτικούς Χατζή Σελίμ Σάμι μπέη και Σουλεϊμάν Ασκερί μπέη, τους πολίτες Ρεσίντ μπέη, Ραΐφ εφέντη και Χαφούζ Σαλίχ εφέντη (αργότερα γερουσιαστής της Ελληνικής Δημοκρατίας), τον Έλληνα αρχιερατικό επίτροπο Μαρωνείας Νικόδημο (μετέπειτα μητροπολίτης Γρεβενών), τον Αρμένιο Μικιρντίτς Ταμπακιάν και τον Εβραίο Γιάσα Κασσεβί. Γενικός Γραμματέας της ορίσθηκε ο Χαφούζ Γκαλίπ (μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου τo 1933), ενώ η στρατιωτική διοίκηση ανατέθηκε στον Εσρέφ μπέη Κουσκούμπασι
Εδώ αξίζει να ανοίξουμε μια παρένθεση. Ο Χαβούζ Σαλή, αργότερα όταν η Θράκη περιήλθε στην Ελλάδα, ανήκε στο Κόμμα των Φιλελευθέρων. Διετέλεσε γερουσιαστής Ροδόπης από 21 Απριλίου 1929 έως 18 Απριλίου 1934, ημέρα του θανάτου του. Όταν επιβλήθηκε στη Δυτική Θράκη η Διασυμμαχική Κατοχή το 1919 υπήρξε μέλος του Ανώτερου Διοικητικού Συμβουλίου παρά τω στρατηγώ Σαρπύ. Όταν έγινε η εκλογή προέδρου του Συμβουλίου δεν στήριξε τον Τούρκο υποψήφιο ρίχνοντας λευκή ψήφο. Αυτό το γεγονός επέτρεψε να εκλεγεί πρόεδρος, ο Αδριανουπολίτης Εμμανουήλ Δουλάς. Στήριξε επί Κεμάλ τους παλαιομουσουλμάνους και υπήρξε ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος του σωματείου "Ένωση Μουσουλμάνων Ελλάδας".
Αποφασίσθηκε επίσης να υπάρχουν δύο επιτροπές στην Ανεξάρτητη Διοίκηση. Η μία ονομάσθηκε εθνική επιτροπή και είχε 25 μέλη και άλλη διοικούσα επιτροπή με 16 μέλη. Η εθνική επιτροπή ήταν ένα είδος Βουλής, που θα ενέκρινε τις πράξεις της διοικούσας επιτροπής. Υπήρχαν επίσης και τρεις διευθύνσεις δίκην υπουργείων. Των Στρατιωτικών, της Δικαιοσύνης και των Οικονομικών. Η στρατιωτική διοίκηση είχε κάνει την πρόσκληση εθελοντών Ελλήνων και Μουσουλμάνων, αλλά και Αρμενίων και Ισραηλιτών, που μπορούσαν να χρησιμοποιούν όπλο “με αμετάτρεπτον όρκον μέχρι θανάτου να αποκρούσουν κάθε βουλγαρικήν κατοχήν”.
Όσον αφορά τη φορολογία διατηρήθηκε όπως και στην Τουρκοκρατία το σύστημα της δεκάτης. Στο Σουφλί η δεκάτη ίσχυε και για τα σταφύλια!!!
Η Ανεξάρτητη Διοίκηση Θράκης πρόβλεψε και την κυκλοφορία γραμματοσήμων. Τα γραμματόσημα αυτά χαράχθηκαν από τον Κομοτηναίο χαράκτη Χαλιλ Ογλού Αλί Μουλά. Εκδόθηκαν μεταξύ της 8ης Σεπτεμβρίου και της 6ης Οκτωβρίου 1913, σε δεκαέξι διαφορετικές εκτυπώσεις.
Ο ρόλος του Κωνσταντίνου Κουρτίδη
Η Αυτόνομη Διοίκηση Θράκης χωρίσθηκε σε τρεις ζώνες. Ζώνη της Γκιουμουλτζίνας με πρόεδρο Τούρκο και ζώνες του Δεδέαγατς και του Σουφλίου. Πρόεδρος στη ζώνη του Σουφλίου τοποθετήθηκε ομόφωνα ο σπουδαίος γιατρός Κωνσταντίνος Κουρτίδης, ο οποίος κινήθηκε δραστήρια. Διόρισε τον Δημήτριο Βαλτζιόγλου ειρηνοδίκη, τον Ευάγγελο Μόκαλη διευθυντή της Αστυφυλακής και τον Ηλία Αργυριάδη αρχηγό της Πολιτοφυλακής. Φρόντισε και έδινε μισθό σε όλους τους τακτικούς υπαλλήλους, τους αστυφύλακες και τους πολιτοφύλακες. Εξέδιδε διαβατήρια για την αναχώρηση των κατοίκων. Η αυτονομία λειτουργούσε να πραγματικό κράτος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την απελευθέρωση του Δεδέαγατς από τους Βουλγάρους, οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις που αποβίβασε ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης προέλασαν υπό τους αξιωματικούς Τυπάλδο και Κωνσταντίνο Μελά και είχαν φτάσει στις 14 Ιουλίου 1913 στην Κορνοφωλιά. Εκεί ήρθε και ο ναύαρχος Κουντουριώτης που συναντήθηκε με το δήμαρχο Σουφλίου Πασχάλη Μανάβη και το γιατρό Κ. Κουρτίδη και άλλους προύχοντες και συνέστησε στο λαό να στρατευθεί εθελοντικά στη μέλλουσα να δημιουργηθεί Αυτόνομη Δυτική Θράκη συμπράττοντας με τους Τούρκους πολιτικά και στρατιωτικά.
Οι ελληνικές δυνάμεις έμειναν στην Κορνοφωλιά στις 3 Αυγούστου, γιατί εν τω μεταξύ ήρθαν τα άσχημα μαντάτα από το Βουκουρέστι.
Πάντως στο διάστημα της αυτοδυναμίας ο Κουρτίδης με τον Βαλτζιόγλου ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη και παρουσιάσθηκε στον Ταλαάτ υποβάλλοντας αιτήματά της. Έμεινε 15 μέρες και συνεργάσθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Γερμανό και τον επικεφαλής της Ελληνικής Πρεσβείας Ευθύμιο Κανελλόπουλο, που είχε χρηματίσει υποπρόξενος στο Δεδέαγατς και γνώριζε πρόσωπα και πράγματα. Στο διάστημα αυτό δημοσίευσε σειρά άρθρων στις εφημερίδες “Νεολόγος” και “Πρόοδος” για να στηρίξει την αυτονομία.
Δεν έλειψαν οι συγκρούσεις
Οι εθελοντές πολύ συχνά συγκρούσθηκαν με Βούλγαρους κομιτατζήδες αλλά και με το Βουλγαρικό στρατό, προκαλώντας μεγάλες ζημιές. Υπήρξαν μάχες που κράτησαν ακόμα και τέσσερις μέρες. Πολλές μάχες έγιναν στην περιοχή του Κίρτζαλη και του Τατάρ Παζαρτζίκ. Σε μια περίπτωση σύμφωνα με τηλεγραφήματα των εφημερίδων της Ρώμης μια συμπλοκή των επαναστατών της Θράκης με τον Βουλγαρικό στρατό κοντά στο Κίρτζαλη, κράτησε 11 ώρες και οι Βούλγαροι καίτοι πολυαριθμότεροι αποκρούσθηκαν με μεγάλες απώλειες.
Μεταξύ άλλων περί τις 16 Σεπτεμβρίου είχε γίνει μια συμπλοκή δυτικά της Γκιουμουλτζίνας, όπου οι εξεγερμένοι εθελοντές αντιμετώπισαν ένα βουλγαρικό σύνταγμα υπό τον συνταγματάρχη Μαρκώφ. Η μάχη κράτησε τρεις ώρες. Οι Βούλγαροι είχαν 200 νεκρούς και οι εθελοντές 35. Κατά την επιστροφή, τους νικητές προσφώνησε εκ μέρους της Ανεξάρτητης Διοίκησης ο αρχιερατικός επίτροπος Νικόδημος.
Συχνά τις ημέρες εκείνες αναφέρονταν και μεθοριακές συμπλοκές στην περιοχή της Ξάνθης και ότι οι τραυματίες μεταφέρονταν στην Γκιουμουλτζίνα για θεραπεία.
Για τους Έλληνες, εκτός των Βουλγάρων που τους καταδυνάστευαν, υπήρχαν και οι Τούρκοι. Για παράδειγμα, πολίτες που έφτασαν στη Θεσσαλονίκη το πρώτο δεκαήμερα του Σεπτεμβρίου 1913 ανέφεραν φοβερούς διωγμούς εις βάρος των Ελλήνων της Αδριανούπολης.
Υπήρξε όμως και ένα περιστατικό χαρακτηριστικό της άθλιας κατάστασης. Υπήρξαν πέντε Σουφλιώτες, που είχαν συλληφθεί νωρίτερα από τους Βουλγάρους. Κατόρθωσαν όμως να δραπετεύσουν, αλλά τους συνέλαβαν Τούρκοι βασιβουζούκοι και τους οδήγησαν στο χωριό Εντέκιοϊ (απέναντι από το Σουφλί) και τους απαγχόνισαν. Επρόκειτο για τους Παπαθανάση, Χρήστο Λόλα, Γεώργιο Στεφάνου, Απόστολο Παπαδόπουλο, Απόστολο Σούτσα και Πασχάλη Τζιντζή.
Οι βασιβουζούκοι άφησαν τα πτώματα των απαγχονισθέντων να αιωρούνται επί ημέρες, χωρίς να επιτρέπουν στους ομογενείς να τα παραλάβουν για να τα θάψουν. Τελικά όταν άρχισε η αποσύνθεσή τους έριξαν τα πτώματα σε ένα λάκκο που είχαν ανοίξει δίπλα στον τόπο της εκτέλεσης. Παρατηρήθηκε μάλιστα ότι ειδικά το πτώμα του Παπαδόπουλου ήταν γεμάτο πληγές από λογχισμούς!!!
Το χωριό Καρακασακλή, που απείχε τρεις ώρες από την Αδριανούπολη, κάηκε εξ ολοκλήρου. Γλίτωσαν μόνο τρία σπίτια. Ο Γάλλος πρόξενος, διαμαρτυρήθηκε στο Βαλή της Αδριανούπολης. Στο χωριό Αρναούτκιοϊ φυλακίσθηκαν οι άνδρες του χωριού με ψευδείς κατηγορίες ενός μπέη. Προηγουμένως στην πλατεία εκτελέσθηκαν πέντε άτομα, χωρίς δίκη.
Σε μια άλλη περίπτωση στις αρχές Σεπτεμβρίου 1913 Τούρκοι χωρικοί επιτέθηκαν στο χωριό Γιασήκιοϊ (σήμερα Ίασμος) Ροδόπης και το λεηλάτησαν. Με κάρα μετέφεραν αυτά που άρπαξαν, στα χωριά τους. Οι Τούρκοι σύλησαν και το ναό του Αγίου Νικολάου του χωριού.
Το Διδυμότειχο είχε καταληφθεί από τρία τάγματα του Τουρκικού στρατού, που αποτελούσαν νεαροί πολεμιστές από την πολεμική φυλή Καρά- Κετσιλή της Συρίας, υπό την ηγεσία εμπειροπόλεμου ταγματάρχη.
Μουσουλμάνοι και Έλληνες στην Υψηλή Πύλη
Μία σημαντική κίνηση των εξεγερμένων Θρακών ήταν, αντιπροσωπεία της Ανεξάρτητης Διοίκησης Θράκης συμπαραστατούμενη και από Έλληνες να μεταβεί στις 30 Αυγούστου 1913 στην Κωνσταντινούπολη για να επιδώσει το ψήφισμα της κήρυξης της ανεξαρτησίας, στην Υψηλή Πύλη και στους ξένους πρεσβευτές.
Στην Κωνσταντινούπολη μετέβησαν ο Χαφήζ Σαλή εφέντης, οι πρώην βουλευτές του Οθωμανικού Κοινοβουλίου, Ξάνθης, Μεχμέτ μπέης, Δεδέαγατς Σουλεϊμάν μπέης και Γκιουμουλτζίνας Μεχμέτ εφέντης, καθώς και οι Έλληνες Απ. Σούσος, Κλεόβουλος Μίσιος, Χατζάκης και Τσιμής πρόκριτοι Ξάνθης και Γκιουμουλτζίνας.
Μέλος της αντιπροσωπείας είχε δηλώσει στην εφημερίδα “Τανίν” ότι “οι κάτοικοι επανεστάτησαν κατά κυβερνήσεως αδίκου και σκληράς. Με ημάς και οι Έλληνες όλοι είναι σύμφωνοι”.
Σύμφωνα με την ειδησεογραφία της 3ης Σεπτεμβρίου ο μέγας βεζίρης δήλωσε στην επιτροπή της Γκιουμουλτζίνας ότι του είναι αδύνατο να τους υποσχεθεί την υποστήριξη της Υψηλής Πύλης “διότι φοβείται περιπλοκάς”.
Η επιτροπή συνάντησε και ξένους πρεσβευτές στους οποίους επέδωσε σχετικά υπομνήματα. Ο Ιταλός πρεσβευτής- κατά τις εφημερίδες- τους αντιμετώπισε με ιταμότητα, ενώ ο Άγγλος πρεσβευτής αρνήθηκε να τους δεχθεί!!!
Ορισμένες όμως αγγλικές εφημερίδες σχολιάζοντας τότε την εξέγερση του Ελληνικού και του Μωαμεθανικού πληθυσμού της Δυτικής Θράκης αποκαλούσαν ατυχείς τους κατοίκους της Γκιουμουλτζίνας και των πέριξ και “οικτρά θύματα της άφρονος πολιτικής του πρωθυπουργού σερ Έντουαρντ Γκρέυ, μέλλοντα να εξαναγκασθούν να υποκύψουν και πάλιν εις την απαισίαν βουλγαρικήν βίαν”.
Ο Βενιζέλος διέκοψε τη λουτροθεραπεία του
Τερατώδεις και αναπόδεικτες πληροφορίες από τη Θράκη, για νέες πολεμικές κινητοποιήσεις των Τούρκων, προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση στην Αθήνα. Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, που βρίσκονταν στο Λουτράκι, διέκοψε αμέσως τη λουτροθεραπεία του και ήρθε στις 20 Αυγούστου 1913 στην Αθήνα. Συγκάλεσε αμέσως υπουργικό συμβούλιο, που κράτησε τρεις ώρες.
Διευκρινίσθηκε πλήρως ότι δυνάμει της συνθήκης του Βουκουρεστίου στις 5 Αυγούστου, η Ελλάδα όφειλε να παραδώσει τα επιδικασθέντα εδάφη στη Βουλγαρία, που κατέχονταν ακόμα από τον ελληνικό στρατό. Στα εδάφη αυτά περιλαμβάνονταν και το Δεδέαγατς και το Πόρτο Λάγος. Η Βουλγαρία όμως αδυνατώντας να καταλάβει τα εδάφη αμέσως παρακάλεσε μέσω των Μεγάλων Δυνάμεων την Ελλάδα να παρατείνει την παραμονή των στρατευμάτων της έως τις 18 Αυγούστου. Αλλά και πάλι δεν προλάβαινε η Βουλγαρία. Γι’ αυτό ανέλαβε ο Βενιζέλος να διευθετήσει την κατάσταση. Αυτό όμως το γεγονός σήμαινε ότι η Ελλάδα σεβόμενη τη συνθήκη του Βερολίνου δεν μπορούσε να στηρίξει καμιά αντίσταση στη Θράκη φανερά, αν και το ήθελε πολύ. Ό,τι έπρεπε να γίνει, έπρεπε να γίνει παρασκηνιακά.
Εν τω μεταξύ στην Κωνσταντινούπολη άρχισαν οι διαπραγματεύσεις Τουρκίας και Βουλγαρίας για την οριοθέτηση των περιοχών που θα καταλάμβαναν οι δύο χώρες. Η Τουρκία ενδιαφέρονταν κυρίως για τις Σαράντα Εκκλησίες και την Αδριανούπολη με το Διδυμότειχο και το Ορτάκιοϊ. Το Σουφλί περνούσε σε βουλγαρική κατοχή.
Το τέλος της Αυτονομίας
Ο επίλογος της ιστορίας της Αυτονομίας γράφτηκε τον Οκτώβριο του 1913.
Περί τις 10 του μηνός εμφανίσθηκε στην περιοχή της Ξάνθης ο Τζεμάλ μπέης φρούραρχος Κωνσταντινούπολης και πρώην βουλευτής Δεδέαγατς στο Οθωμανικό Κοινοβούλιο, συνοδευόμενος από ένα ταγματάρχη και ένα ανθυπολοχαγό.
Ο Τζεμάλ μπέης ανέφερε, ότι ήρθε με εντολή να προλειάνει το έδαφος για την επάνοδο των Βουλγαρικών στρατευμάτων. Η Τουρκία τόνιζε στους Μουσουλμάνους που τον επισκέπτονταν ήταν υποχρεωμένη να σεβαστεί απολύτως τη συνθήκη που υπέγραψε με τη Βουλγαρία.
Η συνθήκη αυτή πρόβλεπε επάνοδο των Βουλγάρων στο μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Θράκης, με νομάρχες και επάρχους Τούρκους και χρήση της Τουρκικής γλώσσας σε όλα τα επίσημα έγγραφα.
Πολύ νωρίτερα όμως Τούρκος υπουργός, μη κατονομαζόμενος είχε προλειάνει το έδαφος με δηλώσεις του στην εφημερίδα “Τανίν”. Συγκεκριμένα είχε δηλώσει μεταξύ άλλων:
“Είμεθα εις το έπακρον περίλυποι δια τας βιαιότητας και τας καταπιέσεις εις άς ευρέθησαν εκτεθειμένοι οι κάτοικοι της Δυτικής Θράκης κατά το διάστημα της βουλγαρικής κατοχής. Αν και η καρδία μας συγκινείται και θλίβεται μεγάλως εκ των εκ της Δυτικής Θράκης αντηχουσών επικλήσεων, δεν θέλομεν εν τούτοις να δημιουργήσωμεν νέον ζήτημα και να ενθαρρύνομεν αυτούς εις την οδόν εις ήν εισήλθον”.
Έτσι έσβησε το όνειρο της αυτονομίας της Θράκης, ενώπιον κοινού εχθρού, των Βουλγάρων. Παρέμεινε ως τις μέρες μας η σημαία, που την εκμεταλλεύονται ασύστολα, όσοι κινούνται με ιδιοτέλεια πέριξ του Τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής.
Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης
ΠΗΓΕΣ
*Αρχείο εφημερίδων Αυγούστου- Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου 1913 των εφημερίδων “Μακεδονία” Θεσσαλονίκης και “Καιροί”, “Πατρίς” Αθηνών, “Νέα Ημέρα” Τεργέστης”. Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων.
* ΘΡΑΚΙΚΑ, Παράρτημα Γ΄ Τόμου, 1931.
ΑΛΛΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
χριστος Γιαλαντωνιδης
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια στον κύριο Αθανασιάδη για το άρθρο που έγραψε
Konstantinos Thrakiotis
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημερα κυρΠαντελή. Αυτην ακριβως την περίοδο του '13, που η δυτική θρακη αποδοθηκε στους βουλγαρους αν και την ειχε καταλαβει ο ελληνικός στρατός, ξεκληρίστηκε η οικογένειά μου απο την παράκτια Ξανθη. Και τα τρία ενηλικα αδερφια του παππου μου κωνσταντινου που ηταν τότε 14 χρονων, απηχθησαν απο τους βουλγαρους και εκτελέστηκαν μέσα στην βουλγαρία μετά απο φρικτή καταναγκαστική εργασία. Ο ιδιος ο παππους μου με την υπολοιπη οικογενεια κατεφυγαν στην χρυσουπολη καβαλας όπου και τον βρηκε η 2η απελευθερωση της δυτικης θρακης το '19. Αμεσως επιστρατευθηκε στην μικρασιατικη εκστρατεία 20 πλέον χρονων και εδωσε την δικη του απαντηση στους εχθρούς της πατρίδος, φτανοντας εξω απο την Αγκυρα με την ηρωική Μεραρχία των θρακων. Εις μνημην των Παναγιωτη, Ταξιάρχη και Παράσχου, αδερφων του παππού μου.
Αθάνατοι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘωμη Καρακωνσταντινου
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικά ενδιαφέρουσα πτυχή της ιστορίας μας. Η περίοδος 1913-1920 ήταν αποφασιστικής σημασίας για όσα ακολούθησαν... δυσάρεστα και ευχάριστα μαζί...
Μπράβο κε Αθανασιάδη. Εξαιρετικό άρθρο. Αρχείο επιστολών του Κ.Κουρτίδη διατηρεί η Τράπεζα Πειραιώς. Δεν γνωρίζω ποιά περίοδο όμως αφορούν. Ίσως θά 'ταν ενδιαφέρον να αναζητηθούν...
ΑπάντησηΔιαγραφήΝινα Γκουδλη
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια Παντελή για την μάχη που δίνεις να γίνεται γνωστή η πραγματική ιστορία του τόπου μας και να μην πέφτουμε θύματα της κακόβουλης προπαγάνδας!...✍️
Ευχαριστώ πολύ ξεχωριστέ μου φίλε!!!..
Vassilios Kazakidis
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατά τα λεγόμενα της προγιαγιάς μου η Βουλγαρική κατοχή στο Διδυμότειχο ήταν χειρότερη κι απ' την Γερμανική και την Τουρκική. Οι ηττημένοι Βούλγαροι συνέχισαν την προσπάθεια διατήρησης της κατοχής της διασυμμαχικής Θράκης μετά το '18 και την νίκη της endente απέναντι στις κεντρικές δυνάμεις, συνεπικουρούμενοι από την γυναίκα του αμερικάνου προέδρου Wilson. Σημειωτέον ότι ο βόρειος Έβρος παραχωρήθηκε με την συνθήκη της Σόφιας (1915) από την Τουρκία στη Βουλγαρία ως κίνητρο για την είσοδο της τελευταίας στο 1ο ΠΠ στο πλευρό των κεντρικών δυνάμεων. Μετά την ήττα τους στο μεγάλο πόλεμο η προσπάθεια των Τούρκων για αυτονομία δεν προχώρησε και εν τέλει χριστιανοί και μουσουλμάνοι συμφωνούσαν, μέσω των εκπροσώπων τους στο συμβούλιο της διασυμμαχικής Θράκης, ότι δεν θέλανε να μείνουν υπό βουλγαρική κυριαρχία, πριν συμφωνήσουν τελικά οι σύμμαχοι στην διάσκεψη του San Remo, το 1920 για παραχώρηση στην Ελλάδα. Στην συνθήκη του Neuilly (1919) η Τουρκία δεν ήταν συμβαλλόμενο μέρος.
Χριστίνα Αθανασιάδου
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνεκτίμητα ιστορικά στοιχεία που ρίχνουν φως στα δραματικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην πολύπαθη ιδιαίτερη πατρίδα μας σε μια πολυτάραχη εποχή. Ευχαριστούμε κύριε Αθανασιάδη για την πολύτιμη προσφορά αυτών των δυσεύρετων ιστορικών δεδομένων!
Μυρσινη Νεδελτσου
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία η αφήγηση απλή κατανοητή και με πολύ ενδιαφέρον
Μενεξια Μαργαζογλου
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ πατερσς μου γεννηθηκε το 1919..στη θεσνικη.....η μητερα του δεν αντεξε και εφυγε απο την ζωη....εχω το ονομα της....οι ταφοι μάλλον ομαδικοι.... Για να ξεφυγουν απο τη Βουλγαρικη κατοχη.....αφου τους πηραν ο,τι ειχαν και δεν ειχαν ....ο παπους σπουδαγμενος στην Πολη.......η θρακη μας ποσο αίμα ποση ατιμια ....ποσο φοβος....
Πετρος Γεωργαντζης
ΑπάντησηΔιαγραφήΘαυμάσιο κείμενο. Θερμά συγχαρητήρια. Ευχομαι να βρεθεἰ τρόπο;η χορηγός και να εκτυπωθεί και διανεμηθεί στους Θρακιώτες.
Βασίλης Δεληβέρης
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα Βαλκάνια,ομονοούνε σε μια περιπτωση:Τον αφανισμό της Ελλάδας
Argyro Margariti
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτά τα άρθρα θα ήταν σημαντικό να γίνουν βιβλίο. Θα βοηθούσε να βάλλουμε όλοι τα δάχτυλα πάνω στα σημάδια που αφήνουν οι ουλές της Ιστορίας...
Andreas Makrides
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ Παντελή
Μου κάνει εντύπωση η μορφή του Χαβούζ Σαλή και οι πολιτικές του επιλογές. Βλέπουμε να μην στηρίζει ομοεθνή του υποψήφιο στο Ανώτερο Διοικητικό Συμβούλιο, στηρίζοντας εμμέσως (αθέλητα;) τον Έλληνα - και αργότερα να τορπιλίζει με τη στάση του την δυνατότητα να ονομαστεί "τουρκική" η μειονότητα.
Θα μπορούσαμε να εικάσουμε τους λόγους αυτής της στάσης, που με τα σημερινά δεδομένα θα φαινόταν ανήκουστη;
Μήπως έπαιξε κάποιο ρόλο η στάση της Τουρκίας αναφορικά με την τύχη της Ανεξάρτητης Διοίκησης και την "παράδοσή" της στους Βουλγάρους;
Νομίζω πως αυτή η γωνιά της αφήγησής σου έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον!
Ο,τι και να απαντήσω θα βασίζεται σε υποθέσεις. Για την κατοπινή στάση του όμως υπάρχει μια εξήγηση. Ως παλαιομουσουλμάνος αντιδρούσε στις καινοτομίες του Κεμάλ (αλφάβητο, φέσι, φερετζές κ.λπ).
ΑπάντησηΔιαγραφήΝίκος Τσομπανίδης
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα αγαπητέ Παντελή σε ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου κάνεις να αναρτήσεις στον λογαριασμό μου ιστορικά γεγονότα που αφορούν την αγαπημένη μας Θράκη και για μία ακόμη φορά χίλια μπράβο που μας μαθαίνεις Ιστορία
Αναστάσιος Δαλακίδης
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ, Παντελή, για τις γραμμές αυτές... Παραμένει το ερώτημα πώς θα ήταν ο χάρτης σήμερα αν πετύχαιναν όλα αυτά!
Τάσος Μασκανάκης
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια κ. Pantelis Athanasiadis για το πολύ καλό ιστορικό άρθρο σας ,που καταγράφει μια μικρή ιστορική περίοδο(μόλις 30 ημερών ενεργής παρουσίας)του κινήματος αυτονόμησης στην Ελληνική Θράκη.Θα συμπληρώσω όμως μερικά στοιχεία που δεν αναφέρατε.....α.Το κίνημα αυτονόμησης (όπως εξάλλου και στις 4 απόπειρες αυτονόμησης από το 1878 έως το 1920)υποκινήθηκε,οργανώθηκε ,χρηματοδοτήθηκε και εκτελέσθηκε από τον οθωμανικό παράγοντα .Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο εμπνευστής της απόπειρας αυτονόμησης ήταν ο ένας εκ της 3ανδρίας των νεότουρκων Εμβέρ πασάς και εκτελεστής ο δεύτερος της 3ανδρίας των νεότουρκων Ταλάτ πασάς που κατείχε θέση Μεγάλου Βεζίρη στο οθωμανικό σουλτανάτο.Για την δράση αυτή στην Βουλγαροκρατούμενη και παραχωρηθείσα από την συνθήκη του Βουκουρεστίου (28-7-1913),Ελληνική Θράκη επιστρατεύθηκαν παρακρατικά όργανα βασιβουζούκων αλλά με κυριότερη τη συμμετοχή των πρακτόρων της ΄΄Τεσκιλάτ Ι Μαχσουσά΄΄πρόδρομου της ΜΙΤ β.Με την ιδιότητα χωρικών -αγροτών 116 άνδρες ως σκληρός πυρήνας 6.500-7.000 ανδρών με οπλισμό ξεκίνησαν αντάρτικο πόλεμο καταλαμβάνοντας περιοχές και πόλεις.Επικεφαλής τους ήταν οι νεότουρκοι Αξκοί της Τεσκιλάτ Ι Μαχσουσά ο Χατζή Σελήμ Σαμή Μπέη,ο Εσρέφ Κουτσούμπαση (αργότερα υπουργός στρατού) και ο Σουλεημάν Ασκερί (αργότερα αρχηγός στρατού) γ.Τα άτακτα στρατιωτικά τμήματα εκμεταλλευόμενα την ανυπαρξία του Βουλγαρικού στρατού αλλά και την ανεκτικότητα του Ελληνικού στρατού που αποχωρούσε από την περιοχή,καταλαμβάνουν εισερχόμενα από την Αν.Θράκη τις παρακάτω πόλεις ..Ορτάκϊοϊ -Κουσουκαβάκ στις 16/8 ,Μέστανλι στις 18/8 .Κάρτζαλι στις 19/8 και στην συνέχεια Ξάνθη και Κομοτηνή στις 31/8 όπου και ανακηρύσσουν την ΄΄Ανεξάρτητη-Αυτόνομη Δημοκρατία Δ.Θράκης΄΄.Δυστυχώς όμως δεν ήταν ούτε΄΄Ανεξάρτητη΄΄,ούτε ΄΄Αυτόνομη΄΄ αλλά ούτε και ΄΄Δημοκρατία΄΄ μιας και είχε την ΄΄σφραγίδα ΄΄ των νεότουρκων.
Όλο αυτό το μικρό διάστημα του 1 μήνα οι νεότουρκοι πράκτορες οργανώνουν πολιτικά,διοικητικά και στρατιωτικά την Ελληνική Θράκη.Και ποιο συγκεκριμένα....Κατασκεύασαν σημαία,Συνέθεσαν εθνικό ύμνο(Τον έγραψε ο Σουλεημάν Ασκερί),εξέδωσαν σειρά γραμματοσήμων ,ετοιμάσθηκε προϋπολογισμός του κράτους,συστάθηκαν τελωνιακές πύλες,άρχισε η έκδοση διαβατηρίων,μεταφέρθηκαν από Κων/πολη 3.000 όπλα και 500 κασόνια με πυρομαχικά.Υπολόγιζαν στρατό της τάξης των 33.000 ανδρών.
Θα επιχειρήσω και μια ερμηνεία της σημαίας..ΠΡΑΣΙΝΟ χρώμα,το χρώμα του Ισλάμ. ΜΑΥΡΟ χρώμα,τον θρήνο της σκλαβιάς.ΑΣΠΡΟ χρώμα ,το λαμπρό μέλλον που επιζητούν και προσδοκούν .ΑΣΤΡΟΦΕΓΓΑΡΟ ,ο τουρκισμός τους.ΤΑ 2 ΕΤΕΡΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ,συμβολίζουν τους 2 πυλώνες του Ισλάμ (Μέκκα-Μεδίνα)
Xristodoulos Adamantidis
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικο το άρθρο σας, σάς ευχαριστούμε.
George Georgakakis
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάθε φορά,δεν μπορώ να περιμένω για το επόμενο θέμα. Συγχαρητηρια κ.Παντελη
Grigoris Karagiannidis
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο άρθρο,μια ιστορία που λιγοι αναφέρουν.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήθανασης μουσοπουλος
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ
Νίκος Γ. Ορφανίδης
ΑπάντησηΔιαγραφήΜήπως θά' πρεπε ν' ανοίξει κάποια στιγμή κι ο φάκελος "Βουλγαροπροσκυνήσαντες" ανά περιόδους;
Έτσι, για μάθουμε την πρόσφατη ιστορία μας!