Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018

Απλές σκέψεις για τις μεγάλες επετείους της Θράκης, που έρχονται…

*Η ενιαία Θράκη, σε χάρτη του 1905

Γράφει ο Παντελής Στεφ. ΑθανασιάδηςΤο 2020, το 2021 και το 2022 είναι κοντά μας. Είναι άκρως σημαδιακές χρονιές, που πρέπει από τώρα να κινητοποιήσουν όλους τους συμπατριώτες μου τους Θράκες, άτομα, φορείς και θεσμούς για να κάνουν αυτές τις χρονιές ξεχωριστές, μεγαλειώδεις και αλησμόνητες. Χρονιές, που να αναδεικνύουν το παρελθόν με την ένδοξη ιστορία του, να τιμούν τη μνήμη των πεσόντων και να αφήνουν υποθήκες στις νέες γενιές, για το μέλλον με ανάπτυξη.
Γιατί μιλάω για τις χρονιές αυτές;
Το 2020 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θράκης μετά από υποδούλωση σχεδόν 600 ετών. Απελευθέρωση, που πρέπει να πανηγυρίζεται, αλλά και να προβληματίζει, τόσο γιατί χάθηκαν η Βόρεια Θράκη που παρέμεινε αδίκως στη Βουλγαρία όσο και η Ανατολική Θράκη, που μερίμνη των συμμάχων παραχωρήθηκε στον Κεμάλ Ατατούρκ, χωρίς αυτός να πολεμήσει στο έδαφός της.
Το 2021 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την απελευθέρωση της Ελλάδας, με την μνημειώδη Επανάσταση του 1821, στην οποία έδωσαν σημαντικό, αλλά αγνοημένο από την εθνική ιστοριογραφία «παρών» οι Θράκες.
Το 2022 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, στην οποία έχασαν τη ζωή τους πολλοί Θράκες στρατευμένοι στον ελληνικό στρατό, ως απελευθερωθέντες πολίτες από 1920. Εκατό χρόνια βέβαια, και από την εκδίωξη του ελληνικού στοιχείου από την Ανατολική Θράκη.
Αυτές οι τρεις χρονιές, είναι ορόσημα, που πρέπει να κινητοποιήσουν από τώρα τους συμπατριώτες μου σε όλα τα επίπεδα, ώστε να αναδείξουν τη σημασία των τριών αυτών επετείων, και τη συμμετοχή των Θρακών, αλλά και να κάνουν την πολιτική ηγεσία της χώρας να προβληματισθεί περισσότερο, με βάση τις σημερινές εξελίξεις και τους κινδύνους, που ποικιλοτρόπως διαγράφονται.
Η ιστορία μας και οι ηρωικές πράξεις των τέκνων της Θράκης, πρέπει να αναδειχθούν και να καταστούν γνωστά στο Πανελλήνιο. Και επειδή λυσσομανούν θύελλες γύρω μας, να μπουν οι βάσεις μεγαλύτερης ανάπτυξης και αποτελεσματικότερης άμυνας αυτής της ευαίσθητης περιοχής. Απαιτείται λοιπόν να υπάρξουν από τώρα σκέψεις για τους τρόπους που θα τιμηθούν αυτές οι ιστορικές επέτειοι, με κάθε είδους αξιόλογες εκδηλώσεις και παντοειδείς μελέτες. Και για να μάθουν οι Θράκες, αλλά και οι Πανέλληνες πτυχές της ιστορίας, αυτής της παραμελημένης περιοχής. Ώστε να κληθούν να μετάσχουν όλοι οι δυνάμενοι, σε μια νέα μεγάλη και ελπιδοφόρα προσπάθεια ανάδειξης της Θράκης, ως μοχλού ανάπτυξης, προόδου και ευημερίας. Στόχος, να αντιστραφεί η σημερινή εικόνα, της εγκατάλειψης, της φτώχειας, της μετανάστευσης, της κατάληψής της από αλλοδαπούς ισλαμιστές μετανάστες.
Ό,τι όμως αποφασισθεί να γίνει για να τιμηθούν αυτές οι επέτειοι, πρέπει οι διοργανωτές να έχουν κατά νου, ότι η μεγάλη συμμετοχή του θρακικού λαού και κυρίως της νεολαίας θα είναι αυτή που θα προσδιορίσει το μέγεθος της επιτυχίας κάθε εγχειρήματος.
*Η ΧΙΙ Μεραρχία, που συνέδεσε την ιστορία της με τη ΘράκηΟι αγνοημένοι ήρωες της Θράκης


Από αυτήν εδώ την ιστοσελίδα, με τις ελάχιστες δυνατότητες επηρεασμού των κέντρων λήψης αποφάσεων ας αρχίσουμε με μια πτυχή, που αφορά αυτές τις επετείους. Την ανάδειξη της ιστορίας της Θράκης και κυρίως των άγνωστων ηρώων της, που έχυσαν το αίμα τους στους αγώνες του Έθνους.
Βασικά έχουμε τις ακόλουθες περιόδους:


*Απόσπασμα από το υπόμνημα των αγωνιστών Θρακών και Βιθυνών, που ζητούσαν 
το 1829 γη, για να στήσουν νέα πατρίδα στην ελεύθερη Ελλάδα 

*Την Επανάσταση του 1821, με Θράκες αρχικά Φιλικούς και σε σημαντικά πόστα, αλλά και τους αγωνιστές, που πήγαν εθελοντικά αρχικά στον Αλέξανδρο Υψηλάντη και μετά στην επαναστατημένη κυρίως Ελλάδα, πολεμώντας σε στεριά και θάλασσες.
*Τους απελευθερωτικούς πολέμους του 1912-13.
*Την απελευθέρωση της Θράκης το 1920 και τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.
*Τον πόλεμο του 1940 εναντίον του φασισμού της Ιταλίας και του ναζισμού της Γερμανίας, με την μνημειώδη Εθνική Αντίσταση.
Ο εμφύλιος είναι διαφορετική περίπτωση γιατί δεν αφορά αγώνα εκδίωξης ξένων εισβολέων, αλλά εσωτερική υπόθεση ελληνική, έστω και αν οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές είχαν εξωτερική βοήθεια. Και για να αναδειχθεί ιστορικά αυτή η περίοδος πρέπει να επικρατήσει πνεύμα εθνικής συμφιλίωσης.
 *Οι Θράκες επολέμησαν ως λέοντες...


Ας κάνουμε μια αρχή


Για όσους θέλουν να ασχοληθούν και να προβληματιστούν για τη συμμετοχή της Θράκης στην Επανάσταση του 1821, ακολουθεί μια μικρή συλλογή κειμένων, πέραν των γνωστών εκδόσεων:
*Η Θράκη και 1821                                    
*Δημήτριος Χαρίλαος: Ένας άγνωστης Αινίτης αγωνιστής του 1821
*Οι Μπέηδες της Μάνης 
*Οι Θράκες ζητούσαν γη από τον Καποδίστρια!!!
*Το παράπονο ενός Θρακιώτη αγωνιστή 
*Το λογχισμένο Ευαγγέλιο της Σαμοθράκης 
*Οι αδελφοί Ξενοκράτες, υπέροχοι Θράκες αγωνιστές και ευεργέτες 
*Με τριχιαίς και τζικούρια, τα έκαμαν γης Μαδιάμ 


Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι


Οι δύο Βαλκανικοί Πόλεμοι των ετών 1912-13, υπήρξαν οι καλύτεροι απελευθερωτικοί πόλεμοι, που διεξήγαγε η Ελλάδα, αφού είχαν σαν αποτέλεσμα το διπλασιασμό του εθνικού εδάφους και σχεδόν το διπλασιασμό του πληθυσμού της.
Και στους πολέμους αυτούς παρά το γεγονός ότι η Θράκη βρίσκονταν ακόμα υπό Τουρκικό ζυγό, ανέδειξε ήρωες, που έδωσαν τη ζωή τους.*Γ.  Παπαλάμπρου και Στέφ. Παπαθεοφίλου*Θράκες μαχητές το 1913

*Λοχαγός Παπαλάμπρου Γεώργιος από την Περιστερά (ΝΔ της Φιλιππούπολης) πού έπεσε ηρωικά μαχόμενος στις 23 Οκτωβρίου 1912 στη  μάχη της Μπάνιτσας και Παπαθεοφίλου Στέφανος έφεδρος ανθυπολοχαγός από την Στενήμαχο. Έχασε τη ζωή του στη μάχη του Κιλκίς το 1913.
Γι’ αυτούς του Θράκες αξιωματικούς βλέπετε στη θέση:
Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι έκλεισαν με την συνθήκη του Βουκουρεστίου του 1913, που επεδίκασε την Δυτική Θράκη στην ηττημένη Βουλγαρία και καταδίκασε τον Ελληνισμό της περιοχής να ζήσει μια από τις σκληρότερες και οδυνηρότερες κατοχές έως το Μάϊο του 1920.Η δόξα και η καταστροφή των ετών 1919-1922


                Τραυματική υπήρξε η περίοδος των ετών 1919-1922, αν και άρχισε με ελπίδες και δόξα.
                Το Μάιο του 1920 οι σύμμαχοι της Αντάντ έδωσαν εντολή στην Ελλάδα να απελευθερώσει και να προσαρτήσει τη Δυτική και Ανατολική Θράκη, πράγμα που συνέβη. Ελεύθεροι πλέον οι Θράκες άρχισαν να στρατεύονται όπως όλοι Έλληνες και να στέλνονται στα μέτωπα της Μικράς Ασίας. Από τα ρεπορτάζ  των εφημερίδων μαθαίνουμε ότι τα παλληκάρια της Θράκης προσέρχονταν για κατάταξη με μουσικές και τραγούδια, ενώ όπως είχε γράψει η εφημερίδα «Πατρίς» οι Θράκες στην Μικρά Ασία «πολέμησαν ως λέοντες».
                Υπήρξαν όμως νεκροί, όχι Θράκες, τον Ιούλιο του 1920 κατά τη διαδικασία απελευθέρωσης της Αδριανούπολης. Ας τους γνωρίσουμε…
*Το πρώτο μνημόσυνο για όσους έπεσαν μαχόμενοι για την απελευθέρωση της Αδριανούπολης (Εφημερίδα "Νέα Ελλάς")

                *Αυτοί που έπεσαν μαχόμενοι, για την Αδριανούπολη  http://sitalkisking.blogspot.gr/2015/05/blog-post.html
                Πράγματι πολέμησαν και έχυσαν πολύ αίμα στα αφιλόξενα εδάφη της Μικράς Ασίας τα παλληκάρια της άρτι απελευθερωθείσας Θράκης. Ένα παράδειγμα ήταν ο Ράλλης Ραλλίδης από τη Σωζόπολη. Έπεσε στη μάχη του Κερασούμ στις 16 Ιουνίου 1921. Συνυπηρετούσαν τρία αγόρια της οικογένειας Ραλλίδη!!! Ας τον γνωρίσουμε.
*Ο συγκλονιστικός όρκος των αδελφών του Ράλλη Ραλλίδη επί του τάφου του, ότι θα εκδικηθούν το θάνατό του ("Ελεύθερος Τύπος" 4 Αυγούστου 1921)

                *«Τω αγνώστω στρατιώτη» Ράλλη Δ. Ραλλίδη, Θράκα! https://sitalkisking.blogspot.gr/2016/09/blog-post_15.html
                Δεν ήταν μόνον όμως ο Ραλλίδης. Πολλοί άλλοι Θράκες έδωσαν τη ζωή του υπηρετώντας την πατρίδα. Δεν έχω κατάλογο όλων των νεκρών και τραυματιών. Μπορώ όμως να σας δώσω εικόνες πολλών παιδιών της Θράκης, που πιστοί στο καθήκον τους, άφησαν την τελευταία ανάσα της ζωής τους στα πεδία των μαχών της Μικράς Ασίας. 
                Ελάχιστο μνημόσυνο στη μνήμη όλων, ας είναι οι φωτογραφίες που ακολουθούν. Ο κατάλογος αυτός δεν είναι πλήρης. Είναι ενδεικτικός. Μπορεί να γίνει πληρέστερος. 
                Όλους αυτούς τους Θράκες ήρωες, δεν πρέπει να τους ξεχάσουμε. Δεν πρέπει να τους σκεπάσει η λήθη. Είναι χρέος όλων μας. Και το κυριότερο, πρέπει να κάνουμε τις δέουσες προσπάθειες, ώστε να τους γνωρίσουν οι επερχόμενες νέες γενιές των Θρακών.
               

Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Kostas Patialiakas
Άριστη εργασία. Συγχαρητήρια αγαπητέ φίλε Παντελή. Καλό μεσημέρι.

Ανώνυμος είπε...

Μενεξια Μαργαζογλου
Ευχομαι μεσα απο την ψυχη μου τα γραφομενα σας να τυχουν σε αυτια που ακουνε και σε ανθρωπους που πραττουν μην περιμενουμε πολλα απο το Αθηνοκεντρικο κρατος...την εκτιμηση μου μια ομορφη κσλημερα...

Ανώνυμος είπε...

Ζήσης Χατζηπασχάλης
ΚΑΛΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΑΓΑΠΗΤΕ ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ανώνυμος είπε...

Panos Dodas
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΑΝΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ ΤΩΝ ΘΡΑΚΩΝ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!!!!!!

ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ είπε...

Νίνα Γκούδλη
Συγχαρητήρια άξιε και αγαπημένε μου φίλε Παντελή για την τέλεια πατριωτική εργασία σου που φωτίζεις την ιστορία της γεννήτορος γης!... Εύχομαι να είσαι γερός να συνεχίζεις το μεγάλο σου έργο!... Το ευχαριστώ είναι λίγο!.... ΑΘΑΝΑΤΟΙ οι ήρωες της Θράκης!...

Ανώνυμος είπε...

Εύη Κυριακίδου
Η έμφαση στην λεπτομέρεια, χαρακτηρίζει το κάθε σου κείμενο κε Παντελή μου!

Ανώνυμος είπε...

Didymoteicho Netii
Βραβείο απονεμήθηκε και στον Διδυμοτειχίτη Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης (Παντελής Στέφανος Αθανασιάδης) .. εγώ θα ήθελα να τον ευχαριστήσω που πάντα ήταν πρόθυμος να με συμβουλέψει... και να με βοηθήσει με τις γνώσεις του.. Συγχαρητήρια φίλε Παντελή!!

Stamatis Stabos είπε...

Σελίδα σχετικά με την γενοκτονία των Ελλήνων
http://www.greek-genocide.net/index.php

Ανώνυμος είπε...

Χάρης Αντωνακούδης
Χίλια μπράβο και άλλα τόσα ευχαριστώ γιαυτή την ιδεα

Ανώνυμος είπε...

Βασίλης Ναζλής
Παντελή μπράβο, οι Θράκες ήταν πάντοτε παρόντες σε κάθε εθνικό κάλεσμα, αλλά η προσφορά τους αγνοήθηκε διαχρονικά και καλύφθηκε από ιστορικά πέπλα.

Ανώνυμος είπε...

Δημητρης Αλεξιου
Πολλά μπράβο κύριε Αθανασιάδη για την πρωτοβουλία σας να αναδείξουμε τις ιστορικές μας μνήμες για να περάσουν στις νεότερες γενιές

Ανώνυμος είπε...

Μαίρη Υπερείδου-Χατζή
Συγχαρητήρια. Το γράψιμό σας είναι μια θαυμάσια πατριωτική σκέψη...Συγκινεί, εξηγεί, συμβουλεύει. προβλέπει μακριά και προωθεί με το δίκιο της Ιστορίας αυτούς που πρέπει.... Ένα σκέτο Συγχαρητήρια είναι λίγο...

Τσερκέζης Αναστάσιος είπε...

Συγχαρητήρια κ. Αθανασιάδη. Τα είπες όλα σε 3 σελίδες, έδωσες ιδέες,γραμμή και γνώση. Δεν υπάρχει όμως παγκόσμια Θρακική Συνομοσπονδία να ηγηθεί και να δράσει. Το 2006 στο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών στο Διδυμότειχο αποφασίστηκε η ίδρυση της. Δυστυχώς οι 3 ομοσπονδίες Θρακών εν Ελλάδι δεν κατόρθωσαν επί 12 χρόνια να το πετύχουν. Μάλλον πρέπει να το αναλάβουν δύο τουλάχιστον ομοσπονδίες του εξωτερικού. Η Θρακική Εστία Θεσσαλονίκης εκφράζει χιλιάδες Θεσσαλονικείς που έχουν ρίζες απ όλη τη Θράκη ( Βόρεια, Ανατολική και Δυτική). Σε ποιά Ομοσπονδία πρέπει να υπαχθεί; Γιατί 3 Ομοσπονδίες Θρακών εν Ελλάδι και όχι μία; Τα αίτια πολλά, εμπλοκή οι καρέκλες.

Ανώνυμος είπε...

Γεώργιος Κωτούλας
Συγχαρητήρια για την ανάρτηση. Έθνος είναι γλώσσα, ιστορία, παραδόσεις, ήθη και έθιμα.

Ανώνυμος είπε...

Γεώργιος Ταμουρίδης
Παντελή καλημέρα και καλή φώτιση,λόγω της ημέρας. Συμφωνώ και...επαυξάνω (έκφραση εκ του στρατεύματος). Προσωπικά και ως σύλλογος των εν Αθήναις Φεριωτών δηλώνω πλήρη διαθεσιμότητα.Θα πράξουμε τα δέοντα και ελπίζω να πράξουν ομοίως όλοι χωρίς φόβο αλλά με πάθος. Το αρχείο σου και τα δημοσιεύματα των ερευνών σου θα είναι υπόβαθρο γνώσης και αποδείξεων. Καλημέρα.

Ανώνυμος είπε...

Τάσος Τσερκέζης
ΕΧΟΥΝ ΓΝΩΣΗ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ. Σ΄ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...