Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΓΚΑΓΚΑΒΟΥΖΗΔΩΝ

Ο φίλος Γκαγκαβούζης-Gagavouzis (Χρήστος Κοζαρίδης) μου έστειλε μια απάντηση σε ένα νέο σχόλιο που διατύπωσε Ανώνυμος Φίλος, σχετικά με την εθνική καταγωγή των Γκαγκαβούζηδων. Η δική μου απάντηση ήταν πως δεν το συζητώ, ότι οι Γκαγκαβούζηδες παρά το ότι τουρκοφώνησαν, έχουν ελληνική καταγωγή. Ο Χρήστος Κοζαρίδης συγγραφέας του εξαίρετου βιβλίου "Εμείς οι Γκαγκαβούζηδες" δίνει μια πληρέστερη απάντηση την οποία πιστεύω θα διαβάσει με προσοχή ο Ανώνυμος Φίλος και θα λύσει όλες τις απορίες του.
Ευχαριστώ πάντως και τους δύο για τη συμμετοχή τους στο διάλογο. Και όποιο; άλλος επιθυμεί μπορεί να εκφράσει την άποψή του.
Ιδού η απάντηση του Χρήστου Κοζαρίδη:









"ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΙΛΕ ΠΑΝΤΕΛΗ ΚΑΙ ΑΝΩΝΥΜΕ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ! ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΙΛΟΞΕΝΕΣ ΣΤΗΛΕΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΣΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΚΠΛΗΣΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΟΥ!!
ΦΙΛΕ ΑΝΩΝΥΜΕ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΔΙΙΣΤΑΝΤΑΙ!!ΠΟΙΩΝ ΟΜΩΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ; ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΕΚΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΕΝΟ ΦΥΛΟ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΜΠΕΡΔΕΥΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΠΟΥΛΟΥΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΧΕΣΗ!!! ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΕΠΤΥΞΑΝ ΞΕΝΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΙΔΙΩΣ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΚΕΝΤΡΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΥΝΕΙ ΑΛΛΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙΑΣ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ!! ΘΑ ΔΕΧΤΩ ΠΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΜΕΙΓΜΑ ΑΠΟ ΦΥΛΑ ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΔΟΒΡΟΥΤΣΑ!! Η ΒΑΣΗ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΘΡΑΚΙΚΗ-ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΗ ΜΕ ΑΝΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΤΑΟΥΖΟΥΣ!!! ΑΥΤΑ ΛΕΩ ΕΓΩ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΚΑΝΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΔΕΝ ΜΕ ΔΙΕΨΕΥΣΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙΑΣ ΑΚΟΥΓΩ ΘΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΔΩ, ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΜΟΛΔΑΒΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ!!! ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΟΠΟΥ ΠΑΣ ΟΠΟΥ ΣΤΡΑΦΕΙΣ ΟΠΟΥ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ Ο ΑΓΕΡΑΣ ΤΑ ΚΤΗΡΙΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ!! ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΜΟΝΟ ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΑ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΠΑΛΙΕΣ ΕΠΟΧΕΣ!! ΕΚΕΙ ΦΙΛΕ ΑΝΩΝΥΜΕ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΚΟΙΤΙΔΑ ΤΩΝ ΓΚΑΓΚΑΒΟΥΖΗΔΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΡΝΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΖΑ ΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΙΣ ΗΤΑΝ ΟΛΑ ΓΚΑΓΚΑΒΟΥΖΙΚΑ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΝ ΝΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΒΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΜΟΛΔΑΒΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΝΟΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΡΑΚΗ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 1924!! ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΠΛΗΡΩΣ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΩΣ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΠΩΣ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΟΜΑΔΑ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΡΑΚΗ!! ΣΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΔΟ ΗΤΑΝ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ, ΕΠΙ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΝΑΙ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΠΙ ΡΩΜΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ Η ΠΡΩΤΗ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΗΤΑΝ ΟΙ ΘΡΑΚΕΣ ΠΟΥ ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΤΗΚΑΝ!! ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΤΟΥΣ ΒΑΣΗ!!ΑΝ ΚΑΙ ΕΠΙ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΝ ΡΩΜΑΙΟΙ ΕΞ ΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΡΟΥΜ ΕΠΙ ΟΘΩΜΑΝΩΝ!! ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΟΙ ΓΚΑΓΚΑΟΥΖΟΙ Ή ΓΚΑΓΚΑΒΟΥΖΗΔΕΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 19ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΝ ΩΣ ΡΟΥΜ ΟΡΘΟΔΟΞ!!! ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ!!
ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΔΩ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ ΞΑΝΑ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΠΑΝΤΕΛΗ!! ΜΙΑ ΕΝΣΤΑΣΗ ΜΟΝΟ!! ΦΙΛΕ ΑΝΩΝΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΠΩΣ ΕΧΕΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ!! ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΩΡΑ; ΓΙΑΤΙ ΚΡΥΒΕΣΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΩΝΥΜΙΑ!! ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΓΩ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ!!
ΦΙΛΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ" 

Φίλοι αναγνώστες, για να έχετε μια πληρέστερη εικόνα, για το θέμα αυτό, σας παραθέτω τα σχόλια που έγιναν, όταν ο Ανώνυμος Φίλος έθεσε το ΄πρώτο ερώτημα:


Ανώνυμος είπε...


Οι Gagavouzides (Γκαγκαούζοι) τι εθνοτικής καταγωγής είναι?

SITALKIS είπε...


Αγαπητέ Ανώνυμε φίλε, οι Γκαγκαβούζηδες δεν είναι ξεχωιστή εθνοτική ομάδα. Είναι Έλληνες. Χωρίς δεύτερη συζήτηση. Παρεμπιπτόντως διάβασε στο ιστολόγιο ένα κείμενο του Χρήστου Κοζαρίδη για τους Γκαγκαβούζηδες. Και επιπλεόν συμβουλέψου το ιστολόγιο http://gagavouzis.blogspot.com/
Ευχαριστώ που με διαβάζεις.

Ανώνυμος είπε...


Ευχαριστώ πολύ και εγώ για την φιλοξενία.

Έχω όμως την εντύπωση ότι οι γνώμες διίστανται σε ότι αφορά τους Gagavouzides.

Κάποιοι πιστέουν ότι πρόκειται για εκχριστιανισμένο Τουρκικο φίλο από την εποχή του Βυζαντίου. Για την ακρίβεια είναι ίσως ένα από τα Ελάχιστα Τουρκικα φιλα που εκχριστιανίστηκαν.

Αν δεν κάνω λάθος μια μικρή πληθυσμιακή ομάδα Γκαγκαβούζιδων ζούσανε στην Ανατολική και Βόρεια Θράκη.

Την Θράκη στην οποια η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού της ήτανε Έλληνες (Συμπεριλαμβάνοντας σχεδόν το σύνολο των Ακτών της Βουλγαρίας στον Εύξεινο Πόντο).

Για την ακρίβεια απόγονοι του μίγματος Αρχαίων Ελλήνων του νότου που ίδρυσαν αποικίες κατά μήκος των Θρακικών παραλιών και Εξελληνισμένων Θρακών από την εποχή του 5 ΠΧ αιώνα.

Αυτά για να μην πέφτουν κάποιοι θύματα της Βουλγαρικης αλλα και της Τουρκικης προπαγάνδας για την Ιστορία και τον πολιτισμό του συνόλου της Θράκης Δυτικής-Ανατολικής-Βόρειας

Ακόμη και σήμερα σώζεται η Ιστορική Ελληνική συνοικία της Βάρνας με τα όμορφα νεοκλασικά της κτίρια. Ακόμη και σήμερα από τον Πύργο ως τα Βούλγαρο-Τουρκικα σύνορα υπάρχουν πολλά Ελληνικά τοπωνύμια. Δεν θα ξεχάσω όταν επισκέφτηκα την Μεσημβρία το 1988 πριν την πτώση του Κομμουνισμού. Υπήρχανε αρκετά αυτοκινητικά με Ελληνικές πινακίδες (και συγκεκριμένα πινακίδες νομου Θεσσαλονίκης) ενώ σε κάποια από αυτά που ήτανε επαγγελματικά-mini van αναφέρονταν ως έδρα η Νέα-Aνxιαλος Σε μερικά μάλιστα σπίτια περνώντας απ έξω άκουγες να παίζει Ελληνική μουσική

SITALKIS είπε...


Φίλε Ανώνυμε, χαίρομαι που επανέρχεσαι στο θέμα των Γκαγκαβούζηδων, αλλά εγώ επιμένω: Είναι Έλληνες. Θα σου συνιστούσα να διαβάσεις το βιβλίο του Χρήστου Κοζαρίδη "Εμείς οι Γκαγκαβούζηδες". Πρόκειται για την καλύτερη ίσως μελέτη πάνω σ' αυτό το θέμα. Εγώ δεν έχω Γκαγκαβούζικη καταγωγή πάντως. Αλλά οι Γκαγκαβούζηδες είναι Έλληνες, Ορθόδοξοι, άσχετα αν μιλούν τουρκικά.
Η κ. Ελένη Φιλιππίδου, μου έγραψε μέσω FACEBOOK τα ακόλουθα:

Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΑΝΕΦΕΡΕ ΕΘΝΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑΥΤΟΣΗΜΟΙ. Ο ΟΡΟΣ ΕΘΝΟΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΙΑΣ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΝ ΟΙ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΝ ΠΙΟ ΣΩΣΤΗ Η ΛΕΞΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΟΜΑΔΑ. ΟΙ ΓΚΑΓΚΑΒΟΥΖΗΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΘΝΟΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ, ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ, ΟΙ ΜΕΤΑΞΑΔΙΩΤΕΣ, ΟΙ ΜΑΡΗΔΕΣ, ΟΙ ΜΠΟΣΝΟΧΩΡΙΤΕΣ, ΟΙ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΕΘΝΟΤΙΚΟ ΜΩΣΑΪΚΟ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΜΕ ΤΗ ΜΙΞΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑΣΗ ΑΠΟΣΧΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ, ΑΛΛΑ ΑΠΛΑ ΕΠΙΖΗΤΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ. ΟΙ ΓΚΑΓΚΑΒΟΥΖΗΔΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΚΑΓΚΑΒΟΥΖΗΔΕΣ, ΦΡΑΣΗ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ!

Και σχόλιο από τον κ. Γρηγόρη Αζορίδη




 Πρώτη φορά το 1969 άκουσα στο ράδιο Μόσχα όταν ήμουν radio amateur για το κράτος των Γκαγκαούζιδων με έκανε εντύπωση !!






ΕΙΧΑΜΕ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΑΥΤΟΝ, ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΕΠΑΝΗΛΘΕ Ο ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΦΙΛΟΣ ΜΕ ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΖΑΡΙΔΗΣ



Ανώνυμος είπε...


"ΑΛΛΑ ΑΠΛΑ ΕΠΙΖΗΤΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ. ΟΙ ΓΚΑΓΚΑΒΟΥΖΗΔΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΚΑΓΚΑΒΟΥΖΗΔΕΣ, ΦΡΑΣΗ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ!"


Δεν νομίζω ότι τίθεται από τους Γκαγκαβούζηδες ζήτημα μειονοτικών δικαιωμάτων όπως υπαινίσσεται η κυρία Φλιππίδου. Τι υποστηρίζει η επίσημη Τουρκία είναι άλλο θέμα. Αν συνεπικουρούμενη από ορισμένους μεμονωμένους ακτιβιστές και αφελείς ρομαντικούς επιτύχει η Τουρκία να περάσει το αίτημά της για την δημιουργία τουρκόφωνων μειονοτικών προγραμμάτων στα χωριά αυτά της Θράκης και τους Συλλόγους τους, εκείνοι που θα χάσουν θα είναι πρώτοι οι Γκαγκαβούζηδες που θα δουν τις κοινότητές τους να διασπώνται και να αλληλοσπαράσσονται. Μήπως το ίδιο δεν έγινε και σε άλλες περιπτώσεις δίγλωσσων Ελλήνων σε ανάλογες καταστάσεις?


gagavouzis είπε...


αγαπητε φιλε Παντελη!!συνεχιζετε η κουβεντα μας εδω απο την φιλοξενη στηλη σου!! αγαπητε ανωνυμε η πολιτισμικη διαφορα δεν σημαινει και μεινοτικο θεμα! αν ηταν ετσι τοτε η πατριδρα μας που αποτελειται απο Ποντιους Μικρασιατες, Αρβανιτες, Κρητικους, Ηπειρωτες, Μακεδονες κλπ κλπ που εχουν πολιτισμικες διαφορες ως προς τα ηθη και εθιμα τους θα εβαζαν καποτε θεμα μειονοτητας; Αλλο οι πολιτισμικες διαφορες που κυριως ειναι τοπικες και αλλο οταν μπαινει θεμα στην εθνικη του διασταση!! Αλληλοσπαραγμος μεταξυ των Γκαγκαβουζηδων δεν προκειται να γινει διοτι η συντριπτικη τους πλειοψηφια ειναι ταγμενη στο ελληνικο εθνικο κορμο!! αφηνω ενα μικρο κενο διοτι δεν μπορω να ξερω σε ατομικο επιπεδο τι μπορει να σκεφτετε ενας μεμονωμενος Γκαγκαβουζης που ζει σε ενα οποιοδηποτε χωριο και τι σκεψεις εχει!! Γενικως ομως δεν ακουσα στις περιοδειες που κανω να αναφερθηκε ποτε τετοιο θεμα!! εν πασει περιπτωσει ομως δεν πρεπει να συγκρινομαστε και να ταυτιζομαστε με τους τουρκογενεις της Θρακης!! αλλο πραγμα το γενος και αλλο η γλωσσα!! Εμεις δεν ζητησαμε ποτε να ανοιξουν σχολεια οπου θα διδασκετε τα γκαγκαβουζικα!! ετσι και αλλιως η προφορικη μας διαλεκτος χανετε διοτι δεν ομιλειτε απο τους νεωτερους!! εκτος αυτου η διγλωσια μας δεν εχει να κανει με την γεννια μας αλλα με ιστορικα δεδομενα που συνεβησαν ακομη και σε αλλλους σαν εμας Ελληνοορθοδοξους!! γιατι τωρα εμεις ακομη μιλουμε μαι τουρκική διαλεκτο!! αυτο εχει να κανει με τις οικονομικες και κοινωνικες συνθηκες που ζουσαν ολα αυτα τα χρονια! αυτα εν ολιγοις!!!!








5 σχόλια:

  1. Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΑΝΕΦΕΡΕ ΕΘΝΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑΥΤΟΣΗΜΟΙ. Ο ΟΡΟΣ ΕΘΝΟΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΙΑΣ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΝ ΟΙ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΝ ΠΙΟ ΣΩΣΤΗ Η ΛΕΞΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΟΜΑΔΑ. ΟΙ ΓΚΑΓΚΑΒΟΥΖΗΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΘΝΟΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ, ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ, ΟΙ ΜΕΤΑΞΑΔΙΩΤΕΣ, ΟΙ ΜΑΡΗΔΕΣ, ΟΙ ΜΠΟΣΝΟΧΩΡΙΤΕΣ, ΟΙ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΕΘΝΟΤΙΚΟ ΜΩΣΑΪΚΟ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΜΕ ΤΗ ΜΙΞΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑΣΗ ΑΠΟΣΧΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ, ΑΛΛΑ ΑΠΛΑ ΕΠΙΖΗΤΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ. ΟΙ ΓΚΑΓΚΑΒΟΥΖΗΔΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΚΑΓΚΑΒΟΥΖΗΔΕΣ, ΦΡΑΣΗ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ!
    Ελένη Φιλιππίδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρώτη φορά το 1969 άκουσα στο ράδιο Μόσχα όταν ήμουν radio amateur για το κράτος των Γκαγκαούζιδων με έκανε εντύπωση !!!
    Γρηγόρης Αζορίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "ΑΛΛΑ ΑΠΛΑ ΕΠΙΖΗΤΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ. ΟΙ ΓΚΑΓΚΑΒΟΥΖΗΔΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΚΑΓΚΑΒΟΥΖΗΔΕΣ, ΦΡΑΣΗ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ!"

    Δεν νομίζω ότι τίθεται από τους Γκαγκαβούζηδες ζήτημα μειονοτικών δικαιωμάτων όπως υπαινίσσεται η κυρία Φλιππίδου. Τι υποστηρίζει η επίσημη Τουρκία είναι άλλο θέμα. Αν συνεπικουρούμενη από ορισμένους μεμονωμένους ακτιβιστές και αφελείς ρομαντικούς επιτύχει η Τουρκία να περάσει το αίτημά της για την δημιουργία τουρκόφωνων μειονοτικών προγραμμάτων στα χωριά αυτά της Θράκης και τους Συλλόγους τους, εκείνοι που θα χάσουν θα είναι πρώτοι οι Γκαγκαβούζηδες που θα δουν τις κοινότητές τους να διασπώνται και να αλληλοσπαράσσονται. Μήπως το ίδιο δεν έγινε και σε άλλες περιπτώσεις δίγλωσσων Ελλήνων σε ανάλογες καταστάσεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αγαπητε φιλε Παντελη!!συνεχιζετε η κουβεντα μας εδω απο την φιλοξενη στηλη σου!! αγαπητε ανωνυμε η πολιτισμικη διαφορα δεν σημαινει και μεινοτικο θεμα! αν ηταν ετσι τοτε η πατριδρα μας που αποτελειται απο Ποντιους Μικρασιατες, Αρβανιτες, Κρητικους, Ηπειρωτες, Μακεδονες κλπ κλπ που εχουν πολιτισμικες διαφορες ως προς τα ηθη και εθιμα τους θα εβαζαν καποτε θεμα μειονοτητας; Αλλο οι πολιτισμικες διαφορες που κυριως ειναι τοπικες και αλλο οταν μπαινει θεμα στην εθνικη του διασταση!! Αλληλοσπαραγμος μεταξυ των Γκαγκαβουζηδων δεν προκειται να γινει διοτι η συντριπτικη τους πλειοψηφια ειναι ταγμενη στο ελληνικο εθνικο κορμο!! αφηνω ενα μικρο κενο διοτι δεν μπορω να ξερω σε ατομικο επιπεδο τι μπορει να σκεφτετε ενας μεμονωμενος Γκαγκαβουζης που ζει σε ενα οποιοδηποτε χωριο και τι σκεψεις εχει!! Γενικως ομως δεν ακουσα στις περιοδειες που κανω να αναφερθηκε ποτε τετοιο θεμα!! εν πασει περιπτωσει ομως δεν πρεπει να συγκρινομαστε και να ταυτιζομαστε με τους τουρκογενεις της Θρακης!! αλλο πραγμα το γενος και αλλο η γλωσσα!! Εμεις δεν ζητησαμε ποτε να ανοιξουν σχολεια οπου θα διδασκετε τα γκαγκαβουζικα!! ετσι και αλλιως η προφορικη μας διαλεκτος χανετε διοτι δεν ομιλειτε απο τους νεωτερους!! εκτος αυτου η διγλωσια μας δεν εχει να κανει με την γεννια μας αλλα με ιστορικα δεδομενα που συνεβησαν ακομη και σε αλλλους σαν εμας Ελληνοορθοδοξους!! γιατι τωρα εμεις ακομη μιλουμε μαι τουρκικη διαλεκτο!! αυτο εχει να κανει με τις οικονομικες και κοινωνικες συνθηκες που ζουσαν ολα αυτα τα χρονια! αυτα εν ολιγοις!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε Κοζαρίδη, όπως είδατε απευθυνόμουν στην Ε. Φιλιππίδου παραπάνω η οποία φαίνεται να παρεξήγησε ορισμένα σημεία του διαλόγου.
    Σαφώς και η γλώσσα μιας ομάδας ανθρώπων δεν ταυτίζεται απαραίτητα με την καταγωγή της, πολύ περισσότερο δεν ταυτίζεται με τον εθνικό της αυτοπροσδιορισμό.
    Χαίρομαι για την σημερινή σας διαβεβαίωση περί "μη ύπαρξης μειονότητας" καθώς υπήρξαν και άλλες τοποθετήσεις σας που προσωπικά με προβλημάτισαν:

    =============================
    http://olympia.gr/2010/12/29/%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%B6%CE%B7%CE%B4%CE%B5%CF%83-%CE%BA%CF%85%CE%BD%CE%B7%CE%B3%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%85/#comments

    "Ειμαι ναι ακτιβιστης με την εννοια πως για πρωτη φορα στην πατριδα μας καποιος εγραψε για υτην την μικρη γλωσσικη μειονοτητα των Γκαγκαβουζηδων!! "

    "ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΟΜΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙΣ!! ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ!! ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ!!"
    ===============================

    Γνωρίζετε ίσως ότι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή τάση όπως διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια η αναγνώριση γλωσσικής μειονότητας σε μία περιοχή συνεπάγεται την υποχρέωση του κράτους για την δημιουργία μειονοτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, μειονοτικών εκκλησιών και -σε ορισμένες περιπτώσεις- παροχή τοπικής αυτονομίας.
    Για αυτόν ακριβώς τον λόγο διερωτήθηκα αν υφίσταται ικανό τμήμα του χριστιανικού πληθυσμού της Θράκης με ανάλογες αντιλήψεις. Από ο,τι καταλαβαίνω όμως όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...