Κυριακή 11 Απριλίου 2010

ΤΑ ΣΠΟΡ ΤΩΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ

*Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που επιδίδεται σε πολλά σπορ

Του Παντελή Στεφ. Αθανασιάδη

          Η αγάπη των πολιτικών προς τον αθλητισμό και τα σπορ είναι δεδομένη, αλλά συνήθως, είναι αναλογικά λιγότεροι οι πολιτικοί, που επιδίδονται συστηματικότερα σε διάφορα αθλήματα. Πολλοί περισσότερο οι ηγέτες, που τους απορροφούν οι ευθύνες.
          Ωστόσο υπήρξαν πρωθυπουργοί, που πάντα εύρισκαν ευκαιρία να ασχοληθούν με κάποιο αγαπημένο τους σπορ.
          Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον τη  διαδρομή με κανώ, που έκανε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κωπηλατώντας από την Ερμιόνη στην Ύδρα.

*Ο Γιώργος Παπανδρέου, με το αγαπημένο του ποδήλατο

           Είναι γνωστό άλλωστε πως ο σημερινός πρωθυπουργός επιδίδονταν συστηματικά στην ποδηλασία, σπορ στο οποίο είχε το γνωστό ατύχημα. Επίσης έκανε τζόγκινγκ και γενικότερα γυμνάζονταν συστηματικά.
           Όμως και άλλοι πρωθυπουργοί της Ελλάδας είχαν τα αγαπημένα τους σπορ στα οποία επιδίδονταν. Ας δούμε μερικούς πρωθυπουργούς και τα αγαπημένα τους σπορ.

*Ο δεινός βαδιστής Χαρίλαος Τρικούπης

          Ο Χαρίλαος Τρικούπης υπήρξε δεινός βαδιστής. Οι συνοδοί του αγκομαχούσαν, όταν ήταν αναγκασμένοι να τον ακολουθούν.
          Η «Ακρόπολις» στις 22 Μαΐου 1884 με αφορμή μια περιοδεία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλία και ορισμένες περιπατητικές του επιδόσεις, στις οποίες μόνο δύο από τους περί αυτόν μπόρεσαν να τον ακολουθήσουν κατά πόδας, έγραψε: «Σημειούμεν ότι ο ημέτερος πρωθυπουργός, είναι ακατάβλητος και ως πεζοδρόμος, δείγματα της ικανότητός του παρασχών εσχάτως εν Θεσσαλία».
          Ο Ελευθέριος Βενιζέλος μετά την απροσδόκητη αποτυχία του στις εκλογές του Νοεμβρίου 1920, βρέθηκε εκτός κυβερνητικών ευθυνών και πραγματοποίησε μια μεγάλη περιοδεία με την σύζυγό του σε Ευρώπη και Αμερική. Εκεί του δόθηκε η ευκαιρία να παίξει γκολφ, που το έμαθε σε μεγάλη ηλικία.

*Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, παίζοντας γκολφ

          Η σύζυγός του Έλενα, στο βιβλίο της «Στη Σκιά του Βενιζέλου» έγραψε: «Ακούραστος ο σύζυγός μου με παρέσυρε σε ομηρικές παρτίδες γκολφ. Έπαιζε με δύναμη και καθώς ήταν πολύ δυνατός- όταν ήταν νέος λύγιζε με τα δάχτυλά του κέρματα των πέντε φράγκων- όλοι φρόντιζαν να απομακρυνθούν»!
          Ιστορικό έμεινε και το γκολφ που έπαιζε συνήθως στη Γλυφάδα, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Συνδύαζε το αγαπημένο του σπορ με λιτό φαγητό με παρέα φίλων του εκτός πολιτικής.

*Και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παίζοντας γκολφ στη Γλυφάδα 

          Ο Τάκης Λαμπρίας φίλος και συνδαιτυμόνας του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο βιβλίο του «Στη σκιά ενός μεγάλου» αναφέρει: «Ο πρόεδρος μετά από μια παρτίδα του αγαπημένου του σπορ χαιρόταν να ακούει να μιλούν για τα προβλήματα του θεάτρου και γενικότερα για τα πολιτισμικά πράγματα της χώρας». Στην παρέα του περιλαμβάνονταν ο Κάρολος Κουν, ο Αλέξης Μινωτής, ο Μάνος Χατζηδάκις και άλλοι άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων.

*Και ο Γεώργιος Ράλλης, έπαιζε γκολφ

          Το γκολφ ήταν επίσης το αγαπημένο άθλημα του πρώην πρωθυπουργού Γεωργίου  Ράλλη.



*Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος με την πουλάδα του ιπταμένου στο φράκο του

          Ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Κανελλόπουλος υπήρξε δεινός χειριστής μικρών αεροσκαφών και στο φράκο που φορούσε σε επίσημες εκδηλώσεις, εκτός των παρασήμων του, είχε και την πουλάδα των ιπταμένων.

*Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πεζοπορώντας στα βουνά της Κρήτης

          Εντύπωση προκαλούσαν και οι πεζοπορικές επιδόσεις του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος με παρέες φίλων του οργάνωνε εξορμήσεις στον Ψηλορείτη.

*Ο Κώστας Καραμανλής στο αγαπημένο του ποδόσφαιρο

          Τέλος ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, έπαιζε ποδόσφαιρο. Είχε μάλιστα σε κάποιον αγώνα και ένα σοβαρό τραυματισμό. Τώρα που δεν έχει κυβερνητικές ευθύνες, γυμνάζεται σε γυμναστήριο.










*Στη Σκοτία  επινοήθηκε o τίτλος του γκολφ.. Αρχικά προβλέπονταν για το παχνίδι αυτό ότι... Gentlemen Only, Ladies Forbidden. Έτσι δημιουργήθηκε η λέξη GOLF που εισήχθη από την Αγγλική γλώσσα και διεσπάρη σε όλες τις γλώσσες.

'Αλλες φωτογραφίες 
από τα σπορ των πρωθυπουργών

*Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος εν μέσω ιπταμένων αξιωματικών

*Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παίζοντας γκολφ

*Ο Χαρίλαος Τρικούπης

*Ο περιπατητής Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με κρητική κατσούνα

*Ο Κώστας Καραμανλής με στυλ, σουτάρει

*Η αφήγηση της Έλενας στο βιβλίο της. για το γκολφ του 
Ελευθέριου Βενιζέλου

*Γελοιογραφική αναφορά για την πτώση του Γιώργου Παπανδρέου από το ποδήλατο



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...