Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

39) ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΒΟΥΛΗΣ: ΡΙΚΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

*Ο Αντώνιος Ρικάκης

 Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

Ο Αντώνιος Ρικάκης βουλευτής  Πατρών με μακρά πολιτική θητεία, γεννημένος στα Κύθηρα και με ρίζες από την Κρήτη, εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων το 1885-1886, σε μια περίοδο ιδιαίτερα οδυνηρή για τον Ελληνισμό.                                                             
O Αντώνιος Ρικάκης γεννήθηκε στα Κύθηρα το 1824, αλλά είχε Κρητική καταγωγή από τους γονείς του. Μεγάλωσε στην Πάτρα και σπούδασε νομικά στην Αθήνα. Για πολλά χρόνια μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο, άσκησε το δικηγορικό επάγγελμα στην Πάτρα.


Το 1861 εξελέγη για πρώτη φορά, βουλευτής Πατρών στη Ζ΄ Περίοδο της Βουλής από το Φεβρουάριο 1861 έως το Σεπτέμβριο του 1862.
Επανεξελέγη βουλευτής Πατρών και Αχαιοήλιδος, το 1875, το 1879, το 1885,το 1887, το 1892 και το 1899. 
Αναδείχθηκε γραμματέας του Προεδρείου της Βουλής στις 22 Μαρτίου 1861, με Πρόεδρο τον Θρασύβουλο Ζαΐμη. 
*Χρησιμοποιούσαν κουκιά, για να επιβεβαιώσουν τον αριθμό των ψηφισάντων 
με τα ψηφοδέλτια που περιείχε η κάλπη

Πρόεδρος της Βουλής αναδείχθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1885. Πρωθυπουργός ήταν τότε ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης. Οι βουλευτές ψήφισαν χρησιμοποιώντας κυάμους, όπως συνηθίζονταν τότε. Στην ψηφοφορία πήραν μέρος συνολικά 142 βουλευτές και ο Αντώνιος Ρικάκης έλαβε 90 ψήφους. Βρέθηκαν 51 λευκά ψηφοδέλτια, ενώ ένα είχε το όνομα του Ιωάννη Μεσσηνέζη. Οι τρικουπικοί, που είχαν συνεδριάσει την προηγούμενη ημέρα στο σπίτι του Χαρίλαου Τρικούπη, είχαν αποφασίσει να μην υποδείξουν υποψήφιο Πρόεδρο, εξαιτίας των εκτάκτων περιστάσεων στις οποίες βρισκόταν η χώρα, λόγω της κρίσης στα Βαλκάνια. Γι' αυτό βρέθηκαν 51 λευκά ψηφοδέλτια.

*O Αντώνιος Ρικάκης στο "'Αστυ" του 1885

Όταν αναγγέλθηκε η εκλογή του Αντώνιου Ρικάκη, αυτός έλαβε το λόγο και ευχαρίστησε το Σώμα για την τιμή που του έκανε, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη, η Βουλή να ενισχύσει την κυβέρνηση για να προστατευθούν- όπως είπε- «τα διακινδυνεύοντα δικαιώματα του Ελληνισμού».
Αξίζει να υπενθυμίσουμε, πως στις αρχές Σεπτεμβρίου 1885, η Βουλγαρία με πραξικόπημα που εκδηλώθηκε στη Φιλιππούπολη, ενσωμάτωσε βίαια την αυτόνομη ηγεμονία της Ανατολικής Ρωμυλίας, εξέλιξη που επιβάρυνε ιδιαίτερα τη θέση των Ελλήνων της περιοχής. Έτσι η Βουλή των Ελλήνων, είχε συνέλθει εκτάκτως. 
Ο Αντώνιος Ρικάκης, προήδρευσε σε 69 συνεδριάσεις.
*Η Πάτρα σε καρτ ποστάλ εποχής

          Διετέλεσε υπουργός υπό τον πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κουμουνδούρο. Ειδικότερα, Δικαιοσύνης τον Ιούνιο του  1881 και προσωρινά Εξωτερικών τον Ιούλιο, καθώς και προσωρινά Εσωτερικών το Δεκέμβριο του ιδίου έτους.
Διέθετε έπαυλη στους Αμπελόκηπους, η οποία περί το 1875, χρησιμοποιήθηκε για τη στέγαση της Αγγλικής Πρεσβείας. Ο Αντώνιος Ρικάκης ήταν ένας από τους δικηγόρους του επενδυτή Σερπιέρη στην γνωστή υπόθεση των Λαυρεωτικών, όπως αναφέρει στα Απομνημονεύματά του ο Ανδρέας Συγγρός.
Ήταν παντρεμένος με την Θεώνη Παπαδιαμαντοπούλου, κόρη του Παναγιώτη Παπαδιαμαντόπουλου και είχε έναν γιο, τον Ιωάννη.
Το 1898 εξέδωσε το βιβλίο «Η Κρήτη και ο ελληνοτουρκικός πόλεμος».
Απεβίωσε στην Αθήνα το 1909.

Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...