Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

40) ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΒΟΥΛΗΣ: ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

*Ο Στέφανος Στεφανόπουλος με εθνική ενδυμασία

Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

          Μακρά κοινοβουλευτική θητεία, έχει να επιδείξει ο Στέφανος Στεφανόπουλος, βουλευτής Ηλείας, που αναδείχθηκε Πρόεδρος της Βουλής το 1886. Κύριο χαρακτηριστικό του, ήταν η φουστανέλα την οποία φορούσε έως το τέλος της ζωής του.
          Ο Στέφανος Στεφανόπουλος, γεννήθηκε το 1820 στον Πύργο και προέρχεται από οικογένεια αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Η οικογένειά του, που έδωσε πολλούς πολιτικούς και στα μεταγενέστερα χρόνια, κατάγονταν από τη Δίβρη Ηλείας.


Ο ίδιος, φορούσε την παραδοσιακή ενδυμασία των Ελλήνων με τη φουστανέλα.  Στις 7 Μαρτίου 1883 ο Κωστής Παλαμάς, ως κοινοβουλευτικός συντάκτης με το ψευδώνυμο Κουτρούλης, είχε αναφερθεί στο περιοδικό «Μη χάνεσαι» του Βλάση Γαβριηλίδη, στην εντυπωσιακή φουστανέλα του Στεφανόπουλου.
*Η υπογραφή του Στέφανου Στεφανόπουλου στα Επίσημα Πρακτικά της Βουλής

          Ο Στέφανος Στεφανόπουλος, είχε πλούσια κοινοβουλευτική θητεία. Εξελέγη βουλευτής Ηλείας και Αχαιοήλιδος για πρώτη φορά το 1844 και ήταν προσκείμενος στον Ιωάννη Κωλέτη. Από τότε έως το 1856 επανεξελέγη συνεχώς άλλες πέντε φορές. Στη συνέχεια επανεξελέγη βουλευτής το 1861 και το 1862 ήταν πληρεξούσιος της Ηλείας στη Β΄ Εθνοσυνέλευση του 1862. Άλλη μία φορά εξελέγη βουλευτής στο διάστημα 1865- 1868. Επανεξελέγη το 1872, αλλά ακυρώθηκε η εκλογή του και δεν έγινε νέα εκλογή στην Ηλεία. Τέλος αναδείχθηκε βουλευτής από το 1873 έως το 1887 άλλες έξι φορές.
          Διετέλεσε τρεις φορές αντιπρόεδρος της Βουλής. Για πρώτη φορά εξελέγη αντιπρόεδρος τον Οκτώβριο του 1861, με Πρόεδρο του Κοινοβουλίου τον Φίλωνα Φίλωνος. Άλλες δύο φορές εξελέγη αντιπρόεδρος υπό τον Πρόεδρο Ευθύμιο Κεχαγιά, τον Ιούλιο του 1865 και τον Ιανουάριο του 1866.
*Η ομιλία του Στέφανου Στεφανόπουλου κατά την εκλογή του ως Προέδρου της Βουλής

          Πρόεδρος της Βουλής αναδείχθηκε με το τρικουπικό κόμμα στις 8 Μαΐου 1886. Χρησιμοποιήθηκαν και τότε τα κουκιά για την αντιπαραβολή του αριθμού των ψηφιζόντων. Επί συνόλου 230 παρόντων  βουλευτών έλαβε 139 ψήφους έναντι 78 του βουλευτή Γόρτυνος και πρώην πρωθυπουργού Θεόδωρου Δηλιγιάννη. Βρέθηκαν επίσης 5 ψηφοδέλτια, ένα με το όνομα του Χαρίλαου Τρικούπη, που κατά τις εφημερίδες της εποχής έριξε ο ίδιος ο Στεφανόπουλος και τέσσερα με το όνομα του βουλευτή Αττικής Αριστείδη Οικονόμου. Βρέθηκαν ακόμα  και 8 λευκά ψηφοδέλτια.
Ο Στέφανος Στεφανόπουλος ευχαριστώντας τη Βουλή για την τιμή που του έγινε, υπογράμμισε: «Γηράσας εν τη αντιπροσωπεία του Έθνους, διαβεβαιώ την Βουλήν ότι έχω πλήρη την συναίσθησιν των σπουδαιοτάτων καθηκόντων, άτινα η υμετέρα ψήφος μοι επιβάλλει».
          Προήδρευσε σε 32 συνεδριάσεις, έως τον Νοέμβριο του 1886 και διεύθυνε με μεγάλη επιδεξιότητα τις ταραχώδεις συνεδριάσεις της συνόδου εκείνης που ασχολήθηκε με το ζήτημα της προσάρτησης της Ανατολικής Ρωμυλίας από τη Βουλγαρία.
Ο Στέφανος Στεφανόπουλος πέθανε στις 7 Μαΐου 1887 και αντικαταστάθηκε από τον Παναγιώτη Καλαμογδάρτη. 

Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...