Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2011

28) ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΒΟΥΛΗΣ: ΛΑΖΑΡΕΤΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ

*Ο Τριαντάφυλλος Λαζαρέτος

 Γράφει  ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

          Με το τουφέκι και το λόγο, υπηρέτησε την πατρίδα ο Τριαντάφυλλος Λαζαρέτος, που αναδείχθηκε Πρόεδρος της Βουλής το 1868. Αγωνιστής του 1821, αξιωματικός καριέρας και αργότερα πολιτικός, ο Λαζαρέτος διακρίθηκε για τη μετριοπαθή πολιτική του.
          Στρατιωτικός και πολιτικός με συμμετοχή στον Αγώνα της Εθνεγερσίας του 1821 και στην μετέπειτα πολιτική ζωή της χώρας, ο Τριαντάφυλλος Λαζαρέτος γεννήθηκε στην Κέα το 1800.


*Η Ακρόπολη σε πίνακα του Α. Γιαλυνά

          Νεότατος, πολέμησε σε διάφορες μάχες. Μετείχε στην εκστρατεία της Χίου το 1822, των Πατρών το 1823, στις μάχες των Θηβών και του Χαϊδαρίου, στην πολιορκία της Ακρόπολης το 1826, και διακρίθηκε για τον ηρωισμό του.
*Η πολιορκία της Ακρόπολης στο γνωστό πίνακα του Παναγιώτη Ζωγράφου, 
πάνω σε ιδέα του Γιάννη Μακρυγιάννη

          Μετά την απελευθέρωση, κατατάχτηκε στον τακτικό στρατό και εξελίχθηκε μέχρι το βαθμό του υποστρατήγου. Αποστρατεύθηκε το 1865.
          Εισήλθε στην πολιτική, αμέσως μετά την αποστράτευσή του και εξελέγη δύο φορές βουλευτής κατά τα έτη από το 1865 έως το 1869.
          Το 1865 διετέλεσε δύο φορές υπουργός Στρατιωτικών και Ναυτικών, στην πρώτη και δεύτερη κυβέρνηση του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, που ήταν βραχύβιες.
*Η υπογραφή του Τριαντάφυλλου Λαζαρέτου στα Επίσημα Πρακτικά της Βουλής

          Ο Τριαντάφυλλος Λαζαρέτος εξελέγη Πρόεδρος Βουλής στις 24 Ιουνίου 1868. Ψήφισαν 141 βουλευτές. Ο Λαζαρέτος έλαβε 93 ψήφους υποστηριζόμενος από την κοινοβουλευτική ομάδα του Δημητρίου Βούλγαρη. Τον καταψήφισαν 39 βουλευτές. Βρέθηκαν και 9 λευκά ψηφοδέλτια.
          Κατά την εκλογή του, προβλήθηκε η ένσταση ότι στη Βουλή δεν υπήρξε απαρτία, αλλά μετά από μακρά συζήτηση, το Σώμα αποφάνθηκε ότι η διαδικασία ήταν έγκυρη.
          Όταν ο Λαζαρέτος κατέλαβε την έδρα του προέδρου, ευχαρίστησε τους βουλευτές για την τιμή της εκλογής του και τόνισε: «Ευτυχής θέλω λογισθή, εάν δυνηθώ εις τοιαύτην ηλικίαν, προεδρεύων του μεγάλου τούτου εθνικού συνεδρίου, να ίδω την ευδαιμονίαν της πατρίδος προαγομένην υπό το συνταγματικόν σκήπτρον του Γεωργίου».  Συνολικά προήδρευσε σε 84 συνεδριάσεις.
          Η εφημερίδα «Φως» του Σοφοκλή Καρύδη, σχολιάζοντας την εκλογή του, είχε γράψει ειρωνικά:
                   «Ο Λαζαρέτος θα ειπή και απορών και φρίττων,
                   Τι είδε και τι ήκουσε στον Άδη, όπου ήτον».
          Ο Τριαντάφυλλος Λαζαρέτος, πέθανε το 1884, σε ηλικία 84 ετών.

Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...