Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

ΤΟΜΟΣ 610 ΣΕΛΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΑΘ’ ΗΜΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

*Ο επιβλητικός τόμος των 610 σελίδων







            Οι μνήμες του ακμαίου Ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής, που διώχθηκε από τις πανάρχαιες κοιτίδες του το 1922, αναβίωσαν χθες Δευτέρα στο Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) με αφορμή την έκδοση ενός τόμου 610 σελίδων με τίτλο «1922-2022, 100 Χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή- Ο τραγικός ξεριζωμός των Χριστιανικών Πληθυσμών της Ανατολής- Οι διαδρομές σωτηρίας προς την Ελλάδα».
            Ο τόμος αυτός αποτελεί συλλογική έκδοση 50 συγγραφέων για 47 πόλεις της Ανατολής, που είχαν αποτελέσει εστίες πολιτισμού και παιδείας, κέντρα ανάπτυξης και εμπορίου, σημεία ανεξίτηλα του διάσπαρτου Ελληνισμού.
             Την ευθύνη για τη σημαντική αυτή έκδοση είχε ο πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Λουκάς Χριστοδούλου. Η παρουσίαση έγινε παρουσία της δημάρχου Νέας Ιωνίας Δέσποινας Θωμαΐδου (η οποία μίλησε) και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και εκπροσώπων της περιφέρειας Αττικής.
*Ο κ. Λουκάς Χριστοδούλου

            Για το βιβλίο μίλησαν ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. κ. Γαβριήλ και ο αναπληρωτής καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας κ. Σπυρίδων Πλουμίδης.
            Η αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Νέας Ιωνίας ήταν κατάμεστη. Σε όλους τους παρευρεθέντες προσφέρθηκε ο βαρύτιμος τόμος.
            Μετά την παρουσίαση του ιστορικού τόμου η παραδοσιακή χορωδία του ΟΠΑΝ, τραγούδησε σμυρνέικα τραγούδια.
*Οι ομιλητές της εκδήλωσης

            Το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. προγραμματίζει να παρουσιάσει τον τόμο αυτόν και στη Βόρεια Ελλάδα με αντίστοιχη εκδήλωση, την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, όπου και εκεί θα διατεθεί ο τόμος κατά τον αντίστοιχο τρόπο της Αθήνας. Για όσους θέλουν να το διαβάσουν ηλεκτρονικά το βιβλίο έχει ήδη αναρτηθεί στην Ιστοσελίδα του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ, στις εκδόσεις του (https://kemipo-neaionia.gr/.../XERIZOMOS_1922_2022_KEMIPO...)
*Κατάμεστη η αίθουσα

            Στον σημαντικό αυτό τόμο, γίνεται αναφορά και σε τέσσερις πόλεις της Ανατολικής Θράκης. Της Αδριανούπολης (συγγραφέας Παντελής Αθανασιάδης) του Καραγάτς (συγγραφείς Δημήτριος Κιηγμάς και Γεώργιος Ρυζιώτης) της Ραιδεστού (συγγραφέας Φάνης Μαλκίδης) και των Σαράντα Εκκλησιών (συγγραφέας Ελευθέριος Χατζόπουλος).

*Τόμοι που προσφέρθηκαν στο κοινό

*Πλουμίδης- Αθανασιάδης



1 σχόλιο:

  1. Συγχαρητήρια για το σπουδαίο έργο που παράγει το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. του Δήμου Νέας Ιωνίας καθώς και στον πρόεδρο του, κ. Λουκά Χριστοδούλου, εύγε!!! Συγχαρητήρια και στους συγγραφείς του τόμου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...